Denna veckans projekt har varit ett dockhus Millie ska få i julklapp. Det är ett dockhus med många år på nacken som behövdes renoveras innan det var i min smak. Det är ju såklart extra roligt att ge en sak man själv har gjort, eller åtminstone lagt ner tid på. Dockhuset var lite fuktskadat och den behövde några åtgärder för att klara av tuffa tag. Vi har bytt ut typ alla skruvar mot grövre för att det ska bli stabilare. Vi har också skruvat in extra skruvar, så att det håller ev klättring och liknande. Vi tog bort mellanväggarna och gjorde en öppen planlösning, målade om utsidan och insidan samt tapetserade innerväggen längst bak.
Ja, vi har lagt många kvällar på det och äntligen känns det tillräckligt säkert för att vi ska våga ge det och det är ju så snyggt nu!!

Såhär såg det ut innan:

Och... tadaaaa...

Kram Sylvia

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Oj, i ärlighetens namn har jag inte varit inne på bloggen på evigheter. Jag har heller inte läst Sylvias inlägg, visste inte att hon va så flitig :-) Och så mkt ni kommenterar, vad roligt :)

Jag läste Sylvias senaste inlägg, blev lite nyfiken efter hon tipsat om inlägget på instagram och då kände jag att de va dags för mig att säga hej också :)

Alma är ju snart 2 år, herregud. Känns märkligt att hon ens skulle haft en födelsedag redan! Haha :) men än är det några månader kvar, hon fyller ju i mars! Hon utvecklas hela tiden o man tänker när hon har lärt sig något nytt att de ska lugna ner sig men icke, haha. De e så häftigt att se. Och hon kan komma hem från förskolan o ha lärt sig något helt nytt, o man bara ”när hände de där?” Haha. Hon älskar fortfarande att sjunga och dansa och kan de flesta barnvisorna utantill, hon pratar 2 ordsmeningar och vet när man ska säga ”en röd bil” eller ”den röda bilen”, de har väl ngt snyggt namn men ja vet inte va de e haha. Hon har ett jättebra minne och kommer ihåg folk, namn och ord.

Hon sover inte så bra, hostan gör att hon vissa nätter vaknar medan andra nätter sover hon som vanligt.. men oftast är de dom jobbiga nätterna ;-)
Hon äter fortfarande ersättning efter middagen trots att hon inte behöver för ”hungern” men de e väl likt andra barn som äter välling tänker jag, det är deras trygghet. Hon har ju dock självmant slutat till o från så vi får se när de blir nästa gång :) Frukost äter hon oftast inte så bra men sen äter hon som en häst och ofta 2 portioner på dagis. Hon sitter vid ”frossar bordet” hehe :P Trots det är hon en tunn och lång tjej! Speciellt efter en sjuk höst för hon äter väldigt dåligt när hon är sjuk.
Hittills har vi vabbat ett par dagar varje månad :P

Hon är inte så mkt för sötsaker men får mariekex när hon ska ha kaka och blir erbjuden att smaka på bulle eller vad det är som vi äter men hon tycker inte de e så gott. Glass däremot är svingott ;) och chips! Men hon tuggar inte chipsen ordentligt så hon har satt i halsen, varav en gång lite mer ”illa” så nu får vi ta de lugnt med det tycker jag.

Alma är en glad men blyg tjej, när hon känner sig bekväm så tar hon lite mer plats. På förskolan är det inga problem, hon går in i frukostmatsalen o ropar HEJ o vinkar till alla.
Hon presenterar sig ibland för nya människor om vi pratat om dom innan (inte någon random) typ om hon ska få träffa ngn kompis t mig eller så för första gången, då pekar hon på sig själv o säger ”Alma”, hehe :P hon berömmer sig själv väldigt mkt ”bra Alma. Duktig Alma”.. :)
På förskolan har hon fått en bästis berättade dom förra veckan, dom är med varandra ska tiden, oskiljaktiga. Så sött :)

Hon är inne i en period där påklädning o blöjbyte inte är kul, då skriker hon o ålar iväg.
Det är oftast den enda gången man kan bli riktigt arg för annars lyssnar hon väldigt bra. Hon vet oftast va hon får göra eller inte o de räcker att ruska på huvudet om hon tittar på mig o undrar om hon får göra det.

