Jaydess(3år)

Nu har det gått exakt en vecka sedan jag hade spiralinsättning. Jag vet att det är jätte kort tid och att mycket kan ändras ännu i kroppen men kan uppdatera er igen om någon månad. I det här inlägget kommer jag vara helt ärlig med er om saker jag egentligen tycker är privata. Men för att jag vill kunna hjälpa andra har jag valt att skriva om detta. Detta är ett inlägg som jag önskat att jag kunnat läsa då jag desperat googlade runt på alla sidor...men hamnade på massa olika forum men några få kommentarer som jag inte fick ut nåt av. För mig var detta en stor grej med tanke på att det var så främmande och hade så lite info om det.

Om vi börjar med varför jag just valde detta preventivmedel. Så några år tillbaka använde jag p-piller, men de gjorde bara dåligt åt mig...mådde inte bra av dem på nåt sätt, prövade även p-ring men nej, samma sak.

Så efter att jag haft paus en längre tid med piller/ring så valde jag att pröva på nåt nytt. Så jag började med att kontakta vår skolhälsovård, fick en tid, åkte dit och gjorde lite gynekologiska undersökningar, papa-prov, längd, vikt mm. Jag väntade lite på en vecka innan jag fick mina papa-provsvar och när jag fått grönt ljus från läkaren kunde jag ringa och boka tid för insättningen. När jag hade fått tiden bokad åkte jag och hämtade ut spiralen, Jaydess som kostade kring 150 €. Jaydess sitter inne i 3 år, det finns även en annan variant som sitter 5 år men valde att börja med 3 år ifall jag skulle hamna ta ut den.

Så var det dags för insättningen...När jag ringde och bokade tid sade de att jag skulle ta värkmedicin 1h innan insättningen. Jag tog 1,4 g(Paracetamol+Burana) fastän de sade att det skulle vara 1,6g (vet inte om det spelade så stor roll..) Innan jag slapp till gynekologen skulle jag först träffa en hälsovårdare, som frågade lite och förklarade om insättningen. Sedan fick jag vänta en stund igen innan jag blev inropad till gynekologen.

Ni vet den där känslan när de säger att "nåja dags att klä av dig" och man sakta börjar dra av sina kläder och klättrar upp på sängen och lägger ut benen...lite obekvämt tycker jag, men de är vana med att se sådant...😄 Med mig i rummet hade jag läkaren och en hälsovårdare som stod bredvid mig och berättade vad som hände. Hälsovårdaren var väldigt trevlig och omtänksam, bortsett från läkaren som var 60+...hon sade inte så mycket där i sina höga klackskor, röda läppstift och orange naglar...😁

Hur kändes det då de satte in den? Först knep det till, lite på samma sätt som papa-provet, men sen kom det värsta...FYY. Kändes som om nån hade tagit tag i alla mina delar i ni vet var och tvinnar runt dem ett varv. Jag låg där och andades djupt bet ihop för att inte skrika och gråta. Där i nåt skede hade hälsovårdaren gått bort och kommer tillbaka och säger att allt gick bra och att det är över. Fick inte ett ord ut, nickade bara och var typ skräckslagen, men så fort som jag kom ner från sängen så gjorde det inte lika ont längre. Samma dag låg jag bara, kändes som en fruktansvärd mensvärk.... och har haft värk lite nu som då i en vecka men nu har äntligen börjar släppa. Har dessutom haft otroligt ömma bröst sedan insättningen.

När kan man börja ha oskyddat sex? Vad jag minns sade läkaren att det börjar fungera dagen efter men hemma blev jag osäker och valde att ringa upp och kolla och de sade att de rekommenderar en vecka med kondom. Jag prövade innan Googla fram nåt svar med vissa hade 2 veckor som de inte fick ha sex/bada i badkar och många andra konstiga grejer medan andra inte alls hade fått några rekommendationer...Så därför valde jag att ringa upp och få ett riktigt svar.

Innan jag skulle få spiralen insatt Googlade jag massor, läste om det ena och det andra hur killen känner av spiralen och hur dålig den har varit. Men innan man prövar den så vet man inte om just det passar en själv. Härtill har jag varit nöjd, men som sagt så har det endast gått en vecka och mycket kan ändras ännu.

Vet inte fan hur jag en vacker dag skall klara av att föda barn, haha. Med tanke på att jag tyckte detta tog sjukt. Nåh, det är länge tills dess ännu!

Hoppas ni som undrat lite över detta, fått svar på era frågor! Och för er andra kanske det var intressant att läsa om.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Har haft massor på gång på senaste, men på samma gång mycket fritid. Har mycket i skolan nu mot slutet, så skall idag sätta i gång och jobba med de sista uppgifterna vi har innan lovet. Fastän det har varit mycket så har jag och Toni hunnit göra en hel del tillsammans vilket har varit så otroligt skönt. En kväll var vi till köpcentret Mylly, varit ute och äta, varit på stan, ätit glass på torget, varit och gå i skogen här i Åbo och sånt mysigt som vi sällan gör. Dessutom har jag hunnit vara på en arbetsintervju✌

Annars så har jag haft ont i magen mera eller mindre sedan tisdag då jag hade spiralinsättning. Så samma dag låg jag endast i soffan med värmedyna och åt värkmediciner, hade för ont för att ta mig till skolan. Har funderat lite kring det ifall jag skulle berätta mera åt er hur det gick till och varför jag valde just det preventivmedlet. Hittade inte själv på nätet så mycket info som jag skulle ha velat ha och sen var många inlägg om spiralinsättning från 2009...det har ändrats en hel del sen det så jag tänkte att det kunde vara en bra idé att skriva lite om det så det helt säkert finns några av er som funderar över det. Men det får bli till ett annat inlägg i vilket fall som helst, ni får gärna gilla inlägget om ni skulle vilja höra min åsikt!

