Header

En av livets mest magiska ögonblick upplevde jag just ikväll. Vi satt på stranden för att se solnedgången, och så långt där borta, ser vi fenorna. Vilda valar, som under den här tiden på året förflyttar sig från Galapagosöarna till Antarktis. Hjärtat ville flyga iväg av lycka. Jag har en något oförklarlig kärlek till valar, och när jag var liten tänkte jag mig att själen såg ut som en, låter fortfarande rimligt tycker jag. I säkert 20 minuter såg vi dem, magi.

En båt till vänster, en valfena till höger.

Stora valkramar från mig, i en bungalow någonstans utanför Máncora - Peru. 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

I skrivande stund sitter jag i en soffa på vårt hostel i Baños, Ecuador. Tre hela dagar har vi spenderat här, och jag har både överlevt en något extrem raftingupplevelse, träffat ett gäng väldigt härliga människor och idag gungat på en gunga - mitt i bergen. Pirr i magen. Just nu fördriver vi tiden och inväntar en nattbuss som ska ta oss till kusten igen, äntligen! Ser fram emot att spendera några dagar vid havet. Kärlek!

Likes

Comments

Tre pojkar i Kunasamhället Tupile, på San Blasresan. Troligtvis min favoritbild från tiden i Colombia. Bilden är inte arrangerad, den bara hände. 

Likes

Comments

Det är sista morgonen i Ecuadors huvudstad, innan vi åker vidare söderut. Efter en lång resa från Cali anlände vi Quito i tisdags och vi har haft fantastiska dagar här.

Känner mig uppe i det blå, Ecuador har liksom redan tagit sig en speciell plats i hjärtat. Människorna och naturen har framkallat så många "wow" på bara dessa dagar, och jag har flera gånger upptäckt ett leende på mina läppar.

Den första dagen gick vi på en stadsvandring och fick en överblick över Quito, som för både mig och Daniel nog är favoritstorstaden såhär långt. Efter en natt ute med en väldans massa dans och nya bekantskaper gick vi upp med 4 timmars sömn i kroppen för en tur till Quilotoa, en vulkan som en dag kollapsade och bildade en sjö, mitt i bergen på ca 3500möh.

På väg tillbaka till huvudstaden fick vi hälsa på hos en familj som bodde i ett litet hus av halm, och där inne fanns ca 150 marsvin, krypandes på golvet. Varför? En anledning är värmen, om 150 djur andas samtidigt höjs såklart värmen. De säljer de också på marknaden, men äter endast marsvin en gång per år. De berättade också att de kan förflytta en sjukdom från människa till marsvin genom att dra marsvinet mot kroppen. Helt plötsligt dök också en kattunge upp, och ett par hundvalpar. Blev bemötta med sån värme av paret som bodde där och det var en väldigt speciell upplevelse!

Kameran har mest fått stanna på rummet, men tänkte dela med mig av lite bilder från telefonen i en salig blandning från de senaste dagarna. Idag lämnar vi som sagt huvudstaden och åker vidare mot Baños!

Likes

Comments

En av dagarna i vackra Salento gick vi till en kaffeodling, en ca 45 minuters promenad från Salento Town. Salento är ett litet kaffeparadis tack vare de perfekta förutsättningarna för kaffeplantorna, och som den kaffeälskare jag är var det såklart värt ett besök!

Don Elias är en relativt liten och familjedriven kaffeodling som producerar 100% organiskt kaffe. Ungefär 8000 plantor finns på odlingen, och på turen vi gick som guidades av självaste Don Elias barnbarn, fick vi veta massor om processen och odlingarna.

En chiliväxt, som inte bara används för att äta, utan också för att hålla insekter iväg från kaffeplantorna. Vi fick prova, den var stark minst sagt. Avocado-, ananas och plátanoträd ger skugga till kaffebönorna och drar även de till sig insekter. De hjälper också till att ge näring genom kompost, och plátanoträden innehåller mycket vätska som kaffeplantorna kan ta upp. Naturen används för att hjälpa naturen, så inspirerande och smart.

Två gånger varje år ska bönorna skördas, i 2-3 månader varje gång. April och maj, samt i november och december. Ca 8 personer hjälps åt, allt plockas för hand och arbetsdagarna är 12 timmar långa. Här hjälper både familjemedlemmar och personer från andra odlingar till.

