Självförverkligande och personlig utveckling är någonting som verkar vara allmänt eftersträvansvärt i vår tid. Kanske till och med många tänker att det är själva meningen med livet? Det är lätt att att hamna i de tankegångarna; jag har själv gjort det. Och det behöver förstås inte vara något dåligt i sig. Självklart är det bra att vilja utvecklas och att vilja bli en bättre människa. Men om utvecklandet blir själva syftet med vår vistelse här på jorden tror jag att vi får problem. För vad finns det då för mening med livet om man faktiskt inte kan utvecklas? Om man till exempel är handikappad på något vis som gör att utvecklingen avstannat, så att man har hjärnkapacitet som ett barn fastän man i själva verket är vuxen?

Eller finns det någon mening med livet om man inte har något minne? Om man bokstavligen har avstannat i en egen tidskapsel? Oliver Sacks skriver i sin bok Mannen som förväxlade sin fru med en hatt om en man som minns allt i sitt liv mycket bra fram till år 1945 då han slutade i armén. Där hade han avstannat. Han var 49 år men trodde att han var 19. Denna man följde bokstavligen inte med i tidens utveckling. Allt som hände honom i detta nu glömde han bort på några minuter. Han kunde inte spela ett parti schack för att det var allt för frustrerande när han hela tiden glömde bort förloppet.

Om livet går ut på att utvecklas ter sig denne mans tillvaro tämligen meningslös. Hans tillstånd var obotligt. Han var dömd att leva sitt liv på ett behandlingshem där det som precis hänt honom ständigt glider ur hans grepp. En dag frågade Sacks hemmets nunnor: "Tror ni att han har en själ?" De svarade: "Ta en titt på Jimmie i kapellet och döm själv."

Det gjorde Sacks, och blev djupt rörd och gripen. För Jimmie var kapabel att följa med i mässan med en uppmärksamhet och koncentration som han inte hade för något annat. Han var "uppfylld av en handling, en handling som rörde hela hans väsen, som innebar känsla och mening i en organisk kontinuitet och enhet". Hans koncentration hölls också kvar i andra estetiska och dramatiska aktiviteter. Han kunde ta del av musik, pjäser och konst.

Det här tycker jag visar på något som är betydligt viktigare än all slags utveckling och att alltid vilja röra sig framåt. Det visar på det djupt andliga hos människan. All konst talar till människans andlighet, själen om man så vill. Genom det andliga får Jimmie sin mening i livet. Trots att han inte rör sig framåt med tiden kan han hänge sig fullkomligt åt det som talar till hans inre. Det är det som gör livet värt att leva, och om vi glömmer bort det är vi illa ute.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag har tagit ett beslut som känns väldigt läskigt men samtidigt bra i magen.

Jag tänker inte gå andra terminen på journalistikkursen jag började i höstas. Mot slutet av höstterminen kände jag mer och mer att det här med journalistik nog inte är någonting för mig. Jag tycker om skrivandet, men allt runtomkring ger mig mest ångest. Att försöka kontakta folk, prata med okända människor hela tiden och så vidare. Även om det samtidigt är väldigt kul att träffa olika människor och höra deras historier och tankar, så är jag nog mycket mer introvert i mitt skrivande. Visst, det går säkert att träna så att man blir van vid allt det där andra. Men jag insåg också att en stor anledning till att jag började med journalistiken var för att jag var rädd för att göra något annat än att plugga. Jag är så bekväm i pluggandet, jag har pluggat i hela mitt liv, nästan. Jag vet hur man gör, jag vet att jag är bra på det. Att vara student är att vara i en bubbla och jag ville inte komma ut ur den bubblan. Verkligheten utanför var så skrämmande. Det kändes inte som en bra anledning till att plugga.

Förra gången jag gjorde ett uppehåll i pluggandet drog jag till London för att jobba där. Den här gången kommer jag stanna i Sverige, i Uppsala, på hemmaplan. Jag tror jag är mer rädd för detta faktiskt. I slutet av förra året började jag jobba med undertextning för ett företag och tyckte det var så extremt kul. Det blev ännu en motivation till att droppa journalistiken och satsa helhjärtat på översättandet. Att plugga heltid samtidigt som jag ska starta eget funkade inte för mig, jag hade ingen ork att tänka på företaget när jag samtidigt hade plugget. Jag tycker allt som är runtomkring med att driva eget, förutom att göra det man faktiskt vill jobba med, är väldigt svårt och jobbigt. Jag hatar redan bokföring och jag har knappt börjat. Men jag antar att det är ett hinder som jag bara måste komma över och när jag väl har lärt mig går det förhoppningsvis lättare. Och då kan jag fokusera på det roliga.

