Hej finingar! Senaste tiden har jag varit så himla super dålig på att uppdatera bloggen! Sanningen är att så mycket annat har prioriterats över att ta sig tid att skriva ner recepten här. Jag lovade mig själv att bara lagga upp saker när jag kände det var kul och det fanns tid för det. Just nu i mitt liv så är barnen, huset och mina nära och kära det roligaste och det finns inte mycket tid till att skriva utan vi få behålla dom minnena för oss själva! 😊

Laga mat gör jag ju ändå, och testar nya rätter lika så. Men ni får helt enkelt vänta på dom. Recepten tills när det finns tid för lite annat än småbarnsliv och renovering ❤

För.er som ändå vill följa kan ju alltid kika Instagram!

Hoppas ni har en fin sommar! För det tänker vi ha! 😘👌💎


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej vänner! 🖤 Hur har ni det mitt i allt busväder?! 😊  Helgen bjöd på utflykt till  och picknick vid vitsand i Tividen och sedan en supergod middag på krogen i skogen. Samt lite trädgårdsfix och lek i lekparken. Men sen igår så är grabbarna krassliga och jag bara hoppas dom blir piggare snart och att solen tittar fram igen så det är fritt fram för bus och lek igen.  Men även om man är lite krassliga så kan man ju såklart ägna sig åt pyssel och bak.

Vi gjorde rabarberlemonad, rabarberkompott som vi tänkt äta med glass och lite tigersnittar. Gör man lemonad eller saft genom att hälla kokande vatten på frukten och låter sen stå i kylen för att ta smak så bli saften mycket klarare än om man kokar alltsammans. Efter 24h silar man och sötar upp saften med socker och kokar sedan upp den i 5 min för att kunna skumma av. Men saften behåller ändå sin klara färg. Och rabarbern som man silar bort kan man återanvända genom att koka dom till kompott/sylt eller marmelad. 😊👌
Om ni är sugna på att prova så kommer recepten här nedan för.

Rabarberlemonad

2 kilo rabarber
1 citron 🍋
2 msk citronsyra
2 liter vatten 💦
ca 12 - 13 dl socker (söta upp efter smak)

Gör såhär:
Skiva rabarber i 5 mm tjocka skivor.
Häll dom i en stor gryta/ eller bunke med lock. Tvätta och skiva upp citronen och lägg ovanpå rabarberna. Tillsätt citronsyra och blanda runt den. Koka upp vattnet och häll sedan det över rabarberna. Låt svalna och sätt sedan in i kylen. Efter en stund sätter du på locket. Låt stå svalt i 24h.

Sila av rabarbern i en finmaskig sil ner i en gryta. Häll i sockret och Smaka av så du får den sötman du önskar, lemonad ska vara lite syrlig och läskande och inte allt för söt. Koka upp och låt koka i 5 min och skumma under tiden av saften. Låt svalna igen och häll sedan upp på rena flaskor. Ska du frysa saften så fyll inte upp mer än 3/4. 😊

Rabarbern som du blir över kan du koka till kräm/kompott eller sylt. Ta bara bort citron skivorna och tillsätt några dl socker och koka ner till du får en konsistens som du önskar. Ska du göra sylt/ marmelad så tillsätter du lite extra socker eller använder syltsocker som innehåller pektin. Koka rabarberna tills du får en konsistens du är nöjd med men tänk på att sylten sätter sig när den svalnar.

Tigersnittar

Tigersnittar är kolasnittar men du delar  degen på 2 och tillsätter kakoa i den ena.
Rulla degen till smala längder och varva 2 ljusa, två mörka längden. Tryck sedan till dom något så längderna går ihop och bildar en längre och tjockare längd. Gör 4 sådana. 😊
Du behöver:

100g smör
1 dl socker
1,5 msk sirap
2 dl vetemjöl
1 nypa
1 tsk bakpulver
lite kakao

Blanda de torra ingredienserna för sig. Och blanda sedan i mjukt smör och sirap. Kåda tills du fått en smidig deg. dela degen på två och knåda in lite kakao i den ena. 1 tsk ungefär. Sen rullar du längderna som jag beskrev längre upp i texten. Snittarns bakas av i ugnen på 175 grader i 10-12 min och skall skäras upp medans dom är varma.

Nu har mina killar somnat så nu ska jag passa på att städa upp frukosten ifrån golvet 😂😂 Hoppas ni får en fin dag ❤

Likes

Comments

Hej vänner! Det känns som att dagarna bara flyger förbi. 😂
Grillen tänds gärna så fort solen kikar fram 😊 förra veckan grillade vi halloumi och majs, zucchini, paprika och toppade med färska örter ifrån trädgården och ett vitlökssmör proppat med godsaker! Till det rykande färsk potatis. Tänk att något enkelt kan vara så gott! 🤗
Och köttet behöver inte alls vara med i bilden.
På onsdagen firades sambons födelsedag med ceasarsallad & grillad kyckling. Istället för tårta ( som Ludvig av någon konstig anledning inte alls tycker är så gott) blev det mandelmjölkapannacotta med en havtornskola, rostade mandlar och havtorn som toppades med mynta och citronmeliss. Jag arrangerade portionsformar på en runt bricka och satte ett ljus i mitten så att det i allafall kändes som en tårta och födelsedagsbarnet kunde få blåsa ut ljuset efter skockande sång ifrån publiken. 😊 Härligt med kalas, släkt och vänner! ❤
På tal om vänner, så var vi på dop i lördags för en liten goding som heter Ilse. Super fint ordnat, god mat och härlig stämning! Tack underbara Petter och Julia för det! 😘

Här är receptet på mandelmjölkapannacottan om ni är sugna på det!

Mandelmjölkapannacotta toppad med havtornskola, rostade mandlar med en stänk havssalt och havtorn och mynta:

8 - 10 Pers

pannacottan:

5 dl röd mjölk
5 dl vispgrädde
100g flagad mandel
1 dl socker
4,5 gelatinblad

Gör så här: Börja med att rosta mandlarna i en torr panna, dom ska gärna få mycket färg. Häll sedan över grädden och mjölken och låt det koka upp och sedan sjuda i 30 minuter så att gräddblandningen har smak av mandlarna. Sila blandningen och koka upp igen, Tillsätt sockret och låt det lösas upp.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten till dom blivit mjuka och blanda sedan ner dom i gräddblandningen. Låt pannacottan svalna innan du häller upp den i portionsglas.Om du får bubblor i glasen, bränn ytan( mycket snabbt) med en gasolbrännare så försvinner bubblorna. Och plasta absolut inte nu! Då bildas kondens och pannacottan får en hinna. Vänta med att plasta glasen tills pannacottan är helt kall.

havtornskola:

1 burk kondenceradmjölk
1/5 pkt frysta gärna ekologiska havtorn

gör så här: Kokoa kolan i vatten 1 3,5 h.
Koka upp havtornen och pressa dom genom en finmaskig sil. Då att du får en slät pure. När kolan svalnat, öppnar du burken och vänder sedan i en del av Piren tills du tycker kolan smakar lagom mycket havtorn.

rostade mandlar med flingsalt

40 g flagad mandel
1 krm flingsalt

rosta i torr panna, Tillsätt saltet.

garnityr:

färsk mynta och citronmeliss
tinade havtorn


Arrangera:
Häll upp kolan i en spritspåse så att du enkelt kan sprittsa små toppar när det är dags att servera. Sprinkla över de rostade mandlarna och tillsist havtornen och mynta bladen! 😘

Likes

Comments

Hej vänner! En härlig semester på Mallorca är nu över och vi fick många härliga minnen och smakupplevelser att ta med oss därifrån! 😊 Och det bästa av allt! Barnen hade det sjukt kul ❤ Massor av bad, glass, Lollo & Bernie och strandhäng varvat med små utflykter. 👌

En kväll passade jag och svägerskan på att unna oss en riktig god middag på en restaurang som låg på en bakgata i Alcudiashamn. The wine bar. Som verkligen levererade! Sanslöst god ceviche gjord på dagsfärsk havsabborre, perfekt avvägd med styrka. Nykokta musslor i en fantastiskt god buljong, tomatbröd, oliver, chili och en amuse med karamelliserad lök. Till detta iskall ekologisk Cava. 👏
Så om ni har en resa ner till Mallis inbokat kan jag verkligen rekommendera det stället. Dock bara några få bord, vi hade tur om fick ett. Så boka innan är nog ett måste för att vara säker nu när säsongen drar igång på riktigt!

Efter middagen gick vi på Piren och den lilla nattmarknaden som var där, tog en lite drink på ett av ställena i hamnen för att sedan strosa hem igen på strandpromenaden. Verkligen av superkväll!

Alla de andra dagarna var också väldigt bra. 
Mat marknaden i gamla stan bjöd på otroligt fina grönsaker, kryddor och spännande ostar och goda spanska delikatesser.

Väl hemma väntade en igenväxt trädgård som dom senaste dagarna fått lite kärlek igen! 😂😂 ❤ Härligt mad all grönska.

Idag har det bjudits på sol, och efter ett besök uppe på jobbet blev det kusinhäng i Timmersdala. Nu är vi bortbjudna på lite grillning, så det är dags att ta fajten om ombyte. 😂 Hoppas vi hörs snart! puss på er!

Likes

Comments

Hej vänner! hoppas solen lyser hos er, här är det molnigt och blåsigt idag! burr! 🤗
Igår var det lite bättre väder men fortfarande kallt! Nu längtar vår familj efter semester! 🏖☀️

Igår svängde jag och Nils ihop en lunch med medelhavet i tankarna. Vi grillade Zucchini och aubergine i en grillpanna och till det krämig kyckling i tomat & vilökscreme och kalamataoliver.
Är ni sugna på att prova?
Här kommer receptet 😘

krämig kyckling med grillad zucchini & aubergine 🍆

2 p

1 Kycklingbröst
1/2 aubergine
1/2 zucchini
1/2 vitlöksklyfta
1 dl matlagningsgrädde
1/2 dl kalamataoliver
1 msk tomatpuré
2 mogna goda tomater
2 krm rosmarin
2 krm flingsalt
svartpeppar
+ flingsalt och peppar till grönsakerna
Finhackad gräslök

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på varmluft, 150 grader. Sedan börjar du skiva upp auberginen och zucchinin i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg ut dom på en skärbräda och sprinkla över flingsalt och svartpeppar. Då vattnas grönsakerna ut så dom lättare får färg i grillpannan. Därefter värmer du en grillpanna med lite olja. Den ska vara riktigt varm. Lägg sedan i zucchinin och auberginen, några i taget så att inte pannan blir kall.. Och låt dom ligga tills dom fått fina grillränder, vända dom så att dom får yta på båda sidorna. 😊 När alla skivorna får grillränder, lägg bakplåtspapper i en ugnsform. Häll lite olivolja på botten, dela två vitlöksklyftor och lägg i dom med. sedan fyller du formen med dom grillade grönsakerna. Och ställ in dom i ugnen så att dom får gå klart och bli lite mjukare. ca 15 min.

Skiva kyckling bröstet i mindre bitar. Och stek dom i lite olja i en panna. Häll sedan i tomatpurén, grädden, hacka tomaterna och höll i dom, rosmarin, kalamataoliverna och riv sedan i vitlöken. Smaka upp med 2 krm flingsalt och några varv på svartpepparkvarnen.
Jag pratar alltid om salta, syra och sötma
I detta fall kommer syran ifrån oliverna och tomaterna. Dom andra smakerna kommer till av de andra ingredienserna i rätten.
Låt koka något tills kycklingfiléerna blivit genomstekta. (vilket går fort)

Ta fram grönsakerna och arrangera dom på tallriken, toppa med den krämiga kycklingen och tillsist den hackade gräslöken!

Jag tycker inte fler kolhydrater behövs, men skulle ni sakna det så rekommenderar jag pärlcouacous till denna rätt. Don skall kokas 20-25 min så börja med dom i god tid.

Vi hörs! ❤

Likes

Comments

Godmorgon vänner 😊
Vi har alltid sovit ganska länge i vår familj. Inte vaknat supertidigt utan kanske mellan 7 och 8 ibland 9.. Men vår minsting har inte riktigt samma dygnsrytm har vi börjat märka 😂😂 Så nu kokar kaffebryggaren betydligt tidigare varje morgon! 🤣

Snart kommer killarnas kusiner hit och vi ska försöka ta oss ut till lekplatsen med lite lunch 😊 Det blir någon enkel pastasallad som passar både stora och små. Om det finns någon som är intresserad av ett recept på denna så ska jag lägga ut det sen.😊

Jag har funderat ganska mycket på en sak. Om ni har önskningar på recept eller förslag på hur bloggen kan bli bättre?! Mina stavfel och vätgötskaord får nog stanna kvar dock! 😂😂 För det går av bara farten!

hoppas ni får en fin dag! ☀

En liten uppdatering, pastasalladen blev en variant som vi i vår familj brukar göra och ta ned oss till stranden på sommaren! Det du behöver som grund är kokt pasta som fått svalna. Vi använde majspasta formade som små ankor ifrån garant. 😊 sedan delar du och blandar i soltorkade tomater i olja, färska tomater, rödlök, knippelök, kassler eller rökt bog, salt, peppar och örter. 


Likes

Comments

wow! Hur härligt har det inte varit ute idag 😊 Dagen började med en promenad för att lämna den äldsta på förskolan gör att sedan fortsätta promenaden med min vän Julia. Väl ute på promenaden hittade vi ett helt hav utan fantastiskt fin ramslök ❤
Vilket resulterade i en god ramslöksvinegret på lunchsalladen och pesto när jag väl landat hemma i köket igen!
Wow va gott det är! 👏

Pesto ska göras i en mortel! Då blir den allra bäst. Det absolut bästa är att den går att variera i oändligheten och passar lika bra till kött son fisk och skaldjur.

Vill du variera den så kan du även hacka i lite färska ostron och ett knippe persilja för att höja middagsbjudningen till ännu en nivå!
Där mina vänner har ni något så är så gott att väggarna skälver. Enligt mig.

Jag gjorde min pesto med rostade mandlar, vill ni variera er så byt ut mandlarna mot hasselnötter, jag tycker hasselnötter och mandlar passar bättre till vår underbara ramslök än vad exempelvis pinjenötter gör. Gör du däremot en pesto med basilika lämpar sig pinjenötterna allra bäst. Men nu är det vår, och då gör vi det bästa med vad vår skog har att erbjuda! 🖤

Min ramslökspesto:

1 dl mandlar
1 vitlöksklyfta
1 dl god olivolja
1 krm salt
10 ramslöksblad
10 g parmesan
nymald svartpeppar

Göt så här:

Börja med att rosta mandlarna i en panna. ( nötterna blir mycket lättare att mortla när.som är varma så börja med peston direkt.) Häll över mandlarna i en mortel och mortla nötterna med vitlöksklyftan. Riv sedan i parmesan, gärna med ett ceztjärn. Sedan tillsätter du olivoljan och arbetar in den i nötblandningen. Skär ur stjälken ur ramslöken och dela bladen något, sedan mortlar du dom tills du har en fin pasta.
Peston är helt fantastiskt son den är som exempelvis Pålägg på en smörgås eller i en pastarätt. Men som jag var inne på tidigare, även helt underbar som tillbehör till fisk eller kötträtter.

Prova detta! 👌
Ta hand om er! Vi hörs! ❤

Likes

Comments

hej vänner 🖤
Vilken helg det har varit! Fantastiskt.

Våren är verkligen min favorit årstid! Det är då alla primörer börjar komma och vi kan få frossa i alla det goda gröna igen!
I trädgården har redan kryddorna börjat växa och fröerna i jorden ligger och väntar på att få bli smakrika grönsaker med massor av nyttigheter! Ljuvligt.

I helgen fick vi tjuvstarta lite med goda spröda rabarber i en härlig marängpaj och sallader med knippemorötter.
Ramslöken, sparrisar och allt det goda är äntligen här och i kvarteret vi bor doftar det av nyklippt gräs och kolgrillat.❤

Jag gillar att göra sallader med bakade rotsaker. Hela morötter som bakats långsamt i smör och salt och peppar som blandas upp med finskurna salladslökar.

