Header

SRG

Hej!
Då har jag genomfört skoldag 1 och 2 den här veckan. I går var en av dom jobbigaste dagarna i mitt liv här. Har ont i armarna, hela kroppen faktiskt och skavsår på händerna efter dom där jävla kryckorna. Och ändå har jag inte hoppat runt så mycket. Större delen av dagen bestod av stalltjänst så har mest suttit still och kollat på. Idag har jag haft två lektioner i klassrummet och nu har jag slutat.

Robin blev riden av Emma igår. Gick väldigt bra. Har velat se henne från makten så kul att se hur hon går. Jag tycker hon känns "liten" att rida. Men hon är väldigt stor och ser väldigt stor ut men eftersom hon är så känslig tycker jag hon är rätt lätt att rida. Inte så många sim har ridit Robin sen Hag köpte henne, inte mer än 4 personer och det har inte varit fler gånger än 10 totalt. Så ovant för henne också att ha en annan ryttare på ryggen. Emma gjorde det väldigt bra🌟
Robin är min absoluta favvo häst att rida. Alltid kul att rida henne så har världens ridlängtan nu!! Så fort jag kan lägga lite vikt på benet ska jag upp på hästryggen igen 😜💕

Lite suddig bild från igår...

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej!
Efter att bara ha legat i min säng och stirrat upp i taket sen i lördags så bestämde jag mig för att åka till skolan idag. Saknar Robin så var tvungen.
Sjukt tråkigt att va ensam hemma också hela dagarna, och dessutom har vårt wifi gått sönder så har verkligen ingenting att göra.
Sällskapssjuk är jag också så nu är jag på skolan 😜
Underhåll på Snapchat är ni snälla 😘 MariamaMbye

Likes

Comments

Del 2

Klockan är efter 8 på kvällen. Det är helt mörkt nu. Vår uppfart är på en grusväg med en liten gräsplätt precis bredvid där jag har några hinder framme som jag brukar hoppa över. Nu står det fullt med polisbilar och hör hundar skälla inne från bilarna.

När jag kommer av den vanliga bilvägen och upp på uppfarten kommer någon gående mot mig. Lyser mig rätt i ögonen med en stark ficklampa så kan inte se vem det är förens han står precis framför mig. Han frågar hur det är med mig. Sen pratar han in i den där saken dom har på sig och säger ”den försvunna flickan är hittad” eller nåt sånt. Fler poliser kommer från huset, runt 10 var dom nog. Min mamma och stora syster kommer också. Jag får en stol så jag kan sätta mig. Känns väldigt skönt att kunna avlasta det vänstra benet efter nästan 2,5 timmar.

Jag berättar vad som hänt- Att Shaheeri typ sprang in i ett träd så jag flög av, att jag sen fastnat i stigbyglen och antagligen släpat efter henne någon meter. Jag har med mig stigbyglen och stiglädret och förklarar att på sadeln finns en sort säkerhetsgrej som gör att det lossnar när man åker av.

Dom frågar mig massa frågor, hur jag mår, vart jag har ont, om jag varit avsvimmad osv.

Svarar typ att jag mår bra och har bara ont i knät och kan inte stödja på benet.

Poliserna ringer efter ambulans för dom tycker att mitt knä ska kollas upp, och hela jag egentligen för jag har ju åkt av en häst!

Närmsta ambulans är antagligen i Lund och det är minst 30 minuter bort. Jag blir uppburen till huset av två poliser. Dom bär i vars en sida av stolen och skämtar om att jag är nån drottning från romartiden eller nåt sånt ;)

Mitt rum är på ovanvåningen så får va i mammas säng med benet i högläge tills ambulansen kommer.

20 minuter senare kanske kommer ambulansen. Dom frågar mig lite samma frågor som poliserna redan frågat. Dom trycker på mitt knä och frågar om det gör ont (det gör ont bara man tittar på det).

Dom tycker att jag ska ta en alvedon och åka in till akuten.

Får dock inte åka i ambulansen utan mamma kör mig in. Fattar inte varför egentligen. Var ju inte döende men har dom ändå kört hela vägen hit och ska tillbaka kan väl jag få åka med. Jag har alltid velat åka ambulans. Har säkert ni också. Men man vill ju inte skada sig allvarligt. Nu är jag lixom redan skadad och ambulansen står utanför dörren. Men får jag åka med…? Nä.

