Header

Efter en välbehövlig sovmorgon åt vi frukost på havregrynsgröt med lingonsylt, lillans storfavorit, så gick vi ut för att leka i trädgården. Nu snosar lillan så gott så jag passar på att titta in här. Vi har haft en lugn morgon med massa med gos och bus, precis vad jag behövde efter den underbara men långa gårdagen i Göteborg för min väns möhippa. Gårdagen blev så lyckad och jag är så glad för min vän skull, tänk att hon snart ska gifta sig med sitt livs kärlek! Jag önskar er all lycka!

Lillan kan inte få nog av att vara ute i det fina vädret. Det är det enda hon vill på dagarna, inte mig emot. Vi testade hennes nya gunga, hon verkligen njöt där hon låg, hon somnade nästan. Sedan blev det lek i sandlådan, den kan hon inte få nog av. Och att utforska trädgården skulle såklart göras med, med mamman i släptåg. Idag blev det en tur över till lillans farmor och farfars trädgård. Känna gräset mellan tårna och studera alla växter och djur. Sedan var hon bara tvungen att testa hängmattan/gungan under deras stora kastanjeträd. Mys!


Likes

Comments

Idag överraskar vi min goda vän Tina med möhippa. Nyligen rövade vi bort henne och än så länge har hon ingen aning om vad vi planerat för hyss. Med prinsesskronan på sne ska vi fira henne och deras kärlek hela dagen, det ska bli så roligt! Jag kommer sakna min lilla familj där hemma men hoppas jag lyckas skingra tankarna. Mycket roligt står på schemat så det borde hjälpa. Det här är du så värd älskade vän! Jag önskar er många lyckliga år tillsammans i framtiden!


Likes

Comments

Alicia är galet förtjust i bilar just nu. Så fort hon ser en så piper hon biiiill!! och studerar den storögt. Det är likadant med leksaker, de är väldigt roligt att köra runt med. Så vi tänkte att vad kan vara mer passande än att ge henne en bobbycar? Ni kan ju gissa om hon tycker om den. Nu är det den som gäller. Hon försöker köra runt med den överallt här hemma, även in på toaletten. (Vilket inte går då bra, hon kan rulla ca 40 cm framåt eller bakåt innan hon krockar med något eller mig.) Att fästa ett rep i framändan och dra henne på bilen är också en storfavorit just nu, det är bara lite klurigt att svänga för henne än så länge...


Likes

Comments

Något som Alicia lärt sig kanske under den senaste månaden är att säga stopp. Och hon säger det ofta dessutom! Oftast säger hon det bestämt, kanske med en blängande blick eller så sätter hon även upp handen, eller knuffar lite lätt på en. Under en tid har vi försökt att lära henne att sätta gränser, att säga ifrån, och så en dag så bara gick det. Nu säger hon stopp mest hela tiden.

Första gången blev vi verkligen förvånade men nu är jag bara så glad för att hon sätter sina egna gränser alla redan. Första gången det hände var när hon lekte med sin pappa. Min man gjorde roliga grimaser åt Alicia men hon blev allt annat än road, så hon blängde bara tillbaka på honom, satte upp handen och sa Stopp! Stoppa! Vi blev så förvånade kan jag säga, hon lär sig allt så snabbt, och lite roade, även om vi försökte att inte visa det.

Det är inte lika roligt när hon säger stopp tex. när jag vill ge henne en kram eller gosa, då svider det allt i mammahjärtat. Men samtidigt är jag så stolt, det är ju precis därför vi försök lära henne att säga det. Att säga ifrån både när det gäller saker hon inte vill göra, inte gillar elller när det gäller beröring hon inte känner sig bekväm med. Tex. skulle vi aldrig tvinga henne att krama någon släkting bara för att den personen vill det, det är helt upp till Alicia. Och glad är jag för det.


Likes

Comments

Idag går vi in i vecka 29! Tredje trimestern är här. Tänk att vi är inne i den sista tredjedelen av graviditeten nu! Magen växer på och börjar bli tung, det börjar bli trångt för lungorna. Att böja sig ner för att tex. ta på sig strumpor möter motstånd, tur att det är sommar den sista tiden. Men jag njuter för fullt av den goa magen och alla sparkar, det är verkligen full fart på mini. Om jag inte minns fel så är lillasyster mer aktiv i magen än Alicia var, eller så kanske det känns mer såhär andra gången? Kanske gömmer det sig ett riktigt busfrö där inne.

