Backpacksgutt 17/18

Hej på er!

Det var minst sagt längesen jag postade något här. Det har hänt väldigt mycket sedan sist. Om man inte kallar hela vårat år för "livets resa" så kan man kalla den föregående månaden och den kommande månaden för livets resa. Som tidigare nämnt är jag och Herman just nu tillsammans med Måns, Olliwer och Andreas på resande fot i 2,5 månad genom Oceanien och Asien. Just nu befinner vi oss i Noosa, Queensland, Australien. Regnet öser tyvärr ner utanför fönstret och igårkväll åskade och blixtrade det. Förhoppningsvis ska det spricka upp i morgon så vi kan få njuta av Noosas och Sunshine Coasts fina stränder och nationalpark. Stormvädret brukar oftast vara runt februari tydligen vad vi hört av lokal befolkningen, men tyvärr har ovädret från Melbourne/Victoria nått även östkusten och Queensland. Vi håller tummarna att vädret ska bli bättre för om några dagar ska vi hoppa skydive, åka ut till paradisöar och så vidare.

Iallafall, jag och Herman lämnade arbetslivet i Australien och Perth den 23e oktober. Det var ett väldigt ledsamt farväl till det sorts livet, den fina staden Perth och våra vänner vi skaffade på västkusten. 2 veckor innan vi lämnade Perth åkte vi på semester i 5 dagar ner till Busselton och Margaret River området(3 timmar söder från Perth). Vi åkte dit med Pat och Pete, det äldre paret vi lärde känna. Vi bodde i Patricias systers nybyggda strandhus som var helt fantastiskt. Vi njöt av god mat, fantastiskt vin(Margaret River är ett av de kändaste ställen de producerar vin i i Australien), paddlade kajak, gick in i en jättehäftig grotta, gick långpromenader och bara tog det lugnt. Det var helt fantastiskt verkligen, en av höjdpunkterna detta år helt klart. Sedan blev jag 20 år den 16 oktober vilket vi skulle firat med en tripp till Rottnest Island, en ö utanför Perth, men det fick vi skjuta på några dagar pga dåligt väder. Min födelsedag innehöll istället svensk buffé på ett hotell, skålande med bubbel i en park, thailändsk mat(bästa!!) och rött vin och biljardspel i vår lägenhetsbyggnad. Rottnest Island några dagar senare var också helt klart en av höjdpunkterna under detta år. Vilket ö, så sjukt vackert. Vi hyrde cyklar och trampade runt på denna ö i 30 grader och solade/badade och hade det allmänt gutt. Några dagar senare sa jag hejdå till min kollega och mycket goda vän Coral och resten av jobbteamet och fiket jag jobbade på i tårar. 2 månader där på vackraste arbetsplatsen i Perth var så givande för mig. Att jobba på ett cafe/restaurang är något jag alltid velat göra och lärde mig mycket från.

Den 23e oktober lämnande vi då Perth och begav oss till Melbourne för en vecka där innan vår backpackningsresa skulle börja. Det var så roligt att få träffa och bo hos Anna och familjen igen. Hermans och mina dagar där spenderades med att försöka rensa bort ännu mer kläder än vi redan hade gjort i Perth och 18 kilo skickades hem till Kalmar i en stor låda. Hur kan man samla på sig så mycket på ett år?!?! Vi hade båda dryga 30 kilo när vi anlände till Australien och sedan har det shoppats lite med så är väl inte så lustigt egentligen. Vi gav även bort så mycket kläder och slängde allt slitet. I Melbourne träffade vi även våra kompisar vi lärt känna där. Är så tacksam över kontakten jag fortfarande har med Laura, Kate och Luke och även Laura som är hemma i Skottland. Jag hoppas och tror verkligen att det är vänner för livet jag har fått genom jobbet i Australien, fantastiskt. Jag träffade mina kompisar över den bästa maten jag ätit i Australien, på restaurangen Rice Paper Scissors(gå dit om ni besöker Melbourne!). Vi hann även med bio, lite häng på stan och umgänge med släkten och våra härliga vänner från Sverige(som vi också hoppas och tror vi kommer hålla kontakten med, fantastiska människor!) innan datumet äntligen var här. 27 oktober var datumet både jag och Herman hade längtat efter i många månader. 27 oktober på kvällen landade killarna på Australiensk mark. Jag och Herman var lika nervösa och spända som småbarn dagen innan julafton. Vi stod med svenska flaggor när killarna klev ur Ubern på St Kilda street. Blev helt tårögd när jag såg Herman krama om några av sina närmsta killkompisar efter så lång tid ifrån varandra. Det är fint hur en vänskap kan vara så vanlig efter så lång tid ifrån varandra. Dagarna vi hade tillsammans i Melbourne var jättehärliga trots jetlagen killarna hade. Vi gick ut och klubbade en kväll, upptäckte många av sakerna "man ska se i Melbourne", hängde på stranden och så vidare. Sedan den 31:a oktober på kvällen gick vi på planet som skulle ta oss till Nya Zeeland och start destinationen Christchurch.

Vad vi hittat på där efter tänkte jag ta i nästa inlägg. Vi mår jättebra iallafall och har fått se så vackra ställen jag aldrig trodde var möjligt.
Kram, hörs snart.

​​​​Rottnest Island och Busselton.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Australien

Jag bestämde för många år sedan att jag ville flytta utomlands efter gymnasiet. Jag var först inne på att vara Au pair i exempelvis USA, men sedan började jag tänkte om. Jag ville inte längre bo i en familj i ett år, jag ville leva en "vanlig vardag" i ett annat land och samtidigt utforska landet. Vad passar inte bättre än ett Working Holiday visum då?

Mina morföräldrar har flera gånger frågat mig varför jag valde att åka till just Australien. Australien är ju på helt andra sidan jordklotet och så långt hemifrån. Varför just Australien och inte något annat land i hela världen? Det är en bra fråga faktiskt och jag tänkte försöka bena ut varför det blev just Australien för mig och säkert för många andra också. Det är intressant att tänka på, för jag kommer knappt ihåg varför det just blev detta land om jag tänker ytligt på det, men när jag tänker lite mer ingående på det blir det allt tydligare.

Varför det blev Australien för mig detta år:
- Släkt här. Alltid bra att vara nära familj och det ligger en stor tygghet i det. Framförallt har/är det roligt att bo nära familjen Crawford.
- Bara hört gott om Australien. Att alla är så trevliga och att det är ett tryggt land.
- Engelskt talande land. Det fanns ingen tvekan om att jag ville bo i ett land där huvudspråket är engelska, då jag ville lära mig flytande engelska. Där begränsar vi valmöjligheten en hel del.
- Min bror och flickvän borde här 1 år och fick höra så mycket gott om det. Lisa är halvaustraliensk och Australien såg väldigt vackert ut på bilder och när man fick det beskrivet för sig. Det har ju också gjort så jag kunnat få mycket hjälp från dem och även inspiration.
- Ett av ganska få länder du kan få ett Working Holiday i ganska lätt. Ett visum där du kan jobba och resa hur mycket du vill i ett år.
- Jag var riktigt trött på Kalmar och Sverige i många omgångar i flera år och jag ville så långt bort som möjligt om jag ska vara ärlig. Jag ville inte ha möjlighet att bara kunna ta en weekend hem eller att folk lätt skulle kunna komma och hälsa på. Jag ville börja om på 0 och utvecklas utan förväntningar och förutfattade meningar.
- Att åka såhär långt bort som vi har gjort gör du nog inte så många gånger. Det passar väldigt bra att utforska andra sidan av jordklotet när du inte har något som binder dig hemma. Ingen lägenhet, barn, jobb, plugg och så vidare. Det gör det väldigt lätt att se denna sida av världen just nu i det stadiet vi är i livet.
- Klimatet. Jag älskar värmen och är inte ett stort fan av vintern i Sverige, så jag ville gärna leva i ett land med bättre klimat. Jag gillar fortfarande årstiderna som är här i Australien(iallafall i städerna vi bort i), jag älskar att inte behöva ha minusgrader och så vidare. Jag är tveksam till att jag vill bo i Sverige i framtiden på grund av klimatet. Jag älskar att vakna upp och veta att det ska vara soligt, du behöver inte ens kolla på väderprognosen de flesta månader i det här landet. Älskar att inte behöva använda vinterkläder och så vidare. Dock är Melbourne ganska kallt under vintern, men ingenting som Sverige. Jag gillar årstider, det är en stor charm med det tycker jag.

Detta är några av orsakerna jag kan komma på just nu varför jag valde just detta land och säkert varför många andra också har gjort det.

I nästa inlägg tänkte jag diskutera hur förväntningarna och förhoppningarna var innan Australien och hur det verkligen är och har blivit.
Kramar!

Några bilder från vackra staden Perth senaste dagarna.

Likes

Comments

Australien

En jobbvecka är slut och det är söndagskväll här på andra sidan jordklotet. Vi har ätit tacos och bara tagit det lugnt ikväll. Jag fick sluta jobbet tidigare idag då det var så dåligt väder så då blir det lugnt på cafét, 6e dagen denna vecka jag jobbade så jag bara tackade och tog emot och tog med mig en scone hem och la mig med en kaffe i sängen framför Orange is the new black. Sedan blev jag uttråkad och lite låg som jag ofta blir när jag inte "gör något". Vet inte om det är bra eller dåligt, det är nog en blandning. Troligtvis något som finns i familjen då jag känner igen detta i min pappa och bror, att vi alltid nästan måste göra något "meningsfullt" och alltid vara på språng. Jag har dock som jag tidigare nämnt blivit bättre på att bara slappa, jag jobbar på det. Sen ringde jag mamma och läste lite och ryckte upp mig. Satte på högsta volym i hörlurarna med gammal go musik, tog ett glas vin och dansande lagade jag tacos till Herman när han kom hem från jobbet. Imorgon är vi äntligen lediga ihop igen och ska iallafall börja dagen med promenad och träning och en god frukost, sedan har vi inte bestämt så mycket mer. Det är väldigt tråkigt väder just nu i Perth, så tråkigt när det var så himla fint och härligt ett tag. Förhoppningsvis vänder det snart igen och det slutar vara 4 årstider på en dag, regn och storm.

Inte jättemycket planer denna vecka förutom en after work med kollega med pojkvän på onsdag, ser verkligen fram emot det. Sen väntar 5 dagars jobb för både Herman och mig denna vecka med. Vi försöker jobba så mycket som möjligt, spara en del pengar men ha det trevligt och mysigt när vi har ledig tid. Vi går mycket promenader, har börjat kolla på ny serie ihop(Narcos), upplever staden Perth och områdena runt omkring. Vi lever en helt vanligt vardag här helt enkelt och om en månad lämnar vi Perth för Melbourne och vår resa "börjar". Om 1,5 vecka åker vi på minisemester i 5 dagar också som tidigare nämnt för att uppleva sydvästra Australien, det ska bli riktigt kul!

Nehe, nu ska vi ta en kopp te och kolla serie, sen ska gamlingarna sova haha.
Bara en vardagsuppdatering till er där hemma, kramar. Saknar er mer och mer för varje dag.

Saknar också Anna och familjen på andra sidan landet och att ha mycket vänner runt omkring sig som vi hade/fick snabbt i Melbourne. Men som min bror sa "heads up". Vi lär oss så mycket just nu och vi trivs ändå bra i denna fina stad på västkusten. Det är kul att se något annat, men just nu känns det inte jätte festligt(så är det väl ibland i vardagen). Men livet kan inte vara en fest jämt, men det ska det vara i 2,5 månad snart. Lääääängtar!

Likes

Comments

Dagens humör: Upp och ner, men ganska neutralt. Inte jätteglad och inte jätteledsen.

Dagens mående: Idag mår jag helt okej, jag känner mig tyvärr inte helt balanserad för tillfället. Jag har så mycket tankar och känslor i mig som bara går upp och ner hela tiden. Jag känner mig typ hormonstinn och inte helt tillräcklig. Jag känner mig liksom inte helt nöjd trots att jag borde vara nöjd för att jag har det bra och så vidare. Men igår mådde jag jättebra när jag var ledig och sen när jag kom tillbaka till jobbet idag känner jag mig lite obalanserad. Så fort jag får någon kritik tar jag det stort och drar in alla mina andra känslor i det. Lite lustig känner jag mig helt enkelt... Jag har mycket problem med min mage just nu tyvärr, min IBS. Jag tror det är pga att man vet knappt aldrig vet när man har rast på jobbet och man kan äta och så vidare. Min mage mår bättre av tydliga rutiner, stadiga måltider och bra mellanmål, det är nästan omöjligt på mitt jobb tyvärr...