Det nya är att hon säger till när hon blir rädd. Om man gör något som hon inte gillar o blir rädd av eller råkar skrämma henne så kramar hon hårt o säger ”Alma jädd”.

Hon är klumpig och slår sig väldigt lätt, och har nära till gråt ;) haha.

Alma gillar att titta på youtube, pedagogiska program med färger, siffror och dyl eller barnsånger. Hon gillar barnsånger lika mkt som poplåtar :P Dom kan hon oxå! Haha. Just nu kör vi mkt Ed Sheeran! Hon är inte så jättemkt för barnprogram om hon får välja, hon tittar oftast inte på Bolibompa men de brukar stå på så får hon göra som hon vill. Annars är det väl Doctor McStuffins, Daniel Tiger eller Bing.

Just nu är vi utomlands, flygresan gick jättebra och vi badar varje dag! Alma tycker de e toppen! I och med resan är Bamse poppis ;)

Kan ni inte berätta om vad era jämnåriga håller på med :)

Kram/L

Likes

Comments

Alla runt mig som skaffar barn nr två har första barnet på förskola, det är ju det absolut vanligaste. Det verkar mysigt att ha tid med bara den lilla bebisen medan syskonet får leka av sig, men de där vet jag inget om. När jag var gravid konkade jag runt på Millie hela dagarna och visst hade det varit skönt att kunna lämna ifrån henne en stund och bara lägga mig på sofflocket och vila kroppen när jag var hemma med graviditetspenning, eller att få gå till jobbet och få lite ombyte från att bära ett barn på höften hela tiden.
Där och då tänker jag aldrig på att folk faktiskt lämnar sina barn på förskola, men nu i efterhand tänker jag shiiiit va lyxigt dem har det och ger mig också en klapp på axeln för att jag kämpade så, och kämpar får jag väl tillägga. 24 timmar om dygnet med två barn är inte ett enkelt jobb.
Att få en lugn stund på dagen med bara Edward eller bara Millie ser jag som en lyx, som väldigt sällan sker.
Under dessa två år som jag varit mamma har jag varit ensam hemma EN gång utan barn. Det var samma dag som vi åkte in till förlossningen med Edward, jag ville vila en stund inför förlossningen så sambon åkte iväg med Millie i 1,5h. Annars har jag aldrig varit hemma utan barn, det låter lite sjukt när jag skrivet det såhär. Tur jag inte har ont av det. Min egentid är från 18.30 när barnen sover och den tiden la vi Millie när hon var pyttis också, så det har alltid varit dit man längtat efter under jobbiga dagar. Snälla kan klockan inte bara bli 18.30 NUU, typ ;-)
Sen vill jag tillägga att det inte handlar om att sambon inte tar sitt ansvar eller är lat, inte alls. Men jag är inte den lugna personen som bara kan göra ingenting, nej jag VILL följa med på allt och lite till. Så därför är jag aldrig ensam hemma utan barn, det är endel av tjusningen med barn det händer saker hela tiden. Skönt för en 25åring med myror i rumpan ;-)

Nästa år på hösten börjar antagligen Millie på förskola. Ja, antagligen. Jag är sjukt hård nu efter att inte fått plats på förskola denna hösten. Så om vi inte får just exakt den förskolan vi vill ha så får hon stanna hemma tills hon börjar skolan, om det nu skulle behövas. Jag kompromissar inte med kommunen längre. Det är mina barn det handlar om och då ska det kännas rätt till 110% innan jag lämnar bort dem. Kalla mig hönsig, men så är det. Det är inte värt några pengar o världen att gå iväg till jobbet och känna sisådär när man lämnar sina barn. Nix, då blir dem helt enkelt hemma tills det är dags för skolan.

Jag är delad kring om Edward ska få börja nästa höst, visserligen är han 1,5 år då så han är ju inte så jätte liten. Men det kommer jag bestämma där och då, först måste vi få en plats.
Anorlunda att skola in båda barnen samtidigt, haha.
På den förskolan vi vill ha (vi SKA ha) är det blandade åldrar och inte åldersindelat, vilket jag tycker är toppen. Men jag vet ännu inte om det är så att syskon går på samma avdelning, eller om dem vill sära på dem. Jag vill nog helst att dem ska gå på samma, dem är så tighta och är verkligen varandras trygghet så att få ha dem på samma avdelning hade inte bara varit smidigt utan också skönt i mammahjärtat.
Hur tänker ni kring syskon på förskola, ska man sära på dem? Och vad tycker ni om åldersindelade grupper?

