Just i denna stund ligger minstingen och sover i mitt knä, den lite större busen krälar runt på golvet med min favorit mässingskål släpandes emot parketten 😂(numera knölig leksak). Idag har vi haft en kanon dag. När vi ser till att komma ut och aktivera oss i tid blir det alltid en bra dag, är vi (jag) sega så hinner det bli jobbigt att ta på sig ytterkläder och det blir en fajt om både mössa och overall! Men om jag är snabb på bollen slipper vi allt det där och bara kan njuta av varandras sällskap ❤

Nu har jag käkat fitnesskampen mat i 17 dagar. ALLTSÅ LITE MER ÄN HÄLFTEN GJORT! 👍

Som frukost denna vecka äter jag helst denna müslin som ni får recept på nedanför! Sjukt god och nyttig!

FÖR ER SOM SKA HA MIDDAGSBJUDNING I HELGEN!

Här har ni ett förslag på något som är enkelt att göra med som skapar lite wowfaktor 😊 En krämbakad äggula. Går att använda till allt ifrån eleganta förrätter till pyttipanna 😀 👍 super gott till en bit lagrad matjessill och friterade potatischips, lite smetea och rödlök!

Krämbakad Äggula:

Äggulor

Olja (mat eller raps)

GÖR SÅ HÄR:

Häll olja på ett bläck. (en ugnsform) och sätt in i ugnen tills oljan nått en temperatur på 60 grader. Lägg i galorna. Låt äggen gå på 70 grader tills dom blivit krämiga och fasta i konsistensen. Om du trycker på gulorna med fingret och fingret lämnar ett spår i ägget, då är dom klara. Buktar gulan tillbaka direkt så behöver den gå lite till. NÄR SOM ÄR KLARA: Ta upp dom ur oljan och låt dom ligga på lite papper för att oljan ska rinna av.

Vill du göra något mer än bara baka gulan, mixa den med lite brynt smör och salt och peppar så har du en fantastiskt god kräm som funkar bra till det mesta!!

För er som vill börja helgen med en nyttig frukost..

Word OF Shapes granola med dadlar:

5 dl havregryn

5 dl rågflingor

1 dl havrekli

1 dl solrosfrön, naturella

1 dl pumpakärnor

1 dl grovhackad sötmandel

1 dl linfrön, hela

1 tsk vaniljpulver (gjord på äkta vanilj

utan tillsatt socker)

4 msk kokosolja

2 dl vatten

2 dl hackade dadlar

GÖR SÅ HÄR

Blanda alla torra ingredienser i en långpanna. Häll över vatten och smält kokosolja och rör om. Häll eventuellt på lite mer vatten om granolan känns torr. Rosta på 200 grader i mitten av ugnen, ca 25-30 minuter. Rör om då och då och ta ut den när den har fått färg utan att bli bränd. Blanda i dadlarna när granolan har svalnat. 😊




Likes

Comments

Hej vänner! idag skulle vi haft kalas för vår lilla Nils. Något han har pratat om hela veckan. Men istället fick Nils den där härliga magsjukan 🙈😨 så himla tråkigt. Och jobbigt för lilla knappen. Vi håller våra tummar hårt för att det går över snart!

I onsdags fyllde busen 2 år och fick sin pannkakstårta som han hade beställt! 😊 Dock var det bara två som skulle äta men jag ville ju ändå att den skulle vara sådär hög och härlig som en tårta ska vara så jag gjorde pannkakstårta på mitt vis. Istället för att stå och steka 40 pannkakor räckte det med 14 👍 😀

Jag bredde jordgubbsylt mellan två pannkakor och rullade ihop dom. Gjorde några 7 rullar som jag la in i kylen för att dom skulle sätta sig. Sedan skar jag dom till cylindrar och ställde upp på ett fat. Sedan spritsade ja på grädde. Och ställde ett till lager cylindrar ovanpå grädden tills sist lite mer grädde och bär 😁


Likes

Comments

Neee! Nu saknar jag att laga god mat! det är ju liksom min grej att laga mat, fejja och smaka! 💛 Visst smakar dietmaten bra men fantastiskt oinspirerande att mixa ihop kvarg med bär & chiafrön 😂

Kanske bra! Då kommer det bara spruta ut recept och idéer sen! 👍 😀

Stay positive! Börjar faktiskt redan märka av lite resultat! Vilket såklart är super! 😇

Idag har lille Henry fått vaccin och varit ledsen hela dagen 😞 det är jag inte van vid och har inte fått.myckeet gjort alls idag! Hämtat en glad liten kille på förskolan iofs. Han hade saknat sina kompisar! Och den glada lilla killen blir 2 år i morgon!! Shit 😊 Som tur är har jag köpt hem frost yoghurt, ingredienser till pannkakstårta och frukt! 🍓🍐🍍


Nu i Januari är det säkert någon mer som helst ska hålla nere matkassan 😊 då passar det ju utmärkt med två recept på två super smarriga soppor med lite utlänska influenser! Nyttigt, gott och framförallt super enkel att koka ihop! Dessutom får ni som köpte hem kryddor till Palack paneer användning för kryddorna igen! ❤

Först ut:

INDISK LINSSOPPA!

1 gullök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

2 dl röda linser

2 liter hönsbuljong (alt. Utspädd med vatten) 2 tärningar/liter

1 1/2 msk garam masala

3 tsk gurkmeja

2 lagerblad

0,5 tsk chiliflakes 🌶

0,5 msk spiskummin

1-2 msk limejuice

Färsk koriander

Olja

Salt

Peppar


GÖR SÅ HÄR:

Finhacka gullöken och riv vitlöken. Skala och fin hacka morötterna. Lägg åt sidan. FRÄS löken i olja tills den blivit mjuk och gyllenbrun. I med den riva vitlöken. Och efter det, alla kryddorna. Rör runt tills det blivit som en "pasta". Häll i linserna och hönsbuljongen. I med den hackade moroten. Smaka av med limejuice, salt och peppar.

Hacka koriander och toppa soppan med! 👌


STINGIG MAJSSOPPA:

1 st hackad gullök

2 vitlöksklyftor

Juice ifrån en halv lime

1/2 röd spanskpeppar 🌶

1/2 kruka färsk koriander

1 liter hönsbuljong alt. 1 liter vatten 2 buljongtärningar

1 st bakpotatis

680 g burkmajs 🌽

2 dl mjölk

1 tsk farinsocker

2 msk thaisweetchilisås

Salt och peppar


GÖR SÅ HÄR:

Finhacka gullöken. Fräs i en gryta med lite smör. hacka ner den röda chilin och riv ner vitlökenfter det, Häll av och i med burkmajsen. Tärna ner bakpotatisen i ca 1x1 cm stora bitar och häll ner i grytan. Låt fräsa till det fått lite färg. Häll på hönsbuljongen. smaka upp med thaisweetchilisåsen, lime juicen, salt och peppar. Koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt 2 dl mjölk och 1 tsk farinsocker och mixa soppan.

Hacka koriandern och rör ner mot slutet.

Jag serverade soppan med klämmackor fyllda med prästost! 😘

Ha en fin kväll! 😊

Likes

Comments

Hu vad kallt det är ute! ❄ Men såklart väldigt vackert med snön och solen som skiner! 😊

Idag känner jag av sötsuget. Sitter och dagdrömmer om kakor och desserter 😂 Men om några dagar ska nog det suget ge med sig lite! känns också fantastiskt bra att bara äta nyttig mat och göra plats för träning.

För er som inte ger sig på fitnesskampen, så har jag ett super bra recept på en passionsfruktscurd ni kan prova! Den är fantastisk på en smörgås, kaka eller emellan lagren på en tårta! Varsågoda!

PASSIONSFRUKTSCURD

Kokas på vattenbad till 82 grader.

125 g passionsfruktspure ( finns numera att köpa i frysdisken vid bären.)

