Header

En av världens bästa domare Eric Lette berättar hur man som domare ser på en rörelse från de olika domarpositionerna och vilket betyg rörelsen skulle ha fått från vardera position. En film som är värd att se många gånger då den lite förklarar varför domarpoängen kan bli ojämna. En riktigt bra video där jag önskar att de gjort med mer än bara öppna! Jag hade velat se ett helt svårklassprogram bedömas på det här sättet. Det hade varit mycket spännande att se hur det hade bedömts. Man får också en ökad förståelse för att man kan få ojämna procent då domarna kollar på olika saker.

(källa: SvRF)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Dagen efter tävling så tycker jag att det är viktigt att Rigo får "vila" från mig. Men samtidigt så har jag alltid varit väldigt mycket för "aktiv-vila". Något som fungerade bra på Baggen (min ponny jag hade innan Rigo) som jag hade från att han var 18-22år. En gammal häst är bäst att hålla igång hela tiden, men det behöver inte betyda träning utan "att man håller igång med "aktiv-vila" för mig är att skritta ut i skogen eller en barbacka tur eller en promenad.

Så Rigo fick en promenad följt av jogging på töm, jag tycker inte om lonegering och har inte varit så mycket för det på någon av mina hästar. Tömkörning däremot känns lite snällare då man inte behöver vara på volten och det är lättare att kontrollera tempot så att det inte blir överilat utan "jogg". Han tyckte nog att det var skönt att kunna sträcka ut och inte ha någon på ryggen.

Mamma var gullig och tog massor med fina kort på oss när vi var klara och här är favoriten

Glöm inte hjälmen när ni tömkör, det är en fiffig liten sak att ha på huvudet.

Likes

Comments

Första tävlingen för året och första "borta" tävlingen på mer än ett år! Jag tror att jag är världens lyckligaste tjej just nu.

Tävlingen var i Botkyrka vilket är på andra sidan Stockholm för oss som bor i Uppsala. Det resulterade i att vi skulle försöka ta oss igenom Stockholm i påsktrafik ( varje hästägares mardröm) inte nog med de så gick de ut med ett trafikmeddelande om att det var köer längs Essingen på grund av broreperathoner. Mamma och jag svängde då av och fyllde på hönätet så att det skulle finnas ordentligt med mat ifall vi skulle bli stående. Som tur var så hade trafiken lättat så att det rullade på och vi slapp köer. Rigo var jätteduktig och stod lugnt hela resan. När vi kom fram till tävlingsplatsen var jag och mamma helt slut sitta på spänn för risken att fastna i bilköer tog ut sin rätt på oss ( märks att det var ett tag sen vi var ute på tävling ;) ).

Eftersom vi hade tagit till tid för ev köer så kom vi fram i mycket god tid. Jag tänkte då att eftersom vi var framme i så god tid så kunde jag ta ut Rigo och skritta i 20 min innan jag började rida fram så vi gjorde iordning honom och skrittade upp till ridbanan. När jag hade skrittat i några minuter var det någon som var och plockade in en häst i en hage bredvid ridbanan. Det resulterade i att en annan häst som gick i en annan hage fick spunk och började skena och hoppa omkring som en studsboll. Rigo är snäll men det blev lite väl spännande även för honom. Så mamma gick upp till stallet och frågade om det var någon som skulle plocka in hästen så att det inte skulle göra sig illa när det höll på. De skulle ta in hästen och berättade då också att det fanns en framtidning inne i ett ridhus men att det inte stod i proppen så vi gick dit.

Rigo var nu ganska på tårna och lite spänd och jag bestämde mig för att det var bättre att börja jogga än att försöka få honom avslappnad i skritt. Han var jättefin, helt med mig och inte alls på, utan precis där jag vill ha honom (kärlek till Rigo <3) . Tror dock att framnidingen blev för lång för han blev lite matt på slutet och inte så där elektrisk och framme som jag vill ha honom. Men det är helt på mig och vi har ju inte varit ute på så länge så att de första tävlingarna kommer bara gå ut på att hitta varandra och vad som passar oss bäst.

