Hej vänner 🖤

Påskhelgen bjöd på mycket fixande i trädgården, god mat & familjehäng.
Härligt, det liksom laddar batterierna! 😊
Vi har varit runt och påskat för familj ned barnen och bjöd på påskkakorna jag hade bakat dagen innan. 🐣 På fredagskvällen grillades det korv hemma hos oss med lite Coleslaw och hemmagjord gurkmajjo..  Påskafton firades hos min mor med god påskmat och på kvällen med Svärföräldrarna och grillad snabbgravad lax, goda snittar och supergod tårta som svägerskan hade bakat dagen till ära! 👌

Svärmor hade gjort en snitt med god salami och grönmögelost. Mitt bidrag till middagen var ett tilltugg på potatischips, gräddfil, löjrom, hackad rödlök och dill. Funkar alltid och är smidigt att ordna med när man har fullt upp som en helg som påskhelgen 😊
Jag snabbgravade även laxen i 1 dl salt, 1 dl socker, 1 msk muskavadosocker, lite apelsinsaft, lite rivet apelsinskal och hackad dill och lät det ligger över dagen för att sedan grillas! Mycket gott! Ett bra sätt att få fisken att smaka mycket och få en jämn kryddning. Tack alla inblandade för en super mysig helg!

vi hörs!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hej vänner!

När det är påsk vill man ju gärna ha något gott och färgglatt att bjuda på till fikat eller efter buffebordet. 😊 Här kommer ett recept på enkla och snabba kakor som funkar superbra att baka tillsammans med barnen, eller för er som har lite tid. Kombinationen av kondenseradmjölk, mjölkchoklad, rostad kokos och salt tycker jag är himla gott!

Våran 2åring tyckte det var super kul att hjälpa till! 😊

Färgglada fågelbon med mjölkchoklad & kola.

150 g kokos
150 g ekologiska cornflakes
1/2 - 3/4 burk kondenceradmjölkkola
1 krm salt
200 g marabou mjölkchoklad
chokladägg

formar

Gör så här:

Rosta kokosen i en torr stekpanna, häll över det i en skål. Smula ner 150g cornflakes i samma skål, Tillsätt sedan saltet och kondenseradmjölk tills du får en bra konsistens att jobba med. Lite mer än halva burken använde jag. När smeten börjar gå ihop, ställ in den i kylen 10 min så att den sätter sig lite. Ta ut smeten och fyll upp botten på några formar, gör ett hål i mitten så att det bildas ett litet "bo". Smält mjölkchokladen och klicka den i hålet på formarna. Därefter ringlar du choklad över hela boet med hjälp av en gaffel. Håll gaffeln över boet och vifta fram och tillbaka.😊 Garnera dina bon med chokladägg. Låt dom sätta sig i kylen. Servera med pappret, eller utan på en tallrik med lite vispad grädde och citronmeliss. klart!

G l a d p å s k 🐤

Likes

Comments

Hej 🖤Den här veckan har varit minst sagt omtumlande. I början av veckan gick min kära morfar bort med stor saknad. Så denna vecka började med extra mycket känslor och kärlek och känslan av att man ska vara tacksam för det man har! Och veckan har verkligen fortsatt på det temat. När det fruktansvära händelsen i Stockholm ägde rum på fredagen infann sig den känslan väldigt starkt igen. Man ska vara så otroligt tacksam för att man får ha sina nära välbehållna.
Idag blev Henry 6 månader och även då får man en påminnelse av hur tacksam man ska vara att just han kom till oss. Och att allt gått så bra, vilket verkligen inte är en självklarhet. 🖤 Det går liksom inte att inte bli påverkad av en vecka som denna.

Förutom mycket känslor, så har denna veckan bjudit på en hel del tid med familj men också fixning i trädgården och såklart mat. Nu i helgen hade vi Nils och Henrys kusiner på övernattningsbesök och idag på kvällen så firade vi våra små 6 månaders (Henrys kusin föddes på samma dag med 1 minut emellan!, i rummet intill dessutom!) med lite middag hemma hos Ludvigs bror och hans familj. 😍
Nu sitter jag soffan med en tungt sovande bebis i famnen och bara myser!

Jag lovade ju er receptet på köttfärssåsen som mina familjemedlemmar tyckte så mycket om! 😊 Jag gör väldigt olika bologneser. Beroende på tid, vad jag har för ingredienser hemma.
Ibland med rotsaker, ibland med mycket örter, men alltid med körsbärstomater! Gärna mutti.
Så för er som var nyfikna på det, varsågoda!

Köttfärssås med mycket basilika, vitlök & kärlek!

6-8 Pers

1 kg blandfärs ( gärna finmalen)
1 burk mutti körsbärstomater
1 pkt krossadetomater
2 vitlöksklyftor
1 1/2 gullök
10 champinjoner
2 msk torkad basilika
1 tsk oregano
2 buljongtärningar ( gärna ekologiska )
1/2 msk torkad vitlök
1 msk salt
2 msk olivolja
4-6 droppar tabasco
1dl ketchup (heinz ekologiska)

Rapsolja att steka i och smör att steka i.

Gör så här:
Hacka champinjonerna och gullöken fint och stek dom i en het,torr stekpanna tills de vattnat ur ordentligt och tillsätt sedan lite olja och smör. När fettet har smält och blivit gyllene tar du i den hackade gullöken. Bryn tills löken mjuknat och fått färg. Häll i körsbärstomaterna och de krossade tomaterna. Varm en till stekpanna och tillsätt lite smör, bryn sedan färsen. Häll därefter färsen i tomatsåsen och tillsätt därefter lite vatten i stekpannan som du häller ner i tomatsåsen för att få ut all smak ur pannan. Riv ner vitlöken och tillsätt ketchupen,tabasco, basilika, den torkade vitlöken, oregano, olivolja,buljong,salt, svartpeppar. Låt puttra till önskad konsistens. Jag använder aldrig redning i en köttfärssås. Smaka av ordentligt och ge den det där lilla extra, lite mer svartpeppar eller en uns salt gör stor skillnad! 😘

Ta hand om varandra! Vi hörs 🖤

Likes

Comments

Hallerud.
Min mammas föräldrahem och mina underbara morföräldrars lilla paradis.
Finns så många minnen ifrån Hallerud, det var där mitt matintresse började en gång i tiden. En liten flicka som vid sida av sin mormor och morfar och alla andra fantastiska människor i min släkt fick lära sig att ta vara på vad vår jord kunde ge, det som växte på träden och det som fanns i skogen och i vattnet. Min mormor var en fantastiskt duktig kokerska och min morfar en fantastiskt bonde. Och tillsammans fick dom Hallerud att blomstra och bli alla våras egna lilla paradis. Jag älskar det stället. Och nu när min älskade morfar har farit till himlen så kommer alla dom fina minnena till mig. Jag har min mormor och morfar att tacka för så mycket. Dom är och har varit stora inspirationskällor både för hur jag vill vara som människa och dom har lärt mig att ha respekt för vår jord och djuren och människorna på den.
Så i detta inlägget vill jag bara säga tack!
Tack underbara morfar för att du var precis just så som du var. Tack för att vi fick växa upp med er vid vår sida som alltid fanns där och gav oss ännu fler ljusa barndomsminnen. Den 12 april skulle du blivit 90 år. Och jag glädjs åt att vi fick ha dig med oss så länge, även om vi gärna hade haft dig kvar mycket längre än så. Hoppas du har det fint och äntligen får träffa mormor! All kärlek 💕

Likes

Comments

Idag finns det många, otroligt duktiga hemmakockar. Människor med ett stort matintresse eller drivet att överglänsa grannens ossobuco ifrån förra middagsbjudningen. Vi köper fina, dyra råvaror och butikerna köper in mer och mer spännande produkter. Då blir mitt jobb lite svårare, vi kockar måste verkligen finslipa både smakpalett och utförande för att ge er mer än vad ni förväntar er. Något nytt, spännande, härligt, vällagat, vackert. Och så har vi såklart våran erfarenhet. Doś and dontś. Det vi lärt oss av våra kollegor och av våra egna misstag, framgångar under åren.
Det jag tror människor i min omgivning uppskattar mest är små knep för att underlätta matlagningen.


Hur man tornerar en potatis, att lägga några droppar vatten under bakplåtspappret så att det fäster mot plåten och inte flyger upp i ugnen när man bakar kakor, lite vatten på botten av formar innan du fyller dom med plastfilm och exempelvis tryffelsmet/kolasmet. Då blir botten fri ifrån dom fula vecken som annars blir. En våt handduk under skärbrädan så den inte åker omkring när du skär. Lite salt i kakor och bakverk, godis. Pressa potatisen innan du vispar ihop en puré för att få den sådär slät och vacker.. mycket smör, salt, försöka få med syra och textur. Jag ska försöka att nämna de där små knepen jag själv använder när jag kommer på dom!

Sedan sist har denna familjen lagat paella ute i muurikkan, käkat fisk med en sås gjort på kräftfond och syradgrädde. Syradgrädde gillar jag! Det och bryntsmör, goa grejer! Några riktiga småbarnsfamiljsklassiker som köttfärssås och korv med mos har också smygit sig in på veckomenyn ;). Tydligen den godaste köttfärsåsen jag någonsin gjort, mycket basilika, champinjoner och vitlök i den! Den ska jag skriva ner till er i veckan, så blev ni nyfikna på den så får ni gärna kika in snart igen!
Vi har också hunnit målat oss till djur, grejat i trädgården, öppnaförskolan, lekt uppe på

billingen vid den fantastiska lekplatsen, firat en 30åring med hotellfukost uppe på mitt jobb, Billingehus, sminkning på Makeupstore, för att sedan avsluta med en middag med massa familj och vänner på Pinchos. Tack Ronia! Det var fantasktiskt trevligt! :) Dock var vi uppe och sprang och passa på barnen större delen av middagen! haha..


I fredags drog sambon på afterwork, efter att ha städat huset ska tilläggas, vilket resulterade i en super glad Elin som helt plötsligt fick massa energi till både killarna och för att packa inför lördagens överraskningsresa.
Nils myste med sin morfar hemma hos oss och minstingen hade sin första övernattning hemma hos min mamma. Och jag pch Ludvig tog bilen ner till Halmstad åt riktigt god mat, shoppade och hängde i mysiga barer. Perfekt! Vill också tacka First hotel Mårtenson för trevligt bemötande. puss på er!

