Allmänt

Den här gången åkte vi till jysk och köpte med oss en ny skänk som vi ska ha i köket. Så här blev detSå himla nöjda är vi. :)
Även en liten låda som vi ska samla alla nappar i (som ALLTID oavett vad görsvinner spårlöst)Idag car vi på erikslund igen och både jag och mathias fick med oss ett par varsina skor hem. Äntligen skönt med varma skor i vinter.har dock inget kort på de.
Lea fick en tröj väst typ. As fin och mysig! :)
Och jag plocka med mig en mascara hem.
Imorgon är jag ledig. Då ska vi till dollarstore och till media markt och på kvällen blir det vin! :) om jag hittar barnvakt vill säga! :)

Förhoppningsvis ska det inte vara några problem:)

 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Allmänt

Hejhejhallå! Min helg har varit bra!
Det har varit mycket fixande hemma. Vi har fått upp lister i köket gallen och i vårt sovrum.Tänk att så lite kan göra så mycket. Och jag förstår inte varför vi inte har gjort detta tidigare. Är hur enkelt som helst.
Igår spelade jag en korpen match med emmas lag. Det var riktigt kul. Matchen slutade 2-2. Men idag kan jag knappt röra mig. Haha.
Efter matchen gick vi hem till mathias mamma och bakade lussebullar och kanel och vanilj bullar. Mycket gott!

På kvällen åkte vi och käkade pizza:) idag har vi varit och handlat lite och kl 18 ska vi till wenströmska och se på Sofies match:)

Men nu ska jag ta en liten lur med min fina dotter som redan ligger och sover brevid mig. :)

 

Likes

Comments

Allmänt


Bil på mina fina älskling och världens bästa unge från igår när sverige mötte portugal.
Med Sveriges vanliga tur så ramlade bollen in i 80:e minuten och de förlorade med 1-0.

Väntar bara på ett mirakel på tisdag....

 

Likes

Comments

Allmänt

 

 

Sinnen och känslor

Barn i den här åldern repeterar ofta vad de har lärt sig, det befäster kunskapen. Det kan till exempel handla om att stapla och bygga, plocka i och ur, och att passa ihop saker.

Barnet kan sitta länge och slå på en bultbräda eller skaka något som låter. På det sättet lär sig barnet förstå att något händer när man gör på ett visst sätt, att olika aktiviteter ger olika ljud.

Barnet blir allt skickligare på att använda sina händer. Det är roligt att hälla och tömma olika sorters innehåll ur burkar eller små hinkar. Händerna används också för att känna och uppleva saker. Sandlådor och fingerfärg brukar vara kul, att få ta och känna på den torra sanden eller den blöta geggamojan.

Hur olika saker förhåller sig till varandra blir mer intressant, till exempel att något är innanför, utanför, ovanför eller under något annat. Barn brukar tycka om att kasta saker omkring sig. Genom att se hur sakerna hamnar på golvet lär sig barnet uppfatta perspektiv.

Barnet kan alltmer dela känslotillstånd med andra, påverkas av den vuxnes reaktioner och göra dem till sina egna. Barnet kanske ramlar utan att det gör ont. Men om föräldern ser orolig eller ledsen ut, får barnet signaler om att det faktiskt gör ont, vilket kan få barnet att börja gråta.

Kan själv

Nu börjar barnets egen vilja märkas allt tydligare. Barnet vill kunna själv och kanske protesterar när föräldern försöker hjälpa till. Barnet kan känna stolthet över sig själv och sin förmåga att prestera olika saker. Som vuxen är det bra att uppmuntra barnets försök att klara av saker själv, även om det kanske tar lång tid eller blir lite fel.

Många barn tycker om härmningslekar och turtagande lekar, att omväxlande ge och ta. Barnet upprepar gärna, undersöker om och om igen med händer och mun, skakar på och kastar saker. Det som för den vuxne är en rutinsak, är för barnet en ny möjlighet att lära sig något. Många barn blir  nu mer nyfikna och frimodiga. Rädslan för det främmande brukar klinga av.

Barnet märker att det kan påverka sin omvärld. När barnet ropar förväntar det sig att någon kommer och hjälper till.

