Mamman, Mat, Vera, Amning, Vanja, Vinga

Jag har tre barn men tre helt olika starter i livet.

Vanja helammades ett par månader och började sedan med ersättning. Vad jag inte visste då var att Vanja har mjölkproteinallergi och att ersättning förstör amningen i den bemärkelsen att man inte "beställer" tillräckligt med mjölk från bröstet. Så produktionen minskar. Slutade amma helt vid ca 5-6 månader.

Vera föddes dels som prematur i v 31+3. Under hennes första dygn fick vi veta att hon hade gomspalt, och därmed inte skulle kunna amma alls. Jag pumpade från start och försökte att amma i 16 veckor innan vi (jag och Vera) accepterade vårt öde och hon fick enbart flaskan. Hon ammades via pumpen helt i åtta månader och sedan delvis ytterligare två månader.

Vinga har helammats från start och fram till ca åtta månader. Då började vi med lite mat, något som hon tyckte var gott. I fredags fyllde hon ett år och växlar mellan mat och tutte utan några som helst problem. Har börjat med en flaska gyllenmust på kvällen, och jag upplever att hon sover lite bättre på natten. Även om hon gärna vaknar 1-2 gånger för att få lite kärlek från mamma. Det är min stora lycka att ha kunnat amma ett av mina barn, vad jag tycker är, länge. Jag hoppas på att kunna amma Vinga ett bra tag till, hon verkar inte ha några tendenser till att släppa tutten bara för att mat är gott.

Alla sätt att mata sina barn är bra sätt att mata sina barn. Så länge som barnet växer och mår bra så är sättet att mata oväsentligt. All mat är bra mat.

#amning #amma #breastfeeding #barn #mamma #tutte #revansch #gomspalt #prematur #bebis #hönsgården #trebarnsmamma #mammastina #vanja #vera #vinga #kärlek #allasättattmataärbra #feeding

Likes

Comments