Nattstad granskar årets nomineringar inför världens största filmgala.

Oscarsgalan 2010

Other -

Nattstad granskar årets nomineringar inför världens största filmgala.

Natten mellan 7:e och 8:e mars svensk tid är det åter dags för Oscarsgalan att gå av stapeln i Hollywoods Kodak Theatre. Trots förra årets bejublade succé har Hugh Jackman i år tackat nej till att leda galan och istället lämnat över till Steve Martin och Alec Baldwin som båda nyligen kunde ses tillsammans med Meryl Streep i relationskomedin ”It´s Complicated”. För Steve Martins del är det tredje gången han leder Oscarsgalan.

Inför 2010 års utdelning har det skett vissa förändringar som bl.a. innebär att det finns tio nomineringar för ”Bästa film” istället för de traditionella fem vilket inte hänt sedan 1944 då legendariska Casablanca gick segrande ur den tidens tio nomineringar.

En annan förändring från tidigare är att årets tävlande i kategorin ”Bästa sång” inte längre kommer framföra bidragen live under kvällen. Man har även valt att skära ner tiden för tacktal till 45 sekunder där de som vill tala längre hänvisas till en webcam bakom scenen. Om detta kommer att fungera i praktiken skall bli intressant att se.

Det är i år också första gången en animera film (Pixar´s ”Up”) syns bland de nominerade för ”Bästa film”.

Den svenska filmen ”De Ofrivilliga” som var årets kandidat från Sverige till kategorin ”Bästa utländska film” lyckades tyvärr inte kamma hem någon nominering. Det gjorde däremot svenska filmen ”Istället för abrakadabra” som tävlar i kategorin ”Bästa kortfilm”. Sverige har dessutom vunnit en Oscar tidigare i år då Björn Hedén på Hedén Engineering vann pris på Oscarsutdelningen i filmteknik.


Björn Hedén

Årets batalj kommer av allt att döma stå mellan filmerna ”Avatar” och ”The Hurt Locker” som båda nominerats i nio kategorier och däribland priset för ”Bästa Film”. En lustig parantes är att James Cameron som regisserat ”Avatar” tidigare varit gift med Kathryn Bigelow, regissören för ”The Hurt Locker”.

Årets nomineringar i kategorin ”Bästa Film”:

Avatar
Regi: James Cameron
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt0499549/
James Camerons episka sci-fi berättelse har slagit boxoffice-rekord på biografer världen över och därmed gått förbi Camerons tidigare boxoffice etta ”Titanic” som den film som spelat in mest pengar någonsin. Filmen handlar om Jake Sully, en före detta marinkårssoldat som får i uppdrag att utforska himlakroppen Pandora och senare kommer slitas mellan den humanoida ras som bor där och människornas tillväxtsamhälle vars mål är att skövla planeten. Filmen vann nyligen Golden Globe för bästa film och bästa regi.

The Blind Side
Regi:
John Lee Hancock
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt0878804/
John Lee Hancock som är nykomling i Oscarssammanhang debuterar med en verklighetsbaserad berättelse om den hemlöse Michael Oher som tas om hand av Leigh Anne Tuohy och hennes familj. Filmens andra nominering är för Sandra Bullock i huvudrollen som Leigh Anne Tuohy vilket därmed kan bli hennes första Oscar.

District 9
Regi:
Neill Blomkamp
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt1136608/
Niell Blomkamp är likt ovanstående regissör en debutant för Oscar. Filmen är enligt mig en av de mer oväntade nomineringarna och handlar om rymdvarelser som utsätts för rasism i Sydafrika (platsen är knappast vald av en slump). Blandat med snygga effekter och action är denna sci-fi riktigt bra men knappast någon vinnare av årets bästa film.

An Education
Regi:
Lone Scherfig
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt1174732/
Danska Lone Sherfig har regisserat An Education som i sammanhanget är ett snudd på mediokert drama om den hårt styrda skolflickan Jenny som faller för den charmige bedragaren David. Filmen lyfts till viss del av Carey Mulligan som är nominerad för rollen som Jenny men vinner troligtvis inte för bästa film.


