Hej!

Idag efter att jag hade redovisat gjorde jag klart mitt projekt till tema sport. Jag hade inte hunnit göra en fotboll med vattenfärger, så jag gjorde det nu.

Jag tycker att det gick bra med tanke på tiden jag hade på mig. Men om jag hade haft mer tid skulle bilden förmodligen blivit bättre. Men jag är ändå nöjd med det jag hann åstadkomma nu.

Till en början var det lite svårt att få till det så att det såg bra ut. Jag använde mig en del av vatten för att få det att "smälta ihop" lite, så att det inte blev några skarpa kanter.

Jag klippte bort papper på bilden och målningen av bollar som jag redan gjort, och limmade på dem på svart papper. Jag klippte även ut bollen som jag målat idag, limmade på den på ett papper som jag målat vitt idag och limmade det pappret på ett svart papper.

// Magdalena :)​

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

När jag skulle börja med tema natur ville jag först fotografera, men sen ändrade jag mig. Jag kunde inte komma på nåt bra att fotografera. Istället började jag kolla lite på internet efter inspiration. Jag ville rita något med en solnedgång i bakgrunden. Till slut om jag fram till att jag ville rita en solnedgång med två svanar framför som bildar ett hjärta.

Jag tycker att bilden blev ungefär så jag tänkt mig, och jag blev väldigt nöjd. När jag redan hade börjat färglägga solen, havet och svanarna kom jag på att svanarna skulle inte se ut så i verkligheten. Eftersom solen är bakom svanarna borde de vara mörka på den sidan som är vänd mot oss. Även skuggan i havet borde egentligen vara längre än vad den är nu. Men jag ville inte ha svanarna svarta, så jag fick strunta lite i det realistiska där. Annars så försökte jag göra det så realistiskt som möjligt.

Att komma igång var inte så svårt när jag väl visste vad jag ville göra. Att komma på idéen var inte så väldigt svårt heller. Jag började med en gång att skissa lite hur jag ville att det skulle se ut. Sen när jag väl visste började jag rita den riktiga målningen. Jag kollade lite på en bild av en solnedgång på internet för att få min att se så bra ut som möjligt.

Till målning använde jag ett lite tjockare A4 papper. Sen använde jag en HB blyertspenna för att skissa konturerna på solen, svanarna och havet. Till att färglägga använde jag vanliga färgpennor. Jag ville inte använda vattenfärg eftersom jag redan använt det till mappen. Jag ville inte heller använda tuschpennor, eftersom jag skulle inte få samma effekt då. Tack vare att jag använde vanliga färgpennor kunde jag blanda färgerna väldigt bra och få det så jag ville ha det. Jag skulle kanske få den effekten om jag använde vattenfärger också, men som sagt eftersom jag redan använt den tekniken ville jag använda en annan teknik.

Jag fick lite problem med skuggorna på svanarna. Det var lite svårt att få det att se bra ut. Men efter att ha fått lite hjälp lyckades jag faktiskt få till det så att det såg bra ut. Nu är jag nöjd med hur svanarna blev.

Om jag fick göra om hela min teckning skulle jag ändrat skuggorna lite. Svanarnas skuggor i havet är för korta och inte så realistiska. Jag vet att svanarna är inte heller så realistiska, och det var inte meningen. Meningen är att det ska vara en realistisk bild. Därför skulle jag ändrat de skuggorna. Jag skulle kanske försökt att göra solens kanter lite mindre skarpa också. Annars är jag väldigt nöjd hur teckningen blev, och skulle inte ändrat så mycket mer.


Till tema sport fick jag min inspiration från åttan. Då hade vi ett projekt som hette ”produkt”. Man tog kort på ett föremål, lade in bilden i Photoshop och redigerade den så att skuggorna syntes, skrev ut den och sen målade man av den. Jag tyckte att det var kul och ville göra det igen. Eftersom det var tema sport så valde jag att måla en fotboll. Jag tog inte en bild av en fotboll denna gången med anledningen av att jag inte hade en fotboll. Så istället använde jag en bild från internet, vilket funkade lika bra.

Till en början använde jag mig av en stomp. Men efter att resultatet inte blev så bra bestämde jag mig för att börja om och bara använda mig av 6B blyertspenna.

Detta projektet var svårare att komma igång med än det förra projektet. Jag fick tänka lite på hur jag skulle det göra på bästa sätt, för att få det att se bra ut. Därför kunde jag inte börja med en gång, eftersom det skulle förmodligen inte sett lika bra ut då.

Tyvärr använde jag ett tunnare A4 skisspapper att teckna på, istället för att använda ett tjockare papper. Konturerna använde jag en HB penna till, och sen skuggningen använde jag en 6B blyertspenna till. På de mörkare delarna på bollen tryckte jag lite hårdare med pennan, men annars gjorde jag ganska löst men olika lager beroende på hur mörkt eller ljust det skulle vara.

