View tracker

Halva sommaren har redan gått snart, men var är värmen ? Jag jobbar ju i och för sig ett par veckor till innan det blir semester, men det skulle ändå vara skönt att kunna sola lite för- eller eftermiddagar beroende på vilket pass jag jobbar och på mina lediga dagar förstås 😊. Har nu tre lediga dagar framför mig, tillbringar dom gärna i solstolen !

Har börjat med "Smakbox" för ett tag sen. En liten låda med blandade saker som kommer hem varannan månad. Det kan vara allt från kryddor till drycker till bröd till choklad - ja lite allt möjligt, med nya varor som är på väg ut i affärerna. Jättebra att få prova, och så brukar det vara ett litet recepthäfte medskickat. Förra gången fick jag ett nytt sorts mjöl och till detta var ett recept på Hallongrottor som jag provade. Och för för första gången i mitt liv så lyckades jag med dom utan att de sprack eller vart supertorra 👍. Så dom kommer jag baka igen....

☘🍀☘🍀☘🍀☘🍀☘🍀☘🍀☘🍀🍀☘🍀☘🍀☘🍀🍀

Hittade ett nytt recept idag på italiensk-inspirerade köttbullar med bl.a. riven parmesan i. Testade ikväll och dom var så himla goda !! Serverade dom med bulgur, tomatsås och en yoghurtklick, men det går säkert lika bra med pasta som tillbehör 😋

Parmesan-köttbullar

1 kg blandfärs
2 ägg
ca 3 dl riven Parmesanost
6 msk tomatpuré
3-4 pressade vitlöksklyftor
1 kruka basilika ( jag tog 1/2 dl fryst hackad istället )
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Blanda färsen tillsammans med övriga ingredienser till en smidig smet.
Forma till köttbullar, jag gjorde ca 40 st, och lägg på en ugns-plåt med bakplåtspapper.
In i 225 grader ca 15-20 min, skaka om dom nån gång.

Ha det bra 🙋🏻

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Ledig dag idag och den har verkligen varit ledig för jag har gjort i princip ingenting..... Såååå skönt ! Började i alla fall med min vanliga runda innan frukost, tur jag tog korta varianten för då började regnet att droppa lite lätt..... För att senare under dagen övergå i hällregn. Men nu skiner solen så det stämmer ju som Rolandz sjunger " efter regn kommer solsken" 😊

Imorgon är jag också ledig, men då tänkte jag pyssla lite i trädgården. Så lite frön i landet, hugga av rabarberblommorna och fixa lite grann. Har "glömt" kolla rabarberna ett tag, jösses vad de har växt..... Kan bli många goda rabarberpajer !

Rotade lite bland mina recept idag och hittade ett kycklingrecept som det var jättelänge sen jag lagade. Konstigt, för det är bara tre ingredienser och så superlätt att laga, så detta kunde man ju laga varje vecka... 😋

Teriyaki & lime-kyckling

1 kg kycklingfilé
1 dl Teriyakisås
1 st lime, skal och saft

Skär kycklingfiléerna i bitar.
Häll teriyakisåsen i en påse, riv skalet och pressa ur saften från limen ner i påsen.
Lägg i kycklingbitarna, blanda runt och låt marinera ca 1 timme.

Häll ur allt ur påsen i en ugnsfast form.
In i 225 grader ca 40 min el tills kycklingen är klar.
Servera med jasmineris och sallad.


Ha en bra dag 🙋🏻

Likes

Comments

View tracker

Ledig onsdag och försöker låta bli att hitta på för mycket.... Har kört rätt hårt på jobbet sista dagarna så ska försöka ta vara på min ledig dag genom att bara vara ledig.... Blev certifierad larmoperatör förra veckan, så nu är det "på riktigt". Känns bra men det är fortfarande mycket att lära sig, krävs nog ett par års erfarenhet för att bli riktigt bra på detta jobb !
Pendlar nu till Jönköping fram till slutet av september innan den ledningscentralen slås ihop med Linköping. Är ju van att åka den vägen sen mina år på Ryhov, så det känns helt ok. Särskilt de dagar när solen skiner, vägen längs Vättern är ju faktiskt riktigt fin !

Hittade ett nytt recept med lax idag som jag var tvungen att testa på en gång 😊 och det var riktigt gott, så det får vara med i min receptsamling ! Man kan nog variera tillbehören, jag åt råris, men det går säkert bra med bulgur, potatismos eller bara en stor fräsch sallad till.

