View tracker

Jag följer barnmatstips på instagram, de är verkligen ett jättebra konto!! :) då fick jag tipset om skinkmuffins som jag serverade mina kollegor igår!

Såhär gjorde jag:
Smörjde muffinsformar med olivolja
Lägg skinka som en form
Knäck ett ägg och ta hål på äggulan
Lägg i valfria grönsaker, jag hade tomat, paprika och avokado
Eftersom jag gjorde till vuxna så kryddade jag med cayennepeppar och salt

20 min i ugnen på 200 grader

Kika på @barnmatstips för mer tips :)

Kram/Linnea

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Idag har Millie varit sååå hård i magen. Jag reagerade först på att hon inte bajsade direkt när hon vaknade, vilket hon ALLTID gör annars. Sedan har det kommit i skov under dagen, hon har varit glad och lekt och helt plötsligt stannat upp, gnytt och sedan har ett så hemskt skrik kommit att jag ville gråta själv sista gångerna. Hon har blivit helt svettig på ryggen o pannan och tryckt men utan resultat.
Sedan har de lättat och hon har lekt vidare, men så kommer det igen, som i skov. Vi åkte till affären och köpte på oss katrinplommonpure och det satte verkar ha hjälp för henne för tillslut efter många timmar så kom det ut.. hoppas det var allt.

Hon har inte ätit något speciellt som ska ha stoppat upp henne vad vi kan minnas, men däremot är hon dålig på att dricka vatten nu. Hon leker bara med flaskan. Men så är hon så duktig på att dricka ut ett vanligt glas. Vi ställer de framför henne så tar hon de med båda händerna och dricker, men nu har hon kommit på att man kan blåsa i vattnet så kommer det bubblor, roligare än att dricka. Så det är svårt att få i henne vätska.

Kram Sylvia

Likes

Comments

View tracker

Igår hade jag ett gäng av mina kollegor här på fika! Det var jättetrevligt, dock var Alma på kasst humör.. Hon vill gärna skjuta lite på sin dagssömn och va vaken lite längre men det innebär ju att om hon får bestämma ska eftermiddagsvilan ske så sent som möjligt men då är hon vaken jääättelänge på kvällen så det går icke! :)

I alla fall!

Mina kollegor hade med sig fina presenter, gullungar! Det behövde dom ju inte alls!

Och jag är en kass bloggerska som glömde fota all min fika jag fixade med igår, haha. Har inte riktigt kommit in i blogg-mode känner jag ;-) Jag bjöd iaf på lussebullar, pepparkakor med ädelost, smörgås med pålägg (utan smör tyvärr, haha!) och hemmagjorda skinkmuffins! Det är egentligen ett barnmatsrecept som jag "vuxade" till lite! Recept kommer :)

Gårdagens rester, fniss, och de fina presenterna!

Lilla Alma var inte glömd <3

En sån himla fin ljuslykta från Ernst och en söt blompåse. Såna ÄLSKAR jag, tycker det är så himla sött! Ska hitta en riktigt bra plats åt den :)

Sen fick jag en till jättesöt grej, det ska jag visa imorgon :)

Kram/Linnea

Likes

Comments

Jag vill gärna filma min kommande förlossning. Hade varit så ballt att kunna se tillbaka och få tillbaka minnena som tyvärr försvinner rätt snabbt (i alla fall för mig).
Och som ni vet brukar jag kolla på gravid vecka för vecka på youtube där man får följa gravida i ett klipp i veckan varje person lägger ut, och nu har Ulrika fött barn som jag följt och hon filmade sin förlossning och har lagt ut en oklippt version på den.
Wow säger jag bara! Jag blev så imponerad och började gråta redan vid första värken man såg i videon.
Ja, det var så coolt att se.
Jag vill också!!! Fast jag kommer inte dela med mig av min egna video den dagen oavsett, endast för eget bruk ;-)

Vill ni se videon på hennes förlossning (gör det!!) så in på youtube.com och sök på "Ulrika förlossningen".

