View tracker

4 portioner

1 medelstor butternutpumpa
Fetaost (light om man vill)
1-2 msk olivolja/rapsolja
Havssalt
Svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpan i 4 skivor och gröp ur kärnorna. Lägg pumpan på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och krydda ordentligt. Smula lite fetaost över eller vanlig riven ost om man vill för lite godare smak på pumpan. Baka pumpan i mitten av ugnen i ca 40 min. Servera som tillbehör till exempelvis kyckling/kött eller färs. Extra gott med créme fräsch till med smak av soltorkade tomater och fetaost, så god!

Invigde hösten med denna höstliga pumpamiddag. Det var första gången jag smaka pumpa och det var absolut inte sista gången! Den var både söt och krämig, lite lik i både smak och konsistens av sötpotatis om ni gillar de. Nästa gång testar vi nog med någon ostfyllning i pumpan, det kan nog bli gott!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • Mat
  • 172 readers

Likes

Comments

View tracker

1 portion

Kycklingen:
Kycklingfilé (antingen färsk eller upptinad från frysen dagen innan)
Timjan
Paprika krydda
Svartpeppar
Havssalt

Salladen: (detta är såklart valfritt på vad man vill ha i sin sallad med detta brukar jag använda mig av)
Körsbärstomater
Gurka
Rödlök
Paprika
Babyspenat
Majs
Pumpakärnor
Solroskärnor
Nötter (hasselnötter, mandlar eller cashewnötter)
Fler tips till salladen som jag brukar använda mig av om jag har hemma:
Melon, linser, bönor, färska jordgubbar, fetaost, groddar osv.

Sätt ugnen på 200 grader. Krydda kycklingfilén och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min (beroende på ugn, kycklingen ska va saftig men inte rosa, längre än 25 min behövs inte, så länge kycklingen inte har varit fryst inuti) Förbered salladen under tiden. Lägg upp på fat och skär kycklingen i skivor och lägg ovanpå. Kom ihåg, man äter med ögonen!

Jag älskar kyckling och tröttnar aldrig på att äta det varje dag! Det här är en enkel och fräsch lunch som garanterat ger dig en saftig kycklingfilé
. För mer energi och mat, tillägg gärna kokt bulgur, quinoa eller ris till.

  • Mat
  • 224 readers

Likes

Comments

View tracker

2 portioner

0,5 mogen banan
2 dl mandelmjölk
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl chiafrön

Mosa först bananen och rör om tillsammans med mjölken och vaniljpulvret. Tillsätt sedan chiafrönen och häll i skålar med plastfolie över. Förvaras kallt i kylen dagen före servering. Toppa gärna med allt de goda, bär, frukt, granola, frön, kokosflingor. Ett gott tips är att mosa banan över!

Chiapudding är ett perfekt alternativ som frukost, mellis eller efterrätt. Chiafrön innehåller dessutom mycket protein och är rik på omega-3, mineraler och fibrer!

Likes

Comments

Ca 10-12st

100g smör
1 dl kalorifritt socker (finns på Life) annars funkar stevia om du tar hälften av måttet
2 ägg
1 dl mandelmjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk eko vaniljpulver
Lite hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan och rör ner socker och ägg. Blanda väl innan du häller i de övriga ingredienserna. Klicka sedan i smeten i små muffinsformar och dekorera med lite hackad mörk choklad om man vill. Grädda mitt i ugnen, ca 10- 15 min, beroende på hur kladdig du vill ha dom (tänk på att dom stelnar till sig lite grann när dom får svalna efteråt)

Gjorde detta recept impulsivt en regnig eftermiddag och tog egentligen från ett vanligt kladdkaksmet på arlas hemsida. Bytte ut vetemjöl mot mandelmjöl, vaniljsocker mot vaniljpulver och sockret mot kalorifri socker, mycket svårare än så behöver det inte va och goda blev dom dessutom!

Likes

Comments

1 portion

Glassmet:
1 fryst banan (skalad och fryst i ca 2h)
1/2 tsk vaniljpulver

Mixa i en matberedare till en glassig smet. Vill du eventuellt ha en chokladglass häller du i lite kakao. Servera i en skål.

Chokladsås:
1 msk kakao
1 msk smält kokosolja
Lite flytande honung

Blanda alla ingredienser och eventuellt micra i micron i några sekunder om du vill ha en varm chokladsås. Häll chokladsåsen över bananglassen, dekorera med bär eller kokosflingor. Det bästa är att kokosoljan sedan stelnar över den kalla glassen så chokladsåsen nästan blir lite krispig, mums!

En nyttig och dessutom godare variant av glass som är superenkelt att göra och görs på bara några minuter. Perfekt nu under sommartid att njuta lite extra varje dag utan att få i sig onödigt med socker! Går dessutom göra glassmet med frysta bär eller jordgubbar om man vill de :)

Likes

Comments

Glutenfria och helt utan tillsatt socker!

Ca 16 st

Sätt ugnen på 175 grader.

Kakan:
3 ägg
3 msk naturell kvarg
1-2 bananer
5 msk smält kokosolja
4 msk honung/agave sirap
0,5 dl vätska i form av vatten/mjölk eller kaffe (jag tog kaffe för smakens skull)
= Mosa bananen/bananerna och blanda tillsammans med ingredienserna i en bunke till en smetig smet.