150 G strösocker

155 g äggula

45 g citronsaft

0,75 st gelatinblad

525 g osaltat smör


GÖR SÅ HÄR:

Blötlägg gelatinet. Koka passionspuren, socker, citronsaft och äggen på ett vattenbad. Rör då och då och när smeten når 82 grader tillsätter du gelantinet och mixar i det osaltat smöret!

Puss och kram! ❤

Likes

Comments

Hej på er! 😊 Har ni några nyårslöften? Jag gillar att utmana mig själv och jag har bestämt mig för att prova fitnesskampen nu i Januari! Men självklart kommer jag att laga annan mat till familjen även om dom kommer att få äta samma mat som mig också.😀 👍

Så denna månad kommer det bli många blackbook recept! Så passa på att fylla en egen svartbok med massa bra recept. Nu har vi precis varit inne i staden och handlat all mat som skall konsumeras denna vecka! 😅 ska bli sjukt gutt med en liten kickstart!

Annars blir det nog lite pulka åkning med Nils i eftermiddag 💛 Ha en fin dag! 😘

Likes

Comments

Gott nytt år härliga ni!

Roligt att så många ska pröva nyårsmenyn ikväll! BEST OF LUCK! ❤

idag har vi varit och firat en 30åring innan själva firandet av det nya året 😊 Grattis Johan! Nu mellanlandar vi hemma för att packa ihop maten vi ska ha med oss och byter till kläderna vi ska ha på oss 😊👍 Värdinnan önskade en hummersoppa av mig så det ska vi äta som en av rätterna! Ronia står för en toast ned spenat, räkor och mango 😊 och Ettis och Hans för varmrätten! Jag har gjort en chokladpastej till ikväll men med lite andra tillbehör än havtorn. Eftersom vi nyligen plöjde den middagen, sambon och jag när vi provlagade! Så jag har använt mig av dom ekologiska hallonen jag plockade i somras och har gjort en variant med hallon och vitchoklad och rostade hasselnötter 😊

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR VÄNNER! HOPPAS MATEN SMAKAR FANTASTISKT BRA! 😘🎉🎉🎊💖

Likes

Comments

Godagens 😊 På Prejelgränd susar dagarna förbi bestående av bus,lek,tvättning,turer in till stan och hederligt mys 😊 Igår var Sambon och Nils på arenabadet. Ludvig har aldrig sett Nils lyckligare förut. Aldrig heller så olycklig som när dom skulle åka där ifrån 😂 Får bli bad där snart igen! ❤

Igår kväll var vi bjudna hem till grannen på smörgåstårta! Mycket trevligt 😊 Nils kunde inte riktigt förstå att vi inte behövde ta vagnen eller bilen. Det var bara att gå över gatan. Konstigt! 😂

För er som läst bloggen tidigare så vet ni att jag har skrivit om en svart bok där alla kockar samlar bra recept. Nu tänkte jag ger er ytterligare ett 😄 För vem vill inte prova att göra sina egna mashmallows! Underbara i lite varm choklad eller som dom är. Du kan även bränna av dom lite med en gasolbrännare för att piffa till en dessert 😀 En av fördelarna med att göra saker själv är att man kan bestämt form och färg precis som man vill! SPRITSAR man ut mashmallowssmeten i längder kan man snurra runt den som en orm över tallriken. man kan färga och smaksätta precis som man vill. Kanske några hallonmarsmallow på födelsedagstårtan? ❤


MARSMALLOW GRUNDRECEPT

2 blad gelatin

130 g äggvita

Strösocker 150 G

Glukos 20 g (finns att köpa på apoteket)

Eventuellt smaksättning och färg.

GÖR SÅ HÄR:

Blötlägg gelatinet. Vispa äggvitan. Koka strösocker, glykos och vatten till 128 grader. slå sedan sockerlösningen över den uppvispade äggvitan pch tillsätt gelantinet. Vispa blandningen till önskad konsistens. I med eventuell smaksättning eller färg.

