Header

I tisdags var vi på förskolan för första gången och jag har svårt att beskriva mina känslor av att gå in där. För det första blev jag väldigt glad då barnen bokstavligt talat skrek av glädje när de fick syn på oss! Det flockades med barn runt om oss som ville kramas och säga hej! Så fruktansvärt mysigt och det gjorde mig så himla glad! Men ju mer man tänkte på stället vi var på och ju mer man tänkte på hur barnen har det hemma så fick jag en stor klump i magen, och den har liksom stannat där. Den försvinner inte. Det är svårt att beskriva hur det ser ut där inne men barnen är uppdelade i tre klasser - bebisarna, 2-3 åringarna och 4-5 åringarna. De två yngre klasserna hade varsitt rum på kanske 11 kvadratmeter. Där inne vistades det över 20 barn. 4-5 åringarna hade det största rummet som är mindre än vår lägenhet iaf som är 35 kvadratmeter. Där är det runt 50 barn!! Förstår ni hur många barn det är på en liten yta? Det är helt sjukt om man tänker efter.

Hur man kan beskriva vår första dag är att den var mer eller mindre kaos. Vi har mest varit med 4-5 åringarna som är absolut flest. Barnen hade så mycket energi och ville helst av allt bara springa runt och leka. Men det funkar inte riktigt på en sådan liten yta. De lyssnar heller inte särskilt mycket på oss eftersom vi endast pratar engelska med dom vilket inte är deras förstaspråk. Lärarna vill allra helst sitta med deras telefoner vilket de också gör rätt så ofta. Men det är bara att göra sitt bästa! När barnen var som mest högljudda och okoncentrerade så sjöng vi huvud axlar knä och tå vilket gjorde att de blev av med lite energi. Allra helst vill man gå ut med barnen men eftersom det är vinter här så funkar det inte riktigt alla dagar utan det beror helt på vädret. Detta eftersom barnen inte har så varma kläder och man vill inte riskera att dom blir sjuka. Denna dag var en sådan då det var för kallt för att gå ut.

Igår visste vi vad som väntade när vi klev in i förskolan och blev inte alls så chockade som första gången. Och dagen gick betydligt bättre! Nu hade vi fått smälta våra första intryck lite och visste att barnen hade mycket energi. Men man får aldrig glömma bort att det faktiskt bara är små barn. Om man jämför med förskolorna i Sverige så är det något helt annat mot här. Barnen har inte alls samma utrymme för lek och skoj här. Vad vi verkligen fick se denna dag var att barn som hamnar efter med de dom övar på sällan blir sedda och får den hjälp dom behöver. Och istället för att hjälpa de barn som inte kan så straffas barnen på ett eller annat sett. Igår var det en pojke som inte sjöng med i alfabetet. När läraren fick se det så fick han först sjunga det själv inför alla andra. När han inte kom längre än till F så straffades han genom ett hårt grepp om armen in till bebisarna där han fick stanna länge. Så fruktansvärt jävla hemskt att se. Det gjorde ont i hela mig och vi ska göra allt vi kan för att få såna saker att upphöra. Även när barnen var stökiga idag fick barnen gå fram inför alla och stå i "nittio grader" fast utan vägg att luta sig mot och med händerna i luften som straff. Så fick dom stå tills läraren sa till att sluta. Fyfan. Då förstår man att lärarnas respekt byggs på rädsla. Vad vi fokuserar på mest i klassrummet är att gå till de barn som man ser inte riktigt kan. För generellt så är barnen väldigt efter i utvecklingen. 5-åringarna kan liksom inte skriva sitt eget namn. Det stora problemet ligger i att barnen inte får lära sig innebörden av alfabetet, eller siffrorna, eller färgerna osv. Dom får bara veta att det finns något som heter "A, apple" men inte hur ett A faktiskt ser ut och hur det låter i text. De vet att de finns en färg som heter "blå" men hur blå ser ut är det ingen som vet. De vet liksom inte hur saker funkar. Så det är vad vi fokuserar på mest när vi går runt bland barnen. Men återigen, vi pratar endast ett språk som de inte kan särskilt mycket av så det är svårt!

Vad vi gjorde mer igår var i alla fall att ta ut barnen ihop med Tina och en lärare. Så fort man går utanför förskolan oavsett om man är själv eller inte så måste alltid en lärare hänga med då vi är helt främmande med att befinna oss i en kåkstad. Vi har ingen aning om hur det funderar där och det är så lätt att gå vilse då staden är enorm. Vi dansade och spelade fotboll med barnen i alla fall vilket verkade vara så uppskattat! De tyckte det var så kul att komma ut och röra på sig! Med all förståelse.

