Header

Endelig kom den! Min ukesplanlegger! Jeg er en sånn person som liker å skrive ned det jeg skal huske, og når jeg kan kombinere det med litt kreativitet, har jeg den perfekte måten å slappe av på samtidig som jeg forbereder meg til uka som kommer. "Planning" på denne måten er tydeligvis ikke en greie her i UK, for jeg har praktisk talt saumfart gatene etter bokhandlere, hypermarkeder, papirbutikker og andre tenkelige steder de kan selge kontorrekvisita uten hell. Læreralmanakker syns jeg at jeg så både titt og ofte hjemme i Norge på denne tiden av året. 

Men, når jeg allikevel måtte ty til det o store internettet, vendte jeg meg like greit til vestkysten i Amerika. Etter litt research endte jeg opp med en fantastisk, personliggjort en fra Plum Paper, og er foreløpig ekstremt fornøyd. Den er bygd opp litt på samme måte som hodet mitt er når jeg ser for meg måneden og uka, noe som gjør den enkel å fylle ut. Den er ikke for stor, så den tvinger meg litt til å fatte meg i korthet, men har holdt av plass til det man kan komme til å måtte notere. 

Jeg er fortsatt på leting etter flere funksjonelle klistremerker jeg kan bruke (gjerne i gull!). Ser frem til å ta i bruk noen jeg venter på i posten. Målet er å holde det ganske reint, samtidig som noe blir fremhevet. Det kan for eksempel være utstyr som må finnes frem eller oppgaver som må lages. 

Wiii, dette blir gøy!

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - klikk her!

Likes

Comments

Jeg føler meg heldig som har fått så fantastiske barn! De er bare så utrolig flinke, og det er veldig givende å bli bedre kjent med dem hver dag som går. Det er litt merkelig å tenke på at disse er mine elever, og at jeg ikke bare låner dem fra en annen lærer i en time, en dag, en uke eller to måneder som det ofte har vært når jeg har jobbet som vikar eller hatt praksis. Men det er en fin tanke, og jeg gleder meg til å se de utvide ordforråd, knekke lesekoden og få venner - og til å se dem igjen på mandag.

Likes

Comments

Wow, for en uke. Alt har gått litt i ett fra elevene begynte på onsdag, men det er virkelig en bra klasse jeg har fått. Flinke, engasjerte og ivrige. Disse første dagene har barna hatt halve dager, som en overgang til å begynne på skolen. Halve klassen har kommet om morgenen, og den ander halvparten om ettermiddagen. På den måten har jeg blitt litt bedre kjent med hver og en, og de har hatt litt bedre plass rundt seg. På mandag begynner de alle sammen for fullt fra 9 til 15.

Alt er fortsatt veldig nytt, men nå vet jeg i hvert fall hvor jeg finner kopimaskina, kantina og personalrommet. Vi har fordelt ansvarsområder, og jeg har fått litt lesestoff på hvordan man går fram for å undervise phonics (grunnlaget for lesing/skriving). Når jeg skriver "litt" mener jeg ei lita blekke på 207 sider. Heldigvis er det mange fine aktiviteter der, så den er ikke så tunglest + at den helt sikkert blir veldig nyttig.

Nå var det veldig deilig å kunne sove helt til klokka åtte (haha), og endelig ha tid til å se de første episodene av Side om side. Fortsatt god helg, alle sammen!

Likes

Comments

I morgen møter jeg klassen min for første gang. Jeg gleder meg, men må ærlig innrømme at jeg også er litt i panikk for hva som kommer til å skje. Hva skal jeg faktisk si når de kommer? Tenk om jeg har glemt alt jeg kan? Hva hvis de er helt gærne og ingen triks virker for å få barna til å lytte? Hva hvis de ikke forstår hva jeg sier? Eller jeg forstår hva de sier? Er aktivitetene for vanskelige? For lette? Har jeg forberedt meg godt nok?

