View tracker

Godkväll 😊 Hur har eran helg varit? Våran har dragit förbi i en rasande fart! Fredagen började med besök av Ludvigs faster och kusin som ville gossa lite bebis ❤ Sedan åkte vi upp och hälsade på min morfar och lussade lite för honom, han orkar inte vara med på julafton längre så vi tyckte att han skulle få besök av lite tomtenissar och lucior som kom med pepparkakor och lussebullar🎄 Men någon sång blev det dock inte 😂 jag vill ju inte skrämma honom 😊

Tyvärr har det inte blivit mycket matlagning denna helg, lördagslunchen bestod av korv & bröd på skogsknopparnas avslutning uppe på Billingen! Och på kvällen var vi bjudna till min mamma på middag! Ludvigs föräldrar var också bjudna. Faktiskt första gången på 7 1/2 år 😉 super mysigt var det iaf!

2 ADVENT har mest bestått av bus med Nils och fix i huset 😊👍

Ludvigs arbetskamrater frågade i veckan om jag hade lust att sätta upp en nyårsmeny till dom, som dom kan laga till för sina gäster 😊 super kul! självklart vill jag det! Kanske även att några av er kanske kan ha nytta av en sådan 😉 En bra, men ändå smidig meny som går att förbereda bra.. Så nu är blir det att laga till rätterna för att kunna skriva upp mått och se till att den blir riktigt bra! 😀 super kul ❤ Det är nytt för mig att skriva upp måtten när jag lagar mat. Jag har alltid gått på känn. Förhoppningsvis går det av bara farten snart men är svårt i början 😉👍

I morgon ska jag baka lussebullar med mandelmassa och rostademandlar med smågrabbarna och självklart ska jag skriva ner receptet om ni vill prova 😊

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Har ni också fikat lite för mycket i eran familj? 🙈 Rockyroads,pepparkakor,saffransbullar och en heldel julmust har konsumerats hemma hos oss och då gäller det att laga lite nyttigare mat!

Igår blev jag sugen på något asiatiskt, smidigt och nyttigt. Det blev en sallad på råmarinerad lax, avokado, granatäpple, Cashewnötter & wasabi.

Svin gott! 🤓 Och Nils älskade den råmarinerade laxen 👏

Vill ni prova?

SALLAD PÅ WASABI & SOYAMARINERAD LAX, AVOKADO, GRANATÄPPLE & ROSTADE CASHEWNÖTTER samt en wasabicreme👌

Räcker till 4 - 5 personer

Råmarinerade laxen:

500 g tinad fryst lax (alt. Salmalax)

2 dl kikkoman soya

3 cm wasabi (ifrån en tub wasabi)

1/2 lime

Salladsbasen:

2 avokado

1 granatäpple

1/2 mellanstort isbergssalladshuvud

250 g tinade frysta sojabönor

4 msk hackade rostade och salta Cashewnötter

4 tsk svarta sesamfrön eller vallmofrön

1 tsk hackad röd spanskpeppar 🌶

2 tsk hackad koriander (jag använde fryst)

Wasabicreme:

1 dl majonäs

6cm (ifrån en tub wasabi)

1/2 citron 🍋 ( skiva den andra halvan och toppa salladen med.)

2 krm Salt & 3 varv med svartpepparkvarnen

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att tärna den råa laxen i 1x1 cm stora kuber. Blanda där efter kikkomansoya, 3 cm wasabi och juicen ifrån en halv lime i en skål. Lägg i laxen och blanda runt så att all lax marineras. Ställ åt sidan.

Strimla isbergssalladen och portionera ut på tallrikar. Dela 2 avokado och tärna den, portionera även den på tallrikarna. Sedan sojabönorna.

Öppna och rensa ur kärnorna ur ett granatäpple. Sprinkla ut dom ovanpå sojabönorna.

Över granatäpplet lägger du laxen. Låt en del marinad få följa med!

Ovanpå laxen fördelar du ut dom hackade Cashewnötterna, den hackade spanskapepparn, sesam/vallmofröna och koriandern över tallrikarna.

