View tracker

Kärleksmums, snoddaskaka mm. Eller varför inte bara kalla dessa för något helt annat bara för att vi kan. Receptet är fritt från både vittsocker och gluten(om jag kan det rätt). Lätt att baka men ännu lättare att äta så följ texten, baka och hugg in. På 40 minuter kan du ha förberett helgens dessert!

INGREDIENSER:

Kaksmet:
3 ägg
2 bananer
3 msk naturell kvarg
3 msk kokosolja
3 msk agavesirap

1,5 dl kokosmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1-2 krm salt

Ev. lite kranvatten eller starkt kaffe

Glasyr:
100 g smör
125 g mörk kvalitetschoklad
5 msk kvarg/havregrädde (mixa, blanda eller kör på ena alternativet, havregrädden kan ha stått i kylskåp innan och blivit fast så behöver den ej vispas)
2 msk agavesirap
5 msk kakao
2 msk starkt kaffe

Topping:
Kokos
Frystorkade bär(t.ex. hallon och blåbär)*


GÖR SÅ HÄR:

Kaka:
1. Sätt ugnen på 170
°C, över- och undervärme.
2. Knäck äggen i en bunke.
3.
Mosa bananerna med en gaffel och vänd ner i äggen.
4. Mät upp och vänd ner kvarg, kokosolja och agavesirap i äggblandningen - Rör om med en sked.
5. Mät upp de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Känns smeten för tjock - tillsätt lite vatten alternativt kaffe.
6. Smöra och bröa en form med t.ex. kokosolja som grund och använd kokos eller kakao som "bröd".
7. Häll smeten i ungsformen som gärna är en springform ca 24 cm i diameter alt. likande fast fyrkantig springform. Ej plåt.
8. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Kakan ska vara lite kladdig när man använder provstickan.

Glasyr:
1. Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen och rör om tills det smält.
2. Häll ner kvargen/havregrädden, sirap, kakao och kaffe i chokladblandningen. Rör om tills det blivit en jämn smet.
3. Provsmaka och häll sedan glasyren på kakan.
4. Toppa med kokos och frystorkade bär och ställ sedan in i kylen ett tag för att låta glasyren stelna ordentligt.

Servera kakan som den är - god direkt ut kylen men kan tänka mig att den är minst lika god fryst! Lätt att baka - god att äta!


Hälsningar Mallan



* Frystorkade bär finns nu att hitta i mindre förpackningar i många butikers bakhyllor. En nyhet för min del men kanske har funnits där länge..?

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

...är Mallan äntligen tillbaka med smått, gott, bilder och recept med jämna mellanrum! Onyttigheter, nyttigheter och allt däremellan.

Alla behöver vi vila nu och då, inte sant? Man kan ha trott och tänkt att Mallan försvann in i en fasta under hela vinterhalvåret men så är självklart inte fallet. Mat har lagats, bakverk har bakats men det har skett i hemlighet. Så nu är det dags att komma ur dvalan och möta våren och allt därtill. Och det känner jag mig redo för.

Hälsningar Mallan


​PS. Imorgon dyker ett recpt på något chokladigt och mumsigt upp på bloggen. Det är dessutom fritt från både vittsocker och gluten om man så önskar...!

Likes

Comments

View tracker

Ett lyckat experiment i köket resulterade i en "Tigerkladdkaka" eller som den kallas här på bloggen: "Kligerkaka". Tycker du om den traditionella kladdkakan men är intresserad av att ge den en ny touch - då kan det här vara kakan för dig. En form och två smetar - svårare än så är det inte och resultatet blir fantastiskt!

INGREDIENSER:
Ljus smet:
1 ägg
1,5 dl strösocker
50 g smör
1,25 g mjöl
2 tsk vaniljsocker

Mörk smet:
1 ägg
1,5 dl strösocker
50 g smör
1,25 g mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1-2 msk kaffe (beroende på smak)


GÖR SÅ HÄR:
Samma beskrivning gäller för både "Ljus smet" och för "Mörk smet".

Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme. Knäck ägget i en bunke och rör ner sockret. Smält smöret och tillsätt i äggblandningen. Rör om tills röran är väl blandad. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör sedan ner dem i äggblandningen. Mot slutet tillsätts kaffet i den "Mörka smeten".

Smöra en springform, 24 cm i diameter, och varva de olika smetarna med varandra. Använd en sked för att släta till ytan och kanske fixa ett fint mönster på kladdkakan? Grädda sedan i ugnen i 10-15 minuter beroende på hur kladdig du önskar kakan. Klart!

Tips!

  • Ju mindre man rör i kladdkakesmeten, ju mindre luft vänds in i smeten och ju kladdigare blir kakan!
  • Många tycker om att äta kladdkakan när den kommer direkt ur ugnen, jag föredrar nästan när den har varit fryst och serveras kall. Mums!
  • Passande tillbehör kan vara glass, grädde eller någon form av kesella. Toppa med bär och du har en färdig dessert!

Hälsningar Mallan

Likes

Comments

​Kladdkakans dag närmar sig och det är nu på lördag den slår till. 7 november varje år hyllar vi den söta och chokladiga kakan som fått en stor plats i våra hjärtan och magar.

Inte nog med att kladdkakan både är god att äta och enkel att göra, så kan man variera den på oerhört många sätt. Har du någon rolig variant på kladdkaka? Jag skulle älska att provbaka något nytt!

Likes

Comments

Att laga middag är egentligen ganska "enkelt". Man tar fram kokkärlen och stekpannorna, dukar bordet och sedan plockar fram råvarorna ur kylen...men! "Vilka råvaror behövs? Vad ska jag laga för mat?"

För dig som undrar vad det blir för middag ikväll så kommer här ett tips. Vad sägs som en fiskgryta från det thailändska köket? Grytan är rik på smak, åt det starkare hållet och serveras utmärkt till ris!

(Ca 4 portioner)
INGREDIENSER:
600 gram fisktärningar (ev. torsk och lax)
Salt
2 dl matlagningsgrädde
140 g vattenkastanjer
140 g bambuskott
1 grytbas (t.ex. ICAS "Grön curry och bambuskott")

Ris till 4 personer eller annat tillbehör.

GÖR SÅ HÄR:
Hetta upp vatten i en kastrull och koka fisktärningarna i 5-6 minuter, salta. Värm undertiden upp grytbasen tillsammans med matlagningsgrädden. Hetta upp kastanjer och bambuskott i en stekpanna, tillsätt sedan fisken och slå över grytbasen. Låt stå och puttra ihop i några minuter - sedan - klart att servera!

Tips!
Vill du servera ris till fiskgrytan kan det börja tillagas när fisken lagts i kastrullen för kokning i det första steget. Då blir middagens olika delar klara ungefär samtidigt! (Detta beror förstås på risets egen koktid!)

Fiskgryta á la "grön curry". Riktigt gott för den som gillar starkare mat!

​Hälsningar Mallan

Likes

Comments

De som är vana "kakbagare" vet att man kan göra så oerhört många olika typer av kakor med en vanilg mördeg. Och nu vet jag också det. Här kommer ett recept på spindelkakor som även är en typ av mördegskaka!

(Ca 16 spindelkakor)
INGREDIENSER:
Mördeg
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl

Garnering
Chokladpraliner(t.ex. Lindt-chokladkulor)
Smält choklad
Godisögon
Strössel i en mysig färg

GÖR SÅ HÄR:

Arbeta ihop ingredienserna till mördegen i en bunke eller på en arbetsbänk. Lägg degen i en påse och låt den vila i kyl minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°C och tag degen ur kylen. Rulla små bollar av degen. Placera bollarna på en plåt och tryck ut en grop i dem som ungefär motsvarar pralinens storlek. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter tills kakorna börjar få lite färg. Låt svalna.

Spritsa en prick smält choklad i gropen och sätt fast pralinkulan. Spritsa ben av choklad ner på kakornas sida. Piffa sedan till kakorna med att fästa både ögon och strössel på sprindlarna med hjälp av lite smält choklad. Låt chokladen stelna i kylskåp och plötsligt är kakorna klara för servering!

​Hälsningar Mallan

Likes

Comments

Enkelt att göra och ett bakverk som till stor del sköter sig själv. Allt som behövs är ett stycke förberedelser, tid i hemmet och några enkla tips så kommer du klara det här galant! Marängspöken kan både ställas fram på kakfatet men kan även användas som bordsdekoration på vilken Halloweenmiddag som helst.

INGREDIENSER:
1,5 dl socker
2 äggvitor
Svart karamellfärg eller 10 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 100°C. Vispa äggvitorna på låghastighet i några minuter. Öka sedan farten och tillsätt sedan sockret lite i taget.

Vispa till en blank och fast smet. Fäst en slät tyll i en spritspåse och spritsa ut höga marängtoppar på en plåt med bakplåtspapper. Använd sedan fingrarna till att göra små armar på spökena genom att nudda topparna lätt.

Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Låt dem svalna och dekorera dem sedan med choklad eller karamellfärg med hjälp av en tandpetare...eller två!

MALLANS TOPP-3 TIPS FÖR ATT LYCKAS MED MARÄNGER

1. Använd dig utav en rundbottnad glasskål. (Plastbunkar tenderar att ansamla fett i bunkens skåror vilket försvårar att få en stabil maräng).

2. Använd rumstempererad äggvita. (Rumstempererad äggvita går snabbare att vispa än kylskåpskall äggvita).

3. Börja med att vispa på lågt varvtal och öka hastigheten i och med att smetens konsistens blir fastare. (Vispar man på för hög hastoghet i början finns det risk att proteinerna slits sönder och att marängen i sin tur faller ihop).

​Någon gång ska vii gå in på kemin bakom dessa tips. Det kan vara kul att kunna förstå en del av kemin bakom bakningen...

Hälsningar Mallan

Likes

Comments

När man gör Cake Pops kan man ta olika vägar. Vägen jag valde idag började med en Red Velvet Cake som smulades sönder innan det riktiga slutresultatet nåddes. Vill man inte baka sina egna smulor går det fullt så bra att köpa färdiga tårtbottnar.

