Nyheter från Uganda denna gång!
Alla våra sjuor (P7) klarade sina "exams" och får/ska fortsätta i Secondaryschool!!! De innebär att de får flytta från byn och in till stan- Kisoro.
Så stolt över dem och deras lärare som "hade på känn" att det skulle gå bra.
Så härligt att kvinnorna i byn valde att satsa extra på bra skolgång för barnen och att det gav resultat!

En bra skola handlar om människorna som finns där, inte om fina skolhus och ergonomiska stolar. Ett lite ombyggt potatisförråd, som här i byn, fungerar bra, bara det finns engagerade pedagoger!

Känner mig privilegierad som får dela deras glädje och stolthet! :)

Likes

Comments

Vår skola på Zanzibar fortsätter utvecklas och nu är nya skolbyggnaden klar. Så fin. Blir sugen att åka dit på studs!! Glad att Ida snart får åka dit och träffa alla och att jag också får vara med på ett hörn genom hennes bilder.
Så glad för alla där nere i vår by Matemwe, men framför allt barnen. De visar att om man jobbar tillsammans kan man uträtta stora saker! Med bra ledare, som Tamanifoundation som visar vägen.

Likes

Comments

Sitter i soffan och myser. Längtar efter att få fira jul med de viktigaste personerna i mitt liv.
Tänker på en sång vi sjunger till Lucia "Snart är det jul", den slutar så här: ...att få va tillsammans med varandra är vad som betyder allra mest. Av julens alla underbara gåvor, kärleken är vad jag gillar bäst. Med den vill jag önska er alla:
en riktigt GOD och FRIDFULL JUL, i kretsen av era nära och kära.

Likes

Comments

Glada nyheter på höstterminens sista dag. Ida och Frida har fått sitt andra stipendium till sin resa till (baka) till Zanzibar. De ska göra sitt gymnasiearbete där tillsammans med Barefoot college, som jobbar speciellt med tjejer/kvinnor. "Solarmamas" får lära sig om solceller, biodling, annan odling mm. De har också tagit fram en tygbinda som de åker runt och delar ut på skolor.

Nu ser jag fram emot en skön och avkopplande julledighet!

Önskar alla en fridfull jul - med denna fina tomte (som jag fick av klassen)

Likes

Comments

Så underbart att få återuppleva vårt äventyr ❤️
Så tacksam att vi tog chansen och fick uppleva detta tillsammans ❤️
Så otroligt stolt över min fantastiska dotter ❤️

http://www.hemmets.se/mor-och-dotter-akte-till-zanzibar-som-volontarer/

Glada nyheter också från Uganda:
Bygget av det nya skolhuset har kommit igång! Hoppas att det hinner bli klart innan nästa termin börjar i Januari/februari.

Så här såg det ut när jag åkte.

Nu i veckan ser det ut så här. Så glad att Maria och Douglas är kvar och hjälper till 🌍

Likes

Comments

Sitter nu på Schiphol AirPort, Amsterdam ✈️ väntar på flyget som ska ta mig mot Arlanda. Tänk vad skönt det är med en ren och fräsch vattentoalett. Här spolar den tom av sig själv ...var skönt att flyga på natten. Fick några timmars sömn iaf.
En kort reflektion efter mina äventyr i år måste bli...man ska ta vara på de chanser man får i livet! Våga! Det berikar så otroligt att få möta människor från andra världsdelar , länder och ta del av deras kultur 🌍
Livet är nu! Det går inte i repris! Det sägs att Afrika lämnar spår i dig för alltid och det stämmer!
Jag har nu 2 nya skolor som jag längtar efter att få se färdigbyggda, både på Zanzibar och i Mgahinga. Ska bli härligt att få följa byggena!!
Men det gamla ordspråket Borta bra, ofta superbra men hemma är alltid bäst ! Stämmer verkligen i alla lägen!
Ska bli så skönt att komma hem❤️

  • 191 readers

Likes

Comments

Sitter nu i fiket på Kigali airport. Får inte checka in riktigt ännu, inte ens komma in på flygplatsen. Tur att det finns ett fik i samma byggnad, fast liksom utanför :)

Vägen hit gick genom ett otroligt vackert bergslandskap. Höga berg och djupa dalar. Virunga bergen. Vart man än tittar är utsikten "breathtaking"! Väl framme i Kigali, Rwandas huvudstad gick vi på museum om folkmorden i Rwanda. Så fruktansvärt, hemskt, ofattbart att något sådant kan hända. Ruskigt att se bilder och läsa vad som stod. Ungefär 1 miljon människor dog och detta så sent som 1994! I nutid, bara 25 år sen...

Annars fantastiska upplevelser de sista dagarna.

Fredag

Dagen började med möte på skolan med några av byns kvinnor. De planerade fortsatt utbyggnad av skolan tillsammans och bar också en massa tunga stenar och vi fick hjälpa till. Var sen med mina ettor en stund och sjöng. De fick varsin ballong. Glädje! Kommer att sakna dem alla: Jafet, Innocent, Happy, Junior, Providence, Jorry, Deborah, Generous, Edwin, Sarah och Milliam, mina söta ungar i P1.

Bröllopsfest <3 Tänk att Douglas, Maria och jag blev inbjudna på bröllopsfest i Mgahinga. Var en härlig upplevelse! Mycket dans och sång. Vackert brudpar. Vi blev bjudna på fanta och de pratade lite engelska för at vi skulle förstå. Nice.

Kvällen avslutades med fest för P7. De är första avgångsklassen på skolan. De har just gjort midtermexams och i janurari får vi reda på om de klarat det. Då får de fortsätta tii Secondary school. Vi håller alla tummarna. P6 och alla lärare var också inbjudna. Mycket mat och kött gryta! Här äter man kött högst 2 ggr/år så det var speciellt. Jag blev också avtackad. Kul.

Lördag

På em gick vi en ca 1,5 timmars hike till en Batwa by. Batwas är urspsrungsbefolkningen i Uganda och de har det väldigt svårt. Det regnade när vi kom dit-men när det blev uppehåll dansade och sjöng de för oss. speciell, lite andäktig stämning. Vi fick också komma in i deras hus, gjorda av bambu och gräs,

Första laddningen tegel har kommit till skolan. TOPPEN! Hoppas att bygget kommer igång till veckan. Skulle velat vara med på det. Skönt att Douglas och Maria kan vara med iaf och Erika den nya volontären. Och på måndag kommer ett lass tegel till. Så får jag också vara med på ett hörn. Känns fint. Det blev ingen gorilla trekking för mig så jag bestämde att satsa lite pengar på tegelstenar istället. På det sättet är jag också med på nybygget. Framtidstro! Förhoppningar om framtiden!

Kommer aldrig att glömma alla fantastiska människor, möten och upplevelser

Men om ca 3 timmar går flyget tillbaka till Sverige! Ännu en gång stämmer ordspråket "Borta bar men hemma bäst".
Längtar efter att sätta ner fötterna på svensk mark. Men mest längtar jag efter att få krama om de mina <3


Likes

Comments

Jorry

Edwin

Barnen här gillar verkligen sin skola! Frånvaron dessa veckor har nästan varit lika med noll. De sjunger gärna och ofta. Det känns att de har en chans, för de har människor runt sig som är villiga att satsa lite extra och som tror på dem. I år har skolan sin första P7- avgångsklass. Just nu håller vi alla tummarna att de ska lyckas i sina exams, så de får läsa vidare på Secondary school. Helt plötsligt får de då helt andra möjligheter och en annan framtidstro. Helt livsförändrade för dem!

Blickar mot framtiden...Skolans första lokaler börjar bli väldigt slitna. (Där jag jobbat med P1 o P2). De byggdes ursprungligen som potatisförråd, men fick sedan bli skola. Ovan är början på den nya skolan. Dags för takstolar mm. Förhoppningsvis får Maria o Douglas, de andra volontärerna vara med och bygga upp den. Planen för framtiden...Förhoppningar om framtiden...Glädje!!

Likes

Comments

Besök på Governmentschool i Mgahinga med Festo och de 2 andra volontärerena Maria och Douglas. Tyvärr har de få lärare, i år 1 (6 åringar) är de 200 st och en lärare..I say no more..

Likes

Comments

Mina ljuvliga ettor <3 Happy, Milliam...

Kollegor

Vilka underbara och sångglada barn <3 Så fort jag kommer samlas barnen och vill sjunga! KUL!!

Likes

Comments