Ugnsbakad lax med fetaost-röra

4 port

4 st laxfiléer
1 förp Fetaost
10 st soltorkade tomater ( i olja, avrunna )
1 vitlöksklyfta
Solrosfrön, 1-2 msk
Salt & Peppar

Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. ( tinade )
Smula sönder fetaosten i en skål.
Klipp ner de soltorkade tomaterna, pressa i vitlöksklyftan, och blanda ner solrosfröna. 
Salta och peppra och blanda runt allt.
Lägg röran på laxen, "tryck fast" den lite med en gaffel.
In i ugnen i ca 20 min i 200 grader.
Servera med sallad och valfritt tillbehör t.ex. ris/bulgur/ potatismos eller vad du är sugen på....

Ha en bra onsdag 🙋🏻

Likes

Comments

Åh vilken härligt solig varm dag vi haft idag ! Underbart att våren verkar ha bestämt sig för att komma på riktigt... Och att värmen också är på gång, snart dags att börja pyssla ordentligt i trädgården. Satte i alla fall ner potatisen idag, och köpte lite pelargoner och tomatplantor att pigga upp uterummet med. Lite för kallt fortfarande om nätterna för dom att stå ute.... Grävde också upp min Hortensia från förra året som verkar ha övervintrat i levande tillstånd, hoppas den tar sig och blir lika fin som förra året.....

Hittade en flaska påskmust i skafferiet som blivit över, kom då på att det var länge sen vi gjorde kyckling med påsk/jul-must som smaksättare. En väldans enkel rätt att tillaga men sååå god ! Kan rekommenderas om ni hittar nån överbliven must i någon gömma..... Tror det går lika bra med Coca-cola också ifall det är slut med musten.

Påskmust-kyckling

4 st kycklingfiléer
2 dl påskmust
2 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 tsk ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soya

Strimla kycklingfiléerna och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och häll sedan över kycklingen.
Lägg på ett lock och ställ in i 200 graders ugn i 30-40 min tills kycklingen är klar.
Rör om nån gån under tiden.
Servera med kinaris och kokt broccoli.

Det var allt för idag, kom ihåg att det finns en massa goda recept bakåt på bloggen.... Ett för varje gång jag varit här 😊

Ha en bra dag 🙋🏻

Likes

Comments

Ruskväder idag, så lediga förmiddagen får tillbringas inne.. Tog visserligen en morgonrunda, fick bli en ovanligt snabb, och kom sen hem som en dränkt katt... Men efter en varm dusch så smakade morgonkaffet underbart ! Resten av förmiddagen har tillbringats med lite plock och pyssel här hemma, ingen idé att dra igång nåt större projekt när man jobbar kväll.... Hoppas på lite sol till helgen när jag ska vara tredagars-ledig ☀️

Har ju haft praktik i nästan tre veckor nu, jätteroligt och nyttigt. Man lär sig lite nytt efter nästan varje samtal man tar. Och kommande två veckor blir det teori ( korvstoppning ) igen. Och sen lite praktik efter det, och sen är det snart dags för examination 😱 shit vad snabbt tiden går.... Tycker nyss det var första dan vi satt där som en skolklass, lite nervösa och förväntansfulla.....

Idag tänkte jag att det passar med en god soppa när regnet strilar ner utanför. Denna soppa smakar som en "vanlig gulasch" men går ju dubbelt så snabbt att göra 😊

Gulasch-soppa

500 g nötfärs
5 potatisar
2 gula lökar
1 morot
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
6 dl vatten
4 dl mjölk
1/2 dl tomatpuré
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk oregano
1 msk paprikapulver
1 tsk körvel

Skala och tärna potatis och morot. Skala och hacka lök och vitlök. Tärna paprikan.
Bryn färsen i en gryta, tillsätt löken och låt den bryna med litegrann. Lägg sen i potatis, paprika och morot.
Tillsätt alla övriga ingredienser och låt soppan koka ca 10-15 minuter, tills potatisen är klar.
Servera med en klick matyoghurt och ett gott bröd.

Ha en bra dag 🙋🏻

Likes

Comments

Äntligen fredag, avslutat ännu en teorivecka. Denna vecka har innehållit bl.a. viltolycka, sekretess, 2 dagar juridik, försvunnen person och så idag en hel massa studiebesök på olika ställen bl.a. SOS i Norrköping som var jättekul att se hur de jobbar. Vi åkte runt i en buss och kände oss som en skolklass på utflykt 😊. Men nu är det skönt att det är fredagkväll, teoriveckorna är riktigt tuffa.... Nu väntar ett par praktikveckor igen 👍.

Idag blir det lite internationellt på menyn. En indonesisk gryta som är sååå enkel att tillaga, och så himla god !!
Perfekt som bjudmat då den nästan sköter sig helt själv....