Dom tyckte inte det var så farlig med mig. Jag hade ju gått hela vägen hit. Att det tog 2,5 timmar istället för max 15 minuter var nog bara en liten skit detalj.

Vi var på akuten 22.03. Jag mamma och Selene aka min stora syster. Blev insläppta i ett rum där jag sa mitt person nr, om jag va alergisk, om de fick berätta för någon att jag var här, vad som hade hänt osv.

Som att det inte var irriterande nog att jag inte fick uppleva en ambulanstur; Kvinnan i rummet till den andra personalen:” Räknas ridning som idrotts skada? ”

Den andra ”ja det gör det”

Hon ” ja det gör det nog, hur konstigt det än låter. Dom är ju faktiskt med i OS”

Jag ger henne den mest ilskna blick jag bara kan. Nä jag har bara ridning som en liten hobby, typ som att samla frimärken eller kolla på serier. Därför jag sitter här 22 på kvällen på akuten och slagit halvt ihjäl mig. Hobby.

Vi får sitta i ett annat väntrum. Jag sitter i en rullstol som jag inte kan styra själv. Det är en dålig film på tvn. Hungriga och sjukt uttråkade sitter vi där och väntar.

Klockan 00.33 får vi komma in till ett rum med en sjukhussäng. Jag lägger mig i sängen.

Efter en lång väntan i det här rummet kommer en läkare in och kollar på mitt knä. Han trycker, frågar om det och det gör ont. Om jag kan lufta på benet osv.

Jag ska röntgas och det sker 03.10. Kommer tillbaka från röntgen 03.20.

Jag sover en stund till. Vaknar några gånger men det gör för ont för att va vaken så somnar om igen.

När jag sen vaknar 06.20 har jag fått nog. Har as ont i knät. Röntgen ska ta 1-2 timmar innan de kommer med svar. Hur fan det nu kan ta så lång tid. När jag kollade Robin på röntgen förra vintern såg vi på bilderna direkt efter vi tagit dom. Vill man ha snabba svar rekommenderar jag att åka till Jägersro hästklinik istället för Lunds akutmottagning.

Jag ber mamma att fråga någon om dom kan komma hit och berätta vad som är fel på mitt knä.

En stund senare kommer en sjuksköterska in och tömmer någon flaska över bomullstussar. Sen tar hon bomullstussarna och tvättar av mitt knä. Det är kallt. Bra då kanske svullnaden kan börja gå ner.

Det här är alltså första gången någon gör något med mitt knä förutom att kolla på det och trycka på det så det gör mer ont.

Sjuksköterskan tar sen fram en massa sprutor. Runt 5-7 stycken. Läkaren som tidigare kollat mitt ben kommer in och säger att dom inte kan se på bilderna att mitt ben/knä skulle va brutet. Han vill tömma mitt knä på vätska och hoppas att det kommer ut blod också för art få bekräftat att något gått sönder i knät och få bort svullnade.

Jag har världens fobi för sprutor! När jag har lagat hål i tänderna har jag fått göra det utan bedövning då fobin för sprutor är värre än att ha ont i några minuter när dom borrar.

Och det är inte så att jag bara ska ha en spruta, det ligger 5-7 sprutor framme!!!

När läkaren sen tar fram den 30 cm långa sprutan kommer paniken. Jag ka inte andas normalt och ligger och gråter.

Vi har en deal, att tömma knät är inte ett måste. Jag får säga stop när jag inte klarar av mer och då lovar han att sluta.

Känner hur nålen sticker längre och länge in. Har haft ont i knät bara jag ligger helt stilla. Gör sjukt ont bara någon petar lätt på det. När sen en nål sticks in… Skriker som att jag blir torterad till döds.

Sjukt pinsamt men det går inte att sluta skrika, sluta gråta eller andas normalt.

Det gick alltså inte att tömma mitt knä. Det skulle ändå inte haft något med läkningsprocessen att göra. Hade bara gjort så jag kunde röra det lättare.

Senare frågar sjuksköterskan hur gammal jag är. 19. Sjukt pinsamt när jag legat där oh betet mig som ett litet barn.

”Då får du köpa kryckorna, de kostar 70 kr styck” Styck? Varför skulle jag vilja ha 1 krycka?