Ni anar inte hur mycket det finns att skriva om att jobba som volontärer men jag väljer att hålla det kort tills jag är hemma igen med fungerande wi-fi! Ska verkligen försöka ta med mig kameran till skolan någon dag! Det hade varit så roligt! Och så ska jag givetvis berätta om eftermiddagsprojektet som vi också är med på med 10-14 åringar. Men det får vänta tills en annan dag.

Kram

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Sydafrika 2017, Foton

I början av vår resa här i Sydafrika så åkte vi en hop on hop of buss till Sydafrikas äldsta vingård! På vägen dit regnade det som bara den men när vi väl var framme så slutade det regna och solen tittade istället fram då och då. För ynka 95 rand vilket motsvarar cirka 67 kronor fick vi gå runt som vi ville på gården, gå in på museet + vinprovning. Sjukt va?? Det var otroligt fint där och det var superkul med vinprovning även om vi var otroligt dåliga på det, haha! Vi visste ju inte hur man skulle göra utan sniffade lite på vinet och drack sedan varje glas rätt så fort😂. Vi såg sen att alla de andra hade satt sig ner och att de varvade vinen med vatten, heh. Kul var det i alla fall! Vi åt också lunch på gården.

Vad vi gjorde efter detta berättar jag en annan dag! Kram.

Likes

Comments

Sydafrika 2017, Foton

Här i Table view som området heter där vi bor nu finns det en otroligt fin strand bara en liten promenadväg ifrån. Från den ser man hela Kapstaden vilket är så himla vackert! Vi gissar att det är det områdets namn kommer ifrån eftersom man ser table mountain härifrån! Igår var vi på rundvandring i stan och efter det åkte vi hem alldeles lagom till att kunna se solnedgången på stranden. Mysigt! Det är rätt få ljusa timmar här då solen går upp vid 8 och ner vid 18. Det är annat mot i Sverige, haha!

Likes

Comments

Sydafrika 2017

Igår var dagen då det var dags att packa våra väskor och lämna Loop 91! Vi skulle nämligen åka till vårt nya boende - saltycrax! Det är här vi kommer bo våra kommande 17 dagar. Området där vi bor är inburat med stängsel och grejer för att skyddas mot inbrott precis så som alla hus har här. Här bor en massa olika volontärer och backpackers om jag förstått det hela rätt och alla verkar störtsköna!! Jag och Richard har fått ett eget rum på övervåningen i ett av husen och vi kommer att bo själva det mesta av tiden. Det är ett rum med fem bäddar.

När vi fått vårt rum så packade vi en ryggsäck för att gå ut på stan och äta lunch. Det blev pizza på ett nyöppnat ställe som var supergott! Vädret var det bästa hittills så vi gick runt på stranden i några timmar och kollade på alla surfare ute på vågorna. På måndag är det vår tur att lära oss surfa! Haha undrar hur det kommer gå! Jag gick barfota i strandkanten för att känna på vattnet. Det var svinkallt men tydligen blir det inte varmare än så här! En gång kom det en större våg som jag inte var beredd på som blötte ner min långkjol, haha! Tur det var varmt i solen så att den torkade snabbt.

Klockan 18 hade vi en liten introduktion och efter det var det barbecue-night precis som alla andra fredagar vilket var supertrevligt! Jag som helst äter vegetariskt fick champinjoner butternut pumpa och grillad ananas som varit i kanel innan tror jag. Alltså på riktigt, testa grillad ananas för det var såååå gott! Sedan satt vi bara och pratade med de andra volontärerna nya som gamla och det var supertrevligt! Tror vi kommer trivas bra här!

Idag ska vi på rundvandring i Kapstaden och det ska vara strålande sol. Kram

Likes

Comments

Sydafrika 2017

Idag gick vi upp klockan 5 för att bli upphämtade tidigt. Vi har nämligen varit på safari idag! Detta låg två timmar utanför Kapstaden på en oerhört vacker plats, eller okej allt är vackert här och likaså denna plats! När vi kom fram till anläggningen så åt vi frukost innan vi åkte iväg på vår tur! Vi åkte runt i ungefär 3 timmar och fick se alla möjliga djur. Vi fick bl.a. se alla djur i Big 5 förutom leopard som inte ens fanns på området. Vi fick även se zebror, giraffer, antiloper och en massa andra djur! Detta var bland det fräckaste jag varit med om.

Våran första del av resan är nog över och imorgon börjar det riktiga äventyret! Imorgon åker vi till projektet och börjar våra 17 dagar där. Ser så himla mycket fram emot detta!!