Anledningen till att jag använde en 6B penna är att jag tycker de funkar bra till just det jag skulle göra. Det är en lite mjukare penna vilket är vad man behöver när man skuggar, och det funkade väldigt bra.

Jag fick lite problem med att göra den ljusaste delen av bollen, som är in princip nästan helt vit. Just att den är nästan helt vit där gjorde det väldigt svårt att skugga där då det blev nästan alltid för mörkt. Jag ville ändå skugga där då jag inte ville att det skulle vara delar där jag inte gjort nåt på den, där det bara skulle vara pappret som färg. Till slut lyckades jag göra det.

Om jag skulle fått börja om och göra teckningen igen, hade jag nog inte ändrat på nåt. Såklart hade den inte blivit likadan som den är nu, men jag hade inte försökt att göra nåt annorlunda. Jag är väldigt nöjd med hur den blev. Jag trodde det skulle vara svårare att skugga utan en stomp än vad det var. Först trodde jag att teckningen inte skulle bli bra eftersom jag trodde att det skulle bli så svårt, men så var det inte. Jag är väldigt nöjd.

//Magdalena :)

Likes

Comments

Hej!

Idag har jag gjort klart en av mina två fotbollar. Jag blev väldigt nöjd. Jag trodde det inte skulle bli så bra utan stomp och att det skulle vara väldigt svårt, men det var det inte. Men den ljustste delen av fotbollen var dock svår att göra, att försöka skugga på ett ställe där det nästan är helt vitt. Men jag lyckades ganska bra tycker jag.

Jag gjorde även om den andra skissen, och använde tjockare papper den här gången. Tunt papper klarar ju inte målarfärg så bra. Så den ska jag måla nästa gång.

// Magdalena :)​

Likes

Comments

Jag valde Salvador Dalis konstverk La persistencia de la memoria (Minnets envishet).

Bilden föreställer fyra klockor varav tre ser ut att smälta. En klocka ligger på nåt som ser ut som en vit fågel som blundar, men det kan också se ut som ett ansikte. Man skulle kunna tro att det ska föreställa Dali själv. I vänstra hörnet är det nåt som ser ut som en kartong nästan. På kartongen ligger två av klockorna: ett fickur och en klocka som ”smälter” ner över kanten. På kartongen står det även ett litet träd som har en ensam gren, där den sista ”smältande” klockan hänger. Bakgrunden består av en klippa i högra hörnet och vatten som smälter ihop med himlen. Solen verkar lysa upp klippan och kartongen, så det ser ut som att det är nåt som skymmer klockorna och det vita på marken.

När jag ser på bilden får jag en liten sorglig känsla, eftersom färgerna är så mörka. De färger han använder mest är brun och svart, vilket gör att det ser lite dystert ut nästan. För mig är det klockorna som är i centrum på målningen. De är lite vågiga och har inga skarpa kanter, vilket gör att hela tavlan känns som en ganska ”mjuk” tavla.

När jag ser bilden tänker jag på tid. Klockorna ser ut att smälta och rinner nästan, vilket får mig att tro att Dali kanske ville visa att tiden bara rinner iväg: att den går fort. Att det vita på marken blundar för att kanske försöka stanna kvar i nuet. Men det kan även vara så att bilden ska visa att nåt hemskt har hänt och att därför ser klockorna trasiga ut, som att tiden har stannat. Det är ju det man känner när nåt jobbigt har inträffat, att tiden stannar eftersom det jobbiga är det enda man fokuserar på. Det vita blundar då för att försöka komma bort från det som oroar den. Solen och skuggningarna stämmer även in på detta. Det är mörkt över det vita - den som känner sorgen - och klockorna, men solen kommer och börjar lysa upp allt. Som att visa att det kommer bli bra efter det som hänt, att det är ljus i slutet av den mörka tunneln.

// Magdalena :)

Likes

Comments

Salvador Dali föddes i Figueres i Katalonien i Spanien 11 maj 1904. Vid 84 års ålder, 1989, avled Salvador i Figueres, dit han flyttat igen efter att ha bott bland annat i Madrid och Amerika. Dödsorsaken var hjärtsjukdom och lunginflammation.

Salvador gick först på konstskola och började sen studera på Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i Madrid.

Salvador använde sig av konststilen surrealism när han målade. Från början målade han mer med konststilen kubism, eftersom han visste inte så mycket om surrealism då de inte fanns många surrealister i Madrid. Men när han senare kom till Paris blev han introducerad till konststilen. Han kallade sin metod paranoisk-kritisk, där han gjorde det undermedvetnas drömmar tydligare.