Barn tycker ofta om att vara med och till exempel laga mat, dammsuga och prata i telefon.

Tips

 • Låt barnet sitta i en säker gunga. Samtidigt som man gungar barnet kan man passa på att busa, prata eller sjunga lite. Berätta för barnet att det gungar upp och ner och fram och tillbaka.
 • Bind fast ett rep på ett mjukdjur eller en leksak. Göm den under en stol så att bara repet syns. Fråga var djuret är. Visa hur man kan dra i repet så att djuret eller leksaken blir synlig igen.
 • Låt barnet bada en docka. Visa dockans olika kroppsdelar och visa sedan samma kroppsdel på barnet.
 • Låt barnet måla med fingerfärg. Använd en blandning av filmjölk och hushållsfärg. Sätt barnet naket på ett stadigt underlag, till exempel en badkarsmatta, och låt det pröva fingerfärgen. Spela gärna musik som barnet tycker om.
 • Med fasta läggningsrutiner vet barnet vad som väntar. Det blir mindre svårt att övergå från lek till sömn. Man kan till exempel bada innan barnet ska läggas för natten, läsa en bok eller sjunga en sång, men vara lyhörd för vad som passar bäst för barnet.

 

Kommunikation

Det är väldigt individuellt när barn säger sina första riktiga ord. Dessutom kan ett och samma barns språkförmåga variera beroende på om barnet är trött eller piggt, om barnet känner sig tryggt och hur väl barnet känner samtalspartnern. Olika personer i barnets närhet har ofta olika uppfattning om vad barnet kan.

De flesta barn förstår mycket av det man säger och kan också säga enstaka ord. En ettåring brukar använda enstaka ord som betyder en hel mening. ”Pappa” kan betyda ”pappa, jag vill ha mat”. Många barn har egna ord och uttryck för olika saker. 

Barnet använder sig av ljuden i kombination med gester och miner för att få andra att förstå. Det är inte alltid så lätt att förstå vad barnet menar, men det viktiga är att man bekräftar att barnet lyckas kommunicera. De dagliga rutinerna ger bra tillfällen till detta, till exempel när barnet vill ha mer mat på tallriken eller byta en full blöja.

Barnet börjar förstå att bilder föreställer något verkligt. När barnet pekar på en bild med en hund talar det om att det vet att bilden representerar en riktig hund. Små barn förstår foton först och därefter tecknade bilder.

När man läser eller berättar något kan barnet ha tålamod en kort stund åt gången. Man får försöka anpassa längden på berättelsen efter vad som verkar lagom för barnet.

I den här åldern är det vanligt att barn

 • pekar på enkla föremål som till exempel en lampa eller en klocka
 • försöker härma ord
 • följer enkla uppmaningar
 • säger nej, och vet vad det betyder. Förstärker ofta nej med att ruska på huvudet.
 • vinkar hej då.

Tips

 • Låt barnet hjälpa till i vardagen, till exempel genom att be det att hämta saker.
 • Sjung sånger tillsammans, till exempel där barnet kan bidra med djurläten.
 • Försök hitta på er egen sång eller ramsa. Använd enkla melodier som till exempel Imse vimse spindel.
 • Läs enkla ramsor och låt barnet fylla i med ord som det kan:
  "Bom, bom, bom, bom låter stora trumman.
  Tick, tack, tick, tack klockan slår.
  Dripp, dropp, dripp, dropp regnet faller sakta.
  Dunk, dunk, dunk, dunk hjärtat slår."
 • Fråga gärna på biblioteket om tips på skivor eller böcker med sånger och ramsor

 

Rörelseförmåga

Många barn kan sätta sig själva och gå med hjälp av att hålla någon i handen. Barn brukar nu ha ganska bra balans och kunna stå en kort stund utan stöd.

Enstaka barn börjar gå utan hjälp redan före ett års ålder. De flesta andra vill ha några månader till på sig. Att gå utan stöd är inte lätt. Barnet ska kunna balansera kroppen, lyfta ena foten och sätta ner den framför den andra. Samtidigt ska barnet flytta sin tyngd från den bakre foten till den främre.

I den här åldern kan många barn

 • sitta stadigt i en barnstol
 • sparka av sig skorna
 • klättra upp och ner i soffor och på stolar.

Man behöver inte tänka så mycket på vad barnet kan eller inte kan. Det finns ingen mening med att försöka skynda på utvecklingen, barn är olika, även syskon emellan. En del barn är nöjda med att kunna krypa och vill hellre sitta och leka än att till exempel resa sig och träna på att gå.

När barnet vill börja klättra kan man visa hur det ska krypa bakåt nerför trappor, sängar och soffor. En vuxen behöver förstås vara med i början.

Munnen

Kanske har de första tänderna kommit nu. Barnet använder käkarna för att finfördela maten och provar tungan för att skapa nya, roliga ljud. Det brukar vara en bra tidpunkt att börja med lite större bitar i maten. Bitarna stimulerar munrörelserna och språkutvecklingen. Barnet behöver både smaka och känna. Man kan ge barnet en egen sked, samtidigt som man matar med en annan sked.

Tips

 • Barn tycker ofta om att vagga i takt med musik. De tränar balansen för att kunna ta det första steget och att gå själv.
 • För att kunna lära sig gå på egen hand behöver barnet först träna genom att hålla en vuxens händer. En lära-gå-vagn med bra bromsfunktion kan också vara bra.
 • Låt barnet gå på många olika underlag - gräsmatta, sand, asfalt och grus. Inomhus kan barnet få prova att gå på madrasser, kuddar och olika mattor.
 • Det kan vara roligt med burkar och lådor som barnet kan fylla med innehåll och sedan tömma.
 • När barnet äter kan det vilja mata dig också. Turas om att mata varandra.
 

Likes

Comments

Allmänt

När man tror att man ska få jobba med årets minsta sömntimmar bakom sig så överaskar Lea med att vakna 10.28 idag! Älskade du vad jag behövde en skön sovmorgon när natten inte var den bästa!
Idag skullr det ha blivit ett 17-22 pass men istället kör vi 14-23 i old stile. Var fyra dagar sedan jag var på jobbet så hur konstigt det än låter så ska det bli skönt med lite jobb.

Nej upp och hoppa. Dags för frulle för mig och min lilla gris! 

Likes

Comments

Allmänt


När jag var gravid så levde jag på ben&jerry chocolate fudge brownie.
Godaste evvvver!

 

Likes

Comments

Allmänt


Den 11 april kommer världens finaste pojke titta ut från Sara!! Åh är så lycklig. Bebisar gör mig full av lycka speciellt när det är någon nära mig som ska ha! :))

Jag har hela tiden sagt att det är en liten pojke som är där inne och guu så rätt man har:)

Är så glad för deras skull och jag kommer ställa upp för denna pojk lika mycket som de har ställt upp för mig och Lea! ??

 

Likes

Comments

Allmänt


Idag följde jag och lea med mikaela och ellen till leos lekland! Jätte bra ställe att få ungarna att springa av sig! Vid två kom även pappsen. Det är gratis för barn under 1 år. Sen 70 kr upp till två år. Gratis för föräldrar:)
Det är nog inte sista gången vi är där! :)

 

Likes

Comments

Allmänt

För ungefär ett år sedan såg jag ut så här

 

 

Nästan helt obegripligt att man har sett ut så här. 

Bilden är tagen den 30 november och jag var i vecka 38. 

 

Nu har jag en liten galning som springer omkring här.

Graviditeten har många nackdelar som tjock, kräkningar, huvudvärk, endast fula kläder, otymplig. 

Men de få fördelarna väger upp det dåliga så enkelt! Så enkelt som en liten spark! :) 

 

Jag skulle kunna säga att jag saknar att vara gravid men skulle jag bli det nu så skulle jag ångra mig direkt. haha. det är verkligen delade åsikter om det där.. 

en visst är det fint :)

 

Likes

CommentsDessa klänningar är ifrån missme.se och huuur sköna som helst!
Den svarta hade verkligen jätte skönt material!
Nelly har fått konkurrens. Jag kommer förmodligen börja handla mer på missme nu! Tummen upp!

 

Likes

Comments