Fyll en form med bakplåtspapper eller häll upp på spritspåse och spritsa toppar eller längder i den storleken du vill ha. Pudra lite maizena över och låt den sätta sig i rumstemperatur.

Hoppas ni får en fin dag! vi har äran att vara barnvakter över natt åt Nils och Henrys två kusiner 😊😍 så snart blir det full rulle här hemma. 💖🤗💕💪

Likes

Comments

God fortsättning allesammans! Hoppas ni har haft en fantastisk jul. Vi har haft den mysigaste och mest avslappnade julen på länge. God mat & mycket fina presenter och dans och mys. Dock var dagarna innan dopparedagen en aning kaotiska! :) Det känns fantastiskt att vi ska får vara lediga ihop nu hela familjen i 2 veckor!

Som sagt. Jag har haft lite att ordna med det sista, samtidigt som jag lagade all jul mat så lagade jag även dom två sista rätterna till nyårsmenyn som jag tidigare utlovat. Så nu känns det bra att äntligen få skriva ner dom.
Hela tanken med menyn är att den ska gå att förbereda mycket redan dagarna innan för att behöva göra så lite som möjligt på själva nyårsafton. För att kunna umgås med sina gäster. Dock kräver varmrätten lite fix & trix när den väl ska fram.
När man har en meny med flera komponenter är det viktigt att hålla en bra "mice a place". Alltså allt på sin plats, ordning och reda och förbereda burkar och lådor med maten så att det blir enkelt när man ska lägga upp alltsammans.

På nyår brukar i allafall jag vilja gå ifrån bordet utan att känna mig sådär dömätt som man gör efter julbordet. Känna sig fräsch och precis lagom mätt, framförallt om man tryckt in sig i en tajt nyårsklänning! ;)

Till menyn finns även ett dryckes förslag.


FÖRÄTT

Kalvrygg - syrade grönsaker - cidervinägersenapscreme
Melleruds utmärkta pilsner

VARMÄRTT

Bakad torskrygg - crudite på fänkål, räkor och citron - friterad kräftkrockett samt en skummig skaldjurssky
OLIVIER LEFLAVIVE Bourgogne Les Sétilles 2014

DESSERT

Bakad mjölkchokladpastej - rostad vitchoklad - variation på havtorn - vaniljglass
NIVOLE Italien, Piemonte , Moscato d'Asti


RECEPTEN AVSER 4 PERSONER!

Den bakade kalvryggen kan du baka av i god tid innan gästerna kommer, hela rätten skall serveras rumstempererad/ljummen. De picklade grönsakerna och cremen görs med fördel dagen innan. Krocketten till varmrätten görs dagen innan men paneras och friteras samma dag. Även hela choklad desserten går att förbereda dagarna innan.

Läs igenom alla recept dagarna INNAN du börjar laga för att sätta dig in i menyn och vad som behöver förberedas när!

FÖRRÄTTEN:

CIDERVINÄGERSENAPSCREMEN:

2 äggulor
1,5 dl rapsolja
2 msk Cidervinägersenap ( Weners grometservice) Finns att köpa på Ica kvantum.
2 krm salt
10 varv på svartpepparkvarnen

Vispa äggulan till den börjar vitna. Tillsätt senapen, och sedan häller du långsamt i oljan samtidigt som du vispar tills du fått en tjock creme. Krydda upp med salt & peppar. När cremen är färdig häller du upp den i en spritspåse.