Likes

Comments

Sydafrika 2017

Igår var vi på Sydafrikas äldsta vinfarm vilket var så otroligt häftigt! Är så glad att vi ändrade oss och åkte dit. Vi har funderat på det men innan avresan bestämde vi oss för att det inte skulle prioritera det. Nu gjorde vi det ändå och gud vad glad jag är för det!! Tänker hålla mig kort med text så kanske jag kan ladda upp fler bilder denna gången. Men det ingick vinprovning i vår biljett vilket var jätteroligt! Jag gillade alla viner förutom det med rökig smak. Vi köpte även med oss en flaska hem som ett minne (och för att vinet var så gott)! Är så glad att vi lyssnade på servitören som tipsade om att vi borde besöka en vingård, det var verkligen en kul upplevelse! Iom att det är vinter här så växte det inga druvor samt att bladen är orangea! På somrarna är det istället grönt och massor av druvor.

Likes

Comments

Sydafrika 2017

(Läs detta som om det var publicerat igår då det var då jag skrev det. Lite svårt att ladda upp saker här.)

Vi gick upp vid halv åtta och gick ner och åt frukost. Vandrarhemmets frukost är verkligen bra. Den var enkel men innehöll precis allt det man vill ha. Därefter gick vi tillbaka upp på rummet, fixade i ordning oss, packade en ryggsäck och sedan bar vi av ut på Kapstadens gator! Dessvärre har vädret inte varit särskilt bra.. Det har för det mesta varit uppehåll även om regnet hängt i luften. Det spelar liksom ingen roll vad det är för väder nu, jag är så glad över att vara här och idet är få saker som kan ta den lyckan ifrån mig.

Till en början var vi sjukt förvirrade och vilsna. Vi bestämde oss för att gå till W&A waterfront vilket är en plats med hög europeisk klang. Där var det lugnt och väldigt fint. Vi strosade runt där längs vattnet, såg de vilda sälarna som brukar hänga där, gick till den olympiska stadion och så åt vi lunch. Åt en aubergine-salladsgrönsaker och Richard åt en hamburgare. Vi pratade även med mannen som jobbade där vilket var en väldigt trevlig man. Han berättade om vad han tyckte att vi borde uppleva på vår resa här i Kapstaden vilket var kul att höra. Han tyckte att vi borde ta oss upp på Taffelberget, besöka en vingård och Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad. Vi ska följa många av hans råd!

När vi kände oss färdiga på Waterfront så började vi gå tillbaka till vandrarhemmet. De var en bit att gå både dit och hem så vi va helt slut i våra ben. Väl hemma så tog vi det lugnt på rummet i en stund innan vi bar oss ut på gatorna på nytt. Denna gången gick vi till en inomhusmarknad som låg alldeles i närheten av där vi bor vilket var så häftigt! Det var liksom inte något köpcentrum utan marknaden befann sig inne i ett vanligt hus mer. Det var tre våningar stort och därinne var det som en labyrint ungefär. Det fanns små olika stånd i varenda litet rum samt i gångarna och runt om i olika hörn satt säljarna. Dom ville gärna sälja till oss men vi ville inte mer än att kolla. De var dock rätt envisa och försökte övertala oss. Tycker den situationen är lite obekväm och jag är dålig på att stå och neka men jag lyckades stå på mig. Sedan gick vi till Green Market Street vilket också är en marknad fast utomhus. Vi hann dock bara gå där en liten stund innan det stängde.

När vi skulle gå därifrån så kom det en tjej som tiggde pengar. Men vad vi läst så ska man absolut inte ge några pengar av en massa olika anledningar så vi sa nej. Det obehagliga var att hon följde efter oss en bra bit innan hon gav upp. Usch, det var obehagligt. Vi gick i alla fall hem därefter för att lämna lite saker som en stor vattendunk som vi köpt och fixade till oss för att gå ut och äta. Vi hade spanat in en resturang som låg bredvid vandrarhemmet men till vår stora besvikelse hade det stängt när vi gick dit. Vi gjorde ett försök att hitta en annan restaurang men gav upp, gick och köpte lite choklad och stötte sedan på en ny människa som tiggde pengar och blev återigen förföljda. Haha, vi drar till oss en hel del uppmärksamhet som vita och lite smått förvirrade gissar jag. Istället åt vi mat på vandrarhemmet vilket var hur gått som helst. Vad vi läst är att man ska vara försiktig med att vistas ute på kvällarna i Kapstaden vilket vi fick en större förståelse för idag.

Om jag ska summera denna dagen så är jag så himla nöjd och glad. Redan våran första dag har gett oss en massa intryck och jag gillar staden så mycket! Det finns så mycket trevliga människor här och Kapstaden har så mycket att bjuda på. Känner mig nästan lite ledsen över att vår första dag börjar lida mot sitt slut för jag inser hur snabbt denna resan faktiskt kommer att gå. Ska verkligen försöka njuta av varenda sekund.

