Header

Äntligen är det över! Känner mig som Frodo som kommit till Mordor och äntligen kastat ringen ner i lavan. Hallelujah! Äntligen är mitt seminariearbete inlämnat, rättat, godkännt och presenterat. I'm done!

Mitt 10 sidors arbete med 5 st vetenskapliga artiklar är done! I'm out och snart är det vår! (Bara snän skulle sluta falla och smälta bort istället vill säga)

Likes

Comments

Hej!

Som ni sätt är jag tydligen vid liv, någrai nlägg harj u nu rullat in på min blogg.. Jag har haft ganska mycket att göra och nu efterh and så börjar jag även vara klar med en del kurser, så jag kanske hinner ta upp bloggandet ordentligt igen. Åtminstone tills vi skall på praktiken.

Efter några om och men har jag bytt skolhäst. Jag hade verkligen velat fortsätta med Vilja, men av lite olika orsaker blev jag tilldelad en av våra youngsters. Pannier F "Pannan" född -10 efter Ci Ci Senjor ASK - Irco Mena. Jag ni såg rätt, en till med Irco Mena. Riktigt rolig kille med. Jag brukar förklara honom som en liten skolkille som så gärna vill göra rätt att han blir rädd för att göra fel och då fegar ur lite. Han har en väldigt markbunden galopp och lite dåligt med sturkan och balansen. så jag får hjälpa honom en hel del. Dock är han genom snäll och världens härligaste att rida på marken. Första gången jag red Pannan frågade Daniel mig om jag hade köpt honom om det hade varit en provridning. Då sa jag tvär nej, men nu kanske jag skulle kunna tänka mig att köpa honom faktiskt. (Om jag hade pengar och tid vill säga)


Om vi skall fortsätt till den egna hästen så börjar vi vara igång orentligt igen. Jag försöker kolla efter passliga tävlingar att börja med och sedan jobba upp min egen självkänsla på hinder igen. Har frävt ner mig sjävl lite, så skall försöka komma upp ur gropen bara. Problemet är ännu med oxrar, men bara med Rinja. Alla skolhästar är det het okej med, men med Rinja vrider det till i magen. PÅ torsdagen red jag en prvat träning för Charlie Simmeling vilket kändes väldigt bra. Nu skall jag bara komma över tröskeln helt och komma ut och tävla lite igen.

Min blogg har varit lite på is nu en tid Mest för att min egen dator är död. Jag skall försöka få den på lagning snarast, men för tillfället använder jag min Housies lilla egna bärbara laptop. Vilket är super snällt av henne. Önskar att det inte går allt för mycket av min studentbudjet till den där datorn. Jag har ju annat som skoningar, mat och husrum att betala med. Men vi får se vad framtiden för med sig.

Ha det bra och ta hand om varandra!

// Malin

Likes

Comments

Hejsan igen!

Detta inlägg är tidsinställt så där av något allmänt förklarande. Jag har många gånger fått förklara hur mina dagar ser ut och hur jag tänker då jag lägger upp min dag. Att studera hästar tar tid, då våra absolut bästa läroböcker går på fyra ben, äter typ pengar och kan inte ställas in i en bokhylla för att samla dam några månader.

Mina skoldagar börjar kl. 6.30 om jag har morgon och fodring, annars 6.55 om vi bara har morgonstalltjänst. Vi brukar vara klara kring 8.00 med hela vårt stall. Sedan är det oftast ridning som gäller. Lite beroende på dag och vecka så rider vi olika tider. Jag brukar ta det lugnt i skolan på förmiddagarna om jag har någon timme innan jag måste börja göra i ordning hästen går jag till vårt elevcentra och skriver lite på någon uppsats som skall vara inne eller pluggar lite. Jag ör ju en morgonmänniska så jag ser till att äta innan jag far på stalltjänsten. Ca. 1 timme innan lektionen börjar jag med hästen och sedan lite beroende på hur långt det är till just dagens ridhus startar vi olika tidigt.

