View tracker

Aslan hann debutera i avancerad klass, rallylydnad, innan honnören försvinner som moment. Första och sista gången vi gör honnören med andra ord! Just det momentet fick vi -3p på för han tittade sig omkring och var lite orolig, fast han satt still på höger sida i 90 sekunder, bravo lilla hunden!

Det var en klurig bana med flera inbyggda svårigheter.
🐸 Aslan började med att nosa två gånger på väg fram till första skylten (-2 p).
👍 8ans frestelse (mycket bättre än jag trodde det skulle gå!)
👍 sitt - helt om till vänster - sitt
👍 sitt - stå- ligg (kunde gått illa, han kunde satt sig innan han la sig men han var jätteduktig och vek benen som han skulle!)
👍 8ans frestelse en gång till (han klarade alltså att gå förbi leksak och godisskål två gånger utan avdrag!)
👍 sitt - sväng vänster - sitt
🐸 läggande under gång - gå runt. Jag fick stanna och stå still för att få honom att lägga sig innan jag kunde gå runt, men sedan låg han fint! -3p för förarfel
👍 spring
🐸 3 steg bakåt. Vi fick -3p för bristande samarbete. Det var inte helt lätt att komma springandes och plötsligt backa tre steg!
🐸 springa fram till: sitt-lämna-sväng vänster 1 steg-kalla in. Vi fick -1p för snett sittande och -3p för att han hamnar för långt ifrån mig på andra sittet.
👍spring fram till normalt tempo
🐸 helt om från varandra. -10p för Aslan vänder inte och gör en snurr istället, hamnar ändå på höger sida fast på fel sätt.
👍 vänster spiral i högerhandling. Inga problem mer än att jag blev yr och tog snedsteg när vi skulle gå vidare, inget avdrag för det haha
🐸 sitt-sväng vänster-sitt (höger handling) -1p för snett sittande
🐸 sitt-stå-gå runt (höger handling). Svårast för oss. -3p för oro och -10p för fel utförd övning för han följde med mig runt
👍 skicka över hinder (höger handling)
👍 tre steg bakåt. Fastän hoppet precis varit och vi småsprang efter det så är han så samlad att han gör en jättefin backning! Sedan var det mål! Vilket avslut!
🐸 honnören (sitt på höger sida). -3p för oro. Han satt och snurrade för att se vad som hände på banan bakom och tittade på mig ibland, men han rörde sig inte och han varken la sig eller ställde sig upp! Han satt lika fint även efter att de 90 sekunderna var slut! Första och sista gången han gjorde honnören gick det alltså väldigt bra tycker jag!

Vi fick ihop 61p. Sjuttio hade varit ett godkänt uppflyttningspoäng, efter nyår är det 80p som gäller. Hade han t.ex vänt rätt i vändningen så hade vi klarat det. Väldigt nära tycker jag.

🌟 Han tycker det är roligt att arbeta! Han är mer koncentrerad på banan än han är utanför!
🌟 Väldiigt många skyltar klarades och det är inte många fel, fast de kostade mycket poäng!
🌟 Vi debuterade och fick göra honnören, som kommer bli ett historiskt minne snart!
🌟 Vi har ett jättefint samarbete!
🌟 Han klarade svårighetsökningen både vad gäller spring och högerhandling!
🙏 Stadga! Sitt-gå runt och stå-gå runt måste sitta bättre. Han blir orolig och eftersom han märker att jag vill något annat än det han gör så snurrar han ännu mer. Jag ska träna med att lägga godis framför ALLTID när jag tränar! När det sitter 100% ska jag ge godis från handen. Detta med att sitta/ligga/stå kvar när jag går runt är vår största svårighet just nu!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Här kommer utvärderingen av Aslans jaktliga egenskaper på hans debut på Tollingjaktprov, dvs vad som står på kritiklappen.