PICKLADE GRÖNSAKER:

1 skalad morot
1 rödlök
1/4 blomkålshuvud ( ganska litet )
1/2 skalad gurka

1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 lagerblad
Några gula senapsfrön
Krasse

GÖR SÅ HÄR: Börja med att skära ner moroten i triangelformade bitar. Plocka blomkålen till små blomkålsbuketter. Skala löken, dela den på två. Ta ur den innersta biten av löken och skiva sedan upp halvorna så att du får "lökbåtar".
Dela den skalade gurkan på längden i två delar. Gröp ur innanmätet med en matsked. Och tärna sedan den "köttiga" delen av gurkan i små kuber. Lägg gurkan i en liten plastlåda och rödlöken i en plastlåda. Rödlöken färgar av sig, därför förvaras grönsakerna i olika lådor. Koka upp en lag på ättikan, sockret, vattnet, lagerbladet och senapsfröna.
när lagen kokar lägger du i blomkålen och morötterna och låter koka med några minuter. Ta ur kålen och morötterna och lägg dom i en liten låda. Häll över lite av lagen. Sedan häller du resten av lagen på löken och gurkan.
Ställ alltsammans i kylen när den svalnat.

KALVRYGGEN:

Börja med att putsa kalven. Gnid in ryggen i rikligt med salt och svartpeppar och stek den i en het panna med smör tills den fått en fin yta och alla sidor fått färg. Ös den med smöret ifrån pannan. Lägg därefter köttet i en ugnsform och kör den i ugnen på 80 grader tills den har fått en innertemperatur på 55 grader. Då tar du upp köttet och lägger den i aluminiumfolie för att vila. SPARA all vätska i från stekpannan och ugnsformen! Det använder du och penslar köttet med när det ligger på tallriken för att få fram den härliga och goda köttsmaken.

När det är dags att lägga upp:

Ta ur köttet ur folien och skiva det i tunna skivor. Fördela ut skivorna på förättstallrikarna. Pensla köttskivorna med köttsaften som blev över ifrån stekningen. Spritsa sedan några klickar med senapscremen på köttet. Lägg därefter på de picklade grönsakerna. Och till sist lite klippt krasse!


VARMRÄTTEN:

Såsen i varmätten görs på räkfond. HEMMAGJORD! Ett tips är att köpa och skala räkorna dagen innan, och koka sedan fond på skalen. Då har förberett räkorna OCH du har en härlig fond att göra sås på. Köpt fond och egengjord går inte att jämföra. Recept på räkfond finns på nätet och i flera kokböcker.


Dagen innan:

Räkfond + skalade räkor

Kräftkrockett:

120 g hackat kräftkött ifrån kokta havs eller insjökräftor
4 msk smör
3/4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 dl hackad dill
7 varv på svartpepparkvarnen

Gör så här:
Börja med att koka i hop en väldigt tjock bechamel på smöret och mjölet.
Blanda bechamelen med det hackade kräftköttet, den hackade dillen och salt och peppar.
Rulla bollar på smeten och förvara sedan dessa i kylen.

Nyårsdagen:

Kräftkrocketten:

Dubbelpanera krocketterna i mjöl, uppvispat ägg och pankoströbröd.
(Alltså, vänd först krocketterna i vetemjölet, sedan det uppvispade ägget, tillbaka i mjölet och sedan till ägget och tillsist pankoströbrödet. FUSKA INTE! DÅ KAN FYLLNINGEN KRYPA UT NÄR KROCKETTEN FRITERAS.
Krocketterna skall friteras i uppvärmd olja innan servering och saltas ordentligt! )

Cruditen:
ca 24 skalade räkor
1 fänkål
1 citron
1/2 gullök
1/2 knippe dill
3 krm salt
5 varv med svart
peppar kvarnen


Gör så här:
Skiva fänkålen tunnt på en mandolin, finhacka gullöken, och dillen, blanda ihop alltsammans med räkorna och smaka upp med lite skal ifrån citronen, citronsaft ifrån 1 citron, salt och peppar.

POTATIS STOMP:

8 skalade king Edward potatisar
1 dl brynt smör
1/2 finhackad gullök
lite citronsaft
1/2 tsk salt
8 varv med svartpepparkvarnen

Koka potatisarna till dom är mjuka, häll av vattnet och mosa dom med en ballongvisp. B
landa i det brynta smöret, gullöken, lite citronsaft och salt och peppar. Värm på stompet försiktigt innan servering.
​Plasta in en slev med plastfolie och använd den till ett forma ett fint potatis ägg.

