Malin Eriksen

For litt tid tilbake skulle jeg bestille samling til Gran Canaria. En litt morsom historie som viser hvor klumsete jeg kan være innimellom. Selvom det ikke bare var min skyld, var det kanskje mest det. For vi skulle finne et hotell i Arguineguin, så jeg søkte likesågodt opp stedet i hotells, og håpet på å finne et hotell i området. Jeg tenkte at ettersom jeg hadde valgt det som sted ville alle hotellene være i området. Det viste seg å være feil. For et hotell som lå i Agaete dukket opp i steden. Og uten å tenke mer over det, var hotellet bestilt. Og vi bor plutselig på helt andre siden av øya. I seg selv er egentlig ikke det noe problem, men det er bare at alle de andre som skal nedover, bor i området vi egentlig skulle bestille. Så dersom vi skal sykle med de, blir det muligens bare litt av turen i såfall, ettersom det tar litt tid å komme seg sørover. Jeg prøvde selvfølgelig å ringe hotells og avbestille, men det var desverre ingen retur, og vi endte med dette hotellet da.

Vi bytter hotell etter ca en uke, ettersom Karianne reiser hjemover, og vi trengte et tremannsrom. Noe hotellet vi først bestilite, ikke hadde. Så nå har vi funnet et hotell som er ca 1,5 km unna, til andre uken, og da undte vi oss litt mer luxus.

Det fine med at vi bor i Agaete er at vi har kommet oss litt ut av charterboblen, og at det er et veldig fint område. Vi skal i allefall sjekke det ut, og hvem vet, kanskje vi reiser dit nesteår også?


Likes

Comments

I dag har jeg vært ute på en ny langtur. Nesten fire timer. Det var litt trått å komme seg ut i dag, men med en gang jeg hadde kommet meg ut, gikk det av seg selv. Det var så fint ute, utrolig friskt og deilig. Veldig fint vær, selvom det var litt vind. Jeg syklet noen runder i Maridalen før jeg tuslet hjemover. Utrolig fint.

Likes

Comments

Jeg har nå kjørt med Garmin Vector 2 pedaler i snart 2 år. Og tenkte jeg skulle gi en liten annmeldelse av pedalene. Det er mange som spør om de er bra eller ikke. Jeg tror det er mange som har et dårlig inntrykk av dem, så derfor tenkte jeg å vise litt mine erfaringer. Jeg og har hatt litt småtteri med pedalene. Men oftest sitter det i podden. Den må gjerne byttes dersom du ikke kan lokalisere feilen på pedalene. De ryker fort, men noen av de er det rett og slett bare feil på. Når det er sakt er det en del ting med Garmin pedalene som er veldig kult. Du får nemlig opp en hel del tall for tråkket. Hver økt du kjører med de blir som en slags analyse på hvor bra du trår watten ned i pedalene, hvor rundt du trår og hvor du treffer på pedalen.

Jeg har pedalene hvor du har kraft på begge bena. Der kan jeg måle forskjellen mellom føttene. Dette tror jeg er ganske vanlig å måle for veldig mande wattmålere, men ikke alle.

I tillegg måler altså pedalene hvor jeg trår i rundtråkket. På denne dagen her, hadde jeg ikke et så veldig rundt tråkk, og starten på tråkket mitt skjer ved 9,84 grader på venstre ben og ved 12,66 grader på høyre. Tråkket blir avsluttet ved 196,88 grader på venstre fot, mens ved 201,09 grader på høyre fot. Det vil si at jeg utnytter 187,04 grader på vestre fot. Det er omtrent bare halvparten av rundtråkket. Det vil si at her kan jeg få ut ganske mye mer kraft ved å lære med å trå teknisk riktig når jeg trår opp og frem. Dette viser hvor mye mer jeg kan få ut dersom jeg kan få all watten i pedalene, det er faktisk ganske mye å hente akkurat her.


I tillegg kan jeg se hvor hen i tråkket jeg legger ned 50 % av watten i tråkket. Det er partiet som er merket med tykkere farge i sirklene over. På venstre fot gjelder det fra 75,94 grader til 116,72 grader, mens på høyre fot gjelder det fra 73,13 grader til 120,94 grader.


En annen ting som er veldig viktig er om all kraften du får med deg rundt, faktisk går ned i pedalene. Det har seg nemlig sånn at sitter du for langt inn eller ut med knærne eller har klossen plassert feil under skoene, eller rett og slett legger mer watt på en side av pedalen enn den andre, så får du ikke all watten rett på pedal og da vil noe av watten gå til spille. Her har jeg to bilder hvor jeg kjører treffer ganske forskjellig på pedalen.

På det venstre bildet treffer jeg ganske bra, jeg har gjennomsnittelig mest watt ganske sentralt på pedalen, og får godt utbytte av kraften jeg legger ned. På høyre bilde derimot har jeg brukt mye krefter ut til sidene og mye av watten jeg har lagt ned har jeg ikke fått utbytte av, fordi det rett og slett ikke har gått ned i pedalene.


Det er morsomt å se på det. Garmin sier jo selv at det kan være feilkilder og at man er nødt for å se på tallene over tid. Men det som er fasinerende er at om du ser noe tilsvarende tall over lengre tid, kan man se et mønster. Og jeg er litt nysgjerrig ettersom det venstre bildet over er fra en langtur ute, mens det høyre bildet er fra rulla. Spørmålet er om jeg trår annerledes på rulla og om jeg kanskje mister litt av watten min når jeg trener på rulla. Jeg har sett en liten trend over de siste øktene, men jeg er nødt for å følge det lengre for å se om det stemmer. I såfall får jeg justere på treningene på rulla, slik at alle økter blir så opptimale som mulig.


Jeg tror jeg aldri hadde vært så god i dag om det ikke var for alle kraft analysene og det at jeg kan treffe på alle hardøktene mine. Men det hender jeg har vanlige pedaler når jeg sykler rolige og lange turer hvor watten egentlig ikke spiller like stor rolle. Man kan jo følge en watt for å bli bedre også på langturer, men noen ganger er det greit å bare glemme tallene og bare sykle litt også. Det syns i allefall jeg. Når det er sakt er jeg veldig fornøyd med pedalene og at jeg valgte å investere i det.

Likes

Comments

Jeg er et menneske som er veldig glad i vaner og ofte spesielt gjennom vinterhalvåret blir det en fast frokost. Jeg er veldig glad i å vite hva jeg skal spise til frokost, for dersom jeg ikke gjør det er jeg den typen som ser i kjøleskapet, ikke finner noe godt og ender med å utsette frokosten. Dersom jeg utsetter frokosten så blir jo alt satt på vent. Jeg må ha i meg litt mat før jeg kan trene og sånne ting. Derfor er det veldig viktig at jeg spiser det jeg skal. Det jeg syntes har fungert best er å bare ha en vane på det. Finne en frokost, som fungerer helt greit, trenger ikke være dritgodt, men så lange du kan venne deg til å spise det hver dag. Jeg har blitt veldig fan av havregryn. Jeg takler ikke spise det i sesong, og spesielt ikke før konkurranser, men i treningsperiodene syns jeg det er veldig greit. Jeg bruker å bytte på hva jeg har i, og kan dermed variere veldig mye i samme rett, men det er enkelt, tar ikke så altfor lang tid, har som regel alltid matvarene til det i skapet, og du vet alltid hva du skal lage. Jeg syns det er viktig å skape seg vaner som gjør disse tunge dagene utenfor sesong litt lettere. Vaner som gjør at du har en ting mindre å huske på. Det syns jeg er praktisk!


Jeg har byttet på å ha i bringebær, jordbær og blåbær, og å ha eple med kanel og sukker/honning. Noen ganger har jeg eple og banan sammen. Det finnes uendelig mange muligheter på hva en kan ha i havre grøten, det er egentlig bare kreativiteten som setter en stopper.


Likes

Comments

I dag har jeg syklet langtur i finværet. Utrolig deilig å kjenne på 10 pluss igjen. I det siste har det vært rundt null og veldig kalt, så dette var veldig deilig. Det hadde derimot kommet en del snø rundt Råsjø-Runden, som vi tok i dag og det ga oss noen tekniske utforsdringer. Jeg syns vi ble veldig flinke til å takle det etter hvert. Men jeg må innrømme at det var ganske krevende. Uansett en utrolig deilig dag som det var verdt å være ute på.


Likes

Comments

I det siste har det vært en del ting jeg har kommet over som jeg har hatt veldig lyst på. Det er lenge siden jeg hadde en kompresjonsthights sist, og jeg har skikkelig lyst til å utvide garderoben min med en ny. Det er mye trening fremmover, og restituisjon er alfa og omega for gode økter. Da hjelper det med en thigts som bidrar til å korte ned på restituisjonstiden. Denne syns jeg er veldig kul.
De har sykt mange kule thights på thights.no som jeg har lyst på nå som det er litt løpesesong på høsten. Så er det jo mange reisedager gjennom sesongen, og da er jo en kul thigts veldig praktisk. Så jeg har funnet noen jeg liker altfor godt.

Bilder fra forskjellig opphav, hentet fra google.no

Så til slutt har jeg veldig lyst på denne klokken. Den er fra garmin. Veldig fin, men i utgangspunktet er det fordi jeg alltid løper rundt med den store klumpen av en gps jeg har nå. Den er sykt fin til sykkel, men ikke så praktisk på løpetrening. Pluss at denne klokken måler søvkvalitet og puls, noe som gjør at jeg kan følge mer med på kroppen og hvor godt restituert jeg er før en økt, og lettere kan hindre sykdom.

Likes

Comments

I det siste har jeg tenkt litt på det å forbedre alt jeg gjør et ekstra hakk. Skal jeg bli bedre neste sesong er jeg nødt for å heve meg. Mens vi gikk på NTG fikk vi litt kosholdveiledning. Og jeg tenkte litt over det her om dagen. Jeg har alltid hatt et avslappet forhold til mat, men jeg tenkte å føre maten min en liten stund bare for å se at jeg faktisk spiser det jeg trenger. Det har seg nemlig sånn at du kan regne ut hvor mange Kalorier eller kilojoule du trenger å etterfylle, ved hjelp av en enkel form.


Beregnet energibehov for Basalt energibehov i hvile (BMR) kan regnes ved hjelp av denne formelen:

(10 x kg) + (6,25 x cm) – (5 x alder) (Jentene trekker fra 161)

I tillegg er vi nødt for å legge til Fysisk aktivitet (PAL):

  • Middelshøy aktivitet: 1.8
  • Høy aktivitet:2.0
  • Veldig høy aktivitet:2.2


For å finne vårt totale daglige energibehov er vi nødt for å multiplisere med den fysiske aktiviteten som passer best til hvor mye en rører seg. Jeg regnet meg selv som veldig høy aktivitet og kom frem til at jeg er nødt for å ha et dagblig inntak på ca 3300 kcal. Det finnes også skjemaer for de som beveger seg mindre. Dette kan du finne på denne siden: http://www.kk.no/

Jeg har i det siste sett opp hva jeg spiser i et dataprogram. Programmet finnes på denne siden: https://www.kostholdsplanleggeren.no

Jeg pleier ikke måle alt jeg spiser, men jeg vet ca mengdene jeg tar i meg. For meg er det godt nok med ca beslag. Det er kun for å teste og få ett innblikk i mitt daglige kosthold. Planleggeren er i utgangspunket ment for normalbefolkningen og ikke for toppidrettsutøvere. Så noen ganger kan jeg se litt over grensene på dette programmet. For meg gjelder det å se om jeg faktisk får i meg nok. Jeg kommer ikke til å gjøre dette hele tiden, men det er en test for å lære om mitt inntak. Det jeg ser så langt er at jeg sliter med inntaket av karbohydrat, og at jeg gjerne får i meg litt for mye fett. Proteiner pleier å være ganske opptimalt.


Bilde fra inntak mandag:

Så kan man se på mandag, at jeg har et inntak på ca 2142. Som er 1158 i unnerskudd av mitt daglige behov. Det betyr at jeg kommer til å gå ned i vekt, antagelig miste muskelmassen min og etter hvert vil ikke kroppen klare å prestere på et like høyt nivå. Grunnen til at jeg har et så dårlig tall på mandag, skyldes hviledag og mangel på matlyst når jeg ikke trener. Noen ting er lettere når en legger ned litt trening. Vi kan jo til sammenligning se på onsdagens inntak, som treffer veldig bra i forhold til mitt daglige behov. Da hadde jeg en langtur, og det var lettere for meg og spise mer. Selvom jeg kanskje kan jobbe med å flytte måltidene mine tidsmessig. Slik at jeg ikke er sulten før jeg skal ut å trene og veldig mett før jeg legger meg.
Jeg har et ganske høyt inntak av fett, og det kan jeg jobbe litt med, men så er også kostholdplanleggeren ikke lagt helt opp for toppidrettsutøvere, slik at den viser kanskje litt mye. Men hvis vi ser på inntaket av kalorier her, så nærmer jeg meg behovet mitt. Eller rettere sakt jeg er ganske spot on. Men jeg kjenner også på at dette er mye mat, og det er vanskelig å få i seg denne mengden hver dag. Men det er viktig hvis musklene skal få nok næring.


Så finnes det også en totaloversikt. Det er litt fasinerende, for jeg har et ekstremt høyt inntak av Vitamin C og Vitamin B12. Vitamin B12 er kjent som en vanskelig vitamin å få nok av, og det er også vitaminen som veganere sliter med å få i seg i med at kjøtt, fisk, sjømat, egg og melkeprodukter er eneste kostkilden til vitaminet. Men det er en ekstremt viktig vitamin for dannelse av blodceller, da i hovedsak hvite og røde blodlegemer, som toppidrettsutøvere verdsetter høyt. (https://nhi.no) Jeg tenkte likevel å prøve å normelgjøre det litt. Jeg tror ikke 3 ganger annbefalt hjelper meg til noe. Ulempene det gir har jeg ikke sjekket enda, men c-vitaminet vet jeg at overskuddet kun tisses ut, og ikke har noen negativ effekt. Utenom har jeg både mye kalsium og riboflavin. Ellers ser kostholdet ut til å ligge ganske normalt.

Det som er spennende er jo at jeg allerede her kan se manglene mine som jeg noen ganger har sett på blodprøver. Jeg har hatt lavt på jern en gang og lavt på vitamin D en annen gang. Stort sett er det innafor, men en kan jo se et mønster i kosten min at jeg gjerne tar i meg litt lite av akkurat disse stoffene. Det er en ekremt viktig informasjon som jeg kommer til å ta med meg videre.

Dette er veldig nyttig informasjon som jeg ville anbefale alle de som satser toppidrett, egentlig alle generelt og følge litt med på. Hva er det egentlig du trenger å få i deg. Får du i deg nok og riktig mat? Det kan være vanskelig noen ganger, men det er så ektremt viktig. Mat er en livsviktig faktor, og det er viktig å behandle den med respekt. Man må ikke slumse med maten, da slumser du med kroppen og dens behov. Det kan få fatale konsekvenser, og jeg vil gå frem som et forbilde som viser at sunnhet er viktigere enn de andre faktorene. Og dersom en har en drøm om å nå toppen, er dette en av de viktigste tingene å legge vekt på.

Likes

Comments

Som tidligere fortalt har jeg fått igjen på nakke og skruldre på lisensen min. Og på mandag som var, besøkte jeg en idrettslege. Legetimen var hos Idrettens Helsesenter i Oslo. De hadde satt opp en legetime på 60 minutter. Totalt kostet det 2700 kr. Jeg tror nok ikke jeg hadde reist dit, om det ikke var for at det var gjennom lisensen, for det var en dyr time. I ettertid viste det seg at jeg bare var der 40 minutter, men betalte det samme...

Jeg lærte likevel noen nye ting. Så var det jo også noen ting jeg visste fra før av. I det han skulle begynne å undersøke ryggen min, hadde han vel svaret når jeg reiste meg opp, på hva som feilet meg. Han kalte ryggen min for en typisk langrennsrygg. jeg vil vel heller kalle det en typisk sykkelrygg, men det er vel det samme. Uansett, jeg har vel hørt at jeg har dårlig holdning før. Det er jo også utrolig unaturlig for meg og gå med brystkassen frem. Det er ikke så rart når man sitter på sykkelen så mange timer i året og nærmest dyrker "dårlig holdning" - stillingen.

Det gjelder de to kan jeg kalle det "hovedmusklene" i ryggen (?), som går hele veien fra festet i nakken til bunn av korsryggen. De er rett og slett for svake og må styrkes. Det må musklaturen mellom skulderbladene også for å få holdningen opp. Man kan vel ikke kalle det rakettforskning, men han sa at dersom jeg gjorde øvelser for ryggen sammen med massasje som behandling ville ryggen sakte bli bedre.

Det som var litt nytt var at han fortalte meg at jeg hadde et veldig mykt sjelett. Ikke at jeg egentlig vet hva det betyr, men jeg er jo naturlig veldig myk. Uansett. Han sa at det betydde at jeg måtte kompensere med styrketrening. Og at jeg derfor trenger mer jobb med ryggpartiet enn andre. Jeg visste ikke at jeg hadde et mykt sjelett og at jeg trenkte mye basis på overkroppen. Men jeg har i allefall tenkt å jobbe mer med ryggen i basisøvelsene fremmover, så får jeg prøve å finne en behandler, så satser vi på at ting går rette veien.


Bilder fra Isa.no

Likes

Comments

Da har jeg endelig fått bildene og fått satt de opp på veggen. Noen bilder er gamle, noen nye, og de nye kjøpte jeg på Desenio.no. Veldig fine enkle bilder, og det ble en veldig fin bildevegg ved siden av "studieplassen" min. Så nå ble det skikkelig fint her. Jeg har bare lyst til å sitte å studere hele tiden!

For litt siden fikk jeg ferdig veggen med pulten også. Jeg mangler bare noen småting før alt er ferdig nå.


Likes

Comments

Facebook
Twitter
Instagram
Blogkeen
Nouw