Header

Hej igen, efter denna lite tråkiga paus. Min blogg är för tillfället 2:a efter allting som MÅSTE göras. Jag sitter och läser företagsekonomi och pedagogik som aldrig förr, försöker hänga med på när jag skall hålla föredrag i ridteorin, hålla koll på hull och hälsa på mina skolhästar och komma ihåg vilken vecka vi har morgon- och eftermiddags stalltjänst (Samt när vi har hagbyten m.m.) Mitt huvud snurrar tidvis, så jag har valt att pritoritera den där en timme extra sömnen över bloggen.

Annars är allting bra här i Västmanland. Hösten har kommit, min housie tagga halloween och jag är så pepp på att rida för Kyra Kyrklund nästa vecka. (Förlåt för denna försvenskning av mig, jag umgås med dem 24/7) Mornarna här börjar bli kalla nu med, min bil meddelar att vägen kan vara hal nästan varje morgon. Och då jag kommer till morgon stalltjänst med dubbla dunjackor redan nu kollar alla på mig och frågar om jag inte är en äkta finne. Får svara att jo, men finnar kan vänja sig vid Skåne väder ganska snabbt med, så jag fryser reda nu. Borde antagligen investera i ett par helchaps innan jag fryser allt för mycket här.

I övrigt har jag inte allt för mycket att komma med. Jag har fått en ny unghäst som heter X-Cover efter Irco Mena - Concorde. 4 år, lite ostabil och obalanserad, slår i sko, men tidvis riktigt fin. Han har samma mamma som Patrik Kittle´s Toy Stroy och i sluten av hopplektionerna ett riktigt fint sug till hindren, dock är han lite framtung och duktig på att få ner huvudet. Har redan ofrivilligt stått bredvid två gånger då han försökt sig på sina bus. Men han kommer nog ännu bli en nice häst, med ganska mycket jobb.

Rinja mår bra, vi har kommit igång med träningarna för Charlie och hon sköter sig riktigt bra. Hennes galopp har dock blivit riktigt menlös tidvis, så vi jobbar mycket på styrka och lyhödhet. Massor av galoppfattningar och övergångar trav-skritt-trav samt gymnastiserande bomserier. Detta varvar jag med tankegymnastik i skogen. Bilden nedan till höger är en av de vägar vi ofta går för att fundera vart vi lägger fötterna och rider lösgörande på i skritt.

Och bara för att bevisa att min häst är speciell: Hon lämnade hö i boxen i två dagar, då jag lade den i kärran för att mocka, dög det att äta...

I skolan har jag nu med fått börja rida Vofflan på kandar. Idag var första dagen, vilket jag var totalt rädd för. Jag har alltid haft respekt för kandaret, då jag lärt mig sedan jag var liten att det är starkt och att amn skall vara så otroligt duktig för att inte skada hästen med det. Själv vill jag alltid använda så simpla bett som möjligt. Har haft ett gummi pelham som starkast på en egen häst. Detta var på Djobi och Uli. Rinja rider jag på en ponnybridong och Elton red jag på ett pessoa utan kedja. Jag hade ställt in mig på att jag inte kan rida på ett kandar, så då Marianne som är ridlärare på Strömsholm sa att jag skulle rida med det blev jag lite paff. Tycker inte själv att jag är på den nivån att jag kan kontrollera min hand tillräckligt. I början av lektionen red jag alltså mest på bridongen, rädd att ta i kandar tygeln, men efter en stund vågade jag känna på den med. Konstaterade själv att min handställning blir mycket bättre då jag rider med kandar, då jag har så mycket tygel i handen att jag inte kan vrida på handleden. Imorgon igen då, då min klasskamrat skall testa Vofflnas Baucher bett på sin skolhäst, så mitt vanliga träns är utan bet.

Nedan en bild på min bästa guldgubbe. ♥

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Så, dagarna börjar smälta samman lite på sistone. Det ända som håller det isär är 6-7 timmar sömn innan man springer iväg igen. Min dator är inte i allt för stort bruk. Förutom till skolarbeten alltså. Jämför man åk. 1 med åk. 2 så här långt kan jag säga att jag hänger väldigt bra med i åk. 2. Antagligen för att jag vant mig och så är jag u trotts allt ett år äldre. (Kanske jag till och med lärde mig av mina misstag att skjuta på allting i Flyinge)

Men nu till det kanske lite intressantare. Vi har ridit på GP-banan utanför slottet och en klasskamrat som tyvärr bröt armen under andra veckan fotade vår lektion. Här kommer alltså några bilder på mig och Vofflan in action. Som jag skrev i förra inlägget är han född 99 efter Warsteiner - Maraton, så helt dressyrstammad. Super i lynnet och den perfekta läromästaren. Ger absolut inget gratis och kan vara jobbig på sina dåliga dagar. Men jag gillar honom ändå. Och eftersom vi får tävla våra skolhästar i 2:an så önskar jag att vi kommer så långt att vi får göra det.

