Header

Idag pratade jag med Sofia, och insåg att jag egentligen inte har förklarat hur min utbildning "fungerar" eftersom det inte riktigt är som alla andra utbildningar.

Här kommer svar på de vanligaste frågorna som jag får när jag berättar att jag pluggar till teckenspråkstolk, och en tolk jobbar inom otroligt många olika områden. Jag ansökte mest av en slump, men när det stod mellan valet och kvalet om jag skulle hoppa av eller inte valde jag trots att tolkyrket. Anledningen till jag valde detta var för att jag ville ha ett varierande yrke där man får träffa människor.

Jag börjar med första året då. Under första terminen där huvudområdet är om lingvistik. Man fokuserar på teckenspråk, dövkultur och historia och svenskt teckenspråk i teori och praktik. Andra terminen är huvudområdet fortfarande lingvistik men kurserna består av perspektiv på språk, retorik, språkstrukturer och ännu mer teckenspråk.

Första året har man tolk under undervisningstillfällen förutom på våra teckenspråkslektioner, med undantag på informationstillfällen. Man fick anstränga sig rejält då detta var en ny värld man klev in i. På lektionerna var det knäpptyst. Det var svårt att försöka att koppla ihop att man skulle uppfatta med synen och producera med händerna, då hjärnan var van vid att ta via hörseln och sedan använda rösten.

Teckenspråksexaminationerna sker praktiskt. Det har skett på olika sätt bl.a. titta på videos och svara på frågor (basically som hörförståelse men vi tittar på en video istället). Vi fick sitta med en person och hålla i en konversation eller något annat samtidigt som man filmar för att bedöma ens produktion (basically som muntligt).

Andra året: tredje och fjärde terminen är huvudområdet är översättningsvetenskap. Under den tredje terminen är det introduktion till tolkning och tolkningsteori, tolkning, textanalys och teckenspråk. Fjärde terminen har vi mer tolkning, fackspråk, yrkesetik och tillsist teckenspråk.

Under andra året slutade vi använda oss av tolk och började ha ex. föreläsningar och seminarium på teckenspråk. Tolkningslektionerna sker med tolklärare. Genom att läsa litteraturer och ha olika praktiska övningar har vår tolkprocess sakta med säkert gått framåt. De praktiska övningarna kan bl.a. vara att vi får avläsa videos och tolka till svenska, lyssna på talade texter och tolka till teckenspråk och tar in döva aktörer till övningarna så vi får öva att styra ett samtal. Tolkexaminationerna har bestått av att våra praktiska tolkningar filmas och bedöms. Vi har även teoretiska tentor.

Jag har fått lära mig att tolk är inte "bara" att översätta ett språk till annat. Det gäller att ha så mycket annat i åtanke. Vi kommer jobba med människor, och alla är olika. Det är många val och olika faktorer som kommer påverka en tolkning.

Jag har fått lära mig så sjukt mycket, och jag kan fortsätta skriva på om detta program på några rader till. Men detta är i alla fall vad jag tänkte börja med, och jag kommer förmodligen komplettera detta inlägg under sjätte terminen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag har fått frågan om jag tror att jag kommer hoppa av, men mitt svar är "Ha flyttat över 100 mil tvärs över Sverige, fixat lägenhet och belåna mig på x antal tusen för att sedan hoppa av? Nä skulle inte tro det", men ibland kommer det dagar då man har mindre motivation än andra. Vad gör jag då? Jag brukar titta på olika videoklipp för att hitta motivation. Här ovanför har ni en en amerikanskt teckenspråkstolk som heter Amber Galloway Gallego. Den senaste timmen har jag tittat på hennes videos på Youtube, och jag tänker "så där bra vill jag bli".

En annan sak jag brukar göra är fundera hur lite jag egentligen vet om olika områden. Det kan vara allt från ekonomi och juridik till olika celler i kroppen. Det finns någonting som vi kallar för "tolksvampen" som innebär att man suger åt sig all kunskap, för att en tolk måste vara allmänbildad. Jag har fått lära mig exempelvis pappspänning, induktion, årsmöten, rättegångar, skotrar, en bråkdel av alla bidrag som finns, politik, Skatteverket och Försäkringskassan. Ja ni fattar. Listan kan göras lång. När jag inser vad jag visste i början av utbildningen och jämför med vad jag kan idag, påminner mig varför jag tycker att tolkyrket är precis för mig.

Likes

Comments

Efter en grym praktikvecka där jag fick lära mig en massa for jag till Uppsala där Valborg nalkades. Hade höga förväntningar och blev inte besviken. Nu de senaste veckorna har varit väldigt hektisk, men tentor och redovisningar till höger och vänster. Har skrivit på kontraktet till det nya jobbet på Ica Maxi. Är sjukt taggad för denna sommar!

Likes

Comments

Här är jag, iförd i kavaj. I skrivande stund sitter jag i Örebro i en stuga vi har hyrt för praktikvecka i Örebro. Idag var första dagen och har varit nervös för jag har inte riktigt vetat vad jag ska vänta mig. Jag är på Nerkietolkarna som har bildtelefoni, och det var inte som jag hade tänkt mig. Har en spännande vecka framför mig, och jag är sjukt taggad.

Likes

Comments

Jag minns vad jag gjorde då 9/11 och Utøya skedde. I fredags blev ännu en sådan där dag, när man inser att detta kommer vara inpräntat för resten av mitt liv. Min plan var att fa in till stan då jag ändå var ledig, men först ville jag testa en ny sminkning som jag hade sett på Instagram. Jag stod och tittade på min eyeliner och kände "så här kan jag inte gå ut", så jag tog bort hela sminkningen och började om. Sedan börjar notiserna dyka upp på telefonen. Jag trodde att det var ett slags skämt, för att sånt här händer inte i Sverige. Det gör ju inte det.

När jag inser att det är sant slår oroligheten till och hör av mig till alla mina vänner, samtidigt som släkt, vänner och familj för av sig till mig för att se om jag är okej. Jag är inte en särskilt orolig person av mig, men att ha den där kliande värken inom sig var hemskt. Tänk om någon av mina vänner var där? Tänk om någonting har hänt med dom? Den där oroligheten har dock inte försvunnit, för det känns som man ständigt är på sin vakt nu. Alla dessa "tänk om". Att jag sitter på pendeln, att jag är och handlar, att jag bara är på fel ställe vid fel tidpunkt, och tänk om någonting händer?

Igår var Sara och jag till Sergels torg, och det var på ett visst sätt obeskrivligt. Det var så otroligt fint men samtidigt jobbigt att vara där. Man såg folk tacka polisen för deras fantastiska arbete. Blommor över hela trappen, blommor och ljus över hela stängsel och polisbilar. Det var så många där, men det var ändå så tyst. Vi gick mot plattan över Klarabergsviadukten, och ju nämnare man desto tystare blev det. Stämningen var så otroligt tung, och det gick rakt in i hjärtat.

Jag tackar min eyeliner, för vem vet vad som hade hänt om jag var där? Det är hemskt att någonting detta har hänt, och det är så overkligt att det hände här. Jag bor här. Den här staden är nu mitt hem och min vardag.

Likes

Comments

Här var de ju livat... På senaste har jag bara umgåtts med mina vänner, spelat en del Xbox, hjälpt mina vänner att flytta, fotat en del och även farit till Jokkmokk. Detta är första gången jag är i Jokkmokk på länge då jag inte behöver plugga. Annars har jag alltid haft tentor som jag måste plugga till, alltid varit stressad och har knappt njutit av att vara här. Nu har jag varit här från torsdag till måndag och det är så galet skönt.

I lördags var det 30-årsfest för Cecilia som fyllde år. Jag och Nilsano höll våra första tal, och det gick galant! Har endast haft presentationer på teckenspråk sedan augusti så lite nervöst att se om man fortfarande kommer ihåg hur man står och pratar framför folk.

