Header

Tänkte tipsa om två dunderbra filmer som jag och R sett nu de senaste dagarna. Båda två faller in om ett par av våra absoluta favoritfilm-kategorier. Filmer som utspelar sig under andra världskriget samt djurfilmer med lyckligt slut (viktigt med lyckligt slut!!!).

Tyska verklighetsbaserade filmen Nebel im August handlar om en pojke som hamnar på ett mentalsjukhus i andra världskrigets Tyskland. Där han först upptäcker och sedan försöker förhindra att det begås eutanasi på de mest sjuka (och sedan alla) patienterna där inne.

Brittiska filmen A street cat named Bob är baserad på boken av samma namn, och handlar om en drogmissbrukare som hittar en gatukatt och tar sedan hand om honom. Katten Bob (ni kan ju gissa varför filmen tilltalade mig till en början, hihi) hjälper även killen att bli drogfri och de blir ett oseparerbart par.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag har varit på min fösta sportmässa.

R skulle motvilligt stå och sälja lite cyklingsgrejer hos en av sina sponsorer vid Goexpo-mässan i Helsingfors. Och jag valde att hänga på. Vilket jag ångrar smått nu i efterhand med tanke på att det var 10+ timmars bilresa på ett enda dygn, men gjort är gjort. Jag fick dagen att gå iallafall, även om den gick långsamt ibland.

Det som intresserade mig mest under mässan var hästarna. Allt hästigt jag hann med under de timmar jag gick där var att titta på två hoppklasser, gå runt och kolla på det enorma shoppingutbudet (som jag nu sorgligt nog inte behöver längre) och inte minst klappa på en massa olika pållar. Det var nämligen hästar i olika raser allt från minishettisar till en frieser där för besökarna att hälsa på. De flesta hästarna tycktes inte riktigt gilla uppmärksamheten och stod bara och surade i sina boxar, men New Foresten och en häst vars ras jag faktiskt inte minns (krångligt namn) var väldigt fotoglada.

Sen var det ju en del annan sport att titta på också, men bland montrarna var det så sjukt mycket folk och en massa ursäktande finnar som kom med frågor och erbjudanden var och varannan meter. Så där vistades jag med andra ord så lite som möjligt. Jag kikade bara in hos R med jämna mellanrum för att se hur försäljningen gick för honom.

Och vet ni vad? Jag stod för hans största handel. En tunn cykeljacka (som jag dessutom fick till nedsatt pris för att jag känner honom) för 20€. Stilren och fin, och han fick dessutom en likadan. Så nu kan vi cykla runt och matcha i vår.

Likes

Comments

Nu har det setts två nya rekommenderbara filmer här i hushållet. Två filmer som kanske inte så många har sett, jag hade åtminstone inte hört talas om någon utav dem innan vi såg dem, och jag blev positivt överraskad av båda.

Filmen The Wave är en norsk film som handlar om en familj som bor i ett litet samhälle uppe i bergen. Där övervakas en spricka i fjorden Geiranger väldigt noga dag och natt för eventuell kollaps, vilket i sin tur orsakar en enorm tsunamivåg. Utan att säga något mer så vet ni säkert alla vad som kommer att hända och vad familjen ska försöka ta sig levande ur. Filmen baseras på ett möjligt scenario, då man med säkerhet vet att detta kommer att hända på riktigt i framtiden. Lite slö i början, men väldigt bra på slutet. 3,5/5 poäng.

Whiplash handlar om en kille som går på ett musikgymnasium och spelar trummor. Då får han turen att spela tillsammans med skolans bästa jazzorkester som leds av en väldigt speciell och sträng lärare. Han gör verkligen vad som helst för sin karriär och för att få spela som första trummis i musiktävlingar som skolan tävlar i, även fast läraren rent ut sagt plågar honom (och även resten av klassen) både fysiskt och psykiskt. Jättebra film på alla sätt och vis, och spännande från början till slut. 4,5/5 poäng.

Likes

Comments

Nu har jag varit framme med sax och sytråd på ett par knähöga stövlar jag köpte från ebay för typ 15€.

Jag är för snål för att köpa dyrare skor, och jag känner mina ben och dess lite konstiga form så väl så jag visste att var jag än köper så kommer jag att vara tvungen att justera bredden på stövlarna, så smartast att köpa det billigaste möjliga då.

Superenkelt att bara sprätta upp sömmen där bakom och fylla i med eget svart (och plus i kanten - stretchigt) tyg.

Så nu är de passliga och stretchiga och enkla att dra på sig. Win, win WIN!

Likes

Comments

Mjau! Här sitter jag och drunknar i förkylning. Jag jobbade i en timme idag innan jag for till chefen och slängde in handduken och bilade hem igen. Jag var nästan berusad av förkylning och det tog 3 gånger så lång tid för mig att utföra mitt jobb än vanligt.

Jag tänker sjukskriva mig imorgon också, minst! Värsta är att min jobbhälsovård ligger i Kokkola, så jag är tvungen att ringa ett potentiellt finskt samtal (men jag var lovad att de flesta som svarar där kunde svenska, men de flesta är ingen 100% garanti). Jag som hatar att ringa över huvudtaget. Jag pratade i telefon med R för första gången för bara nån månad sen, och då har vi varit tillsammans i över ett år. Det är ju skrattretande. Önskar han kunde ringa istället för mig, eller Bob. Bob skulle nog gladeligen göra det om han kunde.

Jag har också torkat hundspya idag, jippiii...


Hunden har funnit vetskapen om att man kan se ut på omvärlden genom fönstret.

Likes

Comments

Det är roligast att vara barn för evigt, men på den senaste tiden har jag vuxnat till mig lite. Trots detta är det nog utan tvekan roligast att bara ligga och bre ut sig på soffan framför teven utan att tänka på något mer än det man tittar på kvällarna i ända. Detta har iallafall Malena gjort den senaste veckan:

1. Sorterat och slängt alla miljoner reklamblad som vi dumpat på första bästa ställe när man kommer innanför dörren i flera månaders tid - köksbordet.

2. Besiktat bilen... eller egentligen var det pappa, jag satt bredvid och drack kaffe och väntade. Men bilen kom igenom iallafall.

3. Kokat en massa i vår nya crock pot. Det är en ytterst trevlig uppfinning och den har använts i princip till varje måltid vi gjort sedan vi fick den nu till jul.

4. Farit helt villigt och sova innan 10 varje kväll, samt fått kämpa för att ens orka vara upp till midnatt på helgerna.

5. Städat undan julen. Den är ju så jätteskoj att städa fram, men så jättetråkig att städa bort. Eller nästan bort, julgranen står fortfarande kvar, och just nu känns det som att den kommer att göra det i all evinnerlighet. Lyxigt till nästa jul isåfall.


Ridande Malena från i somras på fjordingen Raggi.

Likes

Comments

Jag och R har haft en "filmig" helg. Vi brukar alltid kolla en film på lördagarna, och oftast en på söndagarna också om vi har något på lager. De två vi såg nu i helg heter The light between oceans och A brilliant young mind.

The light between oceans utspelar sig på 1920-talet och handlar om en australiensisk fyrvaktare och hans hustru som önskar sig ett barn mest av allt i hela världen. Och efter ett par missfall, så råkar de ut för något så märkligt som att en båt med en död man och ett litet barn spolas upp på stranden vid fyren. Hur det slutar för dom och vilka jobbiga beslut de tar får ni reda på om ni tittar på filmen själva. En av de bästa filmerna jag sett på länge utan tvekan och även en smula sorglig på slutet. 4½/5 poäng.

A brilliant young mind såg vi bara för nån timme sen, så den har jag ännu färskt i minnet. Den handlar i stora drag om en brittisk, autistisk tonårskille som har en passion för matte och åker till Kina för att delta i ett matteläger, där det i slutet är uttagningar för en matematikolympiad. Av min beskrivning att döma låter filmen inget vidare, men den var väldigt fin och enligt R var det en av de bästa "autism-filmer" han någonsin sett. 4/5 poäng.

Likes

Comments

Nu är jag tillbaka, eller ska åtminstone försöka vara det. De flesta som läser detta kommer säkert från facebook eller från min gamla blogg - som jag valt att lämna. Den kändes råddig, och så var ju namnet lite... inte jag längre, och jag gick och störde mig på det hela tiden. Så ska se om Nouw är något för mig.

Kort och gott om mig själv (känns ju som att det är obligatoriskt i ett första inlägg). Malena var namnet, 22 år (har redan åldersnoja) och Nykarlebybo sedan ett år tillbaka. Mitt liv bestod mer eller mindre av bara hästar fram tills för ett år sedan och jag fick min fösta ponny redan som 10-åring. Sedan dess har ett antal pållar varit i min ägo, nu sedan arabkorsningen Pepsie, som tyvärr fick flyga iväg till hästhimlen i somras på grund av en olyckshändelse hos nya ägarna.

Men djurlös kunde jag inte leva länge (Pepsie flyttade i mars 2016), och i juni förra året flyttade väldens gulligaste hundvalp Bob hit. Bob är en mestadels svart pudelkorsning (dvärgpudel, bichon havanais, papillon och japanese chin - för er hundintresserade) som nu är på sin nionde livsmånad. Han är världens gosigaste hund och lyckades charma min käresta Rasmus nästan direkt trots hans enorma tvekan till hundhandel.

Jag och R träffades sommaren 2015 (på hör och häpna - tinder), blev tillsammans hösten 2015 och flyttade ihop vintern 2015/16. Och här sitter vi ännu.

Det är R som också triggat igång mitt cykelintresse. Till en början var jag fast bestämd med att jag inte skulle testa landsvägscykling i och med att jag finner vardagscykling extremt tråkigt. Men i somras lånade jag en cykel och hängde med R en gång och efter det blev det bara fler och fler gånger. Nu i höstas köpte jag också min egna (enligt mig svinigt dyra) cykel.

Jag kan absolut inte lova någon specifik mängd inlägg per dag/vecka/månad, då jag gillar kvalitetsinlägg som jag satsat tid på för att göra precis så som jag vill ha dom. Men jag ska försöka hålla mig någorlunda regelbunden.

Om ni har något "detta vill jag gärna att Malena ska skriva ett inlägg om"-önskemål är det bara att kommentera.

Hejdå tills vidare!


Bob tenderar att vara den som fotomodellar mest i vårt hushåll, även här i bloggen kan jag garantera. Detta åstadkom jag efter ca 50 suddiga bilder. Det är "Rasmus är på väg hem från jobb"-tider just nu så det var lite svårt att vara stilla.

Likes

Comments