Vi väntar en bra stund till. Dom fixar papper och intyg jag behöver till alla tävlingar som jag behöver stryka mig från dom kommande veckorna, och lite annat.

Jag ska på återbesök om 2 veckor hos en idrottsspecialist som ska kolla på mitt knä för att se vad som är fel. Förhoppningsvis har svullnaden gått ner då.

Vi åker från akuten runt 8 på morgonen. 10 timmar på akuten blev det den här gången.

Likes

Comments

Hej!

Kommer skriva det här inlägget i 2 delar för annars kommer det bli alldeles för lågt att läsa.

17 Mars Fredag

Del 1 :

Sista hästen för dagen var Shaheeri. Klockan var strax efter 17 när jag red iväg så skulle hinna med en lite längre runda innan det blev mörkt.

Hon hade fått vila dom 2 senaste dagarna eftersom jag kommit hem sent och det redan hade blivit mörkt. Idag kändes hon ändå fin och inte speciellt tittig vilket hon annars kan va. Galopperade henne ganska mycket så hon skulle bli av med energi.

Sista galoppbiten hem lät jag henne gå så fort hon ville. Har ju tävlat ponnygalopp med den här lilla hästen och vunnit några ggr, så fot kan det gå. Även om hon inte var jättetittig så är hon fortfarande Heeri. Har haft henne i snart 6 år så känner henne ganska bra nu. Ser att hon börjar titta på något på vänstersidan lite längre fram, en stubbe eller något liknande. Hon kommer inte gå rakt förbi det hon tittar på. Höger om stubben hon inte vill gå förbi är ett tjockt träd, så stigen vi galopperar på är mitt i mellan. Hon ser trädet, men tänker absolut inte gå förbi den läskiga stubben på vänstersidan.

(Shaheeri är blind på högersidan, har inget höger öga alls) Hon springer rätt mot trädet. Jag vet inte om jag säger det eller bara tänker ”Heeri du kan inte springa rätt in i trädet” känns som hon tänker springa förbi på höger sida om trädet. Precis framför väljer hon ändå att det var inte så läskigt att gå på stigen förbi stubben. Alltså precis innan hon tänkt springa på höger sidan om trädet kastar hon sig till vänster.

Jag åker alltså rakt in i trädet. Det är inget litet träd heller. Stammen är minst dubbelt så tjock som mig. Hon galopperade i minst 60 km/h. Den smällen när jag slår in i trädet, har aldrig haft så ont i hela mitt liv. Farten gör så att jag kastas bakom och åker av bakom henne. Smäller alltså ner i marken på rygg. Min höger fot fastnar i stigbyglen.

Det här gick väldigt fort så han inte tänka så mycket. Ser bara henne galoppera iväg medan jag ligger på marken. Har tappat all luft. Har slått i både framifrån och sen ryggen. När jag sen får luft går det inte att sluta skrika. Går inte att beskriva så ont jag har. Har aldrig haft så ont i hela mitt liv. Känns verkligen som jag kommer dö, och om jag inte dör så vill jag inget annat än att dö för det gör så ont.

Av vana försöker jag ställa mig upp men det går inte. Får ligga still istället, skriker fortfarande för det går inte att sluta.

Har ingen riktig tidsuppfattning men efter att ha legat och skrikit ett tag försöker jag ställa mig upp. Kan inte lägga någon vikt alls på höger benet. Ser att stigbyglen och stiglädret ligger kvar vid foten. Jag ligger några meter bakom trädet hon sprang in i.

I torsdags fick jag tillbaka min mobil från lagning efter 2 månader. Försöker ringa mamma, men tror ni inte att mobilen är avstängd? Alltså min mobil är avstängd från att ringa, skicka sms, ta emot sms och samtal. Det ända som går är nödsamtal. Men det kändes lite överdrivet. Vad skulle jag säga lixom? ”hej jag har åkt av min häst och skadat mig så jag inte kan gå, men jag mår bra. Vill bara att ni ringer min mamma så hon kan komma och hämta mig för kan nog inte gå hela vägen tillbaka”

(Det här är lite typiskt mig. Tycker det är väldigt pinsamt att skada mig och typ visa att jag har ont. Vill inte göra en stor grej av att jag har flugit av. Så skriker jag för att jag har ont, då gör det fan ont) så får väl börja ta mig hem på egen hand. Med den farten Shaheeri sprang i är hon hemma om max 5 minuter. Förhoppningsvis hittar mamma henne och kan börja leta efter mig.

