chokladmousse med pepparkakssmak

Chokladmousse med pepparkakssmak, 4 port:

100 g choklad (jag använde 70%)
ev 2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
2 rumstempererade äggulor
kanel & kardemumma

pepparkakor

Börja med att smälta choklad och ev socker i ett vattenbad eller försiktigt i mickron. Låt chokladen svalna. Vispa undertiden grädden lätt och fluffig.
Blanda i äggulorna i den avsvalnade chokladen, ha i en i taget och rör om. Känns det som om chokladen kommer att skära sig, tillsätt en matsked vispad grädde, då brukar chokladsmeten gå ihop sig igen. Vänd försiktigt i chokladsmeten i grädden. Smaksätt med lite kanel och malen kardemumma. Smaka dig fram, jag började med ca 1 tsk kanel och 1/2 kardemumma.
Fördela i portionsglas och låt stå svalt till servering. Krossa pepparkakor och strö över precis innan de skall serveras. Ät och njut!

bild:Linnéa Seidel

linneasskafferi.se

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

_MG_2650

Ugnsbakad lax:

4 st laxfiléer
200 g smaksatt färskost (jag använde Philadelphiaost smaksatt med grillad paprika den här gången)
salt & svartpeppar
färska örter

Lägg filéerna i en ugnsfast form (har du alla vanliga i disken går det lika bra med en pajform, tydligen). Tag av locket på färskosten, krydda med salt och peppar. Rör om tills allt är blandat och färskosten är len och krämig. Fördela den på de fyra filéerna. In i ugnen i 200°C i cirka 20 minuter eller tills filéerna är klara. Hacka lite färska örter och strö över precis innan servering.

Servera med vad du gillar bäst. Ris, pasta, stekta grönsaker eller min favorit, broccolimos.

Bon appétit mina vänner!

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

linneasskafferi.se

Likes

Comments

Snabblagad kycklingpanna:

700 g kyckling
1 gul lök
10 st färska champinjoner
1 msk soya
1 burk färskost med vitlök och örter
ca 1 dl mjölk eller grädde
färsk basilika
salt & svartpeppar

Skär ner kycklingen i små bitar. Bryn den hastigt i en stekpanna. Lägg åt sidan. Skala och finhacka löken, skiva champinjonerna och stek allt i en klick smör. Ha i kycklingen i stekpannan. Blanda samman soya, färskost och mjölk/grädde. Bred detta över kycklingen. Salta och peppra.

Låt allt koka tills kycklingen är klar rakt igenom. Tillsätt ev mer vätska om det verkar bli lite torrt. Det går även bra att ställa in pannan i ugnen och låta den gå klart där. 225°C i cirka 25 minuter.
Hacka färsk basilika och strö över. Servera med råris och grönsaker.

linneasskafferi.se

Likes

Comments

Ingredienser

  • 4 portionsbitar torskrygg (à 140 g)
  • 4 dubbla folieark
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 4 msk örter t ex dill, persilja, gräslök eller körvel

Gör så här

  1. Tina torsken om den är fryst.
  2. Lägg ut foliearken. Lägg torsken på foliearken, krydda med salt och peppar. Lägg 1/2 msk smör på varje torskbit och strö på örterna.
  3. Förslut foliepaketen väl. Lägg paketen på grillen över direkt värme tills innertemperaturen är 56˚C, det tar 10-12 minuter.

Likes

Comments

Ingredienser:

100 gr nachos chips
500 gr nötfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 pkt creme chesse
1 dl grädde
3 dl riven ost


Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form och häll ut nachoschips och krossa med händerna.
Bryn köttfärsen, rör ner vatten och kryddmix, låt koka ett par minuter. Häll över chipsen. Rör ihop creme fraiche, creme chesse, grädde, ost, salt och peppar. Bred ut över köttfärsen. Toppa med 2 dl riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 25 min.

Likes

Comments

Ingredienser:

500gr falukorv
1 gul lök
1 msk paprikapulver
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 msk tomatpure
3 msk ketchup
salt & peppar


Slanta ellerskär korven i bitar, skala och finhacka löken.
Fräs i en rejäl klick smör. Pudra över paprika och mjöl, låt mjölet bli riktigt varmt innan du slår över 2dl mjölk.
Låt koka tills såsen blir tjock. Smaksätt med tomatpuré, ketchup. Ta mer mjölk om såsen blir för tjock. Låt koka 5 minuter.
Servera med ris

Likes

Comments

IMG_7911

Detta behöver du till 5-6 portioner:
ris
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

Till såsen:
2 msk smör
15 små färska champinjoner
4 msk kalvfond
5 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
2 tsk svartvinbärsgele
Salt & peppar

Riven ost till toppingen

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Skär den putsade fileen i 2 cm tjocka bitar och baka ut dem lite med handflatan. Stek dem i en panna med smör så att de nästan är helt genomstekta. Stek inte för många filebitar åt gången, för då kokar köttet, istället för att få en fin stekyta. Fördela köttet i små ugnsfasta portinsformar. eller i en stor form.