Likes

Comments

Hemma i Borgå över helgen. Har hunnit träffa största delen av familjen, del av släkten och så har jag även hunnit se Hanna. Kom till Borgå på torsdag eftermiddag, var via min syster och sedan kom jag hem. På kvällen vid 20 tiden samlades vi med flickorna för att åka och överraska Hanna. Long story short så öppnade vi dörrren och sprang in skrikandes och hoppandes, haha. Hon trodde att vi var kvar i Åbo ännu så vi lyckades nog med att överraska henne. Resten av kvällen satt vi där och pratade och hade det mysigt, allting som förr.

Sen har jag också hunnit vara på kalas, haft påskmiddag med familjen, varit runt med syskonbarnen och påskhäxat åt släkten och tagit det lugnt. Påsken blev inte riktigt som planerat i år...men vad kan man, får göra det bästa av det!


Likes

Comments

På påsk kommer jag äntligen åka hem till Borgå, skall bli sååå skönt. Desto närmare vi kommer desto mera börjar jag känna hemlängtan. Saknar mina syskonbarn så himla mycket och längtar efter att bara vara hemma och ute på gården och njuta. Hoppas att vi hinner ha en familjemiddag med hela familjen under påsk.
OCH så kommer ju Hanna hem några dagar innan påsk så henne får jag också träffa❤ Det börjar bli över nio månader sen sist, fast det kommer nog inte märkas någonstans. Tror det kommer vara precis som tidigare❤

Likes

Comments

Var skönt med en lite annorlunda helg för en gångs skull och fick se ett helt nya områden i Finland och även besöka stället där Toni är hem ifrån. Så långt borta från allt... 😄

I varje fall så blev det inte riktigt som vi tänkt oss. Vi åkte redan från Pampas på fredagen efter den s.k. mellanfesten. Vi beslöt oss för att inte gå på festen som var i Rewell center. Så vi åkte hem till Tonis och var hos hans kompisar under kvällen. Lördagen och halva söndagen spenderade vi där, mitt ut i ingenstans, haha. Men hade jag en skönt helg och trevligt att göra nåt extra tillsammans med Toni.


Likes

Comments

Nu är vi framme i Pampas, kom för typ två timmar sen. Vi har varit och äta middag och sedan har vi bara legat och vilat i soffan. Får se om vi orkar upp härifrån ännu ikväll, är lite oklart ifall vi kommer gå ut eller ej, får se. Men imorgon kommer vi gå till torget till 12 och på kvällen blir det fest på Rewell center. Vad annat vi kommer göra här vet jag inte, men skönt på det sättet också så kan vi göra vad vi känner för.

Likes

Comments

Så har halva veckan gått. Sitter typ och räknar ned timmarna tills vi skall åka till Pampas. Ser mest fram emot att komma bort från Åbo några dagar och se lite nya ansikten och såklart att delta i Pampas nationaldag. Vi åker imorgon efter att vi slutat skolan så skall ha allt färdigt packat imorgon på morgonen senast.

Är jag den enda som verkligen HATAR att packa? Älskar att åka bort med att packa är en mardröm, jag har så svårt att planera vad jag skall ha på mig och när, därför har jag också ett helt berg med kläder för 3 dagar...Jag tänker mig att vi är i Pampas och bestämmer oss för att göra nåt och jag känner att jag inte har rätta kläder till det, eller just de plagg jag skulle vilja ha, skulle få sån himla ångest av det så därför måste jag alltid packa med massor. Det är inte alltid så lätt att kunna åka någonstans då det är samma sak varje gång....

Likes

Comments

No makeup day och glass på Ikea🍦

Likes

Comments

Lite shopping sedan sist. Vi var på Myllytys med Emma förra veckan och då köpte jag två par nya skor, jeans och sedan resten som ni ser på bilderna. Sen så har jag också köpt en ny klädhängare som jag äntligen fick upp igår, den som fanns uppe från tidigare var i hemsk blå färg och så stor så hallen kändes så "instängd" på nåt sätt innan.

Denna vecka hoppas jag på att går snabbt, dessutom kommer jag endast ha skola 3 dagar så det skall bli skönt. På torsdag åker vi upp till Vasa över helgen för att fira Pampas nationaldag, väntar med spänning på att delta i år då det blir min första gång. Skall även bli skönt att komma bort från Åbo några dagar, har varit här så länge så lite miljö omväxling kommer sitta perfekt nu.

Likes

Comments

Ni har väl inte glömt att #rockasockorna idag?

Ett fint och roligt sätt för oss att visa att vi står upp för alla med downsyndrom och hyllar våra olikheter.💜💛

Likes

Comments