Efter lektionen fixar jag undan efter hästen och sedan brukar det vara lunchbyte som gäller. Våra hästar går bara ute halv dag, så vid lunch går de hästar som stått inne på morgonen ut och de som gått ut kommer in. Vanligtvis tar detta bara 30 minuter. Sedan lunchar även vi. Om det är en lång lunch alltså över 1,5 timme (förekommer om man inte har morgonstalltjänst) så brukar jag åka en sväng till Rinja och mocka, fixa höpåsar och om jag kommerpå att hon har fel täcke kan jag passa på att byta det. Om det blir tajt med lunchen (mindre än 30 minuter) brukar vi oftaast samla ihop ett gäng och äta på Markkan tillsammans, vilket är super nice. Där på kan vi fortsätta med teoretiska lektioner, som företagseknomi, ridlära, demo av olika slag, Seminariekurs träffar pedagogik osv.

Hade man morgon stalltjänst är man alltså fri efter denna lektion och då rider de flesta sina egna hästar. (Ibland även skolhästar om det är torsdag, då vi inte har ridning för nångon lärare utan eget arbete med skolhästen, och en gnaska så full dag) Hade man inte stalltjänst på mrogonen utan hör till dem osm skall ha på eftermiddagen träffas man i stallet efter lektionen och gör klart stallet för kvällen. Detta brukar ta 1-1,5 timmar beroende på hur mycket konvalicenter man har och ur frusen våran lösdrit är, om man skall mocka hagar osv. Sedan är det hopp och lek för dagen. Oftast är klockan alltså ca. 17 innan vi är på väg hem från skolan dessa dagar. Jag drar oftast direkt till Rinja då och rider ganska direkt. Om jag mockade på dagen är jag klar kring 19, annars kan det dra till 20 om jag blivit och prata med någon eller kollar på lite tärningar samt mocka och fixa höpåsar. Mina kväller går oftast åt till dusch, mat, en serie och sedan sova. Jag gillar att stänga v hästvärlden i en timme med en bra serie med jämna mellanrum. Tack och lov att Walking dead började igen. Nu behöver jag inte längta efter Game of Thrones lika mycket för en tid.

Detta är en dag i mitt liv, de är ibland lite varierande, men i teroin ser de ut på det här viset. Nu börjar de flesta kursers inlämningar vara avklarade, så kanske jag kan ta min pluggtid om mornarna till att blogga igen.

Ha det bra och ta hand om er!

Likes

Comments

På hippologen har vi inte bara lektioner på hästryggen då det gäller ridning. Vi har även ridteori en gång i veckan. På dessa lektioner fördjupar vi oss i allting från hjälpgivningar till deffinitioner på olika rörelser eller moment samt hur man arbetar hästen i teorin på bästa sätt. Som alla teoriämnen skriver vi även tenta i dessa. Denna tenta fick vi ut idag, då vi skrev den för någon vecka sedan. Så tentorna kan se ut något i stil med följande:

Fråga 1 (28p)

Redogör för ryttarens hjälper och hur de verkar

Fråga 2 (7p)

Vad heter de tre faserna i utbildningsskalan, hur hänger de ihop och vad leder det till?

Fråga 3 (5p)

Redogör för rakriktningens grundprincip

Fråga 4 (6p)

Translate the steps on the education scale (in english)

Fråga 5 (5p)

Redogör för hjälpgivningen i en skänkelvikning

Fråga 6 (1p)

Beskriv forflyttningen i en ryggning

Fråga 7 (5p)

Redogör för hjälpgivning vid ridning på cireklbåge

Fråga 8 (4p)

Ange avstånden mellan bokstäverna på en 20x40 och 20x60 bana

Fråga 9 (2p)

Vad är det för skillnad när hästen är bakom lodplan och bakom handen?

Fråga 10 (8p)

Beskriv skillnaden på en skänkelvikning längs långsida och en öppna

Fråga 11 (3p)

Om hästen korsar bakbenen i en bakdelsvändning, vad, varför och hur gör du för att lösa problemet?

Fråga 12 (3p)

Vad avgör om stången är skarp?

Fråga 13. (2p)

Vad är viktigt att göra osm ryttare då man rider förvänd galopp?