Skaldjursskummet:

5 dl nedkokt räkfond
1 dl kräftspad ( be om att få med lite kräftspad när du köper kräftorna! )
2 dl grädde
1 msk smör

Koka upp räkbuljongen och kräftspadet, i med grädden.
Mixa i 1 msk smör innan servering med hjälp av en stavmixer. Häll även i en lite skvätt kall mjölk.

TORSKRYGGEN:

Lägg torkryggen på lite papper så att den blir torr och fin. Salta och peppra fisken rikligt.
Stek den först på hög värme med smör ( ös den hela tiden), tills den fått färg, sänk sedan temperaturen och låt fisken gå klart i pannan. 
Den är klar när den har en innertemperatur på 44 grader eller börjar falla isär lite.
När fisken är näst intill klar. Värm då på oljan som du ska fritera krocketten i. Och värm på både såsen och potatisstompet.

Värm gärna tallrikarna innan servering.
​ Börja med att ägga potatisstompet och lägg på tallriken, lägg den klara fisken brevid potatisen och lägg sedan cruditen ovanpå fisken. Lägg även på lite plockad dill på fisken. Tillsist den saltade, friterade krocketten!
NU ​mixar du i smöret i den uppvärmda såsen, och en liten svätt kall mjölk! Det är så du får det fina skummet!
​Häll över sås på fisken och lite runt om!

​​ Servera!

DESSERTEN:

Gör samtliga komponenter dagen innan så behöver du bara skära och lägga upp desserten på nyår.

Bakad chokladpastej:

200g vispgrädde

230 g philadelphiaost

2 ägg

385g mjölkchoklad

lite flingsalt

Gör så här:

Koka upp vispgrädden med philadelphiaosten, tillsätt äggen och häll försiktigt över chokladen och mixa smeten slät med stavmixer.Tillsätt flingsaltet. Fyll upp smeten i valfri form. Erfarenhet (häll 3 droppar vatten i botten av formen (vattnet gör att du kan släta ut plasten mot botten!) och klä in den i plastfolie eller använd en silikonform. det är lättare att få ut den då.) Grädda på 95 grader i ca 45 min. Beroende på storlek på formen. smeten ska sluta dallra när du puttar på formen. ta ut pastej och låt den svalna. frys den sedan en liten stund så går den lätt att skära. Skär upp pastejen i god tid och förvara den på en lite bricka med plast inne i kylen. ( doppa gärna kniven i varmt vatten när du skall skära, men skölj av den mellan varje bit så får du snygga snitt.


HAVTORNSTAPIOKAN & HAVTORNSCREMEN &

Tapiokan:
3 l vatten
1 dl tapiokapärlor ( köps i en asiatisk matbutik och kostar ca 15 kr.)

Koka upp vattnet i en gryta, tillsätt tapioka pärlorna och koka under omrörning tills det bara är en liten vit kärna kvar i kornet. Häll då av i en sil och skölj med kallt vatten. Häll pärlorna i en plastlåda/bunke med lock.

Koka därefter:
Näst intill ett helt 1 pkt ekologiska havtorn , plocka ut lite bär som du lägger åt sidan till att garnera tallriken med.
(gärna ekologiska havtorn, finns på Willys bland dom frysta bären.)
5 msk florsocker
2 dl vatten

Koka tills bären mjuknat, och sila sedan saften, mosa bären mot silen så att det blir till en puré, skrapa av underrsidan av silen så att du får med all puré. Dela upp saften i två skålar.
Tillsätt 2 dl vatten i den ena och häll detta över havtornstapiokan, är tapiokan torr och ihop klumpad innan servering så tillsätter du bara lite vatten och rör om tills den blir till pärlor igen.

Sedan tar du och mäter upp resten av havtornssaften och tillsätter vatten tills du har fått 2,5 dl totalt.
Koka upp och tillsätt 4 blötlagda gelantinblad. Låt stela i kylen över natten och mixa innan servering, när den är helt slät, häll upp den i en spritspåse och förvara den ute i rumstemp så inte gelantinet stelnar igen!