Babi Ketjap - Indonesisk gryta

8 små schalottenlökar
6 vitlöksklyftor
750 g grytbitar av nöt- eller fläskkött
1 msk Ingefära
1 flaska Ketjap Manis ( soyasås )
1/2 dl kinesisk soya
1 tsk svartpeppar
1-3 röda chilifrukter ( ta bort fröna ur dom )
5 dl kycklingbuljong, kan ersättas med kokosmjölk för lite krämigare gryta

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och hacka lök och vitlök.
Dela ev köttet om det är stora grytbitar.

Bryn först all lök i lite olja i en stekpanna.
Ta upp och lägg i en ugnsfast gryta eller större form.

Bryn sedan köttet tillsammans med ingefäran i lite olja i stekpannan.
Låt det bryna ett par minuter under omrörning så alla sidor blir brynta.

Lägg över köttet tillsammans med löken, häll i Ketjap manis, soyan, strimla chilin och lägg i
och häll sedan på buljongen och krydda med svartpeppar.
Rör om ordentligt och ställ in i ugnen.

Låt grytan stå i 3-4 timmar, rör om någon gång under tiden bara.
Serveras med jasmineris och sallad.

Hoppas på sol denna lediga helg, så våren kommer igång ☀️

Ha en bra helg 🙋🏻

Likes

Comments

Ledig lördag is lovely 💕
Kört hårt hela veckan och blandat dagpass och kvällspass om vartannat, så nu är det skönt med tre lediga dagar i rad. Avslutade igår med ett kvällspass ute i polisbil för att se hur de jobbar, spännande men lite otäckt när det är bråttom och km-visaren passerar 200-strecket.... 🚓

Idag har det blivit lite plock och pyssel hemma, och ikväll är vi bortbjudna på middag till dottern och hennes kille. Ska bli jättemysigt !

Trodde tidigare i veckan att det skulle bli vår, satt till och med ute ett par gånger mot husväggen och solade. Tänkte att nu har snön fått ge sig....
Men nejdå, när jag vände på persiennen i fredags morse och trodde det var så ljust för att solen sken - vad hade hänt då ? Jo det hade snöat säkert en decimeter under natten och morgonen 😕 var rätt nära en snö-depression igen..... Men snart måste det ju vara vår, så det är väl bara att hålla ut !

Tänkte idag bjuda på ett recept på paj, en kall paj som går bra att förbereda dagen innan också.
Serveras med en sallad och gärna ett glas vin 🍷 till, passar bra en lördagskväll alltså.... 😜

Kall kycklingpaj

2-3 grillade kycklingfiléer
1-2 äpplen
1 banan
1 burk creme fraiche, helst 34% ( men det går även med den som är typ 15% )
1/2 dl majonnäs
1 dl Mango Chutney
2 tomater
Lite hackad persilja

Gör ett pajskal och förgrädda.
Tärna kycklingfiléerna, riv äpplena och mosa bananen.
Blanda med creme fraichen och Mango Chutneyn i en bunke.

Bred sen ut smeten i det förgräddade pajskalet, och låt stå minst
3-4 timmar eller gärna över natten.
Garnera med skivade tomater och strö över lite persiljehack innan servering.


Ha en bra helg 🙋🏻

Likes

Comments

Vilken skön start på söndagen med en långpromenad i solen !! Fick nästan lite vårkänslor när solen tittade fram, fåglarna kvittrade och det var riktigt "varmt", hoppas nu att detta håller i sig !
Denna helg får nog kallas jobbarhelg. Startade med kvällspass i fredags och detsamma idag. Igår var jag ledig, så då passade jag och en kompis på att gå och se Babben i Folkets Park här i Ödeshög. Det blev ca 1,5 timmars skratt 😂 hon är ju helt underbar !

Har kommit in i en läsperiod nu, plöjer den ena boken efter den andra. Håller just nu på med Emelie Schepps bok "Märkta för livet". Läst ungefär halva, och den verkar riktigt bra hittills. Lite kul med eftersom den utspelar sig runt Norrköping och man känner igen platserna som beskrivs.

Igår kväll lagade vi ett recept som säkert är 10-15 år gammalt, och jättelänge sen vi åt. Men det var fortfarande lika gott 😉 så det tänkte jag dela med mig av. Från början fick jag receptet från nån av Mats kollegor på ambulansen, därav namnet "Blåljus-wok"....

Blåljus-wok

4-5 kycklingfiléer
200 g skalade räkor
1 purjolök
2-3 morötter
1-2 vitlöksklyftor
1 paket Halloumi-ost
300 g äggnudlar

Till servering: Sweetchilisås, kinesisk soya

Skala morötterna, strimla dem samt purjolöken fint.
Skär kycklingfiléerna i fina bitar / strimlor.
Tärna halloumin och häll av räkorna.

