View tracker

Den absolut bästa morotskakan görs på mormors recept. Limen i glasyren ger en fräsch syra och gör kakan oslagbar.

Morotskaka

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1-2 tsk kanel
1-2 tsk vaniljsocker
1,5 dl rapsolja
4 dl rivna morötter

Glasyr

50 g smör
150 g philadelphiaost
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad lime

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
2. Vispa ägg och socker. Riv morötterna ca 5 st medelstora.
3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
4. Tillsätt morötterna och rapsoljan rör snabbt ihop till en jämn smet.
5. Hälls meten i formen och grädda på 175 grader i 40-50 min eller 150 grader i dygt 1 h.
Låt kakan svalna.
6. Vispa ihop ingredienserna till glasyren och pressa i lime. Bred glasyren över den svala kakan.







Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag har provat många olika recept på kanelbullar och har nu konstaterat att de bästa bullarna görs på receptet från kungsörnen, klassikern på baksidan av mjölpaketet på mjukt smör. Det mjuka smöret gör att du inte behöver tillsätta lika mycket mjöl som med smält smör för att degen ska bli mättad och bullarna blir därför saftigare.


Kanelbullar
ca 40 bullar eller 4 längder

150 g smör eller margarin (rumsvarmt)
5 dl mjölk
50 g (1pkt) jäst för söta degar
1dl strösocker eller vit baksirap
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
8oo g (ca 1,4 l) vetemjöl

Kanelfyllning

150 g rumsvarmt smör
1dl strösocker
2msk kanel

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

7. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner.

8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Snurror: Vik rektangeln dubbel. Skär den sedan i 2 cm breda remsor. Skär sedan en skåra mitt i varje remsa men stoppa ca 1 cm från den ihopvikta kanten som håller ihop degen så att det ser ut som en ”byxa”. Tvinna ”byxbenen” runt varandra till snurrade längder. Tvinna varje byxben runt sig själv och sedan runt varandra och forma till en bulle. Stoppa in ändarna ordentligt under bullen. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla och grädda längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

Likes

Comments

View tracker

En enkel, nötig och god raw-foodvariant av snickerskaka som är både gluten och laktos-/mjölkfri.

Snickerskaka
8-10 bitar

Botten

100 g valnötter
12 st dadlar
1/2 dl havregryn
1/2 dl kakao
ev. 1 msk vatten

Mixa valnötter, dadlar, havregryn och kakao till en smet. Tillsätt lite vatten om den inte går ihop sig. Tryck ut i en form med löstagbar kant.

Jordnötskräm

1 dl jordnötssmör
1 dl havregryn
2 msk agavesirap
3/4 dl vatten
1 krm flingsalt

Mixa ihop ingredienserna till jordnötskrämen och bred över bottnen.

Glasyr

1/2 dl kokosolja
1 1/2 msk agavesirap
1/2 dl kakao
1 krm flingsalt

Smält kokosoljan i ett vattenbad, låt svalna något. Blanda med resten av ingredienserna till en glasyr. Häll över kakan. Låt svalna i kylskåp. Garnera med pudrad kakao och ev lite jordnötter.

Likes

Comments

Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd, med olika sorters fröer. Kan ätas både som knäckebröd eller som frökex till ostar eller goda röror. Väljer du att äta det som frökex kan du med fördel salta brödet lite extra genom att strö över lite flingsalt.

Fröknäcke

1 plåt

1 dl solroskärnor
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
½ dl pumpakärnor
2 dl majsmjöl
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1/2 tsk salt

Ev. flingsalt att strö ovanpå

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Lägg ett bakblåtspapper på en plåt 30x40cm
3. Blanda alla torra ingredienser och rör i vatten och olja. Låt svälla några minuter.
4. Bred ut smeten tunt på plåten. Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och trycka ut smeten. Alternativt rulla en kavel över.
5. Grädda mitt i ugnen tills att det fått fin färg och går att lätta från plåten utan att det viker sig, ca 1-1½ timme. Drag över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna. Bryt i bitar och servera.