1,5 dl kokosmjöl
4 msk kakao
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa havssalt
= Blandas i en annan skål och siktas sedan ner i smeten. Är smetig inte tillräckligt "smetig" kan man hälla i lite mer vätska.

Smörj en liten ugnsform 30x30 med kokosolja och bröa med kokosmjöl. Har man inte en liten ugnsform, går det lika bra med en springform. I med smeten och in i mitten av ugnen och grädda tills den blivit fast och torr, i ca 40 min. Under tiden gör du glasyren.

Glasyr:
75g mörk choklad (minst 70%)
50g smör
4 msk färskost lätt
5 msk honung/agave sirap
4 msk kakao
Kokosflingor

Smält smör och choklad i en kastrull. Låt svalna i ca 3-4 min, rör sedan ner resten av ingredienserna och rör länge till en glasyr med slickepott. Ställ i kylen medans kakan fortfarande gräddas. Låt kakan svalna på galler innan du smörar glasyren ovanpå och toppar med kokosflingor. Förvaras i frys och tas fram 5-10 min före servering!

Jag har länge tänkt baka ett par nyttiga kärleksmums någon gång, dels för att min bror älskar det så mycket. Igår tog jag chansen och testade ett recept som jag hitta, men som jag själv mixade om lite till vad jag själv kände. Resultatet blev lyckat! Kommer definitivt göra dessa flera gånger och brorsan gav tummen upp för dessa 👍🏼 Tror jag precis blev favoriten av oss 3 systrar 🙊

Likes

Comments

Ca 12st

20 färska dadlar
3/4 dl valfria nötter (jag använde mig av cashewnötter och valnötter)
Kanel
Pepparkakskryddor (köpte färdig men går att göra egen)
Kakao

Hacka eller mixa nötterna i en matberedare. Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med nötterna till en jämn smet. Krydda i kanel och pepparkakskryddor efter smak och rulla sedan smeten till bollar i kakao.

Snabbt och enkelt slängde jag ihop dessa jultryfflar tillsammans med en varm kopp te. Jag själv fick skippa tryfflarna pågrund av min diet men jag hade lite kvällsällskap som gav toppbetyg!

Likes

Comments

1 stor paj

Pajdeg:
2,5 dl mandelmjöl
50 gram smör
1 msk fiberhusk
1 msk sötning (jag använde mig av Life's egna kalorifria socker)
1 krm salt
2 äggulor
2 msk grädde

Citronfyllning:
3 st ekologiska citroner
1,5 dl sötning
250 g mascarpone eller philadephia ost
3 ägg
3 äggulor

Gör först pajdegen. Blanda mandelmjöl och smör i en matberedare och lägg sedan i de övriga ingredienserna tills du fått en deg. Stjälp upp i en skål och ställ i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ca 7-8 min. Höj ugnen till 225 grader när pajskalet är klart. Gör sedan fyllningen. Riv citronerna och pressa sedan citronerna så att du får 1,5 dl citronjuice. Blanda citronskal, juice och sötningen i en skål och rör tills sockret löst sig. Blanda försiktigt ner ett ägg + gula i taget och tillsätt sedan mascarponet/philadephiaosten och vispa med en elvisp till en jämn smet. Fyll pajdegen med fyllningen och täck pajkanterna med aluminiumfolie för att undvika att dom bränns. Grädda mitt i ugnen tills fyllningen stelnat, i ca 30 minuter. Servera med sockerfri glass/kvarg/grädde eller bär!


Denna krämiga paj med sin syrliga goda smak av citron är svår att motstå. Den smakar som vilken citronpaj eller kaka som helst och jag kommer absolut göra den fler gånger!

Likes

Comments


125g smör/kokosolja
125g flytande honung eller annan sötning
4 ägg
1 msk bakpulver
3 dl mandelmjöl

3 msk kokosmjöl
3 msk kokosolja
1 apelsin (rivet skal och saften)
1/2 tsk vaniljpulver
1 pkt saffran

Vispa ihop smör/kokosolja och sötning. Tillsätt resten av ingredienserna och fortsätt vispa till en smet. Smöra och ha i lite mandelmjöl i springformen. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen på 175grader i 25min.

En saftig och god kaka som gick åt fort (som ni ser på bilden) Nästan så jag inte hann ta någon bra bild på bakelsen, men de två över fick duga! Tycker man om saffran då kan jag garantera att den här kakan går hem☝🏼

Likes

Comments

En liten satts:

(går att dubblera om man vill förvara det i en burk)

1,75 dl hasselnötter
2 msk kakao
0,75 dl kokossocker (jag hade i ca 2-3 msk honung istället, går lika bra de!)
En nypa havssalt
1 krm ekologiskt äkta vaniljpulver
2-3 tsk kokosolja

Rosta hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter så att skalet spricker. Lägg nötterna i en handduk och skrubba dem så att skalet lossnar. Mixa nötterna i en mixer tills det blir ett nötsmör (om det inte blir ett smör så tillsätt kokosoljan redan nu, det brukar underlätta) tillsätt de andra ingredienserna och mixa tills de blandats väl och du är nöjd med konsistensen, annars häll i mjölk/vatten om du vill ha en "rinnigare" nutella. Ät tillsammans med glass, pannkakor, kvarg eller bara en sked direkt! Annars häll upp i en burk och förvara i kylen, då nutellan blir fastare av kokosoljan som stelnar.

God och inte allt för söt nutella som fungerar till allt och alla, försvinner dock alldeles för fort för min del! 😄

Likes

Comments