Ligger fortfarande på rygg, rullar över på mage och letar efter nån pinne eller något annat jag lan stödja mig på. Ser en ganska bra gren/pinne några meter bort så kravlar mig bort till den. Får använda den som höger ben/krycka och börja ta mig hem. Knät börjar redan svullna upp ordentligt och gör riktigt ont! Hade jag inte varit så jävla arg på Shaheeri för att hon är så dum och tramsig hade jag nog inte kunnat stå upp alls.

Det går väldigt sakta framåt, det gör as ont och jag är as arg.

Spotify är fortfarande på så har musik iaf. Har bara tagit mig fram några hundra meter och solen börjar gå ner. Jag är världens mest mörkrädda person! Försöker skynda mig så mycket jag kan. Går absolut inte snabbare än 1km/h. Kan inte stanna och villa heller. Går inte att sätta sig ner för det gör för ont, går inte att stödja på höger benet, vänster benet skakar för är så trött i det. Har ont i det också men inte lika mycket som i höger. Vågar inte stanna heller för det börjar bli mörkt. Finns bara ett alternativ och det är att fortsätta gå.

Jag har hoppat fram på ett ben i över 2 timmar. Är nästan hemma. Den här vägen tar inte alls lång tid att rida, att hoppa fram på ett ben tog helt klart mycket längre tid ;)

Nu är det helt mörkt. Har kommit så pass nära vägen som går utanför vårt hus att jag kan se bilar köra på vägen. Det kör en massa bilar på vägen. Tror det ser ut som polisbilar.

Kan va så att mamma har ringt polisen som kommit för att leta efter mig. Men ni har säkert sett skräckfilm? Det har tyvärr jag också, eller ja PLL. Ropar man på hjälp kommer säkert ”A” och typ torterar mig, och det är inte direkt så att jag kan springa där ifrån.

Mariama Mbye, 19 år, världens mest mörkrädda person och fantasi som en 5 åring. Har mörka kläder på mig så det är ingen som kan se mig från vägen ändå.

För en normal person tar det 1 minut att ta sig från där jag var till uppfarten. För mig tog det minst 20 minuter…

Fortsättning följer…

Här är pinnen jag hade som krycka :P

Den här bilden är tagen i morse, söndag. Svullnaden har fortfarande inte gått ner. Men ska man tänka lite positivt så ser iaf mitt andra ben rätt så smalt ut ;)

Likes

Comments

Ridning, SRG

Hej!
Innan jag skriver inlägget om dom senaste 24 timmarna tänkte jag blogga lite om dom senaste dagarna eftersom jag inte hunnit med det än.
I torsdags hade jag Robin på träningen. Hoppade för Annsie. Robin var jättefin på marken och fin i hoppningen också. Var lite olika övningar och några skarpare svängar, passade oss perfekt då jag ville träna på att hålla galoppen och rytmen i svängarna utan att hon "fastnar".
Hoppade några språng på 1.30 sen. Lite det problemet som vi har på tävling kon fram. Att hon river när vi kommer helt rätt och gör allt rätt. Fick lite tips som jag kan göra ändå för att hindra det.
Jätte nöjd med henne idag!!

Chamsin fick gå lite markarbete på utebanan. Lite upphöjda galoppbommar och nåt räcke. Fick mer framåt bjudning ute!

Efter skolan åkte jag till Tony och red en runda där. Fick rids Hugo den hör gången. Har inte ridit honom innan. Också en jättefin unghäst!!!

Första jag gjorde på fredagen var att tids ut med Robin.
Red henne i en sommarhage som finns på baksidan av ridhuset. Hon var verkligen så fin!! Trimmade en stund och skrittade sen på grusvägen.

Hade en lektion och sen trimmade jag Chamsin i ridhuset. Hen var också jättefin. Försökte gå honom att alltid ha mycket framåtbjudning då han ofta kan va rätt seg.
Fick duscha efter ridpasset så nu glänser han som en prins.

Skulle åkt in till Jägersro idag och tränat men spöket ville inte gå upp i lastbilen så vi fick träna där istället.
Red Hugo idag också. Cantrade 2000 m. Vände och gick samma väg tillbaka. Sista 600 m fick dom gå huvud vid huvud och springs på. Det gick snabbt!! 🌟

Sista passet för dagen var Shaheeri. Det får ett eget inlägg...