Likes

Comments

Morotskaka fast i form av en liten boll med hälsosamma ingredienser som gör kroppen glad. Bara att mixa ihop!
Recept hittat på mitt gröna kök.

Carrot cake balls
ca 12 st

2 medelstora till stora morötter
Frön från 1/2 vaniljstång
2 krm ingefära
1 tsk kanel
2 dl sötmandlar
6 färska dadlar (urkärnade)
1 tsk kokosolja
1 tsk pressad citron
Riven kokos att rulla bollarna i

1. Skala och riv morötterna fint och pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt med händerna (pressa gärna över ett glas och drick den fantastiska morotssaften).
2. Lägg morötterna tillsammans med alla övriga ingredienser i en matberedare. Mixa tills en formbar deg bildas. Rulla degen till små bollar.
3. Rulla bollarna i riven kokos om du vill.
4. Förvara i frysen.

Likes

Comments

Den här brownien hittad på mitt gröna kök är helt klart den godaste brownie jag gjort, men också den nyttigaste!
Nötig och mäktig med lite "crunch" toppad med silkeslen och krämig chokladfrosting. Till skillnad från vanliga brownies ger de bra energi och mättnad istället för sockerrus följt av trötthet och mer sötsur.

Jag var lite skeptisk till dessa först när jag såg ingredienslistan till frostingen. Avokado? Men jag lovar att man inte känner någon avokadosmak alls. Avokadon gav endast frostingen en otroligt krämig konsistens.

Nötsmaken bryter av chokladsmaken på ett sätt att den inte blev för mycket för de som vanligtvis inte är ett fan av bakverk med choklad. En vinnare helt enkelt!

Brownies

12 små eller 6 stora brownies

2 dl valnötter
2 dl färska dadlar (urkärnade!)
1/2 dl kakao
1 msk mandel-eller jordnötssmör
Liten nypa salt
Några droppar vatten

1. Lägg valnötterna i en matberedare och mixa några sekunder tills de är sönderhackade i småbitar.
2. Tillsätt övriga ingredienser. Var försiktig med saltet! En mininypa är tillräckligt. Mixa igen tills allt är sammanblandat.
3. Degen ska bli sammanhållande och lite klibbig. Tillsätt lite, lite vatten för att få rätt konsistens. 1-2 tsk vatten borde vara tillräckligt.
4. Tryck ut degen i en form (jag använde en halv brödform). Stoppa in i frysen medan du gör frostingen.


Chokladfrosting

1 mogen avokado
Frön från 1 vaniljstång
3 msk flytande honung
1 msk kokosolja
3 msk kakao

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills blandningen är mycket slät. Se till att det inte finns kvar några avokadobitar.
2.Ta sedan ut din brownieform ur frysen och bred på frostingen. Det kan bli lite frosting över beroende på hur tjockt lager du vill ha.
3.Ställ sedan formen i frysen eller i kylen och låt stelna en stund. Ta sedan kakan ur formen med hjälp av en tunn stekspade eller tårtspade. Den bör släppa formen ganska lätt. Lägg upp kakan på en skärbräda och skär i 6 eller 12 bitar. Lägg dina brownies i en burk och förvara i kylen eller frysen. Njut!


Pssst! Frostingen är jättegod att äta som den är också. Mixa helt enkelt ihop ingredienserna och lägg smeten i små koppar, ställ in i kylen för att stelna en stund och ät som dessert!

Browniesen är självklart jättegoda utan frosting också.

Likes

Comments

Denna supersmarriga glutenfria kaka från tidningen hembakat gjorde succé på dagens födelsedagsfirande.

