På jobbet med Alina Nordling

Hur gör man egentligen för att skapa ett eget, framgångsrikt företag snabbt? Konstnären och geniet på sociala medier Alina Nordling ger oss svaret!

Hej Alina! Kan du berätta lite om dig själv, hur du tog dig dit du är idag och hur det kommer sig att du började sälja din konst?

Hej! Jag är 23 år. Född och uppvuxen i Stockholm. Jag har alltid haft ett intresse för det kreativa och älskat att måla, rita och designa. Som 17 åring fick jag upp ögonen för grafisk design och började ihärdigt att lära mig alla program som photoshop, illustrator och indesign på egen hand. Efter studenten pluggade jag computer graphics på Central Saint Martins i London innan jag började studera på Handelshögskolan i Stockholm med fokus på marknadsföring och management. Under hela studietiden arbetade jag med social media management och grafisk design på olika startups i Stockholm.

För 5 veckor sedan bröt jag benet. Allting kändes extremt tungt och hopplöst eftersom jag gick från att jobba och träna stenhårt till att knappt kunna ta mig 100 meter utan hjälp. Efter 4 dagar av sängliggande bestämde jag mig säga upp mig från jobbet och börja sälja min konst. Redan första dagen fick jag 4 beställningar på tavlor och sedan dess har det totalt exploderat och idag har det blivit till ett heltidsjobb och jag är verkligen kär i det.

2. Hur ser en typisk dag på jobbet ut?

Efter att jag gått upp, kollat mailen och druckit min morgonkaffe brukar jag gå upp till mitt absoluta favoritställe som verkligen stimulerar kreativiteten vilket är Kaffeverket på St. Eriksplan. Där sitter jag och skissar, tänker ut motiv till tavlor, arbetar med konceptutveckling samt skapar content till mina marknadsföringskanaler. Sedan möter jag oftast upp någon kompis eller har ett lunchmöte. Sedan arbetar jag mycket med kundkontakt och utveckling av webbshoppen (anordlingart.com). Det som även tar väldigt mycket tid är den administrativa biten som att följa upp ordrar och effektivisera värdekedjan från order till kund.

Det är först på kvällen vid 19 tiden är framförallt då jag börjar arbeta med att måla – både specialbeställningar och eget material. Detta sysslar jag med till 2 på natten kanske då jag går och lägger mig. När jag räknar nu upptäcker jag att jag arbetar cirka 16 timmar om dagen vilket låter helt sjukt haha.

3. Vad är det allra bästa med ditt jobb?

Jag älskat att driva företag och det är sjukt kul att se svart på vitt vilket resultat man får av all den tid jag lägger ner. Det ger mig en sjukt stor kick och håller mig motiverad och driven att ge det lilla extra.

4. Vilka är de största utmaningarna du stöter på i ditt arbete?

Just nu är det helt klart logistiken. Ju fler ordar man ligger ute med desto fler leveranser blir det att konstant hålla koll på. Denna vecka har jag haft krångel med UPS leveranser vilket har resulterat i många extra arbetstimmar. Annars är en stor utmaning att nå ut till sin målgrupp med rätt budskap samt att bygga upp självgående system som blir så att jag slipper lägga ner så mycket tid på administrativt arbete. När det är löst kan jag lägga ner mer på de jag är bra på som är den kreativa biten som konsten och marknadsföringen.

6. Hur använder du sociala medier för att bygga ditt varumärke?

Hela mitt varumärke har jag i princip byggt upp med hjälp av sociala medier. Allt började med en Tumblr blogg som jag skapade för ett halvår sedan då jag la upp bilder på mina skisser och tavlor. Då fick jag många förfrågningar från bekanta som undrade om det gick att köpa mina bilder. Dock hade jag inte tiden då att börja sälja och skapa en verksamhet kring konsten.

För 5 veckor sedan spred ut på mina egna kanaler som Facebook och instagram att jag skulle börja sälja min konst och jag byggde upp en story kring varumärket. Redan då var intresset stort och jag fick in många beställningar, efter att ha skrivit inlägg ocn lagt upp bilder som fick många likes och kommentarer började det bli ringar på vattnet och mitt konstprojekt spred sig bortom min bekantskpskrets. Efter att jag hade fått igång min webbshop (anordlingart.com) skapade jag företagsprofiler på Facebook och instagram kopplat till mitt varumärke A. NORDLING ART där jag lägger upp mycket bilder och content kopplat till mitt grundkoncept som är att skapa ett ”Acne” för konst med målet att skapa modern konst som är prisvärt och trendigt som alla kan ha i sitt hem.

Jag tror nyckeln är att jobba mycket med personal brandig för att inte bara skapa intresse för konsten utan få folk intresserade av mig och mitt liv också. Jag har som tanke att dra igång med en poddcast och kanske till och med börja blogga.

7. Om du har en tuff dag, vad gör du då för att motivera dig själv?

Jag ÄLSKAR att träna så det är det absolut bästa tipset! Gå ut och spring eller boxas då du frigör massa endorfiner och efteråt är du som en ny människa och kan arbeta några timmar extra. Nu när jag haft brutet ben så har det dock varit omöjligt att sticka ut och springa utan då har jag försökt hitta motivation genom lugna promenader, en mysig fika med en kompis, en drink med en snygg kille eller meditation.

8. Vad skulle du ge för tips till de som vill jobba med det som du jobbar med?

Koncept viktigare än utförande/teknik. Det är superviktigt från början att ha en tydlig och enhetlig linje i allt du skapar. Även viktigt att identifiera och förstå din målgrupp. Vilka är de? Var når du dem? Hur når du dem? Bygg upp en story kring varumärket och försök skapa hype. Då slipper du lägga en krona på marknadsföring och kunderna kommer till dig

Kundkontakt -> följ upp -> detta skapar nöjda kunder som kan rekommendera produkten vidare.

9. Vilka andra grymma kvinnor ser du upp till och varför?

Jag måste säga att Katrin Zytomerska är en stor förebilf för mig. Jag tycker hon är sjukt driven, cool och säger alltid vad hon tycker! Detta motiverar mig extremt mycket att puscha mig själv till max i ett land som Sverige där allt ska vara ”Lagom”.

Jag är även pro Zara Larsson måste jag säga – Jag tycker hon är ascool och jag älskar det faktum att hon står på sig i alla lägen.

10. Och till sist, hur ser din framtid ut? Vad är dina drömmar och mål?

Mitt mål är att bygga upp ett företag som är scalabe så att jag inte bara kan leva på konsten utan även skapa en karriär kring det. Ett stort mål är även att ha möjlighet att vara med och förändra en bransch som har varit oförändrad under en längre tid. På kort sikt vill jag flytta från Sverige och lyckas internationellt. Drömmen är att kunna bo i new york, bli känd, rik och lycklig ;).

Specialgjord tavla av @trendeneur

Skribent