Vi fick även veta att vi kommer rida våra dressyrhästar för ingen mindre än vår professor i dressyr Kyra Kyrklund i tre dagar vecka 43, så jag är super exalterad på det. Samtidigt som jag är mega nervös, för jag är ju ingen duktig dressyrryttare direkt. Jag rider ju både dressyr och hoppning, men jag dras alltid lite mer till hoppningen än dressyren. Blir bara att ta sig i kragen tills dess då. Tummen högst, hälen ner och sitt i sadeln.

Jag har inte så mycket mera att komma med nu. Funderar om jag borde göra ett special inlägg om Strömsholm, min lägenhet eller stallet. Jag vet inte bara om det intresserar. Så något speciellt ni vill se, kommentera nedan :)

​// Malin 

Likes

Comments

Två veckor har gått. Jag har varit utan internet i stort sätt hela tiden och tiden räcker knappt till att duscha om kvällarna. Men jag är ännu vid liv och glad som vanligt. Året har hittills bestått av introduktioner i mängder, både i företagsekonomi, ridlära, undervisningsmetodik och de praktiska ämnena. Vi har fått våra skolhästar i dressyren, unghästarna väntar vi med ännu, då de är lite för få för tillfället. Som dressyrhäst har jag Volfram. En herreman född 1999 efter Warsteiner - Maraton. Han är fux och 172cm hög. Tävlar upp till Medelsvår B och utbildad längre. Det roliga är väl att vi fick önska hästar och han var inte med på min 3-hästars-önskelista. Jag gillade de mindre, mera kompakta hästarna, men nu efter en vecka på Volfram är jag nog ganska så säker på att det kommer bli helt bra. Jag tror ja kan lära mig massor av honom och komma fram i min dressyr.

Tyvärr har jag inga bilder på min guldgubbe, men jag lovar att det kommer, om nån någonsin skulle fota oss. Alla i klassen har så mycket, så måste vara en utomstående isåfall.

Som sagt har vi inte fått några unghästar, men man ha fått säga lite vilka man vill ha. Jag gillar skarpt tre av dem, men de är alla i ganska så hård konkurens. Jag får bara visa mina starka sidor och hoppas på det bästa. I väntan på att få se de sista hästarna till unghästblocket...

Annars då? Jo, Rinja mår bra. Vi har njutit av hösten till fullo på stubbåkern och tagit det ganska lugnt med hoppningen. Jag har trimmat övergångar, för att få henne att trampa mera under sig med bakbenen och på så sätt komma genom kroppen bättre. Jag hoppas det kan märkas av i hennes språngkurvor senare, är nog medveten om att det tar mycket träning ännu för att komma dit. Skall bara se till att hon blir skodd och sedan kan jag kanske ta och börja träna igen efter en ganska effektiv och hård sommar.

Avslutningsvis får ni en bild på mig, bara så ni vet att jag faktiskt mår helt bra och är vid liv! Ha det bra! :)

​// Malin och Rinja 

Likes

Comments

I Finland var inte augusti allt för torr, dock var det en väldigt torr månad på min blogg.. Jag har haft lite slutspurt och jobbat som en dåre, tävlat och packat samt flyttat tillbaka till Sverige. Om vi börjar med det roligaste, tävlingen.

Jag åkte till Aino med Rinja där vi hoppade 105 och 115 cm. Två bra felfria banor i vardera klass och en placering. 105 var en bra bana, Rinja var lite stark, men gav sej till sista hindret. Tur det för det hjälpte massor i 115 cm. Hon var så stark i 105 cm att hon knappt kunde svänga. Har bara en sak att säga: trimma mera igen! Jag har ju mest ridit i skogen förutom de träningar jag ridit för Jessica och Iia, men måste börja trimma mera dressyr igen, så hon kommer genom bättre.