Fråga 14 (7p)

Beskriv kortfattat fölljande begrepp:

a. mellandel

b. takt

c. tempo

d. vändningspunkt

e. avstånd

f. lucka

g.inre sidan


Detta ör alltså frågorna vi besvarade i vår senaste tenta. Allt som allt kan man på 86p i tentan och man skall ha 70% för att vara godkänd. Jga kom genom tentan med en relativt god marginal. Kommer du?

Teste dig själv för skojs skull. Max tiden är 3 timmar, du får inte använda dig av någon form av hjälpmedel. Kan du svaren? Skulle du vara godkänd?


Ha det bra. Jag pluggar på och försöker komma igen med bloggen så småningom. :)

// Malin

(Nedan min ex-skolhäst Volfram "Vofflan" född -99 efter Warstainer - Maraton)

Likes

Comments

Att bo i Sverige har både för och nackdelar. Fördelarna är väl att man inte behöver kunna perfekt finska utan att bli utskrattad, man hittar lättare människor som håller på med hästar och de som håller på med hästarna är snäppet "kändare" om man säger så. Nackdelen är att ingen fattar då man säger att man bor bakomtakana (vilket förklarar min hemort ganska bra), man är oftast väldigt "en i mängden" (om man varit svenska pratande från Sverige då) och så är det de här med att en ryttare kan vinna Jerring priset.

Missförstå mig rätt nu, det är väldigt härligt att en ryttare vann Jerring priset, som då röstas ut av folket. Mer om detta pris kan man läsa HÄR. Men då det kommer till att någon annan än Zlatan vinner kan dessa vita kränkta män, som Sverige verkar krylla av, gå upp i linningen. Då är det röst fusk, då en person kan rösta flera gånger. Det är ju inte som att det bara är hästmänniskor som kan rösta flera gånger än andra och hästfolket slutar vara en del av det svenska folket. Det är så otroligt konstigt att se på detta från sidan. Jag är ju inte svensk, har inte ett svenskt nummer så jag kan inte rösta i detta pris. Det är andra gången någon som rider vunnit Jerring priset, första gången var 2011 och då var det Rolf-Göran Bengtsson som tilldelades priset. Då var det en massa skriverier om hur "Ridning inte är en sport", detta har ju förekommit nu med, men ja förstår inte varför alla blir så otroligt galna bara en ryttare vinner priset. Jag tänker inte gå in på det här med att ridning är en sport, det finn så mycket om det redan. exempelvis videon jag länkar här under.

"Lär er av det som varit" sa min historia lärare för några år sedan då vi började gymnasiet. Lär er av det som är gjort, så behöver vi inte gå över det igen. Det här börjar kännas lite som en upprepning av 2011, så snälla låt det gå. Att fotbollen inte får priset för ett år är väl inte så farligt, det har bara varit nominerade några få gånger från ridsporten. Nästa år kan ni säkert ringa ur många gånger ni vill på Zlatan, men sluta gnälla och var glada över att dessa handlingskraftiga "hästmänniskor" finns omkring er i samhället och ser till så det funkar. Tack för mig!

// Malin, Hästmänniska sedan 6 års ålder

Likes

Comments

Jag har några gånger fått frågan, men jag tror aldrig jag svarta på den helt och hållet. Jag har undvikit svaret, då jag ärligt talat inte vält tänka efter. Jag har inte orkat känna efter, rädd för att allting skall "hoppa på mig" och "kännas för verkligt". Frågan lyder alltså; "hur orkar du?", Hur orkar du med två hästar, sista året i gymnasiet och jobb på det? Hur klara du av att hålla ihop trots alla motgångar? Hur orkar du vara glad då allting gått som det gått?

Frågorna har, som man kanske förstår, varit ställda under lite sämre perjorder av mitt liv. Och kan ärligt säga att det inte alltid kändes lätt. Motgångarna har varit många, vissa längre än andra, men alla lika lärorika. De tidigare nämnda frågorna var alla ställda för cirka två år sedan. Det var då som Rinja opererades. Idag är det exakt två år och två månader sedan vi körde hem från Tammerfors med en nyopererad Rinja i släpet. Det är exakt två år sedan jag konstaterade att jag inte kommer få en tävlingssäsong 2015 heller. Så jag gjorde det ända jag kunde, skrev ut annonser om att jag behövde en tävlingshäst och fick då tag på Uli.