LOCKARBETE
Ansmygning: Följsam
Tollingarbete/stil: Bra tempo, lagom lekfull
Passivitet: Lugn när så krävs

AKTIVITET EFTER SKOTT
Skottreaktion: Uppmärksam, något het
Stadga: Ej helt skottfast
Fart: Lagom tempo
Näsa: Fungerar väl
Vattenarbete och simteknik: Går villigt i, jobbar gärna i vatten
Markeringsförmåga: Markerar utmärkt och löser uppgifterna.
Sökarbete: Täcker inte området, skickas ut flertal gånger
Apporteringslust: Spontan och bra inleverereringar
Apportgrepp: Lägger ner men tar upp igen på några

SAMMANFATTNING
Samarbetsvilja: Lite ivrig i fotgåendet. Samarbetet kan förbättras.
Uthållighet: Tillräcklig
Eventuella ljud: ---
Sammanfattande kritik: Något het hund, som inte får till det i sökarbetet och tappar i effektivitet. Vill inte för dagen lyssna på sin förare. God markör.

Pris: 0:a     Plats: Mönsterås     Datum: 17/9 -16      Domare: Bosse Ferm

Likes

Comments

View tracker

Egentligen borde jag bloggat en del sista tiden för Aslan har redan hunnit vara med på fyra jakter. Det får jag ta tag i en annan dag. Idag har han fått göra debut på tollingjaktprov.

Jag var väldigt nervös innan. Mest för att jag inte visste alls vad jag hade att vänta mig. Jag visste om han skulle tycka att situationen var jobbig, om han skulle gå ur hand, inte vilja tolla eller inte vilja komma med fåglarna utan gå till bilen istället. Det skulle också kunna gå som på räls och han skulle kunna göra allt felfritt. Det blev något mitt imellan ;)

Ansmygningen började på "fastlandet" och gick över den här bron till en liten ö. Där väntade tollingnätet.

På bron gick Aslan bakom mig för det var lite trångt men annars tyckte jag att han var ganska med mig. I kritiken har han fått att han var lite het. Tollingen gick bra. Han gjorde små skutt och han hämtade 7 tollingföremål u.a men en gång glömde han föremålet, en gång tittade han lite på skytten och en gång gick han nästan ner till vattnet. På det hela så gick ansmygning och tolling betydligt bättre än jag trodde! Framför allt att han tollade med bollarna så bra och inte brydde sig om omgivningen gjorde mig jätteglad!

Sedan kom en enkelmarkering ut på vattnet. Jag skulle räkna till fem innan jag skickade. Jag hann inte till mer än 2 så tyckte Aslan att han väntat länge nog och stack. Domaren Bosse sa att nästa gång får jag inte skicka förrän han säger till. En ny likadan enkelmarkering och jag morrde lite dovt mot Aslan som förskräckt satt kvar ;) så den gick jättebra! Han simmade energisk och målmedvetet men la ner båda fåglarna för att skaka sig innan han plockade upp dem igen och kom till mig..


Sedan skulle man gå över ön till andra sidan, då var Aslan lite het igen. Där kom ett skott mot söket och sedan skulle hundarna springa genom vattnet och ut till vassruggen. När jag samlade Aslan och skickade honom korrekt så fattade han och gick ut ända till vassruggen. Två gånger var han ute och hämtade en fågel. Han tog dem spontant med fina grepp och lämnande dem i hand. Sedan ville han söka längs kanten och i vattnet, vilket jag tycker är helt förståerligt! Han sökte ju i området framför oss! Han gick ut två gånger till området och jag blåste närsökssignal vilket han förstod men hittade inte någon fågel med en gång och tyckte nog att han ville tillbaka till mig för han vände och kom mot mig. Han är fortfarande lite ung och behöver lite stöd hos mig då och då. Han brukar följa mig "som en hund" och behöver lite mer erfarenhet för att veta att jag står kvar.

​Avslutningsvis fick vi en landmarkering på ön. Återigen var han lite för snabb och behöver ha lite mer stadga men han tar fåglarna spontant med fina grepp och lämnar i hand. Sammanfattning blev att han är en het hund som är en god markör. Stadgan och söket gjorde att det blev en nolla idag. Det var tio hundar i nybörjarklass och tre gick till pris, sju av oss fick nollor. 

Jag är välidigt nöjd med vår insats! Priset är inte det viktiga, känslan och arbetet är det viktigaste. 