Bebisen väger nu runt 1,2 kilogram och är ungefär 40 centimeter lång. Nu börjar det verkligen likna en liten bebis. Hen är tillräckligt stor för att kunna sparka på revbenen och även slå mot urinblåsan på dig som är gravid. En del kan sparka så hårt att det ömmar på någon viss punkt. Ännu behöver bebisen inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Barnet kan även drömma nu. 70,4 % av graviditeten har passerat och det är 83 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag är konstant förkyld, har säkert varit det sen början av året. Någon gravidsnuva, och täppa utöver alla förkyldningar lillan får med sig hem från förskolan. Som det känns nu kommer det inte bli bra fören mini är här, men jag hoppas att jag har fel. I övrigt mår jag bra just nu, inga nyheter att berätta om. Lite känningar av foglossning ibland, halsbränna på natten. Just inget speciellt med andra ord förutom att en av de finaste som finns växer i min mage. Jag är så tacksam och längtar så efter vår lilla!


Likes

Comments

Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes 20:e månad hos oss, 24/4 - 24/5 2017.

Mat: Lillan äter numera mat för det mesta med god aptit, med undantag när hon är sjuk. Ibland vägrar hon att sitta i sin matstol, hon vill hellre sitta på en vanlig stol som stora tjejer gör. Att försöka äta själv tycker hon är mycket roligare än att bli matad, och nu börjar hon bli duktig. Hon börjar dagen med lite frukost, tex. Havregrynsgröt med lingonsylt, en macka med mjölk eller yoghurt med frukt. Sedan står två mål mat och mellis på schemat innan det är dags för kvällsvällingen. Hennes favoriter just nu är tacos, spagetti, tomat, clementiner, vindruvor och majs.

Sömn: Lillan vilar bara en gång om dagen numera. Hon sover uppe i vårt sovrum, i 1-2 timmar med babymonitor på. (Eller på förskolan de dagar vi arbetar.) Vår kvällsrutin just nu är ombyte till pyjamas och blöjbyte, följt av kvällsvälling i soffan med en godnattsaga. Sedan tandborstning, innan jag eller M nattar henne i vår säng. Vi använder sedan en babymonitor tills vi går och lägger oss. Alicia känner sig tryggast om hon får sova med sina föräldrar bredvid sig. Ofta vaknar hon någon gång på kvällen/natten och då gosar någon av oss med henne, och då brukar hon somna om ganska snabbt. Oftast sover hon numera gott natten igenom efter det. Hon brukar vakna för dagen runt klockan 7.

Motorik: Alicia sitter, kryper, ställer sig upp, går och springer utan problem numera. Hon kryper snabbt som blixten, reser sig upp hur lätt som helst och hon springer genom livet. Alicia älskar att dansa, sjunga och klättra, att utforska världen.

Kommunikation: Alicia har blivit en fena på att visa vad hon vill. Hon nickar eller skakar på huvudet frenetiskt när jag frågar henne någonting. Nej eller nehe är hennes favoritord just nu. Hon har börjat med två ords meningar, som tex. Mamma mer, Titta där, sitta där, pappa bära etc. Det bara sprudlar ut nya ord ur hennes mun varje dag, några av de ord hon lärt sig den senaste månaden är: Farmor, Olle, Ninja, bära, fluga, kissa, klocka... Andra ord hon kan är: Titt ut, måla, bajsa, morfar, upp, Freja, Jonas, mun, panna, öra, myra, lampa, vovve, bil, min, Milina, kex, hallå, hej, hejdå, mormor, farfar, gurka, tack, blöja, lelle (välling), nanna (sova), mamma, pappa, titta, mer och där. Hon har ett stort intresse för djur och säger: mu, bä, vov och mjau. Tsss är även katt tydligen, så söt! Hon kommunicerar med hjälp av sin kropp allt tydligare. Hon sträcker sig mot oss om hon vill till oss, pekar på saker och hon kan även vinka hej och hejdå, give me five, blåsa iväg slängpussar och klappa sina händer.

