Kost och träning i kombination är viktig för att uppnå de resultat man lagt upp med sin träning. Jag tänkte att jag skulle ge lite enkla men viktiga tips för att maximera resultatet av träningen med fokus på muskelbygge.

- Ät så att du täcker ditt dagliga behov av kalorier eller mer.

- Fokusera på proteiner. Proteinernas minsta beståndsdel; aminosyrorna, är musklernas byggstenar. Runt 2 gram protein per kilogram kroppsvikt brukar generellt vara att rekommendera för att öka sin muskelmassa.

- Glykogendepåerna bör vara påfyllda innan träningspasset så att musklerna har energi att arbeta med och så att man får ut max av sin träning. Glykogendepåerna blir påfyllda om du äter kolhydrater under dagen/innan träningspasset.

- Ät ett mål 2-4 timmar innan träningen. Desto närmare passet man äter desto mindre bör fett- och fiberintaget vara som kan ställa till det för magen och även göra att man blir trött och dåsig. Viktigt är dock att äta kolhydrater vid detta mål.

- Ät sen ett mål 30-60 minuter innan träningen. Detta mål ska innehålla både snabba och långsamma kolhydtater, ca 1 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det ska även vara lättsmält.

- Tränar man med väldigt hög intensitet under mer än 60 minuter så kan man även dricka någon form av sportdryck innehållande kolhydrater för att hålla glykogennivån i musklerna uppe.

- Ät näringsrik mat som ökar chansen att du får i dig de viktiga näringsämnen som jag nämnt ovan men även andra näringsämnen som spelar stor roll så som vitaminer och mineraler.

- Återhämtningsmål efter träningen innehållande framförallt protein och kolhydrater. Enligt Svenska olympiska kommitén bör ett återhämtningsmål innehålla 1-1,2 g kolhydrater/kg kroppsvikt och mellan 10-20 g fullvärdigt protein. Detta bör intas efter minst en timmas träning med hög intensitet, allra helst redan inom tjugo minuter efter avslutat pass.

- Undvik en stor mängd mat och mat som tar lång tid för kroppen att bryta ner innan träningspasset. Äter man mycket mat eller 'tung' mat innan passet går mycket energi åt att bryta ner den och man blir trött och dåsig vilket kan resultera i att man inte orkar ordentligt under träningen.


Imorgon kommer jag tipsa om återhämtningsmål som följer rekommendationerna.

Till exempel bananscones innan och kvarg med frukt efter. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

I torsdags var jag hos Camilla hela eftermiddagen och blev höstfin i håret. Var redo för en förändring och i efterhand är jag så glad att jag vågade - är supernöjd!
Dessutom hade vi väldigt trevligt - över tre timmar gick jättefort och plötsligt var jag snygg i håret igen.

Läs gärna hennes blogg: Millas Hårstudio

Likes

Comments

Meningen var att jag nu skulle vara incheckad på Haymarket med mamma och syster för att sen fortsätta med afternoontea på Grand hotel, champagne och senare middag.
Men det blev soffan med en febrig liten kille, hemgjord pizza och lite annat gott.
Adrian får vatten, hemgjord, kall smoothie, Sempers ekologiska päron- och äppeldryck helt utan socker också blir det majs i mängder eftersom det är favoritmaten och går ner även om inte så mycket annat gör det.

Fördelen med att han dricker äppel- och pärondrycken är att han får både energi, näring och vätska.

Likes

Comments

För det mesta vill jag ha något gott i soffan på kvällen och då är kanelstekta äpplen med någon smaksatt kvarg en vinnare.

Jag skivar ganska tunna äppelskivor som jag steker tills de är mjuka i kokosolja och kanel. Svårare än så är det inte!

Likes

Comments

Testade att laga mat på Valio's kvarg-grädde igår. Maten blev lite krämigare och lite syrligare, annars var smaken ganska likvärdig. I kvarg-grädden är det 5g protein per 100 g och i deras matlagningsgrädde är det 1,7 g protein per 100 g. Däremot är fettmängden densamma och kolhydraterna ganska likvärdiga; skiljer endast 1,4 g per 100 g. Det är lite mindre i kvarg-grädden.

Så i matlagningsgrädden är det lite mindre kalorier och i kvarggrädden lite mer proteiner.

Likes

Comments

En favorit här hemma - hos både liten och stor: UrteKram's äppelmos.
Det är BARA äpplen i. Alltså kan man istället för små fruktpureburkar ge detta äpplemos. Nu äter Adrian vanlig frukt och inga puréer eftersom han är tillräckligt stor för det men han har äppelmoset på sin gröt och älskar det.
Måste passa på att tipsa om vinnar-kombon äpplemos och jordnötssmör på gröt! Måste testas!

Likes

Comments

Jag har ju skrivit om mina tankar kring hur man äter när det kommer till regelbundenhet och småätande. Men det finns fler aspekter som jag tycker är väldigt viktiga. Till exempel att sitta ner vid ett matbord.
Mat bör man äta sittandes så att man ser vad man har på tallriken och så att man uppfattar vad och hur mycket man äter.
Springer man omkring och äter så registrerar inte hjärnan på samma sätt att man faktiskt äter och ofta kan man då äta mycket mer än man kanske behöver och borde. Dessutom tror jag att relationen till mat också blir konstig om man inte kan skilja mellan när man äter och när man gör annat.

En lite Adrian i sin barnstol för några månader sen

Likes

Comments

Alltså sötpotatisgratäng är bland det godaste som finns. Till middagen med Sebbes syster och styvmamma igår så önskade jag sötpotatisgratäng och blev som vanligt inte besviken.
Måste göra det själv någon gång!

Sötpotatis
Vitlök
Grädde
Västerbottenost
Salt & peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva sötpotatis och lägg ner i en ugnsfast form. Pressa över vitlök, krydda med salt och peppar. Riv ost så att det täcker sötpotatisen och lägg på den på potatisen. Häll över grädde så att det täcker potatisen.
Grädda i ugnen ca 45 minuter eller tills potatisen blivit mjuk. Vi la på folie efter ungefär halva tiden för att osten inte skulle brännas.

Likes

Comments

Lunds universitet har kommit med en studie om gluten som pekar på att mängden gluten som barn ges kan vara en orsak till glutenintolerans. Alltså; desto mer gluten, desto större risk för glutenintolerans.

"Svenska barn som rapporterade ett högt dagligt glutenintag (mer än fem gram) fram till två års ålder hade dubbelt så hög risk att utveckla celiaki jämfört med de barn som åt en mindre mängd. Resultat från samma delstudie visar också att barn med celiaki åt mer gluten"
- Lunds universitet


Detta är något som jag även läst om tidigare. Sverige är ett av det länder som har högst konsumtion av välling OCH högst andel glutenintoleranta, det kan inte vara en slump. Sen tror jag fortfarande att det är bra att introducera barn för den mesta maten tidigt, gärna under tiden man ammar (dock efter 6 månader och enligt rekommendationer) för att man kan bygga upp en toleransnivå på så sätt. Men för stor konsumtion verkar alltså leda till raka motsatsen.

Själv har jag gett Adrian havregröt och havrevälling. Den gluten han fått hittills har han fått i sig via råg, framförallt rågbröd, som han successivt introducerats sen han efter 8 månader kunde börja äta mer fibrer.

BB-brickan med glutenfritt bröd

Likes

Comments

Mellanmålen här hemma består ofta av någon smoothie, rågbröd eller frukt.
Adrian älskar smoothies och oftast gör jag en på:

Ca 2 dl eko, osockrad mandelmjölk
0,5-1 dl eko filmjölk/yoghurt
1 eko banan
Ca 2 dl eko bär

Gör jag till mig själv har jag ibland även i lite spenat eftersom att barn (i alla fall upp till ett år) inte ska äta spenat.

Blir ganska mycket smoothie så det brukar vi dela på.

Likes

Comments