Oj vet ni vad lättad jag känner mej nu, har varit och hämta ut mitt pass så nu har jag allt sådant "viktigt" klart för resan. Idag blev det Thai streetfood med mamma, min syster och hennes dotter. Efter det åkte vi till min kusin och hälsa på hennes nyfödde bebis, så härligt med babygos💕
Imorgon har jag frissa kl 9.00 men resten av dagen är jag ledig och har tänkt spendera den delvis i blåbärsskogen, sen måste jag förstås packa väskan till Riga.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nu har den här mostern äntligen fått ledigt. Har jobbar klart för i sommar så nu är det bara att njuta...trodde jag. Började bli så stressad när inte passet ännu hade kommit så jag bestämde mig för att ringa och höra vad det är som dröjer. Jaa då svarar tjejen på andra sidan att "ansökningen har inte gått vidare eftersom bilden inte uppfyller alla krav, du borde ha fått meddelande". MEN JAG HAR INTE FÅTT NÅT JÄVLA MEDDELANDE OCH MÅSTE HA PASSET KLART PÅ TORSDAG!!! Svarade inte så men det var så jag tänkte...jävlar. Så nu har jag bokat tid till polisen imorgon och får ta ett supersnabbt pass som kommer på 0-1 dagar. Tur fan jag ringde istället för att bara vänta, skulle väl fått bli hem då de andra åker iväg på resa.

Nå, vi hoppas det löser sig. Har annars haft en helt härlig dag tillsammans med min finaste guddotter❤ Åkte och hämtade henne från dagis, var hon kom springande och krama mig fast vi inte har setts på säkert en månad, så härligt. Sedan åkte vi till ån för att äta glass och gick runt lite innan vi åkte och hämta min syster och åkte ner till mamma.

Likes

Comments

Allt stannade upp, det blev helt tyst, jag flöt och det kändes som att jag vore i himlen. Det kändes faktiskt skönt.Så kändes det inatt då jag drömmde att jag drunknade.

Obehaglit att drömma så men det kändes så verkligt på samma gång. Har inte sovit bra på två nätter nu, tror det beror på stress. Drömmer att jag är med i stressiga situationer, lämnar bildörren olåst, blir stressad för att bilen skall bli stulen. Drömmer att jag är på jobb och att det är en väldigt stressig dag, jaa ni vet vad jag menar. Känner mig inte direkt stressad men tror jag är det omedvetet. Drömmde säkert 10 olika drömmar inatt och vaknade efter varje. Så skall bli rikgtit skönt med en liten semester och bara få njuta av livet med vännerna, tror jag behöver det .

Likes

Comments

Äntligen lite sol och värme! (trevligt fastän jag är på jobb...)
Sista jobbveckan går snabbt, slutar nu i tisdag och på fredag åker vi till RIGA! (om ja får mitt pass innan det så att säga..) Skall bli så skönt med en liten minisemester som ett avslut på denna sommar. Dessutom har de lovat +26 och sol så det kan inte bli bättre.☀️😎 Äntligen får man gräva fram sommarkläderna!

Likes

Comments

Hej på er!
Hade i detta inlägg tänkt ta upp ekonomin och hur jag tänker kring budget som studerande och som samboende. Har gjort budgeten efter alla stöd och lån man får som studerande, inga jobb på sidan om är medräknade.

Vi har bestämt oss tillsammans med Toni att vi kommer dela på hyran, maten och hemförsäkringen, övriga utgifter går från egna pengar, inte svårare än det. Så det första vi gjorde var att öppna ett gemensamt bankkonto så vi båda har varsitt kort som går till ett och samma konto. Vi har även funderat att lägga in lite extra pengar på det konto i samband med hyra-mat så vi har lite extra, kan behövas vilken dag som helst. Kanske vi vill gå ut och äta eller varför inte åka på en liten kryssning för dom pengarna. Så varje månad lägger man in sin del av hyran och maten(+extra), vi tyckte det blev enklast och rättvisast så. (Försäkringen är inte medräknad i budgeten men ligger på ca. 100€/år) Vi kommer följa med nu i början hur mycket vi handlar i matväg så vi vet vilka summor det rör sig om, lite svårt att veta på förhand hur mycket det går åt i ett gemensamt hushåll.

Nu i höst har studielånet och bostadsbidraget ändra rejält. Lånet har stigit så det är upp i 600 €/ månad och från och med i höst så skall alla studeranden söka skillt om allmänt bostadsbidrag. Vi har ansökt om allmänt bostadsbidrag(tillsammans) och har fått beslutet om att vi kommer få 340€/månad (dubbelt bättre än vi hade räknat med och vad fpa:s räknare visade). Så jag kommer få studiestöd, halva bostadsbidraget och studielån.

