Jag kunde inte fått en bättre praktikplats än vad jag fick. Jag kom väldigt bra överens med personalen och pedagogerna och nästan ännu bättre överens med barnen. Det var verkligen en praktikplats jag vill vara på igen och när jag gått ut skolan så ska jag definitivt söka jobb där. Allt passande mig väldigt bra, deras rutiner, hur dem ser och hör alla barn, även dem som behöver lite extra hjälp. Det var inte heller så noga med alltihopa på förskolan. Ibland kan jag nämligen tycka att förskolan är för strukturerad, för planerad och alldeles för strikt. Det var verkligen inte så här, det var mycket fria tider och fri lek för barnen, vilket kändes otroligt skönt. Barnen är ju trots allt där många timmar och ska trivas. I slutändan så förväntar vi ju oss otroligt mycket av dessa barnen som fortfarande bara är väldigt små. Jag tycker vi måste sluta förvänta oss så mycket av dessa barnen och det kändes det verkligen som att det hade börjat göra på Skogslyckan.

Till nästa gång jag praktiserar och är på en förskola så vill jag våga ta klivet fram och prata mer med barnens föräldrar. Jag kände att jag tyckte det var lite jobbigt och slapp gärna göra det under praktiken. Så till nästa gång tänker jag att det ska vara en utmaning för mig.

Hoppas ni har tyckt det var roligt att läsa

Maja

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Till skillnad från förra inlägget så var det faktiskt fint väder denna dagen och vi bestämde oss för att gå till stranden med barnen. På Skogslyckan har dem väldigt mycket tur eftersom det har så pass nära till både skogen och havet, vilket jag tyckte var underbart. Vi packade med oss mellanmål till barnen som var kvar på eftermiddagen och började gå mot stranden. Och såklart innan vi kom fram var vi tvungna att gå igenom lite säkerhets grejer eftersom det kan bli väldigt farligt om ett barn skulle ramla i vattnet. Men när vi väl var framme så såg man på barnen hur kul och spännande dem tyckte det var och som fröken är det alltid roligt att se sånt. Vi samlade snäckor, kastade stenar i havet och åt mellanmål. Sen började barnen frysa och de hade nog sand överallt så vi gick hem igen. Men det var en väldigt lyckad och rolig eftermiddag.

Ha det gött

Maja

Likes

Comments

Denna dagen var det nästan oväder ute och vi bestämde oss för att försöka stanna inne med barnen hela dagen. Barnen ville verkligen inte gå ut och inte vi fröknar heller. Vi hittade på lite olika lekar och lät även barnen leka fritt. Till slut gick det inte riktigt att vara inne längre, syret tog slut och barnen fick alldeles för mycket spring i benen. Vi var tvungna att gå ut även om vi inte ville och även om barnen egentligen inte heller ville. Så jag skulle säg att en av det få saker som är negativa med att ha praktik på en förskola är att man verkligen måste gå ut vilket väder det än är. Även om inte barnen vill så blir det alldeles för mycket bråk till slut, tyvärr. Vi gick ute men stannade inte ute så länge och hade faktiskt väldigt roligt i ovädret, även om barnen var helt dyngsura av regnet sen när vi kom in. Jag fick nog byta kläder på varenda unge som hade varit ute.

Ha det gött

Maja

Likes

Comments

På FN dagen gick alla de stora barnen på skogslyckan som brukar vara med & sjunga på torsdagar till skolan. Hela skolan skulle nämligen sjunga för alla de barn som behöver lite extra kärlek. Det var ett stort arrangemang och det var roligt att alla olika åldrar var inblandade. Barnen uppskattade det och tyckte det var roligt, speciellt att få träffa och prata med de stora barnen från skolan förstås. Vi på mullvaden (en av avdelningarna) hade även med de yngre barnen för att de var väldigt nyfikna på vad de stora barnen gjorde på skolan. Och såklart fick även de små barnen vara med och sjunga de låtarna dem kunde. Det var en lyckad förmiddag och ett väldigt fint arrangemang av skolan.

Ha det gött

Maja

Likes

Comments

På torsdagar så gick de stora barnen på förskolan iväg med två av pedagogerna till skolan som låg i samma område som förskolan. På skolan har det en musiksal och en musiklärare som flera av förskolorna i Ängelholms kommun har fått möjlighet att gå på lektioner en gång i veckan hos. Så på torsdagarna var jag med där när barnen sjöng och spelade ukulele med denna musikläraren. Det var roligt att se vilka barn som hade stort musikintresse och vilka som inte riktigt tyckte att det var deras grej. Men det var intressant och Errarpsskola som vi var på har verkligen en fantastiskt bra musiklärare som lär ut till även det små barnen super bra.