Likes

Comments

Vi är framme, allt har gått bra och vi är så trötta nu!! Alltså är så fylld med känslor att jag bara vill gråta. Men inte av någon annan anledning än av ren jävla lycka. ÄNTLIGEN är vi här. Vi började flyga från Landvetter vid 06.20. Vid åttatiden var vi i Amsterdam för att två timmar senare sitta på ett nytt plan som skulle ta oss hela vägen till Kapstaden. Vi har rest med KLM och personalen har varit grym. Ibland har vi fått sätta på oss säkerhetsbältena då det varit lite studsigt men that's it. Var dock aningens rastlös där ett tag men förväntade mig inget annat iom att vi skulle sitta på samma flyg i 11 timmar och 20 minuter.

På flygplatsen gick allting bra och vi mötte upp killen som skulle köra oss till vandrarhemmet som vi ska bo våra första nätter på. Var smått orolig till en början då det var en helt vanlig kille i mjukiskläder som kom och hämtade oss i en helt vanlig bil. Jag ljuger om jag inte säger att jag blev lite nervös då. Men allting gick hur bra som helst och bara han började prata i bilen så blev jag helt avslappnad. Nu har vi checkat in på vandrarhemmet och köpt lite vatten. Man kan egentligen dricka vattnet från kranarna här men vi vågar inte chansa, hehe. Folket på vandrarhemmet verkar för övrigt supertrevliga!! Bara när vi korsade själva "allrummet" därnere så var det två människor som kom fram och pratade med oss. En kille sa att vi bara inte fick missa beerpongturneringarna på vandrarhemmet och en tjej frågade om vi var nya och hälsade oss välkomna ner efter en natts sömn. Haha gissar att vi såg lite vilsna ut med tanke på att hon kunde ana att vi var nya! Måste också säga att vårt rum är hur fint som helst. Är så glad för att vara här.

Nu ska vi sova så att vi är pigga inför vår första heldag här! Godnatt!

Likes

Comments

Sydafrika 2017

Det har varit några fullspäckade dagar det senaste då vi varit i Örebro på mina kusiners studenter! Väl tillbaka i Göteborg var det dags för examensfirande + packa färdigt. Hade så svårt att somna igår och i morse när klockan ringde så flög både jag och Richard upp som skott, haha. Nu sitter vi på flygplatsen, incheckade, och väntar på att vi ska gå på planet mot Sydafrika!! Först ska vi mellanlanda i Amsterdam. Kan ni fatta att dagen äntligen är här? Jag kan bara inte förstå att vi åker idag. Tror jag kommer förstå först när vi är påväg hem.

På flygplatsen var det lite krångligt med att växla våra pengar. Vi hade beställt Rand (valutan i Sydafrika) sedan tidigare så det inre fanns på Forex i Kungälv som vi var på. Men nu på flygplatsen så kunde man inte betala med kort... Men det löste sig med att vi fick gå till en bankomat och sedan betala med kontanter istället! Skönt att det löste sig. Annars hade vi fått fixa det i Sydafrika istället men det känns bra att det läste sig innan!

Vi hörs när vi hörs! Jag ska försöka uppdatera så mycket jag kan med bilder och vad vi gör på dagarna. Dock har jag ingen aning hur väl wi-fi funkar där och inte heller hur mycket tid jag kommer ha till sådant men det återstår att se. Ha det så bra i Sverige så länge, själv ska jag iväg på resan jag drömt om sedan jag gick i åttan. Kram<3.

Likes

Comments

Foton

Igår var det torsdag vilket innebar att vi gick till min gamla grundskola för att se när min yngsta lillebror slutade nian. Tänk att det endast var 5 år sedan jag gjorde det!! Känns som det var en evighet sen, haha. Kul att se lite gamla lärare och så träffade jag på min gamla stallägare. Gud vad jag saknar henne och den tiden när vi hängde i stallet nästan varje dag tillsammans. Är så glad att vi flyttade till det stallet en gång i tiden för det är bland de bästa åren i mitt liv. Aldrig trivts så bra innan. Vi båda började gråta när vi sågs igår, haha!

Nu är vi påväg upp till Örebro för att vara med och fira mina två kusiners studenter! Och imorgon åker vi till Göteborg igen för att fira en examen. Ni hör ju var mycket saker vi har att göra!! På söndag flyger vi dessutom. Herregud! Kan inte fatta att det är så nära nu. Vi hörs när vi hörs! Ska skriva så fort jag får tid. Kram!

Kolla vad fin han är min lille lillebror <3.

Likes

Comments