🌟 Tollingen! Han gjorde fina skutt och han hämtade föremålen och brydde sig inte om på skytt, vatten eller funktionärer!
🌟 Han gick ut till sökområdet fyra gånger!
🌟 Han hämtar alla fåglar spontant och älskar att apportera!
🌟 Han kom med alla fåglarna till mig och såg oss som ett team!
🌟 Han var lugn och tyst i passiviteten!
🌟  Han lydde alla visselsignaler och andra signaler också när jag väl gav​
🌟 Han kände sig som en vinnare efter provet och vi var nöjda med varandra!
​🙏 Jag måste träna stadga! Och stadgan ska vara mer än tre sekunder!
🙏 Efter några apporter måste vi kunna vara samlade i fotgående. Apportering betyder inte slut på något, det är även början på något annat! 
🙏 Jag måste våga samla honom mer, skicka mer distingt och träna mer riktat mot ett område. 
🙏 Dirigeringsträningen måste snart ta fart.
🙏  Jag måste vara tydligare hela tiden med vad jag vill under provet eller träningen. Jag måste tala om för honom och visa vad han förväntas göra mellan apporterna. 


Jag tror inte att jag kommer vara lika nervös nästa gång för nu vet jag vad jag kan förvänta mig och jag vet att jag kan lita på min hund. Nu handlar det mest om att jag ska fortsätta träningen och finslipa våra svagheter!

Det blir nog inte fler starter för oss i år för det är älgjakt samtidigt som provet är i Skåne men nästa år ska jag starta! Jag har inte fått några förfrågningar ännu om att vara domare så jag kanske kan starta många gånger med Aslan ;) Han har tiden på sig, om en månad är han 1,5 år. Likes

Comments

Jag deltog i Tollarklubbens apporteringstävling. Reglerna bygger på gamla WT-regler men följer inte de nya så därför får tävlingen inte kallas WT. Tollarklubben har valt att kalla den för "Arbetsprov" (vilket på engelska översätts till workingtest).

Passe är av någon outgrundlig anledning alltid min "andra hund" när det gäller apportering, fast min stjärna när det gäller lydnad och rallylydnad. Kanske det är anledningen till att jag inte har någon bild på honom från tävlingen?! Dyker det upp någon så kan jag infoga den sedan.

Passe startade i öppenklass och hade samling i första gruppen. Vi blev tilldelade startruta och jag råkade få en dubbelruta som första. Station 4 och 5 var en dubbelruta. Det började med en dubbelmarkering i blåbärsris och granskog. En del förarstöd och dirigering för att få in den andra men jag är nöjd med hans respons på mina signaler. Sedan var det ett linjetag. Området från ruta 4 där han fått markeringarna drog honom åt höger så jag fick blåsa stopp- visa vänster- stopp och ut..sedan hittade han apporten och han tog signalerna direkt och jag är jättenöjd med responsen! -10p speglar inte min nöjdhet ;)

Sedan fick vi gå bort till ruta 1. Närsök. Han gick rakt ut och tog den direkt. Jag vet inte vad domaren drog -2 på, kanske farten för han är ju en farbror nu och inte är det någon ungdomlig galopp ;)

Ruta 2 var dubbelmarkering. Samma som första: lite förarstöd och kanske inte snabbaste farten in men fina avlämningar, bra markering. Tror det var här han hade startljud.

Ruta 3 var en trevlig uppgift! Koppla loss, markera en enkelmarkering och sedan gå 10m mot den under fotgående sedan sa domaren stopp och jag fick skicka på apporten. Passe satt som på nålar när han markerat så jag fick dra till med ett hårt "FOT"-kommando och han gick jättefint vid min sida!

Han kom slutligen på 10e plats och vann lite godis, ett koppel, en leksak (som Aslan adopterat) och erbjudande om 25% rabatt på ett webköp.

🌟 Nästan inga startljud alls!
🌟 Stabilt arbete och jämn fart!
🌟 Passe sprider lugn och trygghet åt de yngre hundarna! Han är en klippa!


Som jag sa så har jag fler bilder på Aslan än på Passe..fast han verkar ju mest vara en knähund...här med Kristina Kolback som har pappa Hobbe.

Aslan startade i Nybörjarklass och det är första gången som han testas på att apportera dummies i en sådan här situation.