Dagens borde: Jag borde tränat och det har jag ej gjort, men jag har promenerat en hel del till jobbet och under arbetstid så det är okej. Sen borde jag också ta itu med mitt alldeles för överfulla kamerarulle på mobilen. Borde föra över bilder till datorn och sortera/radera. Det är dags snart.

Dagens frisyr: Jag har nytvättat hår=utsläppt hår, eller ja klassiska Legolas-frisyren med lite av håret i en tofs. Jag har blivit mycket bättre på att inte tvätta mitt hår lika ofta som innan, så jag tvättar väl håret 2-3 gånger i veckan nu. Så när det är nytvättat är det ofta utsläppt och är det "smutisgt" uppsatt, tror många tjejer gör så faktiskt. Snart är det dags att klippa av håret igen, börjar bli slitit och i en mellanlängd.

Dagens smink: En halvdan vardagsminkning. Concealer, genomskinligt puder, ögonbrynsfärg(säger man så??) och mascara.

Dagens klädsel: Jobbkläder i form av trekvarts träningstajts, sportbh och svart t-shirt. Väldigt bekväm outfit idag.

Dagens planer: Det är kväll här nu och idag har jag haft sovmorgon, en härlig frukost med Herman och sedan har jag jobbat 12-19. Efter det har vi ätit middag, gjort matlådor och här ligger jag nu i sängen och bloggar. Typisk vardagsdag antar jag.

Dagens materiella vill ha: Inget speciellt, så tråkigt som magtabletter troligtvis. Jag har inte hunnit till ett apotek idag, men jag ska in imon efter jobbet och handla mat och även köpa någon medicin som förhoppningsvis kan göra min mage bättre. Tror det är magen som påverkar mitt humör mest tyvärr..

Dagens fundering: Hur en bra chef/ledare ska vara, min inställning och lite om min personlighet. Jag känner mig inte så sprudlande och levnadsglad på mina jobbdagar tyvärr förtillfället... Börjar misstänka att jag inte trivs till fullo på jobbet lite undermedvetet för att jag inte känner mig tillräckligt "bra", alltid höga krav på mig själv...

Dagens beroende: Kaffe och chai latte, det sistnämnda är ju så gott! Testade det för första gången häromdagen faktiskt.

Dagens roligaste: Att jag fick löööön, en ganska bra sådan med :)

Dagens längtan: Vår resa, ska bli så grymt roligt. Längtar så!

Igår hade vi en fantastisk ledig dag tillsammans med Pat och Pete. Roadtrip längs kusten(så sjukt vackert och underbart är Perth och dess stränder), god mat och fika, perfekt väder.

Likes

Comments

Australien

Hej vänner,

Jag hoppas ni mår bra hemma och att ni infinner er i att hösten har kommit. Här har istället det fina vädret slagit till på riktigt här på västkusten i Australien. Att leva i detta klimat gör allt så mycket lättare. Jag är inget stort fan är köld, slask och allt det som är hemma. Årstider är härligt, men då föredrar jag årstiderna här i stora delar av Australien. Att vakna upp under så många månader av året och veta att det är varmt och solsken, jag älskar den känslan.

Livet rullar på bra iallafall i vårvädret. Vi båda har kommit in i jobben och jobbar ganska mycket just nu. Herman jobbar torsdag till söndag i princip hela dagarna och ibland lite extra andra dagar och jag har lite olika schema, men nästa vecka jobbar jag tisdag till lördag. Herman jobbar inte längre på flyttfirman utan han jobbar med välgörenhet istället vilket passar bättre med jobbtider och det är även bättre pengar.

Jag har haft en härlig ledig dag idag med Alma, en svensk underbar tjej vi lärde känna i Melbourne som gör sitt farmjobb utanför Perth. Vi har ätit lunch på stranden och bara umgåtts och haft det härligt. Innan jag åkte hem köpte jag med massa gott i form av kyckling att grilla, ost och kex, oliver och så vidare för middag på altanen. Jag grillade med ett glas vin i handen och hade maten klar till Herman kom hem så vi har hunnit med en trevlig middag ihop ikväll efter vårt intensiva jobbande. Jag jobbade 6 dagar förra veckan och igår kväll jobbade jag med ett event på cafét så det blev ganska sent efter en liten after work vilket var trevligt. Jag känner att jag börjar komma in i jobbet mer och mer, men jag har svårt att anstränga mig till 110% när jag vet att jag inte ska vara kvar här mer än 5 veckor till. Det tror jag tyvärr är en av nackdelarna med att vara på vift. Man har svårt att göra sitt allra yttersta och anstränga sig det där lilla extra. En av mina chefer sa häromdagen att jag gör ett väldigt bra jobb iallafall och att det ska bli intressant att följa mig hur "långt jag kan gå i företaget". På ett sätt önskar jag att jag hade kunnat stanna lite längre, men så är det. Jag längtar också till att bara resa och komma hem snart med.

