Header

Här är jag, iförd i kavaj. I skrivande stund sitter jag i Örebro i en stuga vi har hyrt för praktikvecka i Örebro. Idag var första dagen och har varit nervös för jag har inte riktigt vetat vad jag ska vänta mig. Jag är på Nerkietolkarna som har bildtelefoni, och det var inte som jag hade tänkt mig. Har en spännande vecka framför mig, och jag är sjukt taggad.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag minns vad jag gjorde då 9/11 och Utøya skedde. I fredags blev ännu en sådan där dag, när man inser att detta kommer vara inpräntat för resten av mitt liv. Min plan var att fa in till stan då jag ändå var ledig, men först ville jag testa en ny sminkning som jag hade sett på Instagram. Jag stod och tittade på min eyeliner och kände "så här kan jag inte gå ut", så jag tog bort hela sminkningen och började om. Sedan börjar notiserna dyka upp på telefonen. Jag trodde att det var ett slags skämt, för att sånt här händer inte i Sverige. Det gör ju inte det.

När jag inser att det är sant slår oroligheten till och hör av mig till alla mina vänner, samtidigt som släkt, vänner och familj för av sig till mig för att se om jag är okej. Jag är inte en särskilt orolig person av mig, men att ha den där kliande värken inom sig var hemskt. Tänk om någon av mina vänner var där? Tänk om någonting har hänt med dom? Den där oroligheten har dock inte försvunnit, för det känns som man ständigt är på sin vakt nu. Alla dessa "tänk om". Att jag sitter på pendeln, att jag är och handlar, att jag bara är på fel ställe vid fel tidpunkt, och tänk om någonting händer?

Igår var Sara och jag till Sergels torg, och det var på ett visst sätt obeskrivligt. Det var så otroligt fint men samtidigt jobbigt att vara där. Man såg folk tacka polisen för deras fantastiska arbete. Blommor över hela trappen, blommor och ljus över hela stängsel och polisbilar. Det var så många där, men det var ändå så tyst. Vi gick mot plattan över Klarabergsviadukten, och ju nämnare man desto tystare blev det. Stämningen var så otroligt tung, och det gick rakt in i hjärtat.

Jag tackar min eyeliner, för vem vet vad som hade hänt om jag var där? Det är hemskt att någonting detta har hänt, och det är så overkligt att det hände här. Jag bor här. Den här staden är nu mitt hem och min vardag.

Likes

Comments

Här var de ju livat... På senaste har jag bara umgåtts med mina vänner, spelat en del Xbox, hjälpt mina vänner att flytta, fotat en del och även farit till Jokkmokk. Detta är första gången jag är i Jokkmokk på länge då jag inte behöver plugga. Annars har jag alltid haft tentor som jag måste plugga till, alltid varit stressad och har knappt njutit av att vara här. Nu har jag varit här från torsdag till måndag och det är så galet skönt.

I lördags var det 30-årsfest för Cecilia som fyllde år. Jag och Nilsano höll våra första tal, och det gick galant! Har endast haft presentationer på teckenspråk sedan augusti så lite nervöst att se om man fortfarande kommer ihåg hur man står och pratar framför folk.

Hade en hemtenta som blev inskickad, och den tog musten ur mig. Fick lite sportlov, vilket innebar att vi inte hade några lektioner, alltså "universitetsfria dagar" och man fick vila lite. Igår startade en ny kurs, och tänkte att det skulle vara relativt lugnt när det ändå "bara var introduktion". Haha vilket skämt. Efter att ha haft 2 timmars tolklektion för att sedan ha en 4 timmars lång föreläsning där jag antecknade 15 sidor. Därefter hade vi teckenspråksöl, och tro mig, man kände verkligen hur man fick träningsverk efter gårdagen. Nåja, kul att känna att ens processande går framåt och man vet att man utvecklas. 

Likes

Comments

Det var ett tag sedan jag skrev någonting, men enligt mig har det inte hänt någonting tillräckligt spännande för att blogga. Plugget går vidare som vanligt, haft en praktiskt tenta i teckenspråk och nu har vi en teoretisk hemtenta i teckenspråk. Tappat motivationen totalt, jag orkar verkligen inte plugga.

