Edvard Munch är en norsk konstnär som föddes 12 december 1863 i Löten, Norge. Han dog 23 januari 1944 på godset Ekely nära Oslo. När han var 5 år gammal dog hans mamma i tbc och inte jättelångt därefter dog även hans syster och bror. Hans pappa ansågs vara sinnessjuk då han menade på att om de syndade, skulle de hamna i helvetet och aldrig kunna bli benådade. När han var 13 år gammal började han måla med oljefärg och när han var 18 år anslöt han sig till en grupp konstnärer efter att ha studerat ett kort tag på Tegneskolen, vilket är en teknikskola. Under tiden med konstnärerna målade han målningarna ”Pubertet” och ”sjuk flicka”. Han har testat sig fram mellan flera olika stilar under sin tid som konstnär till exempel naturalism och impressionism.


1889-1892 spenderade han i Frankrike och gosig inspiration av Vincent Van Goth och Paul Gauguin och målade bland annat ”skriet”, vilket är hans kändistema målning. 1898 blev han tillsammans med Tulla Larsen men förhållandet varade inte speciellt länge. Han hade svårt att släppa Tulla och målade därför en hel del tavlor och målningar med henne som motiv, men som han sedan hade sönder. Han började vårdas på klinik i Köpenhamn för sina sammanbrott men 1916 fick han komma ut.


Den målning jag tyckte berörde mig mest av Munchs målningar är Skriet. Anledningen är att jag tycker att den förmedlar en ganska mystisk känsla och man blir lite rädd eftersom man inte riktigt vet varför personen ser så skärrad ut. Man vill veta vad det är personen är så rädd för och det gör det lite spännande att titta på och inte bara en vanlig målning som egentligen inte verkar betyda något. Skriet, eller skrik som den egentligen heter på norska, är Edvard Munchs mest kända verk som han målade mellan 1893-1910. Skriet är inte bara en tavla utan fyra stycken med samma motiv där han använt olika tekniker. Det är även olika färger på de olika målningarna vilket gör dem speciella även om alla föreställer samma sak.


Den första tavlan målades 1893 och är gjord med olja, tempera och pastell. Under samma år hade vulkanen Krakatoa haft utbrott och partiklarna av aska bröt ljuset i luften vilket skapade en blodröd färg på himlen i solnedgångarna. Detta tog Edvard som inspiration när han målade första målningen av skriet.

Nästa målning målade han 1895 och denna gången använde han sig av pastell. Motivet var desamma och meningen ägs idag av miljardären och företagaren Leon Black.

Den tredje målningen målades också 1895, samma år som den i pastell. Denna målningen valde Edvard att göra i Litografi vilket är en teknik där man använder sig av principen att fett och vatten stöter bort varandra. Motivet ritas på en typ av porös sten och trycks sedan med hjälp av en Litografipress på papper.

Den fjärde och sista målningen målades 1910 och tekniken som Edvard använde var tempera.