Disse, og hundrevis av andre spørsmål kverner rundt i hodet mitt akkurat nå.

Er jeg god nok?

Heldigvis har jeg en fantastisk TA (Teaching Assistant) med masse erfaring, og et stort team rundt meg. Det letter litt på nervøsiteten, men det er jo faktisk JEG som skal være læreren deres.

Likes

Comments

Selv om det nettopp har vært en lang ferie, er det litt deilig med helg igjen. Egentlig skulle jeg gjerne fikset litt mer i klasserommet, men skolen er låst i helgen, så da er det er deilig å kunne slappe av med Outlander (fantastisk serie!) og en kopp te.

Både torsdag og fredag gikk med til kursing på skolen, noe jeg egentlig er ganske glad for. Det er veldig mye som er ganske annerledes fra norsk og dansk skole, men det som er mest forvirrende akkurat nå, er alle ord, begreper og ikke minst forkortelser som er spesielle for UK, men ikke minst alle de interne greiene de snakker om på skolen. Det er alt fra "Mark Making" og "Prevent Duty" til "ECAT", "HLTA" og "eyLog". Forhåpentligvis gir det mer mening etter hvert, men det er ganske overveldende å bare bli kastet ut i denne elva av ny terminologi. Det positive i det er jo at alle snakker til meg som om jeg er en innvidd del av kollegiet, og det setter jeg pris på.

Selv om mange av begrepene er nye, er det faglige innholdet ofte ganske likt det jeg allerede kjenner til. "Safeguarding" kan for eksempel høres skremmende ut, men det handler i bunn og grunn om samarbeid med barnevern. Fredag ble vi skolert i måter å oppdage blant annet omsorgssvikt eller mishandling, og hvilke prosedyrer man skal følge for å rapportere det inn. På et tidspunkt kom diskusjonen "How much harm is there in smacking?", altså, hvor skadelig er det at et barn for et klask/smekk/dask hvis det har gjort noe galt. De aller fleste mente at det ikke gjorde noe, og var nødvendig i noen tilfeller hvor barn var uskikkelige.

Tar barn skade av en liten smekk?

Foredragsholderen spurte også hvor mange av oss som hadde blitt "smacked" selv. Jeg måtte virkelig tenke meg om, men jeg kan aldri huske at mamma eller pappa eller noen andre voksne har slått eller dasket til meg, og jeg ble derfor overrasket da så å si alle de andre rakk opp hånda. Her ble jeg nødt til å spørre Google om hjelp. Ifølge britisk lov (Children Act, 2004 om Reasonable punishment) har foreldre lov til å gi barna sine rimelig straff, også fysisk(!), så lenge det ikke setter merker. Det er riktignok forbudt for lærere, men for meg virker det helt fremmed å skulle slå et barn - uavhengig av kraft.

Det å straffe et barn fysisk på den måten setter et dårlig eksempel på hvordan man kan håndtere sterke følelser og kan føre til at barna selv tror det er greit å slå andre, Jeg tror heller ikke forholdet mellom barna og voksen blir bedre. Respekt bør ikke oppnås gjennom frykt, men gjennom ros, tillit og varme, De voksne skal være gode rollemodeller, og må heller ha klare og enkle regler og tydelige grenser. Hvis straff er nødvendig, er det mange andre veier å gå ved å for eksempel fjerne privilegier og goder.

Jeg sier ikke at det er lett å gjennomføre, men det er absolutt mulig å la være å slå barn!

Dette ble et litt lengre innlegg, men jeg syns bare det var en litt sjokkerende forskjell jeg ikke hadde forventet meg. Fysisk avstraffelse av barn ble forbudt i Norge i 1987, som land nummer to i Europa etter Sverige. Det er forøvrig aktivitet og engasjement for å forby "smacking" også i UK.

Likes

Comments

Så var tiden endelig kommet! I dag hadde jeg første arbeidsdag sammen med de andre på EYFS (Early Years Foundation Stage). Dagen besto for det meste av (veldig) mye praktisk informasjon og vi begynte så smått å klargjøre av klasserommene.

Det er virkelig mange skjemaer, forkortelser og buzzord man skal kunne forholde seg til! Forhåpentligvis blir terminologien enklere å forholde seg til etter hvert når jeg har kommet litt mer inn i rutiner og systemer.

​Et av systemene jeg gleder meg veldig til å ta i bruk, er skolens "Stay on Green"-politikk. Kort fortalt handler den om å gi respons på barnas oppførsel i form av fargekoder og poeng(!). Ovenfor er en liten sniktitt på det som kommer til å bli mitt Forbli på grønt-display. Det blir interessant å se hvordan det virker. 

Klokka seks ble jeg kastet ut av skolen fordi de skulle låse, men håper på å bli ferdig med den i morgen. Da skal vi ha mer opplæring, og forhåpentlig får jeg ordnet litt mer praktiske greier som ID-kort og jobbmail. Selv om det er mye å gjøre, har jeg noen veldig søte kollegaer, så jeg gleder meg til å dra tilbake. 

  • Personlig

Likes

Comments

Noe av det beste med å flytte er å kunne innrede som man vil på nytt. Nå begynner arbeidsplassen å ta form, og jeg må si jeg er veldig fornøyd med resultatet så langt! Mangler fortsatt ting som søppelkasse og en liten lampe, og jeg vil gjerne også ha litt mer oppbevaringsbokser og samlepermer, men det er slikt jeg får ta litt etter hvert. Det er jo begrenset hvor mye man får med seg på buss og bane om gangen!

Nedenfor er en liten bildeserie av dette lille hjørnet, flere bilder av resten av huset og rommet kommer senere (når jeg har ryddet vekk det rotet av et flyttelass som ligger bak der jeg tok bilder fra).

Jeg har første ordentlige arbeidsdag på torsdag, men skal bort på skolen for å gjøre klart klasserommet og bli litt bedre kjent på tirsdag. Det blir veldig bra å komme i gang, men litt spent er jeg selvfølgelig.

  • Personlig

Likes

Comments

Sommerferien har bare flydd forbi, og plutselig kom dagen jeg skulle ta skrittet og faktisk reise til London. Flyet gikk tidlig om morgenen, noe jeg egentlig syns var ganske greit. Man får jo aldri gjort noe fornuftig timene før man skal fly uansett!

Med bag på ryggen, bag på magen, koffert i den ene hånda og veska i den andre, fikk jeg meg en liten treningsøkt på vei inn til hotellet. Jeg hadde booket hotell for de første fire nettene, og satset på å finne et sted jeg kunne bo i løpet av disse dagene. Tydeligvis er det sånn de gjør det her. Så å si alle boligannonsene jeg så på gjennom ferien, hadde overtakelse med det samme, og slik var det heldigvis også nå.

De siste dagene har gått med til å arrangere og dra på visninger, møte i banken og å ta telefoner. For å oppsummere: Jeg har fått rom i et kjempekoselig hus! Det ligger ca. minutter med buss fra skolen, som ikke er altfor langt, og langs central line (den røde tuben), så det er ikke så komplisert å komme seg inn til bykjernen heller.

Det skal ble deilig å komme inn i litt ordentlige hverdagsrutiner, og ikke bare leve i et limbo av bager og take-away. Siden jeg først neste uke starter på jobb, har jeg tenkt til å bruke de neste dagene på å bli kjent mer nærområdet, pakke ut av koffertene mine og stæsje opp rommet. Endelig faktisk kjøpe litt innredningsgreier!

Likes

Comments

Som nevnt i et av de første innleggene her, ville Career Teachers (byrået jeg søker jobber gjennom) arrangere en tur til London for å besøke noen aktuelle skoler. Etter en del telefon- og skypesamtaler og eposter frem og tilbake, kom vi frem til noen skoler som både ville møte meg som jeg syntes virket fine og en passende uke for når jeg kunne komme. Alt har virkelig bare gått i ett.

