God jul på er allihopa! Idag har jag bara varit hemma och firat jul med familjen. Vi har gjort allt det obligatoriska: tittat på Kalle Anka, ätit julmat och öppnat paket!

Här ser ni våran något udda men sjukt coola öl-gran!

Bästa med granen: den barrar inte. Sämsta med granen: den luktar inte gran.

Nu blir det glögg och lite sällskapsspel. Hoppas ni också har haft en underbar jul!

Likes

Comments

Idag är den en vecka sedan jag var i Stockholm och äntligen fick se Håkan (!!!!) Ända sedan jag var liten har hans musik varit endel av mitt liv. Eftersom jag har syskon som är relativt mycket äldre än mig har jag växt upp med deras musik som till stor del bestod av Håkan. Hela konserten var fantastisk! Stod och grät om och om igen haha!

OBS!OBS! MIN HAND!! (tror aldrig att jag varit såhär lycklig)

Likes

Comments

Beställde hem detta fina camo-set vid namn "Fighter" från madlady nu i veckan! Hur fint?? Tyget är fantastiskt, mjukt, tunt och så skönt. Måste definitivt vara ett av dem bästa köpen i år haha!

Blev en liten hudpromenad på landet som fredags-syssla

Var såklart tvungen att ha en choker till eftersom att jag är näst intill besatt av den trenden haha!

Hoppas ni har en fin fredag!

Likes

Comments

Igår var jag på en otroligt mysig spakväll hos @michelleaxelsson. Hon bjöd på lite gott och visa upp massa fina produkter som hon börjat sälja. Jag ska också börja sälja när jag är klar med skolan så det var extra roligt att få komma dit och se hur dem såg ut och testa. Det bästa var ändå att alla produkter verkligen var fantastiska! Så roligt!

Här ser ni några av produkterna (perfekta julklappen!!)

Vi provade den omtalade mudmasken. Förstår verkligen varför alla talar så gott om denna!

En riktigt mysig spakväll helt enkel. Det var skönt att få en lugn fredagkväll och slappna av efter en lång vecka full av plugg. Är ni sugna på att testa någon av produkterna är det bara att klick in på Michelles blogg för mer info!

(Bildcred till @michelleaxelsson)

Likes

Comments

Jag går just nu sista året på gymnasiet på att program som heter International Baccalaureate Diploma Programme. Vi har ett annorlunda betygssystem jämfört med den svenska skalan och därför finns det en konverteringsskala för att översätta dem. Igår fattade Universitets- och högskolerådet beslut om att ändra denna skala för vad de kallar "en rättvisare antagning till högskolan". Grunden för detta beslut är att vi IB elever anses ha det för lätt att nå goda resultat. Problematiken ligger i att UHR inte förstår vad denna ändring innebär för oss IB elever.

Hela IB programmet är utformat på att annat sätt än de nationella programmen. Alla våra betygsättande prov ligger under två veckor i maj i trean. Vi prövas alltså på ALLA våra kunskaper under två veckor. Dessutom finns det en tidspress på IB under dessa prov som inte är närvarande på de nationella programmen. Vi har inte tid att sitta och fundera över en fråga, det gäller att vara säker på sin sak och svara snabbt för att hinna med, annars förlorar man poäng. Vi läser endast 6 ämnen istället för en mängd kurser som dem gör på nationella program. Men våra 6 ämnen läser vi både brett och djupt. Varje ämne motsvarar alltså mer än en kurs. Tre av dessa ämnen läser vi dessutom på HL vilket är en nivå som inte ens finns i de nationella gymnasieprogrammen. Utöver detta måste vi göra 150 timmar av något som kallas CAS som står för creativity, action och service på våran fritid. Vi måste skriva en Extended Essay som beräknas ta ca 40 timmar och göra en presentation och en uppsats i något som kallas ToK (Theory of knowledge) och handlar om kritiskt tänkande och hur vi når kunskap. Utöver detta gör vi Internal Assessments i alla våra ämnen utanför skolan som beräknas ta mellan 20-30 timmar styck beroende på vilka ämnen en har valt.

För att komma in på Oxford, Cambridge, Yale eller Harvard krävs ca 40 av 45 möjliga IB poäng. Innan igår motsvarade 40 IB poäng 20.0 i det nationella systemet. Efter ändringen krävs nu 44 IB poäng för att uppnå 20.0 vilket är orimligt. Utav 1 493 820 IB elever som gick ut 2016 fick endast 146 stycken högsta poäng. Med vetskapen om engagemangen och viljan att lyckas som finns hos IB elever påvisar denna statistik utan tvivel på att svårighetsgraden är högre. Värt att nämna är också att en hel del IB elever byter program eller hoppar av innan de slutför utbildningen. Dess är inte med i statistiken. Jag kan inte tala för andra skolor men i min klass har 15 av 32 hoppat av eller bytt program på grund av svårighetsgraden och stressen.

