Header

​Jag har tyvärr inte orkat uppdatera här de senaste 2 veckorna, mycket som rör sig i huvudet på mig.

Det började med ett besök hos BM för snart 2 veckor sen. Vi konstaterade att lillebror fortfarande ligger med huvudet upp, så hon bokade in en tid uppe på förlossningen för vändningsförsök. Jag ville inte ens försöka och läkaren uppe på förlossningen höll med mig, så vi började prata om alternativen. Kom fram till att jag ska försöka föda vaginalt.

Har gått och mått sååå dåligt och varit jättestressad över detta. Så härom dagen bestämde jag mig för att be min läkare fixa en ny tid uppe på förlossningen så att vi kan planera in datum för kejsarsnitt istället. Vet inte alls hur jag känner inför det, men det blir nog bra i slutändan..

Under dessa 2 veckor har jag dessutom blivit uppskickad till förlossningen pga att bm tyckte han var lite för slö, men han piggnade på sig uppe på förlossningen så vi fick åka hem.

Är idag i vecka 38 (37+2) och det är max 19 dagar kvar.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag har vi fixat det sista med spjälsängen, bara lillebror kvar 💙

Likes

Comments

Barnets utveckling

Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. I stället för puffar gör fostret mer svepande rörelser.

Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilogram.

Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan minskar snarare eftersom gravidkroppen absorberar en del av det.

I gravidkroppen

Magen kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare vilket beror på att livmodern trycker på urinblåsan.

För en del läcker det råmjölk ur brösten fast bebisen ännu inte är född. Barnet får all sin näring via moderkakan. Därför är det bra att äta nyttigt och varierat.

Egna tankar:

Max 5 veckor kvar! Snart är han här. Ska bli så skönt! Känner mig inte alls lika orolig över hur förlossningen blir längre, ut kommer han på ett eller annat sätt och smärtan efteråt försvinner tillslut. :)
De senaste dagarna har han varit en riktig liten vilding, knappt varit en lugn stund. De få gånger han varit stilla (när jag sover konstigt nog) så har han vaknat till bara av att jag lagt handen lätt på magen, så han är väldigt aktiv just nu.
Igår hade han vänt sig rätt, men under natten valde han att vända tillbaka igen, så han ligger fortfarande i säte..


Likes

Comments

I tisdags var det dags för TUL igen, läkaren kollade allt som han brukar, mått, flöde, hjärtljud etc.. Allt såg bra ut och han följer sin kurva. Väger i nuläget ca 2200g vilket är 10.3% mindre än medel, men som sagt han följer sin egen kurva så de är inte oroliga.
Han låg i tisdags med huvudet uppåt fortfarande och jag börjar känna mig väldigt stressad inför det, men han kan eventuellt ha vänt sig nu under natten. Håller tummarna iaf.


Likes

Comments

Igår hade vi en helt underbar dag tillsammans hela familjen! Vi ville komma ut på en utflykt med Elliot innan lillebror kommer, känns inte som att vi, eller iaf jag, kommer orka så mycket efter förlossningen. Så vi passade på att dra med Elliot till Parken zoo igår och det blev riktigt lyckat! :)
Karusellerna var ju dock det bästa så det blev lite segt för mig som inte kan åka något och hoppades på att få gå omkring i djurparken hela dagen. Men det viktigaste var att Elliot fick en rolig dag och det fick han (och vi också förstås!). Vi gjorde i ordning goda mackor, juice, yoghurt och frukt som matsäck och var där hela dagen. Trots halvdåligt väder lyckades jag bränna mig rejält, så nu ligger jag på soffan helt röd och öm och med blåsor... Suck! Men sååå värt det ändå! 💙

Likes

Comments

Barnets utveckling

Fostret väger ungefär 2,4 kilogram. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och slätare. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett.

I gravidkroppen

Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. En del gravida kan få ont över revbenen. Att sträcka på sig kan avlasta.

Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan ge ont i ryggen.

Bebisen trycker på överallt och det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen.