Den första delen i processen från att bönorna skördats till att de blir till kaffe, är en handdriven maskin som tar bort skalet. Bönorna åker från maskinen ner i ett "bad", där de ligger i blöt i ca 24 timmar. De bönor som flyter är av dålig kvalitet, och Don Elias kaffeodling säljer inte dessa. Kvalitet framför kvantitet! Efter detta hamnar bönorna på torkning i ett "växthus" eller på ett tak under allt mellan 8-30 dagar. Sedan tas det andra skalet av och bönorna är klara för rostning.

De rostas i en torr panna och här ser bönorna ut som vi känner till dem! Mörkrostat kaffe är såklart rostat längre, och har ofta en starkare smak, men innehåller mindre koffein än ljusrostat då processen bränner bort en del av koffeinet.

Malning. Även detta sker för hand.

... och till sist fick vi smaka på en kopp riktigt, organiskt, fantastiskt gott kaffe. Kände mig så inspirerad när vi började promenera tillbaka till hostelet. Hur naturen används istället för gifter och hur mycket jobb det ligger bakom den maten vi (borde äta) äter. Inte är det konstigt att visst kaffe är billigare än det andra, liksom allt annat vi konsumerar. Att det kaffe vi vill köpa ibland är dyrare, beror såklart på att odlingarna inte producerar lika mycket på grund av yttre omständigheter som väder och klimat, det är ganska så logiskt. Önskade här att jag kunde proppa ner en massa påsar av bönor och ta med hem, men ryggsäcken ska bäras runt i några veckor till, så minnet och ny kunskap får räcka. 
Kram!

Likes

Comments

I skrivande stund sitter jag på en hostelbalkong i Cali, Colombia. Det är vårat sista riktiga stopp innan vi tar oss över gränsen till Ecuador, och vi har haft några spännande och väldigt bra storstadsdagar. Äntligen provat på salsa, blivit utmanad med spanskan i ett språkutbyte, druckit mojitos och ätit gott.

Idag är jag trött, i kroppen och knoppen. En kväll förra veckan pratade jag och Daniel om saker vi lärt oss under resan såhär långt, och jag tänkte direkt på det faktum att känslor liksom kommer och går som vanligt men blir så otroligt starka - till skillnad från när man är hemma. Lyckan jag känner av friheten, kulturkrockarna, musiken, naturen eller bara en helt enkel kväll på ett fint torg, är så stark att det kan spritta i hela kroppen. Men dagar som denna, när känslorna tar en åt andra hållet, blir kanske ännu lite tyngre än när jag befinner mig i mitt trygga bo i Falun.

Kanske beror det på att det inte finns möjlighet att fly, fly dit man vanligtvis gör när det känns som det mesta är tungt. Känner mig fri på resande fot, men har inte mina frizoner. Känslorna kommer ikapp på ett annat sätt. Hemma står skogen alltid öppen när det behövs, eller något så simpelt om ett eget rum. Och såklart enkelheten och tryggheten hos familj och vänner. Här är det ständigt människor runt omkring, oftast sover man tätt inpå personer som man aldrig tidigare träffat, bara en kort bussresa är fylld med så mycket intryck och det är svårt att slappna av helt och hållet. Ständigt en tanke på det som komma skall, att väskan snart ska packas igen och att det är dags att flyga vidare. Vissa stunder känns det kittlande, just nu lite tungt.

Ja, just nu längtar jag hem. Eller "saknar hemma" är en bättre beskrivning. Fast så vet jag, att det kommer vända igen. Kanske ikväll, kanske imorgon, eller om ett par dagar. Och något mer jag vet är att om ett par månader, när jag är i Sverige igen med frizonerna ständigt tillgängliga, kommer jag sakna detta. Friheten av att använda samma kläder gång på gång, bära runt på en tung ryggsäck, ständigt fyllas med nya intryck och inte veta vad som händer härnäst. Det är himlans enkelt egentligen. Bara att låta topparna få vara toppar och dalarna dalar. Är tacksam att jag har något att sakna eller längta efter där hemma och tacksam för att jag kommer ha detta att tänka tillbaka på, berätta om, skratta åt och drömma om. Och så dessutom, att min kloka rese- och livskamrat finns bredvid, att vi gör den här knasiga och underbara grejen tillsammans. 

Imorgon lämnar vi Cali och åker mot gränsen till Ecuador, och på tisdag anländer vi förhoppningsvis till Quito! Colombia har varit fantastiskt, nu ser vi fram emot ett nytt land och ännu mer natur - enligt planen! (Förresten, nu har en månad av resan gått. Knasig tanke.)

Kram och kärlek, från en balkong i Cali - Colombia. <3

​Smutsiga fötter och planering för nästa stopp på resan - Ecuador.

Likes

Comments

Ibland kommer man till en plats, och det känns direkt att man trivs.

