Header

Malin, Vardagligt, Tankar

Jag vill börja med att poängtera att det här inlägget säkert kommer att bli otroligt negativt laddat eftersom jag känner en så stor frustration nu över hur vi människor i dagens läge har en otrolig förmåga att enbart fundera på "mig, mina behov och mina rättigheter". Syftet är inte att trycka ner någon eller att peka ut någon utan att mer kanske få upp ögonen för hur vi verkligen fungerar i vårt samhälle och gentemot varandra. Jag tror nämligen att vår oerhörda fokusering på oss själva inte har en positiv inverkan på vår hälsa. Varken psykiskt, fysiskt eller socialt.

Jag måste också poängtera att jag själv gör mig skyldig till att fokusera på enbart mig själv dagligen och är definitivt inte någon bättre människa i det här avseendet än någon annan. Men tror det är bra att fundera kring detta och göra sig själv medveten om hur vi fungerar i relation till andra människor. Vi lever ju i ständig interaktion med andra människor, på ett eller annat sätt. Vi lever i ett samhälle som vi tillsammans får att fungera. Då kan man ju inte förvänta sig att all går enligt "mig och mina värderingar".

Jag upplever att jag i mitt dagliga liv stöter på uttryck som:

"Jag har nog rätt till ..."

"Jag skall inte behöva köa i en halv timme för att få hjälp ..."

"Jag måste få vara precis som jag är, säga precis vad jag tycker och leva mitt liv enligt mina villkor."

Ja, till en del stämmer ju detta. Vi har många rättigheter, MEN också skyldigheter. Skyldigheterna är vi så otroligt bra på att åsidosätta. Vi är bra på att fokusera på vad vi har en "laglig" rätt till men har en förmåga till att försumma att vi behöver ge för att kunna få. Som arbetstagare kan man kanske se det här i arbetslivet på det sättet att någon förundrar sig över sin egna arbetsbörda och över vad "jag måste göra". Man kanske fäster sig lätt vid detaljer som berör en själv som t.ex. tidpunkten för matpaus etc. Absolut har vi rätt till matpauser, vila och en mänsklig arbetsbörda, men vi har ju också ett eget ansvar att sköta våra egna uppgifter.

Faktum är ju att det är omöjligt att allt går precis enligt hur man själv tycker och tänker. Då det finns flera viljor, åsikter ovh värderingar behöver vi kunna gå en gyllene medelväg. Inte bara fokusera på en själv utan försöka hitta en balans och göra det bästa av situationen för alla. Jag upplever att det i relation till parförhållanden och äktenskap också diskuteras och påstås mycket i stil med att "Jag har nog rätt till en man som ..." och "Den jag gifter mig med skall vara ...". Ja, visserligen skall vi alla behandlas med respekt, ingen skall få göra en annan illa etc. Men vi kan ju inte heller gå och förvänta oss att hitta den där perfekta människan som är precis som man målat upp den i sitt huvud. Det handlar ju om acceptans att vi alla är olika, att kunna respektera varandra och godkänna att vi är olika men ändå komma ihåg att båda parterna har en skyldighet till att bygga upp ett fungerande förhållande. Här handlar det ju igen om att ge och få för att kunna må bra.

Gällande det här med förhållanden kan jag direkt relatera till mitt eget äktenskap. Jag har en man som är otroligt engagerad i handboll på flera olika sätt. Det är hans intresse. Det har alltid varit det och kommer säkert alltid att vara det. Som ni säkert förstår så betyder ju det också att det kräver en hel del av vår gemensamma tid. Jag har bl.a. fått höra följande av såväl vänner som bekanta:

"Jag kan inte fatta hur du klarar av att vara så mycket ensam..."

"Är det inte jobbigt att leva med någon som är förhållandevis mycket borta?"

"Jag skulle nog ha svårt att orka med det."