Jag/vi har mycket tankar om hur det blir när vi kommer hem. VI har hittills upplevt så mycket här både fysiskt och psykiskt att det kommer vara ganska svårt att komma hem tror jag. Jag har ju varit hemma en sväng och upplevde i vissa tillfällen som jag tidigare skrivit om att det inte är så himla lätt. Det är lätt att falla tillbaka i gamla mönster och framförallt nu när man bott hemifrån så länge, det kommer vara svårt att flytta hem till föräldrarna igen, men det är så det får bli till en början. Jag har så mycket ambitioner och planer som ändras var och varannan sekund om vad jag vill och inte vill göra med mitt liv, så vi får se. Antagligen en typisk 20 årings tankar och känslor. Inombords är man ibland som en berg o dalbana i båda huvud och hjärta. Att vara här på andra sidan jorden har dock givit mig/oss så mycket hittills. Jag är så tacksam över detta år och det vi har varit med om, har lärt oss lite grann om vad man vill göra och inte göra i sitt framtida liv. Jag har är sugen på att starta eget och det har jag varit i något år nu, även fast det kräver mycket jobb. Att starta eget och vara entreprenör inom något man brinner för skulle vara mitt drömjobb men jag väntar fortfarande på att en hundraprocentig idé ska komma upp haha... Jag tror det kan vara lättare att starta upp något eget om några år när man fått mer erfarenhet och mer kött på benen, men det är iallafall min dröm här i livet har jag insett. Att ha ett företag och få jobba med sin passion hade varit en dröm. Lite som dansen alltid varit för mig. När man är i danssalen finns ingenting annat än dansen och sin partner och man gör allt för att göra det där lilla extra och man älskar det nästan varje sekund trots att det är så mycket blod, svett och tårar. Jag vill ha det så med mitt jobb, och jag vill kunna styra det själv och kunna gå upp i det till 110%. Jag skulle vilja ha mycket kundkontakt och knyta kontakter runt omkring i Sverige/världen. Något jag har funderat på är att starta upp ett eget företag under något annat företag, så som Mary Kay. Vi får se vad som händer, jag spånar bara lite. Man har mycket möjligheter och många fler än man trodde var möjliga innan man flyttade hit och fick se mycket drivna människor och lära sig väldigt mycket om lika sorters människor och ledare. Jag vet hur jag tycker en ledare ska vara och inte vara, och ledarskap har alltid intresserat mig och var mitt favoritämne på gymnasiet tillsammans med psykologi och idrott. Att flytta hit har breddat mina kunskapar inom ledarskap och även psykologi och sociologi för den delen. Jag har insett hur viktigt ledarskap är och att vara en inspirerande ledare skulle för mig vara en dröm. Något jag också lyssnar mycket på är Framgångspodden där Alexander Pärleros intervjuar framgångsrika människor inom olika områden, vilket inspirerar mig enormt. Inspirerar mig till att våga ännu mer, drömma och att tro på sig själv.

Nu blev detta ett kvällsinlägg med massa olika tankar och känslor. Så kan det vara när det är denna tjej som skriver och som egentligen borde skriva så mycket oftare då jag verkligen gillar det och mår bra av det. Nu är det sovdags för oss,

Godnatt, kramar till er. Ha en fin helg!


Blandade bilder från senaste dagarna.

Likes

Comments

Australien

Hej

Jag hoppas allt är bra med er där hemma. Jag vet att jag inte är superbra på att hålla er uppdaterade eller har jättebra kontakt med alla mina vänner. Jag har iallafall haft 3 långa, härliga facetime samtal senaste dagarna med familjen, Vickis och Elin. Det ger mig energi och så mycket glädje. Jag är så tacksam att facetime finns, känns nästan som att man är tillsammans igen. Och sedan är jag så tacksam att oavsett om man inte pratar på någon vecka/veckor är allting som vanligt, relationerna är lika bra för det. Det är fantastiskt, man vet vart man har varandra.

I alla fall, just nu sitter jag ute på vårt poolområdet och skriver i solen. Denna vecka ska det bli fantastiskt väder, runt 22-27 grader och strålande sol hela veckan. Men idag har verkligheten för Herman börjat och min börjar imorgon, dags för jobb igen. Så idag försöker jag verkligen njuta av vädret och att vara riktigt ledig. Dagen började med att jag läste att liffen vann derbyt där hemma vilket gör mig väldigt glad hehe och sedan gick jag upp och satte mig på spinningcyklen för att köra ett konditionspass på 30 minuter. Följt av en härlig frukost med smoothie, knäcke och kaffe och nu sitter jag här ute och solar lite. Jag försöker tänka lite på hur mycket jag äter, vad jag äter och hur mycket jag tränar just nu. Jag hade gärna slimmat till mig lite och gått ner 2-3 kg innan vi börjar vårt riktiga resande. Ute på landet där vi bott i 6 veckor har kostintaget präglats av mycket kolhydrater i form av mackor och pommes(på puben), och det håller ju inte riktigt om man ska vara redo för beachen haha... Nä men jag försöker träna och röra på mig lite mer än vad jag tar in just nu, får se om jag ser några resultat eller inte, men jag vill bara känna mig lite fräschare igen efter en typisk pubmat-kost och alla dessa mackor man äter i Australien till lunch. Tur att vi höll igång där ute på landet med mycket promenader och träning.

Som sagt, nu har vi ju då flyttat in till Perth och storstaden igen efter 6 veckor ute på landet som satte mycket press på oss som individer och vår relation. Jag tycker vi klarade det riktigt bra och jag känner verkligen som jag skrev i förra inlägget att vi utvecklades mycket. Jag är tacksam över tiden vi hade på farmen och på puben och ångrar det verkligen inte. Men både jag och Herman är glada att få avsluta vår tid i Australien med vardagsliv i en storstad. Vi gillar verkligen Perth, det är en fantastisk stad. 1,8 miljoner bor här om jag inte minns fel och är alltså en större stad är Stockholm men betydligt mindre än Melbourne där vi spenderade våra 7 månader och levde ”vardagsliv” med jobb och lägenhet. Båda städerna är charmiga på sitt sätt, likaså är Sydney och Gold Coast som vi också besökt. Perth känns ganska litet fast stort vilket jag gillar. Perth är verkligen fräscht, rent och känns mer ”exotiskt” än Melbourne. Melbourne saknar jag med alla härliga cafeér, restauranger och att det alltid finns så himla mycket saker att hitta på. I Perth är kollektivtrafiken lite sämre och vi upplever att det inte finns lika mycket att göra(kan ju också bero på att det är lite mellanväder och att vi ej fått kompisar här ännu). Perth har dock fantastiska stränder och mer soltimmar än Melbourne. Swan River rinner genom hela Perth(genom Melbourne rinner Yarra River) och jag gillar verkligen det, att ha närheten till vattnet och sedan ligger Perth vid kusten då med ju, förhoppningsvis kan vi åka till havet på söndag när vi båda är lediga. Vi har flyttat till ett härligt område som heter Rivervale, en förort 4-5 km från centrum av Perth. Vi delar lägenhet med 2 par, vilket är lite annorlunda men väldigt utvecklande och alla är väldigt snälla. Vi bor precis vid floden i nybyggda komplex med pool, jacuzzi, biljardbord, gym. Igår såg vi en fantastisk solnedgång över floden medan vi var på utegymmet som också ligger nära oss. Då kände jag mig verkligen lycklig. Vi trivs i lägenheten och området, och vi bor ganska bra till med transport och så med. Vi flyttade hit för en vecka sen från Greenhills/York. Och de första dagarna vi kom hit så sökte vi massor jobb och acklimatiserade oss och turistade lite. Det är verkligen annorlunda och sjukt utvecklande att vara i ett annat land långt, långt borta och söka jobb och lägenhet. Vi hade fått rummet/lägenheten vi bor i innan genom internet och sedan har både jag och Herman sökt jobb över internet också och lyckats få några olika intervjuer. Jag gick också runt och delade ut cv:n p ett köpcentrum. Men jag fick jobbet varav jag hade en intervju på innan vi kom hit. Jag och Herman åkte till Kings Park(Perths stadspark) till restaurangen/cafeet jag hade intervju på i torsdags och intervjun gick bra. Jag och Herman gick och pratade engelska med varandra innan för att jag skulle komma in i språket och släppa nervositeten. Det känns alltid lika roligt och lustigt när vi pratar engelska när det bara är han och jag haha. Iallafall, jag fick ett provjobb dagen efter och det gick också bra. Det är ett väldigt busy ställe med så mycket folk och turister som ska äta mat eller fika. Jag ska jobba som servitris och servera kaffe och mat då. Det känns väldigt kul och kommer vara utvecklande för mig och även ganska påfrestande tror jag med tanke på hur stressigt det kan vara där. Herman hade provjobb samma dag som mig på en flyttfirma och vi båda fick jobben! Vi var båda väldigt stolta och glada i fredags när vi fixade jobb på i princip första ”försöket” och jag tror vi båda fått ganska bra jobb också. Bra erfarenheter verkligen och båda är hyfsat betalt med. Denna vecka har jag 23-25 timmars jobb, runt 30 hade varit perfekt så jag hoppas jag kan få lite mer kommande veckorna. Det svider i plånboken just nu då vi håller på att boka vår kommande resa. Vi är så taggade och längtar massor! Den 27 oktober kommer Hermans kompisar till Melbourne och det är dags att bli backpackers på riktigt. Några dagar i Melbourne, 3 veckor på Nya Zeeland, 4 veckor på Australienska östkusten och 2 veckor i Asien väntar oss innan vi kommer hem till lilla Kalmar igen i mitten av Januari. Som ni ser kommer detta kosta skjortan, men det lär bli livets resa och det är ju detta vi sparat till innan vi åkte till Australien och försökt spara lite till här under månaderna i Melbourne och på landet med. Det är verkligen inte länge kvar nu med en vardag på andra sidan jordklotet. Så blandade känslor angående det. Men vi både är exalterande över att komma hem också, försöka börja plugga inom en snar framtid och så.

Nu ska jag sluta babbla och gå och byta om. Det var varmare än jag trodde, underbart! Tänkte packa lite picknick och åka iväg till havet eller någon härlig park för en promenad och lunch.

Kramar, vi hörs snart.

Likes

Comments

Sitter i vårt lilla rum i baracken med en kopp kaffe. Vi är ”in the middle of nowhere”, som många säger. 1,5 timme från kusten och storstaden Perth. Jag vet inte om jag skulle säga att det är mitt ute i ingenstans, men självklart är man inte omringad av skyskrapor, stressade människor och bilar som bullrar som du är i de stora städerna i Australien. Jag har precis lyssnat på Miriam Bryants sommarprat på min pågående rast från arbetet inne på puben 1 minut ifrån mig. Att vara ute på landet, på andra sidan jordklotet, långt ifrån dina nära och kära sätter krav på både dig själv och relationen mellan mig och Herman. Du har tid för eftertänksamhet och reflektion och blir tvingad att vara inpå varandra på ett sätt som vi inte är vana vid. En närhet vi aldrig haft tidigare till varandra, en närhet som både är skrämmande och fantastisk. Som Miriam Bryant sa i sitt sommarprat ”vi tar sakta steg tillsammans in i vuxenvärlden”. Det är det jag upplever att jag och Herman gör var och en för sig och tillsammans varje dag. Jag slits mellan tankar och känslor hela tiden. Jag slits mellan mitt barnsliga jag, mitt ungdoms jag och mitt vuxna jag. Det är en annorlunda känsla. Jag upplever att jag är i en ”svår ålder” och jag vet att många runt mig i samma ålder känner likadant. Man står med ett ben i vuxenvärlden och det andra är kvar i ungdomsvärlden. Ibland vill man bara stanna kvar i den världen där man kan ringa mamma och fråga om allt och ingenting och få det mesta serverat, men i den andra sekunden vill man vara totalt självständig och och ta stora steg in i den ”vuxna världen”. Det är fantastiskt och otroligt läskigt att man förhoppningsvis i princip har hela sitt vuxenliv framför sig. Att jag har ett liv jag kan forma i princip hur jag vill. Att jag hela tiden tar massa beslut som kommer leda till något längre fram och har beslut som ska tas med vad jag vill göra med mina dagar i livet.

Både jag och Herman har senaste tiden slitis mellan nuet, den närmaste framtiden och framtiden. Vi båda två har svårt att stanna i nuet och försöker påminna varandra om att vara i nuet och försöka utvecklas och må bra just här och nu. För det gör vi, vi mår bra. Vi utvecklas konstant och om jag återkommer till sommarpratet jag nyss lyssnade på så blev jag påmind av att fy fasen vad tråkigt livet hade varit om man inte jämt och ständigt skulle utvecklas och man hela tiden försöker hitta sig själv i olika tider i ens liv, och att livet faktiskt hade varit tråkigt om du känner att du redan hittat dig själv när du var 15 år och bibehåller detsamma jaget genom hela livet. Jag tror på att du ständigt utvecklas och att du inte alltid kan veta vem du är och att allt faktiskt inte behöver vara okej hela tiden. Allt är inte 100 varje minut och det är helt okej. Jag har också blivit påmind senaste tiden om att livet är skört. Jag hör om så mycket bilolyckor och olyckor som hänt här ute på landet och får höra historier av äldre människor om hur deras älskade har slitits från dem. Det tär på mig och får mig att bli förbannad på mig själv ibland. Blir förbannad på mig själv för att jag inte älskar livet jämt och inte alltid är på topp, men som sagt, det är okej att inte alltid vara 100. Man måste vara ledsen för att vara glad, och det klassiska uttrycket ”efter regn kommer solsken” är faktiskt väldigt sant.

Vi har nu på våra lediga dagar varit nere i Perth hos två nyfunna vänner som är pensionärer och släkt till den familjen vi bodde hos tidigare. Vi var för 2 veckor sedan också hos dem och upptäckte Perth tillsammans. Det var en fantastisk helg några veckor sen och även denna gång även fast vi mest tog det lugnt denna gång. Pete och Pat är två inspirerande människor som gång på gång påminner oss om att livet är något man måste ta vara på och något du utformar själv. Att det viktigaste är att göra något du trivs med och att inställningen till vardagen och livet är väldigt viktigt. Pete och Pat har bjudit med oss i Oktober ner till södra WA för några dagar i deras strandhus för god mat, förhoppningsvis lite strandhäng och livsnjutning. För det är vad de två är, de är två riktiga livsnjutare som försöker uppskatta livet till fullo. Både jag och Herman blir mycket inspirerade av deras historier och deras liv. Likadant blev vi inspirerande av Valda i Gold Coast och hennes pigga personlighet för 89 års ålder. Herman och jag har alltså spenderat lite tid med äldre människor på den senaste tiden, vilket jag tror kan vara bra för vår klokhet och vår utveckling vi jämt eftersöker nu för tiden. Som sagt har jag kommit underfund med att allt inte är 100 procent hela tiden och det är helt ok. Jag försöker sänka kraven på mig själv som så länge jag minns alltid varit väldigt höga och jag har insett att jag har mycket lättare att anpassa mig än vad jag tidigare trott. Anpassa mig efter min livssituation just nu och vara nöjd. Jag är nöjd och tacksam över det jag har och alla människor jag vet älskar mig där hemma gör mig lycklig varje dag när jag tänker på er.

Nu ska jag in och jobba och lära mig och utvecklas ännu mer.
Kram på er, vi hörs snart.

(detta skulle publicerats igår)

Likes

Comments

Hallå på er,

Det var ett tag sen ni såg några livstecken från mig här på bloggen. Börjar nästan varje inlägg med det har jag insett haha. Men har inte blivit någon naturlig rutin detta med bloggandet.

Iallafall, det har hänt en hel del sedan jag skrev här senast. Jag landade i Melbourne runt 20e juni efter 4 veckor hemma i Sverige och Kalmar. Underbara minnen och veckor hemma, men det var skönt att komma tillbaka till Australien också och få somna och vakna i Hermans famn igen. Kändes väldigt nykära när vi sågs igen hehe. Ungefär en vecka efter jag landade i Melbs igen åkte vi till Gold coast på semester, på semestern på semestern för mig kändes det som haha eftersom jag inte hade jobbat på över en månad. Första gången vi landade i Australien hade jag knappt jetlag och det hade jag knappt när jag åkte hem eller tillbaka till Aussie heller. Sjukt tacksam att jag verkar hantera jetlagen så bra och kan sova mycket på flyget. Att flyga själv gick jättebra med. Men iallafall, Gold Coast var magiskt. Vi bodde hos min "svägerskas"(hint till min bror och Lisa att ni borde gifta er hehe), farmor Val som var en av de finaste och härligaste människan jag och Herman träffat. Veckan där uppe var mycket givande, rolig och mysig. Härliga samtal med Val, härliga dagar på stränderna, långpromenader, en dag på Dreamworld och vi var även på valsafari och såg fria valar och delfiner, det var magiskt! Efter en vecka uppe i 20-25 grader Australiensk "vinter" åkte vi tillbaka till Melbourne 1 vecka. Under veckan uppe i Queensland bokade vi flygbiljetter till Perth, Western Australia. Vi hade under min månad hemma i Svedala och veckan i Melbourne bestämt oss för att göra något annat och även känt att vi vill bo någonstans ett tag. Valet föll på Perth, en 1,8 miljoner stad på västra sidan av Australien. Vi bestämde oss för att inte bara byta stad och stat, vi bestämde oss att byta storstad(Melbourne 4-5 miljoners stad) till australienska landet. Vi hittade en familj genom organisationen helpx, 1,5 timme från Perth ute på landet som vi kände att vi ville bo och jobba hos. Helpx är en sida där familjer och hushåll söker efter folk att komma och hjälpa dem några timmar om dagen(oftast 4-5 dagar i veckan) i utbyte mot boende och mat. Denna familj och farm(farm är typ en bondgård) skulle också ge oss pengar då vi skulle jobba väldigt mycket 4 dagar i veckan. Mamman har ett företag där backpackers kommer från hela världen och gör en kurs för att vara mer förberedda inför sitt farmjobb och även få hjälp att hitta en passande farm. För er som inte vet, om man ska få ett andra års visum i Australien(Working holiday) måste man göra 88 dagar eller 3 månader på en farm för att man då ger tillbaka något till landet och får se "riktiga" Australien. Vad jag tycker om denna regel är en annan historia, men jag kan sammanfatta det med ett ord: konstig. Iallafall, planen var alltså att vi skulle jobba här på farmen med matlagning, bakning, utomhusarbete osv. Vi skulle förbereda mat och fika till backpackerna när de är här på kursen 4 dagar i veckan i utbyte mot mat, boende och pengar.