Nötkaka

8-10 bitar

150 g hasselnötter
3 ägg
2 dl strösocker

Kolaglasyr
1 ½ dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 msk smör

Garnering
rostade mandelspån alt. hackad mandel. Kan också uteslutas.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform, ca 21 cm i diameter. Om du vill kan du fästa ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra och bröa även det.
2. Mal nötterna fint i en kvarn.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner de malda nötterna.
4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. När du ska ta bort formen så för en kniv, för säkerhets skull, längs kanterna så att kakan släpper fint.
5. Glasyr: Koka grädde, sirap och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten småputtra, under omrörning, tills den tjocknar – det tar ca 15 min. Blanka av smeten med en klick smör. Häll kolaglasyren över den avsvalnade kakan. Om du vill kan du garnera kakan med lite rostade mandelspån.

Likes

Comments

Dessa fluffiga bananpannkakor med kanel och kardemumma har blivit en riktig brunchfavorit! De passar även perfekt i pick-nickkorgen och använder du ren havre så blir de dessutom glutenfria.
Ett tips är att förbereda mixat havregryn och spara i en burk så går det ännu snabbare att bara slänga ihop smeten.

Bananpannkakor

8-10 st

4 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
3 bananer
3 ägg
3 msk olja
2 msk flytande honung
frukter eller bär

1. Mixa havregryn med stavmixer till ett mjöl.
2. Tillsätt bakpulver, malen kardemumma, kanel och salt.
3. Mosa bananer och lägg i en skål.
4. Blanda bananerna med ägg, olja och flytande honung. Tillsätt mjölblandningen. Rör snabbt ihop. Låt stå ca 10 minuter.
5. Stek plättar av smeten. Servera med valfria frukter och bär.


Likes

Comments

Enkla, goda och nyttiga nötbollar med pepparkakssmak (smakar nästan som pepparkaksdeg). Ett bra alternativ till snacks!

Pepparkaksbollar

ca 12 bollar

1 dl valnötter
1 dl sötmandlar
1 dl färska dadlar (urkärnade)
1 dl russin
1-2 tsk pepparkakskryddor

1. Mixa valnötterna och mandlarna i en matberedare tills de är finfördelade, (gör inget om det några större bitar, kan vara gott med lite tuggmotstånd.)
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa en liten stund, tills allt är väl blandat och det går att forma bollar av blandningen.
3. Gör bollarna så stora du vill ha dem, och förvara dem i en burk i frysen.

Likes

Comments

Rawfood dieten bygger på att äta frukt, grönsaker, färska frukt- och grönsaksjoser, groddar, örter, nötter & frön m.m. i ett miljövänligt och naturligt tillstånd som möjligt. Allt för att bevara maximal näring och energifrekvens (rawfood.se). Själv följer jag inte och har aldrig följt någon diet, jag äter med sunt förnuft och lyssnar på min kropp. Tanken med rawfood tycker jag däremot om.

Jag har inte sedan länge varit speciellt mycket för lösviktsgodis eller snacks. Vad jag däremot är svag för är god mat, bakverk och choklad. Ibland får jag för mig att variera de "vanliga" recepten och bakverken med nyttigare varianter, men på relativt normala, lättåtkomliga ingredienser.

Idag provade jag för första gången att göra Raw chokladbollar. Jag använde dock vanligt kakao och tillsatte 0,5 msk kokt kaffe för att få mer smak och resultatet blev inte alls långt ifrån de traditionella chokladbollarna. Riktigt goda!

Raw chokladbollar

ca 12 bollar

2 dl ekologiska havregryn
7 st färska dadlar
3 msk kallpressad, rå kokosolja
0,5 dl kokosflingor
1 krm vaniljpulver eller en vaniljstång
1 krm salt
1 msk raw kakao

kokosflingor (att rulla i)

Mixa allt till en stor boll. Går inte smeten ihop späd med lite kaffe eller vatten. Börja med 1 tsk. Vill inte att smeten ska bli lös. Ta upp och forma valnötsstora bollar. Rulla i kokos och ställ kallt. Håller upp till 1 vecka i kylen.

Likes

Comments