View tracker

Jag har verkligen fått snille på indisk mat, jag fullkomligt ÄLSKAR det. Mycket smaker som man annars aldrig har i gommen.
Så jag ville testa något nytt.. Igen..
Är en sån människa som tar lite på måfå, vilket kan göra det rätt svårt att få till rätt exakt mängd ibland.
Men jag fick nån fix ide om att mangokyckling skulle vara najs att prova, sagt och gjort..

För 2-3 personer:
2 stora kycklingfiléer

2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 1/2 cm bit ingefära (1 tsk malen)
1 1/2 cm bit gurkmeja (1 tsk malen)
2 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
Smör

250g Mango (fryst)
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt

1 kruka koriander 

jasminris

Har du inte garam masala hemma så kan du göra det själv, recept finns i bloggen.
Du kan börja förbereda. Mangon slängs ner i en bunke, i med grädden. Mixa till en slät smet.

Skär kycklingen i centimeterstora tärningar.

Fram med en kastrull. Pressa vitlöken, i med tomatpuré, chilipulver, garam masala, riv ingefäran och gurkmejan. (Tänk på att använda handskar då gurkmeja färgar av sig lätt) Stek i smör.
Låt detta steka lite innan kycklingen åker ner. Stek tills det är genomstekt, i med mangoröran och grekiska yoghurten.. Och glöm inte ha i saltet. Valfritt.. Funkar fint utan..
Klipp av hälften av koriandern och släng ner i grytan. Resten dekorerar du med.. 

Jag kokade även riset med lite fänkål och kardemummakärnor för att få lite mer smak även på riset.

Done!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Att göra sina egna kryddblandningar är något jag själv föredrar.
Man vet vad som är i och smakar 100 gånger bättre än det man köper på burk eller påse.
Det är oxå superenkelt.
Inskaffade mig en kaffemal på Kjell & co för ett tag sen. Kostade ca. En 100 lapp.. Helt klart värt det (även som en tös som mig, inte dricker kaffe) om man ska göra sina egna blandningar :)

Men här har ni mitt recept på hur jag blandar min garam masala:

1 tsk kardemumma
1 tsk kanel (malen)
1 tsk kryddnejlika
1 tsk spiskummin
1 tsk svartpeppar
1 tsk muskotnöt
1 tsk oregano
1 tsk ingefära
1 tsk fänkål
1 tsk koriander

Okej, så om du har en kaffemal så kan du använda denna för att mala ner kryddorna till pulver..
Har du inte, går det minst lika bra att malen i påse eller i glasburk man oftast brukar köpa kryddor i..
Själv använder jag helst så färskt som möjligt. Mest för att jag själv tycker det blir godast så..

Blanda ihop alla ingredienser och simsalabim har du garam masala. Har ni nån glasburk tillövers, häll ner kryddblandningen där tills den ska användas.

Likes

Comments

View tracker

Har legat deckad och sjuk nu en vecka, så jag samlade ihop det som fanns och eftersom jag inte är så stor i maten då jag inte kunnat äta så är jag riktigt nöjd med resultatet.

Detta är för en person:

Olja
1 lök
2 normalstora champinjoner
1 cm ingefära
1/2 chili
1/2 spetspaprika
5 cm zucchini

3 msk pepparsås
1 tsk hoisinsås

1 pkt portionsnudlar (i detta fall aya- hot &spicy)

Hacka löken i större bitar.
Dela champinjonerna i 8 delar.
Skala ingefäran, skiva den tunt.
I med detta i en stekpanna på varm värme. Stek på det snabbt.
Undertiden hackas chili, paprikan och zucchinin.. Blanda tillsammans med resten i stekpannan.
Släng i såserna. Koka nudlarna, släng i dem i stekpannan med. Sist men inte minst... Kryddpåsen. Rör om! Klart!
Så sjukt enkelt!

Likes

Comments

Det smakade bättre än vad det ser ut. Men ack så gott det var.
Ronnie kom över och gjorde mig sällskap under kvällen. Och jag kokade ihop lite thai.

För 2-3 pers:

2 kycklingfiléer

Paneng-krydda (santa Maria)

2 msk olja
1/2 zucchini
1 gul lök
1/2 röd chili

1 paprika

3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
2 msk färsk koriander
1 msk torkad limegräs

Nudlar

Strimlar kycklingen, lägger den i en plastpåse. Hackar mig en halv chili och slänger ner i kycklingen. 

Häller i hälften av paneng-kryddan i påsen. Knyter den och rör om ordentligt så all kyckling får krydda på sig.

In i kylen nån timma eller 2.

Fram med kycklingen igen. Stek den i olja. 

Pressa vitlöken, i med den i kycklingen. Hacka halvmånar med zucchini, stora bitar av löken och paprikan. I med den oxå. Rör runt ett par minuter. Släng i resten av paneng-kryddan.  

Släng i kokosmjölken, citrongräset och koriander. 

Koka nudlarna och vänd den i kycklingen. 

Enkelt och gott! Redo att njutas!! 

Vill man få lite krunch i maten, rosta lite jordnötter och strö över. 