Förståelse: Alicia förvånar mig varje dag med hur mycket hon förstår, det är underbart! Hon förstår så mycket mer för varje dag som går. Alicia är väldigt medveten om sin omgivning och vill utforska allt i sin närhet. Hela världen har öppnat sig för henne och hon vill lära sig allt däri. Hon är en egen individ med en egen vilja och med en stor nyfikenhet. Hon är en busig liten fröken som skrattar åt det mesta.

Andra personer: Alicia är fortfarande inne i en väldigt social period. Nästan alla människor går bra, hon ler mot allt och alla, och älskar att dela ut kramar till andra små barn. När hon är ledsen vill hon gärna vara hos mig men annars går det bra att vara hos andra. Att ha barnvakt eller vara på förskolan går så bra så, skönt!

Älskar: Alicia älskar musik och så fort hon hör något hon gillar börjar hon dansa. Ofta står hon och vickar på sin lilla rumpa, det är så sött. Hon älskar även att sjunga och sjunger gärna med till musik. Djur älskar hon och hon tycker det är roligt att härma deras läten. Flugor och myror är extra spännande. Bilar i alla dess former är favoriter just nu.

Just nu: Alicia har nu 16 stycken tänder. Hon älskar att bada och det är svårt att få upp henne ur badkaret. Hon älskar musik, och dansar så fort hon hör musik som hon gillar. Helst ska hela familjen vara med och dansa och hon säger bestämt upp till alla som inte deltar. Hennes gosedjurskatt- och kanin och Pippi Långstrump docka är storfavoriterna och ska med överallt här hemma. Bil, bil, bil!! Piper hon förtjust så fort hon ser en bil eller leksak. Hon är i en så go ålder nu, så medveten och busig. Älskade unge!


Likes

Comments

Idag har 70 % av graviditeten passerat! Det känns som det bara var någon vecka sedan halva graviditeten gått, och nu är det helt plötsligt bara 30% kvar! Det är så svårt att förstå, när jag väntade Alicia gick tiden så sakta men nu verkligen springer den förbi! Jag har kommit på mig själv att tänka att "snart har halva graviditeten gått" och sen insett hur det ligger till. Att jag redan i morgon går in i den tredje och sista trimestern. Att det inte är långt kvar tills semestern och att jag sedan ska gå hem för att invänta bebis. Förbereda, göra iordning minis och Alicias rum och bara njuta av sommaren, den sista sommaren som tre. Tänk, snart är vi fyra i familjen, helt ofattbart. Som jag längtar nu!


Likes

Comments

Dagens fynd: en pool i hårdplast till Alicia.

Ja, Jag vet, vi har redan en uppblåstbar pool till Alicia, men den är allt annat än smidig. Jättefin och bra med inbyggt solskydd, men så bökig att förvara. Just nu minns jag inte ens var jag packade ner den över vintern, får ta och leta i gömmorna lite. Problemet är just att blåsa upp den, och var vi ska förvara den när den är uppblåst. Möjligtvis i garaget, men det känns inte som en så lockande idé. Att blåsa upp och ta ur luften ur den efter varje gång är inte heller ett alternativ.

Men när jag såg den här poolen i hårdplast, på Ö&B av alla ställen för nästan ingenting kunde jag inte låta bli. Lillan kommer ha så roligt i den i sommar! Smidig att förvara också, antingen helt enkelt mot husväggen eller i garaget, den kommer inte gå sönder i första taget. Att den är så söt dessutom gör saken bara bättre. Som jag ser fram emot att låta Alicia utforska den framöver! Hoppas hon kommer gilla den!


Likes

Comments

Lillan vilar och jag och lillasyster i magen lapar sol, livet är verkligen bra just nu. Vilken kikstart sommaren fick! Perfekt väder hela helgen, jag bara njuter. Pappan i familjen har ingen ro och påtar i trädgården i stället, ett nytt land för potatis ska det bli. Att han ens orkar tänka tanken i den här underbara värmen! Snart måste jag väcka lillan så att hon inte sover bort hela dagen, baljan med vatten står redo för bus och värms just nu upp i solen lagom tills hon vaknar. Ska bli så kul att se hennes glädje när hon vaknar!


Likes

Comments