Välkommen vecka 12

(11+0)

Bebisen: Ditt barn är nu 6 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 9-13 g. Barnet ser mer och mer ut som ett människobarn. Huvudet blir rundare i formen, skelettet blir hårdare och fingrar och tår har delat på sig. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Barnet kan nu också svälja fostervatten och matsmältningssystemet klara nu av att tillgodogöra sig socker (glukos) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet. Allt som du mamma äter och dricker går över till barnet via moderkakan.


Mamman: För många avtar illamåendet nu. Den ökade blodmängden och hormonet oxytocin kan göra att din hy ser bättre och slätare ut. Många kvinnor får också ett tjockare och blankare hår under graviditeten. De flesta har nu gått upp ca 1-5 kg i vikt men har du haft illamående och kräkningar kan det vara tvärtom, att du gått ner något kilo.Det är ingenting du behöver känna oro för,väg dig på ditt barnmorskebesök och prata med din barnmorska om det. Det är extra viktigt att tänka på att hålla en bra kosthållning om man redan innan graviditeten är överviktig, prata även med det med din barnmorska om du är fundersam kring detta. Kanske behöver du hjälp från en dietist med bra kostvanor, detsamma gäller om du har en ätstörning som i visa fall kan förvärras med en graviditet. Bantning och hetsätning kan vara ogynnsamt för utvecklingen av ditt barn och din graviditet.

Tankar om föregående vecka: Tröttheten kommer och går, visa dagar är bättre (oftast helgerna när jag inte behöver kliva upp så tidigt) Hungern lika så, den kommer och går, visa dagar är jag inte alls sådär hungrig och har svårt och äta medans andra dagar kan jag vräka i mig vad som helst i princip. Brösten har fortsatt att vara väldigt ömma men det börjar bli lite lättare, under vecka 11 hade jag också jätte mycket växtvärk och det kändes verkligen att det var en såndär vecka när det skedde mycket, dock var jag lite små orolig då och då för att det skulle bli missfall men allt verkar vara lugnt och jag har inte alls så mycket värk denna vecka, tack och lov!

Likes

Comments

Välkommen vecka 11 

(10+0)

Bebisen: Embryot kallas från och med denna vecka för foster och är nu 9 veckor gammalt. Det är mellan 4,5 -6 cm långt från huvud till stjärt. Könsorganet utvecklas nu, men än går det inte att se vilket kön barnet har på ett ultraljud. Alla viktiga organ har bildats och i slutet av denna vecka är fostret dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Öronen fortsätter utvecklas och barnet kan nu gäspa, suga och svälja, små finesser som hårstrån och naglar börjar också utvecklas.


Mamman: Din blodvolym gör nu att dina händer och fötter kan kännas varmare och ökningen av blodvolymen ger en snabbare puls och du kan ibland känna av hjärtklappning. Detta är helt ofarligt och mot slutet av graviditeten kommer du ha ca 1 liter mer blod än vanligt. Du kan under denna vecka också känna dig mer törstig än normalt, kroppen behöver mycket extra vätska nu och i denna vecka är det också normalt att du gått upp ett par kilon och du får fortsättningsvis ofta gå på toaletten.

Tankar om föregående vecka: Tröttheten fortsätter, dock kan jag känna att det sakta men säkert börjar vända, fast det varierar från dag till dag. Den konstanta hungern har mer bytts ut mot att inte vara sådär super sugen på något speciellt, det kommer och går i vågor. Brösten fortsätter att bli mer och mer ömma och känns tyngre än vanligt. Lillasyster och Storebror fick också veta att de ska få bli moster respektive morbror och bägge vart glada.

Likes

Comments

​Tiden bara springer iväg och graviditeten också, i skrivande stund är jag i vecka 12 (11+3) Alltså har vi kommit in i den magiska veckan och kan väl mer eller mindre pusta ut nu. Hoppas jag i alla fall. Ska uppdatera med vecka 11 och 12 och vad som händer/hänt i dessa veckor då jag varit så extrem trött nu de senaste kvällarna så orken att starta igång datorn och uppdatera har inte riktigt funnits, men nu ska det bli ändring på det. 