Men hej, tur att det inte är du som är gift med honom?! Min syn på saken: Nej, det är verkligen inte svårt eftersom jag älskar just honom. Precis som han är. Med de intressena som han har så är han ju den han är. Det är även ömsesidigt på det sättet att han respekterar mina val, mina intressen och min träning som också tar en stor del av min tid. Däremot gör man det bästa av den tiden man har tillsammans. Jag trivs med honom och vill dela mitt liv med honom och då behöver ju bådas intressen beaktas. Kompromisser. Det handlar ju livet om i relationer. Visst är det kämpigt en del dagar då man verkligen önskar att man bara kunde ha en myskväll hemma och mer tid för varandra. Men vi hjälps åt till att hitta en balans i det helt enkelt. Det finns ju inte en människa på denna jord som tänker och tycker precis så som en själv. (Kanske lika bra, haha!) Om man utgår från att hitta en människa som är precis till 100% det man själv vill så kan jag nog lugnt påstå att man får fortsätta söka resten av livet.

Om vi skall kunna må bra så tror jag helt enkelt att vi människor behöver tänka om lite ibland. Vi behöver givetvis fokusera på oss själva, vår egen hälsa och just mitt liv är ju min verklighet just nu. Men likaså tänker jag att vi behöver komma ihåg våra egna skyldigheter gentemot varandra och även komma ihåg vårt eget ansvar för att bidra till ett välfungerande samhälle. Om ingen fokuserar på vad man själv skall göra, utan bara tänker på vad man har rätt att få, så kan ni ju föreställa er hur vår värld skulle se ut. Jag tror att ni alla också kan se hur mycket egocentrism påverkar vårt samhälle idag. Men kanske vi alla kan fokusera lite mer på att ens göra en bråkdel bättre och fundera mer på vad just våt eget ansvar är och göra gott för andra. Ni vet ju hur bra känslan är när man gjort något gott för någon annan.

Konkret tänkte jag själv göra en förbättrning i min vardag genom att medvetet försöka stanna upp och tänka om i situationer då jag blir frustrerad över att t.ex. behöva vänta. Vi behöver ju inte ha en aning om vad som sker i våra medmänniskors liv just nu. Att behöva vänta lite är ju verkligen inte hela världen även om det just i stunden kan kännas fruktansvärt irriterande. Det finns ju faktiskt större problem här i världen.

En annan grej är att jag medvetet skall sträva till att ge komplimanger åt människor i min omgivning. Visserligen sånt som stämmer och inte något som man hittar på bara för att man måste säga något. Något fint finns det ju hos oss alla som man kanske kan behöva höra från någon annan nu och då. T.ex. när jag får höra orden "man blir alltid lika glad av att få se dig och ditt leende" känns så otroligt bra just i den stunden. Även om jag vet att även jag har mina humörsvängningar och mina sämre stunder. Så som vi alla har. Så är ju känslan av att få ta en emot en komplimang och framförallt att få ge en komplimang så fantastiskt fin.

-M

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Malin, Vardagligt

Hej på er!

Som jag skrev i mitt förra inlägg så hade jag en riktigt avkopplande semester förra veckan och återvände till jobbet igen på måndagen. Måndagen blev lite extra lyxig då jag hade tid för både hårklippning och påfyllning av mina fransförlängningar. Vardagslyx helt enkelt! Blev som vanligt mer än nöjd med Ronjas jobb. Här skall ni få se lite bilder från måndagen.

Igår ringde väckarklockan tidigt igen och jag skötte mina morgonsysslor som vanligt. När vi sedan gick ut med Blanco så haltade han till lite, men det var liksom tillfälligt och gick om. Han gick och åt normalt så jag funderade helt enkelt inte mer på saken än att han kanske steg tokigt just då som han haltade till. Jag åkte till jobbet och på kvällen skulle det äntligen bli ett träningspass på gymmet efter tre vilodagar. Så blev dock inte fallet. När jag kom hem från jobbet så möttes jag av en haltande Blanco och när jag började kontrollera hans tass riktigt noga så märkte jag att nåt var på tok med hans ena klo. Den såg liksom sprucken ut och han skrek verkligen till hårt av smärta då jag skulle känna på/undersöka själva klon. Det blev alltså utan att tveka ett samtal till jourhavande veterinär som befann sig i Tenala och kunde ta emot oss halv sju på kvällen.

