Header

Hej! Shit detta var ju inte igår😅 Jag ska ju snart med hela min klass till Island. Vilket har varit en stor del till varför vi ens gjorde bloggarna. Eftersom det är så snart vi ska åka så fick vi en uppgift om att jämnföra Svenska språket och Isländska språket, samtidigt ta upp lite språkhistoria och bra Isländska fraser som vi kan använda.
Svenskan och isländskan är ifrån samma språkträd båda är från det germanska och båda utvecklades ur urnordiska bara det att svenskan gärna tar ord från andra språk och språket uppdateras ofta. Isländskan däremot vill inte uppdatera språket utan vill ha kvar det som det alltid varit Arkaismer i isländskan från de gamla runalfabetet är tillexempel þ= thorn som även fanns i det engelska alfabetet innan men nu bara används i isländskan.

Svenska:A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö
Isländska:A, Á, B, D, Ð, E, É, F, G, H, I, Í, J, K, L, M, N, O, Ó, P, R, S, T, U, Ú, X, Y, Ý, Þ, Æ, Ö
Likheterna i båda alfabeten är det att de flesta konsonanter är desamma men det är en hel del extra vokaler och andra bokstäver i det isländska alfabetet.
Islänningarna tar inte in så mycket låneord och jag tror det är för de vill ha kvar språket som det alltid varit. Medan vi svenskar tar in massvis med nya ord varje år och har ett språk som utvecklas hela tiden.

Efternamn på isländska är lite speciella då man döps efter sin pappas förnamn och inte har samma efternamn som föräldrarnaOm jag jag tillexempel hade varit från Island hade jag hetat Alma Joakimsdottir eftersom man tar sin pappas förnamn till efternamn men eftersom jag är från Sverige heter jag Alma Adolfsson vilket min pappa också heter i efternamn.

Bra ord/ fraser till Island:
Svenska- Isländska
Hej- hi
Vad heter du- Hvað er nafn þitt
Vart är jag- hvar er ég
Vad blir det för mat- hvað er í matinn
Vart är Tina – hvar eru tina
Hur tar jag mig dit- Hvernig fæ ég það
Är vi framme snart- Erum við þarna ennþá
Jag är hungrig- Ég er svöng
Jag är trött- Ég er þreyttur

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments