Tisdag 7/3: Longerade med sadeln på igen men nu hade jag även satt på stigbyglar. Máney tyckte att det var lite konstigt med någonting som rörde sig men efter ett tag gick även det bra. Hon var till en början inte lika mycket fram som hon kan vara samt att hon sneglade lite på ryggen då hon tyckte att det var lite konstigt. Men efter ett tag så slappnade hon av och accepterade dem. När jag tog ner henne till skritt idag så ville hon helst byta varv direkt istället för att fortsätta på spåret. Försökte att vara extra tydlig då och se till att det var jag som bestämde när vi skulle byta varv. ¨

Åt mineraler med bett.

Onsdag 8/3: Longering med sadel igen och bett i utan inverkan. Framåtbjudningen var dålig, sämre än tidigare, så Sofie W fick hjälpa mig med det. Hon fick ta min piska och gå bakom mig och hjälpa till med att få framåtbjudningen tydlig. Det var väldigt effektivt och behövligt. När hon blev påmind om att tänka mer fram så blev hon även lite mer lyhörd på de andra hjälperna. När longeringen var klar så bestämde jag mig för att hänga på henne. Hon verkade redo för det eftersom att hon inte brydde sig om sadeln längre.

Jag gick igenom alla steg vad gäller att förbereda henne på att jag skulle sitta uppe på henne. Skaka på sadeln, slå på den, röra på stigbyglarna och dra i dem, hoppa bredvid henne, svinga armarna över sadel och bak. Hon brydde sig inte så jätte mycket om de sakerna. Det som hon reagerade mest på var att jag hoppade bredvid henne. Jag tog mig försiktigt upp genom att sätta i foten i stigbygeln och sedan ställa mig upp för att först hänga mig över hennes rygg. Hon accepterade det bra så efter att jag hängt från båda sidorna satte jag mig i sadeln. Hennes reaktion, över lag, var att höja huvudet en aning, stå still och vara lite extra uppmärksam. Det kändes bra så vi gick några steg fram och sedan tillbaka. Hon var väldigt duktig. Stegen var lite tveksamma men hon gick fram så det räckte gott och väl.

Jag bestämde efter detta att hon ska få stå och vila i tre dagar för att smälta allt nytt som har hänt samt för att vila kroppen.

Sofie gav mig även lite tips i hur jag kan leda Máney på ett bättre sätt för att lättare få fram henne när jag tar henne till och från hagen. Jag går nu mer bredvid henne än förr och ser även till att ha lite grimskaft över så att jag kan använda det som drivande hjälp mot baken. ¨

Tor, fre, lör:Vila, gav henne mineralerna nere i lösdriften eftersom att hon inte verkat så positiv till att gå till stallet. Så för att hon ska få en mer positiv inställning till att bli hämtad stannar vi kvar nere vid lösdriften.

Söndag 12/3: Det verkar som att vilan gjorde sitt. Idag var hon mycket mer positiv och hade mer bjudning fram när jag tog in henne till stallet. Jag hade sett till att ta fram all utrustning innan jag hämtade hästen så att tiden i stallet inte behöver vara så länge. Under tiden som jag borstade och sadlade henne fick hon äta sina mineraler. I longeringen hade hon inte lika mycket bjudning fram som jag vill att hon ska ha, så jag lär behöva hjälp med drivningen nästa gång. Efter en stunds longering så satte jag mig upp på henne igen. Hon reagerade inte alls lika mycket som hon gjorde förra gången, hoppen som hon var lite tveksam mot förra gången brydde hon sig inte om idag. Ylva var min hjälpreda idag så hon ledde oss fram och tillbaka några steg som var lite mindre tveksamma idag jämfört med förra gången.

Måndag 13/3: Idag introducerade jag tyglarna. Gjorde det genom att hon blev longerad med dem fästa i bettet (gjorde en knut vid manken för att förhindra tyglarna från att åka fram). Hon var ungefär som vanligt med lite bristande framåtbjudning. Så Kattis fick hjälpa mig och då fick vi fram en reaktion i hästen. Idag försökte Máney att vända mitt i longeringen vilket är någonting som hon aldrig tidigare gjort, kan vara en reaktion på tyglarna. Men med hjälp av tydliga hjälper från mig och Kattis så löste det sig och Máney sprang på spåret igen. När jag hade en bra bjudning framåt och hon lyssnade bra så slutade vi.

Bild på Máney med all utrustning på!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments