När jag växte upp fick jag alltid bamses julalbum i julstrumpan. Det var så mysigt att läsa den på morgonen. När jag blev vuxen byttes julalbumet till tidningen Hembakat 😊 ni som följt min blogg vet att jag gjorde julgransmarränger därifrån.


När min mamma fyllde år 2017 så gjorde jag henne en schwarzwaldtårta. Den blev allt annat än lyckad.. igår när jag googlade runt lite hittade jag detta recept som jag ska testa nästa gång.

http://tidningenhembakat.se/recept/schwarzwaldtarta/

De har ju förstått att mandelkvarn is tha shit! Så verkligen en toppentidning

Har du ingen så leta på tradera efter en! Ska ju vara den gamla hedliga.


Dessa händelser fick mig att beställa ett års prenumration av Hembakat! Till superpriset 349 kr :) och då får jag en palett och en springform! Kommer passa utmärkt till mitt tårtbakande :)

Jag ser nu fram emot Första leveransen av tidningen. Lita på att det blir ett inlägg då!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

igår var det ju nuårsafton som bekant 😊 jag firade med min familj och min bästa kompis familj plus min bonussons bästa vän. Jag dricker inte alkohol mer än till maten längre och ingen av de andra heller så det blev väldigt lugnt. Hur lungt det nu kan va med två tonåringar och min galne vän Bella.

Vi började kvällen med trerätters. Förrätten bestod av feta parmasnurror. De var väldigt lätta att göra. För att detta inlägg inte ska bli för långt så blir det separata inlägg för varje rätt.

Förrätten var väldigt lyckad även om tonåringen vägrade smaka. Försökte muta honom med allt möjligt men du fick jag. Hans förlust och mer förrätt till mig.


Huvudrätten stod min underbara sambo för. Det blev fläskytterfilé med potatisgratäng och whiskeysås. Jättegod potatisgratäng. Den bästa jag har ätit.

Efter huvudrätten så delade jag ut julklappar till min älskade gudson. Han är 9 månader och jättesöt 😍😍. Massa kärlek till honom.


Vi pausade i maten en stund och spelade match i NHL på ps4. Min bästa kompis man och jag mot tonåringen. Ni kan ju gissa vem som vann stort...

Till efterrätt blev det vit- och mörkchokladmouse med hallonkompott. Sen var jag ju bara tvungen att dekorera kaffekopparna med pepparkakshus på egen pepparkaksdeg.

Sen spelade vi knowledge is power hela kvällen 😂 typ 6 gånger. Jag vann alla gånger utom två. Då den ena tonåringen vann så kan ju säga att det verkligen passade hela familjen. Jag hoppas på ett bra 2018 och önskar er alla ett bra 2018.

Likes

Comments

Igår lämnade jag in nycklarma till min lägenhet i Vimmerby. Nu har jag ingenstans att ta vägen om sambolivet skulle skita sig.


Under mina 27 år har jag hunnit med ganska mycket. Jag har redan testat på sambolivet en gång och att börja om från början. Kärlek och samboliv är inget som skrämmer mig. Men att sluta bli älskad och ensam är en av de värsta sakerna jag vet. Mitt hjärta har brustit många gånger i mitt liv, men jag har ändå lyckats laga det alla gånger.

Första gången var jag 8 år, då flyttade min pappa till Skåne för att plugga. Andra gången var jag 20. Mitt livs kärlek sa ena dagen att han älskade mig och det skulle vara vi för alltid. Nästa dag så ville han ta en paus och att han hade känt länge att hans känslor hade svalnat. Snacka om att jag fick svårt att lita på nån igen. Tredje gången var jag 23 år och då dog min pappa av cancer.

Så antingen dör människor eller så lämnar dem mig för att känslorna hade tagit slut 🤐 trots detta så öppnade jag mitt hjärta igen 2016 när den 14 år äldre charmiga p-vakten klev in i mitt liv. När vi började prata om att flytta ihop så ville jag inte bara säga upp min lägenhet utan jag bestämde mig för att hyra ut den i 1 år först. Efter 6 månader samboliv kände jag mig trygg i att säga upp lägenheten. Så igår så lämnade jag in nycklarma som sagt.

Våga leva! Man ångrar bara det man inte gjorde!

Likes

Comments

Jag var ju bara tvungen att göra om pepparkaksmuffins :) fast med ett annat recept

Pepparkaksmuffins

  • malen kanel 2 tsk
  • malen ingefära 2 tsk
  • malen kardemumma 1,5 tsk
  • malen nejlika 1,5 tsk

Tillvägagångssätt-

1. Sätt ugnen på 200 grader eller ta fram din muffinsmaskin ;)

2. Smält smöret på spisen eller varför inte i micron? Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, gräddfil och lingonsylt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten.

3. Klicka ut smeten i 12 muffinsformar. Grädda i övre delen av ugnen i 15 min. Eller 8 minuter i din muffinsmaskin :D

Jag var väldigt motståndare till frosting med creamcheese men jag måste säga att det är betydligt godare än den som baseras på smör.