Han fick följa med mig med Passe och göra samma stationer som han gjorde. Med facit i hand så känner jag att det var dumt att även låta Aslan börja med dubbelstationen. Aslan behöver lite uppvärmning har jag märkt och att offra två stycken 20p-stationer var inte smart. Visseligen hade han troligtvis missat station 5 ändå för det var ett linjetag och vi har inte kommit dit i vår träning ännu. Han vet inte att han ska gå på en linje när jag pekar ut i blåbärsriset. Hade jag väntat med den stationen hade det dessutom hunnit bli en bred vittringstig efter de andra hundarna men nu var han först nybörjarhunden och ingen stig fanns alls! Korkat?! Mycket ;) Station 4 var en enkelmarkering i blåbärsriset. Han skuttade ut som en känguru och skuttade runt lite tills jag hämtade honom. Han var jätteglad men såg inte någon dummy (glömde den där lilla detaljen att han har en näsa att använda..).

Vi gick vidare till station 1. Det var ett linjetag några meter och där låg två dummies mellan ett träd och en rotvälta. Han kan ju inte linjetag så det blev ju ett sökarbete tills han hittade dummyn och kom in. Jag visslade inkallningssignal men det brydde han sig inte om. Det var jag inte nöjd med, men hans arbetslust och uthållighet var härlig!

Station 2: två enkelmarkeringar. Nu var han uppvärmd och lite lätt i rumpan...Domaren sa startnumret när man fick skicka och Aslan tyckte att "57" lät väldigt likt "apport" så han gick på domarens kommando..Det kan jag leva med. Hellre en hund med apporteringslust och arbetsglädje än en som sitter klistrad och sedan kanske inte går ut. Vi får helt enkelt jobba mer med stadgan.

Station 3. Koppla loss -gå fot- stanna- markera en enkelmarkering. Han gjorde övningen jättefint men var fortfarande allt mer lätt i rumpan och väntade precis så länge att jag nästan hann säga apport färdigt ;)

🌟 Aslan blev bättre och bättre längs banan. Han växte och när vi var klara och han sattes i bilen hade han en bra känsla och kände sig jätteduktig.
🌟 Han brydde sig inte alls om skytt, domare, kastare, publik, andra hundar, andra skott etc. Han fokuserade och arbetade uthålligt med sin uppgift!
🌟 Jag fick ett kvitto på att grunderna jag lagt är bra! Det jag tränat minst är det som funkar minst!
🙏 Träna visselsignaler mer strukturerat och målmedvetet!
🙏 Träna linjetag mer strukturerat och målmedvetet!
🙏 Befästa stadgan lite mer.
🙏 Träna för provstart nästa år!


​Aslan med brorsan Atlas husse Hannes. Knähund?..näää ;) 

Likes

Comments

På Tollarspecialens sista dag är det alltid utställing (inofficiell). Från min kennel ställde jag ut Aslan, Anna A hjälpte mig ställa ut Maggie, Julie ställde ut Gaia och Monica ställde ut Mimmi. Några av hanarna jag använt ställdes också ut och Hobbe blev t.ex 4e bästa hane i Jaktklassen.

Domaren tyckte mycket om Aslan och mätte honom tre gånger för att vara säker på att han var tillräckligt stor. Han fick HP och 3e-placerad i Juniorklassen för hanar! Det var 20-30 hanar med i klassen.

RLD N Blazing Fowler´s Hobbit Aragorn "Aslan"

Kritik: 

I juniorklassen för tikar ställde Julie upp med Aslans syster Gaia. Hon blev rädd när högtalaranläggningen sprakade igång och det var precis innan hon skulle in i ringen. Hon var fortfarande lite uppjagad och domaren fick inte riktigt känna på henne. Trots det fick hon ett HP. Monica ställde upp med Mimmi, som fyllde nio månader i fredags. Mimmi är ju inte så stor och att vara yngsti klassen dessutom var oturligt. Hon fick en fin kritik i alla fall!

Julie med blå tröja visar Blazing Fowlers Hobbit Galadriel "Gaia". Monica som sitter ner visar Blazing Fowler´s Movie Matilda "Mimmi".