Anledningen till att jag valde att skriva om Edvard Munch var faktiskt att jag tyckte att målningen Skriet var så himla intressant att jag letade upp konstnären. Jag ville gärna lära mig mer om Skriet redan innan och då var det ett ganska självklart val. Nu i efterhand är jag glad att jag gjorde det eftersom Edvard var en ganska intressant person och han gick igenom mycket under sin uppväxt vilket gör att det finns mycket att skriva om och lära sig. Han har även gjort många fina fina och kända målningar.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag valde att göra en bildanalys på skriet som är målad av den norska konstnären Edvard Munch år 1893 eftersom jag tycker att den är väldigt intressant och påverkar en på ett sätt jag inte upplever att så många andra målningar gör. Målningen föreställer en person som håller sig för kinderna och skriker. Det verkar vara ett skärande och skräckfyllt skrik och personen verkar riktigt ångestfylld och uppjagad, nästan så att han skakar. Personen står på en träbro som ser ut att vara fuktig och lite gammal, nästan lite grönaktig i tonen. Längre bort på bron går två män i svart som ser ut att på något sätt jaga personen som skriker och jag tänker att det kanske är de två männen som gör personen så skräckslagen. Bron har också ett räcke och miljön bakom bron är lite diffus, men man kan ändå se att det föreställer någon typ av skog och vatten. Skogen ser mörk ut vilket skapar ett litet obehag eftersom det känns som att de tre personerna på bron är helt ensamma. Längst med vattnet går en sandstrand och på vattnet ser man två båtar. Båtarna verkar vara för långt borta för att kunna upptäcka att den skrikande personen kanske blir jagad och det gör mig lite obegagnad då båtarna bara skulle personens skärande skrik men inte veta vad som pågår. Himmelen är i röda toner och detta tror jag är för att förstärka den ångestfyllda känslan i bilden och få den skrikande personens känslor att bli ännu starkare eftersom rött lätt kan ha den effekten. Jag själv tycker att det kan liknas lite med blod vilket får mig att rysa lite. Miljön är väldigt tom och obehaglig och jag hade verkligen känt mig illa till mods av att befinna mig på platsen. Då konstnären är från Norge tänker jag att han mycket väl kunnat måla av en plats som redan existerar. Målningen har väldigt mycket djup i sig vilket beror mest på skuggningen, till exempel på brons räcke, men också mycket på färgerna och tekniken. Den är målad i pastell och anledningen till varför jag tror att han valde att använda den tekniken är att allt smälter ihop på ett visst sätt som gör miljön lite mer skräckinjagande och man ser inte riktigt vad det liknar, lite som en dröm. Även för att få djupet i bilden. Hade han valt att måla målningen med endast till exempel blyetch istället hade det blivit mycket skarpare kanter och det hade inte blivit lika läskig känsla eftersom det är mer tydligt var alla linjer går. Konstnären ville nog få fram just den känslan av ångest och rädsla eftersom jag tror att han upplevde mycket sånna känslor själv i sitt liv. Han hade en tuff barndom med en pappa som var psykiskt sjuk och dödsfall inom familjen och jag kan tänka mig att han har målat av sig själv och sina känslor som personen på bilden som skriker. Lite som att han målat sina känslor i konkret format i en person. Det har nog blivit som hans inspirationskälla och målningen speglar mycket av hur han haft det.​

Likes

CommentsBildmapp

Min bildmapp var det första jag gjorde på terminen och tyvärr tycker jag inte att resultatet blev speciellt roligt även om det egentligen inte var något fel på den. Jag hade ingen riktig inspiration till detta arbete utan jag visste bara att jag ville ha saker som har med hästar att göra på, eftersom det är mitt största intresse.


Jag började med att måla hästen och rosetten på ett eget papper eftersom jag inte ville måla dem direkt på det som skulle bli mappen om jag skulle råka göra något fel. Sedan färglade jag dem och klippte ut dem för att sedan limma fast dem på det stora pappret. Detta är en sak jag hade gjort annorlunda om jag gjort om den. Istället för att klippa ut det jag målat hade jag istället kunnat kalkerat av och fått ett snyggare resultat istället för att man ska se att jag limmat dit det. Namnet gjorde jag med hjälp av ett ”mönster” som jag skrivit i ett vitt dokument i Photoshop och sedan skrivit ut. Detta mönster använde jag sedan och kalkerade av för att få namnet i en snygg handstil. Jag målade sedan dit blommorna då jag tycker väldigt mycket om sommaren och det är min favoritårstid. Eftersom jag hade fått lite slut på idéer när det gällde hästtemat bestämde jag mig för att ta med lite andra saker som jag gillar och som gör mig glad och då passade blommor och sommar bra. Jag var fortfarande inte nöjd eftersom det såg väldigt tomt ut, så jag bestämde mig för att måla bakgrunden blå eftersom jag ändå var inne lite på sommaren. Detta blev bättre än det var innan men hade jag gjort om hade jag valt att måla bakgrunden blå innan jag började måla dit det andra eftersom det antagligen skulle se lite bättre ut utan vita kanter runt bilderna. Mina tankar och min bild av hur jag ville att slutresultatet skulle se ut ändrades ganska mycket under arbetets gång men jag är ändå nöjd med hur det blev i slutändan. Även om jag ändrade en del hur jag ville ha det la jag bara till saker, och blev inte missnöjd och var tvungen att ta tid på att fixa det vilket gjorde att den inte tog så lång tid att göra.