Kram Sylvia

Likes

Comments

Jag har inte haft en tanke på att jag byter vecka idag. Igår fick jag gå in på appen och kolla vilken vecka jag var i, och då fick jag syn på att det imorgon (idag) är vecka 22.
Alla dessa veckor 21, 22, 23 osv känns meningslösa.. jag vet inte vad jag ser fram emot just nu i graviditeten.
Annars händer de ju mycket med jul, nyår, Millies födelsedag osv.. men just i graviditeten är det rätt dött just nu. Inget att se fram emot direkt. Nästa besök hos mvc är i januari, inget annat delmål finns heller vad jag känner just nu. Eller jo.. graviditetspenningen är ju såklart ett del mål!

Man har ju som sagt endel annat att tänka på just i dessa tider så magen får sköta sig själv helt enkelt.

Kram Sylvia

Likes

Comments

Efter måååånga om och men har vi nu bokat babysim till Alma!

Från allra första början så kände jag så onödigt men ju äldre hon blev desto mer förstod jag att det kunde va kul att ha ngn aktivitet att se fram emot. Jag tänker faktiskt inte så mycket på vattenvanan. Det krävs lite mer än 8 ggr (som en kurs är) för att hon ska bli van med vatten, gissar jag. Men absolut om man fortsätter kurserna så kan det nog hjälpa med både vattenteknik och hur barn förhåller sig i vattnet.

Men i alla fall. När Sylvia bokade sim till Millie så var Alma fortfarande så liten att jag knappt tänkte på det. Men vips så hade alla mammavänner bokat detta och jag var den enda som inte ens hade ägnat en tanke åt det. Jahopp. Jag började luska i det och alla hade positiva saker att säga.

Men det tog emot när jag insåg att det kostade 1000kr för 8 gånger. Saken är inte att vi har ont om pengar men jag tycker ju givetvis att det bokstavligt talat är onödigt att kasta pengar i havet (fniss) för något som Alma kanske inte ens har nytta av?
Men så ångrade jag mig och försökte boka oss i oktober men det var fullt och nu fick jag en påminnelse om sim i januari och tänkte att jag skulle ge det ett försök!

Så varje fredag kl 11.30 kommer vi vara på babysim. Alma kommer vara 10 mån när hon börjar och hon är säkert äldst! Hahaha :) sista gången är på hennes 1 årsdag. Antingen så tillbringar hela familjen den på babysim först och kalasar sen, eller så får vi helt enkelt missa simmet. Vi får se! :)

Vad tyckte ni om babysim?
/Linnea

Likes

Comments

Måste bara berätta att här finns en till pappig! Sen jag opererades o pappan har varit hemma på heltid så är det BARA pappa som gäller! Just nu tycker jag det bara är skönt, haha!
Hon kan liksom Millie bli arg för att det är jag som bär och inte pappa, haha. Detta har börjat nu. Visst, hon har alltid varit glad i honom men det har nog varit jag som varit favoriten. Nu är det ombytta roller ;) hihi.

Gullfis!

/Linnea

Likes

Comments

Vi på MammaPrat ger tjejerna både burkmat och hemlagat. Alma föredrar just nu burkmaten mer då hon vill ha det välpurreat, något som jag inte riktigt kan fixa. Hon kan äta bitar o brukar få plockmat men när det är en hel måltid och hon ska bli matad så vill hon gärna ha puré :) Det beror på hennes fas/matvägran, innan den kom åt hon gärna större bitar... Därför får Alma just nu oftast köpt burkmat. Vi föräldrar delade en artikel om detta som jag ville dela med mig av :)

Lagar ni egen mat eller köper ni färdig?

"Burkmat bättre än hemlagat?
Burkmaten är supersmidig och kommer snabbt fram på bordet. Men visst är det både billigare och bättre att laga själv. Eller? Vi Föräldrars barndietist Sara Ask ställer burkmaten mot den hemlagade. Och vinnaren är ...

1. Vilken barnmat går snabbast att laga?
Burkmat är tidsbesparande. Samtidigt behöver det inte ta så mycket mer tid i anspråk att laga själv, om man utgår från övriga familjens mat. Bebisen kan äta det mesta, bara man tar undan bebismaten innan man saltar, och mixar den till lagom konsistens.