Gaias kritik:

Mimmis kritik:

Anna Andersson ställde upp som handler och visade Maggie. Hon skulle nämligen ställas samtidigt som Aslan. Hon fick HP och klarade sig till andra utgallringen men blev sedan oplacerad (det var 50 tikar i klassen). Jag har ingen bild, men lägger in sedan när jag fått från någon som fotograferade.

På tredje plats av juniortikarna kom mitt "barnbarn", en av Stellas valpar (LPI RLD N RLD F SE AGCH Blazing Fowler´s Det Miss Marple). Helena Nord med Famous Foxes Alice.

Likes

Comments

​Funktionärer i SSRK södra kunde anmäla intresse för en s.k. "Tack-träning" alltså en gratis träningsdag för instruktör därför att vi ställer upp som funktionärer inom SSRK södra. Jag anmälde mitt intresse och kom med. 

På förmiddagen körde jag Aslan och efter lunch körde jag Passe.

FM: Vi började med att kolla av gruppens grundlydnad med passeringar mellan ekipage, inkallning framför linjen och genom linjen, sittande i grupp och fotgående. Aslan skötte sig exemplariskt. Sedan tränade vi på markeringar genom högt gräs och därefter en dold (linjetag) på samma ställe där markeringar fallit. Även detta gick bra, fast han var inte helt klockren. Hundarna skulle springa genom högt gräs, över en klippt yta och därefter upp på en stenhäll. Aslans orutin och ungdom märktes av när han skulle byta terräng så han fick ringa lite innan han hittade men han jobbar i högt tempo hela vägen och jag är mycket, mycket nöjd med att han klarade av denna typ av träning med bravur! Han är redo för att träna i grupp märker jag. Jag tycker jag tappade fokus några gånger och blev fladdrig men på det hela taget skötte jag mig också utmärkt! När jag ser tillbaka på dagen så inser jag att jag är som bäst när jag för mina pojkar på samma sätt som jag förde Tessie. Jag vet hur jag ska göra. Nu ska jag bara se till att göra det...

Vi åt våra medhavda matsäckar, några av oss lät hundarna doppa sig i havet och sedan var det dags för andra delen av träningen. Jag bytte hund och tog Passe. Först visade Inga-Lena Djurberg oss hur man kan träna med en "grid" (tror jag det heter)..alltså pinnar utsatta i mönster. tre rader med tre pinnar i varje. Man tar med hunden och en dummy och rakt ut till en pinne, vinklar höger och går till den pinnen, lägger dummyn, tar med sig hunden tillbaka ett steg. sätter hunden där, går själv tillbaka till utgångspunkten och skickar sedan hunden med ett högertecken. Man tränar alltså in klockan kan man säga. Pinnarna är samma princip som jag lärt mig innan med skålar, fast då kan man ju lägga godis i skålen så man inte tar in hunden varje gång utan kan belöna direkt att den gick åt rätt håll. Bra konditionsträning att gå kring i den där gridden och lägga dummy än här än där ;) Detta ska jag träna mer på för dirigering är min akilleshäl. Jag är inte särskilt bra på det alls. Jag tillåter för mycket och får ju inte bättre resultat än jag tränar. 

Efter detta gick vi ut på en annan åker och tränade walk-up. Vi satte hundarna 40m ut på rad, tog två dummiesar var och kastade kring en stenhäll (stenröse på åkern).  Inga-Lena sköt några skott med apportkastaren i området för att ladda det ännu mer. Sedan vände vi oss om och gick på linje. Inga-Lena bestämde när vi skulle gå och när vi skulle stanna. Sedan frågade hon om någon ville skicka på linjetag bakåt och ta en dummy eller om vi skulle skjuta framåt först. Vi varierade själva. Jag lät Passe hämta en bakåt ganska tidigt (så han skulle få komma igång). Sedan när vi gått igen, stannade vi, Inga-Lena  sköt en markering som någon strax skulle hämta, någon annan hämtade bakåt först och så hämtades markerigen. Så gick vi framåt. Vi var åtta stycken så det var stor träning i att markera och hämta bakåt men allra mest i att låta bli, precis vad Passe behöver träna! För att hålla honom lagom uppspelt lät jag honom hålla fast en dummy ibland efter skottet (när han inte skulle apportera). Det verkade hjälpa honom att inte eskalera i sin upphetsning (han fick ju en dummy, även om han inte fick springa iväg och hämta den!). Markeringarna tog han klockrent! Han är en utmärkt markör! Jättebra träning för honom också! 