Steg 1 - Red Velvet Cake (receptet är hämtat från www.arla.se)

INGREDIENSER:
2 ägg
3 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
2 dl filmjölk
2 msk röd hushållsfärg

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt därefter vinäger, olja, filmjölk och karamellfärg och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form(ca 24 centimeter i diameter = vanilj form) och grädda kakan i ca 40 minuter tills provstickan är torr efter ett test. Låt kakan svalna.

Steg 2 - Cake Pops

(Ca 30 Cake Pops)
INGREDIENSER:
Red Velvet Cake
Hallon
Choklad(vit och mörk)
Valfri garnering
Eventuellt önskad karamellfärg

MATERIAL:
Klubbpinnar/blompinnar

GÖR SÅ HÄR:
Smula sönder tårtbotten. Värm hallonen något och rör dem till en syltaktig smet. Vänd ner hallonsylten i smulorna (tillsätt eventuellt lite vatten om smeten känns för torr - det ska gå att rulla bollar av röran).

Rulla bollar av hallon-smulröran som ungefär har radien av en femkrona. Frys in i ca 3 timmar.

Tag fram bollarna ut frysen. Smält choklad i valfri nyans eller färg över vattenbad. Tillsätt eventuellt lite karamellfärg om det önskas. Doppa klubbpinnarna i lite choklad och tryck försiktigt ner i cakepopsbollarna. Låt vila tills chokladen stelnat och tills pinnen sitter fast. Doppa sedan bollarna i chokladen, ställ för torkning och garnera dem sedan enligt önskemål.

​Tips!
Marsipan är ett bra dekorationsförslag till cakepopsen. Du kan göra dina egna figurer och sedan enkelt fästa dem på Cake Popsen med hjälp av lite smält choklad. Gott blir det också...!

Hälsningar Mallan

Likes

Comments

Vad är grönt, svart och täckt med spöken, spindlar och ögon? Jo, en halloweenaktig "Lakrits-limetart" á la Mallan.

INGREDIENSER:
Pajdeg
75 g smör
1/2 dl florsocker
1/2 krm salt
2,5 dl vetemjöl (ev. mer om degen ska färgas med rinnande hushållsfärg)
1 ägg
Lakritspulver/lakritsestakt
Svart karamellfärg

Limecurd
4 rivet skal och saft av lime
2 dl strösocker
3 ägg
2 äggulor
100 g smör
Grön karamellfärg

GÖR SÅ HÄR:
Börja med pajdegen genom att hacka ihop smör, florsocker, salt, vetemjöl och ägg i en bunke. Tillsätt sedan karamellfärg och lakritssmak utifrån egen önskan och knåda degen. (Tillsätter man vätskor, som till exempel karamellfärg eller estrakt, kan man behöva tillsätta mer mjöl för att degen ska hålla sin ursprungliga konsistens).

Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kyl minst 30 minuter. Värm ugnen till 200°C och grädda pajskalet i ca 10-12 minuter. Låt svalna.

Blanda ägg, socker och lime i en kastrull och sjud på svag värme, under omrörning, tills krämen har tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. Häll sedan krämen i en sil och använd en ballongvisp för att vispa över krämen till en skål. På detta sätt separerar man krämen från limeskalet och får en mjukare smak på limecurden. Färga curden med en grön karamellfärg för att ge den en kuslig färg. Bred ut krämen i pajskalet och dekorera sedan med fantasin!

Tips!
Använd de överblivna äggvitorna till att göra söta spökmaränger att garnera tarten med. Recept hittas under kategorierna "Halloween", "Högtider" och "Maränger".

​Hälsningar Mallan

Likes

Comments

Det ser kanske inte så gott ut men ack vilken stämningshöjare! Väl ungsstekta häxfingrar som uppskattas av såväl vuxna som barn.

(Ca 25-30 kakor)
INGREDIENSER:
0,75 dl strösocker
1 dl florsocker
1 tsk flytande vaniljestrakt
2 ägg(1 ägg + 1 äggula. Äggvitan används sedan till pensling av kakorna)
125 g rumstempererat smör
4,5 dl mjöl
2 tsk kakao
Hyvlade mandelspån

GÖR SÅ HÄR:
Blanda strösocker, florsocker och vaniljestrakt med det hela ägget och äggulan. Blanda ordentligt. Rör ner det mjuka smöret, tillsätt därefter mjölet och rör(eller knåda) ihop till en jämn och klumpfri deg. Slå in degen i plastfolie och lägg in i kylen i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 175°C och undertiden den värms upp rulla fingrarna. Tag en bit deg och rulla ut små korvar av degen. Nyp till dem på vissa ställen så de blir krokiga och ojämna. Placera på bakplåtspapper och gör sedan skåror i fingrarna med hjälp av en kniv. Pensla kakorna med äggvita och fäst sedan en bit mandel på ena änden av kakan(mandelbiten ska föreställa fingrets nagel). Ställ kakorna i kylen i ca 10 minuter.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills att de har blivit någorlunda gyllenbruna i färgen. Låt svalna och pensla sedan smördegsfingrarna med kakao och voilà - dina alldeles egna häxfingrar!

Hälsningar Mallan

Likes

Comments