Hela denna vecka har varit hemsk för att jag har sovit extremt lite och dåligt, och nu har jag dragit på mig en förkylning och det känns i kroppen kan jag säga. I hopp om att bli frisk har jag tröstshoppat lite spel till mitt Xbox, hängt med polare där vi har myst hemma hos mig, käkat ute och shoppat. Våren (jag vet det är februari men det är vårväder ju) har kommit vilket innebär att det börjar närma sig att ta undan vinterkapporna, fram med vårjackorna och uppdatera garderoben med nya fräscha kläder!

Likes

Comments

Förra helgen var jag till Jokkmokk då vintermarknaden nalkades. Efter försenade plan och halkigt väglag kom vi äntligen hem. Vi var några som bodde hemma hos oss, och det var som att bo i ett kollektiv under marknaden. Det var sjukt trevligt och roligt att få träffa nära och kära igen. Lördagen dansade man mest halva natten och sedan på söndagen var det dags att fa hem. Planet blev försenat än en gång. For till Uppsala för att på måndagen skulle vi fira samernas nationaldag med Sofia, Mattis och Emelie.

Skolveckan var väldigt lugn då vi endast hade lektioner tisdag-torsdag. Jag har pendlat mest mellan Uppsala och Stockholm denna vecka känns det som,. För det mesta har jag kört och fått poppa en hel del musik så jag klagar inte.

Likes

Comments

Denna vecka har varit sjukt intensiv då det var en massa litteratur som skulle läsas, förberedelser för lektioner och seminarier och att ha lektion 8 på morgon är inte mänskligt. I torsdags var klassen och träffade några döva, vilket var riktigt roligt. I fredags firade vi Sara som fyllde 21 med tårta, middag och bowling. I lördags träffade jag Michelle för att äta lunch, sedan en snabbis på stan och hem för att bara mysa framför TVn. Idag har jag inte gjort så mycket, men ska sätta mig och plugga nu. Ett av mina nyårslöften för 2017 är att inte stressa så djävulskt, utan låta mig själv andas ibland. Nu har jag fått vila, och laddar inför en relativt slapp vecka och på fredag nalkas Jokkmokks vintermarknad.

Likes

Comments

​Ja, nu har då VT17 börjat. Jag tror denna termin kommer bli mycket "lättare" än den förra. Vi hade så sjukt många hemtentor (typ en i veckan i november/december, fråga inte hur jag överlevde det) och galet mycket litteratur. Nu har man strukturerat upp hela terminen och man ser att det är mycket färre examinationer och mindre litteratur. Tacka gudarna. Terminen har en massa roliga kurser, och nu känns det verkligen att vi är på väg att bli tolkar. Till våren har jag praktik i Örebro, och är riktigt taggad för det.

Vi hade två examinerade tolkningar från svenska till teckenspråk och tvärtom, och det gick förvånansvärt bra. Min klasskompis sa till mig "du har gått från att inte kunna någon teckenspråk alls, och kan du tolka mellan båda. Förstår du hur mycket du har lärt dig?". På 1,5 år har jag lärt mig ett språk så bra att jag kan tolka i det. Jag tror faktiskt att jag kan bli tolk, det kanske blir något i slutändan. 

Likes

Comments

​Ja, då var alla tentor gjorda och här sitter jag med ett 48 timmar långt "lov" mellan höstterminen och vårterminen. Som jag nämnde tidigare rivstartade året med tentor, och nu är de äntligen över. I fredags firade att vi är halvvägs till en kandidat i teckenspråk och tolkning med en lunch ute. Käkade på Prime burger (har bästa burgare med cream cheese och avokado). 

Mitt nyår spenderades med mina föräldrar, och på tolvslaget drack vi Pommac, åt tårta och kollade på Hälsoresan. Därefter skjutsade jag lite folk, och sedan gick jag och la mig. 

I veckan fick jag mitt betyg i teckenspråk, och jag var nervös inför att betyget. Förra året fick jag D, men vet ni vad? I år fick jag ett B!!!! Är så sjukt stolt, trodde faktiskt inte att jag hade utvecklats så mycket. Det är helt galet. 

Likes

Comments

Hur har ditt 2016 varit?

Oerhört blandat. Ny lägenhet, fundering på att byta program, en massa jobb och fjorton ton plugg i stora drag.

Vilket datum från 2016 kommer du aldrig glömma?
Har typ inga speciella datum att komma ihåg detta år. Liksom inget speciellt hände i år. Den 20 april flyttade jag till den nya lägenheten i varje fall, men det är inge "wow detta MÅSTE jag komma ihåg! Kommer aldrig glömma det!!!".

