Helgen har spenderats med 9 andra utbytesstudenter från yfu (organisationen jag åker med) i Niagara fallen i Norra New York state. Fallen ligger precis på gränsen till Kanada men vi har bara kunnat vara på amerikanska sidan pga av det visum vi har. Verkligen så himla fint och häftigt! Fallen är riktigt stora och vi har hunnit se mycket. Lördag kväll kunde vi se fallen i mörker när dom var upplysta och på söndagen var vi på en båttur och såg fallen från floden och gick på en tur som var under fallen. Så himla mäktigt stort det är! Tog såklart massvis med bilder även fast de inte gör rättvisa för verkligheten.

Iulia från Tyskland

Dita från Indonesien och jag under båtturen

Jag, Iulia, Dita och Clara från Tyskland

​Alla utbytesstudenter som var på resan

Har haft en underbar helg och är så glad att jag fick möjligheten att åka på den här resan! Just nu är vi påväg hem, det är en bilresa på ca 7h, och imorn väntas skola. Skönt att det bara är 4 dagar denna vecka. Imorgon eftermiddag har jag ett Crosscountry race och på onsdag eftermiddag har jag common class med musikalen jag är med i. Då åker vi till en teater i Lenox (en liten stad ca 1h bort) där vi träffar 9 andra skolor som gör samma sak som oss, så himla kul!

Kram

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Första oktober idag och nu börjar hösten smyga sig in. I veckan har det vart kalla morgonar och dimma, eftermiddagarna har fortfaranden vart över 20 grader. Igår hade jag min första orientation med alla utbytesstudenter (som ett möte för att se hur alla har det och lite tips inför året). Var väldigt trött efter en dag av långa diskutioner och stillasittande, men det var kul att träffa alla och höra om hur deras förta månad har varit.

Idag var jag och Betty med Taylor, Brian och Vance och plockade pumpor på Westview farm. Vance var så söt och höstklädd och förutom för att plocka pumpor fick han agera modell större delen av dagen. Detta kickade verkligen igång hösten och även fast jag älskar värmen här ska det bli härligt med höst. Jag är så taggad inför halloween och thanks givning (även fast det är en bit bort) samt att löven ska ändra färg. Alla säger att hösten här är så fin så jag är väldigt taggad på att få uppleva hösten i New England själv. (New England är nord östra delen av USA och består av flera stater varav Massachusetts är en av dom)

Vance

​Vance och Brian

Nästa helg är det Columbus weekend vilket innebär långhelg!! Förutom att det är långhelg så händer något annat spännande. Jag och andra utbytesstudenter som bor i samma area kommer att åka till Niagara fallen över helgen vilket jag är så taggad över. Vi kommer att bo i ett hus och jag tror att vi kommer att ha det jättekul, dessutom ska det bli häftigt att se Niagara fallen.

Kram

Likes

Comments

Igår kväll var jag på Big E som är en stor fair varje år i West Springfield. Big E är en jättestor marknad med massa mat, smycken, kläder (allt möjligt) och massor av karuseller och allt annat möjligt som tivolis brukar ha. Jag var där med Jo och hennes kusin Sofia och vi hade en jätterolig kväll! Är lite trött idag dock så vi kom hem vid 11 och jag fortrandade behövde gå up 5.30...

Jag och Jo i pariserhjulet

Jo’s kusin Sofia

Förövrigt har jag haft två cross country meets sen sist. Det ena var i Forest Park vilket är vår hemarena, det loppet var 3,1 miles vilket är ca 5km. Det andra loppet var i East longmeadow i lördags. Loppet var kortare än vanligt och det var inga backar så det var ett mycket fortare lopp än vanligt. Dock var det väldigt varmt, över 30 grader så det var fortfarande ett tufft lopp. Men jag är nöjd med båda mina lopp! Det är så kul på våra meets då alla i laget är så peppade och hejar på varandra!

En annan spännande sak som har hänt är att jag är med i en musikal/teater. Vilket är något väldigt annorlunda från vad jag har gjort tidigare, men tror att det kommer att bli en jätterolig och lärorik upplevelse! Det är en Shakespeare show "as you like it" som vi ska göra och jag har fått rollen "a lord to a dutches". Kommer kanske ha nån replik men det är en rätt liten roll vilket jag är glad över. Vi kommer även att få professionella kostymer när vi ska uppträda med showen vilket är spännande. Några gånger kommer vi även att åka till en teater i en annan stad där vi kommer träffa andra skolor som gör liknade vad vi gör och se de uppträda. Tror verkligen det kommer bli hur kul som helst och är även stolt över mig själv att jag prövar saker som är utanför min comfortzone. Det enda problemet är att det krockar lite med crosscountryn så att jag kommer få skippa några träningar, men vill hinna med många saker här så då får det vara så!