115 cm drog hon iväg från första hindret, kom lite nära tvåan så hon fick kämpa lite över det vilket fick henne att bara konstatera: "Okej, vi gör väll som du vill då.. jag lyssnar" och sedan hoppade hon super fint alla hinder. Även vattenmatta och portar av olika slag. Vi slutade på en fin 11:e plats och fick där med en rosett med hem.

Har inga bilder på tävlingarna då det regnade hela dagen, så knappt några fotografer. Så ni får nöja er med en gammal goding från Metsämäki i Juni :)

Sedan kommer vi väll till det andra intressanta. Jag har flyttat tillbaka till Sverige igen. Jag går nu andra året på hippologen och har flyttat upp till Strömsholm, även för vissa kända som Strömppan. Jag bor för tillfället hos min kompis i Västerås, men vi skall snart flytta till Kolbäck, bara våt lägenhet blir ledig.

Det var roligt att höra att så många ville ha kvar mig i Finland efter sommaren och även under året. Super kul att träffa alla nya människor, knyta nya kontakter och få det förtroende många lagt på mig. Nu skall jag bara knyta lite mera kontakter uppe i mellan Sverige och hoppeligen dra in så mycket kunskap jag kan under detta andra året på Strömsholm. Sedan kanske jag kommer tillbaka till Finlnad som Malin 2.0 och har ännu mer att ge både elever och arbetsgivare.

Tillbaka till flytten så har jag ju Rinja med mig igen och hon står nu lite avskilt från skolan. Gården heter Bärsta och är en relativt ny uppbyggd gård. Rinja står i en gammal ladugård som är renoverad och super fresch. Dessutom har de ett uppvärmt ridhus, utebana och bra terränger. Jag ser fram emot detta år något enormt. Let´s start!

Likes

Comments

På lördagen bar det av till Hyvinge igen. Denna gång på ett lite annorlunda sätt. Mamma och pappa var båda bortresta, så jag letade reda på en hästskötare och hyrde en B-korts lastbil och körde dit själv. Eftesom jag aldrig kört häst själv, aldrig själv kört till Riders Inn samt en otrolig tids pessimist, så började dagen med att hämta upp min hästskötare kl. 7 på morgonen. Kvällen innan hade jag förutom jobbat, ridit tre hästar och hållit ridlektion även hämtat bilen. I min hast hade jag dock glömt min egen blombok i bilen som jag lämnade där jag hämtat hästbilen. Där i hade jag ju mina bankkort, så lång på kvällen och funderade på hur jag skulle få tankat, då jag inte visste om automaten nära där tog pengar över huvud taget. Tillika kom alla tankar som "tänk om jag kör fel" och kommer vi hitta?

Då jag hämtat upp Emma, som fungerade hästskötare åkte vi till stallet. Emma tvättade Rinja medan jag packade, då jag ändå ville veta var allting var och om jag kommit ihåg allting. Vi var klara långt innan avfärdstiden, men då jag inte visste hur bra Rinja gick på bilen, lastade vi ändå. Hon gick in på första försöket och vi började vår färd mot Hyvinge. I början var man något ovan vid att köra så försiktigt och tänka sig för då man körde i backar med mera, men då man äntligen kom ut på den stor vägen gick det riktigt bra. Rinja stod som ett ljus, liksom alltid. De få gånger som jag gjorde något mindre fel, som t.ex. saktade in lite för fort eller liknande så hörde man en kort frust bakifrån. Som om hon skulle sucka och bara: "Herre gud, den där människan.. Lär dej köra lite bättre tack.." Vi körde lite fel två gånger, inget som tog långa omvägar att fixa, så vi var framme ganska samma tid som beräknat.

Vi gick och kollade på banan lite och gick sedan då klassen börjat för att göra Rinja klar för uppvärmningen. Vi hade start nr. 61 i klass ett så jag hade gått om tid att fixa med Rinja. Dock var vi igen klara tidigare än beräknat så vi stod en stund och såg på andras banor, medan Rinja försökte smyga sig till gräset.

Jag värmde upp och hon kändes helt bra. Tog inte för många hopp då det ännu var en klass som väntade och då några tydligen inte startade, så min startnummer ändrades till 59. Jag red runt på banan lite innan min start. Rinja kändes bra. Kanske något spänd, men bra. Att hon spänner sig på banan stör mej mycket sällan. Hon reagerar bra fram och tillbaka och väl efter första hindret brukar det vara okej. Vi hoppade en bra ch stadig bana med 0 fel och en okej tid på lite över 55 sekunder. Detta räckte till en 6:e plats då jag kom ut från banan. Jag slutade dock som 7/63 så Det var helt okej. Jag är väldigt nöjd med min häst.