Fräs kycklingen i lite olja i en stekpanna, krydda med salt och peppar och lägg sedan över i en wokpanna som står på svag värme.
Fräs sedan morötterna i lite olja tillsammans med purjon och pressa även i vitlöken.
När morötterna börjar bli lite mjuka så lägg också över detta i woken.

Koka nudlarna enligt anvisning på paketet, häll av och klipp lite, så de inte är så långa.
Blanda ner nudlarna i woken och vänd sen ner halloumin och räkorna.
Låt stå en liten stund på svag värme så allt blir varmt.

Servera med lite Sweetchilisås och en skvätt soya uppepå.

Ha en bra vecka 🙋🏻 och en solig söndag ☀️

Likes

Comments

Söndag förmiddag igen, veckan har formligen sprungit iväg.....
Har haft teorivecka och lärt oss radiokommunikation och Rakel denna vecka. Varit en rolig och intressant vecka (igen), men nu ska det bli skönt med tre veckors praktik på LKC. Dels för att kanske börja ta lite samtal och praktisera det vi lärt oss "på riktigt". Dessutom skönt med skiftarbete igen, är inte alls van att jobba 8-17 varje dag.... Är som en död sill på kvällarna när jag kommer hem, typ äta duscha och sen sova.....

Vad härligt det är nu när solen skiner ! Får ju nästan lite vårkänslor även fast man vet att det säkert är 2 månader kvar innan den riktiga våren är här.....
Fast när man väl kommer ut så är det ju inte så varmt som man tror.... Men ljuset gör mycket i alla fall ☀️

Var på hockey igår, "E4-derby" mellan LHC-HV71. Fullsatt och en härlig stämning i Saab Arena ! Och gött att LHC vann med 5-1 😊, var nog segt för smålänningarna att åka hem till Jönköping efter matchen....

Hittade ett recept på chokladbollar på en blogg häromdagen som jag provade i fredags kväll. Smakade som Delicatobollar, men med en liten överraskning i mitten - en Center.... Lika enkla att göra som vanliga chokladbollar, så då kan man ju variera lite. Man kan säkert stoppa i nån annan chokladbit oxå, typ Plopp eller vad man nu gillar....

Chokladbollar med Center i:

200 g margarin /smör, helst rumsvarmt
7-8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl Oboy-pulver
Kokosflingor att rulla i

Mixa havregrynen med en mixerstav så det blir mer som mjöl.
Vispa smöret med florsockret till en jämn smet.
Rör ner övriga ingredienser i smörsmeten och vänd sen ner havregrynen.
( Låt ev smeten stå kallt en stund så blir den lättare att rulla )

Rulla ca 20 st chokladbollar, gör en grop i mitten på varje och stoppa i en Center, och rulla ihop igen.
Rulla runt dom i kokosflingor, och lägg på en tallrik.
Ställ kallt/svalt till servering.

Ha en bra vecka 🙋🏻

Likes

Comments

Söndag och dags för ett litet inlägg igen. Fullt upp i veckorna nu, nya jobbet med tuff utbildning tar på krafterna. Men har träffat en massa nya trevliga framtida kollegor, är en jättebra grupp som börjat så det känns bra 😊. Denna vecka som kommer ska vi lära oss hantera Rakel och hur man pratar i radion med poliserna ute på fältet, ska bli jättekul.

Och eftersom jag inte är van att sitta still mellan ca 8-17, så får det bli långa promenader när jag kommer hem på kvällarna. Som tur är har vi en pigg hund vi får låna emellanåt, lite roligare att gå då. Och Fia kan nog gå hur långt som helst, så det är perfekt !

Ledig söndag är en bra dag för att förbereda lite matlådor för veckan. Idag har det blivit lite pannbiffar och så grekiska paprikor. Jättegoda att ha i matlådan och så kan man ju variera vad man vill ha till, en sallad eller ris eller couscous eller potatismos. Går lika bra vilket som 😋

Grekiska Paprikor

4 port

4 st paprikor, valfri färg
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk spiskummin
1 ägg
0,5 dl mjölk
Salt & Peppar
Riven ost till gratinering

Halvera paprikorna och förväll i sjudande vatten ca 5 min.

Blanda alla ingredienser till färs-smeten så den blir smidig.
Lägg paprikorna i en smord ugnsform, och fördela i färsen.
Strö över lite riven ost.

Gratinera i 225 grader ca 20 min.

Ha en bra vecka 🙋🏻

Likes

Comments