Att bära rena kläder och att veckostäda hemma är självklarheter för de flesta. Att hålla rent i sminkväskan och slänga det som blivit gammalt - är däremot något många glömmer. När tvättade du dina sminkborstar senast? Och, hur gammal är din concealer?

Hygien. Var noga med att dina händer är helt rena innan du börjar sminka dig. Det förhindrar att du sprider bakterier på huden och in i ögonen, men även att du inte tillför onödiga bakterier till dina sminkprodukter. En annan viktig regel för att hålla ditt smink hygieniskt är att aldrig låna ut smink till någon!

Rengöring. Om du förvarar ditt smink i en sminkväska, se till att torka av väskan både utanpå och inuti regelbundet, gärna med en fuktig trasa. Se också till att då och då torka av alla dina sminkförpackningar, för att får bort rester av kletigt och gammalt smink. Rengör även dina borstar ofta, särskilt de du använder till flytande produkter. Tvätta dem gärna så ofta som en gång i veckan! Ett tips är att tvätta borstarna med duscholja och vatten, både effektivt och skonsamt på samt gång.

Förvaring. Förvara ditt smink i ett torrt rum. Många har som vana att förvara sitt smink och sina borstar i badrumsskåpet, något som helst ska undvikas. Varför? Fuktiga rum, såsom ett badrum, gör att bakterier lättare trivs - och det vill vi akta oss för.

Fräscht längre. Uppfattar du det som att mascaraborsten är klumpig med intorkad mascara, trots att produkten är ganska ny? Testa att ta ur borsten och tvätta av den med tvål och vatten. Då får du borta alla intorkade mascaraklumpar som gör att produkten känns gammal, torr och tråkig. Glöm inte att hålla tuben tät under tiden du tvättar, så att produkten inte torkar. Puder som fått konstig textur går också att rädda! Ser pudret lite klumpigt ut i förpackningen, kan det vara så att oljor från ditt ansikte förts över via din sminkborste ner i produkten. Testa att borsta av det översta lagret med en ren borste. Borsta tills det ojämna i produkten är borta. Du får bort oljan från produkten och den håller då längre!


När ska sminket slängas? Det där med när sminket ska slängas är svårt. Men, det finns en del riktlinjer som kan vara bra att ha i bakhuvudet - när du avgör om en produkt ska slängas eller inte.

Puderprodukter - håller upp till tre år. Såsom, puder, rouge, solpuder, ögonskugga etc. klarar sig relativt länge, då de är torra produkter.

Ögonsmink - håller mellan tre och sex månader. Mascara och eyeliner bör du vara mer uppmärksam på, då de används så nära ögonen. Använder du en ögonpenna du kan vässa, så kan du hålla den fräsch länge om du då och då vässar bort det gamla.

Flytande foundation & concealer - håller ett till två år. Förvara svalt och undvik direkt solljus så klarar produkten sig bäst.Bilder: @pepas