NU sitter vi allihop, nybadade och käkar popcorn i soffan och har en sådan där typisk söndag som kan vara bland det skönaste som finns!

Jag ser fram emot en ännu en härlig vecka med härliga ungar och mat! Vi hörs!



Likes

Comments

Hej på er! hoppas helgen varit fin. 😍
Vädret har ju varit fantastiskt och vi passade på att grilla även denna helg!
Snacka om kontrast när man såg snön på bilarna i morse! 😂😂

I lördags grillade vi svensk fläskfilé ( köper iosf ingen annan!)  och gjorde en mangosalsa, en getostsallad med lokalproducerad honung och rostade pumpafrön. Jag älskar fläskkött och mango och sen i kombination med getost! 👌
Vi passade även på att grilla lite quesadillas fyllda med en kräm på svarta bönor och getost. Ett recept som vi fått i från farbror Johan. supergott! och passa perfekt ihop med de andra tillbehören! 🤗

I veckan slängde jag även ihop en halloumiburgare till kvällsmat. Smidigt, enkelt och gott och löjligt uppskattat!
Här kommer receptet på burgaren men även på quesadillasen om ni vill prova!

Halloumiburgare med avokado och en dressing på mango.
3 p

Börja med dressingen.

Dressing:
1 dl fryst tinad mango
1/2 dl gräddfil
1 krm sambalolek

salt och peppar

mixa ihop samtliga ingredienser. Smaka upp med peppar och salt.

Burgaren:

3 hamburgebröd
1 avokado
1 paket halloumi
1 plommontomat
salladsblad
1/2 liten rödlök  

champinjoner 

Smör


Börja med att skära champinjonerna, mycket tunnt och stek dom i smör med salt och peppar. Ställ åt sidan.. 

Skiva halloumiosten och stek den knaprig i en stekpanna med lite olja. peppra. Medans du steker osten, skiva upp tomaten, löken och avokadon.


Torka ur pannan och stek på hamburgebröden lite grann så dom får lite yta.

Bred ut dressingen botten av hamburgebröden, lägg på lite bladsallad, på med halloumin, avokadon, tomaten, den stekta svampen och löken och toppa med lite mer dressing!
klart!

Grillade Quesedillas med svartabönor och getost! 

4 st

1 dl svarta kokta bönor
1/2 finhackad gullök
1 stor vitlöksklyfta
1/2 msk mald spiskummin
1/2 msk finhackad jalapeno
ca 1 dl grönsaks eller kycklingbuljong
salt

125 g getost
4 tortillabröd

Gör då här:

Mixa bönorna i en matberedare eller mosa ihop med en gaffel. Riv i vitlöken och ha i den hackade jalapenon. Börja med halva mängden. I med spiskummin och den hackade löken. Blanda i buljongen för konsistens och Smaka av med salt.
Ta fram tortillabröden och bred bönröran på halvorna av tortillabröden. Smula över getosten och vik över andra halvan tortillabrödet så du har fått som en macka.

Grilla över kolen🔥

Nu ska denna mamman röja upp både kuddharem och lera! Hör även att tvååringen håller på att duka åt sig och är hungrig!

Shing shing! som Elin hade sagt för några år sedan! 😂😂

Likes

Comments

Hej på er!
Nu börjar vardagen och rutinerna hitta hem igen hos oss. Skönt!
Nils har kunnat gå på förskolan och jag har kunnat engagera mig i vår minsta lite mer. Igår var vi iväg till öppnaförkolan på badhusgatan inne i Skövde. Nästan helt nyöppnat och super fint! Super fresha lokaler och trevlig personal. Så har ni med små småttingar så är det verkligen ett tips. Där kunde man göra en avgjutning av hand eller fot, det var sångstund och sedan fika för den som önskade. En tjej kom även dit och höll en snabbutbildning i barnsäkerhet i samband med bilåkning! verkligen TOPPEN!
Eftetr vi hämtat Nils på förskolan blev det lek och piknick med bästisen Selma på lekplatsen. Efter det lagade vi till lite kaviarstuvad kål, vit fisk och morötter. Och lite potatis till det.
Jag brukar strimla vitkål, fänkål och gullök. fräsa det i en panna, tillsätta lite smör. Brevid kokar jag ner, grädde, fonden som blir i formen av fisken, salt, peppar och jag har även i lite brynt smör. Mot slutet vänder jag i kaviar och färsk hackad gräslök. Jag kokar lite morötter vid sidan och även potatis. Fisken lägger jag bara i en ungform men lite smör, dillen ifrån fänkålen, salt och peppar och lite citronsaft. När fisken är klar och jag hällt av fonden som blir i formen ner i gräddkoket så har jag lite fint hackad gullök och gräslök som jag arrangerar ovanpå fisken för att göra den lite trevlig.

Idag tog vi pulkan upp till förskolan.. Haha.. Nils Imiterade högljutt en polisbil hela väg en och uppmanade sin mamma att öka takten! Jag som trodde jag redan sprang, typ.. ;) Och sedan blev det en promenad med Ettis, Ebba & stinsen.