Detsamma går att göra med blomkål, rotselleri, you namn it. Lite nypressad citronsaft på och smaklökarna dansar..
😊👏

Just nu sover våra små och vi ska passa på att gräva ner några blommor, och njuta det sista av dom varma solstrålarna.
Jag ser fram emot en ny vecka med nya smakrika recept! Vi hörs!

Likes

Comments

Hej vänner 🖤

Påskhelgen bjöd på mycket fixande i trädgården, god mat & familjehäng.
Härligt, det liksom laddar batterierna! 😊
Vi har varit runt och påskat för familj ned barnen och bjöd på påskkakorna jag hade bakat dagen innan. 🐣 På fredagskvällen grillades det korv hemma hos oss med lite Coleslaw och hemmagjord gurkmajjo..  Påskafton firades hos min mor med god påskmat och på kvällen med Svärföräldrarna och grillad snabbgravad lax, goda snittar och supergod tårta som svägerskan hade bakat dagen till ära! 👌

Svärmor hade gjort en snitt med god salami och grönmögelost. Mitt bidrag till middagen var ett tilltugg på potatischips, gräddfil, löjrom, hackad rödlök och dill. Funkar alltid och är smidigt att ordna med när man har fullt upp som en helg som påskhelgen 😊
Jag snabbgravade även laxen i 1 dl salt, 1 dl socker, 1 msk muskavadosocker, lite apelsinsaft, lite rivet apelsinskal och hackad dill och lät det ligger över dagen för att sedan grillas! Mycket gott! Ett bra sätt att få fisken att smaka mycket och få en jämn kryddning. Tack alla inblandade för en super mysig helg!

vi hörs!

Likes

Comments

Hej vänner!

När det är påsk vill man ju gärna ha något gott och färgglatt att bjuda på till fikat eller efter buffebordet. 😊 Här kommer ett recept på enkla och snabba kakor som funkar superbra att baka tillsammans med barnen, eller för er som har lite tid. Kombinationen av kondenseradmjölk, mjölkchoklad, rostad kokos och salt tycker jag är himla gott!

Våran 2åring tyckte det var super kul att hjälpa till! 😊

Färgglada fågelbon med mjölkchoklad & kola.

150 g kokos
150 g ekologiska cornflakes
1/2 - 3/4 burk kondenceradmjölkkola
1 krm salt
200 g marabou mjölkchoklad
chokladägg

formar

Gör så här:

Rosta kokosen i en torr stekpanna, häll över det i en skål. Smula ner 150g cornflakes i samma skål, Tillsätt sedan saltet och kondenseradmjölk tills du får en bra konsistens att jobba med. Lite mer än halva burken använde jag. När smeten börjar gå ihop, ställ in den i kylen 10 min så att den sätter sig lite. Ta ut smeten och fyll upp botten på några formar, gör ett hål i mitten så att det bildas ett litet "bo". Smält mjölkchokladen och klicka den i hålet på formarna. Därefter ringlar du choklad över hela boet med hjälp av en gaffel. Håll gaffeln över boet och vifta fram och tillbaka.😊 Garnera dina bon med chokladägg. Låt dom sätta sig i kylen. Servera med pappret, eller utan på en tallrik med lite vispad grädde och citronmeliss. klart!

G l a d p å s k 🐤

Likes

Comments

Hej 🖤Den här veckan har varit minst sagt omtumlande. I början av veckan gick min kära morfar bort med stor saknad. Så denna vecka började med extra mycket känslor och kärlek och känslan av att man ska vara tacksam för det man har! Och veckan har verkligen fortsatt på det temat. När det fruktansvära händelsen i Stockholm ägde rum på fredagen infann sig den känslan väldigt starkt igen. Man ska vara så otroligt tacksam för att man får ha sina nära välbehållna.
Idag blev Henry 6 månader och även då får man en påminnelse av hur tacksam man ska vara att just han kom till oss. Och att allt gått så bra, vilket verkligen inte är en självklarhet. 🖤 Det går liksom inte att inte bli påverkad av en vecka som denna.

Förutom mycket känslor, så har denna veckan bjudit på en hel del tid med familj men också fixning i trädgården och såklart mat. Nu i helgen hade vi Nils och Henrys kusiner på övernattningsbesök och idag på kvällen så firade vi våra små 6 månaders (Henrys kusin föddes på samma dag med 1 minut emellan!, i rummet intill dessutom!) med lite middag hemma hos Ludvigs bror och hans familj. 😍
Nu sitter jag soffan med en tungt sovande bebis i famnen och bara myser!

Jag lovade ju er receptet på köttfärssåsen som mina familjemedlemmar tyckte så mycket om! 😊 Jag gör väldigt olika bologneser. Beroende på tid, vad jag har för ingredienser hemma.
Ibland med rotsaker, ibland med mycket örter, men alltid med körsbärstomater! Gärna mutti.
Så för er som var nyfikna på det, varsågoda!

Köttfärssås med mycket basilika, vitlök & kärlek!

6-8 Pers

1 kg blandfärs ( gärna finmalen)
1 burk mutti körsbärstomater
1 pkt krossadetomater
2 vitlöksklyftor
1 1/2 gullök
10 champinjoner
2 msk torkad basilika
1 tsk oregano
2 buljongtärningar ( gärna ekologiska )
1/2 msk torkad vitlök
1 msk salt
2 msk olivolja
4-6 droppar tabasco
1dl ketchup (heinz ekologiska)

Rapsolja att steka i och smör att steka i.