🌟 Aslan klarar träning i grupp!
🌟 Lydnadsträningen ger bättre apporteringsarbete!
🌟 Aslan har fart, apporteringslust, samarbetsvilja, bättre uthållighet, hundtolerans.
🌟 Aslan gör det jag har lärt honom. Gör han inte något så är det för att jag inte har lärt honom det. Han visar det tydligt!

🌟 Passe markerar klockrent, har bra fart både ut och in!
🌟 Linjetag fungerade klockrent på både kort och längre avstånd!
🌟 Passe klarade walk-up över förväntan och träningen blev precis det vi behöver: skott som inte leder till apport men kräver lugn och fokuserad hund! Han var inte helt tyst men det var bara små pip och endast något startljud. Över förväntan!

🌟 Jag kände att jag visade upp två utmärkta exempel på att tollare också är duktiga apportörer och att vi gjorde bra reklam för rasen och oss på Blazing Fowler´s. 

🌟 Vi orkade prestera trots tävlingen i Danmark igår. Det märktes inte att vi inte var utvilade. Jag kände att vi har kapacitet, alla tre. 

Likes

Comments

Igår åkte jag och Maj-Britt till Danmark. Vi hade bokat ett rum på ett B&B som visade sig inte vilja ha betalt med visakort utan bara kontanter så väl framme fick vi åka iväg och ta ut pengar i en bankomat. Det var ju..kul ;) Det hade tydligen stått (i det finstilta) att de bara ville ha kontanter. Rummet vi egentligen skulle ha var nog lämnat till någon annan för vi fick egen dusch, vilket visade sig vara bra när Aslan visade sig vara dålig i magen och fick diarré på sina lurviga byxor. Det var egentligen först morgonen efter så jag går händelserna lite i förväg.. Rummet var fräscht! Klinker på golvet (bra det! lätt att torka upp hundbajset.. ehh) och många sängar så vi trängdes inte med Aslan och Passe direkt. Maj-Britts collie Turbo låg i sin bur. Aslan har legat med huvudet nerborrat i Maj-britts halsgrop och jag har drömt om älgar i cowboyhattar, en boxerhund som står upp och kissar och lite andra knäppa saker..(jag sov nog inte så djupt efter jag hört Aslan ulka klockan 6.34 på morgoen..) Nåja. Rummet var som sagt fräscht och det kompenserade väl det faktum att låskolven var sönder så vi inte kunde låsa dörren. Vi sov dock. Vaknade och åt vår frukost som vi beställt. Där var ett par från Finland. Han var från Manchester och hon från Finland. De var på väg hem till Finland efter att ha bilat till England för att hälsa på vänner och släkt. En dotter hade de med sig. Det kändes plötsligt lite mindre jobbigt med vår lilla tripp på 3h 45 min för att komma till en tävling ;)

Dags för att åka iväg till dagens tävling. Jag skrev in adressen i mobilen och så åkte vi. Framme på rätt väg men utan att se rätt adress stannade vi för att fråga en man. Jag visade vårt PM och han sa att vi var i fel by 😳 Vi ändrade gpsen och for iväg mot det hållet vi kommit..Väl på plats i rätt by hade vi fortfarande nästan en halvtimme på oss innan min första start så det var inte ens stressigt.

Första paret ut var jag och Passe i lydnad klass 1. Vi var andra ekipaget in på banan av fyra. Jag har inte tävlat lydnad så många gånger och jag tycker fortfarande inte att jag riktigt har fattat. Men vi genomförde hela programmet och jag fattade vad Palle sa när han kommenderade mig! Lite luftigt fotgående, pendlande, något snett sittande och backa två steg blev också lite snett, men Passe backade. I Danmark får man belöna hunden mellan momenten så Passe fick små korvbitar och lite peptalk innan vi skulle göra nästa moment. Jag hade ingen aning om vad vi fick för poäng och tänkte att jag kan ju inte bli sämre än fyra..vi är ju fyra i klassen. Vid prisutdelningen trodde jag de hade glömt bort mig för de ropade upp de andras nummer men inte mitt...inte förrän det var dags att berätta vem vinnaren var!! Passe och jag VANN!!! De sa poängen också..hundra någonting och en sexa förstod jag (danska siffror är inte helt lätt att förstå) och när jag fick protokollet dånade jag igen! 186,5 poäng! Lilla jag?!

De olika momenten och poängen:

Lineföring koff 3: 8,5 =25,5
Stå (ställande under gång) koff 2: 8 =16
Spring (hopp) koff 2: 9,5 =19
Stillingsskift (fjärr med ligg -stå- ligg): koff 3: 9,5 = 28,5
Inkald koff 2: 10 = 20
Apport koff 2: 10 = 20
Sitt (sitt kvar i 15s) koff 2: 10 =20
Däck (platsliggning) koff 3= 9,5 = 28,5
Helhetsintryck koff 1: 9 = 9
Summa: 186,5 och ett första pris, uppflyttning till klass två och klassvinst <3

Sedan var det dags att gå banvandring för rallylydnaden. Passe var först ut där också och medan vi väntade så startade Maj-Britt och Turbo lydnad i championklassen. Hon fick ett andrapris med en station nollad. Hon var mycket nöjd med att momenten börjar sitta inför eltiklassen i Sverige nästa år.

Här är banskissen för rallybanan i andra klassen:

Jag trampade på Passe när vi backade två steg (han tjöt och vi fick ett minus för min klumpighet ..fast han backar ju in bakom mig den lille banansvängaren..) och så fick vi ett minus för att momentet när han ska gå runt mig ett varv under gång blir långsamt. Jag tror helt enkelt att jag hinner gå framåt innan han hunnit runt. Jag måste anpassa tempot där. Vi fick 98 poäng (det fick Majbritt också och en till) Jag hade snabbaste tiden av de med flest poäng så Passe vann den klassen också! Första pinnen i övedsklassen, två till för att komma upp till Expertklassen.

Sista men inte minst..så säger man väl..var Aslan. Han och Passe hade det nog lite trångt i tygburen för när jag ska hämta Aslan så lutar han sig nog mot väggen och buren ramlar på sidan och tumlar sedan runt med tollarna inuti. Hmm, jättebra uppladdning..ut med hundarna som var lite förvånade över det som hänt men inte påverkade på annat sätt. Aslan fick 95 poäng på sin runda. Första skylten 360 grader åt vänster blev missförstånd så Aslan snurrade istället, hamnade mellan mina ben och jag gjorde "omtag" på skylten..då klarade vi det och fick alltså bara -3 för omtag, sedan sträcktes kopplet en gång och han fick ett minus på helheten för att han tappade tempo mot slutet (han tyckte 8-tal var konstigt..så brukar vi inte ha konorna tyckte han...det är nog bäst att träna på den skylten också och inte ta för givet att den är lätt). Han fick sin tredje pinne i Begynderklassen och därmed en titel: RBM (rallybegyndermäster) som gäller i Sverige också.

​Sedan hände nog inte några fler missöden, förutom att de småregnade så min resultatbok för lydnaden blev blöt och fick ligga på tork i bilen..nu är den bucklig..boken alltså. Men inga felkörningar, inga tappade grejer eller missöden. Swish hem och slöa i soffan...trötta men nöjda och lyckliga :D 

Likes

Comments

​Ikväll tränade jag lydand med Maj-Britt och Pia (mina kumpaner från tävlingen i Danmark). De är superduktiga, raka och tydliga i sin kommunikation. För att jag ska försöka komma ihåg tipsen jag fick gör jag en liten lista här..

👊 Ge bestämda kommandon! I samma anda som jag säger "nej". Klarspråk, tydligt, bestämt. 

👊 Säg Passes namn före kommandot.

👊 Kolla var hans fötter är i förhållande till mina fötter. Han får inte vara för långt fram i starten. 