Nu i helgen som var så hade jag min kära mamma på besök. Nästan alltid när min mamma kommer så vill hon att vi ska laga asiatiskt. Något som jag inte kan, men gärna provar mig på ändå. För att variera oss ifrån dumplings, sushi och vårrullar så provade vi åter igen på att göra små salladsskålar med marinerade räkor och nudelsallad. Justerade den lite emot förra gången och jag tyckte rätten blev snäppet vassare. Vill ni prova?

Koreansk nudelsallad med marinerade räkor samt en Srirachamajjo
räcker till 3 personer

Du behöver:

några salladsblad
lite rostade cashewnötter
1 avokado
färsk koriander
+ följande..

Marinarade rökor :

100 g skalade räkor
2 tsk Kikkomansoya
1 tsk sesamolja
1 msk limejuice
1/2 krm hackad röd spanskpeppar
1 msk BBQ Korean ( färdig koreansk marinad, finns att köpa på willys.)
lite hackad koriander

Blanda allt i en skål och låt stå och dra en stund inne i kylen.

Nudelsallad:

80 g finstrimlad vitkål
1 medelstor morot finstrimlad
1 msk sesamolja
1/2 - 1 msk risvinäger ( smaka dig fram )
1 msk kikkomansoya
1 ksm salt
Lite lime juice och lite svartpeppar
1/4 paket risnudlar ( blötlägg + koka enligt anvisningarna på paketet. )

blanda alltsammans i en skål. Låt dra så att marinaden hinner smaksätta nudlarna.

Srirachamajjo:


Sriracha är en chilisås gjord på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök socker & salt och finns att köpa i de flesta matbutiker.

1/2 krm Srirachasås
3 msk majonäs
1/2 tsk kikkomansoya
lite lime, salt & peppar

blanda alltsammans.

skölja några salladsblad och fyll dom med nudelsalladen, vi gjorde 2 per person. Skiva avokadon och fördela även den. Sedan de marinerade räkorna, Lite hackade cashewnötter, häll på lite av majonäsen och toppa med försk korinader. Jag hade även lite extra majjo brevid. Tanken är att man ska äta salladsknytena med händerna men vi fick ta till bestick efter ett tag.


Vi hörs! puss!

Likes

Comments

Vad dagarna går fort förbi! Lekdejter, bus, dop & allt annat skoj vi har haft för oss! :)
Dopet har tagit mycket av min tankeverksamhet sista veckorna så det kändes skönt att ha det genomfört! Det blev precis så som vi hoppades <3

Dagen innan dopet åkte jag och Ettis ut för att duka och ställa i ordning allt. Jag hade bestämt att dukningen skulle gå i mässing, grönt och vitt. Helium ballongerna blev pricken över i:et. När vi kändes oss nöjda åkte vi hemåt och där väntade middag som sambon hade lagat till. Yej! Grillad entrecote med vitlökssmör och potatis. Och ett glas vin! Det behövde jag! Ettis var så himla söt och hade skickat med lite chokladpraliner med som vi smaskade i oss på kvällen.

Dagen därpå ringde klockan vid 7. Nu var det dags att baka av crossinterna, vispa frosting till muffins & se till att samtliga familjemedlemmar blev festfina! Sedan bar det iväg mot församlingshemmet. Till min förskräckelse fick jag se att heliumballongerna hade lagt sig ned under natten.. Shit! Ringde Ettis som skulle komma med lite mer helium! <3 Vi fixade lite och klädde på Henry dopklänningen. Så himla söt blev han! När det var dags att gå upp mot kyrkan kom (räddaren i nöden) med Helium och fixade med såpbubblemaskinen utanför lokalen. Dopet var jättefint, springande barn och underbar sång. Min Högstadiekompis Erica sjöng så vackert för lille Henry. Låten "besvärjelsen" som jag bara älskar. Den känns så äktaoch fin och handlar om livet. Efter dopet gick vi ner mot lokalen där vi möttes av så sopbubblor i det vackra solljuset! Och barn som sprang efter och försökte fånga dom! Bubbel och afternoonthé bjöds det på innen i lokalen.. Kakbuffe och ostar, marmelader, kex och bröd. Papphuset som jag fick pappa till att göra uppskattades av barnen som mer än gärna fänglade det.
Tack älskade ni som var med på Henrys dag, och för alla fina gåvor! Efter dopet, städade vi i ordning lokalen och sen åkte vi ut mot Våmb med lite thaimat och vi spenderade kvällen med Ludvigs bröder och respektive! <3

Dom senaste dagarna har det mest blivit vattenpölsplask, och lekdejter! En och annan semla har smygit sig ner i magen. Vilken typ av semla föredrar ni? Jag fick smaka semlekladdkaka med rostade mandelspån av min kompis Karin i förrgår! Åh så god den var!
Hoppas ni får en fin helg!

Likes

Comments

Hej och hå! 👋

Tyvärr har inte förkylningsvirusen lämnat våran familj än och nu i dagarna var det minstingen Henrys tur att prövas. 😥 usch och fy! Ett besök på akuten senare så mår han bättre men han kämpar ännu med rosslighet och feber. Så det har inte blivit mycket mer utflykter än en tripp till stan för att lunchdejta Ludvig tidigare i veckan. Promenader med Ettis har det som tur blivit, så skönt för dom..små att sova ute i den svala luften! Och man själv för motionen! 2-3 h har vi varit ute och gått nästan varje dag! 😍

I tisdags på allahjärtansdag infann sig kärleksbubblorna i magen och jag och Nils lagade tillsammans en super smarrig pasta med pesto, mozzarella och rostade pinjenötter! Det tog bara några minuter och Nils kunde hjälpa till lagom mycket! Vi kokade färskpasta, gjorde en pesto på basilika, olivolja, parmesan, vitlök och pinjenötter. Sen rörde vi ner bitar av mozzarella och lite hackadtomat! På med rostade pinjenötter, lite flingsalt och försk basilika! Underbart!! 😍 På kvällen lagade vi en risotto som toppades med bresola och bakad svamp och gravade tomater! SÅ SUPER GOTT att baka både tomat och   i ugnen på en bädd av lika delar salt och socker, lite peppar och olja. In i ugnen på 150 grader i ca 20- en min. Sen kan du använda dom i både sallader och som tillbehör till kött rätter. Eller som vi på risotton! 👌

När barnen sov smaskade vi i oss en cheescake gjorde på philadelphiaost och mascarpone, krossade daim och hallon!

I dag hade jag sällskap av en liten 2 åring i affären som helt plötsligt fick för sig att han inte ville betala!! Två, tre vredesutbrott senare var majskrokarna betalda och jag och lilleman fick ha oss ett litet snack utanför när han lugnat ner sig! 😂😂😆🤗 

I kväll blir det helstekt kyckling.. marinerad i koriander, tabasco, sesamolja, farinsocker, soya och risvinäger! Till det en mandelpotatisgratäng och en mumsig sallad!

Hoppas ni eventuellt hittade lite insperation inför helgens middagar! Puss & kram! ❤

Likes

Comments

Nu börjar energin infinna sig i huset igen!

Så idag tvättas det och städas förfullt!😊 Självklart har vi varit ute och lekt och promenerat också. Och testat Nils traktor som han fick i 2 års present! Den blev med beröm godkänd även för utomhusåkning! När dagarna är fulla av aktiviteter är det så himla skönt att ha färdig mat klar, som bara går att värma på så man snabbt kan fortsätta med buset, eller traktoråkningen eller tvätten! 😂 Rätter med ris absolut en favorit när det gäller dagenefter mat.

Till helgen kommer det vänner ifrån Skåne som skall bo hos oss för att sedan gå på dop för en liten Malva på söndagen. ❤ Tyvärr kommer jag vara lite dålig värdinnan och vara borta på tjejkväll, men jag kan tänka mig att våra gäster ändå kommer hjälpa till och fixa hemma hos söndagens värdar.

Här får ni receptet på kycklingcurrygrytan från igår! Oftast när jag gör currygrytan brukar jag koka en hel kycklingi grytan, och låta den koka sönder till möra härliga bitar och sen tar jag upp benbitarna. Igår gjorde jag en snabbvariant med tinad innerfile. 😄👌

Receptet räcker till 6 portioner.

1 kg tinad kyckling innerfile

2 + 1 msk smör

1 1/2 hackad gullök

1 1/2 dl grädde

2 dl matlagningsgrädde

3 dl vatten + 2 tärningar ekologisk kycklingbuljong

2 svenska äpplen ( hackat i tärningar)

1 vitlöksklyfta

2,5 msk curry

2 krm svartpeppar

2 tsk färskpressad citronsaft 🍋

Gör så här:

Fräs curryn i 2 msk smör och tillsätt den gula hackade löken. Och sedan de hackade äpplena. Fräs kycklingen i en annan panna med 1 msk smör tills innerfilerna fått färg och häll över dessa i lökblandningen. Häll vattnet i pannan du stekte kycklingen för att få upp alla goda smaker som frigjordes vid stekningen. Häll detta i grytan med curryn och kycklingen.

Tillsätt buljongtärningar och grädden. Smaka upp med peppar och färskpressad citron.

Servera med en god avokadosallad uppsmakad med citronsaft och flingsalt och nykokt basmatiris! 😘


Likes

Comments

Alla eventuella planer får vänta lite. På övervåningen ligger en sjuk sambo och på nedervåningen huserar en Otroligt pigg men ändå kräksjuk 2 åring. 😂😫 Förstod aldrig vad vabbuari skulle betyda men känner att jag börjar förstå vad dom menar! Puh!

Dock har jag hunnit att beställa och fixa lite med Henrys dop, så något gott kommer ur allt kan jag tro! 😉

Dagens lunch bestod av bratwurst och en härlig kålgryta som oplanerat smakade lite som Nikkaluokta soppan vi ofta åt som barn. Fast med lite morötter i. 😊 I kväll blir det kycklingcurrygryta och recept på det sen för alla som känner för någon klassisk vardagsmat. 😁 jäkligt gott dessutom!

Vi hörs! Puss och kram! ❤


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Nu har jag genomfört 30 dagar med ett dagschema bestående av 1 h träning och en annan kost och livsstil.😊 YES!