Innan beslutet fattades gjorde UHR jämförelser mellan IB och Naturprogrammet. Problematiken i detta är att IB inte motsvarar Natur. På IB kan du läsa naturvetenskapliga ämnen likväl som samhällsinriktade, estetiska och humanistiska. Därför är IB en mångsidig utbildning och kan inte jämföras med Naturprogrammet då innehållet inte är liknande. UHR jämförde också högskoleprovet (igen mellan IB och Naturprogrammet) vilket självklart också är irrelevant. För er som tagit högskoleprovet vet ni att det endast består av kryss-frågor. En viktig del av IB som utesluts när man gör en sådan jämförelse är IB elever förmåga att analysera texter och att skriva. Något som bör värderas högt när en ska studera på universitet.

En måste dessutom komma ihåg att IB drar till sig engagerade elever såväl som engagerade lärare. Ovanligt många lärare på IB har forskarutbildning i sina ämnen. Det är endast logisk att vi når höga resultat.

Problemet är inte att vi blir subventionerade utan att vi når för höga resultat - att vi är för duktiga för att bli accepterade i "landet lagom".


Likes

Comments

Glad första advent hörrni!

Min dag har bestått av massa mingel, glögg och fika -en bra dag helt enkelt! Min familj och några familjevänner har en tradition av adventsfika "hos Nordins". Så idag runt tre började alla droppa in. Riktigt mysigt och stämningsfullt med jultraditioner såhär i julmörkret.

Självklart var den obligatoriska glöggen på plats! Vi hade 8 olika som vi testade, 5 alkoholfria och 3 med alkohol. Årets Blossa glögg med smak utav kråkbär var dock en besvikelse. Alldeles för besk för min smak.

För att undvika förvirring som vi haft tidigare år såg jag till att göra lappar med vad som är med/utan alkohol

Personligen älskar jag mandlar! Det är orimligt gott!! så ni kan ju gissa vilken kopp som är min hehe..

Till fikat bakade mamma och min syster en rödbetskaka med saffransglasyr (råkat stava fel på lappen hehe). Jag hörde att den var supergod! gick dock inte hem hos mig då jag inte är ett fan av rödbetor.

Höjdpunken var ändå dess ursöta cupcakes! VI räknad på det och det visar sig att vi lade ner 11h på att baka dessa små undervek. Först med att baka pepparkakorna, skära ut husformen, baka muffinsarna, göra frostingen, sätta ihop husen osv.. Dessutom blev vi fler än vad vi räknat med i år. Vi bjuder in samma folk varje år men det är alltid några som är upptagna eller inte kan ta sig hit. Men i år kom alla så vi blev 17 stycken och var alltså tvungna att baka 17 hus! Men det var det värt! Extra kul var det att dem blev väldigt uppskattade bland gästerna.

Det bjöds även på lite olika typer av lussebullar och mammas klassiska tryfflar

Nu ska jag få i mig lite riktig mat och sedan ta tag i lite kvällsplugg. Hoppas ni alla har haft en bra första advent!

Likes

Comments

Ikväll bar det av till Eskilstuna för att fria fina @evelinalanns på Grappa! Så mysigt! Som vi väntat på att hon också ska bli 18 -äntligen.

Vi började med lite fördrinkar innan maten

Isabelle och @evelinalanns sitter och njuter i bakgrunden

Efter många om och men bestämde sig alla utom Isabelle till sist för att beställa pizza, och oj så gott det var! Min var med parma, ruccola, parmesan och melon. Hanna som satt bredvid mig beställde en med tsatsiki vilket passa förvånansvärt bra till pizza.

Efter maten beställde jag och Hedvig in denna skapelse att delade på. Den bestod av vaniljäppelglass med kanelkaramelliserade nötter och fudge

Innan kvällen nådda sitt slut blev det ännu fler drinkar, snack och massor av skratt. Så otroligt härliga tjejer!

Jag och hanna med fina rosa drinkar

Till sist nådde kvällen sitt slut och vi begav oss hemåt efter ett lyckat firande. Nu är det bara att hoppa direkt i säng så man hinner få några timmars sömn i alla fall haha!

Hoppas ni också haft en underbar kväll, natti natti!

Likes

Comments

Gårdagen spenderades till stor del i bilen, vi åkte över 50 mil haha! Destinationen var i alla fall Gävle för att gå på Kents avskedsturné. Det var så otroligt bra!

"Men hat är hat, vem som än håller i vapnet"

"Vad du betyder för mig, vad jag betyder för dig, vad vi betyder för varandra"

"Rakt in i evigheten"

"Älskling, vi ska alla en gång dö"

"Vi är för allltid"

Likes

Comments

Känns som att det är en hel vetenskap att hitta de rätta fransarna! Jag kan inte ens räkna hur många olika märken och styles jag har provat innan jag fann min favorit -HudaBeauty Farah#12

Det bästa med dessa är dem inte har någon tjock svart kant där man fäster dem vid ögonlocken. Eftersom att jag inte brukar använda eyeliner är det väldigt praktisk och skönt att slippa tänka på hur man ska lyckas dölja den kanten. Älska också att dem samtidigt är riktigt långa men fortfarande med mycket volym.


Såhär ser dem ut på:

Beställde min från aliexpress så kvalitén är inte den bästa, men priset där efter! När jag har kollat på HudaBeauty's hemsida verkar dess lika Gisselle#1 lite mer.

Likes

Comments