👊 Linförighet: "blinka" genom att vinkla foten, spring på stället, ge honom en chans i vändningarna, raka sitt, beröm, lagom vanliga steg, sidosteg ska vara normala, handen vid skärpet

👊 stannakommandot FÖRE konen

👊 trä in höger arm i kopplet när det förvaras över axeln

👊 när jag går ifrån hunden och ska vända, vänd hitåt, tjäna centimetrar

👊 tryck inte in apportbocken i hans mun

🌟 Det var roligt att träna lydnad!

🌟  Jag känner att det finns hopp om att jag kan lära mig!

🌟  Passe tycker det är roligt för han får godis! 

🌟  Maj-Britt och Pia tycker inte jag stör deras träning så de tycker det okej att jag är med och de hjälper mig till insikt!

🌟  Jag blir sugen på att kunna tävla med Aslan också! 😳

Likes

Comments

​Lille vackre killen är nu femton månader gammal och därmed kan han gå den merit han behöver i utställningsringen för att kunna få Jaktprovschampionat i framtiden. Jag vet ju så klart inte om han kommer lyckas på jaktproven och få tre ettor i elitklass, men skulle han få det så måste han ha minst GOOD i utställningsringen. Aslan är en liten kille på 45cm och jag försökte förbereda mig mentalt på möjligheten att domaren skulle "köra ut oss" ur ringen. Domaren tyckte att Aslan var jättefin och han fick Excellent och CK!! Han hade behövt GOOD, VERY GOOD hade ju varit ännu bättre men nu fick han högsta möjliga (om man bortser från att han kunde fått cert). Excellent och CK innebar att han fick in och fajtas med de andra hanarna som fått CK. Där blev han inte placerad men det gör inget! Snyggast juniorhanen och med certkvalitet. 

Jag behöver inte ställa ut mer men det är väldigt bra träning för Aslan att stå still när domaren öppnar munnen och tittar på tänderna, lyfter tassarna för att kolla simhuden mellan tårna, trycker på ryggen för att känna ryggens styrka och tar tag om pungen för att känna att testiklarna är på plats. Aslan står så snällt och väntar på att domaren ska bli klar och jag tror det  är väldigt bra träning i att bli hanterad så jag tänker anmäla honom till Ronneby och så har jag lovat Amelie att komma upp till Öland också. Sedan tror jag att jag lägger utställningarna på hyllan för Aslans del, om han inte råkar växa till sig några centimeter när han bli musklad på riktigt ;) Nu är han 15 månader och allt går så bra för lille killen. 

För inte så länge sedan gjorde vi MH också. Han har nu känd mental status och jag blev glatt överraskad på flera moment. Han gjorde ett jättefint MH. Jag är så glad över att jag sparade honom här hos mig. Han och jag kommer ha så kul ihop i många år hoppas jag! <3

Likes

Comments

ASLAN:
👉 Rally: Gå fot i rally och lydnad utan koppel.
👉 Rally: Börja göra vändning mot förare för att få högerhandling.
👉 Rally: Backa
👉  Rally: 8ans frestelse​
👉 Lydnad: sitt kvar tills jag kallar in + ingången
👉 Viltspår: Säkrare upptag. Ta med leksak ut till spårslutet.
👉 Utställning: Ställa upp, stå still när någon tar på honom.
👉 Apportering: 4 föremål på söket.
👉 Apportering: Ansmyg, tolling, vattenmarkering bakom kamouflagenät.
👉 Apportering: Sätta ut olika bulvaner och göra markeringar och sök bland dem.

PASSE:
👉 Lydnad: stå kvar fastän jag går runt vid ställande under gång
👉 Lydnad: fjärr ligg-sitt-ligg och ligg-stå-ligg
👉 Lydnad: sitt kvar +hopp +ingång
👉 Rally: Två tysksvängar efter varandra
👉 Rally: Passe gå i cirkle runt mig under gång
👉 Rally: backa
👉 Viltspår: jag ska vara säker på hur spåret går, noggrannare upptag
👉 Apportering: träna vid skjutbana, hålla fokus trots skott
👉 Apportering: träna skott vid vatten utan att apportera något
👉 Apportering: dirigering med stopp

Likes

Comments