Detta ska jag och sambon fira med räkor och vin ikväll 😍 Väldigt glad över att äntligen ha stillat den lilla sockerdjävulen i min hjärna! 😂😂 👍

Det har varit svårt för mig dessa veckor att hitta en stund av lite egentid och skriva ett inlägg på bloggen. Inte hjälpte det att börja kolla på SKAM heller! 😂

Och, Åretskock igår var såklart också väldigt spännande!!

I dag var första dagen då jag kunnat laga vilken mat jag ville. DET blev en nyttig variant av fläskpannkaka. Men rårivna morötter och lingon. god, enkel att göra och ett bra alternativ!

Här är receptet:

Det avser 4 port.

3 paket bacon

6 ägg

2 dl dinkelmjöl

1 dl fiberhavregryn

8 dl mjölk

Lite salt och vitpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Mät upp mjöl och havregryn och häll detta i en bunke. Tillsätt äggen och vispa till mjölet blandats ut och det inte finns kvar några klumpar. Tillsätt mjölken och saltet samt vitpeppar.

Skär baconet i bitar. Och stek detta knaprig. Häll över det stekta baconen i en ugnsform. Se till att fettet ifrån pannan täcker botten i formen. (det fungerar som Smör)

Och sprid ut baconet. Häll över pannkakssmeten och grädda i ugnen på 225 grader tills pannkakan är gyllenbrun och har satt sig. Servera med rårivna morötter och frysta tinade lingon. Om du inte vill lyxa till det med lingonsylt.😋

Jag vill önska er en trevlig helg! ❤


Likes

Comments

Hello my friends! 😊 Hur har ni det i kalla Januari?! Hemma hos oss är det just nu väldigt mycket matplanering,sjukstuga,kalasfix och fullrush åt alla håll och kanter! Jag älskar det! 💎💙

I helgen hade vi ett väldigt mysigt kalas för Nils. Familj och vänner kom intågande och huset fylldes av barnskratt/gråt och sockersugna kalasfirare! Enschilladas serverades dagen till ära och efter maten fick man välja och beställa en glass från Nils glasscafe. Barnen fyllde gladeligen på sina skålar och strutar, för att efter fem minuter senare fylla på dom igen! 😂 Dagens glasskalas slutade med fiskedam och kramkalas mellan alla kusiner. lille Nils var mycket nöjd med sin dag! ❤

Under helgen har även några av våra bästa vänner flyttat ut till Stöpen vilket vi tycker är fantastiskt roligt!🎉🤗 Så hemma hos dom har det blivit några besök! 😀

Jag har även börjat planera och baka lite inför Henrys dop. vi har tänkt och servera afternoon The efter ceremonin så det gäller att fylla upp frysen med härliga småkakor! Denna gången blev det hallongrottor och kardemummakakor. Jagr väldigt svag för kardemumma! Och med mördegen jag använder så blir dom väldigt spröda och goda men håller ändå formen utan att flyta ut. Yes jag använder samma grund deg till båda kakorna! Smidigt. Jag vet! 😉👍

Här är receptet om ni vill prova!

På kardemummakakorna rullar jag deg till bollar som trycker jag till bollar med fingrarna, sedan penslar jag som med uppvispat ägg och en blandning av kardemumma och pärlsocker!

Blir ca 25 st!

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g smör

1 dl fast hallonsylt.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare.

Forma degen till bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

Likes

Comments

Just i denna stund ligger minstingen och sover i mitt knä, den lite större busen krälar runt på golvet med min favorit mässingskål släpandes emot parketten 😂(numera knölig leksak). Idag har vi haft en kanon dag. När vi ser till att komma ut och aktivera oss i tid blir det alltid en bra dag, är vi (jag) sega så hinner det bli jobbigt att ta på sig ytterkläder och det blir en fajt om både mössa och overall! Men om jag är snabb på bollen slipper vi allt det där och bara kan njuta av varandras sällskap ❤

Nu har jag käkat fitnesskampen mat i 17 dagar. ALLTSÅ LITE MER ÄN HÄLFTEN GJORT! 👍

Som frukost denna vecka äter jag helst denna müslin som ni får recept på nedanför! Sjukt god och nyttig!

FÖR ER SOM SKA HA MIDDAGSBJUDNING I HELGEN!

Här har ni ett förslag på något som är enkelt att göra med som skapar lite wowfaktor 😊 En krämbakad äggula. Går att använda till allt ifrån eleganta förrätter till pyttipanna 😀 👍 super gott till en bit lagrad matjessill och friterade potatischips, lite smetea och rödlök!

Krämbakad Äggula:

Äggulor

Olja (mat eller raps)

GÖR SÅ HÄR:

Häll olja på ett bläck. (en ugnsform) och sätt in i ugnen tills oljan nått en temperatur på 60 grader. Lägg i galorna. Låt äggen gå på 70 grader tills dom blivit krämiga och fasta i konsistensen. Om du trycker på gulorna med fingret och fingret lämnar ett spår i ägget, då är dom klara. Buktar gulan tillbaka direkt så behöver den gå lite till. NÄR SOM ÄR KLARA: Ta upp dom ur oljan och låt dom ligga på lite papper för att oljan ska rinna av.

