Header
View tracker

Snön har smält bort, men måste erkänna det var rätt mysigt när man fick klä på sig kläder och fick ha den där knarrande känslan under fötterna. Förra veckan var vi till riksdagen på studiebesök med konferenstolkarna, men guiden var inte särskilt bra så vi var väl inte riktigt nöjd.

Vi har haft en massa tolkövningar och lärarna har varnat oss för att vi kommer känna oss värdelös och man vill mest sitta i fosterställning och gråta. Förra veckan hade vi en övning där jag fick uppleva den känslan och man hade mest lust att sitta i ett hörn och överväga sina beslut. Idag fick vi tolka utan att lyssna på texten först. Det var roligt och lärorikt. Jag genomförde tolkningen, tyckte den gick helt okej, men man är ju alltid sin värsta kritiker. Min kurskamrat är imponerad över att jag konstant är "lugn som en filbunke". Det märks inte att jag är grymt stressad, medan jag sitter och är grymt imponerad över hur hon parafraserar och hittar lösningar på tolkproblem.

I helgen var Sofia på besök från Uppsala. Det blev utgång, och det var riktigt roligt att ha besök över, för det händer sällan.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Alltså, jag vet att alla klagar på att "Stockholm aldrig förbereder sig på snö". Skillnaden mellan Stockholm och Norrland är att fler folk blir påverkade om pendeln inte går eller bussarna är inställda. Folk tar sig inte fram på E4an. En hel stad på ca en miljon invånare står praktiskt taget stilla. Klart som fan det kommer hamna på nyheterna varje år. Klart som fan det kommer bli uttjatat.

Ska vi titta på Norrland då? Sist jag kolla hanterar inte SJ snö särskilt bra heller. Hur ofta går SJ i rätt tid på vintern? Bussarna där uppe går inte heller på grund av halka. Vägar blir inte plogade som de ska, det kommer ta lång tid att fa till jobbet. Stockholmare är lika beroende av kollektivtrafiken som norrlänningar är beroende av bilen. Både Stockholm och Norrland har samma problem.

På bilden ser ni hur mycket snö det föll på ca 24h (om ens det). Är det plötsligt snöfall i en stor infrastruktur blir det problem. Helt jävla värdelös är inte stockholmare på snö, de har faktiskt vuxit upp med snö. Det existerar även här. Vi bor i Sverige, inte i något tropiskt land. Snö är inte någonting exotiskt för Norrland.

Och att stockholmare klagar över detta; hade du inte gjort det om det skulle ha tagit 1 timme att ta dig hem från jobbet, men det tar 8 timmar istället? Hade inte du klagat om du var strandad på skolan och det är i princip omöjligt för dig att ta dig hem? Hade inte du klagat över att du inte får komma hem till din familj utan måste sitta fast på tåget under en obestämd tid? Hade du verkligen inte klagat?

Likes

Comments

View tracker

Efter att ha latat mig i Jokkmokk i några dagar for jag till Luleå för att umgås lite med henne. Vi åt middag, surrade en massa och bara umgicks. Jag for ner till Stockholm igen där jag har träffat vänner, fikat i massor, pluggat och så har skolan kickat igång igen.

Förra veckan började vi (ÄNTLIGEN) men tolkning, och jävlar. Det är vad jag kan säga. Vi fick prova på både konsekutiv (man lyssnar på någon som tecknar eller pratar under någon minut och sedan pausar man och så ska man tolka det. Man liksom delar upp tolkningen i delar) och simultan (samtidig tolkning då man tolkar samtidigt som någon pratar eller tecknar) och det är sjukt roligt kan jag säga. Man märker verkligen skillnaden hur man ska tänka när man göra båda tolkningarna. Känns riktigt roligt att ha kommit igång med detta. Vi har en massa tolkövningar som ska göras och jag har liksom känslan "jag gör det mer än gärna". Skolan känns rolig igen, vilket känns oerhört konstigt.

Likes

Comments

Efter att ha haft en intensiv måndag och tisdag som bestod av att stanna kvar på skolan till 9-10 på kvällen för att skriva på hemtentan blev den äntligen inskickad. Det var som en sten lyftes och man kunde äntligen andas ut. Däremot var inte lyckan långvarig då man fick fler inlämningsuppgifter på teckenspråk. Efter allt som hade pågått hade jag nästan glömt att jag hade ett plan på fredagen som jag skulle passa. På fredagen var vi på vår lärares disputation där hon har forskat hon om hur vuxna och barn använder sig av teckenspråk, och efter det for jag till Jokkmokk. När jag kommer hem far jag ut bokstavligt talat i 10 minuter för att hälsa på lite folk som var på Akerlunds. På lördagen var det dop för mitt kusinbarn Anna-Clara, så söt! Sedan satte jag mig i bilen för att köra mot Farmen med Emelie, Cissi, Frida och Emma. På söndagen var jag sympatibakis och hängde med Nilsano och Isak hela dagen. 

Bortsett från dop och Farmen har jag bara legat hemma, käkat lunch men mina kompisar och pluggat lite har jag i övrigt bara tagit det lugnt. Det är riktigt skönt att bara få ligga i sängen hela dagen utan några måsten. Det är verkligen behövligt efter denna fullspäckade och stressiga måndag.