Lite bilder från senste veckan.

​Jag, Jo och Chris 

Ska försöka bättra mitt bloggande men det är svårt att hinna med och i veckorna gör jag inte så mycket mer än att gå i skolan och träna. Skulle kunna göra något inlägg om skolan här då det är väldigt annorlunda från Sverige. Det är fortfarande galet varmt här och det är svårt att tro att det nånsin kommer att bli vinter här..;)

Kram

Likes

Comments

Tiden går fort, på fredag har jag vart här i en månad! Glömmer bort att lägga upp på bloggen när det alltid finns något, vilket är kul.

I fredags träffade jag några av de andra YFU utbytesstudenterna som bor i området. Vi var hos Sheila som är värdmamma åt Clara från Tyskland och Not från Thailand. Vi åt pizza och när det blev mörkt hade vi en bonfire och gjorde smores, mysigt och gott. Det var kul att träffa andra utbytesstudenter och höra hur dom har det.

På söndagen var jag och Jo (Johemy) och shoppade lite. Men först gjorde vi en kort hike i Ashley reservoir med Betty, jättefint med massa vatten, Betty sa att när vattnet är högre är det som man går på vatten för att vägarna smälter in.

Efter shoppingen hämtade Jo's mamma upp oss och vi åkte till hennes kompis för att äta middag. Tycker det är så kul hur inbjudande och öppna alla är här och jag får träffa nya människor hela tiden!

Jo och jag

Idag hade vi även vårt första cross country meet i Chicopee som var väldigt nära Springfield. Direkt efter skolan samlades vi alla för att ta bussen till Chicopee state park där vi hade vårt meet. Vi tävlade mot två andra skolor och vi slog den ena vilket var kul.

Hade en riktigt bra eftermiddag och har det även väldigt kul med laget. Alla är jättesnälla och peppande mot varandra. Vi passade på att ta en lagbild (tjejerna) efter loppet. Som bilden visar är vi väldigt många men tycker bara det är kul, den andra bilden är på oss tjejer som är seniors.

Micheala och Emily

Alla tjejer

​Alla tjejer som är seniors

För övrigt går skolan bra och jag trivs med livet. Älskar att det fortfarande är varmt här även fast det är september, blir uppmot 30 grader på eftermiddagen!!

Kram

Likes

Comments

Igår var jag på en stor studsmattehall med Jo som jag har creative writing med. Vi hade jättekul och det var första gången jag var på ett sådant ställe. 

Efter bounce åkte vi hem till Jo där delar av hennes släkt var eftersom hennes kusin fyllde 10 år. Hennes släkt är från Dominikanska Republiken och dom var alla hur härliga som helst och bjöd på alla sorters spanskmat och till och med dans, helt olikt från Sverige men super kul. Hade en hur bra kväll och eftermiddag som helst!

Idag (måndag) är det som sagt Labor Day vilket innebär att vi är lediga från skolan. Så jag och Betty ska upp till sjön igen då det ska bli väldigt bra väder, men först har jag Crosscountry träning nu på morgonen.
Kram

Likes

Comments

Nu är första skolveckan passerad och fort gick det! Även skönt att första veckan avslutas med lång helg då det är labor day på måndag så alla är lediga. Tänkte berätta om hur mitt schema ser ut nu när det är klart och lite om hur skolan fungerar.

Skolan börjar kring 7.30 varje morgon med homeroom, under homeroom kan man äta frukost om man vill men det är mest energy bars, bullar och väldigt söta juicer som serveras. Jag tar buss till skolan som går kring 6.45 så jag måste gå hemifrån lite efter 6.30 för att hinna, därför går jag upp kring 5.30 varje morgon vilket är mycket tidigare än vad jag nånsin har behövt gå upp i Sverige. Eftersom skolan börjar så tidigt slutar även alla vid 2.20, efter det har många sport eller andra after school activities.

Sporten är indelad i tre terminer, höst, vinter och vår. Nu under hösten gör jag cross country vilket är långdistans löpning i terräng. Ska förhoppningsvis köra tennis under våren och under vintern lutar det mot indoor track, men det har även vart många  som sagt att jag borde göra simning. Jag var inte med på träningen i måndags då jag inte hade hunnit bli godkänd av skolsköterskan, men annars har jag vart med hela veckan. Teamet är rätt stort och består av både killar och tjejer från alla årskurser, alla är jättesnälla och pratglada och allt känns riktigt bra. Det är även en väldigt blandad nivå i löpning vilket också känns bra. Vi har träning varje dag efterskolan som slutar kring 16.30 så när jag kommer hem är jag rätt slut.

