View tracker

Så underbart att få återuppleva vårt äventyr ❤️
Så tacksam att vi tog chansen och fick uppleva detta tillsammans ❤️
Så otroligt stolt över min fantastiska dotter ❤️

http://www.hemmets.se/mor-och-dotter-akte-till-zanzibar-som-volontarer/

Glada nyheter också från Uganda:
Bygget av det nya skolhuset har kommit igång! Hoppas att det hinner bli klart innan nästa termin börjar i Januari/februari.

Så här såg det ut när jag åkte.

Nu i veckan ser det ut så här. Så glad att Maria och Douglas är kvar och hjälper till 🌍

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Sitter nu på Schiphol AirPort, Amsterdam ✈️ väntar på flyget som ska ta mig mot Arlanda. Tänk vad skönt det är med en ren och fräsch vattentoalett. Här spolar den tom av sig själv ...var skönt att flyga på natten. Fick några timmars sömn iaf.
En kort reflektion efter mina äventyr i år måste bli...man ska ta vara på de chanser man får i livet! Våga! Det berikar så otroligt att få möta människor från andra världsdelar , länder och ta del av deras kultur 🌍
Livet är nu! Det går inte i repris! Det sägs att Afrika lämnar spår i dig för alltid och det stämmer!
Jag har nu 2 nya skolor som jag längtar efter att få se färdigbyggda, både på Zanzibar och i Mgahinga. Ska bli härligt att få följa byggena!!
Men det gamla ordspråket Borta bra, ofta superbra men hemma är alltid bäst ! Stämmer verkligen i alla lägen!
Ska bli så skönt att komma hem❤️

  • 54 readers

Likes

Comments

View tracker

Sitter nu i fiket på Kigali airport. Får inte checka in riktigt ännu, inte ens komma in på flygplatsen. Tur att det finns ett fik i samma byggnad, fast liksom utanför :)

Vägen hit gick genom ett otroligt vackert bergslandskap. Höga berg och djupa dalar. Virunga bergen. Vart man än tittar är utsikten "breathtaking"! Väl framme i Kigali, Rwandas huvudstad gick vi på museum om folkmorden i Rwanda. Så fruktansvärt, hemskt, ofattbart att något sådant kan hända. Ruskigt att se bilder och läsa vad som stod. Ungefär 1 miljon människor dog och detta så sent som 1994! I nutid, bara 25 år sen...

Annars fantastiska upplevelser de sista dagarna.

Fredag

Dagen började med möte på skolan med några av byns kvinnor. De planerade fortsatt utbyggnad av skolan tillsammans och bar också en massa tunga stenar och vi fick hjälpa till. Var sen med mina ettor en stund och sjöng. De fick varsin ballong. Glädje! Kommer att sakna dem alla: Jafet, Innocent, Happy, Junior, Providence, Jorry, Deborah, Generous, Edwin, Sarah och Milliam, mina söta ungar i P1.

Bröllopsfest <3 Tänk att Douglas, Maria och jag blev inbjudna på bröllopsfest i Mgahinga. Var en härlig upplevelse! Mycket dans och sång. Vackert brudpar. Vi blev bjudna på fanta och de pratade lite engelska för at vi skulle förstå. Nice.

Kvällen avslutades med fest för P7. De är första avgångsklassen på skolan. De har just gjort midtermexams och i janurari får vi reda på om de klarat det. Då får de fortsätta tii Secondary school. Vi håller alla tummarna. P6 och alla lärare var också inbjudna. Mycket mat och kött gryta! Här äter man kött högst 2 ggr/år så det var speciellt. Jag blev också avtackad. Kul.

Lördag

På em gick vi en ca 1,5 timmars hike till en Batwa by. Batwas är urspsrungsbefolkningen i Uganda och de har det väldigt svårt. Det regnade när vi kom dit-men när det blev uppehåll dansade och sjöng de för oss. speciell, lite andäktig stämning. Vi fick också komma in i deras hus, gjorda av bambu och gräs,

Första laddningen tegel har kommit till skolan. TOPPEN! Hoppas att bygget kommer igång till veckan. Skulle velat vara med på det. Skönt att Douglas och Maria kan vara med iaf och Erika den nya volontären. Och på måndag kommer ett lass tegel till. Så får jag också vara med på ett hörn. Känns fint. Det blev ingen gorilla trekking för mig så jag bestämde att satsa lite pengar på tegelstenar istället. På det sättet är jag också med på nybygget. Framtidstro! Förhoppningar om framtiden!