VINNARE I SNABBHET:
Hemlagat
Burkmat X

2. Vilken barnmat är mest prisvärd?
Hemlagad kostar ungefär hälften så mycket som fabrikslagad sett till enbart råvarorna. Men det är inte hela sanningen. Reglerna för vad barnmat får innehålla är väldigt strikta, och om det skulle gå att köpa extra kontrollerade råvaror i handeln skulle de antagligen vara dyrare. Därför är det svårt att göra en rättvis jämförelse. Dessutom tillkommer kostnaden för hushållsel för den hemlagade maten. Faktum kvarstår: För plånboken är det bäst att laga eget. Och de råvaror vi hittar i våra livsmedelsbutiker håller tillräckligt hög kvalitet för att användas till barnmat.

VINNARE I ”PRISVÄRDHET”:
Hemlagat X
Burkmat

3. Vilken barnmat smakar bäst?
Små barnmunnar är olika: Vissa gillar den köpta barnmatens milda smak bäst, medan andra kräver mer utmaning. Har man inte tid och lust att laga egen barnmat går det bra att krydda upp den köpta med örtkryddor eller vad bebisen kan tänkas gilla. Och man kan förstås bjuda något från sin egen tallrik också. Det är ett bra sätt att få öva på olika smaker och konsistenser. Var inte rädd för att det är lite salt i – små smakbitar är ingen fara.

En klar fördel med hemlagad mat är att den kan serveras i form av plockmat, något som inte minst kan passa för små matskeptiker som föredrar att äta på egen hand. Servera till exempel bitar av kokt ägg, broccoli, köttbullar, potatis och kikärter.

Oavsett om man väljer att ge köpt eller hemlagad barnmat är det viktigt att göra måltiden till en mysig stund. Att få äta med andra, till exempel, är roligare än att äta själv. Delad matglädje är ju dubbel matglädje, om än ganska kladdig.

VINNARE I SMAKTESTET:
Hemlagat X
Burkmat X


4. Vilken barnmat innehåller mest näring – hemlagat eller burkmat?
Hemlagad barnmat är inte alltid mer näringsrik än fabrikslagad – det beror helt på vad man lagar. Men en viktig sak som skiljer hemlagad barnmat från köpt är att man har möjlighet att tillsätta en större del kött, fisk eller baljväxter, med resultatet att maten blir näringstätare.

Grovt sett kan man tänka ”en tredjedel av allt” när man lagar egen barnmat, det vill säga en tredjedel potatis, ris eller pasta, en tredjedel kött, fisk eller baljväxter och en tredjedel grönsaker – och så lite rapsolja som ger de fettsyror barnet behöver. Möjligen kan man ta en lite mindre del kött, fisk och baljväxter för att inte proteininnehållet ska bli onödigt högt. Tvärtemot vad många tror är det till synes låga proteininnehållet i de köpta barnmatsburkarna inget bekymmer. Friska barn får i sig tillräckligt med protein även om de bara får köpt barnmat, och det finns ingen fördel med att överdriva proteinintaget.

Det finns en missuppfattning att den köpta barnmaten innehåller mycket tillsatser och att konserveringen gör den näringsfattig, men så är inte fallet. Varken färgämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel är tillåtna i barnmat, och konserveringen går till så att maten hettas upp, en behandling som de flesta näringsämnen tål. De som får stryka på foten är de värmekänsliga vattenlösliga vitaminerna, alltså B-vitaminerna och C-vitamin, men de allra flesta barn äter ju annan mat utöver burkmaten, till exempel bröstmjölk, modersmjölksersättning, välling, gröt och frukt, så det är inget problem.

Det är lätt att tro att de ekologiska barnmatsburkarna är nyttigare, men eftersom reglerna är så strikta för råvaror till barnmat, oavsett om de är ekologiska eller inte, är det rent näringsmässigt ingen skillnad.

VINNARE I NÄRINGSNIVÅ:
Hemlagat X
Burkmat X
Vinnare:
Vinnaren i Vi Föräldrars matduell är ovanligt enkel att utse: Det är den mat som barnet gillar och äter med glädje!