Tyvärr har det inte riktigt blivit så. Det har inte gått så bra för mammans företag och vi har bara haft en backpacker här under våra 3 veckor. Vilket innebär, inga pengar och inga tydliga rutiner när vi ska jobba och så vidare tyvärr. Detta har lett fram till att idag, tisdag är vår sista dag här på farmen. Vi är jättetacksamma för möjligheten att ha fått träffa härliga människor och även fått se "riktiga" Australien här ute på landet. Vi har kommit nära sönerna i familjen som är 14 och 11 år och spenderat mycket tid med dem. Vi har spenderat en underbar helg i Perth hos familjens släktingar, mer om det en annan gång. Vi har insett att det kanske inte är vår grej att jobba för "bara" mat och boende och inte ha tydliga rutiner om när man ska jobba och hur mycket man ska jobba. Vi har lärt oss ta mer kritik, jag har blivit bättre på att baka och laga mat, vi har lärt oss mycket mer engelska, vi har haft tillgång till en bil och för första gången kört på vänstersida och det har gått jättebra, vi har sovit 3 veckor i en husvagn vilket har varit sådär haha, vi har insett att australiensare har andra matvanor än oss(till exempel äter de mackor till lunch, inte min favorit), vi har fått möta en stark självständig mamma som förlorade sin make i en bilolycka när pojkarna var 8 veckor och 3 år. Vi har även fått leva lite familjeliv igen, kunnat träna massor, sett hur man rakar får och tar hand om ullen, Herman har lärt sig köra traktor och så vidare. Vi ångrar verkligen inte vårt val att flytta hit, men tyvärr blev det inte riktigt som vi tänkt oss med tanke på att kursen inte varit så bokad som den skulle varit och backpackerna alltså inte kommit hit. Vi känner också att vi längtar efter att bli lite mer självständiga igen och ha något mer "eget".

Iallafall, nu ska vi alltså flytta. Vart? Bara 5 km faktiskt hehe. Jag har under dessa 3 veckor även jobbat på den lokala puben här ute på landet. Greenhills Inn är namnet och det är dit vi ska flytta. Greenhills Inn erbjuder pub, restaurang, event lokal och även boende. Här ska jag jobba med event och i puben som jag gjort de senaste veckorna och Herman ska måla rum och fixa utomhus. Vi tjänar en del pengar och får boende och mat(pubmat, Hermans och min favorit hehe). Vi ska ska bo där minst en vecka men max 3 eller något sånt tänker vi. Planen är att vi ska flytta in till storstaden som vi saknar, men varför vi flyttar till puben är för att vi inte förlorar pengar medan vi söker jobb i Perth och det är en rolig utmaning att bo där borta. Att jobba i en bar ute i nästan ingenstans är annorlunda. Alla bönder kommer och dricker öl efter en dag på jobbet och för att göra historien kort så är jag väldigt exotisk här ute landet med blont hår och med min svenska nationalitet haha. Det är roligt och utmanande och alla snälla.

Vi får se hur länge vi stannar på puben, men förhoppningsvis flyttar vi in till Perth inom snar framtid om vi inte trivs superbra på Greenhills Inn. Det är utmanande och inspirerade att bryta mönstret man hade i storstaden och få lära sig mer om australienska landsbygden och man lär sig ännu mer om sig själv utan lika snabbt internet, närhet till allt osv. Intressant är det, men vi har nog insett att vi gillar en blandning av detta liv och livet i en storstad mest.

Nu har ni fått en liten uppdatering med ett långt inlägg om hur vårt liv ser ut just nu och har sett ut sen i slutet av juni. Kram på er!

Likes

Comments

Australien

Hallå på er!
Planen var ju att jag skulle varit borta i Australien i ett helt år och även missa min brors bröllop. Till slut insåg jag att det inte gick att inte få vara med på Eriks och Louise bröllop. Att få missa en sådan speciell dag som aldrig kommer tillbaka blev helt plötsligt omöjligt för mig nere i Melbourne. Så jag bokade en tur och retur biljett på lördag kvällen efter något glas vin och flög sedan hem på onsdagen själv, spontant. Herman bestämde sig för att vara kvar nere i Aussie medan jag åkte hem några veckor. Jag tycker verkligen jag gjorde rätt att komma hem. Att få träffa alla igen har varit mycket kul och skönt, men framförallt att få vara med på den stora dagen kändes till 110 procent rätt. Det var bara några få som visste att jag skulle komma hem, så jag höll mig några dagar med att inte säga något till vännerna och familjen. Att få se allas miner och reaktioner när jag plötsligt stod hemma på hemmaplan igen var fantastiskt kul.

Jag åker tillbaka på onsdag igen till Melbourne. Jag saknar verkligen Herman nu och Australien. Sverige och Kalmar är härligt ett kort tag bara känner jag just nu. Fina sommardagar när man har mycket planerat är det härligt att vara hemma. Men familjen och vännerna jobbar ju så alla dagar är inte fullbokade. På ett sätt är det dock bra att jag inte har att göra konstant då jag behöver ta det lite lugnt med. Det känns väldigt lustigt att vara hemma, det är svårt att förklara. På ett sätt känns det som att jag aldrig varit iväg och på ett sätt känns det som jag varit borta jättelänge. Det mesta har ju stått still här hemma såklart, det mesta är som vanligt. Det är jag tacksam över. Tacksam över att relationen med vännerna och även familjen är bra trots att kontakten inte varit den bästa(jag upplever att det är svårt att hålla kontakten, lite på grund av tidskillnaden tror jag).

Det är också tufft att allt är som vanligt om jag ska vara ärlig. Man själv har gjort en sådan himla stor resa inom sig själv med att vara borta på andra sidan jorden i ett halvår. Jag och Herman gick från att aldrig ha bott själva till att flytta själva utomlands till andra sidan jorden, det är en ganska stor omställning. En omställning som gjort att vi varit tvungna att växa upp såklart. Det har format mig till en annan människa inombords som jag nämnt i tidigare inlägg. Jag försöker leva just nu lite mer för dagen och börjat leva mycket mer efter "det löser sig". Jag har nog inspirerats av australiernas förhållningssätt till livet och mitt liv där borta. Jag har alltid varit en hyfsat spontan människa men jag tror min spontanitet har fått leva ut mer där nere. I landet där under känner vi oss ibland ensamma vilket är vanligt, vi är långt hemifrån och många kompisar har kommit och gått. Det är inte jättelätt att få bra kompisar då alla kommer och går, det är tufft att anförtro sig till någon. Här har man kompisar och man hälsar på var och varannan. Men det är också något jag lärt mig där nere och även när jag kommit hem, vilka är mina riktiga vänner? Vilka kan man vara sig själv med och vilka bryr sig? Ja, det är något som det tåls funderas på ett tag till. Jag tror man har svårt att sätta sig in i varandras situationer, vad den ena har varit med om och vad den andra gjort. Jag kan inte förklara vad jag och Herman är med om där nere. Jag kan inte förklara hur Australien/Melbourne är på ett bra sätt för dem som inte varit där och jag kan inte förklara på ett lättförståeligt sätt vad som hänt inombords i mig. Jag har också haft svårare än jag trodde med att skifta från engelskan till svenskan när jag kom hem. Till exempel så tänker jag ju allt i mitt jobb där nere på engelska då jag alltid pratat engelska då och att förklara för någon på svenska om jobbet har blivit en krock. Folk tycker man är töntig och "tror man är något" ibland, men som sagt, om man inte varit med om en liknande situation tror jag det är svårt att förstå känslan med språket och även andra saker. Det är viktigt att ha tolerans mot varandra och försöka förstå varandras livssituationer. För självklart är mitt liv helt annorlunda just nu än det var för 8 månader sen när jag borde i Kalmar och hemma hos föräldrarna. Andras liv kanske inte ser överdrivet annorlunda ut och det är inget fel med något av det. Alla är olika men om ni någon gång funderat på att bo utomlands, gör det. Jag älskar det och uppskattar det ännu mer nu när jag fått vara hemma lite.