Visst var jag ledsen och arg över att min egen häst var sjuk. De första veckorna, då jag inte visste om jag skulle hitta en häst eller ej, var skit jobbiga. Jag var på väg att kasta in handduken flera gånger om dagen. Tankarna om att sälja Rinja och köpa en ny och hel häst var farligt lockande. Allra mest då hon bockade och härjade i ridhuset, då jag var på väg att tugga grus och då jag såg alla vänners uppdateringar om att de startat tävlingssäsongen och fått placering medan jag höll i bockremmen på min egen häst för brinn kära livet och travade max fem varv i ridhuset. Skulle jag inte fått låna Uli hade jag inte varit på den nivå jag är idag, varken mentalt eller med Rinja.

.Nedan Rinja som sjukling. Till höger har vi täcke på för att hålla henne på marken. Det tog emot så hon inte kunde härja.

Idag, ser jag tillbaka på den här tiden med stolthet. Jag klarade mig genom skiten. Visst var den tidvis upp till axlarna och nära på att dränka mig, men jag kom upp ur det och gick vidare, tack vare en ända häst, som jag hade i knappt sex månader, men som gjorde så mycket för mig. Så, för att svara på frågan: Hur orkar jag?

Jo, jag letar fram guldkornen i vardagen och håller dem nära. Jag låtsas vara glad, för det gör personerna i min omgivning glada, för att se dem glada gör mig genuint glad. Jag låter mig inte påverkas av andras framgångar eller motgångar. Super att du vann din klass, men jag klarade av att sitta kvar då min häst bestämde sig för att vi skulle ut från ridhuset, oberoende om jag var med på det eller ej, vilket var en lika stor vinst för mig. Jag fick ingen rosett för det, inga prispengar heller, ingen såg mig och kunde ta del av ärevarvet jag inte kan göra då min häst ännu tar igen sig efter en operation, men jag vann lika stort som du. Jag bara skrev inte ut det på alla sociala medier. Mitt sista och absolut bästa knep var att inte se det som en motgång. Det var bara livet. På samma sätt som jorden fortsätter snurra runt sin egen axel, solen går upp och hjärtat fortsätter slå då man sover så går livet vidare. Visst, det är skit, men jag kan inte göra något mera än vad jag redan gjort. Jag kan inte trolla med knäna och det är alltid lätt att vara efterklok, men jag har ingen annan inverkan på det än vad jag gör hädan efter. Lika bra som jag sitter hemma och tycker synd om mig själv kan jag vara glad och blicka framåt. Mindtwist, men det funkar!

Ovan, den kända Uliosa E, som hjälpte mig genom tävlingssäsongen 2015

Ha det bra och orka mera!

// Malin

Likes

Comments

Kyra är professor på SLU i ridkonst, så vi Hippologer inriktning ridhäst ser en hel del av henne, vilket är super kul. Man blir så inspirerad att arbeta sin egen häst i dressyr, så Rinja har fått genomlida några dressyrpass nu som då. Mest för att jag skall kunna fokusera på mig själv. Här är några av de bästa sakerna jag snappat upp under dessa 1½ år på hippologen.

(det är tydligen väldigt sällan jag dock blir på bild vid dressyr tillfällen. Hade svårt att hitta bilder, så blev några äldre)

1. "Du kan inte bära hästen, isåfall måste du hoppa av och försöka lyfta under magen på den. Liksom Pippi gör " Lika bra att arbeta styrka och balans till hästen, så den kan bära sig själv med andra ord.

2. "man kan inte klämma med skänkeln hela tiden. Det blir som om man klämmer i mitten på en tandkrämstub. Den kommer ut i båda änderna."

3. Det behöver inte alltid vara en högklassig tränare som står på marken då du rider och säger att du lutar framåt. Ibland då jag inte har tränare på plats får min groom säga om jag lutar framåt eller sitter snett.

4. Kontakten kan läggas på en skala från 1-10, kontakten de flesta tycker är en bra kontakt ligger kring 2-3 på denna skala. En ryttare måste lära sig rida hästen till kontakten och vara berädd på att få mera kontakt ibland. Var inte rädd för kontakten som hästen ibland tar vid till exempel en ökning. Denna kommer avta efter en stund, om hästen är lösgjord.

