Vegetarisk (och vegansk) mat på högsta nivå som får smaklökarna att jubla? Jo då, det kan jag i alla fall säga om mina sesampanerad butternutsquash-biffar som är serverad med vegan majonäs.

Vi får se bara mer och mer vegetariska alternativ på matmarknaden, och trots att jag är en allätare, så försöker även jag varje vecka göra minst ett vegetariskt recept här hemma. Jag har aldrig ogillat vegetarisk mat, men jag har tidigare trott att vegetarisk mat ska vara komplicerad, tråkig och smaklös - vilket jag inte kunde ha en mer fel åsikt om! Tvärtom så är vegetarisk mat (inte alltid, men ofta) mer smakrik än "vanlig" mat just för att man använder sig av naturliga, gröna och smakrika ingredienser. Dags att kika närmare på det goda jag gjorde denna vecka!

Denna vecka skar jag upp den vackra butternutpumpan och gjorde små biffar som hade panerats i sesamfrön. Fantastiskt goda, och de passade perfekt med den veganska chili-majonnäs (ja, utan ägg!) som jag testade på för första gången. Lite annorlunda än vanlig majonnäs, men definitivt godkänd!

[Recept]

Butternutpumpa-biffar med vegansk majonnäs

1 butternutpumpa

2 vitlöksklyftor

Olivolja

Salt och peppar

ca 2 dl kikärtsmjöl

2 ägg, eller veganskt alternativ*

Torkad Chili, skuren fint

Örtsalt

2-3 dl Sesamfrön

1/2 dl kikärtsspad

1 msk äppelcidervinäger

1/2 tsk dijonsenap

2-2,5 dl neutral olja

Salt och svartpeppar

Lite torkad chili

Gör såhär:

* Om du vill ha denna måltid helt vegansk kan du byta ut äggen mot "linfröägg"/ gelé. För att ersätta ett vanligt ägg så tar du 1 msk krossade linfrön och blandar med 3 msk vatten. Låt stå ca 5-10' tills en gelé har bildats.

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela och kärna pumpan (du kan behålla skalet på, det blir mjukt i ugnen), och skär den i mindre bitar, och lägg bitarna i en plåt.

Pressa vitlöksklyftor och lägg i plåten. Ringla över olivolja, salt och peppar och blanda om. Sätt in i ugnen tills pumpan är mjuk och gyllenbrun, ca 10-15 min. När pumpan är färdig kan du låta den svalna lite.

Mixa sedan pumpan till ett mos. Jag använde inte all pumpamos till biffar (ca 2/3), så blanda ner kikärtsmjöl, ägg (eller veganskt alternativ) och smaka av med kryddning i detta.

Blöt ner dina händer lite, och forma biffar. Häll upp sesamfrön på en tallrik och doppa biffarna på varje sida så de blir fyllda med sesamfrön. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek biffarna.

Majonnäs: Låt alla ingredienser ha samma temperatur som oljan. Blanda sedan vinäger, senap, salt och kikärtsspad i en mixer/ med elvisp ganska snabbt.

Häll i oljan mycket långsamt medan du kör mixern. Detta kan ta några minuter, men efter ett tag kommer blandningen göra att oljan binder dig med spadet från kikärtorna.

Smaka av och strö över lite chili flakes. Ställ in i kylen.