Slik feiret bloggerne våre 17. Mai

Nasjonaldagen ble feiret rundt om i hele landet, og vi har hørt med "Nouw'erne" hva de gjorde på den store dagen. Vi fikk også mote-tips til både deg med og uten bunad. Klikk deg inn for å lese mer!

Vi spurte bloggerne våre tre spørsmål:

1. Hvordan feiret du 17. Mai?

2. Har du noen faste tradisjoner?

3. Om du har bunad, hvor kommer den fra? Og har du noen mote-tips til de som ikke har nasjonaldrakten?

1. Dagen ble feiret med champagnefrokost i godt lag med venner og kjente. Etter dette dro vi ned til byen og spiste deilig middag og hadde noen drinker hver.

2. Den faste tradisjonen er vel å se enten barnetoget, borgertoget eller begge deler. Så i år har jeg brutt tradisjonen kan man si!

3. Jeg er ingen ekspert på mote, men da jeg skulle finne antrekk til 17. mai så jeg etter plagg i rødt, hvitt og blått naturligvis. Så valget falt på den ganske så røde jumpsuiten og de utrolig behagelige sandalene fra Gabor som går i en mørk marineblå farge. Ellers er vel mitt beste tips å kle seg i klær man føler seg vel i! Korte kjoler f.eks har aldri vært noe jeg har følt meg komfortabel i, og derfor er det heller ikke ofte man ser meg i det.


1. Vi begynte dagen med champagnefrokost 08:00 hvor venner og venninner hjemmeifra var samlet. Deretter dro noen av oss videre til Lekter'n hvor vi møtte andre venner, medstudenter osv. Så dro jeg hjem for å skifte til vanlig kjole, før jeg dro til en hagefest på Smestad hvor Sonny Alven, Pasha og Kaveh spilte. Kvelden ble avsluttet rundt midnatt med mat fra McDonalds. En veldig lang dag, men utrolig bra!

2. Hjemme på Gol pleier vi å se på barnetoget før alle samles på samfunnshuset hvor vi leker, spiser pølser og is før vi drar hjem. På kvelden møtes vi for å se russetoget. Her i Oslo er det litt annerledes. Her er det mye alkohol, høy musikk og mye dans. Har skjønt at så og si alle begynner dagen med champagne frokost!

3. Min bunad er en Hallingbunad fra Ål. Det er faktisk tippoldemoren min sin, så vi har bare gjort litt justeringer på den. Men det er morsomt å tenke på at jeg bruker den samme som hun engang brukte.

Hjemme hos oss bruker de aller fleste bunad, så jeg er egentlig kun vandt til å se festdrakter. Men å sminke seg naturlig, lage en ekstra fin frisyre og kanskje bruke en lang kjole? Jeg tror det ville ha vært hva jeg hadde gjort.


1. Jeg feirer 17.mai med champagnefrokost på morgenen med venninner, også var jeg faktisk ute å rullet som er tradisjon året etter man var russ selv. Ganske slitsom 17.mai med andre ord!

2. Jeg og venninnene mine har champagnefrokost som tradisjon, også pleier jeg egentlig å spise middag med familien, men det rakk jeg ikke dette året.

3. Jeg er så heldig å ha den nydelige Guldbrandsdalsbunaden som er i sort med nydelige broderier og sølv belte, men i år droppet jeg den siden jeg bare skulle på frokost. Jeg satt sammen et antrekk i farta, men var fast bestemt for at jeg ville ha noe med rødt på meg. Et tips må nok være fargevalg, bruk gjerne rødt, blått eller hvitt, men ikke alle fargene sammen, det kan fort bli mye etter min mening!


1. Her var det full rulle fra morgen til kveld. Kidsa var oppe allerede hall 5, for å finne kostyme til fantetoget. Såå spente! Etter det gikk det slag-i-slag. Fantetog, koselig frokost, så gikk vi i folketoget. Feiret det meste av dagen på skolen hvor Kasper går. Der det ble både leker, kaker og is. Og det var et fantastisk vær!! Så vi fikk være ute hele dagen! Tok en liten matbit hos mamma og et glass vin med naboen. Så avsluttet vi dagen med et par flasker vin på takterrassen, med vennebesøk. En perfekt 17.mai!

2. Fantetog er blitt en tradisjon etter vi flyttet til Leinøy. Så det er på med vekkerklokke for å komme seg opp og få gjengen klar. På med kostyme og ut å kjøre traktor eller i åpen henger. Barna elsker det!! Og bygda blir virkelig vekt til liv!

3. Veldig glad i Sunnmørsbunaden min, og synes akkurat denne typen er spesielt fin! Har alltid vært glad i å bruke buanden. Og på nasjonaldagen er det absolutt ingenting som er finere enn nasjonaldrakten, spør du meg.

Om man ikke har nasjonaldrakt, ville jeg nok gått for kjole, en sommerlig variant, kanskje med blomstermønster, eller evt. noe rødt. Også hæler til. Synes også fletter, i forskjellige varianter hører nasjonaldagen til. Uavhengig av om man har bunad eller ikke.


1. I år måtte jeg jobbe på formiddagen, men det var koselig å selge boller og kaffe til mange blide, festkledde mennesker også! Etter vakten min tok jeg på meg bunaden og vendte hjem til familie og venner for grilling og hygge. Kvelden endte i rolig stil - på balkongen sammen med roomien min og en stor kopp te.

2. Før har jeg alltid pleid å se skoletoget eller russetoget, men etter at jeg flyttet ut hjemmefra har jeg ikke pleid å legge like faste planer for dagen. Det er et must å tilbringe tid med venner og familie, spise masse is, drikke champagne og være i sentrum!

3. Det er Tromsbunaden jeg har, og jeg synes virkelig det er det fineste plagget i skapet mitt. Jeg elsker at vi har så mange fine bunader, og kunne egentlig ønske vi brukte de litt oftere! Hvis du ikke skal bruke bunad på nasjonaldagen anbefaler jeg at du har på deg en fin, gjerne fargeglad kjole. Vi har mye å feire, og jeg synes det hører med å pynte seg litt!