Att färga håret hemma är lättare än du tror – så länge du följer våra enkla tips. Här är sju steg till en lyckad hemmafärgning.

1. Välj rätt nyans

Det kan vara lockande att bara titta på bilden på framsidan av förpackningen när du ska färga håret hemma, men det allra viktigaste när du ska välja nyans är att utgå från din egen hårfärg. Färgkartan på baksidan av förpackningen ger en fingervisning om vad som är möjligt att göra med just den färgen. 

Du bör också utgå från din hudton när du väljer färg. Ett smart tips är att gå till en sminkaffär och be om en konsultation. Om du får veta att du passar bäst i kalla toner bör du till exempel välja en vitare, askigare blond ton när du bleker håret, medan den som passar i varma färger bör välja en guldigare ton på sin blondering.


2. Snåla inte

Har du långt och tjockt hår? Köp två förpackningar – du vill inte att färgen ska ta slut när du bara har hunnit igenom halva håret.


3. Läs på!

Var noga med att läsa instruktionerna innan du sätter igång. Verkningstiderna skiljer sig från hårfärg till hårfärg, och påverkar resultatet mycket. Om du sköljer ur en blekning för tidigt finns det risk att för många gulröda pigment finns kvar i håret, medan ditt hår kan bli alltför vitt om du låter blekningen sitta i för länge.


4. Skitigt är bra

Frisören blir glad om du inte har tvättat håret precis innan du kommer dit för färgning – och detsamma gäller förstås om du färgar håret hemma. Lite smuts är bra!


5. Förbered dig

Lägg fram allt du behöver: skyddshandskar, kam och gärna en pensel – en uttjänad bakpensel funkar fint! För att undvika fläckar på kläderna bör du lägga en handduk runt axlarna. Smörj också in öron, panna och nacke med vaselin eller en annan fet kräm för att minska risken för fläckar på huden.


6. Nu kör vi!

Nu är det dags att sätta igång! Följ instruktionerna för hur du blandar färgen, sätt på dig skyddshandskarna och sätt igång. Några tips för en lyckad hårfärgning: jobba systematiskt i benor, precis som frisören gör när du färgar på salong. Om du redan har en utväxt ska du börja med att applicera färgen på den, och kamma ut medlet i resten av håret först mot slutet av verkningstiden (se instruktionerna för exakta tider!). 

7. Skölj noga och efterbehandla

Det är viktigt att skölja håret riktigt noga efter färgningen, så att allt medel verkligen försvinner. Och använd den efterbehandling som följer med hårfärgningen – den är viktig för resultatet och för att håret ska må bra.


Vill du möta våren med en blondare hårton? På Garniers kampanjsajt Trulyblond.se får du veta vilken blond nyans som passar just dig bäst, och hur du gör för att nå den.


Artikeln är ett samarbete med Garnier.

Writer
Editorial staff