Steve Martin & Alec Baldwin

The Hurt Locker
Regi:
Kathryn Bigelow
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt0887912/
Avatars största fiende i kampen om årets bästa film är Kathryn Bigelows välgjorda krigsdrama om gruppledaren William James vars uppdrag är att desarmera bomber i Irak. Filmen förlorade till Avatar på Golden Globe-utdelningen men vann flest priser på BAFTA vilket gör det extra spännande inför Oscarsutdelningen.

Inglorious Basterds
Regi:
Quentin Tarantino
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt0361748/
Den rutinerade regissören Quentin Tarantino har med legendariska filmer som Pulp Fiction, Kill Bill, Death Proof och Reservoir Dogs i bagaget redan hunnit vinna en Oscar. Bidraget Inglorious Basterds är ett actionspäckat krigsdrama vars brutalitet man inte är speciellt förvånad över. Christoph Waltz har tidigare kammat hem pris för sin manliga biroll på både Golden Globe och BAFTA vilket gör honom rätt självklart även för Oscar. Att filmen vinner priset för bästa film är däremot tveksamt.

Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire
Regi:
Lee Daniels
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt0929632/
Lee Daniels tragiska familjedrama om den kraftigt överviktiga Precious som ständigt utsätts för psykiska och fysiska övergrepp. Gabourey Sidibe som spelar Precious är nominerad för bästa huvudroll och Mo'Nique (som redan vunnit bästa biroll för filmen på Golden Globe och BAFTA) är nominerad för bästa kvinnliga biroll. I övriga roller ses bl.a. Mariah Carey och Lenny Kravitz.

A Serious Man
Regi: Ethan Coen & Joel Coen
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt1019452/
Senaste alstret av bröderna Coen som härom året vann de tre tyngsta Oscarsstatyetterna för “No Country For Old Men” och innan dess ”Bästa Manus” för Fargo. ”A Serious Man” är en svart komedi som berättar historien om den hederlige Larry Gopnik vars liv plötsligt faller i bitar. Filmen har nominerats i många filmfestivaler men ännu inte vunnit några tyngre priser.

Up
Regi: Pete Docter & Bob Peterson
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt1049413/
Mångfaldigt Oscarsbelönade Pixar Animation Studios blir med denna nominering först i historien att tävla med en animerad film i kategorin ”Bästa film”. Handlingen kretsar kring den gamle mannen ”Carl Fredricksen” som bygger om sitt hus till ett luftskepp för att slippa undan att hamna på ett äldreboende.  Filmen är även nominerad för bl.a. bästa animerade film och bästa filmmusik vilket den vann på både Golden Globe och BAFTA.

Up in the Air
Regi:
Jason Reitman
IMDB Länk: http://www.imdb.com/title/tt1193138/
Årets tionde Oscarsbidrag är Jason Raitmans lysande dramakomedi ”Up in the Air” med George Clooney i huvudrollen som Ryan Bingham, en konsult vars uppdrag består av att säga upp anställda på företag där cheferna är för fega att göra det själva. Filmen är en personlig favorit bland årets filmer och tävlar förutom om pris för bästa Regi och Manus även för bästa manliga huvudroll (George Clooney) och bästa kvinnliga biroll där både Vera Farmiga och Anna Kendrick är nominerade. Reitman har tidigare regisserat bl.a. oscarsnominerade ”Juno” och satiriska komedin ”Thank You For Smoking”.

I övriga kategorier står det i ”Bästa manliga huvudroll” troligtvis mellan Jeff Bridges för ”Crazy Heart” och Colin Firth för ”A Single Man”. För "Bästa kvinnliga" huvudroll känns det som det kan vara dags för Sandra Bullock att få sin första Oscar för rollen i  ”The Blind Side” även om det är tufft motstånd från tidigare oscarsvinnaren Helen Mirren men framförallt från oscarsveteranen Meryl Streep som med sina 2 statyetter och 16 Oscarsnomineringar är den skådespelerska som nominerats flest gånger någonsin.

Oscarsgalan direktsänds på Kanal 9 med start kl. 02.35 på natten till måndagen den 8:e mars.