Likes

Comments

Jag är ett typiskt december barn. Alltid yngst i klassen och så otroligt negativ/positiv växelvarm i lynnet. Det har snöat massor här i Västmanland och på bara fem timmar fick vi över 10 cm snö under tisdag kvällen! Förfärligt då det snöade, då jag var i stallet just då. Kände bara irritationen växa inom mig då snön tog tag i bilen, så vi åkte mera sidlänges än rakt, parkeringsplatserna var minimala och bara man stannade någonstans för mera än fem minuter var man rädd för att inte komma vidare, utan behöva skotta sig loss. Alla kläder var blöta och man frös konstant om fingrarna. Som ni kanske kan förstå är detta min negativa sida. Alltid denna först.

Detta ändrades dock lite idag. Jag hade en lång morgon, så jag beslöt mig för att rida Rinja på morgonen. Jag var i stallet innan 8 och började då fixa lite med Rinja. Efter flera omgångar med ryktborsten begav vi oss ut i snön för att styrketräna. Jag red längs med åkrarna som omger stallet där Rinja bor. Ställvis var det upp till 50 cm snö där jag red, så Rinja fick jobba ordentligt. Jag travade mest och försökte hålla min egna position korrekt och arbeta Rinja i en aktiv korrekt form. Jag galopperade lite men efter några försök till glädjeskutt som resulterade i ökad galopp längs en hel åker innan jag fick kontroll igen travade vi lite mera innan vi skrittade hem igen. Rinja var super duktig och jag var nöd med passet. Tänker passa på och jobba mycket med det här, då det gör så jag inte behöver dra fram allt för mycket bommar i ridhuset och kan vara ute i det fina vädret.

Tyvärr saknar jag bilder från denna härliga upplevelse, men jag tog några efter åt så ni kan se på vyerna där vi red.

På bilden till höger är det först en hage och sedan en av åkrarna i bakgrunden.

Likes

Comments

För tillfället ligger jag i min egen säng, iklädd myskläder med laptopen på magen och skriver. Klockan är nästan åtta svensk tid och jag känner bara ett behov av att blogga. Jag måste ju få ner min härliga vecka hemma i Finland på denna blogg.

Söndag 25.12

Jag vaknade 4.45 för att plocka ihop det sista inför avfärd och fixa ihop en bytes påse och startar kosan mot stallet kl. 5.15. Jag fodrade alla hästar i stallet, mockade ca. 15 boxar och då resten av gruppen kom till stallet kl. 7 så fixade jag ut hästar i skritten innan jag och Salla, som skulle åka med körde till Arlanda för att åka hem med flyget som gick kl. 11.30. Vi var alltså hemma kring 14 tiden. Där möttes jag av mamma och en alldeles för vuxen Qurt. Vi åkte hem, åt julbord med mina morföräldrar och öppnade lite presenter innan jag åkte iväg till Snappertuna på förfest innan vi skulle ut. Det var ettan som gällde, så vi köade i lite på två timmar för att komma in.

Måndag 26.12

Började morgonen med att hålla två lektioner, en i markarbete över bommar och små kavaletter, en med sitsträning på lina innan vi åkte ut till sommarstugan. Det första jag gjorde nå jag kom ner var att sova i tre timmar innan vi gick till farmor och farfars stuga, där de faktiskt bor på heltid, för att äta julbord. Efter det tog vi och badade bastu och "kannibal tunna" eller badtunna, som jag förstått att vanliga smarta människor säger.

Tisdag 27.12

Jag tog en långsam morgon innan vi gick ut och gå runt på ön vi har vår sommarstuga på. Kl. 12 hade vi beställt skjuts bort från ön. Jag höll två lektioner på eftermiddagen, en i dressyr och en i hoppning. Mamma hade även beställt en välbehövlig massage åt mig till kvällen innan jag och pappa spenderade lite far och dotter tid då Rogue One gick på bio ännu i den lokala bion. Jag gillade filmen och kan inte vänta tills nästa del av Star Wars kommer ut.