Köpt barnmat är smidig att ta med när man är ute på resande fot, särskilt om den är oöppnad, eftersom den inte behöver förvaras kallt då. Så länge bebisen samtycker går det dessutom bra att servera den rumsvarm, ifall det är svårt att få till uppvärmningen. Vilken köpt barnmat som är bäst är omöjligt att säga. Det är större skillnader mellan olika rätter av samma fabrikat än fabrikaten emellan, och skillnaderna är så små att det inte går att utse en ”bästa burk”.

Hemlagad mat kan passa bättre hemma, särskilt om familjen äter något som är lätt att bebisanpassa. Men oavsett vad man väljer att ge ska man känna sig trygg i valet – det finns för- och nackdelar med både köpt och hemlagad barnmat, och det kan helt enkelt inte bli så fel. Dessutom: Valet av barnmat är ingalunda något mått på hur bra förälder man är …"

Ni hittar artikeln här: http://www.viforaldrar.se/faktabanken/mat/Burkmat-battre-an-hemlagat

Kram/Linnea

Likes

Comments

Igår var jag iväg på en riktig tjejdag i Göteborg där shopping stod på schemat.
Vi var tre stycken som åkte, jag och två underbara tanter som faktiskt har barn i samma ålder som mig själv. Så man kan ju säga att jag var yngst haha.. men jag har alltid gillat att umgås med äldre och har alltid haft sedan liten nära vänner i betydligt högre ålder än mig.

Sidospår...Jag har en pensionär som är en god vän till mig som jag ibland åker till, vi är gamla arbetskompisar och är som två ungar när vi hänger. Underbart!

Tillbaka på gårdagen.. vi åt underbart gott på en fin restaurang och startade shoppingen därefter. I mer än sex timmar var vi i Göteborg och vi fick inte ens hunnit med hälften av de affärer vi tänkt. Tiden sprang verkligen iväg!
Men inte kom jag hem tomhänt för det.

Ett par söta tossor i samma serie som jag köpt body, byxa, mössa och filt i. Från Livly, det är faktiskt kul att tok-matcha (klä i samma från topp till tå)

Snobb-kläder till lillebror. Från GANT.

Ralph lauren topp och kofta från Zara till Millie.

Body från Zara och byxor från Åhléns till lillebror

Inne på Benetton hittade jag en fantastisk stickad filt. Så mjuk och helt underbar till lillebror.

Kofta och shorts till Millie från Zara.

Det var till barnen. Riktigt fina saker. Men vi hann bara gå in på nordstan, vidare till zara, arkaden och sedan NK. Men jag fick även köpt lite till mig själv som jag är så nöjd med. En t-shirt på Odd Molly som magen kommer få plats i hela tiden och två tröjor på Zara.
Även en fårfäll som är helt fantastisk!! Jag en liknande i grått och även en i vitt hemma sedan tidigare, dom är så fina. Dem går ju inte att jämföra med Ikeas fårfällar direkt hehe...
Här är den i alla fall:

Kram Sylvia

Likes

Comments

Jag har tidigare skrivit att Millie verkligen är pappig och helt klart en "pappastjej". Men hon har tagit det till nya höjder.
Sitter hon i soffan med oss ska hon alltid hålla en hand eller fot på honom. Grejar han med annat och ber mig ta henne så kan hon bli så arg och lägga sig på golvet och sparka i protest att det inte är just pappa som tar henne.
Det är pappa, pappa, pappa hela dagarna.
Hon vill vara hos honom, kramas och busa.
När jag sover på jobbet så samsover dem från att pappan går och lägger sig (runt midnatt) och vet ni? Dem inte bara samsover... hon sover UPPE PÅ honom. Han ligger på rygg och hon på mage uppe på hans mage HELA NÄTTERNA!!

Haha.. alltså dessa två är så underbara tillsammans. Pappan själv säger att han älskar att hon är pappig, men hoppas på att jag inte blir avundsjuk eller ledsen.
Och nej, det blir jag verkligen inte! Jag älskar att se dem två tillsammans och jag hoppas hon kommer fortsätta vara pappig, för det kommer behövas sedan när det kommer en bebis som garanterat är mammig och vill ammas (förhoppningsvis!!) och snutta på mig.
Så hoppas hoppas dem två fortsätter vara såhär underbara tillsammans.

Är era barn mammiga eller pappiga?

Kram Sylvia

Likes

Comments