Oj, oj, oj vänner. Vi är två veckor in på gymnasiet och nu börjar det bli tufft. Och jag vet, jag vet att jag är en liten etta och att jag bara ska "vänta tills tvåan då jävlar blir det jobbigt" och att jag "vet ingenting om hur skoltrött man kan bli" och så vidare... Jag skulle då inte heller mena att det är tufft i skolan eller att jag är just skoltrött, men onekligen trött.

En av de saker som fortfarande följer mig är tröttheten trots att de flesta andra aspekter av min depression faktiskt förbättrats markant. Men tröttheten hänger sig kvar, batterierna är inte riktigt fullt laddade än och jag begränsas fortfarande av min psykiska hälsa. Skillnaden mellan nu och förr - dvs när det var som allra värst - är att jag är medveten. Stor del av att bli bättre har för mig gått ut på att bli medveten, om nästan allt kring mitt mående, och främst av allt bli medveten om vad som ger eller tar min energi.

En bidragande faktor till varför jag blev så stressad och mådde så dåligt och varför det bara fortsatte att gå neråt, neråt, neråt var att jag inte uppmärksammade min bristande energi. Ju mer pressad jag blev desto sämre mådde jag och ju sämre jag mådde desto mindre energi hade jag. Varje dag blev det sämre, mina batterier bara droppade i procent, men ändå kämpade jag mig upp var dag och förväntade mig att jag skulle kunna prestera på 100%. Jag förväntade mig A i alla ämnen, förväntade mig förbättrade resultat på träningen, förväntade mig allt det en vanlig människa kan klara av. Men det var klart jag inte kunde. Mina procent tickade neråt, jag vaknade med 50% energi och jag kunde bara prestera 50%. Nästa dag vaknade jag med 40% och kunde bara prestera 40%. Ju lägre jag kom desto snabbare förlorade jag mer energi.

Min trötthet blev till ännu en, och kanske min största, energibov. Besvikelsen av att inte kunna leva upp till mina förväntningar för att jag helt enkelt inte orkade tog det sista som fanns kvar och innan jag visste ordet av det så kom den dag då jag inte orkade gå till skolan. Jag släpade mig upp från sängen någon gång på eftermiddagen, slängde ihop en sorglig liten frukost, hasade till soffan, såg ett avsnitt HIMYM, tog en nap, vaknade, åt middag och gick och la mig igen. Nästa dag hade jag lite mer energi, inte max, men det hade gått åt rätt håll i alla fall och då förväntade jag mig självfallet 100% igen, blev besviken igen, blev trött igen. Länge gjorde jag samma misstag utan att förstå varför det en dag kunde rasa för att nästa gå uppåt, tills det att jag såg en video av Hannah Hart på youtube.

Hart pratade om att veta sin energinivå, att inte förvänta sig en 100% prestatation om man bara hade 30% energi, att man var dag behövde vakna och känna av hur mycket man skulle kunna klara den dagen och bara planera in saker utefter sin energinivå. Om man inte hade maximal energi skulle man inte planera en maximal dag - det är dömt att misslyckas, och är man som jag och tampas med prestationsångest kommer besvikelsen av det misslyckandet stjäla än mer energi.

Under sommaren var det inte så mycket av ett problem, då tar man ändå dagarna som det kommer utan att behöva reflektera alldeles för mycket på det, men nu när skolan har dragit igång igen känner jag av tröttheten och det blir återigen relevant att vara medveten om min energinivå och också vara tillfreds med att det inte alltid är som jag vill att det ska vara. En dag kanske jag vaknar och helt enkelt inte orkar ta mig till skolan, då får det vara så för den dagen, nästa kanske jag orkar gå till skolan, träna och träffa en kompis - och då ska jag nyttja det. Ibland kanske skolan eller annat kommer i kläm, men det är värt det, det är alltid värt det, så länge jag mår så bra som jag möjligtvis kan, så länge jag överlever.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Vardag

Or more like a few hot months sen jag senast skrev en ynka stavelse på denna blogg, men guys, nu är jag här igen. Oj vilka månader det har varit! Jag har sommarjobbat, jag har börjat gymnasiet och jag har blivit otroligt, svindlande kär! Så där som man blir i film och precis så som det är i film, men lite av det tycker jag vi kan behålla till fantasin för stunden.

Sen har jag alltså börjat på stora, grymma, skrämmande gymnasiet och det visar sig att det inte var något att oroa sig för. Sista månaden innan skolstart var jag så nervös och hade så mycket ångest att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Jag kände att jag inte kunde börja på gymnasiet, inte under några omständigheter kunde jag utsätta mig för den pressen och stressen igen, aldrig, aldrig aldrig. Jag googlade på sabbatsår och praktikplatser - alla alternativ kändes mer relevanta. Sen sommarjobbade jag på Flottsbros kyrkogård nio timmar om dagen i tre veckor och innan jag visste ordet av var det dags att börja gymnasiet och i allt mitt arbetande hade jag helt glömt att vara nervös. Så jag strosade in, träffade mina härliga mentorer, min ännu härligare klass och strosade hem med ett leende på läpparna. Nu har snart två månader gått och jag är så nöjd och så glad i min klass, med mina ämnen och mina lärare! So far soo good helt enkelt.

​Please excuse my absence! Den tid jag inte spenderat med hjärtat mitt har jag dedikerat åt att planera hur jag ska hantera naturlivet och ta studenten om tre år med min psykiska hälsa i behåll. Jag måste ändå påstå att det tar sig, som mordbrännarn sa, vilket betyder att jag kan vara lite mer aktiv här! Keep an eye out...

Likes

Comments

Tipsinlägg, Resa, Inspo

År och dagar har gått sen veckan i Barcelona tog slut och här har det rådit radiotystnad trots utlovat inlägg om lägenheten osv. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, för nu har jag lyckats slänga ihop ett Barcelona Top 10 där alla mina favoriter från semestern är med, för att uppdatera om vad jag höll på med för hyss men också för att tipsa om vad man absolut MÅSTE göra om man någonsin befinner sig i Barcelona!

Barcelona top 10 nummer 10 blir bästa Stekarresor.com och lägenhet Barcelona 2. Superfin lägenhet med perfekt läge, nära till tågstationen, Citadellparken, stranden, Picasso-muséet och La Rambla! Jag kommer från en familj som mycket hellre hyr lägenhet och kirrar biffen på egen hand snarare än att åka på all-inclusive. Det har sina fördelar, man får uppleva så mycket mer av staden om man bor såhär!

Första kvällen bega vi oss till Gourmet Tapas by Sensi efter att ha blivit tipsade av en av mammas jobbarkompisar som nyligen varit i Barcelona och nu tipsar jag alla er! Härligare atmosfär och godare tapas får man leta efter, snyggare servitörer kan också bli svårt att hitta.

Flax & Kale hade Lova kollat upp och menade att det såg ut att vara Barcelonas bästa frukostställe, hur det är med den saken kan jag inte svar på då vi kom 5 minuter för sent till frukosten, deras lunch var dock fantastisk! Även här extremt mysig lokal, bra service och fruktansvärt goda smoothies.

En 20 minuters morgonpromenad från lägenheten fann vi Barceloneta Beach! Mycket härlig strand, omringad av resturanger, caféer och glasstånd. Man kan välja mellan att hyra solstol och parasol eller lägga sig ner i sanden, vilket man än väljer lever man life!

Vad som bidrog till Barcelonetas charm med ca 90% var Makamaka! När magen började kurra på eftermiddagen slängde man på sig sina shorts och hasade upp, korsade strandpromenaden och slog sig ner på uteserveringen. Bra musik, extremt fint urval av vegetariska alternativ, härlig färskpressad juice, utmärkt service. Beställ ceasarsalladen, deras vegetariska burgare, shark bite-juice eller bara deras original fries!