Ta fram en skål till wasabicremen och blanda 6 cm wasabi, juice ifrån en halv citron, majonäs och salt och peppar. portionera upp i skålar på tallrikarna eller ringa över salladen.

Tänd lite ljus på bordet och avnjut! ❤


Likes

Comments

View tracker

Som småbarns föräldrer är man sällan sysslolös! 😂 Denna dagen började med besök av några ventilations snubbar som skulle fixa och ordna med takfläkten med allmänt stök och dån och allt som hör till 😊 efter det åkte jag och grabbarna ner till BVC inne i stan för 2 månadeskontroll för lilla Henry 😊 Direkt efter besöket bar det av till däckverkstaden för att laga en punktering! Sedan hem för att laga mat till mig och Nils och samtidigt få för sig att baka en banankaka på dom 2 bruna bananerna som låg i fruktskålen 😂 mellan detta, sovstund och vanlig hederlig barnpassning 😄

Men nu har vi snart knutit ihop säcken och ska upp till några kompisar och baka pepparkakor med kidsen 😍

Jag har fått bli vid min svärmors recept på pepparkakor som alltid är ljuvligt frasiga och goda 😊

Här är det! varsågoda 😘

Likes

Comments

Glad första advent! hur mysigt är det inte att tända ljus vid frukosten samtidigt som "å helga natt" spelas i högtalarna 👌✨

Noblessekakor är väldigt enkla kakor att göra och passar perfekt till adventsfikat 😍 Dom är även superbra att ha i frysen och ta upp när man får oväntade fikagäster 😅 Jag bakade med noblesse apelsinkrokant sist för att få en lite juligare kaka. 🍪 Väljer du glutenfria havregryn passar dom dessutom till glutenintoleranta! 👍

NOBLESSEKAKOR MED APELSINKRISP

Ca 35 st

2 ägg

4 dl strösocker

200 g kokos

5 dl havregryn

300 g mjukt/smält smör

1 förp noblesse apelsinkrokant

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda sedan socker, kokos och smöret en bunke. Låt svälla i 10 minuter. Blanda sedan ägg och havregryn.

Klicka smeten i aluminiumformar och baka av på 175 grader i ca 12 min.

Lägg en noblesse skiva på varje kaka direkt när dom kommer ut ifrån ugnen! Ställ gärna in dom i kylen så att dom stelnar till sig!


Trevlig fika ❤

Likes

Comments

Godmorgon 😊 Idag börjar morgonen med en liten stund i soffan med minstingen Henry. Nils är lämnad på förskolan för att få leka lite med lite jämnåriga kompisar istället för brorsan och mig😁 Igår fick Nils vara hemma ifrån förskolan och vi åkte allihop till Emma på Torsö och myste,fikade och lekte med dom andra mammorna och barnen som var där.Vi hade superkul och hoppas på att ses snart igen! ❤

Här kommer äntligen receptet på den härliga soppan och brödet jag bjöd på i måndags på kalaset! varsågoda 😊

Fisksoppa med saffran, laxfisk & vittvin.

Receptet räcker till 4-6 personer

600 g laxfisk

1 pkt saffran

2 dl vittvin (alt. alkoholfritt ifrån mataffären.)

1 gul lök

1 klyfta vitlök

2 dl fiskbuljong + 1 dl hönsbuljong (alt. utspädd köpt)

4 morötter

1 bakpotatis

1 krm sambalolek

2 tsk strösocker

5 dl grädde

Smör till stekning

Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

Börja med att skala och dela upp morötterna i 1 x 1 cm stora bitar. Dela bakpotatisen i lika stora bitar. Ställ åt sidan. Finhacka därefter den gula löken och bryn den i smör i en gryta tillsammans med saffranen tills löken bivit mjuk.