Nästan alla i våra familjer och våra närmaste vänner vet nu om vad som komma skall, några kvar på sambons sida kvar. Men än så länge har vi bara möts av positiva reaktioner, i min familj så har de mer eller mindre gått och väntat på en liten till då det bara är min stora syster som hunnit bidra med en liten än så länge, fast min goa underbara systerdotter är inte så liten längre, hunnit bli 2,5 redan. Stoppa tiden lite grann!

Och jag fortsätter att må bra, ömma bröst, trötthet, försämrat tålamod, springer på toa femtio elva gånger bara och nästan konstant hungrig är väl det "ända" jag lider av, ganska lång lista ändå dock men jag är nöjd så länge jag slipper illamående och kräkningar alla fall. Växtvärk har jag till och från känt av också från dag till dag, under vecka 11 hade jag ganska mycket så var väldigt orolig där ett tag  och tänkte att nu är det kört men nej det lilla pyret har hållit sig där det ska tack och lov <3 Och nu känns det ju som att man kan börja slappna av mer och mer. 

Är fortfarande jätte spänd på denna graviditet och längtar efter att få mera mage, än så länge ser ingen annan mer än  jag att jag blivit lite rundare, fått överge mina vanliga jeans nu och har införskaffat i 2 par mammabyxor. Hitta ett klädpaket på tradera med 2 par mamma jeans och 2 par t-shirts för 200 kr, men det är bara byxorna jag använder än så länge och gud vad de är sköna. Perfekta för mig som är lite frusen också och resåren går upp till mitten av ryggen/magen och värmer sådär lite extra.

Nu ska jag sätta fart med veckouppdateringen och nu kommer det väl bli lite bättre uppdatering och man kan börja små titta, drömma och planera lite saker till det älskade lilla pyret också och då blir det en hel del uppdatering här med vad som önskas, ska köpas m.m :D Sen måste jag snart börja planera med bästa vännen min så vi sätter fart med veckofotograferingen på magen :D


Likes

Comments

​Välkommen vecka 10 (9+0)

Bebisen: Embryot är nu 3-4cm långt från huvud till stjärt. I denna vecka sker en mycket intensiv utveckling av nervcellerna och tjugo små tandanlag bildas i tandköttet. Det blivande barnets vrister och handleder har bildats och det går att ana fingrar och tår. Nu finns också ca 100 ml fostervatten inne i den hinnsäck som det blivande barnet befinner sig i, fostervattnet finns till för att barnet ska kunna röra sig och träna armar och ben. Fostervattnet är också isolerande och till för att barnet ska hålla en konstant temperatur plus att det skyddar mot stötar, det är också en näringskälla till fostret och hela mängden fostervattnet förnyas inom 24 timmar. Vattnet produceras av fosterhinnorna och i slutet av graviditeten finns det normalt upp mot en liter fostervatten.


Mamman: Din livmoder är lika stor som en apelsin och fortfarande dold i bäckenet. Du kan lätt bli upprörd och irriterad på saker du i vanliga fall inte skulle brytt dig om och i vanliga fall beror detta på graviditetshormonerna. Även en naturlig oro över graviditeten och moderskapet kan göra att humöret varierar ytterligare. Det är vanligt att vara väldigt trött på kvällen och att behöva lägga sig tidigt. Om du inte redan börjat äta vitaminer och mineralskott är det bra att börja äta det nu, eventuellt också ett järntillskott. Hör med din barnmorska eller på apoteket vad som rekommenderas.

Tankar om föregående vecka: Tröttheten fortsätter, dock kan jag känna att jag haft lite mer energi igen, fast det varierar från dag till dag. Den konstanta hungern har mer bytts ut mot att inte vara sådär super hungrig och inget känns sådär lockande och gott. Fortfarande frukten som det går ner mest av. Brösten blir bara mer och mer ömma och känns tyngre och humöret fortsätter åka bergochdalbana. Vi berättade även för min stora syster och mamma och styvpappa och idag även lillebror vad som komma skall. Bara positiva reaktioner än så länge, nu bara 2 syskon kvar på min sida. Men mer om det i ett separat inlägg.