Gör så här:
Hacka champinjonerna och gullöken fint och stek dom i en het,torr stekpanna tills de vattnat ur ordentligt och tillsätt sedan lite olja och smör. När fettet har smält och blivit gyllene tar du i den hackade gullöken. Bryn tills löken mjuknat och fått färg. Häll i körsbärstomaterna och de krossade tomaterna. Varm en till stekpanna och tillsätt lite smör, bryn sedan färsen. Häll därefter färsen i tomatsåsen och tillsätt därefter lite vatten i stekpannan som du häller ner i tomatsåsen för att få ut all smak ur pannan. Riv ner vitlöken och tillsätt ketchupen,tabasco, basilika, den torkade vitlöken, oregano, olivolja,buljong,salt, svartpeppar. Låt puttra till önskad konsistens. Jag använder aldrig redning i en köttfärssås. Smaka av ordentligt och ge den det där lilla extra, lite mer svartpeppar eller en uns salt gör stor skillnad! 😘

Ta hand om varandra! Vi hörs 🖤

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hallerud.
Min mammas föräldrahem och mina underbara morföräldrars lilla paradis.
Finns så många minnen ifrån Hallerud, det var där mitt matintresse började en gång i tiden. En liten flicka som vid sida av sin mormor och morfar och alla andra fantastiska människor i min släkt fick lära sig att ta vara på vad vår jord kunde ge, det som växte på träden och det som fanns i skogen och i vattnet. Min mormor var en fantastiskt duktig kokerska och min morfar en fantastiskt bonde. Och tillsammans fick dom Hallerud att blomstra och bli alla våras egna lilla paradis. Jag älskar det stället. Och nu när min älskade morfar har farit till himlen så kommer alla dom fina minnena till mig. Jag har min mormor och morfar att tacka för så mycket. Dom är och har varit stora inspirationskällor både för hur jag vill vara som människa och dom har lärt mig att ha respekt för vår jord och djuren och människorna på den.
Så i detta inlägget vill jag bara säga tack!
Tack underbara morfar för att du var precis just så som du var. Tack för att vi fick växa upp med er vid vår sida som alltid fanns där och gav oss ännu fler ljusa barndomsminnen. Den 12 april skulle du blivit 90 år. Och jag glädjs åt att vi fick ha dig med oss så länge, även om vi gärna hade haft dig kvar mycket längre än så. Hoppas du har det fint och äntligen får träffa mormor! All kärlek 💕

Likes

Comments

Idag finns det många, otroligt duktiga hemmakockar. Människor med ett stort matintresse eller drivet att överglänsa grannens ossobuco ifrån förra middagsbjudningen. Vi köper fina, dyra råvaror och butikerna köper in mer och mer spännande produkter. Då blir mitt jobb lite svårare, vi kockar måste verkligen finslipa både smakpalett och utförande för att ge er mer än vad ni förväntar er. Något nytt, spännande, härligt, vällagat, vackert. Och så har vi såklart våran erfarenhet. Doś and dontś. Det vi lärt oss av våra kollegor och av våra egna misstag, framgångar under åren.
Det jag tror människor i min omgivning uppskattar mest är små knep för att underlätta matlagningen.


Hur man tornerar en potatis, att lägga några droppar vatten under bakplåtspappret så att det fäster mot plåten och inte flyger upp i ugnen när man bakar kakor, lite vatten på botten av formar innan du fyller dom med plastfilm och exempelvis tryffelsmet/kolasmet. Då blir botten fri ifrån dom fula vecken som annars blir. En våt handduk under skärbrädan så den inte åker omkring när du skär. Lite salt i kakor och bakverk, godis. Pressa potatisen innan du vispar ihop en puré för att få den sådär slät och vacker.. mycket smör, salt, försöka få med syra och textur. Jag ska försöka att nämna de där små knepen jag själv använder när jag kommer på dom!

Sedan sist har denna familjen lagat paella ute i muurikkan, käkat fisk med en sås gjort på kräftfond och syradgrädde. Syradgrädde gillar jag! Det och bryntsmör, goa grejer! Några riktiga småbarnsfamiljsklassiker som köttfärssås och korv med mos har också smygit sig in på veckomenyn ;). Tydligen den godaste köttfärsåsen jag någonsin gjort, mycket basilika, champinjoner och vitlök i den! Den ska jag skriva ner till er i veckan, så blev ni nyfikna på den så får ni gärna kika in snart igen!
Vi har också hunnit målat oss till djur, grejat i trädgården, öppnaförskolan, lekt uppe på

billingen vid den fantastiska lekplatsen, firat en 30åring med hotellfukost uppe på mitt jobb, Billingehus, sminkning på Makeupstore, för att sedan avsluta med en middag med massa familj och vänner på Pinchos. Tack Ronia! Det var fantasktiskt trevligt! :) Dock var vi uppe och sprang och passa på barnen större delen av middagen! haha..


I fredags drog sambon på afterwork, efter att ha städat huset ska tilläggas, vilket resulterade i en super glad Elin som helt plötsligt fick massa energi till både killarna och för att packa inför lördagens överraskningsresa.
Nils myste med sin morfar hemma hos oss och minstingen hade sin första övernattning hemma hos min mamma. Och jag pch Ludvig tog bilen ner till Halmstad åt riktigt god mat, shoppade och hängde i mysiga barer. Perfekt! Vill också tacka First hotel Mårtenson för trevligt bemötande. puss på er!

NU sitter vi allihop, nybadade och käkar popcorn i soffan och har en sådan där typisk söndag som kan vara bland det skönaste som finns!

Jag ser fram emot en ännu en härlig vecka med härliga ungar och mat! Vi hörs!



