Header

Vardag


När jag var mindre hade jag en passion, skolan. Jag älskade skolan. När jag var hemma räknade jag matte, när jag reste läste jag, jag sjöng till och med fysik och matte-låtar i duschen...

Men åren går, man växer och får andra intressen, kraven blir högre och du förväntas lägga hela ditt liv på skolan, inte en sekund till annat. Nu går jag i ettan på gymnasiet. Jag valde en av de linjerna som det krävs mest koncentration och tid för. Teknikprogrammet. Jag valde det för att jag älskade skolan. Hösten 2016 började till stor del också läsa Teknik för de sa att "du har en framtid redan när du går ut skolan" "kom till vår skola här är god mat" "här får du vänner för livet" "ett program för nördar", osv. På 9 månader har jag ägnat 1000h av 1500h åt skolan, de värsta 1000h av mitt liv. Innan tyckte jag skolan var kul, inte längre, men varför?

Jo, synen och kraven lärarna/skolledningen har på oss elever.

Jag har hört så enormt många gånger att vuxna tycker att vi ungdomar är så lata och inte går i skolan eller inte gör något vettigt på fritiden. Vuxna förstår inte att det är skillnad på att vara en ungdom idag än vad det var på deras tid. Men då ska jag tala om för er att det finns en orsak bakom detta beteende. Jag går i skolan från klockan 8:00 till 16:00. Under denna tid ska jag hinna lära mig nya saker, dessutom från olika ämnen. Efter skoldagens slut prackar lärarna på oss elever hemuppgifter som vi ska hinna göra på fritiden. Visst, jag klagar inte på att få läxor ibland, men när nästan alla lärare vi har ger mig och de andra i klassen uppsatser på 19 sidor 2 dagar innan inlämningsdag och inlämningsuppgifter samtidigt, då blir måttet rågat.

Jag gjorde inget annat än att plugga under den tiden, jag hann knappt äta, duscha eller sova. Hela klassen klagade över lärarnas dåliga tajming, men vad fick vi till svar? Jo, att vi var tvungna att följa planeringen om vi skulle få allt gjort innan betygsättning. Resultatet av det: Alla elever var irriterade och stressade. Denna stress leder till dåliga betyg, dåliga betyg = dåligt självförtroende.

Ångest från och med när man kommer hem från skolan tills man går och lägger sig. Plugg, och inlämningar. Att välja rätt kläder så man inte blir dömd efter utseende. Prov och redovisningar. Samtidigt ska man vara go och glad mot alla, trots att man bara fick fyra timmars sömns för man satt uppe och skrev på uppgiften som ska vara klar tills dagen efter och egentligen inte vill prata med någon. Det är inte konstigt om vi som är unga i dag får grått hår när vi är 25 år. Den pressen vi är under, att alltid prestera det bästa vi kan i allt för inte sedan bli stämplad som osmart, konstig eller ful av våra samhällsideal.

Jag tycker det är tragiskt att behöva känna att man nästan tvingas gå in i väggen redan under skoltiden. Ja, jag är medveten om att jag valt ett svårt program men det är omöjligt att jobba på fyra-fem olika uppgifter på samma gång. Jag gör mitt bästa, men jag är bara människa och då måste jag få tid på mig, och även känna att allt inte ska vara klart samtidigt.

Så i stället vill jag ge en allvarlig hemläxa till er lärare:

Ni tjatar på oss att vi måste tänka på vad vi prioriterar när vi säger att vi inte kommer hinna bli klara i tid. Lär er att planera terminerna bättre, så inte höstterminen blir helt läxfri. Annars kommer skolans framtid sluta tragiskt. Stressfaktorn överskrider maxgränsen!

Likes

Comments

Vardag

Vaknade idag och tänkte, gud vad skönt det ska bli att välkomna våren med att cykla till skolan. Går upp ur sängen och kollar ut genom fönstert, regn??? När ska det bli varmare och finare väder?

Iallafall, tog bussen till skolan. Slutade lite tidigare idag för ska till doktorn nu runt halv 3. (Wish me luck). Nu sitter jag och käkar frukt, gud vad mätt man blir. Efter maten blir det träningsdags (cheerleading)! Har ju egentligen träningsförbud men kan inte svika mitt lag nu när det är RM/SM om 3veckor?!

KRAM

Likes

Comments