Det har också varit lite tufft att komma hem då jag upplever att svenskar är så sjukt otrevliga. Redan på vägen tillbaka till Sverige fick jag bevittna hur reserverade och otrevliga svenskar är. Det krockar med hur man själv är som person som alltid pratar mycket och är social och så vidare. Självklart gäller det inte alla, men majoriteten är verkligen reserverade och otrevliga. Om man hade varit så otrevlig som man är i serviceyrket här hade många blivit utkastade med huvudet först i Australien. Tycker det är tråkigt att det är så och jag upplever det nästan som ett litet problem... Men aja, Sverige är bra på väldigt många andra sätt.

Jag upplever denna trygghet som finns här med familj och vänner och storleken Kalmar har är för liten just nu. Jag känner mig inte klar med Australien och inte heller med att bo i andra länder och att få se världen. Jag får se om jag ska börja plugga till nästa höst eller om något annat händer. Det äger att ha fått komma hem och umgås med alla igen och sådär, men nu är jag taggad på mer äventyr och att få vara tillsammans med min andra halva igen. Jag är taggad på att få växa mer som person.

Likes

Comments

Hallå!

Just nu sitter jag i soffan och tar det lugnt medan Harvey ligger och sover. Är ju barnvakt varje måndag vilket är mysigt och kul. Sjukt hur fort tiden går dock, till exempel var det redan en vecka sedan vi packade väskorna till Sydney. Det var fantastiskt att komma iväg och ha första weekenden(mitt i veckan hehe) här nere, det dröjde längre än vi tänkt innan vi kom iväg.Det tar en tag innan man kommer in i allt och för att få ett hyfsat pris på resan behövde vi vänta 3 veckor längre än vi tänkte pga holidays. Men iallafall, det var magiska dagar i Sydney, en av världens mest kända städer(ingen aning om det är det, men känns så haha). Vi landade på tisdags morgonen och spenderade mestadels av dagen ute i Bondi beach. Vi förlängde sommaren med ett dopp till och med. Tur med vädret! Vi gick den fantastiska kust-promenaden där, en av höjdpunkterna på resan. Sen en fiskburgare på stranden och ett eftermiddags glas på en trendig restaurang längs stranden. Härlig känsla där ute i Bondi. Dock gillade jag själva stranden bredvid Bondi beach mer, tror den hette Tamamara beach. Väldigt fint vatten uppe i Sydney, så ska bli intressant hur fint det är högre upp i landet senare i år. Sen käkade vi middag på Hard Rock café i Darling Harbour och strosade runt lite på stan och i hamnen. På onsdagen var det lite sämre väder men helt okej. Vi gick otroligt mycket dessa 3 dagar för att få uppleva så mycket som möjligt. Vi var på Sydneys Madame tuasso(vilket var sådär), sedan gick vi längs vattnet genom en mycket fin park till Harbour bridge och Opera huset. Opera huset var coolt men Harbour Bridge var coolare. Den är så sjukt stor! Den promenerade vi över på kvällen till North Sydney och det var ganska svindlande hehe. Vi spenderade en hel del tid där nere runt Circular Quay som det området heter. Opera huset var mycket beigare än vad jag trodde(trodde det skulle vara kritvitt typ) och lite mindre än jag trodde, men det var fint. Vi åt en riktigt god pizza-lunch i hamnen med utsikt över bron och opera huset. Sen promenerade vi genom Botanical Gardens och hängde i stan för lite shopping och bara känna känslan där inne. Sydney är väldigt busy och är inte lika avslappnat som Melbourne. Melbourne känns som hemma för oss nu, vilket gör det till en självklarhet att vi gillar det mer. Melbournes CBD är mycket bättre och mysigare än Sydneys, men vi älskade Darling Harbour med alla trevliga restauranger och även harbour bridge och sen närheten till havet och alla sjukt fina stränder. På eftermiddagen på onsdagen åkte vi till suburben New town för att fika lite och kolla runt. På kvällen åt vi middag på en rooftop bar som hette Glenmore hotel i The rocks som var en så mysig och fin suburb med utsikt över hela hamnen och vi hade en sådan tur att de smällde raketer över opera huset när vi satt där. Så underbart! På torsdagen tog vi färjan till Manly och strosade runt där. Väldigt mysigt och att se Sydneys skyline från havet var magiskt! Manly var underbart och Shelly beach var så fin, vi gick även genom en national park där. Sen att vi fyndade varsitt par joggingskor i lilla staden i Manly var också nice. På eftermiddagen på torsdagen promenerade vi runt lite i CBD och Herman fyndade på H&M. Sen åt vi en avslutningsmiddag i darling harbour och jag skålade med en espresso martini för härliga semesterdagar. Vi fick en bra resa med vila, god mat, strandliv och sevärdheter. Planen är att återvända till Sydney iallafall 1 gång till innan hemfärd.

Just nu söker vi nya lägenheter för fullt då vi känner för en nystart här i Melbourne. Planen är 4 månader till här. Sen ska vi kanske bo 1 månad någon annanstans och sen resa runt. Vi får se, återkommer mer om detta. Här nedför kommer bilder från Sydney!

Likes

Comments