View tracker

Jag har flyttat min blogg till http://lillasota.blogg.se! Kika gärna in där istället! :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag bakade precis lite bröd! Den här gången blev det sirapslimpor med russin. Jag använde samma recept på sirapslimpa som jag publicerade här om dagen, jag tillsatte bara lite russin!




  • Bröd
  • 650 readers

Likes

Comments

View tracker

Här om dagen blev det brödbak igen! Den här gången blev det sirapslimpor som blev väldigt saftiga och goda. 

Här kommer receptet som jag använde mig utav:

2 limpor

50 g jäst
50 g smör
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap (jag använde ljus sirap)
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special
+ ägg till pensling 
 
1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 40 minuter i 200 grader. 
 

Likes

Comments

I helgen prövade jag på att göra egen daim! Det var inte alls svårt och blev riktigt gott!

Här kommer receptet som jag använde mig utav:

Ingredienser:

2.5 dl ljus sirap

2.5 dl strösocker

2.5 dl vispgrädde

200g mörk choklad

(+ 50g vit choklad om man vill dekorera daimen med hjärtan)

Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Koka tills smeten håller kulprovet (Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Om kulan blir fast/hård är kolasmeten färdig). Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna. Smält sedan chokladen och bred ut den över kolasmeten. Jag valde att temperera min choklad istället för att bara smälta den. Om man tempererar chokladen får den ett glansigt utseende och smälter inte lika lätt i rumstemperatur. Jag valde även att dekorera min daim med små vita hjärtan. Om man vill göra detta så spritsar man ut små cirklar med vit choklad innan den mörka chokladen har stelnat helt. Sedan drar man en tandpetare genom cirklarna så att det bildas vita hjärtan. Låt daimen sedan stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt lagom stora bitar när den har stelnat helt!


 

Likes

Comments

Idag ägnade jag förmiddagen åt att baka mazariner. Det tar lite tid att göra egna mazariner, men slutresultatet blir super. Jag prövade på att göra en lite annorlunda variant, då jag hade hallon i botten, samt hallonglasyr ovanpå. Jag gjorde även en lite större "mazarinpaj" med samma innehåll. 

Receptet som jag använde mig utav hittar ni här: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/mazariner-1. (ingredienserna står till höger om texten) 



Först fodrade jag formarna med mördeg och fyllde dessa med hallon samt lite potatismjöl (jag blandade hallonen med  potatismjöl eftersom jag ville att mazarinerna skulle bli fasta och inte rinniga).

Sedan spritsade jag mazarinmassa ovanpå hallonen och gräddade dom i mitten av ugnen i ca 15-18 min. 


Därefter lät jag mazarinerna kallna upp och ned på en plåt med bakplåtspapper. 


När mazarinerna hade svalnat glaserade jag dom med en glasyr som bestod av mosade hallon och florsocker. För att få glasyren så jämn som möjligt tycker jag att det är enklast att använda en palett som hjälpmedel!



Detta receptet rekommenderar jag verkligen! Hallonen lyfte verkligen hela mazarinen smakmässigt!

Likes

Comments

Igår blev jag äntligen ägare till en köksmaskin! Jag har funderat länge på vilken modell och vilket märke jag ska välja, men det blev slutligen en från Kenwood. Jag tror att den kommer att passa mig utmärkt! Den har en stor bunke på 6.7 l och har en motoreffekt på 1500 W.

Jag prövade att köra en vetedeg i den idag, vilket gick utmärkt. Den är väldigt lätt att använda och förstå sig på!



  • Bakverk
  • 749 readers

Likes

Comments

Igår blev det wienerbrödsbak! Den här gången blev jag faktiskt riktigt nöjd med resultatet. Enligt receptet skulle dom gräddas i ca 8 minuter mitt i ugnen. Jag prövade dock att grädda dom dubbelt så lång tid med ugnsluckan lite på glänt. Detta ledde till att de "torkade ur mer än vanligtvis" och blev riktigt frasiga! Receptet hittade jag här: http://www.alltommat.se/recept/Wienerbrod-17162

Likes

Comments

Det blev brödbak idag igen! Denna gången blev det barkis utan vallmofrön :)

Likes

Comments

Idag blev det brödbak! Detta brödet är supergott, det är även väldigt simpelt att göra.


Receptet hittade jag här: http://www.kokaihop.se/recept/barkis



Likes

Comments