Egna tankar:

Redan vecka 35, jag längtar efter förlossningen men jag önskar det gick långsammare.. Vill ge grabben i magen tid att vända sig med huvudet neråt. Är totalt livrädd att tvingas till kejsarsnitt och samtidigt vet jag inte om det är värt riskerna att försöka föda vaginalt även om han ligger i säte.. Hoppas på att han vänt sig till nästa vecka när jag ska träffa läkaren. Känns som att jag bara går omkring och funderar på hur förlossningen kommer bli nu, är vanligtvis väldigt lugn men nu när det kanske inte blir alls som jag vill är jag totalt sönderstressad..
Svårt att sova dessutom, det gör ont och är varmt och svettigt, måste upp och kissa ofta och så har jag halsbränna.. Blä för det.
Storebror, mamma och pappa längtar efter dig lilla hjärtat.. 💙


Likes

Comments

Som jag nämnde i tidigare inlägget valde jag att gå till sjukhuset idag. Otränad, svår foglossning och höggravid som jag är tyckte jag att det var riktigt jobbigt tyvärr, men tillslut kom jag fram. Strax under 2 km på 25 min.. Halvvägs framme började det dessutom storma med hård vind och ösregn, så verkligen inte min dag, haha. Gick dessutom med konstanta smärtsamma sammandragningar och någon annan smärta som påminde om håll.
Men men, tillslut kom jag ju iaf fram. ;)

Det blev ett ganska långt besök idag, de vanliga proverna togs och mycket såg väldigt bra ut medan vissa grejer var sämre.. Järnvärdet har på något mystiskt sätt ökat trots att jag slutat med järntabletterna, så nu behöver jag dem inte iaf. :) Blodsocker, tryck, bebisens hjärtljud etc såg bara bra ut. Något var däremot konstigt med urinprovet, så hon skickade iväg det på analys. Antar att de hör av sig ifall det är något fel.. Nu har jag dessutom börjat gå upp i vikt, så nu är jag uppe på inskrivningsvikten. Känns ändå helt ok att ha lyckats hålla det så här länge.

Eftersom att lillen har legat i säte hela tiden började vi diskutera det och jag sa att jag är 90% säker på att han fortfarande ligger i säte pga vart jag känner sparkarna, BM kände efter och sa att hon tror han ligger med huvudet nedåt (precis som hon trodde sist), men eftersom jag var så säker på min sak sa hon bara glatt att hon skulle hämta UL-maskinen så skulle vi kolla. Mycket riktigt låg han med rumpan ner.. Vi pratade då om hur allt kommer gå till om han inte vänder sig själv snart, de tror inte att ett vändningsförsök skulle lyckas på mig så på BM iaf lät det som att det blir planerat snitt om han inte själv vänder sig snart.. Är livrädd för snitt, men det känns liiite bättre om det är planerat jämfört med om det är akut. Så vi får hoppas att han vänder sig snart. Ska prata med min läkare om det när jag gör TUL nästa vecka.

Fick dessutom veta att hon snart ska gå på semester, så nu sista veckorna ska jag tydligen få träffa en annan BM.. Det kändes väldigt dystert att säga hejdå.

En kul överraskning var däremot att jag fick en s.k ''bb-väska'', en väska de brukade dela ut hos MVC/BB men har slutat med. Det är samma innehåll som i liberoboxen men nu får man hämta ut den på ica maxi. Men min underbara BM hade tydligen sparat undan en till mig.. :)

Vecka 34:

Blodtryck: 120/80
Blodsocker: 5.5
Järnvärde: 124
Vikt: +/-0
Hjärtljud: 152
SF-mått: 35

Likes

Comments

Var uppe 4 gånger inatt för att kissa, fy helvete för det när man har såhär ont.. Hur länge står man egentligen ut med smärtan..?
Ska strax ta alvedon och sen pallra mig iväg till barnmorskan, får se hur jag och bebis mår. Känner på mig att det kanske är dags för lite snack om förlossningen och amning idag också, tror det var runt den här veckan jag och min förra bm pratade om det när jag väntade Elliot iaf. Blir spännande iaf.
Känner mig lite besviken, eller ja, mycket besviken. Emil skulle ha följt med till bm den här gången eftersom att han inte varit med en enda gång, men så kunde han inte iaf pga att han var tvungen att åka in till skolan för grupparbete.. Så det är ju inte hans fel, men jag känner mig besviken över det.. Inte på honom såklart, men på själva händelsen.