Efter att jag har betalat min del av hyran och maten kommer jag lämna med ca 40€(+
lån) vilket är MINST 140€ mera än vad jag lämnade med då jag bodde i min förra lägenhet. Då fick jag 500€ i stöd + lån(400€) och hade en hyra på 500€ +vatten och el(~25€). Sen förstås maten som låg på 120€/månad. Så hade ca 260€ över till annat då (räkningar, fika, skolmaterial,shopping mm). Kan säga att det var knapert, var på många läkarbesök så de kom räkning på räkning, som tur jobbade jag de veckorna då vi hade jullov så fick pengar där.
Lånet är som sagt nu totalt 600€/månad vilket är mycket pengar enligt mig, det är inte som jag kommer att använda så mycket. Har i varje fall siktat in mig på att spara MINST 200€/ månad, vilket skulle ge mig en total summa på 1800€ på nio månader(de månader vi får stöd).

En annan utgift som tillkommer nu när jag flyttar är buss. Förr kunde jag gå till skola/stan/ gym jaa allt men nu går det ju inte längre. Kommer cykla så länge det går men sen när det halt och vinter ute så är det nog bussen som gäller. Månads busskort kostar 30€/månad från och skulle börja använda det från och med november(?).

För att kanske förstå det bättre skall jag göra upp en liten budget nedanför så ni ser hur jag tänker, en budget i sin enklaste form.

Månadsbudget

INKOMSTER

250€ (studiestöd)
600€ (lån)
170€ (bostadsbidrag)
-----------------------------------------
1020 € (totala inkomster)

FASTA UTGIFTER

280 € (hyra)
100 € (mat)

ÖVRIGA UTGIFTER(räkningar, fika,shopping,fest mm.)

~300 € (75€/vecka)

30€ (buss)
----------------------------------
710€ (totala utgifter)

SPAR

200 € /månad
----------------------------------------
Kvar på kontot 110€

Skulle jag följa den här så skulle jag lämna med 110€ vid månadens slut(140€ så länge jag cyklar/går). Skulle jag hålla budgeten så skulle ytterligare 110€ läggas in på spar (sammanlagt 310€/månad). Det här är en uppskattad budget för kommande skolår, vem vet de kan gå mera pengar eller mindre, det är sånt som är intressant att följa. Speciellt om man någon månad har lyckats hålla sig under budgeten så är det väldigt lyckat ju! Förra skolåret gick det sisådär att hålla sig till nån slags budget...dykte upp lite oväntade utgifter och sen ärligt sagt slösade jag en hel del, är bra på det. Skall försöka hålla mig till 250-300€/månad i övriga utgifter och köper jag en dyr sak en vecka får jag väl klara mig utan drinkar och fikor en tid framöver, så jag håller budgeten. Jag tycker det är roligt att göra upp en budget, det som är det svåra är att följa den.

I varje fall är det här riktlinjer som jag skall försöka hålla, vet att det nu i höst igen kommer bli mycket festande och det är så DYRT...dessutom vet jag från erfarenhet att det blir mycket shopping också. Fast där skall jag verkligen försöka hålla mig...klädgarderoben är överfull redan😅 För att vara riktigt ärlig så har jag bakgrund som shopping beroende, jag kunde handla för tusen lappar på bara någon månad förr. Hade 50 par skor och använde typ tre. Har tagit tag i saken och mitt sko-beroende har i varje fall minskat, tack gode gud. Försöker även dra ner på shoppingen av kläder/inredning, problemet där är att jag ofta unnar mig något nytt när jag har fått nått gjort i skolan, t.ex. ett projekt klar och inlämnat. Ibland kan det vara nåt väldigt litet och jag tycker ändå att jag måste unna mig. Så det är en sak som jag även måste jobba på, kan ju istället unna mig med att baka nåt, köpa lite glass eller varför inte bara gå och ta en promenad och pusta ut när uppgifterna/projekten är över, måste faktiskt inte köpa nya saker varje gång. En bra sak som studerande är att man helt enkelt inte har råd att springa och shoppa varje vecka, pengarna räcker helt enkelt inte till det. Så det har faktiskt hjälpt mig att minska på shoppande och fått mig att inse hur mycket pengar jag ödar.

Nej nu skall jag börja avrunda innan det blir för långt. Hoppas ni gillade detta inlägg och att se hur just jag tänker kring ekonomin och budget som studerande. Ifall du har något tips om budgeten, hur man håller den bäst, hur gör du eller vad som helst så hör jag gärna din åsikt!

FEM SNABBA TIPS

1. Handla på Lidl, nästan hälften billigare än på S-market/Citymarket. Veckohandla, planera "veckans meny" innan du åker och handla.

2. Köp mat på special, frys ner (kött,höna mm).

3. Ät hemma så ofta du kan, undvik att handla "smått" på cafe, kiosk eller dylikt. (Macka, kaffe...)