Likes

Comments

​Välkommen vecka 9 (8+0)

Bebisen: Embryot är nu 2-3 cm långt från huvud till stjärt, ungefär som en jordgubbe. Både armar och ben växer fort, ögonlocken täcker nästan hela ögonen och näsan sticker ut. Embryot rör sig nu försiktigt och tränar sina muskler. Svansen försvinner och det yttre könsorganen börjar anläggas. Hjärtat utvecklas färdigt under den här veckan. Barnet får fortfarande en del näring från den s.k gulesäcken men moderkakan tar över mer och mer och gulesäcken börjar tillbakabildas.


Mamman: Din livmoder är lika stor som ett gåsägg. Dina byxor kanske sitter lite tajtare i midjan även om du inte ser gravid ut än. Hormonerna kan göra att din hud förändras, rynkor syns mindre, några får finnar. Slemhinnorna blir skörare och blodkärlen fylligare. T.ex kan tandköttet bli skörare och mer lättblödande och det är mycket viktigt att sköta tänderna under resten av graviditeten. Nästäppa är vanligt men undvik näsdroppar om du kan, man kan prova att använda koksaltlösning som finns i sprayflaskor på Apoteket. Kring bröstvårtorna kan det dyka upp små upphöjda knutor som kallas Montgomerys körtlar. Det är helt normalt.

Tankar om föregående vecka: Tröttheten tillsammans med hungern och kissnödigheten har hängt i och under förra veckan började även brösten bli mer och mer ömma, att gå utan bh nu är inte att tänka på utan det är rena pinan, så nu är det att sova med bh också som gäller. Tack och lov att jag köpte en mjuk "sov bh" precis innan jag plussade för den används flitigt just nu. I övrigt mår jag bra, ett stort sug fortfarande för färsk frukt och nu även apelsin juice, är helt galen i apelsin och clementinsmaken. Berättade även för mina kollegor jag jobbar med vad som komma skall och fick positiva reaktioner, även sambons barndomskompis och hans fru fick veta när vi var där på dop, även där positiva reaktioner. Nu återstår bara att börja berätta för våra familjer, fortfarande lite tidigt men vi känner att det börjar bli dags då vi träffar min familj så sällan, först ut är stora syster, spännande!


Likes

Comments

Idag var jag hos barnmorskan igen, var dags att skrivas in på riktigt. Hon hade fått svar på alla proverna jag tog sist och alla prover var bra, jätte bra till och med. Och eftersom alla värden och sånt såg bra ut behöver jag inte börja med några järntabletter ännu vilket både hon och jag tyckte var positivt och det visar också att jag får i mig allt jag och det lilla pyret behöver. Idag är jag fortfarande i vecka 8 (7+5 enligt appen och 7+6 enligt barnmorskan) och nu är det inga fler besök hos barnmorskan ännu på ett tag, nu är det bara att vänta på ultraljudet som det känns en evighet till, fick kallelse förra veckan och det är inte förrens 22 januari jag ska dit, alltså en hel evighet, jag vill ju gå nu och se vad det är för liten parvel som gömmer sig där inne.  Sedan från vecka 25, vilket borde vara i början av mars någon gång så blir det besök ungefär varannan vecka och då mäter man magen, lyssnar på hjärtat osv.

I övrigt hände inte så mycket mer hos barnmorskan, vi satt och prata lite och hon ställde frågor om lite ditten och datten och frågade om min trötthet och hunger fortfarande sitter i, och visst gör den det, känns som jag inte kan få tillräckligt med sömn, sover dessutom så himla oroligt, vaknar av att jag drömmer så mycket konstigt och sen springer jag och kissar stup i kvarten så ingen direkt jätte bra sömn jag får samt att vi är inne i mitten av november och det är mörkt, regnigt och dystert vilket påverkar mig enormt mycket i vanliga fall och dubbelt upp just nu när jag är gravid.

