Wszystkie dziewczyny, które kiedykolwiek były na diecie dobrze wiedzą, że moment, w którym można sobie pozwolić na cheatmeal jest błogą chwilą. Nasza słodka przekąska nie może być jednak bombą kaloryczną. Co możemy zjeść, aby nie zaszkodziło to naszej diecie? Sprawdźcie!

Mrożone banany z musem czekoladowym i solą morską

Przepis od @100kitchenstories:

Mrożone banany (przed zamrożeniem pokrojone w plasterki)
2 kostki czekolady

Olej kokosowy
Stewia/Miód/Syrop z agawy
Sól morska
Orzechy laskowe
Do musu:
1 duże i dojrzałe awokado
4 daktyle
Skruszona laska wanilii
1-1,5 łyżki kakao

Mieszamy składniki na mus na gładką masę. Plasterki ananasa układamy na talerzu lub półmisku. Na każdym nakładamy odrobinę musu. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego oraz dwie kostki czekolady, stewii lub miodu/syropu z agawy. Skrapiamy banany przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy solą morską oraz orzechami laskowymi.

Blok kakaowy z migdałami, płatkami kokosowymi i solą

Przepis od @100kitchenstories:

20gr oleju kokosowego
20gr miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku waniliowego
Sól siekana
3 kawałki imbiru (opcjonalnie)
Odrobina migdałów
1-2 łyżki płatków kokosowych


Roztapiamy olej kokosowy i dodajemy miód. Zmniejszamy ogień. Dodajemy kakao i wanilię, mieszając. Kroimy imbir i migdały na małe kawałki i dodajemy je do mieszanki. Następnie wykładamy mały, plastikowy pojemnik papierem lub folią. Wylewamy zawartość. Posypujemy płatkami kokosowymi i solą morską i umieszczamy w zamrażarce aż zastygnie. Następnie kroimy na kawałki.

Jaglane rafaello

Przepis od @fitenergian:

200g kaszy jaglanej
0,5l mleka (lub mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe)
Wiórki kokosowe
Aromat migdałowy
Olej kokosowy
Dowolny słodzik np. ksylitol, miód, syrop z agawy

Kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu z jedną szklanką mleka przez około 20-25min. Do kaszy dodajemy słodzik wedle uznania oraz olej, odrobinę aromatu i garść wiórek kokosowych. Cały czas mieszamy kaszę, aby się nie przypaliła, do gęstniejącej masy dodajemy po trochu drugą szklankę mleka. Po ugotowaniu kaszy odstawiamy ją do wystygnięcia. Lekko ciepłą kaszę blendujemy na jednolitą masę. Z gotowej masy lepimy kulki (można do środka włożyć orzeszek) i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Następnie odstawiamy do lodówki.

Ciasto "czekoladowe"

Przepis od @jbanaszewska:

Puszka czerwonej fasoli
Banan
3 jajka
1,5 łyżki kakao
Łyżka miodu
Łyżka oleju kokosowego
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Garść orzechów lub rodzynek

Wszystko blendujemy, a na koniec dodajemy garść orzechów lub rodzynek. Pieczemy około 50 minut w 180 C.

Jogurt waniliowy z dodatkami

Przepis od @AGNESTUGG:

2 opakowania jogurtu greckiego
Szklanka mleka migdałowego
Syrop z agawy
Odrobina cukru waniliowego
Odrobina kardamonu
Odrobina szafranu
Odrobina siemienia lnianego
Pół szklanki płatków owsianych
Szklanka zmielonych malin oraz mango

Mieszamy jogurt z mlekiem, dodajemy syrop, kardamon i cukier waniliowy. Blendujemy owoce razem z szafranem, siemieniem i kardamonem i dodajemy na wierzch jogurtu. Posypujemy płatkami owsianymi.