I hovedsak var den første dagen en dag på kontoret med opplæring, praktisk info og planlegging. CT kom med noen tips til intervjuer og generell informasjon om en typisk engelsk skoledag. Etterpå fikk vi tid og veiledning til å planlegge en time for den første skolen vi skulle besøke. I alt var dette en veldig nyttig dag som forberedte oss på det som skulle komme de neste dagene.

Trial Days

Mitt første skolebesøk kan beskrives som fargerikt og inkluderende. Fargerikt både i form av barn og klasserom. Inkluderende, fordi jeg følte meg som en del av fellesskapet fra start. Avdelingsleder snakket om "elevene jeg kom til å ha", elevene møtte meg med "Good morning, miss" i gangene, og de andre voksne behandlet meg som en kollega. Kort oppsummert var denne dagen full av inntrykk og veldig inspirerende.

Etter et formelt intervju ble jeg faktisk tilbudt jobb på stedet. Selv om jeg virkelig følte meg hjemme på denne skolen, var jeg nødt til å gjennomføre også min andre trial day. Denne var dagen etter på en skole på den andre siden av byen. Selv om det var en nyttig erfaring å se en annen engelsk skole, ble jeg bare enda sikrere i mitt valg, og skrev faktisk til min kontakt hos CT i lunsjpausen at jeg ville akseptere tilbudet fra den første skolen.

Jeg kommer til å ha en av fem klasser i Reception class (4-5-åringer). Faktisk fikk jeg møtt noen av disse barna da jeg var på besøk. De var nemlig på visitt sammen med foreldre for å se hvor de begynner til høsten. De er noen søte barn, dette blir spennende!

Nå sitter jeg på flyplassen for å dra hjem til Aarhus og er klar for sommerferie. Tiden kommer til å nytes med fjellturer, festival og til å se igjen venner. Og så boligsøk da.

Nedenfor er noen bilder fra klasserommene jeg besøkte. Dere kan jo selv se hvor masse farge det er!

Likes

Comments

Jeg er veldig glad i å slappe av med en kopp med noe varmt. Hos en venninne i eksamensforberedelsen drakk vi denne teen, og den hadde en lett og spennende smak, som også passer veldig godt på varme sommerkvelder. Det er en urtete med sitrongress, peppermynte, eple og lakrisrot, grapefrukt og sitron.

Cool Herbal

Jeg måtte selvfølgelig høre hvor den var kjøpt, og få med meg mitt eget hekto hjem. Noen dager senere gikk jeg innom deres hyggelige butikk og te-salong i Volden, like ved Store Torv. Der hadde man valg i bøtter og spann (bokstavelig talt). Her kan man sette seg ned å nyte, eller kjøpe i løsvekt. Teen blir mål opp på skålvekt med lodd, og man får med anvisning til hvor mange grader og hvor lenge man skal trekke den.

Tehandelen er også kongelig hoffleverandør, men selv om den faller dronningen i smak, er den ikke altfor dyr. Et hekto koster 46 kr, og er derfor et hett Aarhustips!

Til sammenligning får man i følge coop.dk, en pakke Pukka-te (40 g) til ca 40 kroner og en Lipton Earl Grey (40 g) til ca en tjuekroning, henholdsvis koster disse altså omtrent 100 kr/hg og 50 kr/hg. 

Hvis du selv skulle ønske å kjøpe herlig luksuste, men ikke befinner deg i Aarhus, har de også butikk i København og en nettbutikk som også sender til Norge. Update: De har faktisk en avdeling på Steen og Strøm i Oslo til og med!

PS: Skulle du glemme å drikke den før den blir kald, er det bare å putte i noen isbiter så har du en kjempegod iste!

  • Aarhus

Likes

Comments