Enligt barnmorskan är det fullt normalt att sova så här oroligt, mycket hormoner, tankar och känslor i omlopp som måste ut, jag kan också bli sjukskriven för tröttheten om jag inte känner att jag pallar, men det var inget som var aktuellt enligt mig, är fast besluten att rida ut den här stormen själv, men bra och veta att möjligheten finns.

Fortfarande lite svårt och greppa att jag verkligen är gravid, men det känns jätte bra, det gör det verkligen. Men är även en liten klump i magen eftersom jag inte vet om jag får vara kvar på jobbet ett tag till eller inte, så mycket blandade känslor och mycket tankar. 

Men det blir nog bra tillslut, bara fortsätta vila och äta så släpper det nog snart.

Likes

Comments

Välkommen vecka 8 (7+0)


Bebisen:Embryot är nu sex veckor gammalt och är 14-20 mm från huvud till stjärt ungefär lika stort som ett hallon. Ögon, öron och näsborrar har bildats och de flesta inre organen har fått sin grundläggande form, t.ex hjärta, hjärna, lungor och njurar. Hjärtats kapacitet förbättras, även skelettet i armarna och benen hårdnar och växer betydligt på längden samt att lederna i kroppen börjar bildas.

Kroppen: Ditt hår kan kännas mer svårskött än vanligt men det finns inga restriktioner mot att färga håret t.ex. Utifrån den kunskap vi har i dagsläget så är det oskadligt att färga och slinga håret under graviditeten, det har gravida gjort under lång tid utan att man har kunnat se några fosterskador.  Man kan dock inte bortse från det faktum att kemikalier kan tas upp genom huden i hårbotten och det går inte helt att utesluta att det kan påverka graviditeten eller fostret negativt. Du kan också märka av mer mjölkiga flytningar och det är fullt normalt så länge de inte kliar eller luktar illa.

I vecka 8-12 har du också ditt inskrivningssamtal på Mödravårdscentralen med din barnmorska som kommer följa dig under hela graviditeten. (Jag har mitt på tisdag 10 november)

Tankar om föregående vecka:  Fortfarande jätte svårt och förstå att jag verkligen är gravid, en helt obegriplig men ändå härlig känsla. Jag är i princip konstant trött, ​hungrig och kissnödig, känns som jag inte gör annat än att går på toa, äter och sover. Inget speciellt sug efter något så direkt mer en frukt, mitt sug efter godis och dricka är som bortblåst och ersatt av ett enormt stort sug efter frukt, särskilt clementiner/satsumas. Att hålla mig vaken på kvällen är i princip omöjligt, sover oftast innan klockan är 21.30. Är också väldigt känslig, humöret pendlar upp och ner och jag har ett extra stort behov av närhet men försöker lägga band på de. 

Likes

Comments

​I torsdags var jag hos barnmorskan för första gången, det var dags för ett hälsosamtal.

På detta hälsosamtal så räknade hon ut ungefär när bebisen skulle komma, som det ser ut nu är BF (beräknad födsel) 22 juni, men det kan komma att ändras för i vecka 18 går man på ultraljud och mäter och tittar på bebisen osv och då kan man antingen bli framflyttad, tillbakaflyttad eller så stämmer datumet barnmorskan räknat ut, men mer om det i ett annat inlägg när det närmar sig.


Vi satt och pratade länge och väl om ditten och datten, hur jag mådde och hur jag kände inför kommande graviditet. Jag sa att jag mår just nu väldigt bra förutom att jag är väldigt trött, springer och kissar mycket och hungrig, så försöker sova och äta så mycket jag kan, vilket hon tyckte det var bra, väldigt viktigt att lyssna på kroppens och mina behov. Men jag är väldigt glad över denna graviditet sa jag också, hon frågade också om det var en planerad graviditet och det sa jag att jo det är den på sätt och vis, vi har ju sagt att det kommer om det kommer så ja enligt mig är pyret planerat. Hon frågade ut mig angående alkohol, tobak och drog vanor, eventuella sjukdomar, diagnoser osv. 

