Header

Resan till Island

Hej! Alltså för 2veckor sen ungefär va jag och klassen på Island fatta Island de är sjukt att tänka så mäktigt. Men iallafall vi hade så kul där även att det var kallt men vi gjorde allt från att bada i blå lagunen till att gå i isländsk skola.

Men om jag ska sammanfatta allting så var det en underbar resa med världens bästa människor både som vi träffade där och som var med. Första dagen badade vi i blå lagunen sen sov vi på hostel b47. Andra dagen upptäckte vi bara Reykjavik sedan blev det att åka till Akranes och där träffade vi de vi skulle bo med sen sov vår klass på en fritidsgård.

Tredje dagen åkte vi på ett studiebesök till t.ex the golden circle, platsen där akranes får sin värme ifrån och en väldigt fin kyrka på landsbygden. Detta är bara lite av allt vi hann med men denna resa är ett minne för livet jag kommer nog aldrig glömma tjejerna jag bodde med de var nog dem roligaste jag träffat.

Man glömde liksom kylan en stund när man insåg vilka underbara personer man var med skulle lätt åka tillbaka även att jag inte var så positiv när jag väl var där men men vad ska man göra. Ha det bäst nu kings😘

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej! Shit detta var ju inte igår😅 Jag ska ju snart med hela min klass till Island. Vilket har varit en stor del till varför vi ens gjorde bloggarna. Eftersom det är så snart vi ska åka så fick vi en uppgift om att jämnföra Svenska språket och Isländska språket, samtidigt ta upp lite språkhistoria och bra Isländska fraser som vi kan använda.
Svenskan och isländskan är ifrån samma språkträd båda är från det germanska och båda utvecklades ur urnordiska bara det att svenskan gärna tar ord från andra språk och språket uppdateras ofta. Isländskan däremot vill inte uppdatera språket utan vill ha kvar det som det alltid varit Arkaismer i isländskan från de gamla runalfabetet är tillexempel þ= thorn som även fanns i det engelska alfabetet innan men nu bara används i isländskan.

Svenska:A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö
Isländska:A, Á, B, D, Ð, E, É, F, G, H, I, Í, J, K, L, M, N, O, Ó, P, R, S, T, U, Ú, X, Y, Ý, Þ, Æ, Ö
Likheterna i båda alfabeten är det att de flesta konsonanter är desamma men det är en hel del extra vokaler och andra bokstäver i det isländska alfabetet.
Islänningarna tar inte in så mycket låneord och jag tror det är för de vill ha kvar språket som det alltid varit. Medan vi svenskar tar in massvis med nya ord varje år och har ett språk som utvecklas hela tiden.

Efternamn på isländska är lite speciella då man döps efter sin pappas förnamn och inte har samma efternamn som föräldrarnaOm jag jag tillexempel hade varit från Island hade jag hetat Alma Joakimsdottir eftersom man tar sin pappas förnamn till efternamn men eftersom jag är från Sverige heter jag Alma Adolfsson vilket min pappa också heter i efternamn.

Bra ord/ fraser till Island:
Svenska- Isländska
Hej- hi
Vad heter du- Hvað er nafn þitt
Vart är jag- hvar er ég
Vad blir det för mat- hvað er í matinn
Vart är Tina – hvar eru tina
Hur tar jag mig dit- Hvernig fæ ég það
Är vi framme snart- Erum við þarna ennþá
Jag är hungrig- Ég er svöng
Jag är trött- Ég er þreyttur

Likes

Comments


Vad man menar med en obekväm person är inte det att personen är obekväm i sig själv utan precis tvärt emot så bekväm att andra blir obekväma av att höra deras åsikter. Ja det är jobbigt att höra deras åsikter men ibland är det precis vad vi behöver höra.
Al Gores sa att om inte vi gör något snart kommer världen gå under. Detta ville inte folk tro på för människan är till naturen lat så att säga. Vi lever i tanken att om ingen annan gör något ska ju inte jag anstränga mig i onödan.

Zara Larsson är vad världen kan se en obekväm person eftersom hon uttalar sig väldigt starkt och hon säger precis vad hon tycker. Hon tar inte åt sig av hatet utan det får henne att vilja utrycka sina åsikter ännu mer. Zara har sagt saker som att alla män är potentiella våldtäktsmän, jag får väll hata män om jag vill det och man hating is my hobby detta är bara några av alla hennes utryckande.

Jag kan inte säga annat än att jag älskar henne fine hon är manshatare men hon har en sjukt stor roll i den nya svenska generationens syn på feminist. Ingen kan tysta henne vilket är så kul för det är inte många i hennes ålder som kan ta så mycket hat. Zara är en väldigt bra förebild eftersom hon säger precis vad hon tänker och detta är nånting som alla borde ha modet att göra och hon är en sån bra förebild för feminismen.

Likes

Comments

Är du verkligen beredd att ändra din livsstil för att rädda jorden och mitt svar är nog att jag skulle försöka för jorden behöver verkligen vår hjälp. Du och jag skulle kunna göra nytta men problemet är att alla måste hjälpa till. Ensamma gör vi väldigt lite nytta men vi gör nytta eller hur ta historien om pojken som kasta sjöstjärnor.

Han blev ifrågasatt av en gubbe för de var tusentals sjöstjärnor på land men han tog bara upp en till och kasta i den i havet och sa kanske inte spelar så stor roll för resten men för denna gör det de. Skulle alla göra lite nytta hela tiden hade problemen med den inte så hållbara utvecklingen minskat sakta men säkert. Hur vi kan göra det är att tillexempel köra mindre bil, köpa mer ekologiskt och närproducerat för minsta lilla förbättring är fortfarande en förbättring.

Likes

Comments