Nu tar du i morötterna och potatisen. Häll i det vita vinet, buljongen och grädden. Riv därefter i vitlöken och ta i sockret och sambaloleken. Låt detta koka och smaka av efter en stund, krydda med vit och svartpeppar. Tillsätt salt tills du fått upp rätt sälta.

koka soppan ytterligare en stund tills de att potatisen och morötterna blivit mjuka.

Filea och dela upp laxrödingen i 2x2 cm stora kuber som du tillsätter i soppan några minuter innan servering. Fisken behöver inte ligga i den varma soppan mer än några minuter för att bli klar.

Smaka av igen. (hemligheten till all god mat är att smaka!) Det var det där med sälta,syra sötma igen. Känns soppan inte så fyllig så tillsätt lite mer strösocker alt lite mer buljong så får den lite mer djup. 😊

Garnera gärna soppan med lite fint skuren salladslök.


BRYTBRÖD I långpanna

Blir 25 st

Detta är ett ekelt bröd som bara jäser en gång och räcker till många. Sirapen sätter extra fart på jäsningen och förbränns helt under jäsningen. 👍

50 g jäst

4 dl vatten, fingervarmt

3 msk sirap

2 msk rapsolja

1 tsk salt

10–12dl manitoba cream (vetemjöl med tillsatt askorbinsyra som gör brödet fluffigare.)

Rapsolja (att pensla bullarna med)

Variera de olika garnityret och gör några av varje.

Mjöl

Hackad dill

Svarta vallmofrön

Flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Börja med att smula ner jästen i en bunke (gärna i en huahållsmaskin). Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt sirapen, olja, salt och mjölet, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den på högfart (intensivt) i några minuter.

Rulla ut degen till en längd. Dela den i ca 1 cm tjocka skivor som du sedan rullar ihop till bollar.

Sedan är det dags att pensla bröden med lite rapsolja och strö över dillen, vallmofröna, mjölet och flingsalt på bröden. Snitta bullarna med mjöl och vallmofrön med en kniv för att dom ska bli extra vackra.

Lägg bröden på botten av en oljad långpanna. Låt dem jäsa under bakduk i 50–60 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 10–14 min. OM dom ser ut att ta för mycket färg, sänk ugnen en aning under sista delen av gräddningen. Låt dem svalna i pannan.

Hoppas ni från en fin dag,✌

Likes

Comments

Så otroligt tacksam för alla fina människor jag har runt  omkring mig! 🙏 Jag har haft en underbar födelsedag.

Igår kväll bjöds det på en soppa med röding, saffran och vitt vin. Och till det ett brytbröd 😊 Till efterrätt en glutenfri Mandel&morotskaka med creamcheese, kondeenceradmjölk och valnötter. Min kära mamma och syster är nämligen glutenintoleranta. 😄

 

Känner ni för att laga samma sak?! 😊 Här kommer receptet på kakan till att börja med 💛 

Glutenfri morots&mandelkaka toppad med creamcheese, kondenceradmjölk och valnötter

Botten

300g morötter (4 medelstora)

200g mandelmjöl

4 st ägg

2 dl strösocker

Rivet skal av en citron

2 msk glutenfritt ljustmjöl

1 tsk bakpulver

Glutenfritt ströbröd alt. kokos

Topping

500g philadelphiaost

Skal från 1/2 citron 🍋

1/2 dl florsocker

1 dl fint hackade valnötter

Kondenceradmjölk (Rå)

Citronmeliss att garnera med.

GÖR SÅ HÄR

Smörj och bröa en rund springform, ca 24 cm i diameter. (tänk på att använda glutenfritt ströbröd alt. kokos). Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och finriv morötterna och ställ åt sidan. Separera äggulor och äggvita. Vispa äggulor och socker poröst. Blanda i morötter, mandelmjöl och mjölet blandat med bakpulver. Blanda även i citronskalet.

Vispa vitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ned i smeten. Häll smeten i den brödet formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Börja vispa ihop toppingen genom att blanda samtliga ingredienser i en skål och vispa tills osten blivit uppvispad. Smaka av sötman och tillsätt eventuellt lite mer florsocker eller citronsaft. Fyll en spritspåse med smeten.

LÅT KAKAN SVALNA RIKTIGT ORDENTLIGT INNAN DU SPRITSAR PÅ TOPPINGEN! 

När krämen är spritsad. Ringla på den kondencerademjölken. Avsluta med dom hackade valnötterna och lite Citronmeliss 😊



Likes

Comments

Godmorgon! Idag fyller denna mamman 26 år. Och självklart ska vi ha kalas idag 😊 Jag älskar att ordna kalas! Dock börjar det blir klurigare och klurigare, bara den närmaste familjen är 22 personer 😂 Så kalasen numera är nästan som att köra service!

I ugnen står bottnarna och jag hoppas dom blir saftiga och goda! När man ordnar kalas vill man bjuda på något ma själv tycker är riktigt gott och som är publikfriande! Bland 22 gäster finns det många olika tycke & smak 😊 Så självklart kommer recept på dagens mat i ett inlägg efter kalaset!


Ha en fin dag ✌❤

Likes

Comments

Hej på er! Har ni provat på saffranskakorna än? 😋

Min son Nils är en väldigt bra bordsgranne. Just för att han älskar att äta så mycket att han sitter still och bara njuter 😊 Han är gärna med även i tillagningsprocessen och blandar och grejar! Vilket såklart jag tycker är superkul!

Jag har märkt att han säger SÅ efter varje avslutad uppgift 😂 Antagligen ifrån mig! Nils favorit på frukostbordet är iaf min äggröra. Dijonsenap är en given ingrediens ända sedan en Parisresa för några år sedan! Tack för idén Patrik! 👌

Äggröra med Pariskänlsa

2 ägg

1 dl grädde

1 rågad tesked dijonsenap

1 tsk torkade örter ( typ franskaörter/oregano)

8 varv med svartpepparkvarnen

2 krm salt

Smör att steka i.

GÖR SÅ HÄR:

Lägg alla ingredienser i en skål. Blanda upp med en gaffel tills de att allt fördelats. Värm en panna med 1 msk smör. Tillsätt smeten när smöret börjar få färg och blanda försiktigt (liksom vänd runt smeten) tills den tjocknar till. Ta gärna av stekpannan ifrån plattan lite innan den är helt klar så får den gå klart på eftervärmen och behåller sin krämighet! 👌

Bästa tillbehöret till äggröran är en nygräddad baguette och en stingig tomatsalsa.

TOMATSALSA

3 hackade tomater

1 Hackad pepparoni + 2 msk spad ifrån burken

1/2 hackad rödlöken

Avrunna svartabönor

Juice ifrån en halv lime

2 tsk farinsocker

1 krm salt

Hacka gärna ner en god ört för att ta salsan till en annan nivå. Typ koriander eller basilika. 😊

Likes

Comments

Den här rätten är en snabbvariant av en Indisk rätt som heter Palack paneer där huvudingrediensen är egengjord friterad ost. Det fanns inte tid för det på lunchen igår 😆 Som sällskap fanns även en liten goding som gärna ville ha närhet! Så min variant är med snaprigt stekt halloumiost. Jag har även gjort rätten med en ugnsbakad karré som huvudingrediens istället för halloumiosten tidigare! Rätten kräver en heldel kryddor, därför lovar jag att dela med mig av ett recept på indisklinssoppa lite längre fram så att du får användning för kryddorna igen 😉

Variant på Palack paneer med stekt halloumiost, basmatiris & en svalkande myntayoghurt samt vitlöksliba!