Ha det gött

Maja

Likes

Comments

En eftermiddag när vi var var ute med barnen på gården startade jag ett projekt, som jag även gjorde när jag gick på förskola. Eftersom det var så fuktigt i gräset och fuktigt ute så tänkte jag att grodorna måste vara framme och jag vet att nästan alla barn älskar djur. Jag tog med mig ett barn och vi började leta efter de små grodorna, efter en stund var nästan hela förskolan med och letade och alla tyckte verkligen det var jätteroligt. Det var så himla kul att få med barnen på något som faktiskt alla tyckte om. Och såklart så hittade vi en groda, som jag sen fick reda på var en padda och att det inte fanns några grodor i skogen och på gården där förskolan låg. Jag hade alltså lurat barnen att de letade efter grodor när det inte ens fanns några grodor i området där förskolan låg. Jag valde dock inte att berätta något för barnen utan vi fortsatte jakten och kallade de små söta paddorna för grodor. Detta projektet fortsatte nästan varje dag tills jag slutade vilket var väldigt roligt.

Ha det gött

Maja

Likes

Comments

På skogslyckan fanns det egentligen inga vanliga dagar, alla dagar såg väldigt olika ut och vi gjorde oftast saker beroende på hur många barn vi var, vilket humör barnen var på och vilket väder det var. Men tre saker som nästan alltid såg lika dana ut under dessa fyra veckorna var så såklart frukosten, fruktstund och lunchen. Jag började 7.30 varje morgon och var med på frukosten med barnen då. Jag tyckte det var väldigt mysigt och älskade att börja så tidigt, barnen är alltid så lugna då och väldigt kramgoa. Efter lite lek, pyssel eller någon annan aktivitet var det dags för fruktstund, som kunde vara lite olika tider men oftast runt 9-10 tiden. Fruktstunden var verkligen ett projekt i sig, där var många barn som inte alls kunde sitta stil på golvet i en halvtimme och äta frukt, vilket jag såklart förstår. Egentligen förväntar vi oss väldigt mycket av dessa barnen som faktiskt är väldigt små, så det är fullt förståeligt att alla barn inte kunde sitta stil och drog sig till leksakerna. Efter frukten gick vi oftast ut, men inte alltid. Ibland var vädret alldeles för dåligt eller så ville barnen helt enkelt inte gå ut. Klockan 11 var det i alla fall dags för lunch, det var också ibland ett projekt i sig. Det var inte alltid barnen var så sugna på att äta eller helt enkelt inte alls tyckte maten var god. Men i slutändan gick det bra och jag är väldigt imponerad över att barn som bara är mellan 3-5 kan sitta stil i 40 minuter runt ett bord och faktiskt sköta sig. Det kunde verkligen inte jag när jag var i den åldern.

Ha det gött !

Maja

Likes

Comments

Förskolan jag ska vara på är en av det mysigaste förskolorna jag har varit på. Och eftersom min mamma är förskollärare så har jag varit på en del förskolor när jag har hälsat på hennes jobb. Där är inte jättestora lokaler, men lagom tycker jag. Och eftersom där är fyra avdelningar, två för 1-3 och två för 3-5, så är själva byggnaden väldigt stor. Och även fast barnen är indelade i olika åldrar på avdelningarna så har dem mycket samarbeten mellan åldrarna ändå så att alla barnen kan lära känna varandra. Förskolan ligger i ett villaområde fast den är omringad med skog, den ligger även nära havet så jag hoppas vi gör en utflykt med de stora barnen dit någon dag. Förskolan har jättebra förutsättningar med tanke på utemiljön som skog och havet. Sen har de även jättefina lekredskap utomhus som är gjorda utav trä.

Jag är så spänd för att få vara på förskolan fyra veckor denna gången, det ska bli väldigt roligt.

Hoppas ni läser och tycker det är intressant!

Maja


Likes

Comments

På min blogg kommer du kunna läsa om mina fyra veckor på en förskola i Ängelholm. Ni kommer få läsa om vad som händer om dagar, vilka utflykter vi ska göra och hur det går för mig som praktiserande förskollärare. Eftersom jag har varit på förskolan i en vecka förut så kommer jag även skriva om barnen känner igen mig och hur de så fall reagerar på att jag ska vara där en längre tid.

Hoppas ni är lika spända som mig!

Maja

Likes

Comments