Jag är fortfarande väldigt rädd för hur det ska gå. Jag är rädd för att jag inte ska få in några uppdrag och bli pank. Är så extremt nervös för ekonomin, jag får ångest när jag ser folk som har ekonomiska problem på film och sånt. Jag vill verkligen inte hamna där. Men man måste väl uppleva det nån gång i livet också, kanske. Jag kommer inte hamna på gatan, jag kommer inte dö. Om det verkligen går åt pipsvängen får jag söka andra jobb helt enkelt. Vara arbetslös eller arbetssökande, gå på arbetsförmedlingen, det kanske man också ska uppleva någon gång i livet. Har aldrig gjort det förut, så varför ska jag vara sämre än många andra?

Men jag är också extremt taggad. Jag ser fram emot att faktiskt jobba och tjäna egna pengar, så att jag och Emanuel kan skaffa oss ett eget place snart. Just nu hyr vi ett rum hemma hos hans föräldrar mot ett väldigt förmånligt pris. Jag trivs egentligen väldigt bra med att bo här, men det är lite trångt och jag vill gärna ha mer space. Jag har börjat söka lite extrajobb så att jag kan ha någon slags inkomst så här i början när företaget inte drar in så mycket pengar. Det är den här känslan jag vill försöka hålla i, känslan av att jag vill jobba och inte tycker det känns jobbigt att inte plugga mer. Förut kunde jag känna att jag ville plugga hela livet, men så känns det inte just nu.

För att sammanfatta: Det känns bra, men det går samtidigt mycket upp och ner. Vissa dagar känns det mesta bara jobbigt och det är väldigt svårt att ta sig upp ur sängen på morgonen. Som i dag, när jag inte gick upp förrän 11 fast jag hade tänkt vara superproduktiv. Jag ska försöka vara snäll mot mig själv såna dagar och inte tänka att jag är sämst. Bara börja där jag är, skriva en lista på vad som behöver göras och bocka av en grej i taget. Känns det jättejobbigt att ringa samtal en dag kan jag skjuta upp det till morgondagen. Allt behöver inte göras nu, nu, nu. Jag har en tendens att bli otålig när det inte går som jag vill direkt. Men det tar tid att bygga upp ett företag. Jag ser fram emot att jobba hårt och ihärdigt mot den framtid jag vill ha.


Likes

Comments

Är så rädd och ängslig och orolig jämt. Särskilt för framtiden. Jag är så otroligt orolig för hur det kommer bli när journalistkursen slutar i sommar. Jag kan inte plugga mer, men jag vet inte hur man gör något annat. Jag börjar känna att journalistiken är ännu en flykt från att ta tag i mitt liv. Jag försöker få in något översättningsjobb, men det går inte bra och jag känner att jag är ute på djupt vatten som jag inte kan alls. (Värt att tänka på att jag är väldigt dålig på att ta motgångar, blir genast uppgiven och vill bara ge upp.)

Det är väldigt energikrävande att gå runt med konstant ängslan i kroppen. Så ska jag orka plugga och försöka få igång mitt företag på det. Men jag försöker vara snäll mot mig själv. Bra grejer mot molande ångestkänsla i magen:

- Sova så länge man känner att man behöver
- Äta och dricka varma, snälla grejer som grönt julte och havregrynsgröt med massa äppelmos och kanel
- Kramas med någon man tycker om
- Lyssna på betryggande musik
- Gråta när man behöver det
- Om man orkar och känner att det hjälper: skriva en att göra-lista

Detta är min bästa låt just nu. Speciellt efter 3:30. Den får mig bara att känna mig så trygg på något sätt. Som balsam för själen.

Likes

Comments

​I dag regnar det. Jag älskar verkligen sommarregn. Eller regn överhuvudtaget. Många verkar påverkas en hel del av vädret, så också jag. Det verkar också som att de flesta trivs bäst när det är sol och varmt. För mig är det tvärtom. Jag mår utan tvekan som bäst när himlen är full av moln och allra bäst när det regnar.

Det är klart att det är härligt med sol och värme ibland, det säger jag inte emot. Men jag märker verkligen hur mycket mer energi jag har när vädret är som i dag. De senaste dagarna har jag känt mig ganska trött och håglös (Det gör jag rätt ofta nu för tiden faktiskt. Men mer om det en annan dag kanske.), men i dag var jag full av energi när jag gick upp ur sängen. Efter frukosten städade jag undan lite snabbt, bytte sängkläder, dammsög sängmadrassen (!) och skruvade till några muttrar på sängramen som har varit lösa länge så att sängen har varit helt knakig.