Ja det blev ett blandat (kanske till och med rörigt) inlägg, är galet trött efter att ha grejar med ett litet projekt hela kvällen. Mer om de projektet ska ni få se imorgon!

Kram Sylvia

Likes

Comments

Millie har nu varit utan napp dagtid i en (?) vecka ungefär och det går sååå bra, högt över förväntningarna. På morgonen när hon går upp eller efter vilan säger jag ”ska vi lägga nappen i lådan?” ”Jaa!” Svarar hon och lägger ner sin napp i lådan och säger ”godnatt napp, sov gott”.
Någon gång under dagen brukar hon fråga efter den och nöjer sig när jag säger att nappen sover.
Det jobbigaste är om hon blir ledsen eller arg, då har nappen varit en enkel lösning. Med nappen får vi avlett henne på något sätt men nu får vi försöka avleda på annat sätt. När vi ska iväg med bilen frågar hon när vi sätter oss i bilen ”napp?”.
Men det fungerar verkligen såå bra utan den. Och det är faktiskt skönt att slippa tänka på att ha med sig napp överallt.

Sedan har jag en liten fundering, eller fråga. Edward är ju som ni vet en stabbig kille som står stadigt på jorden med sina kilon, he he...
Hans fötter är så knubbiga att det är som en liten bulle uppe på foten, hur gulligt som helst!!
Men, han har hittills aldrig haft på sig skor men när jag för ett tag sedan skulle testa ett par skor på honom så gick den inte på. Jag tog en större storlek men inte den heller.. inte ens skorna i storlek 20 går på. Snart kommer han kanske behöva ha skor lite grann i alla fall, men han får gå upp så många storlekar bara för att dem är så tjocka. Millie har storlek 22, så han får väl dela skor med henne annars haha. Vi har massa skor som vi sparat från när Millie var mindre, skor från pax, kavat och en massa andra bra märken, men de går inte på.

Ne, men kanske är det någon här inne som känner igen problemet, hur gjorde ni? Finns det något märke som är toppen på knubbiga fötter? Vilket märke ska man ”passa sig för” då dem i regel är smala i modellerna?
Tipsa på!!

På hans overall finns det tossor och när vi kör jacka så har han raggsockor, så just nu är de inget problem, mer än att de hade varit kul att kunna ta på honom skor någon gång. Men snart går han och då är det mer ett behov av det.

Likes

Comments

Idag hade vi ett hembesök av bvc, dem har börjat med det vid 8 månader och Edward är snart 8 månader. Det är riktigt trevligt när hon kommer hit på lite kaffe och lussebullar. Hon har ju varit här tre gånger nu under detta och förra året så hon är nästan som hemma här nu, Hahah.

Vi pratade kring mat, jag berättade att Edward är duktig med mat och äter allt. Finns inget hittills som han inte gillar. Det spelar heller ingen roll om det är slät mat eller bitar, han äter verkligen allt.
Det jag hade som fundering var om vi skulle hoppa över hans gröt och istället ge middag och det tyckte hon vi skulle göra, eftersom han ändå får välling på kvällen. Så nu kommer han helt enkelt äta som Millie helt och hållet, förutom en amning på tidig morgon som vi har kvar sålänge.. eller rättare sagt, tills han själv inte vill ha den.
Han vägdes och mättes och vi passade på att även väga och mäta Millie. Hon var där för (exakt på dagen!) ett halv år sedan, vid 1,5 år och ska inte dit igen förrens vid 2,5år, så det var kul att veta hennes status också. Och vi kan konstatera att hon vuxit så det knakat under detta halv året.
På 6 månader har hon vuxit 8cm och landade nu på 89cm och 11,7kg.