Gav mig kostråd och lite sådär, som sagt vi pratade om lite ditten och datten. Sen fick jag gå och lämna massa prover, 5 rör blod för att kolla rödahund, syfilis, hiv, blodvärde och blodsocker, fick också lämna ett urinprov och ett klamydiatest, togs även blodtryck som såg bra ut nu, 110/60. Nästa besök är inskrivningssamtal den 10 november och sen är det inga mer besök om allt ser bra ut förens ultraljud i vecka 18 och sen rullar de mer regelbunda besöken igång från och med vecka 25 då vi börjar mäta magen, lyssna på hjärtljuden osv. 

Fick med mig en mapp hem där jag kan samla alla papper om graviditeten i och en bok om att vänta barn, i mappen står även kontaktuppgifter till min barnmorska och till förlossningen, ultraljud osv.

I övrigt känner jag mig väldigt känslig, känner att jag har ett större behov av närhet och tålamodet är inte alls detsamma. Vilket både bonusbarnen och sambon säkert lagt märke till, alla fall sambon stackaren, inte lätt att ha en gravid hormonstint flickvän hemma kan jag tänka mig. Försöker vara så snäll och inte kräva alldeles för mycket men igår bröt jag ihop och idag märker jag att han är extra varsam med mig. Mina bröst är också otroligt ömma och känsliga för all beröring och likaså bröstvårtorna. Känner mig också lite sådär mesigt för försiktig, vågar inte riktigt springa och busa med bonusbarnen här hemma eller barnen på jobbet, vill inte bära för tungt eller så heller. Men känner på något sätt att hellre vara lite för försiktig än att riskera att vi mister pyret vilket jag tror ingen av oss vill.


Men det ska bli en spännande och rolig resa och jag är superglad för detta lilla pyre och just att min sambo är pappan till det, han är och kommer bli världens bästa pappa <3

Likes

Comments

Jag har alltid drömt om att en dag få bli mamma, men har alltid haft den där gnagande känslan att det kommer nog inte bli lätt om det ens kommer gå. Men det visade sig ju att det inte alls var så svårt, för vips så hade det tagit sig ändå. Hade en känsla av att det tagit sig för jag har hela förra veckan gått med typ som mensvärk både i mage och rygg och vart bara tröttare och hungrigare ju mer tiden gick. Test hade jag hemma så jag tog ett test på lördag morgonen som var svagt positivt, då började äpplena falla på plats och jag började fundera men var osäker, kunde det verkligen vara sant eller är det ett sånt där spökstreck man hört om? Tog ett nytt på söndag morgon som var lite starkare, ingen tecken på att mensen skulle dra igång heller. Så bestämde mig för att ta ett annat test på måndag morgon ihop med ett sånt jag hade tagit på lördagen och söndagen.. Minuterna tickade på, så dök det upp gravid i rutan på det digitala testet jag använt mig av och sen 1-2 och så kollade jag det andra som var lite starkare ändå. Och då gick det verkligen upp för mig, att ja jag är verkligen gravid, helt otroligt. Känslorna gick upp och ner, en del av mig ville bara gråta av lycka, en del av mig ville bara hoppa upp och ner medans en annan del av mig ville bara skratta.

Gick hela dagen och funderade och försökte komma fram till hur jag skulle berätta för min sambo och allt som hade kring graviditet att göra, känslorna sprang maraton inom mig och jag hade så svårt och fokusera på jobbet.

Tänk, tänk, tänk att jag verkligen var gravid!


På eftermiddagen berättade jag för min sambo som nog vart lika glad han och sen var jag tvungen att berätta för min bästa vän, kände att jag måste få ha någon och ventilera med förutom min sambo då och hon vart lika glad hon.


Nu väntar en ny spännande resa och ska bli intressant och se vad det för pyre som gömmer sig i magen, enligt appen jag laddat ner så är jag i vecka 6 och på torsdag ska jag på hälsosamtal hos barnmorskan och den 10 november skrivs jag in och då antar jag att man räknar ut ungefär när pyret kommer titta ut.

Visst allt kan hända ännu men jag väljer ändå att vara mer positiv till att allt kommer gå bra än tvärtom.

Likes

Comments