Kommer aldrig att glömma alla fantastiska människor, möten och upplevelser

Men om ca 3 timmar går flyget tillbaka till Sverige! Ännu en gång stämmer ordspråket "Borta bar men hemma bäst".
Längtar efter att sätta ner fötterna på svensk mark. Men mest längtar jag efter att få krama om de mina <3


Likes

Comments

Jorry

Edwin

Barnen här gillar verkligen sin skola! Frånvaron dessa veckor har nästan varit lika med noll. De sjunger gärna och ofta. Det känns att de har en chans, för de har människor runt sig som är villiga att satsa lite extra och som tror på dem. I år har skolan sin första P7- avgångsklass. Just nu håller vi alla tummarna att de ska lyckas i sina exams, så de får läsa vidare på Secondary school. Helt plötsligt får de då helt andra möjligheter och en annan framtidstro. Helt livsförändrade för dem!

Blickar mot framtiden...Skolans första lokaler börjar bli väldigt slitna. (Där jag jobbat med P1 o P2). De byggdes ursprungligen som potatisförråd, men fick sedan bli skola. Ovan är början på den nya skolan. Dags för takstolar mm. Förhoppningsvis får Maria o Douglas, de andra volontärerna vara med och bygga upp den. Planen för framtiden...Förhoppningar om framtiden...Glädje!!

Likes

Comments

Besök på Governmentschool i Mgahinga med Festo och de 2 andra volontärerena Maria och Douglas. Tyvärr har de få lärare, i år 1 (6 åringar) är de 200 st och en lärare..I say no more..

Likes

Comments

Mina ljuvliga ettor <3 Happy, Milliam...

Kollegor

Vilka underbara och sångglada barn <3 Så fort jag kommer samlas barnen och vill sjunga! KUL!!

Likes

Comments

Mysig weekend.
Lördagen i Kisoro "stan" och vid Lake Mutenda. Så vackert. Med bla Festo som sällskap. Såg en krontrana !! Ugandas nationalfågel som finnns på deras flagga. Vilken vacker fågel!
På söndagen tog jag en lång promenad i Mgahinga med Clamencia som jobbar på campen. (Träden hon står bredvid är eucalyptus). Vi gick genom otaliga potatis och maize odlingar. Utsikten är helt fantastisk! Breathtaking!

Likes

Comments

Så vackert här! Höga berg och djupa dalar. De flesta lever på odling av potatis och majs. (maize)

Princess, passande namn på en söt lite prinsessa.

Fredagarna avslutas med lek på en lekplats. Glada barn.
I solen sken vajade den svenska flaggan! Skolan startade i samarbete med en svensk org,

En innehållsrik, omtumlande och lärorik första vecka. Många möten med människor och spännande samtal. Och mer väntar!
Imorgon åker jag till Kisoro, stan. Där finns wi-fi så jag kan ha lite kontakt med de mina hemma och uppdatera lite.

Likes

Comments

Idag visade både P1 och P2 att de var jätteglada att se mig och glada att jag skulle jobba med dem. Kul.
Vi varvar jobbet med massor av sång. De älskar elefantsången jag och Ida lärde oss på Zanzibar <3 Idag har de även sjungit på svenska. Broder Jakob. Melodin kunde de.

De har en egen kock på skolan. Han gör frukost, lunch och även middag till lärarna. Däremellan diskar han och hinner spela lite fotboll ibland. Barnen äter både ute och i matrummet.

Lunchen består av en hård majsgröt (ser nästan ut som ris) och en gryta som består av kål och bönor. Samma varje dag och är även middag till lärarna. De tycker att det är helt ok, ger mycket energi och de äter stora portioner.

Likes

Comments

Felesian kollega i P1 o P2

Frukost, för ingen äter hemma. Lös majsgröt. (maize). De äter massor.

Efter lunch. Regn. Det är wetseason! Regnet överröstade oss. Så vi fick vila och vänta ut regnet. Vid 16 slutade det regna och alla skyndade sig hem.

Likes

Comments