Så var det igår när vi anlände till Salento, en liten stad i bergen ca 8 timmar med buss från Bogotá. Även om vi bara stannade i två nätter i huvudstaden, finns det liksom inget bättre än att komma ut, gå på mysiga gator och ha bergen runt omkring sig. Mer och mer inser jag att det är på sådana platser jag trivs som bäst. Vi spenderade kvällen på det mysiga torget med två danska tjejer som vi träffade under bussresan, satt på hostelbalkongen med ett otroligt månsken och njöt av tystnaden.

Den första dagen i Salento var det självklart att göra den klassiska vandringen till Valle Cocora, där världens högsta palmträd har sitt hem. Vi knatade till torget på morgonkvisten där en jeep plockade upp folk och körde till starten av vandringen. Så himla grönt och fint överallt!!

Solen sken på oss, och den första delen av vandringen var otroligt fin och platt (till skillnad från nästa del, hehe), vi korsade forsen flera gånger över skakiga broar och stötte på några fina hästar! Att ta sig runt med häst är ett alternativ och det ser så himla mysigt ut.

Efter en väldigt lång uppförsbacke, där jag för första gången på resan faktiskt kände av höjden i lungorna, såg vi dalen nedanför oss. Grönt!

Här är dom! Världens högsta palmer; Quindio Wax Palms. Promenerade runt ett tag i den fantastiska miljön och fick andan tillbaka efter promenaden upp...

Eva och en väldigt fin häst! 

Några timmar senare återvände vi till platsen där vi började och en jeep tog oss tillbaka till torget i Salento, en väldigt fartfylld och rolig resa med Daniel och ett par till stående bak på bilen, en halvgalen Colombiansk familj som inte slutade skratta och tjoa och det var helt enkelt väldigt god stämning i den lilla jeepen. (Mannen i ponchon berättade också att han inte var kall, han gillade bara färgerna på ponchon, Colombias flagga.) Sånt gillas!

Stora kramar från lilla jag.

Likes

Comments

Hej och hallå från mig, just nu i Colombias huvudstad Bogotá! Det har varit segt på internetfronten, och vi förflyttar oss ganska kontinuerligt. Bloggen hamnar lite på efterkälken, men så får det vara. Är det något jag lärt mig här i Colombia är att det inte behöver vara så komplicerat, saker och ting händer när de vill och det löser sig på ett eller annat sätt.

För att hamna i någon typ av ordning och reda, tänkte jag här dela med mig av några fler bilder från San Blas-resan, även om det var ett tag sedan nu. En av dagarna stannade vi på en ö där Kuna-samhället Tupile ligger.

Något som fastnade hos mig, var det som vår underbara guide Deeps berättade en kväll på ön. Kuna-Befolkningen är otroligt öppna inför sexualitet. Det är inget som det läggs någon värdering i på öarna, utan först om de åker till fastlandet. Det är där dömandet finns. Vi har mycket att lära av varandra. 

När vi gick runt i byn slogs man av hur mycket barn det var i jämförelse med äldre. Vi fick här berättat för oss att det helt enkelt beror på att de gifter sig och får barn ofta redan vid 14 års ålder. Försöker förstå, men det är svårt, för att det är så otroligt långt bort från hur det är för oss. Ett barn, som blir vuxen när hon fortfarande är ett barn. Ett barn som blir vuxen för ett annat barn.

Dessa bilder är får förmedla hur det var när vi i ett par timmar lekte med några av barnen på en bakgård av stället där vi bodde, rörelseoskärpan får tala. De spred en hel ocean av energi, glädje och värme och här vågade jag för första gången på resan använda några av orden jag kan på spanska, för att det liksom inte spelar någon roll om det blir fel. Verkligen ett speciellt minne, kan inte låta bli att le när jag ser tillbaka på bilderna. 

Likes

Comments

Det var ett tag sedan nu, och mycket har hunnit hända. Äntligen har jag tid (och wifi) att sitta ner och kika på alla bilder, och fundera över den senaste veckan - som varit helt fantastisk. Umgås med underbara människor, får uppleva natur som jag aldrig tidigare sett och bli omfamnad och uppfylld av ny kultur. Resandet börjar kännas som någon slags rutin nu, om man ens kan säga så, det blir som en annan typ av vardag. En väldigt spännande, utvecklande, tidvis jobbig och tidvis helt magisk vardag- precis som det ska vara! Ju mer man kommer in i det - desto lättare är det att njuta.

Här kommer en liten update om vad som hänt under den senaste veckan!