ROSTAD VITCHOKLAD

Tag fram en plåt med bakplåtspapper på. Finriv 40 g vitchoklad och rosta i ugnen i 110 grader till den fått lite färg och blir, gulaktig/orange! Smula när den stelnat. Chokladen skall smulas över chokladpastejen men även i en liten hög vid sidan av pastejen där vaniljglassen skall ligga så den inte halkar runt! :)

VANILJGLASS

köp eller gör egen. Köper du så använd gärna Klings vaniljglass. (Den tydliga vaniljsmaken passar väldigt bra till desserten.)
Tag fram glassen en stund innan du ska lägga upp desserten.
(Häll kokande vatten i en kaffe mugg, lägg i några matskedar som du kan använda när du ska ägga glassen.)​
Ägga glassen med en varm sked och placera på den rostade chokladen.

CITRONMELISS 

plocka av bladen och förvara på ett fuktigt papper. 


När du skall lägga upp desserten. Börja med att lägga den uppskurna chokladpastejen i ena hörnet av tallriken.
Sedan lägger du havtornstopiokan ovanpå pastejen.*
 Mixa sedan havtornsgelen till en slät creme som tidigare beskrivning, och spritsa denna både ovanpå pastejen och några klickar vid sidan. Smula över den rostade vitachokladen. Och lägg en lite hög av rostad choklad en bit ifrån pastejen. Placera ut några citronmeliss blad och tillsist äggar du ett vaniljglass "ägg" och lägg det ovanpå den rostade choklad "högen". SERVERA!

Likes

Comments

Hej på er! vad har ni bakat för julgodis i år? Jag har ett godis jag alltid bakar, Rockyroads. Men jag gör dom alltid med marabous mjölkchoklad och lakritsdumle. Om ja har jordnötter eller mandel i varierar 😊 Och på så vis så har jag aldrig gjort exakt samma godis som någon på julafton heller! I år gjorde jag även julmustkola som jag hittat på en blogg 😊 mums! Och en citronkola, som jag pimpade ned rålakritspulver. Lite wienernougat med rostad mandel och flingsalt blev det också! Min favorit var julmustkola och den gamla favoriten Rockyroads på mjölkchoklad. Sambons var helt klart citronkolan. 😊

I går hade vi bjudit hem våra kompisar på "julgodisbak" men egentligen var det en BABYSHOWER för fantastiska Julia! Fast hon blev tyvärr inte super överraskad. Hon hade sett någon som gömt sig i tvättstugan 😂😂 Roligt var det iaf, och en av presenterna var julgodis hon fick ta med hem. Så hon bara kunde chilla innan julboch slapp baka 😄 Ingrid hade gjort världens finaste blöjuggla och Martina hade köpt fantastiska ostar ifrån Sivans! och kusin Maria bjöd på sitt härliga humör.👌 Lite snittar,ostar, kex,frukt, massa godis 🍬 och bubbel bjöd buffébordet på. Och vi gjorde lite lekar 😊 supermysigt! men mitt musikquiz tyckte dom var lite svårt. 😅

Vill ni göra samma godis som vi smaskade i oss igår? Jag tyckte det blev en bra blandning mellan choklad och kola, sött och syrligt och salt.👍

ELINS ROCKYROADS

2 marabou mjölkchoklad.

1 påse mini mashmallows (150G)

1 påse mandlar eller jordnötter

120 g dumle

120 g lakritsdumle

(Väljer du att ha i mandlar, så tillsätt då lite flingsalt.)