Likes

Comments

Jag landar i Stockholm på lördagen, och sedan förberedde mig mentalt inför den kommande veckan. Hade en hemtenta och en redovisning att förbereda. På fredagen mötte jag upp brorsan och sedan susade vi tillsammans mot Uppsala där det nalkades halloweenfest. I Uppsala var tentap över, så alla var otroligt pepp. Det var sjukt roligt och fick träffa en hel drös med människor. Vi var ett litet Jokkmokks-crew, och det kan aldrig gå fel att umgås med dom. Vi har alltid kul när vi är med varann. På söndagen var det bara dags att fara tillbaks till Stockholm där mina plikter kallade.

Likes

Comments

I år fokuserar vi mer på tolkning än vad vi gjorde förra året, då vi fokuserade mer på teckenspråkets uppbyggnad, kulturen osv. Sedan början har Daniella och jag varit anteckningsstöd, vilket egentligen innebär att man ska ta minnesanteckningar, men vi praktiskt taget skrivtolkar (skriver ner allt de säger).

I en ny kurs som startade för nån vecka sedan har vi inga tolkar så vi kontinuerligt får översätta från teckenspråk till skriven svenska, och på en föreläsning satt jag själv i 2 timmar och översatte från engelska till skriven svenska. Trots att jag praktiskt taget går på motorik efter att ha suttit i 2-3h och kontinuerligt tolkar teckenspråk eller engelska (det kräver en otrolig mental energi så att det är sjukt), känner jag hur jag utvecklas och ju längre tiden går känner jag att tolkyrket verkligen är min grej. Det är som är det mest häftiga med detta är att Daniella och jag nästan har blivit ett tolkpar och nästintill läser varandras tankar när vi antecknar. Det räcker med en blick och vi båda vet vad som gäller när någon exempelvis pratar extremt fort. Är faktiskt imponerad över hur bra det går. Jag har även fått kommentarer att jag har utvecklats något otroligt från augusti och gör imponerande språklösningar, och det gör mig sjukt peppad att fortsätta. Känner att det går den rätta vägen nu.

Likes

Comments

Efter Luleå var det att bara landa i Stockholm på söndagen, packa om på måndagen och sedan susade jag till Paris. Stannade där från tisdag-lördag. Var sjukt trött genom hela resan, och det kändes som jag sov för det mesta? Men det var ändå skönt att bara masa på där borta. Var in i Louvren denna gång, och det var skönt när det inte var så särskilt mycket folk. Det är ju lågsäsong där nu, vilket var oerhört skönt. Sist jag var där var det ju högsäsong, och julruschen. Mamma mia, vad folk det var då. I övrig vandrade jag och pappa runt i Paris. Såg Eiffeltornet, Notre Dame, Triumfbågen och lite annat smått och gott. Efter att ha varit i Paris så många gånger har man blivit bekväm med att ta tunnelbanan, vilket var jordens lyx. Förra gången gick jag ju överallt, och det tog på kroppen kan jag säga.

Pappa frågade mig hur det kändes att vara i Paris där jag svarar "som vanligt". Känner att jag inte behöver besöka Paris på ett tag nu. Känns lite som att komma hem. 

Likes

Comments

För ett tag sedan bokade jag till biljetter till Kent. Nilsano, Isak och jag bokade hotell och bestämde oss för att kolla på Kent. Jag for upp till Luleå på fredag, sov hos Kajsa i Boden i deras nya lägenhet och chillade på där ett tag. Därefter rullade jag tillbaka till Luleå.

Har alltid velat se Kent live, vi alla har lyssnat på Kent väldigt länge så vi var sjukt taggade. De var grymt bra, och vi var typ high on life efter konserten. Det var verkligen en upplevelse, och det är synd att man insåg hur bra de var förens på Avskedsturnén. Hann träffa Hanna en snabbis när vi käkade lunch innan planet gick.

Det var väldigt en väldigt annorlunda känsla att bara fara till Luleå och stanna där när man kommer från Stockholm, annars burkar det vara att man far direkt till Jokkmokk, men roligt var det i alla fall!

Likes

Comments

Jag fyller ju år i slutet av september, och i oktober har jag gjort en hel del resande. Jag tänkte jag delar upp det i olika inlägg så att det inte blir ett enda massivt inlägg om min månad. 

Nåja, jag fyllde år och det firades med att äta ute. Fick en present av mina kompisar, och blev helt rörd för jag hade liksom inte räknat med det. Förra året blev min födelsedag inte riktigt som alla andra då jag firade den i stort sätt själv. Jag hade inte fått några vänner ännu, och det var första födelsedagen jag firande den utan min släkt och familj. I år kände jag att jag fick ett riktigt firande då jag for ut och käkade med vänner, kusinen kom över på cheesecake och vi for ut och firade mig. 

Likes

Comments

För ett tag sedan var vi till SDR (Sveriges Döva Riksförbund) huvudkontor på studiebesök. Där hade de ett citat av Jesse Jackson, och det var verkligen mitt i prick. Att gå denna utbildning har verkligen ändrat min världsbild. Trots att jag tillhör en minoritet, har jag aldrig tidigare tänk på att döva också är en minoritet. De har blivit förtryckta, dövvärlden är liten och jag förstår deras situation väldigt bra. Kan lätt relatera och blev (och är) väldigt upprörd när jag läste krusen Dövkultur och historia. Vad som har hänt, och hur utvecklingen har sett ut fram till idag. 

Detta citat är spot on. Det var väl det jag ville säga. Tack.

Likes

Comments