I bilden nedan ser ni alla lektioner som jag har, allt stämmer förutom att under block E har jag Independent studies istället för psykologi. Det fungerar så att man har 7 lektioner som placeras ut över 7 block: A-G. Varje dag har man 6 block, t ex A-F. Nästa dag har man inte block A utan B-G osv. Andra bilden visar hur det fungerar, schemat rullar på 7 dagar så man måste veta vilken dag man är på. Lunchen är uppdelad i 3 tider, beroende på vilken lektion man har under dagens 4e block så har man antingen lunch 1,2 eller 3. Har man lunch 1 äter man innan block 4, har man två avbryter man lektionen för att sedan komma tillbaka och har man lunch 3 äter man efter 4e blocket.

Jag har inga AP-classes vilket är på college nivå men de flesta lektionerna är med seniors, vilket är årskursen jag går i. Här fungerar det lite annorlunda än Sverige då man blandar alla olika åldrar i klasserna. Tänkte inte gå in mer specifikt på vad vi gör i varje klass, i så fall i ett annat inlägg.

Har även börjar komma mer i ordning i mitt rum och spenderade morgonen med att sätta upp lite fina bilder. Allt här känns jättebra, trivs med både familjen och alla i skolan. Många är nyfikna på Sverige och varför jag ville åka till USA för att gå på High school och något jag tycker om här är att personer inte alls är blyga utan de är väldigt framåt och ärliga om med vad de vill och tycker.

I eftermiddag ska jag och Betty till Brian och Taylor för att hänga vid sjön och sedan äta middag. För övrigt har jag inga planer för helgen förutom att jag ska prata med min familj för första gången sen jag kom hit.

Kram

Likes

Comments

På morgonen blev jag och Carla upphämtade av Carlas kompis Cathie för att göra en hike med henne, hennes dotter och hennes barnbarn. Vi hikade upp på ett berg ca 30 minuter från Springfield, när man kom högre upp var det fin utsikt över en by. Barnen tyckte det var jättekul att titta på hur små alla husen var och dom var så glada och gulliga hela tiden vi hikade.

Det har vart så kul och snällt att Carla har tagit med mig på massa saker så jag inte bara sitter hemma. Synd att hon åker hem nu på söndag för det har vart jättekul att träffa henne och att va med henne.

Efter vi hikat klart skjutsade Cathie oss till Oxbow marina (ett ställe där folk har sina båtar) där vi träffade Betty och Bettys sons kompis som har en båt där. Båten var hur fin som helst och låg i Connecticut river, vi va ute med båten i ca 2 h och det var så fint och soligt. Verkligen härligt att få lite sommar!

Föresten, om det är något ni undrar över eller något specifikt om USA/skolan (när jag börjat) så är det bara att skriva till mig så kanske jag kan göra ett inlägg om det.

Kram

Likes

Comments

Ännu en härlig dag på stranden, den här gången med Betty och Carla i Connecticut. Stranden låg i södra Connecticut och man kunde se svagt över till New York och Long Island. Vi hade en härlig dag med perfekt väder för en dag på stranden, doppade mig en gång i havet men det var lite kallt..

Angående mina klasser i skolan och mitt schema är det inte helt klart än. Jag kom hit lite senare än Bettys andra utbytesdöttrar så många klasser var redan fulla, alltså kommer jag inte få alla som jag valde. Men Mr.Cunningham jobbar för att det ska bli så bra som möjligt.

Kram

Likes

Comments

Igår tog vi bilen ca 1,5 timme västerut för att göra en liten hike på gränsen mellan Massachusetts och New York (state). Vi gick till ett ganska stort vattenfall mitt ute i skogen som va så fint! Folk badade även där men vi bara tittade och tog kort.

På kvällen gick jag och Carla och badade i våra grannar Beth och Steves jacuzzi, jättemysigt. Sen när vi skulle gå hem gav Beth oss en hel cheesecake, jordgubbar och blåbär som hon inte ville ha. Så snällt av henne!

Likes

Comments

Idag har jag vart på skolan för att signa upp för klasser och titta runt lite. Mr.Cunningham hjälpte mig med allt och han kommer även att vara min mentor i år. Super snäll och härlig! Träffade även min rektor och några andra som jobbar på skolan.

Skolan är väldigt stor med ca 2500 elever. Den är byggd i en stor fyrkant med en korridor som går runt så det är svårt att gå vilse. Varje våning har även en färg på skåpen och golven så att man kan alltid hålla koll på vart man är. Imorgon ska Mr.Cunningham sätta ihop mitt schema och sen när allt är klart kan jag berätta hur det ser ut, för än är det inte klart om jag får de klasser jag valt.

Efter vi vart på skolan skjutsade Betty mig och Carla till Holyoke mall som är ett SÅ stort shoppingmall. Där spenderade jag och Carla eftermiddagen och kvällen med shopping, middag och frozenyoghurt. Det var så många affärer och dom var så stora, nästan lite övervälmande. Tror vi var inne på forever 21 i säkert 1,5 timme, gick runt så länge och affären tog aldrig slut. Jag hade i alla fall en jättemysig kväll med Carla. Har föresten vart här i en vecka nu, tiden går fort.