GÖR SÅ HÄR:

Smält mjölkchokladen i ett vattenbad på spisen. Dela dumlekolorna i två. Ta fram en stor bunke ochlätt i kulorna och häll i resterande ingredienser. Blanda runt dom. häll över den smälta mjölkchokladen tills att är täckt i choklad. Häll i en bakplåtstäckt form. Låt stelna och skär sedan i lagom stora mumsbitar. 😍

WEINERNOUGAT MED ROSTADMANDEL & FLINSALT:

1 paket nougat (250 g)

120 g mörkchoklad

100g mandel

Flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

Smält chokladen och nougaten i ett vattenbad. Rosta Mandelspånen i en varm, torr panna och tillsätt flingsalt. När nougatblandnibgen har smält, vänd i de rostade mandlarna. häll upp i en bakplåtsklädd form. Låt stelna i kylen och skär sedan i reklangelformade bitar. Förvara sedan i kylen.

Här är recepten på citronkolan och julmustkola jag använde. Dock tillsatte jag rålakritspulver på citronkolan!

citronkola

( 70 – 80 bitar )
5 3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett

DU BEHÖVER EN KÖKSTERMOMETER

Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.

Julmustkola:

ca. 40 st:
1.5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl vit sirap
0.5 dl ljus sirap – Valfritt. Tillsättes för mer kolasmak
1.5 dl julmust
+ havssalt eller flingsalt

Rör ihop alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och sänk värmen till medelhög.
Låt koka i ca. 30-40 minuter, tills kolan nått en temperatur om 125°C.
Häll kolan i en bakpapperklädd form, ca. 20×20 cm.
Låt stelna ett par timmar, gärna över natten i rumstemperatur.
Toppa med salt.
Skär i jämnstora bitar och slå in i smörpapper.
Förvara i en tätslutande burk med lock. Går utmärkt att frysa!

Det tar ganska lång tid för kolan att bli tjock under kokning. Ha tålamod!

VI VALDE ATT TA JULLEDIGT redan I DAG!

SÅ NU SKA VI FÅ PÅ OSS LITE KLÄDER OCH TA OSS UT 💛


Likes

Comments

God kväll 😊

ÄNTLIGEN FREDAG! Underbart. Vi har haft en kanon dag. Haha.. alla våra dagar börjar med: Idag har vi inget planerat.. idag ska vi ta det lugnt! 😂😂 har nog aldrig hänt! Vi började med frukost med min pappa, efter det lite bus och iordningfixande innan vi tog oss in till stan. Där shoppades det lite, fikades och bara myste! 😀 Nils riktigt skiner i sällskap med morfar! ❤

Så kom vi hem, slängde ihop lite mellis. Sen har vi lekt flygplan med hjälp av en låda som jag burit runt på med Nils i.. skrattandes, flygandes fram. 😂 Sen slängde vi ihop en liten paj och tog helg när sambon klev innanför dörren.👌 Det pajdegsreceptet är magiskt! passar perfekt till alla pajer och blir alltid snyggt,frasigt och stabilt!

125 g smör

200 g vetemjöl

2 msk vatten

Antingen blandar du allt i matberedaren tills det blivit en jämn fin deg. Eller så blandar du snabb ihop smöret (tungt skuret) med vetemjölet tills det blivit en smulig deg. Häll då i 2 msk kallt vatten och blanda ytterligare tills det smulig blivit till en deg!

Kavla ut och fyll eller tryck ut degen i en rund springform. Häll i fyllningen.

MIN FYLLNING:

Först fyllde jag botten med fryst broccoli. Sedan fräste jag 200g bladspenat och 1 Hackad gullök i smör. Och kryddade med salt och peppar. Häll detta över broccolin. Och sedan på med äggstanningen, gjord på 3 ägg, 3 dl grädde, 3 dl riven prästost, 2 rivna vitlöken och salt och peppar. 👌


Nu sitter jag i soffan med ett glas vitt vin med en liten Henry i famnen medans Ludvig nattar Nils. Det får bli en repris av på spåret när han kommer ner! Ett av favorit programmen! 👌 Men självklart går det inte komma ifrån den skärande känslan i hjärtat när man tänker på alla dom barn som far illa i Aleppo och på alla andra ställen i världen. Det går inte. Men tur är väl det. 

Likes

Comments