Header

Ojdå, det var ett tag sedan jag bloggade men helt ärligt så har jag haft det fullt upp med skolan. Jag har reste en hel del, exempelvis varit till Jönköping med klassen för att fa på Dövas dag. Jag har blivit deltidsanställd på Ica Maxi, så jag jobbar då och då. Jag har varit till Uppsala för att fira Nilsano och min födelsedag. Jag tog ett stort beslut och kastade mig utför stupet genom att tolka rektorn för Stockholms universitet inför representanter från olika myndigheter. Inte nog med de viktiga personerna som var närvarande, utan att jag fick en kamera upptryckt i ansiktet på mig.

Jag har fyllt år. Det firades med fest med vänner. Under denna period började det bli väldigt påfrestande att jobba och plugga samtidigt och funderingarna att säga upp sig kom allt oftare. Jag har trots allt flyttat ner till Stockholm för att plugga. Förut har jag haft det otroligt stressigt och kände att jag inte orkar har en för stressig höst igen. Jag har varit en del till UR för att spela in de sista scenerna för programmet jag har medverkat i och har även spelat in ljudfiler. Jag fick se det rätt nyligen (nu i oktober) och jag måste säga att det blev otroligt bra!

Under hösten var det dags för första praktikperiod där jag tillbringade den i Luleå. Efter det tog jag bilen och for ner till Umeå för att hälsa på Emelie. Har pratat att fa dit väldigt länge och nu tog vi tag i saken! Det var verkligen roligt att få vara där och bara få umgås. Eftersom jag tillbringade min sommar i Stockholm har jag varit galet less på att tillbringa dag ut och dag in i den stan så det är alltid en lättnad att dra därifrån. Ibland blir det för mycket av det goda.

Mina kurskamrater och jag har tolkat bak- och chokladfestivalen. Herregud vad jag fick äta choklad. Fick även tolka kladdkakeracet och blev filmad.

Min mamma hade vernissage på Moderna Museet.

Tolkandet fortsätter. Fick tolka bl.a. Carolina Klüft (!!!!!). När jag fick schemat på vem som skulle tolka vem blev jag så glad, chockad och nervös att jag nästan skrek. JAG skulle tolka CAROLINA KLÜFT PÅ SCEN!!! Herregud vad nervös jag var, men den gick galant kan jag säga! Tolkade fler föredag och föreläsningar av olika kända profiler med publik. Är så nöjd att jag vågade stå kvar på scenen trots att jag var så nervös att jag ville spy. Fler kameror upp i ansiktet, men vid det här laget har jag börjat vänja mig haha.

​Bilden är ifrån UR.

I skrivande stund sitter jag i Eskilstuna på min andra praktikperiod. Kan säga att jag har helt underbara handledare och har fått lära mig så galet mycket. Har fått tolka och hat fått sådan beröm så man känner att man kanske blir en tolk ändå. Allt praktiskt som man har lärt sig fram till nu visar sig verkligen. Under veckan har jag verkligen känt att utbilda sig till tolk är det rätta valet. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ja. Då var första skoldagen gjort. Idag har min klass, året under oss och några döva varit till Oxelösund på Boda Borg. Det var riktigt roligt och man fick använda sig av en massa teckenspråk. Snacka om att rivstarta terminen med ett språkbad. Det gick förvånansvärt bra och jag är nöjd. Dock försov jag mig imorse vilket gjorde hela min morgon lite skev. Klart man försover sig när man ABSOLUT INTE får missa tåget haha.

I fredags var jag och Elin till Luleå där vi klippte oss och shoppade. Idag gick jag och Timothy och shoppade lite. Beställde nyss en klocka då jag hade 30% studentrabatt, så jag är rätt nöjd.

Likes

Comments

I månads hade jag en stressig morgon med försenade tåg tog jag mig till Arlanda och flög hem till Jokkmokk. Det har varit så skönt att få komma hem. Har inte gjort någonting särskilt egentligen. Träffat Frida, Sally, Cissi och Elin. Det är skönt att bara få vara hemma. Har inga planer för veckan utan jag går omkring i min tjocksockar och fleecetröjor. Jag får äta mammas mat och vila upp innan skolan börjar. Har spanat en massa på vad jag ska köpa när lönen kommer in på kontot.

Det finns en anledning varför jag hatar sommaren och det är att jag är klädd som en potatis. För det första så jobbar jag alltid varje sommar så bryr jag mig inte vad jag tar på mig när jag ändå bara ska till och från jobbet. För det andra så är det alltid så varmt så man vet ju inte vad man ska ha på sig liksom. Nu är hösten kommen, och det älskar jag för höstmodet är GOALS. Ingen höstdepression här inte. Boots, stickade tröjor, skinnjackor, kappor, mössor och mörka, härliga färger. Love it. 