Likes

Comments

Hej på er! hoppas helgen varit fin. 😍
Vädret har ju varit fantastiskt och vi passade på att grilla även denna helg!
Snacka om kontrast när man såg snön på bilarna i morse! 😂😂

I lördags grillade vi svensk fläskfilé ( köper iosf ingen annan!)  och gjorde en mangosalsa, en getostsallad med lokalproducerad honung och rostade pumpafrön. Jag älskar fläskkött och mango och sen i kombination med getost! 👌
Vi passade även på att grilla lite quesadillas fyllda med en kräm på svarta bönor och getost. Ett recept som vi fått i från farbror Johan. supergott! och passa perfekt ihop med de andra tillbehören! 🤗

I veckan slängde jag även ihop en halloumiburgare till kvällsmat. Smidigt, enkelt och gott och löjligt uppskattat!
Här kommer receptet på burgaren men även på quesadillasen om ni vill prova!

Halloumiburgare med avokado och en dressing på mango.
3 p

Börja med dressingen.

Dressing:
1 dl fryst tinad mango
1/2 dl gräddfil
1 krm sambalolek

salt och peppar

mixa ihop samtliga ingredienser. Smaka upp med peppar och salt.

Burgaren:

3 hamburgebröd
1 avokado
1 paket halloumi
1 plommontomat
salladsblad
1/2 liten rödlök  

champinjoner 

Smör


Börja med att skära champinjonerna, mycket tunnt och stek dom i smör med salt och peppar. Ställ åt sidan.. 

Skiva halloumiosten och stek den knaprig i en stekpanna med lite olja. peppra. Medans du steker osten, skiva upp tomaten, löken och avokadon.


Torka ur pannan och stek på hamburgebröden lite grann så dom får lite yta.

Bred ut dressingen botten av hamburgebröden, lägg på lite bladsallad, på med halloumin, avokadon, tomaten, den stekta svampen och löken och toppa med lite mer dressing!
klart!

Grillade Quesedillas med svartabönor och getost! 

4 st

1 dl svarta kokta bönor
1/2 finhackad gullök
1 stor vitlöksklyfta
1/2 msk mald spiskummin
1/2 msk finhackad jalapeno
ca 1 dl grönsaks eller kycklingbuljong
salt

125 g getost
4 tortillabröd

Gör då här:

Mixa bönorna i en matberedare eller mosa ihop med en gaffel. Riv i vitlöken och ha i den hackade jalapenon. Börja med halva mängden. I med spiskummin och den hackade löken. Blanda i buljongen för konsistens och Smaka av med salt.
Ta fram tortillabröden och bred bönröran på halvorna av tortillabröden. Smula över getosten och vik över andra halvan tortillabrödet så du har fått som en macka.

Grilla över kolen🔥

Nu ska denna mamman röja upp både kuddharem och lera! Hör även att tvååringen håller på att duka åt sig och är hungrig!

Shing shing! som Elin hade sagt för några år sedan! 😂😂

Likes

Comments

Hej på er!
Nu börjar vardagen och rutinerna hitta hem igen hos oss. Skönt!
Nils har kunnat gå på förskolan och jag har kunnat engagera mig i vår minsta lite mer. Igår var vi iväg till öppnaförkolan på badhusgatan inne i Skövde. Nästan helt nyöppnat och super fint! Super fresha lokaler och trevlig personal. Så har ni med små småttingar så är det verkligen ett tips. Där kunde man göra en avgjutning av hand eller fot, det var sångstund och sedan fika för den som önskade. En tjej kom även dit och höll en snabbutbildning i barnsäkerhet i samband med bilåkning! verkligen TOPPEN!
Eftetr vi hämtat Nils på förskolan blev det lek och piknick med bästisen Selma på lekplatsen. Efter det lagade vi till lite kaviarstuvad kål, vit fisk och morötter. Och lite potatis till det.
Jag brukar strimla vitkål, fänkål och gullök. fräsa det i en panna, tillsätta lite smör. Brevid kokar jag ner, grädde, fonden som blir i formen av fisken, salt, peppar och jag har även i lite brynt smör. Mot slutet vänder jag i kaviar och färsk hackad gräslök. Jag kokar lite morötter vid sidan och även potatis. Fisken lägger jag bara i en ungform men lite smör, dillen ifrån fänkålen, salt och peppar och lite citronsaft. När fisken är klar och jag hällt av fonden som blir i formen ner i gräddkoket så har jag lite fint hackad gullök och gräslök som jag arrangerar ovanpå fisken för att göra den lite trevlig.

Idag tog vi pulkan upp till förskolan.. Haha.. Nils Imiterade högljutt en polisbil hela väg en och uppmanade sin mamma att öka takten! Jag som trodde jag redan sprang, typ.. ;) Och sedan blev det en promenad med Ettis, Ebba & stinsen.

Nu i helgen som var så hade jag min kära mamma på besök. Nästan alltid när min mamma kommer så vill hon att vi ska laga asiatiskt. Något som jag inte kan, men gärna provar mig på ändå. För att variera oss ifrån dumplings, sushi och vårrullar så provade vi åter igen på att göra små salladsskålar med marinerade räkor och nudelsallad. Justerade den lite emot förra gången och jag tyckte rätten blev snäppet vassare. Vill ni prova?

Koreansk nudelsallad med marinerade räkor samt en Srirachamajjo
räcker till 3 personer

Du behöver:

några salladsblad
lite rostade cashewnötter
1 avokado
färsk koriander
+ följande..