Vill du göra något mer än bara baka gulan, mixa den med lite brynt smör och salt och peppar så har du en fantastiskt god kräm som funkar bra till det mesta!!

För er som vill börja helgen med en nyttig frukost..

Word OF Shapes granola med dadlar:

5 dl havregryn

5 dl rågflingor

1 dl havrekli

1 dl solrosfrön, naturella

1 dl pumpakärnor

1 dl grovhackad sötmandel

1 dl linfrön, hela

1 tsk vaniljpulver (gjord på äkta vanilj

utan tillsatt socker)

4 msk kokosolja

2 dl vatten

2 dl hackade dadlar

GÖR SÅ HÄR

Blanda alla torra ingredienser i en långpanna. Häll över vatten och smält kokosolja och rör om. Häll eventuellt på lite mer vatten om granolan känns torr. Rosta på 200 grader i mitten av ugnen, ca 25-30 minuter. Rör om då och då och ta ut den när den har fått färg utan att bli bränd. Blanda i dadlarna när granolan har svalnat. 😊




Likes

Comments

Hej vänner! idag skulle vi haft kalas för vår lilla Nils. Något han har pratat om hela veckan. Men istället fick Nils den där härliga magsjukan 🙈😨 så himla tråkigt. Och jobbigt för lilla knappen. Vi håller våra tummar hårt för att det går över snart!

I onsdags fyllde busen 2 år och fick sin pannkakstårta som han hade beställt! 😊 Dock var det bara två som skulle äta men jag ville ju ändå att den skulle vara sådär hög och härlig som en tårta ska vara så jag gjorde pannkakstårta på mitt vis. Istället för att stå och steka 40 pannkakor räckte det med 14 👍 😀

Jag bredde jordgubbsylt mellan två pannkakor och rullade ihop dom. Gjorde några 7 rullar som jag la in i kylen för att dom skulle sätta sig. Sedan skar jag dom till cylindrar och ställde upp på ett fat. Sedan spritsade ja på grädde. Och ställde ett till lager cylindrar ovanpå grädden tills sist lite mer grädde och bär 😁


Likes

Comments

Neee! Nu saknar jag att laga god mat! det är ju liksom min grej att laga mat, fejja och smaka! 💛 Visst smakar dietmaten bra men fantastiskt oinspirerande att mixa ihop kvarg med bär & chiafrön 😂

Kanske bra! Då kommer det bara spruta ut recept och idéer sen! 👍 😀

Stay positive! Börjar faktiskt redan märka av lite resultat! Vilket såklart är super! 😇

Idag har lille Henry fått vaccin och varit ledsen hela dagen 😞 det är jag inte van vid och har inte fått.myckeet gjort alls idag! Hämtat en glad liten kille på förskolan iofs. Han hade saknat sina kompisar! Och den glada lilla killen blir 2 år i morgon!! Shit 😊 Som tur är har jag köpt hem frost yoghurt, ingredienser till pannkakstårta och frukt! 🍓🍐🍍


Nu i Januari är det säkert någon mer som helst ska hålla nere matkassan 😊 då passar det ju utmärkt med två recept på två super smarriga soppor med lite utlänska influenser! Nyttigt, gott och framförallt super enkel att koka ihop! Dessutom får ni som köpte hem kryddor till Palack paneer användning för kryddorna igen! ❤

Först ut:

INDISK LINSSOPPA!

1 gullök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

2 dl röda linser

2 liter hönsbuljong (alt. Utspädd med vatten) 2 tärningar/liter

1 1/2 msk garam masala

3 tsk gurkmeja

2 lagerblad

0,5 tsk chiliflakes 🌶

0,5 msk spiskummin

1-2 msk limejuice

Färsk koriander

Olja

Salt

Peppar


GÖR SÅ HÄR:

Finhacka gullöken och riv vitlöken. Skala och fin hacka morötterna. Lägg åt sidan. FRÄS löken i olja tills den blivit mjuk och gyllenbrun. I med den riva vitlöken. Och efter det, alla kryddorna. Rör runt tills det blivit som en "pasta". Häll i linserna och hönsbuljongen. I med den hackade moroten. Smaka av med limejuice, salt och peppar.

Hacka koriander och toppa soppan med! 👌


STINGIG MAJSSOPPA:

1 st hackad gullök

2 vitlöksklyftor

Juice ifrån en halv lime

1/2 röd spanskpeppar 🌶

1/2 kruka färsk koriander

1 liter hönsbuljong alt. 1 liter vatten 2 buljongtärningar

1 st bakpotatis

680 g burkmajs 🌽

2 dl mjölk

1 tsk farinsocker

2 msk thaisweetchilisås

Salt och peppar


GÖR SÅ HÄR:

Finhacka gullöken. Fräs i en gryta med lite smör. hacka ner den röda chilin och riv ner vitlökenfter det, Häll av och i med burkmajsen. Tärna ner bakpotatisen i ca 1x1 cm stora bitar och häll ner i grytan. Låt fräsa till det fått lite färg. Häll på hönsbuljongen. smaka upp med thaisweetchilisåsen, lime juicen, salt och peppar. Koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt 2 dl mjölk och 1 tsk farinsocker och mixa soppan.

Hacka koriandern och rör ner mot slutet.