Landart

(arbete 1)


Det första arbetet jag gjorde var en Landart i tema Natur. Jag hade till en början lite svårt med att hitta inspiration men med lite hjälp av Beata fick jag lite idéer. Då det var tidig höst när jag gjorde detta arbetet ville jag gärna arbeta med löv och med olika färger och då passade denna tekniken bra. Jag skulle nog säga att jag blev inspirerad till hur jag skulle göra bara av att titta ut eftersom det var väldigt mycket färger utanför fönstret. Jag kollade även på bilder på hur andra hade gjort och skapade efter hur jag tyckte var fint och vilka färger som passade ihop.

Detta arbete gjorde jag på en lektion (2 timmar) och anledningen till varför det gick så fort att göra den var nog för att jag spenderat en lektion innan med att brainstorma och komma på hur jag skulle göra så när jag visste det var det bara att hitta olika färger och lägga det som jag ville. Jag testade även att göra på ett annat sätt men då jag tyckte denna blev bäst valde jag att använda det som den som min slutprodukt. När jag gjorde den stötte jag inte på några problem och det var varken svårt att hitta de olika färgerna då det fanns väldigt många olika ute eller lägga ”lagren” på plats. Dock var det kluriga att komma på vad jag ville göra och hur jag ville att den skulle se ut men så fort jag visste hade jag inga problem längre. Jag blev väldigt nöjd med detta projekt då jag tyckte att slutresultatet blev fint och jag tycker att färgerna och texturerna hade en bra kontrast till varandra och slutresultatet blev som jag föreställt mig från början.

Installation

(Arbete 2)


Mitt andra projekt var en installation i tema sport. Detta var det arbete som faktiskt fick sämst resultat och jag hade inte några riktig bra idéer på hur jag ville att det skulle bli när det var klart. Det tog inte jättelång tid att hitta inspiration till installationen men det jag tänkt från början var att jag skulle göra en skulptur av en jordglob och skulptera pusselbitar och en häst. Detta skulle symbolisera att hästsporten hålls ihop över hela världen och alla utövar den på samma villkor vart man än bor. Detta visade sig vara en mindre bra ide eftersom jag inte bara fick använda lera, så det var då jag bestämde mig för att göra en installation och ta med saker hemifrån istället för att använda mina skulpterade pusselbitar och häst. Jordklotet ville jag fortfarande använda så jag började måla den i dem färgerna jorden har. Sedan kom mitt andra problem och det var att jag tyvärr inte hittade någonting att ta med som passade in på det jag letade efter vilket jag tyckte var väldigt tråkigt då jag tyckte att min ide tillslut var ganska bra, även om jag fått ändra mina tankar en del efter arbetets gång eftersom det inte riktigt blev så bra som jag tänkt. Jag lärde mig dock ganska mycket om skulpterande som jag inte kunnat innan när jag arbetade med detta arbetet, till exempel att forma leran och få den att bli mer som man vill.


Jag hade väldigt gärna gjort om detta arbete eftersom jag tror att det kunde blivit något väldigt bra om jag bara hade bestämt mig för att göra en installation av de från början och inte bara en skulptur. När jag skulpterade pusselbiten och hästen gick mycket av tiden bort som jag kanske kunnat spendera på att hitta saker som hörde till temat att sätta på. Jag tror att om jag bara hade frågat Beata mer om bad hon tyckte om min ide så hade jag inte behövt lägga extratid på att det blev fel och där gjorde jag ett misstag som jag kan lära mig av till nästa gång.

Collage

(arbete 3)


Mitt tredje och sista projekt var ett collage med tema identitet. Detta arbetet var det jag hade svårast med att komma på idéer och hitta inspiration till. Jag hade ingen aning om vad jag ville jobba med för teknik, men jag visste på ett ungefär hur jag ville att slutresultatet skulle bli. Det jag tänkte från början, och tänkte hela arbetets gång, var att jag ville ha en grå/svart gestalt i mitten och att allt jag tycker om och som betyder något för mig skulle vara runt omkring i form av ett collage. Meningen med den idén var att utan allt det som betyder något för mig så är jag inte den jag är utan bara en grå gestalt och att det gör mig som person.


Som jag nämnde fick jag tänka väldigt länge innan jag kom på hur jag ville göra för att få resultatet och vilken teknik jag ville använda. Jag började med en målning där jag målade en grå gestalt precis som jag tänkte, men jag bestämde mig för att det inte blev bra och började kolla efter andra tekniker att använda mig av. Jag testade Photoshop men jag tyckte inte att det blev så personligt som jag ville ha det eftersom det ändå är temat identitet och det var väldigt krångligt att göra det jag ville göra. Jag bestämde mig då för att försöka med min tanke som jag hade från första början ännu en gång och då blev det väldigt mycket bättre. Jag använde mig av tidningar som jag klippte ut bilder ur och jag skrev även ut mer personliga bilder som jag satte fast runt gestalten som jag målat. Hade jag fått göra om arbetet hade jag verkligen inte ändrat mig som jag gjorde i början när jag bestämde mig för att photoshopa istället utan jag hade använt den tiden till att finslipa och göra det jag arbetade med först lite bättre. Tyvärr har jag inte riktigt hunnit klart med collaget runt omkring då vi missat många bildlektioner och några av dem bilder jag skulle sätta i collaget han jag inte limma fast. Jag inte riktigt medveten om hur kort tid vi hade på oss och det var därför jag ändrade mig så mycket under arbetets gång och inte bara körde på och litade på att min ide skulle funka. Hade jag fått ge mig själv ett råd hade det varit att försökt få klart allt så fort som möjligt och inte vela till sista

Likes

Comments

Hej!

Under dagens lektion har jag fortsatt arbeta på mitt "collage" med tema identitet. Förra gången han jag bara måla den grå gestalten men i dag han jag börja med alla bilder som ska vara runt om. Dessa bilderna representerar olika saker som gör mig till mig och som är viktiga i mitt liv och utan dem är jag bara en grå gestalt. Bilder för att ha runt hittade jag både i tidningar och även på internet. Bilderna från internet klistrade jag in i Photoshop och skrev ut. Jag tycker att jag arbetade på väldigt flitigt och effektivt på denna lektionen. Jag fick väldigt mycket gjort och resultatet efter idag blev jag väldigt nöjd över. Jag hade inte några större problem idag förutom att jag inte riktigt förstod hur man använde Photoshop på det sättet jag ville men det fick jag hjälp med så det löste sig väldigt fort.

Detta är hur långt jag kommit än så länge:)

//Amanda

Likes

Comments

Hej!

Under dagen har jag arbetat med mitt arbete med tema identitet och jag har varierat mina tankar ganska mycket under lektionens gång. Först var jag väldigt förvirrad eftersom jag inte visste varken vilken teknik jag ville använda eller vad vad jag ville göra för "motiv". Efter ett tag bestämde jag mig för att göra Photoshop och photoshopa in det som representerar mig med en bakgrund som jag tyckte passade så att det skulle bli som ett litet landskap. Jag kände efter ett tag att det inte var en så bra ide och bestämde mig för att göra samma princip med inte photoshopa.

Detta är så långt jag kommit en så länge och det jag ska göra nu är att göre lite som ett collage runt om med bilder och annat som beskriver mig. Utan allt jag kommer sätta på är jag bara den grå gestalten i mitten.

//Amanda

Likes

Comments

Hej!

Under torsdagens lektion har jag arbetat med att skulptera och utvecklat min idé från förra gången. Förra lektionen (3/11) målade jag början på en målning och min tanke var att det skulle på något sätt springa en häst på ett jordklot som en människa höll i, och sedan något med pusselbitar också som på något sätt skulle symbolisera att sporten hålls ihop över hela världen. Det är en sport där alla tävlar på samma villkor vilket gör att det blir en bra gemenskap vart man än är i världen och sporten lever vidare trots allt som händer runtomkring i världen. Detta ville jag förmedla genom en teckning.

Här ser ni målningen jag gjorde under lektionen 3/10 och då jag spenderade mycket tid i början på att komma på vad jag skulle göra och på att leta inspiration så han jag inte riktigt klart.