Marinarade rökor :

100 g skalade räkor
2 tsk Kikkomansoya
1 tsk sesamolja
1 msk limejuice
1/2 krm hackad röd spanskpeppar
1 msk BBQ Korean ( färdig koreansk marinad, finns att köpa på willys.)
lite hackad koriander

Blanda allt i en skål och låt stå och dra en stund inne i kylen.

Nudelsallad:

80 g finstrimlad vitkål
1 medelstor morot finstrimlad
1 msk sesamolja
1/2 - 1 msk risvinäger ( smaka dig fram )
1 msk kikkomansoya
1 ksm salt
Lite lime juice och lite svartpeppar
1/4 paket risnudlar ( blötlägg + koka enligt anvisningarna på paketet. )

blanda alltsammans i en skål. Låt dra så att marinaden hinner smaksätta nudlarna.

Srirachamajjo:


Sriracha är en chilisås gjord på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök socker & salt och finns att köpa i de flesta matbutiker.

1/2 krm Srirachasås
3 msk majonäs
1/2 tsk kikkomansoya
lite lime, salt & peppar

blanda alltsammans.

skölja några salladsblad och fyll dom med nudelsalladen, vi gjorde 2 per person. Skiva avokadon och fördela även den. Sedan de marinerade räkorna, Lite hackade cashewnötter, häll på lite av majonäsen och toppa med försk korinader. Jag hade även lite extra majjo brevid. Tanken är att man ska äta salladsknytena med händerna men vi fick ta till bestick efter ett tag.


Vi hörs! puss!

Likes

Comments

Vad dagarna går fort förbi! Lekdejter, bus, dop & allt annat skoj vi har haft för oss! :)
Dopet har tagit mycket av min tankeverksamhet sista veckorna så det kändes skönt att ha det genomfört! Det blev precis så som vi hoppades <3

Dagen innan dopet åkte jag och Ettis ut för att duka och ställa i ordning allt. Jag hade bestämt att dukningen skulle gå i mässing, grönt och vitt. Helium ballongerna blev pricken över i:et. När vi kändes oss nöjda åkte vi hemåt och där väntade middag som sambon hade lagat till. Yej! Grillad entrecote med vitlökssmör och potatis. Och ett glas vin! Det behövde jag! Ettis var så himla söt och hade skickat med lite chokladpraliner med som vi smaskade i oss på kvällen.

Dagen därpå ringde klockan vid 7. Nu var det dags att baka av crossinterna, vispa frosting till muffins & se till att samtliga familjemedlemmar blev festfina! Sedan bar det iväg mot församlingshemmet. Till min förskräckelse fick jag se att heliumballongerna hade lagt sig ned under natten.. Shit! Ringde Ettis som skulle komma med lite mer helium! <3 Vi fixade lite och klädde på Henry dopklänningen. Så himla söt blev han! När det var dags att gå upp mot kyrkan kom (räddaren i nöden) med Helium och fixade med såpbubblemaskinen utanför lokalen. Dopet var jättefint, springande barn och underbar sång. Min Högstadiekompis Erica sjöng så vackert för lille Henry. Låten "besvärjelsen" som jag bara älskar. Den känns så äktaoch fin och handlar om livet. Efter dopet gick vi ner mot lokalen där vi möttes av så sopbubblor i det vackra solljuset! Och barn som sprang efter och försökte fånga dom! Bubbel och afternoonthé bjöds det på innen i lokalen.. Kakbuffe och ostar, marmelader, kex och bröd. Papphuset som jag fick pappa till att göra uppskattades av barnen som mer än gärna fänglade det.
Tack älskade ni som var med på Henrys dag, och för alla fina gåvor! Efter dopet, städade vi i ordning lokalen och sen åkte vi ut mot Våmb med lite thaimat och vi spenderade kvällen med Ludvigs bröder och respektive! <3

Dom senaste dagarna har det mest blivit vattenpölsplask, och lekdejter! En och annan semla har smygit sig ner i magen. Vilken typ av semla föredrar ni? Jag fick smaka semlekladdkaka med rostade mandelspån av min kompis Karin i förrgår! Åh så god den var!
Hoppas ni får en fin helg!

Likes

Comments

Hej och hå! 👋

Tyvärr har inte förkylningsvirusen lämnat våran familj än och nu i dagarna var det minstingen Henrys tur att prövas. 😥 usch och fy! Ett besök på akuten senare så mår han bättre men han kämpar ännu med rosslighet och feber. Så det har inte blivit mycket mer utflykter än en tripp till stan för att lunchdejta Ludvig tidigare i veckan. Promenader med Ettis har det som tur blivit, så skönt för dom..små att sova ute i den svala luften! Och man själv för motionen! 2-3 h har vi varit ute och gått nästan varje dag! 😍

I tisdags på allahjärtansdag infann sig kärleksbubblorna i magen och jag och Nils lagade tillsammans en super smarrig pasta med pesto, mozzarella och rostade pinjenötter! Det tog bara några minuter och Nils kunde hjälpa till lagom mycket! Vi kokade färskpasta, gjorde en pesto på basilika, olivolja, parmesan, vitlök och pinjenötter. Sen rörde vi ner bitar av mozzarella och lite hackadtomat! På med rostade pinjenötter, lite flingsalt och försk basilika! Underbart!! 😍 På kvällen lagade vi en risotto som toppades med bresola och bakad svamp och gravade tomater! SÅ SUPER GOTT att baka både tomat och   i ugnen på en bädd av lika delar salt och socker, lite peppar och olja. In i ugnen på 150 grader i ca 20- en min. Sen kan du använda dom i både sallader och som tillbehör till kött rätter. Eller som vi på risotton! 👌

När barnen sov smaskade vi i oss en cheescake gjorde på philadelphiaost och mascarpone, krossade daim och hallon!