Likes

Comments

Ja, det har varit i princip stendött på bloggen under hela sommaren. Jag använder min dator i stort sett bara för skolan, så varför skulle jag använda den under sommaren när jag ändå är ledig från alla studier?

Nu har jag plockat fram den igen för att jag skulle kolla igen Game of Thrones, och kommer på att det kan vara en fördel att uppdatera bloggen jag har. Jag har jobbat i stort sätt hela jävla sommaren. Träffat mina kompisar då och då. Denna helg jobbar jag min sjunde och sista jobbhelg. Jag har alltså jobbat SJU helger i rad. Jag har varit så dagvild, trott att det har varit onsdag på en söndag och tvärtom. Om det är lördag eller måndag har inte spelat någon större roll för mig, för som sagt, jag har jobbat alla helger.

Jag hann en sväng upp till Jokkmokk där jag hann umgås med mina vänner, njuta av att vara i Jokkmokk och att få äta mammas mat. Skönaste semesterveckan någonsin.

Jag har umgåtts för det mesta med Timothy och Gustaf om man bortser mina arbetskollegor. Om man bortser från mina jobbhelger så har jag stängt typ hela tiden. Tack Gud för att vi är i Stockholm där vi har kollektivtrafik som går dygnet runt eller barer som har öppet längre än 1. Tack Gud för att jag har spontana vänner som går med på att träffas trots att man inte tar sig in till stan förens 22:45.

Jag var ledig under en kväll under Prideveckan. Hängde givetvis med Timothy och Gustaf. Det blev en hel del dansning.

Och här är jag, näst sista veckan av sommarlovet. Har hamnat på en förkylning. Ska kämpa mig igenom mina tre sista arbetspass innan jag får fa upp till Jokkmokk igen. Ska tillbringa sista veckan innan skolan börjar igen där uppe. Hinna vila upp batterierna lite innan man sätter sig bakom skolbänken igen, och förhoppningsvis för sista gången. Jag är nervös inför praktiken jag har och min kommande C-uppsats.

Likes

Comments

I början av sommaren var det Summerburst som jag for på med Michelle och Emma. Emma kom ner till Stockholm och följde med på fredagen och på lördagen var det bara jag och Michelle.

Fredagen levererade ändå relativt bra väder. Lördagen hade vi dock inte lika tur då det regnade hela kvällen. Stod i min regnponcho och kände mig så charmig som man kan bli i en regnponcho.

Summerburst va grymt då jag fick se Axwell Ingrosso, David Guetta, Zedd, Seeb, Steve Aoki, Justin Bieber och Dimitri Vangelis & Wyman. Hade träningsvärk efter allt dansande och det är nästan ett under att jag inte blev förkyld efter kvällarna.

Likes

Comments

Jag skrev sista tentan, skickade in den och har fått reda på att jag klarade den. Sedan jag fick sommarlov har jag packat undan datorn och låtit damma fram tills det var dags att betala räkningarna igen. Under mitt sommarlov har jag börjat jobba på ICA Maxi och har även hunnit en sväng till västkusten med min familj. Vi bodde i Bovallstrand när jag var liten, men eftersom jag inte kommer ihåg någonting så ville jag fa dit och se hur det ser ut. Sen så for vi även runt på västkusten som bl.a. Smögen. Därefter var det några dagar i Göteborg och det var galen rea överallt. Har shoppat som bara den, och fyndade bl.a. en jacka som jag har spanat riktigt länge på.

I övrigt har jag bara jobbat. Jag valde att stanna i Stockholm då jag kände att jag ville göra någonting annorlunda denna sommar. Jag ångrar mig inte, utan är riktigt nöjd med mitt val. Har bra arbetskollegor, och det är lite småroligt att man har börjat känna igen kunder. Även träffat döva på jobbet och fått teckna.

Likes

Comments

Idag pratade jag med Sofia, och insåg att jag egentligen inte har förklarat hur min utbildning "fungerar" eftersom det inte riktigt är som alla andra utbildningar.

Här kommer svar på de vanligaste frågorna som jag får när jag berättar att jag pluggar till teckenspråkstolk, och en tolk jobbar inom otroligt många olika områden. Jag ansökte mest av en slump, men när det stod mellan valet och kvalet om jag skulle hoppa av eller inte valde jag trots att tolkyrket. Anledningen till jag valde detta var för att jag ville ha ett varierande yrke där man får träffa människor.