Onsdag 27.12

Jag tog igen en långsam morgon och fixade lite saker hemma, som att gå med hundarna och plocka byket. Jag tog en Pizza lunch med Tiia, som gick i högstadiet och gymnasiet med mig, vi var väldigt tajta. På eftermiddagen åkte jag till Ida, vi hade pratat om ett Teen Wolf maraton, som inte blev till så mycket. Vi såg 3 avsnitt från säsong ett. Men istället var vi till stallet, fixade en paj och pratade massor med varandra.

Torsdag 28.12

Jag blev övernatt hos Ida, så vi tog och gick med hennes hund innan vi fixade oss klara för att åka in till Helsingfors på mellandags rea. Jag utnyttjade nog inte rean allt för mycket, då det mesta jag köpte var till ordinarie pris. Det blev en långärmad skjorta, en tröja, två par svarta byxor, underkläder och lite annat som behövdes.

Fredag 29.12

Jag började min fredag med ett återbesök hos massören, vilket kändes riktigt bra som sedan följdes av ett besök hos frisören innan jag åkte iväg för att hålla två lektioner. En var sitsträning på lina och en var studs med sitsen i fokus.

Lördag 30.12

Jag tog igen en långsam morgon. Såg på lite film och vilade ut innan jag skulle rida själv för först gången på typ en vecka. Jag fick låna finnhästen Viipotti som jag även ridit lite innan. Det var väldigt roligt att rida ensam på en träning igen, det händer inte allt för ofta för mig i Sverige. Också roligt att rida ett väl skolat kallblod igen, det behövdes verkligen. På kvällen firade vi in det nya året som en tjejkväll där vi åkte till Pojo för att se på fyrverkerier, spelade ett spel som heter "förfest" som då kan kombineras med både hallonsaft och alkohol. Det är som fin blandning av vem i rummet och sanning eller konsekvens. Vi tolv gick vi ut på bakgården och kollade på raketerna. En riktigt lyckad nyårsfest om jag får vara ärlig.

Söndag 1.1

Jag tog igen en långsam morgon och softade med lite filmer och serier. Jag packade även min väska och umgicks lite med familjen före det vara dags att åka till flygplatsen. Mitt flyg gick 19.45 och jag var hemma Svensk tid kl. 22.15. Det var skönt att sova i egen säng och kunna vakan av sig själv. Nu börjar skolan igen på allvar. Bring it on!

Ha det bra, gått nytt år och lycka till med era nyårslöften!

// Malin

Likes

Comments

Nu är mitt dressyrblock över och jag blickar fram över kommande 12 veckor som kommer bestå av hoppning och hoppning och undervisningsmetodik. Men mina examen har absolut inte varit någon dans på rosor. Jag är i en form av svacka för tillfället. Känns som inget blir bra som jag gör och inget känns helt värt mera. Men, trotts detta skall jag försöka berätta lite mera om mina examen, då de var ganska "intressanta" om jag får säga det själv.

Skall vi börja med unghäst, så var första examens tillfället förra veckan. Själva examen kändes inte väl planerad alls, så vi red i nästan två timmar på våra stackars unghästar. X-cover var dötrött innan vi ens hade hoppat första hindret. Jag var inte heller helt med psykiskt. Jag var as nervös och väldigt lätt uppretad den dagen. Så, jag fick göra om min examen i torsdags. Denna tog bara 1 timme, dock var en lite mera intressant att följa. Efter en framridning med bommar, skänkelvikningar och serpentinbågar hoppade vi några kryss i trav innan vi gav oss an ett litet titthinder på ca. 70-80 cm. Ingen i gruppen ville börja så jag rycker på axlarna och sätter fart i X och vänder in mot hindret i en bra galopp. I anridningen ser jag att distansen blir stor, så jag bräddar händerna lite extra för att rama in honom. Jag tänker att: "Han kommer inte fara förbi, han har en så bra galopp." Steget innan avstamp visar han mig fel och vänder skarpt till vänster, medan jag fortsätter rakt in i hinderstödet, enligt alla mina klasskamrater med nacken först. Jag gör en fick kullerbytta på stöder och ligger slutligen på rygg bredvid. Jens Fredriksson som var examinator frågar om det gick bra medan jag sätter mig upp och borstar av mig lite innan jag hoppar upp igen. Efter att alla andra hoppat rider jag an till hindret igen. Denna gång lite surare än senast. Jag breddar händerna på samma sätt som innan och i sista steget ger jag X en liten klapp med spöt på bogen och han hoppar över det riktigt bra. Jens ber mig komma igen och vi hoppar lika bra över det en gång till. Inte äns en tanke om att stanna. Med denna ridning hoppade vi en hel bana med många bra språng och så blev jag godkänd i unghäst examen.