Då kan du börja med såsen:
Rensa svampen och dela till lagom stora bitar, fräs den i smör tills den får härligt gyllene färg, tillsätt fond, grädde & gele. Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar. Fördela sedan såsen över köttet och riv över lite av valfri ost. Och ställ in i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter, tills osten smält och köttet är genomstekt.

Serveras genast med ris.

jennysmatblogg.nu

Likes

Comments


Ingredienser (brownie):

150 g smör

2,75 dl strösocker

1,5 dl kakao

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 dl vetemjöl

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 160 grader.

2. Smält smöret på svag värme. Häll över i en bunke.

3. Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop.

4. Vispa ner ett ägg i taget.

5. Tillsätt till sist vetemjöl och blanda till en slät smet.

6. Täck en bakform med bakplåtspapper och häll ner smeten.

7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

När kakan svalnat helt blandade jag en burk karamelliserad mjölk med ca 1,5 dl salta jordnötter och hällde över kakan. Viktigt är alltså att man har en bakform med avtagbara kanter. Sist toppade jag kakan med en mörk chokladganache på 1,5 dl uppkokad vispgrädde som jag sedan blandade 150 g grovhackad mörk choklad i och rörde om tills chokladen smält helt. När den svalnat en aning så hällde jag den över kakan och ställde sedan formen i kylskåp. Snickerskakan är redo att avnjutas när ganachen stelnat.

mykitchenstories.se

Likes

Comments

Ingredienser (kakan):

3 stycken ägg

2 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2,5 msk kakao

150 g smör

70 g daim

50 g mörk choklad

Ingredienser (glasyr):

1 dl vispgrädde

1,5 msk kaffe

100 g daim

50 g mörk choklad

kokosflingor till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker luftigt och vitt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao ordentligt i en separat skål. Sikta sedan ner detta försiktigt i äggsmeten och blanda försiktigt med träslev eller slickepott.
  4. Smält smöret och häll ner i smeten.
  5. Smält den mörka chokladen och daimen tillsammans i microvågsugn eller över vattenbad. Viktigt att all kola i daimen smält ordentligt. Detta tar lite tid!
  6. Häll i chokladen i smeten och blanda försiktigt.
  7. Smörj en form eller bakplåt med höga kanter, täck eventuellt med bakplåtspapper och häll över smeten.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Kakan får inte bli torr. Låt svalna helt innan glasyren läggs på.
  9. Även glasyren behöver svalna ordentligt innan den görs så börja med den så snart kakan gräddats klart.
  10. Koka upp vispgrädden och häll i kaffet.
  11. Smält daim och mörk choklad i microvågsugn eller över vattenbad. Det gör inget om några bitar daimkola inte smält helt.
  12. Häll över chokladen i grädden och ha på låg värme under omrörning tills all daim smält och all choklad blandat sig med grädden.
  13. Häll över glasyren i en skål och låt stå i kylskåp tills den tjocknat. Rör om då och då.
  14. Bred glasyren över kakan och garnera med kokosflingor.

Likes

Comments

Du behöver:

150 g smör

4 dl socker

3 ägg

2,25 dl mjöl

6 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Smält smöret och låt svalna.

Tillsätt övrigt och rör bara precis tills allt blandats.

Häll smeten i en springform och grädda ca 20 minuter i 175 grader.

Skaka formen försiktigt så ser du om den är klar, den ska dallra lite i mitten...

Låt svalna.

Topping:

200 g mörk choklad

2 dl grädde

2 tsk espressokaffe

(kokos)

Värm grädden till kokpunkt.

Tag från värmen och rör ner kaffepulver samt hackad choklad.

Rör tills du har en blank choklad smet.

Häll smeten på kladdkakan och strö över kokos.

Ställ kakan i kylen.

Servera med grädde eller vaniljglass.


systrarnasdrommar.blogg.se

Likes

Comments