Vad är din största framgång 2016?
Jag fick ett FÖRSTAHANDSKONTRAKT på ett nybygge i Stockholm! Den ni, det är få som lyckas med det.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Det är liksom de små sakerna som har gjort mig riktigt glad. Det är liksom de små detaljerna som får mig att känna den där lilla extra glädjen.

Vem har du umgåtts med mest?
Det är nog nästan Gustaf och Timothy som tar hem priset för vem som jag umgåtts mest med detta år. Därefter kommer mina vänner i Jokkmokk.

Vad gjorde du på din födelsedag?

Vi firade min födelsedag med att vara ute och äta, sedan blev det hem och fixa sig för att sedan var det utgång som gällde.

Bästa minnet från 2016?
Oh. Bästa minnet? Det är rätt svårt att välja.

Är det något du saknar år 2016 och vill ha 2017?
En lugn stund, tack.

Favoritserie/serier?
Game of Thrones fortsätter vara favoritserien.

Tror du att år 2017 kommer blir bättre?
Vi får väl hoppas på det bästa.

Vad vill du säga till dig själv inför 2017?
SLUTA STRESSA. Det var väl ungefär allt jag kan säga.

Höll du några av dina nyårslöften?
Årets nyårslöfte var att börja äta gurka, vilket har gått förvånansvärt bra.

Största misstaget?

Att jag inte gav mig den tiden jag behövde. Jag hade ingen lång semester, jag pluggade alldeles för mycket, pressade för hårt. Jag tillät mig liksom inte att vila till 100%.

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Stukade tummen och varit förkyld. Men i övrigt inget mer.

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2016?
Här är nog mina favoriter under 2016:
- Belong - Axwell & Years Remode Edit av Axwell och Shapov
- Venus fly av Grimes och Janalle Monáe
- Pumpa den (Radio Edit) - LBSB
- Andromeda och Egoist av Kent

Blev du kär i år?
Mitt kärleksliv är lika spännande som varje år.

Årets bästa film?
Har tyvärr inte hunnit kolla på särskilt mycket film under detta år.

Likes

Comments

Emelie fyllde 21 år. Hennes vänner och jag planerade i en överraskningsmiddag, och det var otroligt uppskattat!

Hade sån sjuk hemlängtan i december. Trodde tentaperioden var över efter november, men icket. Den fortsatte med hemtentor. Insåg att vi har knappt 2 veckors jullov som kommer bestå av pluggande då vi har 7 examinerande moment efter jullovet. Om jag blev glad? Ni anar inte hur jävla kul det är att vara tvungen att plugga inför detta.

Förmodligen årets sämsta bild o man ska tänka kvalitén, men ni överlever nog. Efter att ha förmodligen mitt livs mest fartfyllda hösttermin fick jag äntligen komma hem till Jokkmokk där julen väntade mig. Jag godkänd på en komplettering, fick B på en tenta (hur sjuk är inte det?!) och gått halvvägs på min utbildning! Kunde inte ha avslutat terminen på ett bättre sätt. Firade jul med familj och släkten. Jag har stressat som en galning under några månader, och när jag sitter i soffan med familjen känner det surrealistiskt att titta på Kalle Anka. Så avkopplande, ingen stress, bara mysa och hela höstterminen kändes som en dröm. Att vara i Jokkmokk och göra någonting "vanligt" ger min känslan att hela mitt liv i Stockholm är en dröm då det är en sån skillnad.

Juldagen firades nykter med Emelie, Frida, Olivia och Cissi. Träffade så sjukt många människor på Akerlunds, det var galet.

För någon dag sedan var Sofia, Sanna, min bror och jag till Kåbdalis för att åka slalom. Att stå på skidor för första gången på ca 2 år var en sån underbar känsla.

Nu är året slut. Detta inlägg är tidsinställt så jag kan bara gissa vad jag gör på nyår. Men jag gissar att jag tillbringar dagen med att plugga som en galning, för att sedan bara ta det lugnt fram till klockslaget. Sen blir det läggdags för mig för att jag ska jobba på nyårsdagen. Men ett lugnt nyår blir det varje fall, för att jag har tenta den tredje januari och jag behöver allt energi jag kan få för den kommande tentaperioden.

Likes

Comments