Vi åkte iväg till Tenala med Blanco och vi fick även sällskap av Ronja. Veterinären konstaterade att han hade en spjälkt klo. Lösningen på problemet var att han skulle sövas ner och klon skulle avlägsnas följande dag. Tyvärr hade de inte möjlighet att göra det igår kväll, men Blanco fick långverkande värkmedicin så han skulle klara sig till följande dags operation.

Känslan är så hemsk när man inte kan berätta för honom att allt kommer att ordna sig och bli bra utan han känner ju endast av smärtan just då i den stunden. Igår kväll kom vi alltså hem med en haltande Blanco som dock hade fått effektiv värkmedicin. Natten gick riktigt okej men idag på morgonen kände jag mig som världens sämsta matte då jag skulle åka på jobb några timmar innan vi åkte till Tenala igen för hans operation. Måste dock berätta för er hur tacksam jag är över att jag med så otroligt kort varsel kunde få göra en kortare dag på jobbet idag samt att ta tjänstledigt två dagar för att få vara hemma med min sjukling.

Efter några timmar på jobbet idag åkte jag, Ronja och Blanco iväg till veterinären i Tenala igen för hans ingrepp. Nedsövningen kändes som förväntat mest jobbig för mig igen. Känslan av obehag och rädsla är så stark när han bara somnar in och jag vet ju att det alltid finns en risk med narkos.

Lyckligtvis visade det sig att det gick att spara en del av klon, så ingrepper blev inte lika stort som planerat. En stor del av klon togs bort och inflammationen som han har kan nu skötas med hjälp av antibiotika lokalt. Han kommer tyvärr att ha ont några dagar men vi fick med oss värkmedicin som vi verkligen får hoppas att är tillräcklig. Det är så fruktansvärt när han har ont och skulle hellre själv ha hans smärta om det vore möjligt.

Nu är det vila, mediciner och ordentlig lokalvård som gäller några dagar framöver. Det kommer att bli utmanande att hela tiden hålla stenkoll på att han inte kommer åt att riva bort förbandet för att slicka på sin tass. "Kragen" hjälper nämligen tyvärr inte i det här fallet.

Vi är mer än tacksamma över vården Blanco fick hos "Veterinären i Tenala". Vi blev bemötta så otroligt fint och vi kunde känna oss trygga med hjälpen vi fick.

Nu hoppas jag verkligen att min älskade Blanco får klara sig utan hård värk och att inflammationen skall gå om snabbt.

-M

Likes

Comments

Malin, Vardagligt

Hejsan!

Min helg har verkligen varit avslappnande och har gjort betydligt mindre än jag hade föreställt mig att jag skulle göra. Kanske lika bra så. Nu känns det nämligen som att jag verkligen fått vila ut och är mer än redo för en ny arbetsvecka.

Största delen av min helg har gått åt till att koppla av och har stickat en del. Att sticka är tro det eller ej, otroligt avslappnande. Man får liksom göra något konkret medan hjärnan och kroppen får vila. Hur skönt som helst. Utöver det har jag träffat min fina lillebror och med honom inledde vi glöggsäsongen för i år. Att träffa lillebror betydde ju även att få träffa deras lilla Edi. Alltså han är helt enkelt för söt och man blir ju riktigt valpsjuk när man får mysa med honom.

Vi hann även vara lite i skogen båda dagarna med hundarna där de hade hur roligt som helst och jag knäppte några bilder och plockade lite blåbär. Tyvärr var ju vädret uruselt igår, men däremot var det desto bättre idag. Hösten är som sagt så otroligt fin med alla sina färger.

Min helg har alltså varit mer än behövlig och avkopplande. Tror att jag inte behöver säga så mycket mer om den, utan delar hellre med mig av min helg i bilder för er.

Snart är det dags för mig att packa mina grejer samt Blanco i bilen för att köra hemåt mot Karis och min kära man. Hoppas ni har haft en lika avslappnande helg som jag har haft.

-M

Likes

Comments

Träning, Ronja

En mycket ogivande dag idag. Men skönt så, har inte gjort något klokt idag på dagen. Men så kom mamma med den toppen idén att dra till gymmet en stund på kvällen. Och så blev det. Vi hade också turen att ha gymmet för oss själva idag, skönt att gymma en lördag kväll då det oftast är tomt. Nu har jag just ätit mig proppmätt och tankat med mat, så till näst blir det duschen och sängen för min del!

G’night!

Hade en sån grym pump idag i mina axlar som jag inte haft på länge. Ni ser på bilden nere i höger hörn!

-Ronja

Likes

Comments

Träning, Ronja

Sovmorgon, gym och lunch på kw med Malin, Lojo för att träffa Jessica och gänget. Så roligt att se alla Lojo kompisar igen efter en lång tid!

Jag bjussar på bilder idag för har inte så mycket mer klokt ti berätta 😄

-Ronja

Likes

Comments

Malin, Träning, Vardagligt, Ronja & Malin

Hej på er!

Jag kan inte förstå att min semestervecka har gått så här fort. Nu är det veckoslutet kvar och sedan börjar den vanliga vardagen igen. Måste säga att jag njutit till 100% av min ledighet och kommer att avsluta den med att spendera veckoslutet i Ingå i mitt barndomshem i sällskap av tre fina hundar. Min mamma och styvpappa är nämligen bortresta och jag har lovat att vara hundvakt åt deras två hundar, så vi passade på att spendera några dagar här med Blanco. Utöver att rasta hundarna tänker jag bara ta det riktigt lugnt och njuta av egen tid. Skall försöka läsa och skriva en del. Ev. sticka eller laga smycken. Kanske blir det också ett träningspass eller två. Det återstår att se.

Igår hade jag en vilodag från gymmet och passade på att träffa Pamela över en kaffe, och kolla på bilden ovanför vilka härligheter hon bjöd på. Då fint fixat! Det var roligt att se henne igen och att få sitta och tala.

Idag blev det ett förmiddagspass på gymmet tillsammans med Ronja och efter det åkte vi till KW för att äta lunch och det var så oroligt gott igen en gång! Som jag skrivit tidigare så blir man nog inte missnöjd på den restaurangen. God mat och trevlig personal.

Idag fokuserade jag på ben och mage under mitt träningspass och tränade på följande sätt:

- Uppvärmning: Cykla

- Sumokicks 2 x 20

- Deep squats 20kg 1 x 20

- Dumbbell side bend 15kg 2 x 15 (x2)

- Squats 70kg 3 x 7

- Scissors 3 x 40

- Deadlift 70kg 2 x 7

- Russian twist 5kg 3 x 50

- Standing barbell calf raise 40kg 2 x 20

Strax innan 16:00 startade vi alltså mot Ingå med Blanco var vi sku skall ha en riktigt lugn och skön helg på "landet". Hoppas ni har en riktigt fin helg!

-M

Likes

Comments

Ronja , Träning, Vardagligt

GoKväll!
Idag var ju meningen att jag skulle ha min andra vilodag i rad. Men tror ni det blev så, nej. Fick mamma med till Alexia igen för att få bort lite överlopps energi. Känslan efter ett gympass är så obeskrivligt härligt! Jag sku va så inåtvänd och bitter om jag inte sku få röra på mig att ingen sku säkert vilja ha något med mig att göra😄

Idag blev ben och axlar tränade. Måst säga att mina ben och rumpa är så slut. Riktigt roligt att träna i annat gym mellan varvena. Alexia gym har ju maskinerna i topptrim eftersom allt är nytt.

Nu börjar 4 dagars ”loma” med, har dessa dagar ledigt. Så imorgon på förmiddagen blir det gym med Malin och lunch på kw efter det. Sedan hoppar jag i bilen och styr till Lojo för att träffa Jessica som jag inte sett på super länge. 

-Ronja

Likes

Comments

Malin, Tips, Vardagligt, Då & Nu, Hälsa, Tankar

Igår hade vi en mysig blogg-kväll med Ronja och gick på samma gång igenom gamla bilder på oss och ni kan inte förstå hur förvånad jag blev när jag såg på mina gamla bilder. Jag blev nästan rent ut sagt illamående. Tänk att jag bara fungerade och "överlevde" vardagen med att inte ta hand om min egen kropp. Hur orkade jag? Inte undra på att jag var trött konstant, mina IBD-skov ökade och hemoglobinet sjönk. Utöver det var ju mitt immunförsvar alldeles uruselt. Kändes som om jag sög åt mig alla flunsor och kände mig nästan oftare sjuk än frisk. Jag funderade ju helt enkelt inte över vad och hur jag åt på samma gång som jag kände mig otroligt stressad i vardagen. Allt blev väl en ond cirkel och jag kunde bara inte inse det i den situationen. Allt kan jag visserligen inte skylla på min livsstil när jag tänker på hur min tarmsjukdom förvärrades tidvis, men situationen blev garanterat inte bättre av att slänga i mig "vad som helst". Allt med kosten, stressen, tarminflammationerna och sjunkande hemoglobinet hängde garanterat ihop.

Jag är så otroligt tacksam över att jag förstod att göra en förändring i min livsstil för ganska exakt ett år sedan. I oktober 2016 började jag se över hur jag åt och gick längre powerwalks flera gånger per vecka. I november samma år började jag också styrketräna. Jag kunde snabbt inse att styrketräning verkligen var min grej. Målet då var ju givetvis att må bättre, tighta till kroppen och bli piggare. Sakta men säkert började jag ju känna mig piggare, magen var betydligt lugnare och mitt självförtroende blev allt bättre. Jag menar i grund och botten tycker jag ju verligen om att vara fysiskt aktiv och det känns härligt att nu ha orken till det.

Hur gjorde jag det?

Ja, det handlade helt enkelt om självdisciplin. Jag beslöt mig för att bara envist hålla fast vid hur jag skulle äta och träna. Framför allt ätandet var det viktigaste. I viktnedgång kan man säga att 70% handlar om kosten medan 30% handlar om träning och fysisk aktivitet. Jag valde inte bort eller skar ner massor på kolhydraterna, utan drog enbart ner på dem lite. Som jag tidigare nämnt så tror jag absolut inte på någon diet där man drar extremt mycket ner på kolhydraterna om man vill göra en förändring i ens livsstil. Jag menar det är ju helt enkelt dömt att misslyckas! Tillfälligt går man säkert snabbt ner i vikt, men är det hållbart? Hur mår hjärnan av det? Gällande kolhydraterna så valde jag däremot hurdana kolhydrater jag åt. Stor skillnad där! Principen för min kost och träning handlade om att ligga på ett litet kaloriunderskott hela tiden och träna regelbundet. Jag skippade alkoholen så gott som helt. Även började jag äta kosttillskott som jag kan berätta mer om i ett annat inlägg. Jag körde mer blandpass på gymmet så jag brände mer fett eftersom jag int behöva hålla lika långa pauser för att vila enstaka muskelgrupper. Jag kunde t.ex. köra ett set benövningar och direkt på ett set armövningar. Då fick benen vila medan jag tränade mina armar och vice versa. Efter några månader började jag köra mer på att fokusera på övre kroppen samt benen och magen under skilda träningspass för att börja forma kroppen och sakta men säkert bygga på musklerna.

Tillbaka till gamla bilderna som jag hittade på mig själv. Jag har funderat och åter funderat om jag alls täcks lägga ut bilderna. Jag menar jag skäms nästan över hur dåligt jag tog hand om mig själv. Stackars kropp alltså. Men jag kom till slutsatsen att jag istället tänker vara stolt över mina framsteg och kanske kunna inspirera någon annan med att visa hur min kropp verkligen förändrats. Vågen säger en sak medan bilder och spegeln säger något annat. Nu skall ni få se lite före och efter bilder.