Recept Frosting med creamcheese:

5 dl florsocker

50 gram smör

250 gram philadelphiaost

1 tsk citronsaft (se bild)

1-3 droppar valfri karamellfärg

Frosting med creamcheese, gör så här:

Vispa florsocker och smör med elvisp på låg hastighet. Tillsätt philiadelphiaost, citronsaft och karamellfärg. Vispa tills frostingen är fluffig, ca 5 minuter.

När muffinarna har kallnat kan du ha på frostingen. Resten vet du antagligen om du läste gårdagens inlägg ;)

Jag har blivit väldigt sugen på att göra antingen små pepparkakshus till muggar eller julmusttårta :) den som lever får se

Likes

Comments

Veckan innan julafton så hade vi kakkalas hemma hos mig :) Jag vill nu bjuda på två olika recepet på pepparkaksmuffins och två på frosting som jag testade. Här kommer det första jag gjorde

Pepparkaksmuffins

  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 3,5 dl socker
  • 2,5 dl gräddfil
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • malen kanel 2 msk
  • malen ingefära 2 msk
  • malen kardemumma 1,5 msk
  • malen nejlika 1,5 msk

Vispa ihop smör och socker. Tillsätt sedan äggen ett taget. Glöm inte att vispa mellan varje. Efter det så tillsätts gräddfilen genom vispning. Sikta ner de torra ingredienserna. Vänd försiktigt smeten med en hård slickepott. Ta fram din muffinsmaskin och kör på 8 minuter. Eller så kör du det gamla tråkiga sättet och gräddar dem i ugnen på 175 grader i 5-10 minuter. Låt dem kallna helt. .

Frosting-

Vaniljfrosting, ingredienser:

4 dlflorsocker
1 kryddmått Vaniljpulver
75 gsmör
3 matskedarmjölk
1 - 3 droppar
Karmellfärg i valfri färg, förslagsvis grön ;)

Gör så här-

Blanda florsocker och vaniljpulver. Smula ned smöret i blandningen (ställ fram det en stund innan så blir det lättare). Vispa på låg hastighet medans du tillsätter mjölken lite i taget. Därefter ökar du hastigheten till det högsta och kör på fem minuter.

Ja det är ju inga muffins man vinner hela Sverige bakar med ;) Jag har nämligen sett hur Shireen har spritsat julmaränger ;) http://shireen.se/recept/julgransmaranger/

Men det är väl charmen som räknas??

Jag tog gjorde grön, vit och röd färg :) så fick jag även kulor och glitter. Även om jag personligen starkt ogillar glitter i granen så passade det på muffins :). När allt är klart så låter man dem stå i kylen fram till servering. De vill helst bara stå några timmar i kylen. 

Jag håller på receptet för det andra pepparkaksreceptet till en annan dag :) 

Likes

Comments

Jag fick inte nog igår av att testa min nya leksak så fortsatte idag :)

Följande bakade jag idag-

Mandelmassa :) som jag använde till mazarinsmuffins

Pepparkaksmuffins med cream cheese frosting (mycket bättre än frosting på smör)

Guldkaka (eftersom jag hade så mycket äggulor på grund av maränger jag gjorde igår)


Mandelmassa-

200 gram sötmandel

80 gram florsocker

1 äggvita

1. Koka upp vatten

2. Väg upp 200 gram sötmandel

3. Lägg ned mandlarna i vattnet och låt det koka. Ta bort kastrullen efter en stund och häll av vattnet. Kyl ned mandlarna i kallvatten och skala dem.

4. Mandlarna kör du sedan i en mandelkvarn, äger du igen (vilket jag hoppas att du gör) så använd en mixer

5. Blanda mandelpulvret med 80 gram florsocker och 1 äggvita. Äggvitan ska binda ihop allt, häll lite i taget för det får inte bli för blött.

6. Rör ihop degen med händerna och lägg den sedan i lufttät burk som du ställer i kylen

För att sedan göra mazarinmuffin så gör följande

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

1. Riv mandelmassan på rivjärn i stora bitar

2. Rör samman mandelmassan med smöret och socker

3. Vispa ihop äggen och blanda dem sedan med massan

4. Blanda ihop mjöl och bakpulver och häll ned i massan och rör samman

5. Jag använder muffinsmaskin och kör på 8 minuter, alternativt 200 grader i ugnen i 15 minuter. Grädda i mitten. Kakorna ska kännas torra och ha en fin färg.

6. Ta ut muffinsarna från ugnen. Ska du ha frosting på så ska du vänta på muffinsarna har svalnat. Annars funkar det att bara pudra lite florsocker på. Det går även att frysa in dem.

Fortsätt följa min blogg för att få resten av recepten jag testade idag.

Likes

Comments

I julklapp fick jag världens finaste köksassistent av min ömma moder och hennes kille. Så på juldagen var jag ju tvungen testa denna :D fick även en baktidning i julklapp och ett jättefint spritssett av min sambo. Så det blev att göra julgransmarränger på schweizisk maräng.