Inne på banan var han duktig men det blev många kommunikations missar och de flesta berodde nog på mig och jag funderar på om jag kanske fick överlivet lite mycket bakåt och att det kanske var därför han blev lite förvirrad över vad jag ville på medellinjen. Där vi först fick lite "myrsteg" och sedan galoppinslag. Det roliga är att min känsla är lite off i just de där lägena för jag tycker att det verkligen känns som myrsteg men på filmen ser det inte ut så. Kom ihåg till mig själv är att nästa gång det händer ska jag ha ännu mer is i magen och bara mjukna lite och luta överlivet lite fram. Lite trassel i ena slutan där vi också fick lite galoppinslag. Även där tror jag att det var lite dålig position på mig. Bytet i ökade galoppen var miss i kommunikationen där Rigo misstog min framåtdrivande hjälp till bytes hjälp (dvs otydlighet från min sida). Men han var jätteduktig och trots många och väldigt dyra missar lyckades vi få ihop 60,5% vilken fantastisk häst jag har !!

När jag kom ut var jag supernöjd över att vi faktiskt hittade fint flyt emellan lite missar i kommunikationen och det var som mamma och jag sa det kommer bli jättebra när vi väl lyckas hitta flytet igenom hela programmet. När vi kom ner till transporten så tog vi lite kort och så kom familjen Johansson som vi köpte Rigo av. Det var jätteroligt att de hade åkt dit för att kika när vi skulle tävla. Efter lite prat och godis till Rigo så gick mamma på en liten promenad med honom medan jag gick och hämtade protokollet. Han fick lite mash innan vi åkte hem för att försäkra oss om att han får i sig vatten när vi är ute på tävling och sedan så lastade vi på och åkte hem.

En riktigt rolig tävling och det känns som en superbra start på året! Nu ska vi bara träna lite mer och så vi är redo fr

Fantastiska lilla underbara häst, Rodrigo <3

Sara med familj som var och hälsade på Rigo :)

Likes

Comments

Idag är jag hästskötare och hjälper en av tjejerna som är utomlands när hennes mamma ska åka och lämna hästen hos Emelie som ska ta hand om den medan hon är borta. Hennes mamma vill inte åka med hästen ensam så jag erbjöd mig att följa med så att hon slipper åka ensam.

Ska bli spännande jag har ju aldrig varit hos Emelie men jag tycker att hon är en fantastisk ryttare och jag beundrar verkligen hennes mjuka och följsamma ridning men jag tror att jag och många andra verkligen beundrar hennes snygga sits.

När vi kommer ska vi göra iordning hästen så ska Emelie rida den och när hon gjort det så ska vi packa upp alla saker och säga hej då innan vi åker hem.

Likes

Comments

HAPPY NEW YEAR
Kramar Malin och Rigo

Likes

Comments

Skriver lite i efterhand då det blev så sent igår att jag inte hade något ork till att skriva igår. 

Igår var det styrelsemöte i Karlholm vilket är ganska långt ifrån Uppsala. Vi var hemma hos en av styrelsemedlemmarna, Virpi, som bor där ute. Jag åkte med Malin S från stallet så det var bra! 

Väl hemma hos Virpi fick vi en rundtur på gården och vi fick träffa alla hästarna och två fölisar. Tror vi alla kärade ner oss i deras treåring(?) ett svart sto e.Floricello som var hur snygg som helst. Efter rundturen gick vi in och hade mötet vilket tog en liten stund. Efter mötet var det bara den långa vägen hem, tur att Malin och jag är vana vid att åka ihop efter alla gånger jag har följt med henne på tävling. 


Likes

Comments

Idag var det skoning som stod på schemat för Rigo. Den här gången blev det "vanliga" skor med dubbla tåkappor runt om och sulor i fram.Vilket jag tror kommer att bli hur bra som helst. Rigo blev jättefin i fötterna, så nu kommer vi flyga fram på träningarna i veckan :)

Likes

Comments

Idag red jag dressyr för Cissi. Det var jätteroligt och vi hade lösgjordhet i fokus under hela passet. Det jag tycker är så härligt med att träna för Cissi är att hon fokuserar på att det ska vara roligt och lättsamt. Det blir ju också så mycket lättare att rida om man slappnar av och skrattar istället för att spänna sig för att man inte får igenom det man vill.