Sedan hade jag tre timmar tills jag skulle rida min dressyrexamen. Jag var ju glad över unghästexamen och kände att det var helt okej inför dressyren. Eftersom vi hade lunchbyte i hagarna så blev jag lite sne till att fläta Vofflan och därför väldigt stressad. Mot alla odds red jag fram i tid och han kändes super. Tre minuter innan jag skulle in och rida mitt program gav jag ifrån mig spöt. Jag vet inte hur, men på dessa tre minuter lyckades Vofflans ben på någon slags slå rot i marken, så jag inte kunde rida honom framför skänkeln för fem öre. Visst har det hänt innan på programridningarna, men inte så här. Mellantraven kändes som en lite snabbare arbetstrav, han tvistade bara på ena bakbenet i bakdelsvändningen och ville inte ens öka till mellangalopp (vilket han brukar göra gladeligen annars.) Allt detta sa jag på min analys efteråt, gråtandes och så otroligt besviken. Antagligen mest för att jag trodde på framridningen att den här banan skulle bli den bästa, då han var precis "där" då. Jag hade svårt att tänka på det på flera timmar efteråt. I et tappert försök att glömma banan åkte jag och några klasskamrater för att äta på MAX. Det behövdes, för att vara ärlig. Komma bort och tänka lite på annat. Dessutom var Rinja super fin den kvällen, så jag överlevde den.

På följande dag skulle vi ha hästbyte, som var del 2/2 i vår dressyrexamen. Jag var ganska lugn och kände väll att det skulle bli okej, tills vi fick hästlistan. Det kan vara att detta är för att så många har jagat upp sig över hästen, så då jag fick Myrten på hästbytet kände jag hur klumpen i magen vredsig lite extra och växte några centimeter i diameter. En snabb tanke av att "Vill de inte att jag skall komma genom den här examen eller?" sköljde över mig. Tack vare otroligt bra klasskamrater, med as bra pepp talks höll jag mig samman. Jag hoppade upp med ett lugn i huvudet och en tanke att jag gör det bästa av det här nu då och ser vart det tar sig. Myrtens ordinarie ryttare gav lite tips om att hålla huvudet kallt och ge henne tid, så det gjorde jag. Jag försökte vara stadig och inte gröa för mycket. Känna efter, då hon ändå är ett sto. Efter 20 minuter kändes det som att jag hade lite bättre koll på hur hon funkade. Och då skulle vi analysera, innan vi red lite rörelser som bakdelsvändning, skänkelvikning in i öppna och förvändgalopp. Det gick inte alltid hela vägen, men jag försökte analysera det så bra som möjligt efter åt, med både fokus på mig och hästen. Då denna del var klar var det sanningens minut. Där Marianne fick berätta att vi var den första halvklassen någonsin så länge hon jobbat med hippologen där alla var godkända på första. Vi var asglada och då vi fick våra papper sa hon några ord åt oss var. Åt mig lät det något i stil med: "Malin, Som fick ett mentalt sammanbrott igår men levererar precis lika bra som hela terminen dagen efter."

Jag var så glad och det var så härligt at höra just de orden då allting kändes skit. Nu är blocket slut och vi kommer skiljas från våra "giftemål" och skaffa nya i början av nästa veckan. So long dressyrblocket, vi ses igen i trean!

Från vänster i bästa grupp C: Paulina på Mattaking, Jag på Myrten, Jessika på Mazack, Mathilda på Dolce Tau, Emma på Don Rubin och Amanda på Carnau

Ha det bra nu! // Malin

Likes

Comments

Frågor är alltid välkomna och jag svarar på dem enligt bästa förmåga. Lägg till dem i kommentarfältet bara :)