I dag hade jag sällskap av en liten 2 åring i affären som helt plötsligt fick för sig att han inte ville betala!! Två, tre vredesutbrott senare var majskrokarna betalda och jag och lilleman fick ha oss ett litet snack utanför när han lugnat ner sig! 😂😂😆🤗 

I kväll blir det helstekt kyckling.. marinerad i koriander, tabasco, sesamolja, farinsocker, soya och risvinäger! Till det en mandelpotatisgratäng och en mumsig sallad!

Hoppas ni eventuellt hittade lite insperation inför helgens middagar! Puss & kram! ❤

Likes

Comments

Nu börjar energin infinna sig i huset igen!

Så idag tvättas det och städas förfullt!😊 Självklart har vi varit ute och lekt och promenerat också. Och testat Nils traktor som han fick i 2 års present! Den blev med beröm godkänd även för utomhusåkning! När dagarna är fulla av aktiviteter är det så himla skönt att ha färdig mat klar, som bara går att värma på så man snabbt kan fortsätta med buset, eller traktoråkningen eller tvätten! 😂 Rätter med ris absolut en favorit när det gäller dagenefter mat.

Till helgen kommer det vänner ifrån Skåne som skall bo hos oss för att sedan gå på dop för en liten Malva på söndagen. ❤ Tyvärr kommer jag vara lite dålig värdinnan och vara borta på tjejkväll, men jag kan tänka mig att våra gäster ändå kommer hjälpa till och fixa hemma hos söndagens värdar.

Här får ni receptet på kycklingcurrygrytan från igår! Oftast när jag gör currygrytan brukar jag koka en hel kycklingi grytan, och låta den koka sönder till möra härliga bitar och sen tar jag upp benbitarna. Igår gjorde jag en snabbvariant med tinad innerfile. 😄👌

Receptet räcker till 6 portioner.

1 kg tinad kyckling innerfile

2 + 1 msk smör

1 1/2 hackad gullök

1 1/2 dl grädde

2 dl matlagningsgrädde

3 dl vatten + 2 tärningar ekologisk kycklingbuljong

2 svenska äpplen ( hackat i tärningar)

1 vitlöksklyfta

2,5 msk curry

2 krm svartpeppar

2 tsk färskpressad citronsaft 🍋

Gör så här:

Fräs curryn i 2 msk smör och tillsätt den gula hackade löken. Och sedan de hackade äpplena. Fräs kycklingen i en annan panna med 1 msk smör tills innerfilerna fått färg och häll över dessa i lökblandningen. Häll vattnet i pannan du stekte kycklingen för att få upp alla goda smaker som frigjordes vid stekningen. Häll detta i grytan med curryn och kycklingen.

Tillsätt buljongtärningar och grädden. Smaka upp med peppar och färskpressad citron.

Servera med en god avokadosallad uppsmakad med citronsaft och flingsalt och nykokt basmatiris! 😘


Likes

Comments

Alla eventuella planer får vänta lite. På övervåningen ligger en sjuk sambo och på nedervåningen huserar en Otroligt pigg men ändå kräksjuk 2 åring. 😂😫 Förstod aldrig vad vabbuari skulle betyda men känner att jag börjar förstå vad dom menar! Puh!

Dock har jag hunnit att beställa och fixa lite med Henrys dop, så något gott kommer ur allt kan jag tro! 😉

Dagens lunch bestod av bratwurst och en härlig kålgryta som oplanerat smakade lite som Nikkaluokta soppan vi ofta åt som barn. Fast med lite morötter i. 😊 I kväll blir det kycklingcurrygryta och recept på det sen för alla som känner för någon klassisk vardagsmat. 😁 jäkligt gott dessutom!

Vi hörs! Puss och kram! ❤


Likes

Comments

Nu har jag genomfört 30 dagar med ett dagschema bestående av 1 h träning och en annan kost och livsstil.😊 YES!

Detta ska jag och sambon fira med räkor och vin ikväll 😍 Väldigt glad över att äntligen ha stillat den lilla sockerdjävulen i min hjärna! 😂😂 👍

Det har varit svårt för mig dessa veckor att hitta en stund av lite egentid och skriva ett inlägg på bloggen. Inte hjälpte det att börja kolla på SKAM heller! 😂

Och, Åretskock igår var såklart också väldigt spännande!!

I dag var första dagen då jag kunnat laga vilken mat jag ville. DET blev en nyttig variant av fläskpannkaka. Men rårivna morötter och lingon. god, enkel att göra och ett bra alternativ!

Här är receptet:

Det avser 4 port.

3 paket bacon

6 ägg

2 dl dinkelmjöl

1 dl fiberhavregryn

8 dl mjölk

Lite salt och vitpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Mät upp mjöl och havregryn och häll detta i en bunke. Tillsätt äggen och vispa till mjölet blandats ut och det inte finns kvar några klumpar. Tillsätt mjölken och saltet samt vitpeppar.

Skär baconet i bitar. Och stek detta knaprig. Häll över det stekta baconen i en ugnsform. Se till att fettet ifrån pannan täcker botten i formen. (det fungerar som Smör)

Och sprid ut baconet. Häll över pannkakssmeten och grädda i ugnen på 225 grader tills pannkakan är gyllenbrun och har satt sig. Servera med rårivna morötter och frysta tinade lingon. Om du inte vill lyxa till det med lingonsylt.😋

Jag vill önska er en trevlig helg! ❤


Likes

Comments