Likes

Comments

Everyday

Idag åkte jag, Carla, Carlas kompis och hennes dotter + dotterns kompis ca 1,5 h bil till Rhode Island för en dag på stranden. Det var jättebra väder och på eftermiddagen var det dags för eclipsen som har varit omtalad på nyheterna sens jag kom. Men så speciell tyckte jag inte att det var, allt blev bara lite mörkare men solen såg likadan ut. Vi hade en jättebra dag och på kvällen var vi ute och åt på ett steakhouse.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår (lördag) solade jag på förmiddagen och sen spenderade jag, Carla och Betty eftermiddagen med att fixa ett amerikans simkort till mig och kläder för skolan. (Eftersom min skola har väldigt strikt klädkod som jag skrev om i ett tidigare inlägg). Vi va på Marshalls vilket är en superstor affär som har ALLT! Köpte bland annat OPI nagellack för $3.99!! i Sverige kostar ett sånt minst 100kr. Betty sa att den affären kommer att vara min död och att jag kommer behöva fler resväskor hem på grund av den...

Idag har vi vart vid Brian och Taylors lake house för att passa Vance. Så vi har lekt, vart på promenad och hängt i solen. Jag åkte också ut med båten med grannarna så det var roligt att träffa nya människor och lära känna dom.

Nu har jag vart här i snart en vecka och jag trivs väldigt bra med familjen och vädret gör mig såå glad! Det ska bli kul att börja skolan om en vecka så att jag kan lära känna fler personer och några som är i min ålder.

Imorgon ska det bli jättefint väder så jag och Carla ska till stranden med hennes kompis. Det ska även va en eclips under dagen så den ska bli spännande att se!

Likes

Comments

Everyday

Dagen började med ett språktest och sen åkte jag och Betty hem för att träffa Carla, som var utbytesstudent hos Betty för 9 år sen. Hon är från Finland och jobbar på Finnair så hon flyger ofta till New York så då kommer hon och hälsar på.

På eftermiddagen åkte vi tre för att träffa Bettys son Brian och hans familj som bor ca 40 minuter bort vid en jättefin sjö. Påvägen stannade vi hos Bettys kusin Marta för att träffa henne. Välframme hos Brian och Taylor (han sambo) badade och solade vi och hängde med deras barn Vance, han är 1,5 år och såå söt. Taylor är faktiskt halvsvenk så vi diskuterade lite typiska svenska grjer och hur det kommer sig att hon är halvsvensk. Sen åt vi middag och nu är vi hemma igen.

Har vart en väldigt bra dag med härligt väder och många härliga människor (och hundar)

Kram

Likes

Comments

Everyday

Nu är jag äntligen påväg!! Imorse vinkade jag hejdå till familjen och just nu sitter jag på Edinburghflygplats och väntar på mitt anslutningsflyg till Hartford, flygplatsen där Betty kommer att hämta mig. Är så taggad på att äntligen träffa henne!


Ååå förresten, i lördags blev jag överraskad av mina vänner med en hejdåfest, sååå himla fint av dom, blev verkligen så glad!

Nu ska jag äta godis och försöka få tiden att gå fort.. Ha det bra så hörs vi när jag är i AMERIKA
Kram

Likes

Comments

Min placering

Jag heter Malin och snart åker jag iväg för att spendera läsåret 17/18 i USA som utbytesstudent. Här på min blogg kan ni som vill följa mitt år. Jag kommer att bo i delstaten Massachusetts i en stad som heter Springfield, staden har ca 154 000 invånare och ligger emellan Boston och New York. (Hur underbart??)

Min värdfamilj består av min mamma Betty och hennes två pudlar, Isabella och Karma. Hon har haft utbytesstudenter (bara tjejer) hos henne i 10 år, så hon är väldigt engagerad. Jag har haft kontakt med Betty och även två tjejer från Norge och Finland som har bott hos henne i år och förra året och dom är verkligen så gulliga och har vart jättenöjda med deras år. Betty verkar också vara supersnäll! Hon har två söner som båda har egna barn, en bor i Kalifornien och en bor i närheten av oss.Skolan jag kommer att gå på heter Springfield Central High School (SCHS) och har blivit utnämnd till USAs mest utmanande high school 2017. Jag kommer att ha skoluniform, fast det är mer som en väldigt strikt klädkod för det finns tydliga regler om vad man ska ha på sig, ex inga märken får synas och man måste ha svarta byxor/kjol/shorts. Skolan börjar den 28 augusti och jag kommer att åka dit den 15 augusti. Så nu är det inte långt kvar!!


Likes

Comments