Jag börjar med första året då. Under första terminen där huvudområdet är om lingvistik. Man fokuserar på teckenspråk, dövkultur och historia och svenskt teckenspråk i teori och praktik. Andra terminen är huvudområdet fortfarande lingvistik men kurserna består av perspektiv på språk, retorik, språkstrukturer och ännu mer teckenspråk.

Första året har man tolk under undervisningstillfällen förutom på våra teckenspråkslektioner, med undantag på informationstillfällen. Man fick anstränga sig rejält då detta var en ny värld man klev in i. På lektionerna var det knäpptyst. Det var svårt att försöka att koppla ihop att man skulle uppfatta med synen och producera med händerna, då hjärnan var van vid att ta via hörseln och sedan använda rösten.

Teckenspråksexaminationerna sker praktiskt. Det har skett på olika sätt bl.a. titta på videos och svara på frågor (basically som hörförståelse men vi tittar på en video istället). Vi fick sitta med en person och hålla i en konversation eller något annat samtidigt som man filmar för att bedöma ens produktion (basically som muntligt).

Andra året: tredje och fjärde terminen är huvudområdet är översättningsvetenskap. Under den tredje terminen är det introduktion till tolkning och tolkningsteori, tolkning, textanalys och teckenspråk. Fjärde terminen har vi mer tolkning, fackspråk, yrkesetik och tillsist teckenspråk.

Under andra året slutade vi använda oss av tolk och började ha ex. föreläsningar och seminarium på teckenspråk. Tolkningslektionerna sker med tolklärare. Genom att läsa litteraturer och ha olika praktiska övningar har vår tolkprocess sakta med säkert gått framåt. De praktiska övningarna kan bl.a. vara att vi får avläsa videos och tolka till svenska, lyssna på talade texter och tolka till teckenspråk och tar in döva aktörer till övningarna så vi får öva att styra ett samtal. Tolkexaminationerna har bestått av att våra praktiska tolkningar filmas och bedöms. Vi har även teoretiska tentor.

Jag har fått lära mig att tolk är inte "bara" att översätta ett språk till annat. Det gäller att ha så mycket annat i åtanke. Vi kommer jobba med människor, och alla är olika. Det är många val och olika faktorer som kommer påverka en tolkning.

Jag har fått lära mig så sjukt mycket, och jag kan fortsätta skriva på om detta program på några rader till. Men detta är i alla fall vad jag tänkte börja med, och jag kommer förmodligen komplettera detta inlägg under sjätte terminen.

Likes

Comments

Jag har fått frågan om jag tror att jag kommer hoppa av, men mitt svar är "Ha flyttat över 100 mil tvärs över Sverige, fixat lägenhet och belåna mig på x antal tusen för att sedan hoppa av? Nä skulle inte tro det", men ibland kommer det dagar då man har mindre motivation än andra. Vad gör jag då? Jag brukar titta på olika videoklipp för att hitta motivation. Här ovanför har ni en en amerikanskt teckenspråkstolk som heter Amber Galloway Gallego. Den senaste timmen har jag tittat på hennes videos på Youtube, och jag tänker "så där bra vill jag bli".

En annan sak jag brukar göra är fundera hur lite jag egentligen vet om olika områden. Det kan vara allt från ekonomi och juridik till olika celler i kroppen. Det finns någonting som vi kallar för "tolksvampen" som innebär att man suger åt sig all kunskap, för att en tolk måste vara allmänbildad. Jag har fått lära mig exempelvis pappspänning, induktion, årsmöten, rättegångar, skotrar, en bråkdel av alla bidrag som finns, politik, Skatteverket och Försäkringskassan. Ja ni fattar. Listan kan göras lång. När jag inser vad jag visste i början av utbildningen och jämför med vad jag kan idag, påminner mig varför jag tycker att tolkyrket är precis för mig.

Likes

Comments

Efter en grym praktikvecka där jag fick lära mig en massa for jag till Uppsala där Valborg nalkades. Hade höga förväntningar och blev inte besviken. Nu de senaste veckorna har varit väldigt hektisk, men tentor och redovisningar till höger och vänster. Har skrivit på kontraktet till det nya jobbet på Ica Maxi. Är sjukt taggad för denna sommar!

Likes

Comments

Här är jag, iförd i kavaj. I skrivande stund sitter jag i Örebro i en stuga vi har hyrt för praktikvecka i Örebro. Idag var första dagen och har varit nervös för jag har inte riktigt vetat vad jag ska vänta mig. Jag är på Nerkietolkarna som har bildtelefoni, och det var inte som jag hade tänkt mig. Har en spännande vecka framför mig, och jag är sjukt taggad.

Likes

Comments