Bilderna ovanför: Till vänster med jeansshortsen togs ungefär 4 månader innan jag började se över min kost och träna regelbundet. Bilden i mitten togs i januari 2016 och bilden till höger togs i mars 2016

Ovanför: före och efter bilder (januari 2017 - oktober 2017)

"Current shape"

Ja, kan bara kosntatera att nog har det ju hänt en del både i "kropp och knopp". Jag är så mycket gladare och piggare. Är även nöjd över formen just nu men har redan lagt upp nya mål som jag nu kommer att jobba lika hårt för att uppnå. Jag har lyckats bränna bort fett (lyckades gå ner nästan 10% av utgångsvikten) och har nu som mål att bygga muskler och att fortsätta må bra såväl fysiskt som psykiskt.


Kortfattat är mina tips för att tighta till kroppen och för ett hälsosammare liv följande:

- A och O är givetvis motivation. Om inte den finns så kan ni säkert räkna ut hur stor sannolikhet det är att man når sina mål

- Jobba på självdisciplinen, det blir lättare med tiden

- Se över kosten, ät hälsosamt. Använd hjälpmedel tillfälligt som t.ex. "MyFitnesspal"

- Regelbunden och planerad träning

- Lyssna till den egna kroppen och dens signaler

- Ett kort träningspass är bättre än inget alls

- En fuskmåltid nu och då

- Skriv träningsdagbok eller t.ex. blogg

Hoppas jag har lyckats inspirera ens en av er till ett lite hälsosammare liv. Det är helt enkelt värt att satsa på sin egen hälsa och en frisk kropp. Man är vad man äter och kroppen är avsedd för att jobba fysiskt. Jag insåg det först som 27-åring. Men bättre sent än aldrig!

-M

Likes

Comments

Ronja , Vardagligt

Jobb från 8-16:00. Hem och äta. Söka ut fitnesstukku paket, alla 3 produkter hamnar jag skicka tillbaka. Hatar när man sett framemot något så passar det inte. Har också hunnit skicka iväg en ansökan till massörsutbildning i Lojo som ordnas i början av nästa år. Utbildning tar ungefär 1 år. Så nu får vi hålla tummarna att inte det också skiter sig😄

Har vilodag idag så därför har jag bara slappat här hemma. Det är sååå svårt att ha vilodag för jag var redan fem före att sticka till gymmet för jag var så rastlös. Men jag måsta ta mig i kragen och faktiskt bara stanna hemma och vila så orkar jag imorgon igen, dubbelt bättre. Man måste ju vila också, det är lika viktigt som att röra på sig också.

-Ronja

Likes

Comments

Malin, Träning, Vardagligt

Hej på er!

Det är så fantastiskt skönt att ha semester och jag uppskattar verkligen att få sova länge på morgnarna och ha ordentligt med tid för träning. Igår blev det ett träningspass med fokus på ben och mage medan det idag var "upperbodyday". Till näst skall ni få se hur mina träningspass såg ut.


Måndagens träning:

- Uppvärmning: Cykla

- Sumokicks 1 x 24

- Deep squats 20kg 1 x 20

- Squats 70kg 2 x 7

- Dumbbell side bend 15kg 2 x 15 (x2)

- Barbell hip thrust 40kg 2 x 10

- Hanging leg raise 2 x 10

- Cable hip adduction 12,5kg 2 x 10 (x2)

- Cable hip abduction 12,5kg 2 x 10 (x2)

- Standing barbell calf raise 40kg 2 x 15

-Russian twist +5kg 2 x 40

Tisdagens träning:

- Stretchning

- Y-T-I 2kg + 2kg 2 x 10

- Dumbbell punch 4kg + 4kg 2 x 30

- Bench press 35kg 1 x 4

- Bench press 30kg 1 x 12

- Bent over barbell row 30kg 3 x 10

- Plate reverse fly 2,5kg + 2,5kg 2 x 15

- Dumbbell wrist curl 5kg + 5kg 3 x 15

- Dumbbell reverse wrist curl 4kg 2 x 12 (x2)

- Barbell shrug 30kg 2 x 15

Current shape

Hoppas ni har haft en fin början på veckan!

-M

Likes

Comments