Denna kalla och höstliga dag spenderades för med Cullberg och sen åkte jag in till skolan för att arbeta och filma lite. Det var tyvärr svårt att komma in i fokus på eftermiddagen men kände ändå att jag fick lite arbete gjort. Det är ju bara jag som kan pusha mig själv och ibland är man lite seg. Imorgon är sista dagen tillsammans med Cullberg och de är orörligt tråkigt. Så ska verkligen ta vara på morgondagens klass!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Då har andra dagen tillsammans med Cullbergbaletten varit och denna gången utvecklade vi det vi gjorde i igår. Detta rörelsemönster är mer krävande för huvudet än för kroppen. Det är inte så fysiskt krävande men det är ständigt mycket tankar i huvudet och det händer mycket på samma gång. Som igår gick även idag lektionen otroligt fort och det är otroligt roligt och lärorikt. Efter vår workshop hade vi även balettklass och sen var denna dansdagen över. En bra men ganska trött tisdag har det varit. Samtidigt har de varit mycket skratt och trevligt häng med kompisarna!

Likes

Comments

Äntligen har den veckan jag har längtat efter i några månader nu kommit. Hela denna veckan har vi workshop tillsammans med Cullbergbaletten. Vi får vara med på deras dagliga morgonträning och denna veckan är klassen tillsammans med Thomas Hauert. Det är en 3 timmar lång klass med den kändes ärligt som 20 minuter. Det var så intressant, inspirerade och lärorikt att tiden bara flög förbi. Sen var de otroligt inspirerande att dansa och arbeta med dansarna från kompaniet. En otroligt bra start på en spännande vecka!

Likes

Comments

Idag hade vi en otroligt lärorik och rolig klass. Vi hade besök av Anthony, en dansare från kungliga operan. Han gjorde "old school" moderna tekniker som Taylor & Cunningham och vi fick då ta del av detta. Han var både en fantastisk dansare och människa och jag kände att jag lärde mig så otroligt mycket och fick många nya insikter om mig själv & om dans generellt. Det var verkligen underbart att avsluta denna dansveckan och sen göra sig redo för nästa veckas spännande & lärorika vecka. Tror verkligen att nästa vecka kommer att bli riktig intressant. Vill ni veta varför? Jo, de får ni snart veta!

Likes

Comments

Jag har fått några frågor om hur de ser ut på skolan med schema och så vidare så tänkte förklara lite hur det ser ut på Kungliga Svenska Balettskolan.
Det finns två inriktningar på skolan och den ena är en klassisk linje vilket är en balettinriktad profil, sen har vi den moderna profilen som inriktar sig till den moderna nutida dansen och jazzdansen. Jag går Moderna linjen och jag tycker verkligen om min linje. Vi har modern nutida dans varje dag förutom en dag i veckan då vi har jazz. Den moderna nutida dansen är vårt huvudämne och därför har vi flest timmar kring detta ämne. Mest är det teknikklass ungefär 1,5 h per dag sen har vi antingen repertoar eller partnering ungefär en timme per dag. Vi har även andra ämnen kring vårt huvudämne som improvisation och komposition, vilket är en klass för ett mer konstnärligt och skapande arbete. Vi har även balett varje dag i 1,5 timme. Andra året på skolan kan man även lägga till koreografikurs & dansgestaltning, vilket jag gjorde. Jag valde ju skolan för en anledning så om jag kunde lära mig mer så tog jag det. Till sist har vi andra dansrelaterade ämnen som skadelära och alternativträning, fast detta har vi i periodvis eller ganska sällan. Vi får även kurser om hur man ska äta för att optimera träningen och så vidare.

Den klassiska linjen har då balett som sitt huvudämne och dansar då mest balett, både på halvtå och sen såklart på tåskor om man är tjej. De har även relaterade klasser till sitt huvudämne som då repertoar och Pas de deux. Sen har de även modern nutida fast inte lika mycket som vi moderna har balett. Både klassiska och moderna linjen har dessa utökade kurser som då ger mer kunskap kring dansen i helhet.