Det var 2 timmar mellan mina klasser så vi lastade Rinja och gav henne lite hö i väntan på min klass. Vi passade även på att äta själva och under tiden vi åt började stora mörka moln tona upp sig på himlen. Vi satte oss i bilen och jag tog en power nap på 20 minuter i förarsätet. Jag räknade med att behöva gå upp mot banan igen ca. 15.00 då min klass började 15.20, men då det öste ner väntade vi tills det avtog bara lite och gick upp lite över 15 istället. Då stod alla inomhus. Banan hade en hel del vatten på sig och det meddelades att de skulle vänta en timme och se om banan blev bättre då regnet lättade ca. 15.30. Jag var väldigt skeptisk efter att jag gått banan. Min fötter var genomblöta. Bottnat kändes dock bra, men 2-3 cm vatten kändes lite olustigt att ha precis innan hindrena som ändå låg på 120 cm. Detta var alltså vår andra 120 cm tillsammans. Då jag överhörde en tänare säga till sina elever att inte hoppa p.g.a. vattnet så ringde jag min tränare med och bad om råd. Iia menade att om det kändes äns lite osäkert skulle jag inte hoppa, men om jag ville kunde jag ännu kolla de första ekipagen, då jag hade en så sen startnummer och se om det alls var halt på banna. Hon menade att om jag såg ett ändå språng som kunde ses som dåligt på grund av vattnet så skulle jag dra mig ur. Efter att jag kollat på fem ekipage, alla med helt bra spräng så gick vi för att än en gång ta ut Rinja.

Den här gången var antagligen jag mera nervös än henne. Då vi red ann till första hindret säg jag en distans som krävde lite mera ben. Jag red an och Rinja hoppade bra. Efter åt drog hon dock lite iväg och jag fick inte henne helt tillbaka så det blev en dålig avstampspunkt till tvåan, vilket hon då rev med frambenen. Ganska grovt bör nog tilläggas, vilket gjorde så hon hoppade helikopterhopp hela resten av banan. Bara så hon inte skulle röra nån bom. Hade själv lite svårt att hålla balansen i alla hoppen, men var väldigt nöjd med banan i sin helhet. Väl ute travade jag lite av henne, Emma gick lite med henne medan jag hämtade min rosett och sakpriset från 110 cm innan vi gick till bilen och lastade. Jag var själv hemma kl. 22.30 efter att ha fört tillbaka bilen och 23.00 kom min kompis och sökte mig, för det var sista veckoslutet jag inte jobbar, så vi skulle ut. Med 5 timmar sömn natten innan var jag ganska slut då jag kom hem 4.00 och gick och la mig. Nöjd efter en bra dag.

// Malin

Alla bilder är tagna av Heidi Lammi, hittas även på: http://heidilammi.galleria.fi/

Likes

Comments

Sea horse week är över för detta år. Jag har jobbat nästan hela tävlingen hos Iia, men fick två dagar ledigt för att kunna tävla själv, vilket kändes bra. Jag hoppade alltså på torsdag och fredag, en klass per dag.

På torsdag hoppade vi 110 cm, vilket gick bra. Om man vill börja med resultaten så fick vi 0 fel och kom på en 10/110 placering, dock delas klassen om det är över 100 ekipage, så jag blev egentligen 5/55. Så en gul rosett hem från den dagen. Banan var lite svår. Mycket speciella svängar och om man vill ha en mätsticka på svårighetsgraden kom en av de tio ponnyn som startade klassen över mål linjen. Hindren var ganska så maxade och typ alla hade något under sig. Tur så brukar inte Rinja reagera på så mycket special saker nu mera. Tyckte min ridning var okej, ingen bana är perfekt, men den var bra. Lite mera galopp och bättre rakriktningar kan behöves ännu, men jag är nöjd. Jag har absolut en super häst, som ja är mer än stolt över.

nedan är en video på min 110 cm bana:

På fredagen var det 120 cm debut som gällde. Banan var hög, enligt mig, då det är en tid sedan jag hoppade dessa klasser senat. (Under ett år, men okej..) Jag var väldigt nöjd med Rinja. Hon var super hela uppvärmningen och om möjligt till och med bättre på banan. Vi fällde ett hinder på grundbanan, men hade en av de snabbare tiderna av dem som hade 4 fel där. Fällningen var helt mitt fel, då jag inte tog ut svängen lite mera eller tog tillbaka henne en gång riktigt ordentligt efter oxern. Valet blev halvgjort och därför kom räckets bom med oss. Jag vet att hon viftar ganska mycket med huvudet på videon, och jag tänker fokusera på det i min ridning fram över. Lugnare hand, trotts att hon är stark. Samt hade jag inte en tillräckligt lång eftergift på ett hinder (började även vända på) så jag är medveten om de flesta fel jag gjorde och kommer jobba videra på dessa, så det blir så bra som möjligt tills nästa tävlingar.

under videon:

​ovan ser ni ända bilden jag fått/hittat på mej och Rinja från SHW. Bilden är tagen av Linda Fagerholm. 

Ha det bra! 
// Malin

Likes

Comments

Vi har alla någon gång svikit, blivit svikna eller blivit besvikna på andra. Sedan ett år tillbaka har jag varit "den som svek" mitt lag. Efter min och Uliosa E´s debut i 120 cm frågade några i vår ridförening om jag ville vara med i FM laget för vår förening. Jag blev glad över att de tyckte att jag red så bra och lovade tänka på saken. Jag övervägde med mina tränare om det var något för mig. Vägen jag kommit redan sommaren 2015 var lång, hård och full av hinder, både mentala och fysiska. FM gick i Tuuri, som är 10 timmar med bil från mina hemtrakter och bara några dagar innan jag skulle flytta till Sverige för att påbörja mina hippolog studier. Mamma jobbade och kunde inte köra det veckoslutet. Tävlingarna var för de absolut bästa i alla föreningar och jag hade bara nyss debuterat 120 cm och någon månad tidigare 110 cm, som jag med nöd och näppe då vågade hoppa. Båda mina tränare menade att jag inte skulle åka, då jag just fått upp ett passligt självförtroende på banan, så det skulle vara onödigt att åka dit, bara för att åka och slå sönder allting jag jobbat för så länge.

Först efteråt fick jag veta att de hade sparat en plats i en av bilarna till mig och fixat så jag skulle ha kunnat sova i deras häst bil med de andra i laget. Jag skulle alltså ha kunnat fixa allting annat, förutom det mentala jag byggt upp under säsongen. Jag lovar, hade jag startat banan och inte kommit över mål, hade jag varit förkrossad. Jag vet inte vad jag hade gjort.

Nu undrar ni säkert varför jag skriver om detta ett år senare? Jo, för i år frågade samma personer, som gått omkring och sagt att jag svek laget och är så otroligt självisk, om jag vill vara med med Rinja i FM. Det här året kan jag inte. Min skola börja i slutet av augusti och FM är i september. Dessutom debuterade jag och Rinja nyss 120 cm vi med (Kommer inlägg om detta bara jag får lite mera bild/video material) och FM går på 120/130 cm.

Det jag vill säga med inlägget är att: Lyssna alltid på både berättelserna innan ni dömmer, det finns oftast en orsak till varför en person gör det den gör. (Med vissa undantag ofc.) En som sviker kan ha en bra orsak till detta. Liksom jag tycker att min var. Jag lyssnade på mina tränare.

Tack för att ni läste.
// Malin

Tack för allt min härliga Uli. ♥
(på bilden 110 cm i Riders Inn sommaren 2015)

Likes

Comments

Som tidigare har jag inte bloggat. Jag är hemskt ledsen för det, men jag jobbar minst 4 dagar i veckan och är då fast från 5.00 till 20.00 och mer eller mindre trött både mentalt och fysiskt. Så, jag bloggar nu då jag varit ledig lite och kanske orkar igen.

Jag och Rinja har varit till Lojo och hoppat på nivå 1 en 100 cm och en 110 cm bana. Både med 0 fel och en fin delad första plats, då bedömningen var A.0.0. Jag tänker inte berätta mycket mera om mina banor, utan lägger in videon på dem istället, som man kunde köpa. Kan ju säga att jag inte är nöjd med alla anridningar, men det kunde vara mycket värre.