Likes

Comments

Jag bestämde mig tidigare i veckan att jag ville göra något nytt. Något jag aldrig gjort förut. Så jag bestämde mig för chili, jag är en riktig SUCKER för stark, het mat..
Nu kände jag såhär i efterhand att jag kunde slänga i lite mer chili än vad jag gjorde. Men smakerna kom fram riktigt bra.
Jag fick tipset av några goda vänner om en chili. Så jag sökte på det. Där var det dock för 5kg kött. Skulle jag göra chili för 5? Kilo kött?! Då skulle jag äta chili till påsk.. Tack, men nejtack.
Så jag minskade ner receptet och la till lite egen touch på den.
Orginalreceptet hittar ni här: http://www.hornfeldt.se/chili

Chili 4-6 pers

1,5 Corona
1 ancho-pepparfrukt
1/4 chipotle-peppar
1 bird-eye pepparfrukt alt. Piri piri
1 jalapeno
Olja (att steka i)
3 stora vitlöksklyftor
1 kg nöt (oxkött)
0,125 kopp mjöl
1/4 kopp chilipulver
1/2 kopp mörk oxbuljong
1/2 msk spiskummin (kan rostas om man vill)
1/2 msk malda korianderfrön
Några nypor socker
Salt efter smak
2 lagerblad
Svartpeppar
Lite majsmjöl om så behövs


Stekpanna
Stor järngryta
Kastrull

Börja med den torkade pepparn, rensa bort stjälkar och frön, koka den torkade pepparn under lock i 15 min. Ställ åt sidan och låt svalna.

Rensa och hacka den övriga pepparn.. Ställ åt sidan. (Tänk nu på att pepparn är stark, så ett tips är att använda handskar.)

Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
Öka värmen i stekpannan. Börja stek köttet. Ta nu lite i taget och rör om ordentligt.
Lägg ner i grytan.
Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet.
Sila av den blötlagda pepparn, spara vattnet.
Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet. Jag använde en stavmixer, funkade hur bra som helst..

Häll på pepparvattnet, oxbuljong samt öl tills vätskan täcker köttet.

Låt chilin småkoka, rör ner spiskummin, oregano, salt, svartpeppar, koriander och lagerblad. Rör ofta så det inte bränns. Det ska småkoka i 2-3 timmar.

Det kan hända att chilin är lite lös när det närmar sig slutkok. Red det då med majsmjöl.
Ta av grytan och skumma bort fettet som samlats ovanpå.

Jag tog hjälp av min stavmixer för att få den där konsistensen av chili.. Så det inte är bitar dvs utan mer sönderrivet. Men det kan man ju göra efter eget tycke. :)
Ät och njut!

Likes

Comments

Det är fredag, sista helgen i januari. Hemma och är sjuk, så energin är rätt borta.
Därför tyckte jag att det var en ypperlig idé att göra mini-pizzor..
Superenkelt och går snabbt.
Gjorde mina pizzor vegetariska med en hel del chili och vitlök. Gör mig inget att det bränner till i halsen. Oavsett om man är sjuk eller inte.

Ingredienser:
polarbröd (går likabra med rostbröd eller annat bröd för den delen)
Tomatpuré
Vitlök
Färsk chili
Färsk koriander
Oregano

Champinjoner
Tomat
Parmesanost
Cheddarost

Bred tomatpurén över bröden. Pressade vitlök, hackade chilin fint. Strödde över samt oregano och koriander, bred runt lite mer så det blandades ordentligt.

Strödde därefter på parmesanost. Hackade tomaten, tog bort kärnhuset, hackade även champinjonerna för att strö över pizzorna. Sist men inte minst slängde jag på lite curry..
På med cheddarost och oregano. In i ugn i 150 grader. 10-15 minuter, beroende på ugn.
Enkelt, gott.. Bara äta o njut :)

Såklart kan man ju ha på precis vad man vill ha, hur mycket man vill ha osv.. Men det blev min måltid för kvällen.

Likes

Comments

Jag älskar att laga mat, men mest till andra. Kan jag dela med mig så gör jag gärna det..
För ett tag sen runt juletider så gjorde jag saffransvåfflor med färskpressade jordgubbar, egenmalt blandat socker och blåbär.. Blev fantastiskt gott.. så jag tänkte dela med mig av detta...

Recept på våfflorna för 4 personer:

2 ägg
5 dl filmjölk (laktosfritt funkar utmärkt)

1 pkt (0,5 g) saffran
2 msk smält smör
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
Blanda ut saffranet med filmjölk, och låt stå och dra i ca 15 min, eller mer,gör inget.
Vispa i äggen.
Blanda det torra indgridienserna för sig. Vispa sedan det tillsammans. Sen kan man välja om man vill ha det i pannkakor, plättar eller våfflor. Oavsett så går det bra vilket som.
Köpte färska jordgubbar och pressade dem med en stavmixer... Naturligt och supergott!!

Sockret gör jag lite på måfå, med vad man har hemma, vad man gillar osv..
Men det jag har i mitt socker är:
*Socker
*Torkad banan
*Mandel
*Kokosflingor

*Vanilj
Jag blandar en sak i taget i en kaffemal. Blandar sedan allt tillsammans. prova dig fram om så behövs..
Sockret kan användas till tex vanliga pannkakor, eller kanske i någon efterrätt? Valmöjligheterna är enorma.








Likes

Comments