Jag serverade soppan med klämmackor fyllda med prästost! 😘

Ha en fin kväll! 😊

Likes

Comments

Hu vad kallt det är ute! ❄ Men såklart väldigt vackert med snön och solen som skiner! 😊

Idag känner jag av sötsuget. Sitter och dagdrömmer om kakor och desserter 😂 Men om några dagar ska nog det suget ge med sig lite! känns också fantastiskt bra att bara äta nyttig mat och göra plats för träning.

För er som inte ger sig på fitnesskampen, så har jag ett super bra recept på en passionsfruktscurd ni kan prova! Den är fantastisk på en smörgås, kaka eller emellan lagren på en tårta! Varsågoda!

PASSIONSFRUKTSCURD

Kokas på vattenbad till 82 grader.

125 g passionsfruktspure ( finns numera att köpa i frysdisken vid bären.)

150 G strösocker

155 g äggula

45 g citronsaft

0,75 st gelatinblad

525 g osaltat smör


GÖR SÅ HÄR:

Blötlägg gelatinet. Koka passionspuren, socker, citronsaft och äggen på ett vattenbad. Rör då och då och när smeten når 82 grader tillsätter du gelantinet och mixar i det osaltat smöret!

Puss och kram! ❤

Likes

Comments

Hej på er! 😊 Har ni några nyårslöften? Jag gillar att utmana mig själv och jag har bestämt mig för att prova fitnesskampen nu i Januari! Men självklart kommer jag att laga annan mat till familjen även om dom kommer att få äta samma mat som mig också.😀 👍

Så denna månad kommer det bli många blackbook recept! Så passa på att fylla en egen svartbok med massa bra recept. Nu har vi precis varit inne i staden och handlat all mat som skall konsumeras denna vecka! 😅 ska bli sjukt gutt med en liten kickstart!

Annars blir det nog lite pulka åkning med Nils i eftermiddag 💛 Ha en fin dag! 😘

Likes

Comments

Gott nytt år härliga ni!

Roligt att så många ska pröva nyårsmenyn ikväll! BEST OF LUCK! ❤

idag har vi varit och firat en 30åring innan själva firandet av det nya året 😊 Grattis Johan! Nu mellanlandar vi hemma för att packa ihop maten vi ska ha med oss och byter till kläderna vi ska ha på oss 😊👍 Värdinnan önskade en hummersoppa av mig så det ska vi äta som en av rätterna! Ronia står för en toast ned spenat, räkor och mango 😊 och Ettis och Hans för varmrätten! Jag har gjort en chokladpastej till ikväll men med lite andra tillbehör än havtorn. Eftersom vi nyligen plöjde den middagen, sambon och jag när vi provlagade! Så jag har använt mig av dom ekologiska hallonen jag plockade i somras och har gjort en variant med hallon och vitchoklad och rostade hasselnötter 😊

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR VÄNNER! HOPPAS MATEN SMAKAR FANTASTISKT BRA! 😘🎉🎉🎊💖

Likes

Comments

Godagens 😊 På Prejelgränd susar dagarna förbi bestående av bus,lek,tvättning,turer in till stan och hederligt mys 😊 Igår var Sambon och Nils på arenabadet. Ludvig har aldrig sett Nils lyckligare förut. Aldrig heller så olycklig som när dom skulle åka där ifrån 😂 Får bli bad där snart igen! ❤

Igår kväll var vi bjudna hem till grannen på smörgåstårta! Mycket trevligt 😊 Nils kunde inte riktigt förstå att vi inte behövde ta vagnen eller bilen. Det var bara att gå över gatan. Konstigt! 😂

För er som läst bloggen tidigare så vet ni att jag har skrivit om en svart bok där alla kockar samlar bra recept. Nu tänkte jag ger er ytterligare ett 😄 För vem vill inte prova att göra sina egna mashmallows! Underbara i lite varm choklad eller som dom är. Du kan även bränna av dom lite med en gasolbrännare för att piffa till en dessert 😀 En av fördelarna med att göra saker själv är att man kan bestämt form och färg precis som man vill! SPRITSAR man ut mashmallowssmeten i längder kan man snurra runt den som en orm över tallriken. man kan färga och smaksätta precis som man vill. Kanske några hallonmarsmallow på födelsedagstårtan? ❤


MARSMALLOW GRUNDRECEPT

2 blad gelatin

130 g äggvita

Strösocker 150 G

Glukos 20 g (finns att köpa på apoteket)

Eventuellt smaksättning och färg.

GÖR SÅ HÄR:

Blötlägg gelatinet. Vispa äggvitan. Koka strösocker, glykos och vatten till 128 grader. slå sedan sockerlösningen över den uppvispade äggvitan pch tillsätt gelantinet. Vispa blandningen till önskad konsistens. I med eventuell smaksättning eller färg.

Fyll en form med bakplåtspapper eller häll upp på spritspåse och spritsa toppar eller längder i den storleken du vill ha. Pudra lite maizena över och låt den sätta sig i rumstemperatur.

Hoppas ni får en fin dag! vi har äran att vara barnvakter över natt åt Nils och Henrys två kusiner 😊😍 så snart blir det full rulle här hemma. 💖🤗💕💪

Likes

Comments