Så för att sammanfatta lite så är linjerna väldigt olika och fokuserar på väldigt olika saker. Fast båda innehåller balett & modern nutida dans fast moderna linjen fokuserar mest på sitt huvudämne och virseversa.
Eftersom jag själv går moderna linjen kan jag bara ta till svar för vad jag tycker om den och jag anser att den är otroligt lärorik med fantastiska lärare. Det är dessa fantastiska lärare vi får all information av och det är dem som lyfter skolan till en bra och internationell standard. Om ni älskar att dansa och verkligen vill satsa på dansen är detta en skola för er!

Likes

Comments

Trots ledigheten kan man ju inte sitta still hela dagen så har faktiskt städat, tvättat och nu på kvällen tränade jag lite. Tränade lite ben & mage men tog de ändå lite lugnt så jag inte använde mina vader för de är för tillfället överbelastade. Det är alltid bra att köra alternativträning bredvid dansen och jag rekommenderar pilates, simma & styrketräning (övningar som stärker de man gör i dansen). På KSB har vi turen att vi har pilatesmaskiner och tränare för just pilates som hjälper oss med övningar och olika metoder att behålla formen & stärka kroppen för dansen. Just pilates är ett bra alternativ då den är rätt lik baletten/moderna dansen. Pilates hjälper framförallt att stärka ditt center & det är otroligt viktigt. För mig är just att simma ett bra alternativ förtillfället för då belastar jag inte mina vader & de var just simma jag gjorde igår och ska nog även göra imorgon. När man simmar tränar man olika sorts muskler och även kondition. Sen är det alltid skönt att basta efteråt! 

Likes

Comments

Efter en dag som först började på simhallen & sen en privat balettlektion åkte jag och träffade Alice. För min del var denna dagen sista skoldagen för veckan vilket betyder att jag har en "lång" ledighet från skolan. Tyvärr så är skolan dålig på att informera så om jag inte hade bokat in arbetspass i helgen hade jag passat på att åka hem men så blev de tyvärr inte. Men som tur är Alice här och räddar mig och vi gick träffades och myste hos henne och sen åkte vi in och åt god mat. En bit av Skåne blir de allt när jag är med Alice!

Likes

Comments

Trots de regniga och kalla vädret har de varit en så himla mysig söndag. Jag träffade Alice i stan och vi gick och fikade på VeteKatten. Alltid lika gott & mysigt. Sen åkte vi vidare hem till henne och fortsatte att mysa. Här har vi tända ljus, bra musik och gott häng. En väldigt bra söndag!

Likes

Comments

Igår var de fredag och för en gångs skull fick jag och mina vänner uppleva glädjen med en fredag på grund av att vår skola var inställt idag. Så vi fixade oss och mina kompisar från skolan skulle på fest och jag skulle träffa min kompis Alice som har flyttar hit från Ystad. Vi åt god mat, drack gott och sen gick vi ut och dansade. Men på grund av att de har varit en lång och hård vecka så blev de inte så långe och sen var de ganska trångt men trevligt hade vi och väldigt roligt. En bra fredag!

Likes

Comments

På grund av att Cilla som jag har haft egenklass med två gånger i veckan har blivit konstnärlighanledare har jag nu mer egentid och färre "riktiga" klasser. Fast jag har fått ett program av Cilla som jag ska göra för att öka min styrka i center partiet. Så de var de jag gjorde idag nu på eftermiddagen och de kräver ju mer självdisciplin och fokus. Jag tycker alltid de är lättare att pusha sig själv när de andra runt omkring som man antingen ser som motivation eller även konkurrens. Att köra själv kräver mer energi och fokus. Jag spelade även in lite material som jag ska använda till när jag ska söka stipendium. Så nu åker jag hem ganska trött och nöjd med dagens arbete!

Likes

Comments