Surrealism är en konststil där man tecknar och målar surrealistiska saker, saker som inte finns i verkligheten. Ofta är drömmar eller undermedvetandet inspiration. Många gånger är man inte säker på vad det föreställer, och olika personer kan få olika uppfattningar om samma målning. Därför tycker många att surrealism är väldigt intressant, eftersom man för bilda en egen tanke och få sitt ett eget budskap från målningen.

Målningen jag valde är muchacha en la ventana (flickan vid fönstret). Egentligen är jag inte helt säker varför jag valde just denna, men när jag satt och kollade igenom Dalis konstverk var det denna som fick min uppmärksamhet. Varför är nog för att det inte är surrealism, som Dali är förknippad med. Det är en ganska så enkel målning men som, för mig, har ett ganska så stort budskap: längtan. Längtan är känslan jag får av den. Kanske för att den påminner lite om Askungen när hon står vid sitt fönster och vill till slottet. Flickan här står också vid ett fönster och ser ut att vilja någon annanstans. Därför valde jag detta konstverket, den berör mig genom att den utstrålar en stor känsla av längtan.

Jag valde Salvador Dali för jag är fascinerad av hans konstverk. Det han har skapat är svårt att tyda, vilket gör det lite kul att försöka och att komma på egna teorier.

Detta konstverket är ett väldigt känt av Dali, The Discovery of America by Christopher Columbus. Den föreställer alltså Christopher Columbus när han upptäcker Amerika på 1400-talet. Anledningen till att Dali målade just detta är nog för att hedra sitt land på ett sätt, då både Columbus och Dali är spanjorer. Han blev påverkad av detta då det är en stor händelse i Spaniens historia. Sen är båda två, Columbus och Dali, katoliker. Dali kanske kände en slags koppling med Columbus och ville visa detta, och hedra sitt land, med att måla en fyra meter hög tavla.

// Magdalena :)​

Likes

Comments

Hej!

Idag har jag fortsatt med mitt fotbollsprojekt. Jag hade använt en stomp förra gången, så jag suddade ut det och började om utan stomp. Jag trodde det skulle vara svårare att göra det utan stomp än vad det var. Det sämsta är att det ser inte jättejämt ut, men jag ska försöka jobba på det lite mer nästa vecka.

Än sålänge är jag faktiskt ganska nöjd med min bild. Det är lite svårt att få det rätt men det funkar bra. Jag får fram mitt budskap, vilket är sport, vilket är nåt av det viktigaste.

// Magdalena :)

Likes

Comments

Hej!

Idag har jag börjat på mitt sportprojekt. Jag ska göra teckna en fotboll på samma sätt som vi gjorde produktprojektet i 8:an.

Jag använde en bild på en fotboll från internet, eftersom jag inte hann fixa fram en fotboll och ta kort på den. Att skissa konturerna gick bra, jag gjorde två exemplar. Att börja skugga var lite svårare.

Nåt som jag gjorde fel var att göra båda skisserna på skisspapper, istället för att göra en på lite tjockare papper till versionen med målarfärg. Så nästa gång får jag göra om den skissen på ett tjockare papper.

// Magdalena :)

Likes

Comments

Hej!

Idag har jag fortsatt med mitt projekt i tema natur: svanar framför en solnedgång. Jag blev klar med min bild vilket jag är glad över, så jag hinner med de andra temana. Det som jag blev mest nöjd med var formen på svanarna och havet. Jag fick lite problem med att skugga svanarna, men med lite hjälp så löstes det och nu tycker jag att det ser väldigt bra ut. Jag är faktiskt väldigt nöjd med min bild och ur den blev.

// Magdalena :)

Likes

Comments

Hej!

Idag har jag fortsatt på min teckning inom temat natur. Mitt budskap med bilden är kärlek och värme. Eftersom det är en solnedgång så använder jag mycket rött, gul och orange, vilket gör teckningen varm. Svanarna bildar ett hjärta, och med färgerna som jag använde, får man en känsla av kärlek.

Jag blev väldigt nöjd med hela min teckning, men framförallt svanarna. Skuggningen blev inte helt rätt eftersom svanarna egentligen borde vara mörka på den sidan, men jag struntade i det.

Jag fick lite problem med skuggningarna i vattnet, kanterna var för skarpa och det såg inte helt bra ut. Så jag använde en stopp och suddade ut kanterna, så det ser lite mer "skuggigt" ut. Även skuggningarna på svanarna ska jag fixa.

​// Magdalena :)

Likes

Comments

Hej!

Idag gjorde jag först en mindmap och en skiss. Sen började jag på den riktiga teckningen. Denna lektionen la jag mest uppmärksamhet på solen och blandade lite färger för att få den att se mer verklig ut, och jag blev rätt nöjd med den (dock är den inte helt klar). Jag blev också nöjd med hur svanarna blev. Jag är ganska positiv att jag kommer hinna klart med dessa lektionerna vi har på oss.

​// Magdalena :)

Likes

Comments