Likes

Comments

Barnets utveckling

Nu väger fostret ungefär 2,3 kilogram och är runt 46 centimeter långt.

De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och behöver inte ligga i kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva och sova efter födelsen. Barnet vill vara nära och lyssna till kroppsljud.

I gravidkroppen

Livmodern tränar för förlossningen vilket kan kännas i form av förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känns inte alls, men om du lägger handen utanpå magen kan det kännas att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig nedåt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Hos omföderskor brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet och kännas lite oftare. Läs mer om skillnaden mellan sammandragningar och förvärkar.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Kontakta en barnmorska om du är osäker.

Egna tankar:

Nu börjar det bli riktigt jobbigt, vill mest att detta ska vara över nu.. Foglossningen blir bara värre och värre, jag kan knappt sova för att jag har så ont, ingenting hjälper mot det heller.. Får jättemycket sammandragningar varje dag och de gör riktigt ont. Ilar och drar (tänk er nästan som när man får sendrag i benet, fast detta är i hela magen). Fick det några enstaka gånger i början av graviditeten men då hjälpte det att slappna av (gjorde ont när jag gick eller resta mig upp för fort), nu kan det helt plötsligt komma även om jag ligger helt avslappnad i sängen.. Får ont i ryggen av att ligga still för länge under natten, men att vända sig gör så ont att jag bryter ihop.. Måste dessutom gå upp några gånger per natt för att kissa/dricka mjölk mot halsbrännan. Blodsockret är svårt att hålla på en bra nivå nu, trots att vi höjer insulinet.. Jag är orolig över att han ska dö i magen innan förlossningen (en komplikation vissa diabetiker tydligen upplever...).. Allt det här tillsammans börjar göra mig väldigt hängig och nerstämd, är rädd att bli deprimerad igen.. Så nästa vecka när jag ska till BM ska jag prata med henne om att få träffa läkare och diskutera tidigare igångsättning, jag har egentligen inga höga förhoppningar alls på att det kommer gå, men jag måste försöka..
4-7 veckor kvar nu.


Likes

Comments

Idag är det max 50 dagar kvar tills lillebror kommer ut till oss, som vi alla längtar här hemma! :)
Nu börjar det kännas riktigt riktigt nära, men jag känner mig ännu inte helt mentalt redo att bli tvåbarnsmamma. Det är inget som oroar mig det minsta däremot, jag KOMMER vara redo när han kommer.

Idag har jag förberett lite inför lillebrors ankomst, inga stora grejer men jag har börjat med förlossningsbrevet, skrivit en lista på de få sakerna vi har kvar att handla in innan förlossningen och så kokade jag alla nappar och flaskor. Det var väldigt länge sen och jag blev lite nostalgisk av det. :) Tänk att få koka flaskor och nappar igen, haha..

Här om dagen hämtade jag ut mitt libero-paket från Ica MAXI. Väldigt bra box måste jag säga.
Den innehöll:

Ett blöjpaket (5 st strl 1 & 9 st strl 2)
Ett paket våtservetter
Ett paket bindor
En ''provbinda''
Ett litet paket amningsinlägg
Två små flaskor (Babyolja & baby bath, 50ml vardera)
En leksak
En bok om bebisen
Ett papper med lite rabatter hos Ica MAXI

För att få boxen blir du medlem hos libero, det gör du på deras hemsida. Där fyller du också i när du är beräknad. Ca 2 månader innan kommer du få ett mejl från dem om att du snart kommer få ett sms med en kod, ca ett dygn senare får du smset med en länk. När du öppnat länken och aktiverat koden har du 2 timmar på dig att hämta ut paketet hos närmsta Ica MAXI (så ett tips är att låsa upp det när du väl är där).

Nu ska jag och Emil mysa ner oss i soffan med frukt och bara ta det lugnt. Vi alla har varit förkylda den här veckan, så det behövs lite lugn nu.Likes

Comments