Likes

Comments

Självklart kommer mer förklaring. Just nu är jag på akuten. Som vanligt kommer jag få sitta här ett tag...

Likes

Comments

Hej!
Äntligen har jag fått tilllbaka min mobil från lagning. Har varit utan den i 2 månader! Fattar inte hur jag har klarat mig 😄
Men har fått tillbaka den nu iaf, så mycket bättr bloggning och massa mer bilder kommer komma redan imorgon!!

Likes

Comments

SRG

Hej! Den här dagen har verkligen känts sååå lång. Kan vara för att jag hunnit med rätt mycket.

Chamsin fick följa med till skolan idag. Mockade och fixade hö innan första lektionen som var historia, Svenska efter det och sist fordon och redskap. Vi var på nån åker utanför Skurup och lärde oss plöja. Det trodde ni inte om mig, att jag kan köra traktor!! Gick väldigt bra om jag får säga det själv! Inget som gick sönder idag 😝

Tillbaka på skolan hoppade jag först Chamsin. Har inte gått speciellt bra dom senaste tävlingarna då han tappat lusten lite känns det som. Har inte hoppat honom sen jag tävla sist. Idag fick han mest leka över lite små hinder på runt 80 cm. Egentligen är det inte jättelitet för honom, men jag tycker det är lågt eftersom Robin hoppar 1.30. Men han hoppa det som ingenting så väldigt nöjd med min lilla kille idag!

Robin fick trimmas lite mer och tog lite upphöjda bommar på en linje några ggr. Låg bara på 50-60 cm. Hade 3 bommar med 16 m mellan dom 2 första och sen 12,5 meter till nästa. Blir 3 språng 4 språng, eller 4 språng 5 språng mellan bommarna. Trimmade på vanligt bett idag, tycker hon blivit lite stark på det men va rätt fin ändå och mer stilla med huvudet än vad hon brukar va!

Har klippt både Robin och Chamsin. Båda är klippta på halva huvudet och hela kroppen. Robin kan kan jag bara klippa benen på med en liten klippmaskin så gjorde inte det idag. Försökte klippa Chamsins ben med den stora klippmaskinen. Första gången en liten hingst blir klippt på benen... Ser förjävligt ut! Har klippt alla 4 ben halvt... Han har gått från att se ut som en B-ponny till en fult klippt C-ponny. Men ändå ett litet steg i rätt riktning 😂

snor en bild från Vicky eftersom jag fortfarande inte har ne mobil så jag kan fota....

Likes

Comments

Ridning

Hejsan!

Idag började dagen med att mocka och fixa till Robin. Gjorde i ordning henne sen för träning. Tisdag var det och då har vi dressyrträning. Nu när hästarna börjar byta päls är Robin väldigt känslig i pälsen så hade sporrskydd på. Hon va väldigt loj mot skänkeln så är inte jättenöjd med henne idag.

Har bara haft en till lektion idag. Sen åkte jag in till Lund. Har fixat kontaktlinser så jag kan äntligen se igen!! Försökte fixa min klippmaskin också men med mindre framgång med det...

Hemma sen red jag och mamma ut på Shaheeri och Chamsin som fick galoppera av sig i skogen. Chamsin ska galoppera långa sträckor nu för att få upp konditionen och bort med magen.

Har tränat själv sen. Tänkte att ni skulle få följa en träningsvecka med mig så nästa vecka lägger jag upp allt och vad jag tränar ;)


Likes

Comments

Tävlingar

Igår satt jag och mamma och gjorde tävlingsplanering. Eller rättare sagt, jag berättade min planering för henne så hon också är medvetande om när vi ska åka iväg 😉

Mamma: Men nu blev det ju att vi åker iväg varje helg och det sa jag att vi inte ska!

Jag: Nej inte vecka 15 😜

Mamma: Men vecka 15 är jag ledig så då kan vi åka iväg.

Jag: så jag ska hitta en tävling vecka 15 också?

Haha hon vet inte riktigt va hon vill, men jag vet vad jag vill. Jag vill bli bäst och om bästa tävlar varje helg. Då ska jag också göra det 😉

Den här helgen åker vi till Sydslätten för jag och Robin ska hoppa en nationell 1.30 😄

Likes

Comments