Blev också påmind om att jag måste vara snabb och inte låta honom lägga sig i handen eller hänga mig utan han ska bära sig själv. Vilket han gör så fint när jag vågar slappna av och lätta av och vara lite kvick då jag annars har en tendens att bli kvar lite länge och då lägger han sig lite i handen. Det är ju viktigt att jag tar igenom tageltagen men jag får inte fastna i dem.

Tips till mig -> (Ibland känns det som att det är bra att lägga honom lite extra rund en liten stund och ta igenom sidorna och sedan plocka upp honom och känna på sidorna igen.)

Efter träningen skrittade jag först av 15 minuter i ridhuset. Plus att han fick gå en promenad men BoT täcket på sig innan han fick gå in och äta sin EM- mat.


Är han inte otroligt söt! Likes

Comments

Hej och välkomna till min "blogg"!

Jag heter Malin är 19 år och kommer från Uppsala. I våren 2016 tog jag studenten efter tre härliga år på Celsiusskolans Naturvetarprogram med NIU (Elit) Ridsport som inriktning. Men nu är gymnasietiden förbi och i hösten 2016 började jag på kandidatprogrammet i biologi på Uppsala Universitet.

De timmarna jag inte är i skolan hittar man mig med största sannolikhet i stallet. I stallet står Rodrigo "Rigo" som är min dressyrhäst som jag tävlar tom MSVB med. En fantastiskt individ som jag älskar med hela mitt hjärta <3. Inom ridsporten är jag aktiv inte bara som tävlingsryttare utom även som Ungdomsrepresentant i Uppsala Dressyrsällskaps-styrelse och Distriktets ungdomssektion (DUS Uppland).

Hoppas att ni följer med på alla små äventyr...

Kram <3

Likes

Comments

Grey Elegance eller Bernard (f.96 Imp. Irland) som han kallades var "min" första egna häst. Bernard kom jag i kontakt med igenom min mammas medryttarhäst. Eftersom jag följde med ut till stallet varje gång som mamma skulle rida så tillslut frågade mamma om jag fick borsta lite på Bernard. Jag började med att borsta några dagar i veckan och sedan fick jag prova att rida lite på honom. Det slutade med att han blev min 4 dagar i veckan. Eftersom han hade gått höga klasser i hoppning och blev väldigt het i hoppningen tyckte mamma att det var lite vågat att jag skulle hoppa honom. Därför hoppade hon honom själv första halvåret. Efter det fick jag tävla och träna hoppningen gick sådär men dressyr var våran grej. I Uppland fanns det en nybörjar cup som hette Ekohus Cup som jag var med i. Cupen gick ut på att man skulle starta i deltävlingar i dressyr och hoppning och bli felfri i två klasser i vardera för att ta sig till final. Vi vann alla deltävlingar vi startade i dressyren och lyckades bli felfria i två hoppningar. Tvåa blev vi i finalen. Hopponnyn hade därmed blivit dressyrponny och tillsammans lyckades vi ta oss från LC- LA:P1 innan våra vägar skiljdes åt.

Bernard är ponnyn som lärde mig hur det var att ha egen häst. Tillsammans gjorde vi allt från dressyr, hoppning mini fälttävlan till härliga barbacka ritter på skogsvägarna i galopp. När vi inte länge kunde ha kvar Bernard hade både jag och mamma lärt oss hur det var att ha egen häst och vi kände att vi var redo för att ta nästa steg och hitta våran egen stjärna.

Bernard bor nu hos min tränare Marias kompis och vad jag har hört så är det en perfekt match och jag är så glad att han fortfarande är pigg, fräsch och glad trots att han är 21❤

Här är vi på en div 3 tävling i Börje 2010

På dressyrtävling hos Roslagens Rid och Körklubb 2010

På ridläger på Uppsala Ponnyklubb 2009

Likes

Comments