Jag blir också mycket mer kreativ i det här vädret. Känner en oerhörd lust att skapa saker. Regn är helt enkelt bäst!

Likes

Comments

​I Aleksijevitjs ​Bön för Tjernobyl ​berättar en kvinna att hennes enda dröm i livet var att få älska intensivt. Kanske är det min dröm också, att älska? Eller kanske ännu mer att bli älskad?

Om det är något jag kan är det väl att älska. Åtminstone att bli förälskad. Att falla handlöst och tveklöst för vackra ansikten som uttalar vackra ord. Nu låter det som att jag romantiserar förälskelsen men det gör jag inte. All förälskelse har varit illusioner.

Allt jag har velat är att få älska någon och bli älskad tillbaka. Det kanske låter svagt i individualismens och självförverkligandets tid där alla ska klara sig själv. Jag har inte heller velat känna mig beroende av någon. Men vi är alla beroende av varandra. Ingen människa är en ö.

Kvinnan i boken säger att det gjorde fysiskt ont i henne när hon inte var med sin man. ​"När vi var skilda åt tappade jag orienteringen - var befann jag mig, vad var det för gata, vad är klockan?" ​Jag tycker att det är vackert. När två personer verkligen älskar varandra blir de en del av varandra, två kroppar blir en.

Det är sådan kärlek jag alltid har längtat efter.

Likes

Comments

I dag funderade jag faktiskt på att bara skippa plugg överhuvudtaget, trots att jag har en del att göra innan inlämning på måndag. Kände mig totalt energilös. Men efter att ha kommit upp och fått i mig frukost körde jag ändå lite plugg i sängen. Det är verkligen lyx att kunna välja sin studieplats själv!

Men nu hörni tar jag helg! I morgon är det Valborg som är en stor grej i Uppsala. Själv ska jag jobba hela dagen, men det gör inte så mycket. Hade det varit förra året hade jag nog varit ledsen, men nu är jag ändå i en period där jag inte orkar göra så mycket, umgås med folk och festa och så. Mamma och syskonen kommer hit på kvällen eftersom jag fyller år på söndag! Det ser jag jättemycket fram emot. Vi åker nog och kokar på någon majbrasa eller så, som jag inte har gjort alls sen jag flyttade till Uppsala. Innan var det liksom det man gjorde på Valborg, det var så mysigt!

Likes

Comments

Hej hopp! Har haft det rätt lugnt de senaste dagarna, skickade in min uppsats till min handledare i torsdags, så sen dess har jag tagit det lugnt med plugget. Var på toppenhumör hela helgen, det var en väldigt bra helg! Men när jag vaknade på måndag morgon hade jag en så tung och jobbig känsla, så jag orkade knappt gå upp ur sängen. Vissa dagar känns allt så meningslöst och inget känns kul.

I går hade jag lite samma känsla, men inte lika mycket. Jag åkte in till skolan och fixade lite små praktiska grejer på uppsatsen. Sen gick jag till ett café där jag förtärde både lunch och eftermiddagsfika och läste/skrev/tecknade.

Det var riktigt härligt och gjorde att jag fick tillbaka livslusten!

I dag har jag haft möte med min handledare som kom med lite synpunkter på uppsatsen, så nu är det dags att börja fokusera på plugg igen. Känns helt okej faktiskt!

Puss och kram på er!

Likes

Comments

I går morse fick jag ett ryck och bestämde mig för att lära mig teckna! Sagt och gjort, efter att jag hade pluggat i skolan gick jag till akademibokhandeln och köpte detta.

Jag är såå taggad! Vet inte riktigt vad det är med mig nuförtiden, jag är lite all over the place kreativt, vill typ göra massa olika saker. Spela trummor, fotografera och nu teckna. Det sistnämnda var kanske det som kändes lättast att ta tag i direkt liksom haha. Började testa lite nu i eftermiddag!

Inte supersnyggt och komplicerat än så länge, men det är en början i alla fall!

Likes

Comments

Har haft lite dåligt med inspiration den senaste tiden, så här kommer en lista som jag hittade på Sandra Beijers blogg.

HAR DU?

Folköl i kylen:

Nope, dricker inte alkohol.

Något husdjur:

Det är inte direkt min, men vi har en katt här hemma. Plus sex supersöta kattungar som nyligen har tillkommit!

Någon favoriträtt:

Oj, svårt. Typ allt som är gjort av potatis, hehe.