Edward fortsätter följa sin kurva fint och är både längre och tyngre än medel.
Såhär visade siffrorna för Edward nu, han blir 8 månader om en vecka.
Längd: 73cm
Vikt: 9990g
Huvudmått: 45,4cm

Ni med barn i ålder med Edward, hur stora är era barn nu?

Kram Sylvia

Likes

Comments

Då kör vi ett Edward inlägg också..
Edward äter numera mer eller mindre bara vanlig mat. Tutten är inte speciellt intressant längre så den har vi mer eller mindre slutat med på dagtid, innan var de ibland en gång på dagen som mellis men inte längre. På morgonen får han tutte. Han har tidigare vaknat vid 4-5 för lite tutte och sedan somnat om. Men nu sover han oftast hela nätterna och vaknar på morgonen när vi går upp och då brukar båda barnen få en flaska välling. Så den morgon-tutten kommer nog att försvinna snart också, och därmed slutar jag också att amma helt då. Men det är han som bestämmer de där helt och hållet, jag har inte bråttom.
Han äter mängder med mat i alla fall, men är så aktiv så han behöver all mat. Han är uppe och går längst med möbler all vaken tid. Tar sig en sväng i på Millie rum för att leka lite och sedan letar efter oss i huset, rum efter rum tills han hittar oss och ger ifrån sig ett tjut, haha.
Han sover tre gånger per dag för de mesta. Han äter ett lagat mål mat om dagen, men jag funderar på om jag bör lägga in ännu ett. Millie äter två lagade måltider per dag, men på kvällen när hon äter middag äter han gröt istället. Gröten är ju bra, men det är ju middag också. Svårt de där. Ska höra med bvc i eftermiddag när hon kommer på ett hembesök. Jag vet att bvc-tanten säger att välling är bra, det innehåller allt en bra frukost ska innehålla. Rätt fetter, bra fullkorn och fibrer osv... och det får dem båda två ggr per dag, men frågan är om gröten behövs ändå. Ja vi får se vad hon säger.
Hur äter era små? Gröt? Välling? Två lagade mål?

Edward har börjat att pussas. När man frågar efter en puss öppnar han munnen och lutar sig mot mig, så gulligt!

Kram Sylvia

Likes

Comments

Det var väldigt länge sedan jag skrev om barnen nu. Så vi börjar med Millie.
Nu kör vi med att Millie inte får ha napp på dagarna, bara när hon sover. Det går bra, bättre än väntat. Vi lägger tillsammans ner nappen i hennes napplåda på morgonen och säger godnatt till nappen. Hon frågar efter den då och då men jag säger att nappen sover och att hon får den när hon ska sova. Jag tycker hon är för stor för att ha den på dagarna nu faktiskt. Edward är inte alls lika nappig, han gillar den när han får den, men behöver den inte. Så för att det ska vara enklare för Millie får han inte heller ha den förutom när han sover då.
Sen är jag trött på att gå runt och leta nappar hela tiden, haha. Så om hon bara har den i sängen när hon sover borde det inte vara lika många som tappas bort tänker jag. Snutten däremot får hon ha hur mycket hon vill.
Millie har alltid sovit i vagnen på vilan sedan hon var pyttis. Vi har lixom bara ställt in vagnen på hennes rum så har hon legat där och somnat själv. Men nu när hon är trött och vill sova på dagen vill hon sova i sängen istället, och för mig går de såklart lika bra. Hon hoppar själv upp i sängen och somnar, smidigt!

För ett tag sedan började hon ta av sig bilbältet i bilen. Spelar ingen roll hur hårt vi än spände så tog hon sig ur den. Hon är som en ål. Livsfarligt!!
Så nu har vi köpt en bältessamlare som vi använder och det fungerar jätte bra. Hon har inte tagit sig ut den än i alla fall.

Ja, det var väl lite snabbt om Millie, nu är det mindre än en månad kvar tills hon fyller 2 år, helt galet!!
Vi kör ett Edward inlägg senare idag.

Kram Sylvia

Likes

Comments

Denna veckans projekt var att tapetsera väggen i köket och det är vi nu klara med.
Före:

En hemsk randig tapet som jag hatade. Millie hämtade en pall från sitt rum och ställde vid väggen, precis som vi vuxna, så skulle hon hjälp till såklart.