Under torsdagens lektion (13/10) bestämde jag mig för att målningen var alldeles för enkel då jag gärna vill vara på lite högre nivå så jag bestämde mig för att göra en skulptur som såg ut som min målning istället. Jag gjorde därför ett jordklot som jag sedan målade och sedan skulpterade jag även två pusselbitar som satt ihop i varandra och en liten häst. Min tanke var att jag skulle limma fast pusselbitarna och hästen på men tillsammans med Beata bestämde jag mig för att ändra mig än en gång och göra en installation av det. Därför ska jag till nästa lektion ta med mig gamla leksaker och pusselbitar som jag ska sätta på jordklotet som jag skulpterat och målat. Det känns mycket bättre nu när jag utvecklat min idé och jag tror verkligen inte att det skulle blivit så bra om jag gjort som jag tänkt från bötjan. r

Jag bestämde mig för att jag inte kunde göra så mycket mer den lektionen så jag började lite smått på nästa projekt med temat identitet. Detta temat var relativt lätt att komma på vad jag skulle göra så jag satte igång direkt. Min tanke är att jag ska göra en målning som handlar om vem man är och vem man vill vara vilket jag tror kan bli ganska bra eftersom jag har väldigt bra idéer om vilket resultat jag vill ha när jag är klar. Jag kommer göra målningen i grått med gråskalor och skuggor och liknande, men med en liten klick färg. Jag hann inte ta en bild på det jag målat än så länge tyvärr så det får vänta till nästa lektion.

//Amanda

Likes

Comments

Hej!

Under dagens lektion har jag letat mycket efter inspiration och haft ganska svårt att komma igång och hitta på någonting jag ville göra men tillslut bestämde jag mig för att rita en bild som handlade om ridning och hästar. Så jag gjorde en person som höll i en jordglob som pusslas ihop och så springer en häst på. Då får det lite betydelse samtidigt som den handlar om min favoritsport. Jag har bara hunnit börja så jag hann inte måla pusselbitarna eller hästarna men jag ska fortsätta med det nästa gång.

//Amanda

Likes

Comments

hej!

Idag spenderade jag lektionen mestadels utomhus med att göra landart och sedan fotografera lite höstbilder. Landarten var ganska klurig eftersom det inte fanns så många olika färger på träden. Jag tror att vi var lite sent ute eftersom de flesta löv redan alltid av eller livet helt bruna eller röda. Därför gjorde vi ganska likt den förra landarten

Denna landarten gjorde vi nästan lika dan som den andra fast vi gjorde en annan form. Jag tyckte båda landarterna var fina och även denna landarten hade olika texturer och många olika höstliga färger som får en bra kontrast med varandra. Jag gillar också hur det gröna "fadear ut" till gult och att det bruna har en stark kontrast till det gröna o gula och att det blir skarpt. Jag gillar nog båda väldigt mycket och dom har olikheter även om dom är väldigt lika men jag gillar nog den förra landarten lite mer.

//Amanda

Likes

Comments

hej!

Idag är det torsdag och dags för bild igen! Idag vill jag jobba effektivt och få saker Gjorda.

Lektionens huvuduppgift är att utvecklamin landart som jag gjorde förra gången. Hur vet jag inte riktigt men eftersom det gått nära veckor sedan sist tror jag det är lättare att hitta olika färger.


Våran landart:Lite inspiration:

//Amanda

Likes

Comments

Under dagens lektion var jag och Linus ute och gjorde Landart. Vi samlade ihop gula, gröna och bruna löv och la dem i olika skikt bredvid varandra. Jag tycker att färgerna gick väldigt bra ihop och det blev en bra blandning mellan hård struktur som till exempel de bruna löven och mjuk som bären och de gröna löven. Jag tycker även att det blev väldigt fint med färgerna tillsammans och det var fina kontraster och fint att titta på.

Jag tycker även att bilden speglar årstiden det är precis nu väldigt bra eftersom det är blandat gröna, gula och bruna löv vilket det är nu. De röda hör också väldigt bra till höst och sensommar. Ljuset fick jag till väldigt bra vilket gjorde att bilden fick lite mer skärpa och färgarna blev väldigt fina.

Nästa bildlektion kommer jag försöka utveckla min Landart genom att få in fler olika färger och former och jag vill även fylla ut så det blir ute tätare mellan "skikten" så att man inte ser asfalten i mellan. Jag tänkte även att man kanske skulle kunnat göra lite så att det speglar till exempel pride så att bilden får lite mer betydelse om man säger så. Jag kommer även att fota med en systemkamera istället för en iPad för att få ännu lite skarpare bild och lite bättre bildkvalitet.

Över lag är jag väldigt nöjd med dagens lektion eftersom jag var produktiv och jobbade bra och aktivt och fick väldigt mycket gjort.

//Amanda

Likes

Comments