Hade en hemtenta som blev inskickad, och den tog musten ur mig. Fick lite sportlov, vilket innebar att vi inte hade några lektioner, alltså "universitetsfria dagar" och man fick vila lite. Igår startade en ny kurs, och tänkte att det skulle vara relativt lugnt när det ändå "bara var introduktion". Haha vilket skämt. Efter att ha haft 2 timmars tolklektion för att sedan ha en 4 timmars lång föreläsning där jag antecknade 15 sidor. Därefter hade vi teckenspråksöl, och tro mig, man kände verkligen hur man fick träningsverk efter gårdagen. Nåja, kul att känna att ens processande går framåt och man vet att man utvecklas. 

Likes

Comments

Det var ett tag sedan jag skrev någonting, men enligt mig har det inte hänt någonting tillräckligt spännande för att blogga. Plugget går vidare som vanligt, haft en praktiskt tenta i teckenspråk och nu har vi en teoretisk hemtenta i teckenspråk. Tappat motivationen totalt, jag orkar verkligen inte plugga.

Hela denna vecka har varit hemsk för att jag har sovit extremt lite och dåligt, och nu har jag dragit på mig en förkylning och det känns i kroppen kan jag säga. I hopp om att bli frisk har jag tröstshoppat lite spel till mitt Xbox, hängt med polare där vi har myst hemma hos mig, käkat ute och shoppat. Våren (jag vet det är februari men det är vårväder ju) har kommit vilket innebär att det börjar närma sig att ta undan vinterkapporna, fram med vårjackorna och uppdatera garderoben med nya fräscha kläder!

Likes

Comments

Förra helgen var jag till Jokkmokk då vintermarknaden nalkades. Efter försenade plan och halkigt väglag kom vi äntligen hem. Vi var några som bodde hemma hos oss, och det var som att bo i ett kollektiv under marknaden. Det var sjukt trevligt och roligt att få träffa nära och kära igen. Lördagen dansade man mest halva natten och sedan på söndagen var det dags att fa hem. Planet blev försenat än en gång. For till Uppsala för att på måndagen skulle vi fira samernas nationaldag med Sofia, Mattis och Emelie.

Skolveckan var väldigt lugn då vi endast hade lektioner tisdag-torsdag. Jag har pendlat mest mellan Uppsala och Stockholm denna vecka känns det som,. För det mesta har jag kört och fått poppa en hel del musik så jag klagar inte.

Likes

Comments

Denna vecka har varit sjukt intensiv då det var en massa litteratur som skulle läsas, förberedelser för lektioner och seminarier och att ha lektion 8 på morgon är inte mänskligt. I torsdags var klassen och träffade några döva, vilket var riktigt roligt. I fredags firade vi Sara som fyllde 21 med tårta, middag och bowling. I lördags träffade jag Michelle för att äta lunch, sedan en snabbis på stan och hem för att bara mysa framför TVn. Idag har jag inte gjort så mycket, men ska sätta mig och plugga nu. Ett av mina nyårslöften för 2017 är att inte stressa så djävulskt, utan låta mig själv andas ibland. Nu har jag fått vila, och laddar inför en relativt slapp vecka och på fredag nalkas Jokkmokks vintermarknad.

Likes

Comments

​Ja, nu har då VT17 börjat. Jag tror denna termin kommer bli mycket "lättare" än den förra. Vi hade så sjukt många hemtentor (typ en i veckan i november/december, fråga inte hur jag överlevde det) och galet mycket litteratur. Nu har man strukturerat upp hela terminen och man ser att det är mycket färre examinationer och mindre litteratur. Tacka gudarna. Terminen har en massa roliga kurser, och nu känns det verkligen att vi är på väg att bli tolkar. Till våren har jag praktik i Örebro, och är riktigt taggad för det.

Vi hade två examinerade tolkningar från svenska till teckenspråk och tvärtom, och det gick förvånansvärt bra. Min klasskompis sa till mig "du har gått från att inte kunna någon teckenspråk alls, och kan du tolka mellan båda. Förstår du hur mycket du har lärt dig?". På 1,5 år har jag lärt mig ett språk så bra att jag kan tolka i det. Jag tror faktiskt att jag kan bli tolk, det kanske blir något i slutändan. 

Likes

Comments