Puder på dig:

Har inget puder på mig just nu.

Några framtidsplaner:

Har ju sån sjuk framtidsångest just nu eftersom jag typ inte har några framtidsplaner.

Någon sjukdom:

Inte just nu, nej.

Gymkort:

Nope.

Några MVG:n:

Hade ganska många MVG:n när jag gick ut gymnasiet, kommer inte ihåg exakt. Ja, jag är en pluggis.

Något beroende: 

Chips.

Nagellack:

Har inte använt nagellack på flera år.

Någon vän som bor i ett annat land:

Har väldigt geografiskt utspridda vänner faktiskt. Tyvärr!


VEM?

Avskyr du: 

Kan inte komma på att jag avskyr någon speciell person. Men jag avskyr dem som inte respekterar andra människors värde.

Längtar du mest efter:

Emanuel? Även fast jag ser honom typ jämt haha.

Stör du dig på:

Typ folk som inte är ödmjuka överhuvudtaget och tror att de vet bättre än alla andra.

Gosar du med:

Det är väl oftast Emanuel hehe.

Lagar mat: 

Det är jag som är in charge för maten här hemma.

Diskar:

Oftast jag (plockar in och plockar ur diskmaskinen alltså).


VILKEN?

Tidning läser du:

Typ VEGO och Buffé haha. Samt SJ:s tidning ibland när jag åker tåg. 

Buss åker du oftast:

6:an här i Uppis.

Dag fyller du år:

1 maj (snart!!). Bäst dagen att fylla år på tycker jag.

Årstid föredrar du:

Våren och hösten.


VAD?

Gör du nu:

Ligger i sängen och prokrastinerar plugg. Ska äta lunch snart och sen sätta igång med plugget, lovar.

Gör dig till en bra människa:

Att jag är snäll och ödmjuk och bryr mig om andra människor.

Gör dig till en dålig människa:

Här skrev Sandra att många saker gör henne till en sämre människa, men kanske inte en dålig människa och där håller jag nog med. Hoppas verkligen jag inte är en dålig människa. Men några saker jag försöker jobba på är våga stå upp för mig själv mer och inte tänka negativa tankar om mig själv. Vara snällare mot mig själv helt enkelt. Har en tendens att vara snällare mot andra än mot mig själv.

Vill du arbeta med:

Som sagt, framtidsångest på grund av att jag inte vet riktigt. Men i alla fall något som känns roligt och meningsfullt, helst där jag får skriva och träffa fina människor. Något som är fritt och flexibelt där jag kan bestämma mycket själv.

Är roligast just nu:

Typ allt annat utom att plugga haha.

Har du på dig nu:

Trasiga jeans, en svart t-shirt och en stickad tröja som jag fick i present av Emanuels systrar. Så gulliga, älskar den!

Äger du för skor:

De jag använder mest är mina converse och Dr. Martens. Sen har jag en del ”finskor” som man måste ha om man ska klä upp sig. Är på jakt efter ett par snygga loafers.

Har du för storlek i skor: 

38-39.

Läser du för bok:

Ingen just nu, faktiskt. Har en period där jag inte riktigt orkar läsa. Men planerar att läsa Jerusalem av Selma Lagerlöf när andan faller på.

Ska du göra nu:

Nu ska jag äta lunch sen plugga!

Likes

Comments

​Alltså jag känner att jag måste få ge lite kärlek och uppmuntran till mig själv. Har suttit och skrivit på uppsatsen i dag och den börjar verkligen ta form nu. Om två veckor ska vi skicka in första utkastet på hela skiten och jag har egentligen fått ihop allt stoff och material nu. Nu handlar det om att slipa till det så det blir bra och enhetligt och allt sånt där.

Hittills har jag haft alla olika delar som separata dokument, men nu klistrade jag in allt förutom själva översättningen som ska vara med, källförteckning, innehållförteckning och sånt. Det är alltså 40 sidor som jag har suttit och skrivit ihop de här senaste månaderna!

Jag känner mig ändå sjukt stolt att jag har lyckats göra detta trots att jag verkligen inte haft lust till det. Jag har läst och tänkt och skrivit och faktiskt fått fram ett resultat. Det är helt sjukt hur jag har lyckats egentligen. Förstår inte riktigt hur ärligt talat. Men det känns väldigt bra i alla fall. Och jag längtar såå mycket tills jag är klar med den. Även om framtiden är sjukt oviss och jag har lite panik över det hela så är jag åtminstone glad att jag inte kommer behöva skriva uppsats mer.

Likes

Comments