Här togs det av någon anledning inga bilder så ni får lita på mina ord när jag säger att det är DRÖMMEN för en sminkgalning som jag. Där finns allt! MAC, Chanel, NYX, Urban Decay och alla vanliga s.k drugstore brands. Hade plånboken tillåtit det hade jag spenderat hela veckan där inne, verkligen värt att besöka!

Detta är kanske inget att rekommendera för den höjdrädda men vill man verkligen få en överblick över staden och uppleva den till fullo bör man ta sig en prisvärd tur och retur från/till hamnen vid Barceloneta till/från Miramar - Montjuïc-berget - med Montjuïc Zip Line, svincool upplevelse!

I brist på frukost på Flax & Kale begav vi oss till ännu ett ställe min kära syster kollat upp - Trópico BCN. Här har vi nog verkligen Barcelonas bästa frukostställe. Fantastiskt god mat, OTROLIGT goda smoothies och suverän service. Även här mycket härlig atmosfär, mysig musik och väldigt instagramvänlig lokal!

Barceloneta och Makamaka i all ära men tävla med Sitges fina vita sand och klara azurblå hav kunde de inte göra. Hit måste man verkligen åka, M Å S T E! Staden må vara det finaste jag sett, även här kantas stranden av kiosker, caféer, resturanger och hotell. Fem minuter från lägenheten fann vi tågstationen och ca 60 minuter senare hade vi färdats till Sitges. Mycket, mycket värd utflyckt, hade vi inte varit här sista dagen hade vi nog kommit tillbaka varje dag!

Veckans höjdpunkt - Creps al Born! Om du ska till Barcelona och inte har planerat att komma hit kan du lika gärna stanna hemma, detta ställe är allt. Vi kom för crêpes men stannade för allt annat. Musiken, drinkarna, servitörerna, atmosfären - det hela var verkligen en upplevelse. Jag blev kär i en bartender, en bartender blev kär i mig - olyckligtvis två olika - men lika glad var jag för det för därifrån kunde man varken gå ledsen eller besviken.


Ja folket, detta var min sammanfattning och mina varmaste urplock av tips och rekommendationer från vår vecka fylld av nya härlighet. Nedanför finns ännu fler bilder från resan, klicka på dem för att förstora!

Tack till min fantastiska familj som bjöd på sällskapet oh speciellt tack till Lova som var veckans fotograf!

Likes

Comments

Vardag, Tipsinlägg

Idag 15:50 bar det av mot Barcelona! Efter vad om kändes som oändliga timmar i ofantlig obekväma flygplanssäten landade vi i kvällssolens härliga 24 grader på Barcelonas flygplats och tog buss till lägenheten som vi hyr via Stekarresor.com och ska befinna oss i den kommande veckan. Den är helt fantastiskt mysig, jag och min storasyster är redo att flytta in permanent, imorogon när dagen erbjuder bättre ljus ska det vankas bilder!

Jag är helt förälskad i staden. Bussen från flygplatsen rullade in i området Borne ungefär 20:30 denna söndagkväll men överallt var affärerna öppna och folket på språng. På väg till lägenheten sprang vi på en liten grupp som stod och spelade musik och dansade på ett litet torg och även nu i skrivande stund - kl 01:31 - kan man höra människor på gatan.

Efter det att vi anlänt till lägenheten tog jag och Lova oss an uppgiften att utforska området med hjälp av Yelp och hittade pärlan Elsa y Fred, en fantastiskt fin liten resturang precis runt hörnet med superbra omdömen och än bättre mat! Vi beställde varsin gudomlig Steamed Sandwich med bacon, saltgurka, grön lök och lite såser. Kan varmt rekommendera stället och rätten till alla som har möjlighet att ta sig hit! Fantastisk upplevelse.

​Nu är klockan alldeles för mycket, jag måste ju trots allt vara utvilad för stranden imorgon och allt vad Barcelona har att bjuda på!

Likes

Comments

Vardag

Efter en minst sagt sjuk midsommarhelg och välförtjänta 12 timmar sömn har jag tagit mig samman för att försöka beskriva de senaste dygnen. Vi installerade oss i lilla stugan och sov några timmar för att stiga upp, sminka oss alldeles för länge, hämta Isa vid färjan alldeles för sent och därför behöva slänga i oss en mini-lunch och ta löpet till midsommardansen. Efter lite små grodor och en förstaplats i säckhoppning (svinstolt svar ja) bar det av hemåt igen för lunch nummer 2, sedan tog vi ett kort nakendopp, följt av påklätt dopp, följt av än mer fix och sminkning. Sedan blev vi upphämtade av en främling i en gammal Volvo föra att ta oss till en fest hos en annan främling. Där träffade vi hela Ljusterös ungdom samt världens härligaste 91:a och jag jagad Fia genom skogen. Sedan promenerade vi hem och i natten, sjöng lite Håkan och tog det årliga nakenbadet medans solen lågsamt började klättra upp i öst.

Dagen efter bjöd bästa Felix ut oss på båttur i den plötsliga tropiska så mina kära vänner fick se än mer av skärgården innan deras hemfärd. Efter båttur blev det lite klippbad där Isa chillade kant i båten och agerade mästerfotograf, sen bar det tyvärr av hemåt för Malin, Isa och Fia. Men ingen nöd gick det på mig för på kvällen blev den än mer bad och lite vattenskidor till och med!

Man kan väl sammanfatta detta som en sjukt bra helg. Vi levde midsommaridyllen i skärgården, åkte runt på traktorflak och gick på fest, nakenbadade mitt i natten, åkte båt och vattenskidor, badade på klippor och allt detta med det bästa tänkbara sällskapet! Hur ska vi toppa detta till nästa år?

Likes

Comments

Här har uppdateringen varit under all kritik, särskilt eftersom jag varit nästintill sysslolös sedan skolavslutningen, men uppryckning ska det förhoppningsvis bli! Kl är i skrivande stund 20:29 och jag, Malin och Sofia tuffar fram genom Stockholms skärgård på väg till Ljusterö där årets midsommarfirande ska spenderas, efter mycket om och men har vi fått ihop hela tre dagar där alla är hemma och kan ses. Lätt var det inte, men fint ska det nog bli, särskilt när Isa anländer imorgon!

Stackars Fia agerade fotograf och fick ej medverka på bilderna ):

Likes

Comments

Vardag, Livet

Vänner, vänner, vänner! Vilken vecka det har varit, min sista vecka i grundskolan och min storasysters sista veckan på gymnasiet. Veckan började i tisdags med en sista minuten firsörtid och sedan supermysigt balfix hemma hos Fia.

Sen bar det av mot självaste balen som var mycket roligare än vad jag faktiskt förväntat mig. Roligast av allt var att får vara så otroligt snygg!

Två dagar senare var det dags för skolavslutning, något då extremt härligt men i stunden också väldigt sorgligt. Min tid på högstadiet har varit övergripande dålig. Det har varit onödigt drama och bråk, mycket irritation och stress och lord knows att jag näst intill sålt min själ till satan för betygens skull. Men där i klassrummet för sista gången kickade mina graduation goggles in och plötsligt kändes det som alldeles för snart att lämna denna trygga lilla kokong och börja en ny skola fylld av främlingar. Jag drog mig undan för att gråta en skvätt på skoltoan. Insikten att jag aldrig igen skulle behöva gråta därinne fick det att kännas lite bättre.

Och så igår, sist men inte minst, tog min kära storasyster studenten. Något som hon är sjukt värd och som såg ut att vara väldigt kul, bara tre år kvar tills det är min tur!

​Veckan har varit mycket kul men också känslosam. Jag tror inte jag sovit mer än 5 timmar en enda natt vilket inte är optimalt för en person som är trött i grunden. Men nu har mitt tredje sista sommarlov påbörjats och sova ska jag mycket av. Tack till alla som gjort min vecka och som varit i mitt liv de senaste fyra åren, på gott och ont, nu får vi vila ut oss och få en nystart i höst.

Likes

Comments

Vardag

Idag var ingen vanlig dag för idag bestämde sig Gud för att straffa mig för alla mina synder och skicka en syndaflod till härliga Sätra IP, på vår årliga friidrottsdag. I ösregn och 8 grader tvingade min kära mor ut mig för att visa god anda inför idrottsläraren och säkerställa mitt A. Kl 9:00 började flickornas längdhopp och andan var allt annat en hög. 9:30 fick lärarna nog och gav oss lov att genomdränkta vandra hemmåt i kippande skor och droppande jackor.

Efter att ha försökt återställa kroppsvärmen i duschen såg jag fram emot min lediga dag! Igår skrev jag nämligen grundskolans allra sista prov och blev officiellt helt klar, vilket innebär att jag inte skulle behöva plugga idag. Först gjorde jag ett litet snack, kollade på senaste avsnittet av KUWTK och fullständigt njöt av friheten - jag hade inget att göra! 20 minuter senare när avsnittet tog slut kom samma tanke igen fast i ny form - jag har inget att göra?

Detta år har jag verkligen satsat på skolan men också på mig själv och mitt mående, all tid jag inte behövt lägga på skolan har gått till att vila och ta hand om mig själv, det runt omkring har tagits bort och satts på väntelista. Nu har alltså en av dessa två delar tagit slut för 12 veckor framåt och jag har inget att göra? Allt som jag brukade göra på min friitid - träna, träffa kompisar, gå på friidrott - har jag tagit bort. Jag känner mig lite vilsen, vad ska jag göra med all tid? Ska jag börja sticka? Lära mig spela gitarr? Läsa en bok? Jag kan inte ligga och kolla instagram i 12 veckor i alla fall det är ett som är säkert. Men först ska jag nog ta mig en varm choklad och bli torr igen!

Till skillnad från sol var stil ingen bristvara i alla fall som ni kan se.

Likes

Comments

Vardag, Inspo

Jag önskar att jag kunde säga att avsaknaden på inlägg berodde på att jag varit allt för upptagen men det är snarare motsatsen. I brist på intressanta saker att skriva om (och ork ibland om jag ska vara helt ärlig) har jag tagit en liten bloggpaus som man kallade det 2007.

Idag har jag återvänt från de döda och tagit mig ut i storstaden Stockholm för att uppleva Namaste festivalen i parken som i folkmun kallas Kungsan. För att vara ännu mer ärlig var vi mest där för alla food trucks, men allt annat var också supermysigt och fint. Vi valde att testa på trucken med loggan "Funky Chicken" mest för namnet men också för att deras kycklingburgare hade mangocurry-dressing. Det är något visst med mat från foodtrucks, en slag genuinitet som man inte kan återskapa i en riktig resturang, stämningen är också något som inte riktigt går att få på andra ställen.

Maten var supergod, sällskapet ännu godare, efter det vankades shoppingtur på Stockholms gator. Om ni missade det ses vi kanske nästa år och om ni var där så vet ni vad jag pratar om! Rekommenderar starkt för alla intresserade, att uppleva och lära sig om andra kulturer har aldrig varit så viktigt som idag och vem takar nej till indisk mat?

Likes

Comments

Vardag

För er som bor under en sten och inte har kontat med omvärlden förutom via min blogg så vill jag informera om att det var Valborg igår - en dag då folk blir redigt fulla och ägnar sig åt pyroteknik. Eftersom jag inte ens skulle peta på alkohol med en pinne blev det snarare middag och gott sällskap än smuggelvodka och brasa. Men minst lika mysigt hade vi det nog för det. Det blev pizzabak, alkoholfria drinkar och cakepops från Nattbagaren. Efter det blev det lite brasa endå och lite oväntat sällskap.

Likes

Comments