Igår kväll när sambon var på jobbet och jag lagt båda barnen så fick jag för mig att helt ensam dra igång med tapietsering. Har aldrig tapetserat men jag tycker mig ändå vara ganska händig, så jag tänkte äh vad kan gå fel. Haha, typiskt mig att ha alldeles för gott självförtroende var de gäller sånt.

Men resultatet blev helt magiskt, allt gick super bra och jag blev verkligen sjukt nöjd. När sambon kom hem var allt fint och han blev imponerad!

Det var väldigt svårt att utan dagsljus få en rättvis bild på tapeten. Men det är en tapet som ska se ut som en kalkvägg helt enkelt.

Det var länge sedan jag skrev något om barnen känns det som.. Hur går det med barnen? Nätterna, maten och allt annat - det kommer i ett inlägg imorgon!
Och imorgon har vi även hembesök av BVC, kika in imorgon för att veta mer.

Kram Sylvia

Likes

Comments

Under denna veckan har vi haft projekt toalett. Vår lilla gästtoalett har inte sett så rolig ut och den behövde lite uppfräschning. Vi rådfrågade på färgaffären och köpte färg anpassad för våtrumsmatta. Man får vara noga med förarbetet och vi tog gott om tid på oss och lät färglager härda ordentligt mellan strykningarna, och nu en vecka senare har vi en ny toa. För bara en liten slant dessutom, perfekt!

Såhär såg toan ut innan:

Arbetet på påbörjat.

Väggarna var typ orange/rosa och golvet grå/blått... inte jätte snyggt!

Och här kommer slutresultatet:

Nästa vecka har vi bestämt oss för att tapetsera den hemska fondväggen vi har i köket. Har stört mig på den sedan vi flyttade in i huset men inte vetat vad jag vill göra med den. Men nu några år senare har jag hittat den perfekta tapeten. Ingen av oss har tidigare tapetserat, men detta ska vi väl klara av.

Kram Sylvia

Likes

Comments

Det är verkligen tokdött här inne nu. Men det får ni ta helt enkelt, och nu kikar jag ju in i alla fall :-)

Millie ska nu bestämma kläder själv, något som jag inte gillar haha. Pappan tycker det är gulligt men jag vill själv välja hennes kläder ju.
Och hon ska bara ha ”gosa” (rosa) på allt, eventuellt lila... pust!
Visst är rosa fint, men inte på allt. Jag hatar när man blandar rosa nyanser, typ rosa byxa med en rosa jacka. En rosa sak räcker, tex rosa mössa, punkt.
Sedan är det två klänningar hon helst bara väljer mellan. Jaja.. jag får låtsas vara färgblind helt enkelt.

Något som fungerar är om hon får ha på sig likadana kläder som Edward. Om dem matchar så går det bra. Så nu jäklar blir de att matcha!
Min favoritfärg är blått, och jag tycker Millie är så fin i blått, mörkblått.

Så hör om dagen matchade dem i Marmar onesie i leopard tyg, läckert!

Edward har alltid dregglisar på sig och idag sa Millie att hon också ville ha dregglis. Så jag tog fram en scarf som är hennes med fjärilar på och den gick hem!

Annars då? Jo.. har haft tre mindre bra nätter. Jag har inte sovit en enda timme i streck, det är nog 45min på sin höjd. Edward är tät och har det jobbigt med andningen men framför allt så har Millie drömt otroligt mycket och ropat på mig, sagt massa saker i sömnen och gråtit i sömnen jätte mycket. Hon yrar och är väldigt orolig. Jag är uppe och går mellan rummen mer än vad jag ligger i sängen.
Vårt sovrum - Millies rum - Edwards rum osv osv...

Så både igår och idag har jag vilat när barnen sovit på dagen. Idag blev det bara 30 min för min del dock, men en sån kort stund gör verkligen gott när man är trött.

Vi renoverar lite och grejar hemma denna veckan, så ni kommer få se före och efter bilder på det senare i veckan.
Och på lördag väntar värdefull egentid för mig och min käresta. Millie ska sova borta och Edward kommer ha barnvakt på hemmaplan. Hela eftermiddagen och kvällen är bokad och planerad och vi ser verkligen fram emot denna dag.

Kram Sylvia

Likes

Comments