4. Begränsa hur ofta du åker och shoppa och hur ofta du äter ute. (T.ex max 2ggr/månad)

5. Förfesta hemma ordentligt så du inte måste köpa så mycket på krogen, billigare så. 😉

Önskar att jag följt dessa tips när jag började studera. Handlade på Citimarket hela hösten-vintern för 35-40€/vecka tills Toni "tvingade" mig att börja handla på Lidl, nu går maten 20€/vecka(1 pers).

Likes

Comments

Lite bilder från lägenheten. Det finns ännu en hel del små saker som måste göra men tror att vi fixar det i lugn och ro sedan när vi båda börjat skolan och bor här på heltid. Eftersom det är lite halvklart så får ni endast se en del, skall visa resten sedan när vi får det klart. Måste även köpa lite växter så vi får lite "liv" här också, kommer bli så hemtrevligt när vi får det klart. Vi bestämde oss för att skaffa två arbetsbord så att vi båda har möjlighet att jobba vid ett bord ordentligt, inte så att ena hamnar ligga i soffan och jobba. Så jag har mitt skrivbord i sovrummet och Toni har sitt i vardagsrummet, tycker även det är viktigt att vi har två skilda rum så att man får göra det man vill i fred utan att bli störd av den andra. Dessutom kommer vi ha TV i sovrummet så ifall Toni vill jobba vid sitt skrivbord så kollar jag tv i sovrummet så han får jobba i fred.

Som ni ser så har vi börjar fixa gården, den ser ännu lite råddig ut och gräsmattan kan man kalla moss-mattan för där växer mest mossa...så inte så mycket vi kan göra åt det. Det var också orsaken varför vi ville göra nåt lite extra med gården, fint blev det.

Likes

Comments

Denna morgon började bra. Vaknade upp till frukost på sängen av min finaste, fick besked angående vårt bostadabidrag(dubbelt mera än vad vi räknat med) och just nu ligger jag och myser med Lexi i soffan. Alltså en skön och lugn morgon.
Beställde igår ett nytt pass via nätet, eftersom mitt gått ut förra året, hups, och behöver det nu då vi åker till Riga. Är lite nervös att det inte hinner komma tills vi skall åka, går allt bra så borde det men i fall det är nåt fel så kommer det knappast göra det. Det som kan gå fel är bilden, tog nämnligen en egen bild istället för att åka till fotograf, vilket kanske var lättare sagt än gjort men får se. I värsta fall får jag väl beställa ett snabbpass och söka ut det från Hfors.

Likes

Comments

Oj vad jag saknar maggan! (magaluf)
Vi hade så himla kul där med tjejerna, synd att det inte blev liknande resa i år men vi får nöja oss med en lite kortare resa i sommar, tror det blir lika skoj. Skulle jag kunna spola tillbaka tiden till Magaluf så skulle jag, det var en drömresa med shopping, solande och festande🌴 Får se om det blir nåt nästa år iställe, fast just nu under studietiden har jag inte mycket pengar överlops, speciellt under sommaren då det mesta går till hyra...så trist. Har funderat på att skaffa jobb nu till hösten, är bara lite rädd att det blir för mycket med skola och jobb men man kan ju försöka i varje fall och se hur det går. Det får ju absolut inte börja ta på psykiskt och tycker också man som studerande skall ha lite frihet.

Likes

Comments

Har haft helt härliga tre dagar med min brors familj på besök i Åbo. De kom på tisdag dagen och vi började med att gå på stan. Onsdagen var det shopping som gällde, eftersom det regnade ute men till eftermiddagen började det ljusna till så senare åkte vi ner till ån på glass. Torsdagen var det dags för Mumindalen!!! har ibte varit där sen jag var 4 år gammal? så det var väldigt roligt att få se allt pånytt nu som äldre. På kvällen åkte de hem tillbaka och då var jag så slut så det var sängen som gällde.
Just nu sitter jag på tåget på väg till Österbotten, skall stanna där till måndagen. Har varit mycket denna vecka men snart börjar skolan igen och då får man återgå till gamla rutinerna, skall bli skönt.

Likes

Comments

Här var ännu lite bilder jag hade från förra veckan i Åbo.

Tiden går så fort, nu är det redan lördag och på tisdag har jag en vecka ledigt igen. Skall ringa och beställa akut läkartid på tisdag, ringde här om dagen men eftersom jag är fast på jobbet så bad de mig ringa tisdag morgon o beställa tid. Har benen fulla i blåmärken fast jag inte ens stött mig nånstand. Blåmärken kan vara väldigt konstiga former och ibland 3 på rad, så skall och kolla upp det.
På ral om att tiden går så fort så är ju sommaren snart över. Hade planerat göra en hel del men har helt enkelt inte hunnit. Det som stör mig mest är att jag inte har kommigt iväg till Åland och hälsa på Emma...Skulle så gärna har varit där och speciellt nu under rock off, men då krockade det med flytten. Som tur så kommer jag få åka på roadtrip med flickorna ner till riga i mitten av augusti så får jag i varje fall nåt kul gjort. Får se om det blir nån resa i höst.

Likes

Comments