Palack paneer

2 hackade gullökar

3 vitlöksklyftor

1 msk riven färsk ingefära

3 msk tomatpuré (gärna märket mutti)

2 urkärnade tomater

4 dl hönsbuljong (alt. utspädd köpt)

500g färsk bladspenat

2 - 2 1/2 msk garam masala (finns i kryddhyllan)

1 msk svarta senapsfrön

1/2 tsk kardemumma kärnor

1 msk spiskummin

1 msk korianderpulver

3 tsk gurkmeja

1 tsk chiliflakes

2 msk smör

1 dl grädde

2 msk farinsocker

1/2 kruka färsk koriander

Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Knapriga osten

Halloumiost

Rapsolja

Myntayoghurt

2 dl ryskyoghurt

1 tsk torkad mynta

1 tsk hackad koriander

10 cm fint hackad gurka

1 krm salt

3 drag med svartpepparkvarnen

2 tsk olivolja av god kvalitet

Libabröd med vitlök & chilismör 🌶

3 msk smör (smält i mikron)

1 riven klyfta vitlök

1 tsk hackad koriander

1/2 cm hackad röd spanskpeppar

1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader så att den är varm till Libabrödet.

Fräs den hackade gullöken gyllenbrun i rikligt med olja. Riv ner 3 klyftor vitlök. Sänk värmen något (vitlöken ska inte ta färg. Då blir den bitter.) Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare några minuter. Ta sedan i tomatpurén så även den får lite värme. Häll i hönsbuljongen, och den urkärnade tomaten och farinsockret. Låt koka tills det att tomaten nästintill smält in i resterande ingredienser och konsisten på grytan har blivit tjockare 😊

Nu är det dags att sätta på riset så att det blir klart i tid. Och att steka osten. Så värm en stekpanna med Rapsolja. Tillsätt kuberna med halloumiost och vänd sedan på kuberna så att dom blir jämt stekta runt hela.

Förbered Libabrödet genom att lägga det på bakplåtspapper på en plåt. Smält smöret i Micron. Riv i vitlöken och koriander och spanskpeppar samt salt. Pensla på hela brödet och ställ åt sidan så att det bara är att stoppa in i ugnen strax innan servering.

Blanda ihop myntayoghurten. Börja med yoghurten i en skål. Tillsätt den torkade myntan, saltet och olivoljan. Hacka och ta i gurkan och koriandern.

Tillsätt bladspenaten i grytan och låt den koka några minuter för att bli mjuk. Tillsist skall smöret, grädden och den hackade färska koriander ner i grytan och nu är det dags att smakaupp. Jag tänker alltid på sälta,syra och sötma. Finns dom tre elementen så får rätten balans. Så Smaka av med nymalen svartpeppar, salt och citronsaft. Var inte rädd för att krydda lite ner än du brukar göra! Men gör det lite i taget och smaka av helatiden. Då känner du efter ettag vad det är som saknas, och vad lite mer syra exempelvis gör!

Nu är det strax dags att äta! Så stoppa in Libabrödet i ugnen och låt det vara där inne i ca 5 min så att det blir knaprigt och väldoftande! 😄 Lägg upp på tallrik och njut!



Likes

Comments

Välkomna till min blogg. Som mammaledig kock kan jag bara inte låta bli att fortsätta laga mat, baka och söka ny insperation. Passionen är för stor! Och bra recept kan man aldrig få för många! Så låt mig stå för komponeradet så är det bara för er att inspereras 😊

Julstämningen börjar smyga sig in i vårt hus. I kylen har det funnits julmust sen i slutet av september 🙊

Även bakningen och matlagningen börjar influeras av julen. Här får ni receptet på mina sega saffranskakor! En riktig hit!

200g smör

1 dl strösocker ( varav lite du blandar med saffran)

1 dl rörsocker

1 msk vaniljsocker

2 msk sirap

4 dl vetemjöl

2 tsk salt

2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Skär smöret i tärningar . Ta lite av sockret och mosa med 1 pkt saffran. Du kan få blanda i någon droppe vatten med 😁 Vispa resten av sockret och smöret poröst i en skål. Tillsätt vaniljsocker, sirap. Blanda och rör ner mjöl,salt och bakpulver försig. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i några bitar. Rulla bollar av degen och tryck till lätt med fingrarna. Lägg dem på bakplåtspapper. Grädda i ugnen tills kakorna är ljusbruna, 10–12 min.

Pudra gärna med florsocker innan fikat 😀

P.s passar kanon att frysa in!

Likes

Comments