Och här kommer några bilder får 110 cm. Tagna av Asta Heinonen

Sedan var det Salo Horse Show som gällde. Jag hade tidigare tänkt hoppa 110 och 120 cm. Men anmälde mig sedan ändå bara till 100 och 110 cm, då min tränare tyckte det var bättre. Kan nu i efter hand hålla med. Jag har ju tävlat och tränat väldigt mycket på gräs vilket är riktigt nice. Men de här tävlingarna gick på sandbana. Jag har inte på länge ridit på så djupa underlag som fanns där. Jag menar inte att underlagen var dåliga, utan mera att jag var dåligt förbered på dem. Jag har ridit på hårda underlag, som ger bra flyt, inte de här tyngre.

100 cm gick helt bra. Hindren kändes låga och då man fån tidigare vet att i Salo har de ALLTID maxade banor, så kan man kanske känna sig lite glad att man kommit så långt. Rinja kändes som att hon inte direkt brydde sig om hindren i 100 cm. Hon hoppade knappt och orkade inte helt lyfta på benen. Vi fällde alltså en och fick 4 fel, då jag red ganska dåligt till hindret, som var ett mörkblått räcke som knappt syntes mot den mörkar marken då solen gick i moln, dessutom med lång anridning vi kom nära och hon orkade inte helt lyfta på benen. Detta var tvåan, men resten av banan gick ganska smärtfritt.

i 110 cm hoppade hon bra. Hon var med på noterna och tog mina kommandon super bra. Till och med för bra. Annars brukar hon ta sig friheten att fatta små egna beslut ibland, men inte den här gången.. Tar det nog helt på mig själv, då jag satt lite avväntande till en stor oxer jag borde ha ridit fram till, detta kom hon över med bra marginal. Med denna dåliga anridning blev och spökade till nästa hinder, som kom som en ny anridning efter svängen och var näst sista på grundbanan. Alltså nr. 7. Jag red fram, utan egentligt steg, bara för att undvika det som nyss hände, men som p.g.a. min ridning händer igen. Rinja snuddade i bommen med bakbenen, som då faller. Sedan rider vi en maxad två stegs kombination med ett super flyt, vilket gör att jag faktiskt kan vara nöjd med banan.

Nedan kommer det ångra bilder igen, dock bara från 100 cm, då jag bara hittat bilder från 110 cm som man måste betala och då jag inte har allt för mycket extra pengar för tillfället, får de bilderna vara oköpta. 100 cm bilderna är tagna av Joanna Kultanen

Förutom att tävla har jag ju då jobbat, jobbat, ridit, hållit lite lektioner och försökt vara ne vanlig människa. A.k.a. Pizza-dejt med mina kompisar för hemma och sedan se på "The legend of Tarzan" Den är inte så dålig som alla kritiker säger. Och Skarsgård kan ingen säga att inte är snygg.. Kom igen, har ni kollat på de där musklerna? Vi hoppas det blir mera av denna sort snart. (Och nu vet ni inte om jag pratar om mina kompisar eller Skarsgård ;) )

​Ha det bra! 

// Malin

Likes

Comments

Hejsan!

Har nu jobbat en vecka igen, mycket att håla koll på, samt mycket att göra, resulterar oftast i en fatal nyhetstorka på min blogg, konstigt nog.. Men nu har jag något att skriva om. Igår, alltså på lördagen var vi till Skogsbacka, utanför Åbo, även för finska öron känd som Metsämäki. Jag hoppade 100 och 110 cm med Rinja, vilken gick helt okej.

100 cm var en lite speciell bedömning, där de egentligen bara hade utsatt start, första hinder, sista hinder och mål linjen. Resten av banan skulle man "komponera" själv. Man skulle hoppa alla hinder endast en gång och från vilket dera håll man vill, förutom då första och sista hindret. Detta var alltså på tid. De hade en egen uttänkt bana, som jag valde att hoppa. Bara för att det kändes lättare än att gå mot de nummer hindren hade. Rinja var riktigt fin och hoppade bra i 100 cm. Jag fick bra fram henne och vi hade ett super flyt genom hela banan. Jag var riktigt nöjd med henne faktiskt. Vi slutade som 5/34 och fick därför hem en gul rosett.