----

Från Panama tog vi oss, med San Blas Adventures, under 4 dagar över havet till Colombia. Vi spenderade tid på fantastiskt fina öar, snorklade, åt kokosnötter, träffade kunabefolkningen, fick sova i hängmattor (hade för övrigt min bästa natts sömn någonsin just i en sådan på en av öarna), och äta underbar mat tillsammans med 27 andra människor på resande fot. Här kommer ett gäng bilder!

Efter två timmar i en jeep på de krokigaste och brantaste vägar jag har sett, kom vi fram till Carti där båten skulle avgå från. Träffade gruppen, såg till att väskorna var vattentäta och några kunde inte hålla sig för att spela lite musik

Första ön som vi kom till, Coco Bandera. Alltså. Behöver inte säga så mycket tror jag. Gick rakt över ön på typ 90 sekunder, och här skulle vi sova första natten, i hängmattor. På Coco Bandera fanns en Kuna/Guna-familj (Gunaindianerna är en av Panama/Colombias ursprungsbefolkning), som hjälpte guiderna att ta hand om oss, sålde kokosnötter, dricka och hantverk. På just denna ö funkar det så att det är olika familjer som turas om att ta emot grupperna, så att fler har en möjlighet att tjäna pengar och visa delar av deras kultur! Färgsprakande och välkomnande. <3

Fantastisk första kväll med magisk solnedgång.

Somnade här. Hade i mitt huvud räknat med att det skulle bli en ganska lång natt, förberett med hörlurar och böcker nedanför hängmattan och tänkt att jag nog skulle kunna se soluppgången utan ett larm på telefonen. Bäddade ner mig, och somnade efter sisådär två sekunder. Hade sedan en av de bästa nätterna i mitt liv och vaknade långt efter soluppgången, när frukosten började förberedas. Ska i framtiden alltid välja hängmatta framför säng... ;)

Bild 1 = Frukost! Bild 2= Toalett och dusch!

Dagen därpå åkte vi till ett av Kuna-samhällena på en annan ö, och fick umgås med fantastiska barn i några timmar. Så mycket glädje och värme. Det får bli nästa inlägg, har en hel del bilder att visa!

Skickar massor av kärlek från ett annat hostelgolv, denna gången i Cartagena- Colombia. xx

Likes

Comments

(Skriver detta sittandes på ett golv på ett hostelrum i Casco Viejo - Panama City, precis under en fläkt som blåser mitt hår ungefär som Carolas under "Fångad av en stormvind", eftersom det är den enda något svala platsen.) 

Panama City är en stad där jag slagits av kontrasterna. Vänder man huvudet åt ena hållet, reser sig skyskrapor högt. Riktar man blicken åt andra hållet är det fallfärdiga hus, och en klart mer primitiv vardag man ser, men också en fantastisk blandning av människor, mycket musik och fina gator. 

Vårat hostel (Lunas Castle Hostel) ligger i Casco Viejo, som är den gamla delen av staden. Skyskraporna är på något sätt som en tavla, som finns där i bakgrunden. Här känns det som att man kommer nära vardagen, den syns på något sätt så tydligt. 

Igår kväll satt vi på hostelets terass och tog den första ölen för resan, och mitt emot finns ett hus som kanske bäst kan beskrivas som ett lägenhetshus. Människor i alla åldrar gick runt på balkongerna, en ung tjej stod med sin mobil i mörkret och det var bara skärmen som lyste upp hennes ansikte. Kanske var hon i samma ålder som min lillebror, så lika, men födda på så olika ställen i världen. I ett fönster såg jag att någon tittade på TV, och i ett annat öppnade en person en kylskåpsdörr. Kvällsfika, kanske.

Ur högtalare från en av lägenheterna strömmade spansk musik, med ett sådant tryck att vi inte kunde låta bli att fundera på vad det var för superhögtalare som användes. Musiken blev som ett soundtrack, med rytmer som är svåra att sitta still till.

På bottenvåningen fanns ett rum där dörren stod öppen, någon dansade, och det gick att urskilja att hon hade publik. Det känner jag igen, de där uppvisningarna som jag skulle ha för familjen då och då, när jag var lite yngre.


Någon annan tog in tvätt från tvättlinorna som täcker en stor del av huset, och slog sig sedan ner på en stol för att röka. Det var som en filmscen, med kvällsljuset och musiken. Filmscenen är dock deras vardag, en söndagskväll här i Casco Viejo i Panama City. Jag kan inte låta bli att fundera på hur vardagen ser ut i den andra delen av staden. 

Over 'n out för nu, kärlek från Panama City - Panama - Centralamerika. 

Likes

Comments