​Jag tänkte skriva ett inlägg om hur det går till när man är på Amerikanska ambassaden i Stockholm och ansöker om visum. Detta är för att jag själv gärna hade velat läsa något liknande innan jag gick dit, för att förbereda mig. Så detta inlägg är mest riktat till dig som vill bli utbytesstudent och vill veta hur det går till på ambassaden!


Jag och min pappa satte oss i bilen 4 på morgonen och körde till Stockholm vilket är ca 50 mil från vart vi bor. Jag hade tid kl 10.15. När vi kom fram, vid halv 9 så släppte pappa av mig och jag ställde mig i kön utanför ambassaden. Framför mig i kön var det ca 30 pers. På ambassaden pratar 9 av 10 engelska och dom vinkade in en efter en i kön jag stod i. När det var min tur efter ca 40 min så fick jag visa mitt pass genom en glasruta och sen backa ett steg, vända mig om och lyfta på fötterna en i taget så att killen skulle se att jag inte har nåt under mina skor (eller nåt). Sen fick jag komma in.


Och förresten! Om man ska till ambassaden rekommenderar jag starkt att lämna alla väskor och påsar eller liknande hemma. Jag hade bara med mitt pass, mobil och en mapp med mina papper. ​Lämna framförallt datorn hemma. Den kan du inte (!!!!) ta med. 


Mobilen fick jag lämna in hos killen och sen var jag tvungen att gå igenom en säkerhetskontroll (som på flygplatser). Sen fick jag gå ut och följa linjerna till ett annat hus = själva ambassaden. Jag gick in, fick en nummerlapp och fick sätta mig ner och vänta. Jag väntade i ytterligare 40 min på att det skulle bli min tur. Då fick jag lämna in mina papper som jag hade med mig. För att ansöka om visum krävs myyyycket papper.........


Efter jag lämnat mina papper (vilket tog mindre än 1 min) så fick jag sätta mig och vänta ​igen​. Efter ca 30 min då kl var 10.30 ropade dom äntligen upp mitt namn. Jag gick fram till glasfönstret och tjejen frågade mig frågorna "vart ska du plugga" "vem betalade" "hur länge ska du stanna". Sen sa hon "vi skickar tillbaka passet till dig, hejdå"


​Jag klev alltså upp halv 4, åkte 50 mil, väntade i 2 timmar, på TRE frågor. För att inte ens nämna allt pappersarbete och jobb innan på datorn för att ens få boka tid. 


Men i efterhand är det värt. Fick hem mitt pass på posten med visum i och nu är jag ju i USA!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Gänget som åkte från Sverige till USA med Rotary

Outfit under resan (Rotarytröja och springtajts)


Okej, så nu har jag varit i USA i knappt 2 dagar. Jag bor i Amherst i New Hampshire och jag älskar denna lilla fina stad!


Har redan varit på möte med skolan ang vilka klasser jag ska ta, och nu har vi valt 8 klasser. I USA har man inte samma skolsystem som Sverige utan man har ett period-system. Min skola Souhegan High School har ett 8-period-system. Det innebär att man har 8 olika klasser som man läser, svårt att förklara.... Jag kan iaf berätta vilka klasser jag har valt:

1st period - Math 3

2nd period - Spanish 4

3rd period - World literature

4th period - World studies

5th period - Understanding psychology

6th period - Advisory

7th period - Chemistry

8th period - Choir


En bra grej med skolan är att man kallar lärarna för deras förnamn, och inte ms/ mrs + efternamn. Så där är det som i Sverige.


Idag har jag varit på volleyball practice i 3,5 h. Det var kul men inte riktigt min grej... Så det var första och sista träningen. Coachen var väldigt bra och förstående iaf.


Min värdfamilj är hur snäll som helst!! Så tacksam.


Likes

Comments

Min lillasyster Ronja och jag

Mamma, jag och pappa <3

Farbror ville inte att jag skulle glömma Sverige, så fick en liten rolig Sverigepresent av honom m. familj, haha! (Syrran blev avis)

Chokladdoppade megamarshmallows med strössel, så kladdigt men såå gott

Världens bästa släkt

Idag har jag haft avskedsfest med släkten. Åker om 19 dagar så kommer nog hinna träffa flera av dom igen innan, men känns ändå skönt på nåt sätt att ha sagt hejdå nu så att alla vet hur mycket dom uppskattas.

Likes

Comments

Vilket land ska du till?

USA! Wiiie


Varför valde du USA?

Det var inget val utan det har alltid bara varit USA som gäller för mig!


Vilken Organisation åker du med?

Med Rotary.


Varför valde du Organisationen?

Inom Rotary jobbar man ideellt för att skapa en bättre värld. Rotary kämpar huvudsakligen för att få bort polio. Men även för att få fred på jorden, genom att bland annat ordna så att ungdomar får åka på utbyte till andra länder så att man redan i ung ålder ska lära sig förstå andra kulturer. Jag tycker Rotary är en superorganisation som verkligen har bra avsikter. Därför valde jag Rotary!


Var skulle du helst vilja bli placerad?

Innan jag fick min placering ville jag helst bli placerad i Kalifornien, men nu är jag faktiskt riktigt glad med min placering.


Har du fått familj?

Ja och jag är supernöjd med min värdfamilj, dom verkar såå snäll och bra på alla sätt.


Kommer du att åka på något förberedelseläger?

Vi som ska till USA från Sverige åker dagen innan till Arlanda och stannar där en natt för att hinna få lite information och så, men nej inget läger.


Vad ser du mest fram emot?

Åhh allt!!!! Men att bara få leva i en amerikansk kultur och att gå på High School!


Vad fruktar du mest?

Att jag ska få för mycket hemlängtan.


Vill du prova på någon ny sport?

Jaa det vill jag nog, vet dock inte vilken.. Den lättaste?


Vad kommer du att sakna mest?

Min familj, usch vad jag kommer sakna min familj. Dom är så underbar. Men även mina rum och mina sängar haha.


I USA kommer du åka på någon resa arrangerad av organisationen?

Har inte bestämt mig än, men kommer nog åka på resan till New York och Boston.


Namnge två platser som du vill besöka i ditt värdland.

Oj vet inte, har inga förväntningar så vi får e vad året har att erbjuda!


Tror du att det kommer bli ett bra år?

Det kommer bli ett suuuperbra år. Har man den rätta inställningen blir det så ;)

Likes

Comments

Ovanför ser ni ett reportage ur tidningen som handlar just om detta som bloggen ska handla om - mitt kommande år i USA. 

(Det blev ett vitt sträck imitten pga att det är två st sidor i tidningen)


Tiden går sååååååå fort. Nu är det bara en månad och några dagar kvar tills jag flyttar. Denna blogg är mest till för familj, vänner och som en dagbok för mig själv under mitt år i USA. Men alla är självklart välkommen att läsa om min resa!

Likes

Comments