Sedan följde då 110 cm, som var en normal A.2.0 bana. I uppvärmningen var Rinja riktigt bra ännu. Jag märkte att hon blivit lite trött, så jag lät henne skritta ganska mycket och tog bara typ tre språng innan jag gick in. Jag red fram i en bra galopp till första hindret, vilket vi hoppade riktigt bra. Sedan blev det lite tajt till 2:an så fick ta in lite och svängen till trean tog även den på galoppen. Jag försökte driva fram henne, men fick inte henne helt där. Hon var framför skänkeln, men galoppen var ändå inte bra. En väldigt udda känsla. Sedan hoppade vi de flesta hinder, även serien från typ stilla stående, fram tills näst sista hindret där jag kom på att jag även hade ett spö och petade till henne lite där. Hon fick fart, men dum som man var, vågade man inte tro på sin häst och bromsade även till sista hindret, vilket gav ett väldigt dåligt språng. Dock blev det 0 fel, vilket jag själv inte tycker min ridning var värd. Dock min häst, som visade sitt riktiga krigar hjärta. Vi slutade konstigt nog 2/27 och fick där med hem en blå rosett. Denna rosett är alltså inte vår, den är Rinjas.

Som jag skrev tidigare i ett inlägg, så har jag länge velat se Uli, då jag ärligt saknat henne med jämna mellanrum. Det gjorde vi igår. Hennes nya ägaren var och tävlade i Metsämäki. De visade en väldigt snygg ridning och bra horsemanship, så kan inte annat än vara glad för dem och Uli. Önskar även dem Lycka Till i framtiden. (Gav dem ju några knep som jag kom på under sommaren med henne, så borde gå helt super!) Hon fick tyvärr en fällning, så 4 fel, men hade en snygg bana i övrigt :)

​// Malin

Likes

Comments

Människor finns av alla de sorter, de finns i olika färger, former, storlekar, intressen och så vidare. Men det finns en viss grupp människor, som väldigt få ej inblandade förstår sig på. Dessa är hästmänniskor. Jag är nästan villig att slå vad om att de som läser detta antingen är hästmänniska, eller har något med hästmänniskor att göra. Men detta skulle dock vara väldigt bra för andra att veta med.

Hur känner man igen dessa hästmänniskor då, undrar kanske de (antagligen obefintliga) människor som inte har något med oss galningar att göra. I vår familj har vi två häst människor, jag och min mamma. Vi har båda tydliga tecken på detta. Då pappa tyckte att mamma skulle ha en ny bil och skickade en bild på en röd snygg bil, var det första hon frågade: "Och hur mycket får den dra?" Helt tydligt för att veta om det var "rätt bil". Då jag och mamma går på stan och ser en super snygg bil ser vi på varandra och bara konstaterar: "Den drar ingen transport.." eller "för låg för skogsvägarna till stallet".

Men det slutar inte där. Jag var på en sittning med hippologen, till vilken lantmästarna i Alnarp bjöd in oss. Killen som satt bredvid mig visare plötsligt på en annan typ och berättar att hans familj äger ett slott, som kommer gå i arv. Jag tittar på typen och med effekten av några alkoholhaltiga drickor i pannan frågar jag: "Hur mycket betesmark?" Gissa om de fick roligt åt frågan. Själv låter det ju självklart, då man vill jobba med dessa stora, något krävande djur att man tänker på dem först. Right?

Hästmänniskor har även en tendens att dra allting till hästar. Då jag studerar hästar, så är jag van vid att alla vet allting jag pratar om. Säger jag has, vet de att det är en av böjningsplatserna på hästens bakben och att cardia både betyder hjärta och är en plats i magsäcken. Så då jag berättar om den nya nosgrimman jag köpt, så förväntar jag mig att alla vet var ganaschen är och hur en nosgrimma kan förskjuta tränset så det trycker på ganaschen. Säger du att ditt barn har ont i hälen, kan jag bra utan att egentligen mena något illa, berätta om min hästs senskador, hon hade för något år sedan. Man får bara ta oss med en nya salt alltså och hålla ett gott humör, trotts att vi är jobbiga. För akta, vi jobbar med djur på 600 kg.

"I control a 600 kg stallion, bether than you can control your boyfriend..."

Hästmänniskor är speciella, de är hårda och inte minst lika envisa som deras hästar. Men många av dem har även ett sinne för humor, så jag hoppas ni förstår att inlägget är skrivet med "glimten i ögat" och att jag inte menar att såra någon. Ha det bra och gilla hästmänniskor! För vi är speciella, men så värda mödan. 

xoxo Malin 

Likes

Comments

Frågor är alltid välkomna och jag svarar på dem enligt bästa förmåga. Lägg till dem i kommentarfältet bara :)