Schweizisk maräng-

100 gram äggvita (ca 3 ägg, väg upp då alla ägg är olika stora beroende på vad du använder)

3 dl strösocker

grön pastafärg (funkar även med karamellfärg men dessa kan ge det du smaksätter dålig kosistens)

Gör så här-

1. Sätt ugnen på 80 grader (undersök temperaturen med en termometer).. Förbered vattenbad på spisen.

2. Torka av bunken och det du ska använda med citronsaft (liten flaska som ser ut som en citron). Häll äggvita och strösocker i metall- eller glasskålen och ställ den över ditt vattenbad. Äggvitan och sockret ska vispas hela tiden när det sjuder i vattenbadet. När värmen är mellan 50-65 grader ska alla sockerkristaller ha smällt och du kan ta bort skålen från vattenbadet.

3. Häll över den varmvispade marängen till en annan metallskål. Nu kan du använda din hushållsassistent eller en elvisp till att vispa marängen tills den blir kall. Du ska kunna hålla upp skålen över huvudet och sjunga "Jag borde köpa mig en tyrolerhatt bara därför att" utan att marängen rinner ned på dig.

4. Blanda i karamellfärg i önskad färg i din maräng och häll sedan över i en spritspåse. För att göra granar så börja längst ut och gör som en pyramid. Jag använder stjärntyll.

5. Sätt in marängerna i 80 grader i ugnen i en timme. Den varmvispade marängen behöver inte stå kvar i ugnen när den har färdiggräddas. Så ta bara ut och ät :) Eller dekorera med en kristyr.

Likes

Comments

I alla år har jag ätit frödinge ostkaka på eftermiddagen på julafton. Så var det även i år men jag bestämde mig för att göra egen småländska Ostkaka detta år :).

Jag började några dagar innan julafton då ostlöpen behöver sätta till sig. Och så klantig som jag är så behöver jag lite feltid ;). Jag lyckades bland annat använda c-vitamin till marsvin istället för Ostlöpe först.

Ingredienser-

0,75 dl (5 matskedar) vetemjöl

3 liter Åsen röda lantmjölk (väldigt viktigt att den innehåller laktos, tro mig jag har provat utan)sk

1 msk ostlöpe (köpes på apoteket eller vanlig affär, jag hittade min på Coop)

4 bittermandel (ja den smakar bittert, har även testat detta)

50 gram sötmandel (använd våg)

3 ägg

2,5 dl vispgrädde (kan vara laktosfri)

2 dl socker.


Börja med att sila ned 0,75 dl vetemjöl i 1 dl åsens lantmjölk. Häll resten av mjölken i en stor gryta.

Värm upp mjölken till 35-37°C​. Använd gärna en termometer och håll på gradantalet, min mannerströms-termometer piper på 35°C​. När mjölken har nått 37 °C​ tar du av den av plattan och rör runt så att värmen fördelar sig. Glöm inte att känna längst ner i grytan med termometern och inte hålla den en 1 dm ovanför grytan som min kära sambo gjorde.

Nu är det väldigt viktigt att värmen inte överstiger 37 °C​. Häll sedan i vetemjölblandningen och fortsätt röra. Om det är för varmt i grytan är detta ett utmärkt sätt att få värmen att gå ned lite. Häll sedan i 1 matsked ostlöpe samtidigt som du rör. Ostlöpen ska hällas i försiktigt och i en stråle.

Ställ sedan undan grytan och låt vasslen separera sig. Låt det stå i 45 minuter i rumstemperatur utan att röra om.

Efter 45 minuter ska du få en gulaktig yta och en fast massa som du kan ta en kniv och skära i. Låt detta stå ytterligare 30 minuter. Ta fram ytterligare en gryta och en saftsilställning och duk.

Häll försiktigt över massan i duken (funkar även med durkslag med tunn handduk) och sätt i kylskåpet över natten.



Nästa dag tar du fram din gryta igen. Det är nu det roliga börjar.

Börja med att sätta ugnen på 175°C och ta fram mandlarna, en mandelkvarn och en skål.


Bilden ovan visar hur massan ser ut när vasslen har separerats bort. Vasslen kan man frysa och använda i brödbakning istället för mjölk.

Jag skållar mina mandlar i kokande vatten på spisen och sedan kan man lätt trycka loss skalet. Efter det kör jag dem i mandelkvarnen, har du ingen kan du hacka mandlarna och sätta upp en mandelkvarn på önskelistan.

Sedan blandar du helt enkelt massan, mandlarna, ägg, socker och grädde. Vispa detta och häll upp i formar. Jag köpte aluminiumformar på Coop eftersom jag ville ha känslan av frödinge ostkaka.

Häll sedan upp massan i formarna och sätt i en långpanna i ett vattenbad. Jag hade 1 liter vatten, tänk på att plåten blir ganska tung. De ska vara inne i 1 1/2 timme - 2 timmar i ugnen beroende på hur bra din ugn är.

Efter 1 timme och 15 minuter kände jag på ostkakan och lät den gräddas i ytterligare 15 minuter.

Den ska kännas väldigt grynig och lite kesoaktig när man tar ut den. Serveras ljummen med grädde och jordgubbsylt.

I ett annat inlägg ska jag berätta mer om min bakning. God natt och tack för idag :)

Likes

Comments